Hitri skok na vsebino

Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Fotka
- - - - -

Kako prepričati svojega otroka?

Avtor: Dreamer2020 , 21 marec 2016 · 1 867 Ogledi

otroci vzgoja otrok starševstvo miran peterman sproscena.si mama
Kako prepričati svojega otroka? Objavljena slika
 
Naša prepričanja/vzorci so skupek informacij/sporočil, ki jih prejmemo po svojem rojstvu, od svojih staršev, okolice, družbe, države in kažejo način, kako gledamo na življenje, v kaj verjamemo in kako doživljamo stvari. Karkoli se nam v življenju zgodi, sami izberemo svoj odziv na dogodek ali situacijo. Ta odziv je odvisen od naših prepričanj in je včasih bolj, včasih manj zavestna izbira.
 
Če pogledamo prepričanje: “Mama ima rada otroka”, potem ima vsaka mama svoje prepričanje kaj to pomeni, na kakšen način izrazi svojo ljubezen do svojega otroka. Ljubezen izrazi z bližino, s tem, da za otroka skrbi, se z njim igra,..
 
Na drugi strani ima otrok svojo izkušnjo, kaj za njega pomeni “Mama me ima rada”. Mama me ima rada, kadar je v bližini, kadar me objame, me boža, me hrani, se z mano igra,..
 
Dokler sta ti prepričanji usklajeni, je doma harmonija in v zraku ljubezen…
 
V začetnem obdobju mama posveča otroku večino njenega časa in ljubezni je jim je ves čas na voljo. Otroci pa rastejo in korak za korakom mama začne uporabljati svoje prepričanje, da pa je “otrok sedaj že dovolj star, da nekaj postori v hiši”. Otroku reče: “Bodi priden, mama bo takoj nazaj, ker mora zlikati perilo”. Mamino prepričanje je, da je tudi to del njene ljubezni; ker ima otroka rada, mora skrbeti zanj in za stanovanje.
 
Otrok pa to doživlja drugače. Njegovo prepričanje je: Mame ni ob meni, mama me nima rada, mama me je zapustila,… In to svoje prepričanje tudi izrazi. Najprej potiho in potem vedno glasneje. Dokler ne prepriča mame…
 
Podobno je kasneje. Otrok se igra in mama z njim. Posveča mu pozornost in izraža ljubezen. Potem pa reče otroku: “Ti se tukaj malo igraj sam, mama je čisto blizu, mora pa nekaj postoriti in bo takoj nazaj.” Seveda je ta “takoj” za otroka relativen in otrok kmalu začne reagirati svoje prepričanje. Najprej potiho in potem vedno glasneje. Dokler ne prepriča mame…
 
Ali pa dokler mama ne prepriča njega. Zakaj otroci ne ubogajo, so svojeglavi, trmasti,.. ? Ker imajo svoja prepričanja! To pomeni to! Ko mama naredi to, pomeni zame to. Če me mama zapusti, potem to pomeni, da me nima rada. In potem naredim vse, da mama pride nazaj. Vse? Na začetku “prosim” umirjeno in potem delam vedno večji hrup, dokler ne dosežem svojega.
 
Vsak otrok ima svoj način, da doseže tisto kar želi. Oziroma tisto, kar v tistem trenutku misli, da potrebuje. In točno ve, kaj mora narediti, na katero točko mora pritisniti, da bo dobil rezultat.
 
Otroku moramo postaviti meje. Ali res? Seveda, še bolj pomembno pa je, da otroku razložimo kaj se dogaja. Da mu prenesemo naše prepričanje. “Mama te ima rada, vendar mama mora zlikati perilo. Tudi če mama lika perilo in mama ni v tem trenutku s tabo, te ima mama rada!” Kolikokrat je potrebno to razložiti otroku? Kolikokrat je pač potrebno!
 
Vedno “zmaga” tisti, ki ima močnejše prepričanje. Če otrok misli, da “umira” brez mamine trenutne pozornosti in ljubezni in bo o tem prepričal mamo, potem bo mama imela vedno probleme z “neubogljivim” otrokom. Ki pa v bistvu ne uboga zato, ker želi doseči svoj rezultat s svojim prepričanjem. Dokler mu ne pomagamo, da dobi novo izkušnjo. Da ga ima mama še vedno rada in da bo mama prišla nazaj in je vse v redu.
 
Otroci čutijo energijo in prepričanje je energija. To tudi razloži zakaj otroci bolj ubogajo očete, kot pa mame. Ker so očetje močnejši v svojem prepričanju. Mama postane močna v svojem prepričanju, ko je sama jasna kakšen rezultat želi doseči.
 
Torej, ko se naslednjič znajdete v situaciji, ko vas otroci ne ubogajo, preverite kaj je v ozadju. Kaj si dejansko želijo, kaj potrebujejo v tistem trenutku. Kakšno je njihovo prepričanje kaj se trenutno dogaja. Na kakšen način mislijo, da lahko dobijo tisto, kar si želijo. Razumeti moramo, da se otroci “borijo” za svoje želje in potrebe. Z vsemi sredstvi!;) In potem se pogovarjajte z njimi. Dokler jih ne prepričate. Z ljubeznijo, razumevanjem in potrpežljivostjo.
 
PS. Prepričanja spremenimo tako, da pogledamo katera prepričanja nas trenutno omejujejo in kakšna bi potrebovali. Naslednji korak je, da dopustimo možnost, da so nova prepričanja možna in resnična in jih lahko sprejmemo. Nato morajo postati del nas in jih utelesimo. Zato pa potrebujemo energijo!
 
 
———————————
 
Miran Peterman, Energijski medij in življenjski trener. Pomagam ti do več energije in razumevanja v življenju. Ko si utrujena, pod stresom, iščeš svojo vrednost na napačen način. Sodobna ženska je zaradi pomanjkanja energije ves čas v občutku krivde. Da ni dovolj dobra mama, partnerka. Ker enostavno ne zmore vsega. Lahko ti pomagam. Vabim te na brezplačni razgovor http://www.sproscena...placni-pogovor/