Sladkor ali cuker ali zasvojenost s sladkim
#1
Objavljeno: 17. april 2009, 13:35
o sladkorju vsepovsod beremo kako je škodljiv, naprimer tole je že en tak članek http://www.mavrica.n...clanek_238.html
Odlomek: "Se drogirate? Pravite, da ne? In kaj, če vam povem, da vsako leto zaužijete 30 kg kemikalije, ki so jo kakšno stoletje nazaj prodajali v lekarnah in je stala na isti polici kot heroin in kokain? Slednji dve snovi so kasneje proglasili za mamili in ju prepovedali, prva pa je našla pot v malone vsako gotovo jed, ki je na voljo v trgovinah. Danes si brez nje ne moremo več zamisliti življenja. Ste že uganili, o kateri kemikaliji govorim?"
Zdaj pa povejte po resnici, a imate tudi vi radi sladkarije? Pa sladke pijačke, kakavčke in čajčke..
če pa niste med nami sladkosnedneži, nam zaupajte KAKO SE ODVADITI CUKRA????
#2
Objavljeno: 17. april 2009, 13:38
najbrz nisem pravi zgled (ker nikol nisem shizila na cukr), a vendarle: sama sem se odvadla curka (tako kot tud kave), ko mi ga je zmanjkal.
predtem sem kakih 15 let furala sam rjavega, tega pa zdaj ze vec let ne furam, ker mi ga je enkrat, kot receno, zmanjkal.
sicer pa najbrz ne bo slo brez *nadomestkov*.
se pravi: med, sadje, sadje v medu,... itd. - je nacin da hkrati dobis vse te potrebne *cukre*, a hkrati da niso 'slabi cukri' in se nanje ne navadis.
Picasso
#3
Objavljeno: 17. april 2009, 13:55
Pijačke, čajčke ipd. glih ne, sam čokolada"
Zdaj pa povejte po resnici, a imate tudi vi radi sladkarije? Pa sladke pijačke, kakavčke in čajčke..
če pa niste med nami sladkosnedneži, nam zaupajte KAKO SE ODVADITI CUKRA????
Nea gre. Mi rata le, če je nimam doma, pa še takrat se mi včasih tolk lušta, da se odpeljem tud usred noči na tankštel. Zadnje čase se ji nekak odpovem čez teden, pol pa se čez vikend mal nagradim.
K. Čapek
#4
Objavljeno: 17. april 2009, 16:06
Ravno danes sem dobila škatlico mojih najljubših čokoladic (polnjenih z neko sadno stvarjo) iz Rustike Kako se bom temu uprla?
V bistvu je moj največji problem čokolada, pa kakšni fajn muffini. Bonbonov praktično ne jem.
Največja razvada je temna čokolada. Še vedno zmagujeta Lindtova 70% pomarančna in Gorenjkina 70% pomarnčna Pa Ferrero Rondnoir!!!!
Pa Kinder Tega načeloma ne kupujem.
Nora sem na sacher torto in palačinke z nutelo.
Da o Čokoladnih sanjah v Zvezdi ne govorim.
Pa skutina torta.
No, pa imamo!!!
Ja, če se redim, se definitivno od teh smotanih OH-jčkov. Nasplošno je moje prehranjevanje kar zdravo, pridejo pa dnevi, ko me tele slaščice hudo premamijo.
Čaja nikoli ne sladkam in ne razumem tistih, ki ga
Nasplošno uporabljam rjav cuker, ampak v bistvu...sej ne vem kam ga sploh dajem. Eno vrečko imam za zelo, zelo dolgo.
Raje uporabim med
#5
Objavljeno: 17. april 2009, 19:29
sokov brez dodanega sladkorja, umetnih sladil.
#6
Objavljeno: 18. april 2009, 01:40
Ampak a mislite, da je rjav sladkor dejansko kaj boljši od belega - nekje sem slišala da je samo obarvan beli in da v bistvu ni razlike?
#7
Objavljeno: 18. april 2009, 09:54
Ampak a mislite, da je rjav sladkor dejansko kaj boljši od belega - nekje sem slišala da je samo obarvan beli in da v bistvu ni razlike?
