Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kako do EKO elektrike?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
132 komentarjev na to temo

#51 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 6. januar 2010, 14:44

mozno ,samo a obstaja kaksne argument konkreten kje al se gremo rekla kazala? xrolleyesx
ker ce se gremo rekla kazala rajsi vprasam tiste ki kolektorje ze imajo inu pa kaksnega strokovnjaka, ki dejansko pozna teren!

#52 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 17. januar 2010, 00:03

Uloviti 10 000 električnih skatov in jegulj in se priklopiti nanje :)


Porny, probaj in poročaj!! x:)x x:)x x:)x

Drgač pa, Free, men je tud zvenelo mal nesramno, hm.
Janko je pač poročal, kaj je njegov kolega rekel. Saj pa je dobro poznati mnenja in pomisleke ljudi, a ne? Že zato, da lahko potem tehtno postrežeš z argumenti (če jih imaš).
Osebno mi je bolj všeč, če na kratko predstaviš vsebino filmčka, ker so včasih kar precej dolgi in nimam vedno časa gledat, pa da vidim, če je kaj novega zame x:)x - je pa seveda dobro, da se o tem govori in da kaj povejo tudi strokovnjaki.

Moj stric je tudi rekel, da je bral nekaj člankov in gledal/poslušal oddaje itd. Menda se SPLOH ne splača delat s pomočjo države, ker potem so odkupne cene za elektriko dosti premajhne. Tak da, če imaš dovolj denarja iz drugih virov, potem mogoče - pa tudi dobro premisli in dobro preveri, od kod kupiš tehnologijo in kakšno. Obstajajo različne variante in ni vse za v en koš.

Naš ata pa je nekje slišal, da naj bi obstajale že tudi variante, ki stanejo 'približno toliko kot družinski avto srednjega razreda' - to mu je bilo pa že zanimivo!
(Če kdo ve, o čem je naš ata govoril, pa poročajte ali prilepite kak link! Ata je pozabu, kje je to slišal/bral!)

Aha, našla: zgleda tole: http://www.delo.si/clanek/95574
Lahovnik menda napovedal "pravi bum izgradnje novih fotovoltaičnih elektrarn v letu 2010". Za zadostitev potreb povprečne družine zadošča že 50 kvadratnih metrov sončnih celic, kar stane približno toliko kot avto nižjega srednjega razreda, je pojasnil veliko zanimanje za tovrstne investicije. Država bo v prihodnjem letu za naložbe v obnovljive vire energije namenila približno 70 milijonov evrov, je dodal."

Me pa zanima kakšna kvaliteta in katere znamke stanejo toliko - upam, da ne bo res po slovenskih strehah preveč zanič/problematične kitajske robe??
Ali obstaja kak neodvisen inštitut v Sloveniji, ki bi svetoval potrošnikom na tem področju, delal študije in spremljal literaturo iz tujine, itd?

#53 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 17. januar 2010, 13:52

ni slo samo za tole temo, z jankotom ze veva zakaj gre x;)x sicer pa mi je jankove pripombe veckrat fajn brat, z izjemami seveda x:o)x

Povsem res.. toda, meni pa se tudi vedno ne da ukvarjat in iskat tocno podatke na netu, ap ta in ona predvidevanja in moznosti kot to tudi veckrat pocenm na forumu, da se zadeve bolj zjasnijo. Ampak bi mi bilo tudi fajn, da se ne bi sli samo "rekla kazala" temvec govorili o konkretnih izkusnjah, tocno argumetniranih izjavah, izracunih, jasnih podatkih!
Torej, ce kupim kolktor za toliko in toliko, stane toliko, uporabljam ga lahko toliko in toliko let, subvencionirano dobim toliko in toliko denarja, na izgubi sem toliko in toliko let, po toliko in toliko letih pa imam toliko in toliko profita, nafta gre gor, soncna energija in kolektorji dol, vedno vec je subvencij, obnova aparatov so vedno cenejse, celice vedno kvalitetnejse, kar pomeni to in to.
...ne pa, lojze je razisljal o tem ker je slisal da to in to... :o|o:
potemtakem se rajsi obrnem na storkovanjak, kot sem tudi se in verjamem njemu, ker ima konkretne izkusnje in konkretne izracune! Simpl as that!

Stokovnjak iz videa Dr. Topic, je profesor na fakulteti in priznan strokovanjak, ki ima v okviru Agencije Poti redna predavanja na temo izkoriscanja soncne energije, ki se ga udelezujejo predvsem podjetniki, direktorji, poslovnezi. Tega predavanaj sem se deloam udelezil poklicno. Nekaj izvedel, a seveda ne dovolj. Predvsem pa mislim da interju nekatere pomembne okoliscine dovolj dobro predoci.

