JAJCA
#1
Objavljeno: 11. september 2002, 01:00
pokowc
#2
Objavljeno: 11. september 2002, 01:00
andrej
#3
Objavljeno: 11. september 2002, 01:00
Sicer pa jih je fino porabiti v kakšnem tednu ali dveh.
Sveža jajca so težka, če jih potežkaš v roki - po tem jaz najzanesljiveje spoznam, če so sveža.
Ne smejo "klokotati" - mora se čvrsto držati rumenjak.
Lahko pa opraviš poizkus - jajce potopiš v kozarec z vodo - če je sveže, se potopi.
Če je staro, priplava na površje.
Sama kupujem samo domača jajca - pa še to sem zelo izbirčna in imam prav eno žensko na trgu, kjer kupujem jajca.
Rumenjaki morajo biti lepo oranžni.
Ne maram predebelih jajc (se mi kar malo gravžajo), čisto majčkena jajčka pa so od jarkic.
Odvisno je, s čim se prehranjujejo. Kure namreč. :>)
Če njihov jedilnik bogat s koruzo, bo rumenjak bolj oranžen, bolj močno rumen.
To, da so krhka etc., ni znak starosti - v največji meri je odvisno, ali lupina vsebuje dovolj apnenca in podobno - to pa je spet odvisno od kokošine prehrane.
Ne vem, ali imajo domača jajca daljši rok - vendar po mojem ne.
Tam v trgovinah ti pač morajo garantirati kvaliteto in tudi navedejo rok.
Pri domačih pa se pač lahko "zafrkneš" - a ne, če se malo spoznaš. )
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#4
Objavljeno: 2. april 2003, 22:25
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#5
Objavljeno: 4. april 2003, 11:17
pomenbno je v hladilniku ločiti tista sveža od kuhanih
#6 Gost_sanjalica_*
Objavljeno: 4. april 2003, 11:21
ta so zmerja uporabna
Se vidjamo...
#7
Objavljeno: 4. april 2003, 12:13
#8
Objavljeno: 4. april 2003, 13:56
#9
Objavljeno: 4. april 2003, 14:02
#10
Objavljeno: 4. april 2003, 14:16
Jaz sem jo počila v posodo in je bila čudna, ni hotela padet iz polovice lupine-smrdela je kot kuga !
Sem že uporabila en teden kasneje kot je datum na njih, pa so bile čisto o.k., ta je morala biti pakirana katastrofalno z zamudo.
Všeč mi je reklama od Jate:ko potrebujete več kot dve jajci !
LP!
#11
Objavljeno: 4. april 2003, 22:36
#12
Objavljeno: 7. april 2003, 12:14
#13
Objavljeno: 27. maj 2003, 19:25
Ne razumem tega, hmmm _ Strga?
#14
Objavljeno: 27. maj 2003, 23:32
zk? ce se zmesa?Tudi, ko jajco das v posodo in ce se rumenjak strga in pomesa z beljakom, potem je jajca zanic.
Ne razumem tega, hmmm _ Strga?
je pa zanimivo, da ima jajce od vse hrane (razen MAP )
najboljsi izkoristek aminokislin. celih 48%.
mleko ali sojino mleko le pribl. 18%.
meso nekje 20-30% odvisno od mesa.
Izkoristek pomeni recimo a gradnjo misic in telesa,
zatorej se loci na katabolno in anabolno;
eno je primerno drugo ne; ker en del daje
kalorije, zveplove diokside al kaj ze, etc...
drugo pa gradi telo, etc...
z beljakovinami so povezani vsi psihicni procesi v telesu.
bla bla... etc...etc...
stran http://gohslovenia.cjb.net
podstran clanki - MAP.
je kar velliko napisanega za boljse razumevanje
o pomembnosti in funkciji beljakovin-aminokislin.
Zanimiv je tudi poizkus svetovnega ali amresikega instituta
za srce in ozilje, ko so dali bolnikom z povisanim
holestrerolom vsak dan 2 jajci za zajtrk.
po mesecu poizkusa so ugotovili povisanje holesterola
in dodali zakjucek:
da so od nekgaj trdili, da jajca povisujejo holesterol,
toda ona vsekakor niso glavni razlog zakaj imajo
osebe povisan holesterol.
(namrec le ta se v enem mesecu kljub 2 na dan,
povprecno povisal le malo).
#16
Objavljeno: 28. maj 2003, 09:43
Sicer pa je svezi rumenjak cvrst in lepo ostane skupaj in se lahko tudi zatrese in vse, ce pa je ves tak 'bogi', pa se kar razlije, pa ce je jajce klokotalo malo, pa da ni lepe barve... pol ga rajsi vrzi stran.
Picasso
#17
Objavljeno: 28. maj 2003, 10:47
#18
Objavljeno: 28. maj 2003, 12:05
Dudek se začudi "strara baba, kaj pa ti je zdaj?"
regica odgovori "Doktor je rekel, da se od starih jajc lahk dobi salmonela."
#19
Objavljeno: 28. maj 2003, 15:22
#20
Objavljeno: 29. maj 2003, 18:24
Milena
#22
Objavljeno: 1. junij 2003, 16:19
#23
Objavljeno: 1. junij 2003, 21:03
Mi je pa ravno zadnjic po 20 letih tole zadisalo... z jajcem.
Pa se dobro je bilo.
Pol pa kmalu zatem vidim tale Vrbin post.
Thanx, Vrba, za tale podatek (*ceprav se ni za bati, po mojem je enkrat na 20 let OK interval)..
Picasso
#24
Objavljeno: 1. junij 2003, 22:45
Ja, jaz sem pa včasih jedel pečena jajca namazana z gorčico (prav na debelo) in to brez kruha.Zanimivo....Jaz nikoli ne jem jajc ob spinaci... ne rabim... mi je ful vsec spinaca na cimbolj simple nacin...
Mi je pa ravno zadnjic po 20 letih tole zadisalo... z jajcem.
Pa se dobro je bilo.
Pol pa kmalu zatem vidim tale Vrbin post.
Thanx, Vrba, za tale podatek (*ceprav se ni za bati, po mojem je enkrat na 20 let OK interval)..
Mi je bilo ful dobr,
Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!
Vojko J Kalan
e: vojko@9zvezd.com
t: @vojko_9ki
t: @vojko629
#25
Objavljeno: 2. junij 2003, 12:46
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0