To bo najbrž bolj kakšna strelka bolj vedla, pa vendar....
Menda je pravi rjavi sladkor neobstojen in ga zato največkat refenirirajo. V trgovinah največkrat dobiš obarvanega belega je.
Pa baje sploh ni razlik v kalorijah (ena se mi zdi), edino rjavi sladkor ima več mineralov (beli jih baje nima, rjavi pa cisot malo).
Po moje se je še najbolje na med navaditi.
Rjavi sladkor (obarvan) v trgovinah je nategancija...
#8
Objavljeno: 18. april 2009, 10:23
http://www.mercator-...p?id=78&lang=sl
Ječmenov slad
http://biohrana.si/o...products_id=201
#9
Objavljeno: 18. april 2009, 11:24
sicer pa je bil vcas strasno moderen javorjev sirup, zdaj je tega manj vidt.
Fura pa moja frenda fruktozo (in clo jaz je mam mal, mi jo je prinesla, da mam kao zanjo, ce njej caj al pa kavo kuham )
Picasso
#10
Objavljeno: 18. april 2009, 11:35
Čim manj kakršnegakoli cukra, bolje je no...
Sigurno pa raje rjavi sladkor, kot pa umetna sladila (občasno sem jih uporabljala, ko sem miksala skuto in sadje, ampak zdaj pa nič več). Bolj "zdravo".
Javorjev sirup je takooooo sladeeeek Pa drag.
#11
Objavljeno: 18. april 2009, 12:07
Je naravno sredstvo za sladkanje čaja, napitkov, peciva, jogurta, palačink, sladoleda...
S čisto vodo ali čajem, ga razredčite v razmerju 1:10.
http://www.zdravahra...etail.php?prd=7
Dobi se tudi fructalov zgoščen jabolčni sok.
#12
Objavljeno: 18. april 2009, 16:28
Ko smo lih pri tem mama mi je spekla čokoladno torto, imam še en zajeten kos.... eeem *zagrize in oblizne žličko*
khm khm...
Nice, tile naravni sladkorji, vsekakor sladkor sam po sebi, ni pretirano škodljiv če ga ne uporabljaš pretirano. Problem je v zelo majhnih količinah je prav fajn se prebavi takoj, šush ogljikovih hidratov v žilo in po petih minutah ne veš, da si ga sploh pojedel... In to nekje je izvirni greh sladkorja, je zelo nekvalitetno živilo, ogromno kalorij ob praktično nič hranilih. Več al manj vsaka druga jed je bolj koristna za telo kot sladkor.
Tko, da trenutno, ko glodam sladkor ta trenutek edina stvar ki jo dosegam je, droben šok za moje telo, hitro prebavo nasičenost v krvi, ki se potem pretvori v maščobe. K sreči s temi nimam ravno problemov in se mi lahko kopičijo, vendar za pretvorbo v maščobe potrebujem še več energije, in hranil, tako da s tem razhlo izčrpavam svoje telo. Rahel problem je ker se te začnejo pretvarjat nazaj v energijo šele takrat ko postanem en malo lačen in mi zapaše nekaj .... sladkega . in cikel se ponovi, lačen, sladko, preveč sladkorja -> maščobne obloge, porabljen sladkor nova lakota... več sladkorja... brrr
Sicer pa tale torta je ful dobra. bolj poudarek na putru kot sladkorju... Meh tale zdrava hrana
#13
Objavljeno: 18. april 2009, 16:50
Tepejo pa me OH v obliki kruha, testenin in krompirja, predvsem čips
Ti mi pa puščajo vidne posledice, na katere nisem čist nič ponosna. Moji pregrehški so tudi preveč kuhanja, ker potem mislim, da moram tudi jesti. Pa premal telovadbe...
#14
Objavljeno: 18. april 2009, 17:02
ja jaz tud ne mehurckastih pijac (z izjemo piva, k ga maram in pijem). Sokov sicer ne pijem (razen svojih jutranjih agrumov, sveze stisnjenih, sam ne dodam cukra, pac pa - sol ).
sem pa tud sama postekala, da mam tud zato ocitno rada kruh in testenine itd. (OH), ker sladkaraja prakticn ne jem.