#54 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 22. januar 2010, 14:47

A je kdo gledal včeraj Tednik? Če ne, glejte ponovitev!!

Je blo govora točno o tem - kako država kao daje nepovratna sredstva recimo 60k EUR, v bistvu pa pol morajo z manjšo ceno elektrike odplačat 90k EUR in so kmetje zelo jezni!!

Pa še ena družina iz Ajdovščine je dala sončne celice na streho od delavnice, pa so padli v 'črno luknjo' med tem, ko prejšnji predpisi niso več veljali, novi pa še ne - in jim ful časa sploh niso plačevali elektrike, čeprav so jo že oddajali v omrežje! Pa še ful so meli zafrkancije s papirji itd!

Zgleda, ko da državi pač ni interes, da bi veliko ljudi imelo sončne celice na strehi?? (Surprise, surprise!! - Valjda, če hočjo gradit TE Šoštanj in nuklearke!! bljak!)

Obvezno za pogledat!!

(Tudi pri istem Tedniku - smetišče blizu slovenske meje - za zamislit se!)

#55 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 23. januar 2010, 20:41

Gledu ja, samo mogoce ne vse.. :palec: kolk se bolsj godi italijanskim "soncarjem"kot nasim. Problemi z birokracijo itaq.
Nekaterim ali vecini se ocitno postavitev (se vedno) izplaca, ker se vedno vec firm in posameznikov odloca za kolektorje! So pa izjeme, kot tistih 70 ki so padli med dva zakona.

V interesu pomoje je, ker slovnija zelo potrebuje energijo, a ocitno premalo vspodbudno! Zakaj je temu tako ne vem; morda celo res zaradi novega bloka JE in Šoštanja o cemer je skoda zgbljat besede....

Kar se tice sirse postavitve kolektorjev v sloveniji pa: Ne vem kaj cakajo in "sanjajo" xrolleyesx
Ceprav je pobuda nekaterih NVO-jev menda ta, da se najprej zacne obnavljat stavbe po sloveniji, ker le te niso ravno "ekoloske" in ekonomicne s svojo prepustnostjo energije.

#56 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. februar 2010, 20:40

Grem zdej poslusat tole, me zanima kaj so povedali: :vio:

6. blok Termoeletrarne Šoštanj - video prispevki
V 1. delu si lahko ogledate predstavitev projekta TEŠ 6 s strani direktorja Termoelektrarne Šoštanj dr. Uroša Rotnika ter mnenja, ki jih je o projektu podal soinvestitor ter generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne, Borut Meh.



#57 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. februar 2010, 21:03

6. blok Termoeletrarne Šoštanj - video prispevki

Kazalo:

"..." = citirano iz prispevka
- = dodaten komentar ali pojasnilo

"Najvecja investicija, ki se bo v prihodnjih letih v Sloveniji odvijala"
- Verjetno bi moral vsak slovenec poznat zadevo, saj se bo poznala na racunu vsakega slovenca.
"Slovenija je po vseh statistikah na repu EU, v aktivnosti civilne druzbe in civilnih iniciativ.."
- Pravi, da zaradi dobre tehnologije, leta 2014 izpustov skorajda ne bo!
"Evropska termoenergetika dalec vodi pred svetovno termoenergetiko"
"Pravi, da je z drugimi energenti kot premogom, nemogoce nadomestiti 3500 gigavatnih ur elektrike" - (ki jo Slovenija potrebuje)
"Cena investicije je zelo velika tudi zato, ker smo tako dolgo odlasali" - (obrazlozi kako deluje trg)
"Investicijska vrednost: Milijardo in sto milijonov EUR"- za gradnjo bloka 6
"Blok 6 bo emitiral v okolje za enako kolicino proizvodje 35% manj CO2, kot trenutni blok"
"Slovenija izgublja brez bloga 6 zaradi ekonomski in ekoloskih omejitev vsaj 100 milj. EUR letno"
"Brez bloka 6 bi se energija proizvodnje v Sloveniji znizala iz 3500 gigavatnih ur na 1500 gigavatnih ur"
- Subvencije za "slabe" nakupe kot les za biomaso iz Bosne, placujemo potrosniki s polozicami! :o|o:
"Blog 6 je ekolosko upravicen, socialno dobrodosel, ekonomsko utemljen, tehnolosko se bo, hkrati pa je tudi racionalen"
"Blok 6 je ekoloski projekt"
"Obnovljivih virov energije brez Bloka 6 ni, ker potem ni stabilnosti sistema"
"Blok 6 ni alternativa Nuklearki II."
- Povratek Bloka 6 je vsaj 16 let.
- Zaloge granita imamo za dlje, kot bo deloval Blok 6, vsaj do leta 2054.
"Z blokom 6 je omogocen prehod iz "trde" energetike na energetiko iz obnovljivih virov"
...

super prispevek, zame tudi zelo poucen! :vio: :palec:

#58 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 14. februar 2010, 12:11

Fizikalni zakon pravi, da entropija v sistemih narašča, živi sistemi (organizmi, ekosistemi) sami v sebi z življenjskimi procesi sicer nasprotujejo naraščanju entropije, zato pa jo povečujejo v svoji okolici - v celoti entropija narašča. Takle mamo s tole entropijo in kakorkoli že obrneš, konec koncev je tko. Več izdelkov pomeni temu primerno večja entropija v sistemu človek+okolje (po domače sesutje reda ali z drugimi besedami uničevanje okolja) . Pri tem ni tako bistveno, kakšno obliko energije bomo uporabili, v vsakem primeru se bo izkazalo, da smo tako ali drugače sesuli okolje. Edino, kar bi res pomagalo, je zmanjšanje količine izdelkov v obtoku - se pravo nekakšno antipotrošništvo - ne kako si nagrabiti čimveč izdelkov, ampak kako preživeti s čimmanj izdelki. Če za svoj obstoj potrebujemo manj energije, bo tudi naš prispevek entropije manjši. Filozofija, da lahko ohranimo potrošniško filozofijo in nas bodo rešile tehnološke inovacije, nima fizikalne osnove.

#59 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 15. februar 2010, 01:39

Hoy x:)x
Eden od pomenov besede Entropija:

Entropíja je termodinamična količina, ki si jo telesa izmenjujejo, ko izmenjujejo toploto. Pri reverzibilnih spremembah se entropija ne spremeni, pri ireverzibilnih spremembah pa se poveča. Entropija je mera za količino energije, ki se ne more pretvoriti v delo, ter tudi merilo za neurejenost sistema. Entropijo navadno označujemo s S.

O resitvah je govoril tudi dokumentarec (?), ki je bil pred kratkim precej aktualen.
Torej, da bi ustvarjeno izmenjavali, ne pa stvari posedovali. Recimo, ko neko stvar trenutno ne potrebujemo, jo uporabi nekdo drug, ki jo potrebuje. Primer: z avtom se pripeljemo do tocke 'a', od tocke 'a', pa se odpelje nekdo drug do tocke 'b' in nato nekdo do tocke 'c', itn.
Samooskrbna mesta v katerih bi ustvarili vse pogoje bivanja.

Glavno vprasanje je zame kako resevati situacijo sedaj, kratkorocno za/v dolgorocnem?
Mogoce je res edini odgovor na to delitev dobrin!? Morda bi tudi primerne vizije morali imeti.

Nove tehnologije lahko v tem pomagajo. Vprasanje pa je, koliko pomagajo in koliko pridodajo entropiji? Verjetno gre za proces prehanja iz enega v drugo. Torej iz vecjega potrosnistva k manjsemu zaradi izpopolnjenosti. (recimo ucikoviti roboti, boljsi izkoristek energije, ipd).

Pomeni morda tudi to, da stvari uporabljamo v procesu uporabe veckrat - jih znamo reciklirat do mere, ko je njihov izkoristek maksimalen glede na tehnoloski razvoj (npr. plasticni jogurtov loncek recikliramo in uporabimo isto surovino veckrat, predelovanje pa bi na okolje vpliva minimalno ali nicno zaradi znanja o vzpostavljanju in resevanju ekositemov).

Sedaj je izkoristek mnogih dobrin tudi zaradi pomanjkljivega znanja neekonomicen. Namesto da izkoriscamo energijo, ki je je v izobilju (zrak, morska voda), potratno in nezadovoljivo izkoriscamo mnoge neobnovljive in pomanjkljive vire energije (premog, nafta).

Poraja se mi se eno vprasanje:
Koliko na neprimeren razvoj entropije vpliva clovek, zakaj? Izgleda da ne razumem dobro pomena besede entropija?

In: V kolikor bi clovestvo dobilo dovolj znanja za izkoriscanje obnovljivih virov energije na ekonomicen nacin, kar bi morda pomenilo manj odvisnosti, s tem manj strahu zaradi omejenih eneregetskih svetovnih zalog neobnovljivih virov energije (nafta, premog), ali bi to pomenilo vecjo proizvodnjo dobrin?; ali pa celo preskok visje: torej, da bi dobrine izmenjavali, saj bi bile vsakomur in venomer dostopne, kar bi pomenilo, da bi se lahko mocno zmanjsala tudi zelja posedovati!?

x:Dx no, v realnosti za zdaj moj post izgleda bolj domislijska zgodba kot kaj drugega.