No pa tud nimam nekih stranskih ucinkov (debelost ipd.) - vse pokurim.
nekoc sem sla po 15-ih letih k zdravniku ('da mal vidmo stanje' pa to), da mi mal kri chekirajo in ostalo, ce mi cesa manjka pa to, pa me je prresenetila zdravnica, k je rekla, da mi 'nc ne manjka, da pa ni napak mckn vec OH da furam' (kar me je tedaj blazno presenetilo, no dons nc vec, ker kot receno, ful pokurim, ne sam telesno, tle se glih ne pretegnem, a ocitno um ful pokuri).
(k unih 10 minut telovadbe dnevno ne more bit razlog ).
Celo na sadje zlo ne shizim (preferiram zelenjavo), ampak sadje gotovo da velik procent *pravih cukrov* (se posebej suho, recimo fige), tko da to je ziher alternativa (poleg recimo se oreskov).
Picasso
#15
Objavljeno: 18. april 2009, 19:33
Če že, občasno mičkeno rjavega trsnega nerafiniranega.. al pa mal meda.. al pa kako suho sadje/sadje, pa tud bolj malo.. rajš zelenjavo..
Kako se odvaditi? Moj ata je ful teh knjig o zdravi prehrani prebral & domov prnesu, pa pol vsem nam povedal za te stvari, že zgoraj omenjene..
Men je blo kr logično, ko si en revmo s prehrano pozdravi, da je bolš nič (ali čimmanj) sladkorja in umetnih barvil in sladkarij itd, pa zdravje, kot pa sladkarije in nič zdravja.. (atu se pozna, ko za praznike je sladkarije in vino in več mesa, pride nazaj revma!)
pa en kup žlahte majo težave s preveliko težo & diabetes (pa eni še kaj hujšega), pa bi se temu raje izognila, če se da...
Pa seveda zaradi zob.. bonbonov že itak prej nisem marala, na umetne konzervanse itd sem imela alergijo & nism smela jesti cel kup jedi, pa se navadiš, da se je easy čemu odpovedat..
Čokolada je tudi moj edini problem! saj je ne kupujem več, ampak kaj pa če jo dobim za praznike/r.d. itd?!!
Oz. najboljše je, da ni nič takega v hiši, pa zdravi nadomestki!
Huda želja po temni čokoladi je lahko tudi znak pomanjkanja magnezija, zato so takrat fajn kaka druga živila z veliko magnezija (bučnice, sončnice, oreški ali namazi iz njih, temno zelena listnata zelenjava, itd).. ali pa se pač bolj orenk najesti, ne pa 'štukati' med obroki s keksi in sladkarijami...
Js vedno vidim staro mamo, ko je že lačna, pa gre iskat 'neki' (kekse), namest da bi se prej orenk najedla.. ker se ji zdi 'da še ni tolk ura' - pol pa se tud na postavi pozna
Če npr poješ nekaj bolj 'vegetarjanskega' boš prej lačen in je treba pač prej jesti.. (kot pa če ješ nek mesni obrok) men je to čist logično..
je pa težje, če greš na kavico/čajček v lokalu, ker so včasih tisti čajčki mal nagravžni ali pa sploh ne dobri brez cukra.. zeliščni čaji so pa eni ful dobri tud brez cukra, eni pa ne preveč, čist različno..!!
Najbolš je že zjutraj pazit, kaj poješ.. Če začneš s sladkim/rafinirani OH, boš cel dan nekaj sladkega iskal, se mi zdi.. ker se mal poruši to ravnovesje, inzulin pa to.. & gre pol energija gor pa dol, kot yo-yo..
se mi zdi bolš pol, če že poješ kaj sladkega, zraven pojest mogoče kake polnozrnate žitarice ali pa kak fižol, oz. kako drugo hrano, da malo 'stabilizira' sladkor v krvi..
za športnike je pa menda najbolš pojest kej sladkega po treningu (če že), ko telo to najbolj 'ponuca'..