Fizikalni zakon pravi, da entropija v sistemih narašča, živi sistemi (organizmi, ekosistemi) sami v sebi z življenjskimi procesi sicer nasprotujejo naraščanju entropije, zato pa jo povečujejo v svoji okolici - v celoti entropija narašča. Takle mamo s tole entropijo in kakorkoli že obrneš, konec koncev je tko. Več izdelkov pomeni temu primerno večja entropija v sistemu človek+okolje (po domače sesutje reda ali z drugimi besedami uničevanje okolja) . Pri tem ni tako bistveno, kakšno obliko energije bomo uporabili, v vsakem primeru se bo izkazalo, da smo tako ali drugače sesuli okolje. Edino, kar bi res pomagalo, je zmanjšanje količine izdelkov v obtoku - se pravo nekakšno antipotrošništvo - ne kako si nagrabiti čimveč izdelkov, ampak kako preživeti s čimmanj izdelki. Če za svoj obstoj potrebujemo manj energije, bo tudi naš prispevek entropije manjši. Filozofija, da lahko ohranimo potrošniško filozofijo in nas bodo rešile tehnološke inovacije, nima fizikalne osnove.



#60 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 15. februar 2010, 03:50

TEŠ 6: Nujnost ali nepotrebno breme za okolje?

#61 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. februar 2010, 11:11

6. blok Termoelektrarne Šoštanj - video prispevki (drugi del)
(51:00) V 2. delu Razvojnega foruma TEŠ 6 so svoj pogled na razvoj energetike v Sloveniji ter gradnjo 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj podali naslednji govorci: Darko Menih, mag. Rudi Vončina, dr. Leo Šešerko, mag. Bojko Jerman, mag. Janez Kopač ter Jernej Stritih.

Objavljena slika



#62 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. februar 2010, 13:38

Od 39 minute naprej, je se posebej zanimivo.

#63 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 22. februar 2010, 13:39

Fizikalni zakon pravi, da entropija v sistemih narašča, živi sistemi (organizmi, ekosistemi) sami v sebi z življenjskimi procesi sicer nasprotujejo naraščanju entropije, zato pa jo povečujejo v svoji okolici - v celoti entropija narašča. Takle mamo s tole entropijo in kakorkoli že obrneš, konec koncev je tko. Več izdelkov pomeni temu primerno večja entropija v sistemu človek+okolje (po domače sesutje reda ali z drugimi besedami uničevanje okolja) . Pri tem ni tako bistveno, kakšno obliko energije bomo uporabili, v vsakem primeru se bo izkazalo, da smo tako ali drugače sesuli okolje. Edino, kar bi res pomagalo, je zmanjšanje količine izdelkov v obtoku - se pravo nekakšno antipotrošništvo - ne kako si nagrabiti čimveč izdelkov, ampak kako preživeti s čimmanj izdelki. Če za svoj obstoj potrebujemo manj energije, bo tudi naš prispevek entropije manjši. Filozofija, da lahko ohranimo potrošniško filozofijo in nas bodo rešile tehnološke inovacije, nima fizikalne osnove.

Aleluja x^x
Se strinjam :palec:

TEŠ 6.blok je total BZ (input (dnarja, večja degradacija okolja,..) večji, kot bo output (dejanski energetski izplen))
Sm enkat okol NL semizdi brala intervju s tem Rotnikom v Žurnalu...sem si zapomnila, da je poklical enga strica nevemkam, da bi on bil direktore TEŠ-a (a da nima izkušenj inu veščin). Je bil prec naslednji dan ob 8h na razgovoru, kjer so ga sprejeli v službo :o|o:
tko da xrolleyesx nimam + mnenja o 6 bloku xcivx
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#64 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. februar 2010, 14:29

Preprosta vprasanja zate in bralce tule:

1) Imas boljso resitev kot je TEŠ Blok 6?
2) Kako mislis zvecat zavest o potrosnistvu?
3) Kaj bomo po koncu obratovanja Bloka 6?


Aleluja x^x
Se strinjam :palec:

TEŠ 6.blok je total BZ (input (dnarja, večja degradacija okolja,..) večji, kot bo output (dejanski energetski izplen))
Sm enkat okol NL semizdi brala intervju s tem Rotnikom v Žurnalu...sem si zapomnila, da je poklical enga strica nevemkam, da bi on bil direktore TEŠ-a (a da nima izkušenj inu veščin). Je bil prec naslednji dan ob 8h na razgovoru, kjer so ga sprejeli v službo :o|o:
tko da xrolleyesx nimam + mnenja o 6 bloku xcivx




Polemika desnih:
Dr. Uroš Rotnik, direktor TEŠ, d.d., zavaja javnost, kar nas bo še veliko stalo

#65 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 23. februar 2010, 13:44

Preprosta vprasanja zate in bralce tule:

1) Imas boljso resitev kot je TEŠ Blok 6?
2) Kako mislis zvecat zavest o potrosnistvu?
3) Kaj bomo po koncu obratovanja Bloka 6?

Predno terjaš od mene (in drugih bralcev) odgovore na tvoja vprašanja, kaj ko bi najprej sam odgovoril nanje? x;)x

do takrat pa en sestavčič iz foruma Financ: http://www.finance.s...ke?src=pj220210
da pa link ne ponikne, ga še kopiram:
Komentar:
Država podpira preprodajalce elektrike
avtor: Franc Kalan


Finance 35/2010
22.2.10 00:01

Država se je odločila, da bo financirala tudi odkup elektrike iz fotovoltaike, in lani objavila dopolnilo zakona. Tako zagotavlja odkup elektrike od 10 na 15 let. Možnosti sta dve: cena zagotovljenega odkupa (ta se znižuje vsako leto za sedem odstotkov) in tako imenovana obratovalna podpora, ki jo lahko dobimo pod drugačnimi pogoji. Odkupni ceni elektrike sta v navedenih možnostih različni (podrobnosti so objavljene na spletni strani www.borzen.si ). Tveganje je večje, če se odločite za obratovalno podporo, saj se tržna cena elektrike spreminja. Pomembno je, da si investitorji še pred odločitvijo naredijo natančno analizo različnih pogojev odkupa fotovoltaične elektrike.

Država tudi iz davkoplačevalskega denarja (iz dodatka k ceni elektrike, ki ga moramo plačevati vsi občani) daje denar investitorjem tudi za fotovoltaične elektrarne, da lahko ti elektriko prodajajo po precej višji ceni, kot jo kupujejo nazaj za svoje potrebe od elektrodistributerjev. Te logike in interesa države, da uradno podpira tako zaslužkarstvo (drago prodajo in poceni nakup elektrike), preprosto ne razumem. To pa zato, ker noben investitor ne gradi fotovoltaične elektrarne za svoje potrebe, ampak izključno za to dobičkonosno prodajo.

Izredno visoka naložba, okoli štiri tisoč evrov za kilovatno moč, ni ekonomična, povrnjena je v 12 do 15 letih, njeni izkoristki pa so nenormalno nizki (od 10- do 20-odstotni). Brez podpore države za prodajo elektrike iz fotovoltaičnih elektrarn ti sistemi sploh ne bi bili zanimivi kot obnovljivi viri energije za lastne potrebe občanov. Še vedno namreč niso dovolj ekonomični, da bi jih lahko množično uporabljali za zasebne namene (moči so običajno premajhne za ogrevanje stavb).

Ne gre torej za oskrbo občanov z ekonomičnimi obnovljivimi viri energije, ampak izključno za drago prodajo elektrike elektrodistribuciji oziroma državi. Naj na tem mestu dodam, da država za fotovoltaiko ne daje nepovratnih sredstev. Ker gre za zelo visoke naložbe, ki se merijo v nekaj deset tisoč evrih, te zmorejo le premožni investitorji, ki tako kujejo dobičke na račun podpor države. Večkrat je že bilo poudarjeno, da bo država bolj podpirala socialno šibke in jih spodbujala k množičnim varčevalnim ukrepom, saj so ravno v tem segmentu rezerve največje. S tem ukrepom tega ne počne.

K zdajšnji obsedenosti s fotovoltaičnimi elektrarnami so pripomogli zelo agresivna reklama fotovoltaičnih lobijev, nasedanje plačanih medijev in celo govorjenje vodilnih pristojnih politikov, ki obljubljajo samozadostnost in ogrevanje hiš s fotovoltaiko ter govorijo o tisočih takih malih elektrarnah. Vsaka stvar ima svoje meje, tu pa pretiravamo. Za take nepremišljene naložbe je zdaj škoda denarja, bodo pa fotovoltaične elektrarne čez leta, ko bodo cene naložbe nižje, izkoristki pa večji, gotovo zelo obetaven obnovljivi vir energije.

Franc Kalan je energetski svetovalec.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#66 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 23. februar 2010, 19:55

1. No, jaz zagovarjam izgradnjo bloka 6. Ti ocitno ne, torej predvidevam, da imas temu alternativo!?
Torej zame prvo vprasanje odpade.
2. Drugo vprasanje ki se prav tako nanasa na tvoj komentar, je torej tudi namenjeno tebi! Namrec ocitno si mnenja, da je potrosnistvo krivo, torej imas verjetno predloge o tem kako ga zmanjsati?
3. Tretje vprasanje pa sem anmenoam postavil, jaz imam odgovore nanj. Me pa zaniamtvoje, vase mnenje oz. odgovor nanj?

Kar se clanka tice, pa bi povedal tole: Ravno pred casom je bila oddaja na to temo, kako se nekateri prodajalci elektrike iz fotovoltaticnega sistema sedaj ne bi vec odlocili za taksen posel, saj naj bi bil precej nedobickonosen. Vlada pa menda precej spreminja cene. Deloma govori ravno nasprotno od podanega clanka.
Kljub temu, fotovoltaicne elektrarne nastajajo.
Obenem je odvisno tudi kje so celice namescene.
Torej koliko so rentabilne, je dobro vprasanje, saj se ocitno v prostoru pojavljajo razlicna mnenja o tem.

Menim pa, da ni toliko stvar v tem, ce so sedaj rentabilne, temvec v tem ali bo slovenija v prihodnje imela v proizvodnji fotovoltaicne elektrike kaksno mocnejso gospodarsko panogo ali ne. Ter koliksni bodo (ostali) potenciali obnovljivih virov energije v Sloveniji. Dejstvo namrec je, da uporaba fotovoltaike v svetu zelo narasca. Koliksen delez ima Slovenija lahko pri tem, je tudi zame vprasanje. Razmere Slovenije so specificne zaradi njene majhnosti. Blog 6 bo okolju vsaj za 30% manj skodljiv kot do sedaj recimo blok 5, hkrati ap bo najvecji oskrbnik z elektriko v sloveniji.
Bolje kot nov blok JE vsekakor! Paravzaprav kaksne boljse dovolj hitre alternative bloku 6, niti ne vidim.
Pa ti?

Predno terjaš od mene (in drugih bralcev) odgovore na tvoja vprašanja, kaj ko bi najprej sam odgovoril nanje? x;)x

do takrat pa en sestavčič iz foruma Financ: http://www.finance.s...16/Franc-Kalan-

....Za take nepremišljene naložbe je zdaj škoda denarja, bodo pa fotovoltaične elektrarne čez leta, ko bodo cene naložbe nižje, izkoristki pa večji, gotovo zelo obetaven obnovljivi vir energije.



#67 Malgaj

Malgaj
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 19

Objavljeno: 24. februar 2010, 00:22

Jaz mislim, da bi bil nov blok JE boljši od TEŠ. Vsaj iz ekološkega vidika

#68 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 703

Objavljeno: 24. februar 2010, 01:19

Jaz mislim, da bi bil nov blok JE boljši od TEŠ. Vsaj iz ekološkega vidika


bila ena oddaja...
uglavnem...
za denar, kolikor bi stala nuklearka, bi postavili toliko sončnih elektrarn, da bi dale primerljivo količino elektrike.
in nuklearko bi gradili 10 in več let, sončne elektrarne pa pol leta.
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#69 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 24. februar 2010, 09:08

Da. To pravi Prof. Dr. Topic v tem intervjuju >

Koliko je njegov predlog realen in primeren za slovenijo, je zame vprasanje?
Namrec najvec energije v slo, nam menda uhajazaradi neprimernih stavb, skozi neprimerno oblozene in sanirane stavbe. Gradi pa se tudi vse zivo ze v steklu (brez fotocelic).
Gradbenistvo je problem! To se nikakor ne prilagaja dovolj casu v katerem smo.
Namesto da bi gradili na veliko v lesu, gradimo z neekoloskimi materiali. Torej ni cudno, da bo gradbenistvo slo v "maloro". Upam vsaj, da se s tem pricne dovolj razmisljat o "zdravih" alternativah; recimo lesu, ki ima na zemlji najdaljso tradicijo, hkrati pa je odlicen gradbeni material.
Ocitno pri nas propadajo podjetja, ki ne dajejo dela slovencem in niso dovolj ekoloska. In to je dobro! Cetudi na racun delavcev. Precej krivde vidim tukaj na menedzerjih. Zal.


bila ena oddaja...
uglavnem...
za denar, kolikor bi stala nuklearka, bi postavili toliko sončnih elektrarn, da bi dale primerljivo količino elektrike.
in nuklearko bi gradili 10 in več let, sončne elektrarne pa pol leta.


Gradili pa bi ga koliko? 20 let? Varnost? Jedrski odpadki!? Zapiranje JE, ko preneha delovati? ...
Mislim, da novi blok JE nikakor ni primerna varianta.
Objavljena slika

Jaz mislim, da bi bil nov blok JE boljši od TEŠ. Vsaj iz ekološkega vidika


A si je kdo sploh pogledal prvi del oddaje ki sem jo podal?
Namrec v njej utemeljujejo ekoloskost...

Tukaj so navedene vse karakteristike >

Sicer pa kaj pavijo NVO-ji oziroma Tri nevladne organizacije in njihova stališča >

#70 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 24. februar 2010, 09:09

Jaz mislim, da bi bil nov blok JE boljši od TEŠ. Vsaj iz ekološkega vidika


Preveč misliš. x:Dx JE in TEŠ sta že zastareli tehnologiji. JE je pa bolj nevarna, ker uničuje naravo in ljudi na način za katerega sploh ne vemo, ker ni ustreznih aparatur. So pa te stvari nekaterim vladam že povedal prebivalci drugih planetov, ampak v javnosti se o tem ne govori. Prihodnost pridobivanja elektrike je pa v razbijanju molekul vode, sončne energije,.....hladne fuzije- ta je zelo zanimiva ker uporablja isto tehnologijo kot JE, samo da reakcija poteka na drugačen način in brez škodljivih stranskih učinkov. Je pa še v povojih. xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#71 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 24. februar 2010, 09:23

Hladna fuzija tudi ni ravno varianta zaenkrat, ceprav se poizkusni reaktor menda vseeno gradi. predolgo traja, zel odrago, hkrati pa, sami reaktoraj ne bi mogli zgraditi, pomeni, da bi deloma bili odvisni od drugih drzav. prdnsot pa bi bilo morda sodelovanje vecih drzav, ki bi se tako oskrbovale z energijo, torej iz skupnega fuzijskega reaktorja, v kolikor bi bil res ogromen recimo; pa se to je vprasanje ali ni raba energije se vedno zelo prevelika .... vec o tem:

Energetika prihodnosti? Obnovljivi viri energije, energija fuzije, jedrska energija, ...? - 1.del
Energetika prihodnosti? Obnovljivi viri energije, energija fuzije, jedrska energija, ...? - 2.del
Energetika prihodnosti? Obnovljivi viri energije, energija fuzije, jedrska energija, ...? - 3.del

-

Kaj so povedali strokovnjaki o slovenskem stanju energetike...
Cena energije? - Elektroenergetska prihodnost Slovenije - 1.del
Cena energije? - Elektroenergetska prihodnost Slovenije - 2.del

Osebno mislim, da je Blok 6 skoraj nujen, toda bistveno se mi zdi kaj bomo v casu obratovanja bloka 6 storili za naprej! - TO se mi zdi najbolj pomembno.

#72 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 24. februar 2010, 09:39

Še malo o hladni fuziji, kar javnosti ni toliko znano. In kot vedno imajo tudi tukaj prste vmes multinacionalke. Ta energija je enostavno prepoceni.... x:Dx

Hladna fuzija za nevtraliziranje jedrskih odpadkov

Razkrivanje skrivnosti hladnega jedrskega zlivanja xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#73 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 24. februar 2010, 10:12

S tem ne strinjam. Malo se pozanimaj koliko bo stal samo poizkusni reaktor ITER! x;)x
(cca. v celoti menda namenjeno cca. 10 miljard EUR).
S tem denarjem bi lahko uvedli veliko trajnostnega izkoriscanja obnovljivih virov energije.

Še malo ...


Sicer pa tema: HLADNA FUZIJA, JE HLADNA FUZIJA ENERGIJA PRIHODNOSTI?

#74 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 24. februar 2010, 10:20

Preprosta vprasanja zate in bralce tule:

1) Imas boljso resitev kot je TEŠ Blok 6?
2) Kako mislis zvecat zavest o potrosnistvu?
3) Kaj bomo po koncu obratovanja Bloka 6?



1. No, jaz zagovarjam izgradnjo bloka 6. Ti ocitno ne, torej predvidevam, da imas temu alternativo!?
Torej zame prvo vprasanje odpade.
2. Drugo vprasanje ki se prav tako nanasa na tvoj komentar, je torej tudi namenjeno tebi! Namrec ocitno si mnenja, da je potrosnistvo krivo, torej imas verjetno predloge o tem kako ga zmanjsati?
3. Tretje vprasanje pa sem anmenoam postavil, jaz imam odgovore nanj. Me pa zaniamtvoje, vase mnenje oz. odgovor nanj?
..

aha, ker izgradnjo TEŠ zagovarjaš, ti ni treba na nič odgovorit, kaj x;)x
odgovore bi pa vseeno imel (a bogami i ovce i novce) x:px x;)x

*******
nisem ekspert (izobrazba) za URE in OVE; se pa "gibljem v teh krogih" xDDx
In vsak zagovarja svoj vidik, kakor komu denar piha x:o)x

predvsem menim, da je treba potrošništvo (katerokoli) zmanjšat!
V praksi to izgleda tako, da večinoma pešačim, kolesarim, prisedem v avto, izjemoma se peljem s svojim skoraj 18 let starim Axlom z dokaj nizko porabo bencina (6L/100km-tako pravijo, merit nisem šla). Kupujem oblačila/obutev takrat, ko jih res potrebujem, iz kvalitetnih (naravnih) materialov. Jem pretežno lokalno (upam, da je tist radič res pridelan v SLO, zaupam pač svoji Primorki). Za vsak nakup se vprašam, ali je to zame res nujno in potrebno in ne morem živet brez tega. in s to filozofijo posiljujem okolico. Včasih si kej privoščim kar tako, ker je glih sreda x;)x (v smislu ni življenjskega pomena, kako drobno radost, ki razveseli oko, se pa trudim to zminimalizirat na letni kvartal). Ugašam luči, povsod mam našraufane varčne lampe. Ločujem odpadke, in okolico morim z doslednim ločevanjem. Pobiram pasje dreke in naključno odmetane smeti-čips vrečke npr, embalaža od Mcshita. Radiatorje mam odprte samo v spalnici in kopalnici, delno v dnevni, drugje so zaprti. Ne uporabljam klime (v pisarni, doma in v avtu je itak nimava. Pralni stroj pere ponoči. Redno odtaljujem zamrzovalni predal v hladilniku.
Se pravi, trudim se zmanjšat lastno porabo električne energije in to dotajčit/prepričat svojo okolico. To JE dovolj.
Ne kupujem high tech zadev samo zato, ker majo "vgrajene LED lučke in so A razred", če mi stara naprava dobro dela (odpadki!).
To je moj odgovor na tvoje drugo vprašanje x8Dx

Za tretje ti lah že zdaj brez steklene kugle povem, da bodo, "po koncu obratovanja" 6ke, le-tej podaljšali življensjko dobo. In ni hudič, da se do takrat ne bod/mo kej boljšega spomnili x:px
Morda pa bomo vsi celo zmanjšali svoje potrebe/potrošništvo x;)x
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#75 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 24. februar 2010, 10:29

Nisem se jst bunil, ti si se! Torej ti zagovarjaj tvoje stalisce zakaj ne bloka 6! Kaj je v tem nelogicnega?
Jaz sem svoje argumentiral skozi prispevek. Hkrati pa napisem se tule: zato ker imamo tako velik potrebe po energiji! A je to zate dovolj razumljivo?
Ti si na to oziroma izgradnjo bloka 6 imela pripombe! Torej!?

In ce je tvoj argument proti bloku 6 potrostnistvo, imas ocitno tudi nacin kako bos velik del slovencev prepricala, da bodo zmanjsali porabo v toliki meri, da novega bloka 6 ne bomo potrebovali! Ane! Torej KAKO bos to storila?

xrolleyesx Jst te nisem spraseval kako ti zmanjsujes tvoj ekoloski odtis, temvec kako bi (glede na to, da ne zagovarjas bloka 6 in se ti zdi pomembno predvsem da zmanjsamo potrosnistvo, KAKO bi ti ozavestila ljudi, da bodo manjsi potrosniki! - TO TE SPRASUJEM!!

Mislm ce jaz, ti, joze, pepe, zivimo malo bolj trajnostno kot 10 drugih, to se NE pomeni, da bloka 6 ne potrebujemo! Ti pa mi ocitno pravis da ga ne in da je potrebno spremenit potrosnistvo! torej povej KAKO!!


aha, ker izgradnjo TEŠ zagovarjaš, ti ni treba na nič odgovorit, kaj x;)x
odgovore bi pa vseeno imel (a bogami i ovce i novce) x:px x;)x

*******
nisem ekspert (izobrazba) za URE in OVE; se pa "gibljem v teh krogih" xDDx
In vsak zagovarja svoj vidik, kakor komu denar piha x:o)x

predvsem menim, da je treba potrošništvo (katerokoli) zmanjšat!
...
To je moj odgovor na tvoje drugo vprašanje x8Dx

Za tretje ti lah že zdaj brez steklene kugle povem, da bodo, "po koncu obratovanja" 6ke, le-tej podaljšali življensjko dobo. In ni hudič, da se do takrat ne bod/mo kej boljšega spomnili x:px
Morda pa bomo vsi celo zmanjšali svoje potrebe/potrošništvo x;)x






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0