#16
Objavljeno: 18. april 2009, 19:46
Huda želja po temni čokoladi je lahko tudi znak pomanjkanja magnezija, zato so takrat fajn kaka druga živila z veliko magnezija (bučnice, sončnice, oreški ali namazi iz njih, temno zelena listnata zelenjava...
Očitno bo nekaj na tem. Zadnje čase sem dobesedno obsedena z zelenim. Bolj, kot je zeleno in grenko, bolj mi paše. Od regrada, ki je že bolj star kot ne, pa do radiča, ki mi še od jeseni raste na njivi, pa do divje in vrtne cikorije.. Nič ni varno pred mano. Tole zelenjavo včasih zmažem skoraj prej kot jo operem do konca... Brez olja, kisa, soli in kar je še takega, kar paše v solato.
#17
Objavljeno: 19. april 2009, 11:10
Joj, sladkor
Ravno danes sem dobila škatlico mojih najljubših čokoladic (polnjenih z neko sadno stvarjo) iz Rustike Kako se bom temu uprla?
V bistvu je moj največji problem čokolada, pa kakšni fajn muffini. Bonbonov praktično ne jem.
Največja razvada je temna čokolada. Še vedno zmagujeta Lindtova 70% pomarančna in Gorenjkina 70% pomarnčna Pa Ferrero Rondnoir!!!!
Pa Kinder Tega načeloma ne kupujem.
Nora sem na sacher torto in palačinke z nutelo.
Da o Čokoladnih sanjah v Zvezdi ne govorim.
Pa skutina torta.
No, pa imamo!!!
Ja, če se redim, se definitivno od teh smotanih OH-jčkov. Nasplošno je moje prehranjevanje kar zdravo, pridejo pa dnevi, ko me tele slaščice hudo premamijo.
Čaja nikoli ne sladkam in ne razumem tistih, ki ga
Nasplošno uporabljam rjav cuker, ampak v bistvu...sej ne vem kam ga sploh dajem. Eno vrečko imam za zelo, zelo dolgo.
Raje uporabim med
Pred časom bi se pod tole podpisala , neverjetno, moje slaščice so to bile, pa iste navade okoli čaja, pa paklc rjavega cukra za kakšno leto....
potem pa se mi je zgodila doživljenjsko brezglutenska prehrana, in je veliko teh dobrot odpadlo.
Lindtova pomarančna 70% čokolada- lahko, Gorenjkine pa ne, ker ima not tudi gluten , Nutello tudi lahko in jo full veliko pojem. Imam v pisalni eno veliko vazo in žlico zraven, pa si jo jo privoščim ' ko mi cukr pade'....
Sem si od Cookie sposodila idejo o jabolčnih krhlih za premagovanje želje po sladkem, no, sedaj na veliko meljem krhlje (tudi suhe hruške od enega Vilkota so DBEST ) in še sladkarije zraven...
Ko sem kaj v Slo si na pumpi kupim ta mali tobleronček , pravzaprav dva, še enega za Velikana, ampak tudi njegovega pojem.
Od danes zjutraj sem na Ramadamu- takem osebnem- 60 dni brez sladkorjev, razen sadja v vseh oblikah.
#18
Objavljeno: 29. maj 2009, 21:14
Tobleroni so fajn ja
Moram pa priznati, da jih ne jem velikokrat. So kar rezervirani za letališča
Aja, pa Trifle je 1A.
Mmmm
#19
Objavljeno: 25. julij 2009, 07:08
Richard Bach
#20
Objavljeno: 28. julij 2009, 18:04
Zakaj?
bolj zdrav je.
vsebuje za tretjino manj ogljikovih hidratov in kalorij od belega sladkorja, vendar je enako sladek.
meni super odgovarja.
Richard Bach
#21
Objavljeno: 11. avgust 2009, 22:34
bolj zdrav je.
vsebuje za tretjino manj ogljikovih hidratov in kalorij od belega sladkorja, vendar je enako sladek.
meni super odgovarja.
Imaš prav, Lisbona!
Kar sem še ugotovila pri sebi (in na prvi pogled nima veze s sladkorjem), da prehrana z veliko klorofila odstranjuje željo po sladkem. Sama uživam alge klorela, spirulina ter po novem še ječmenovo travo (kar kupim v prahu, njami, http://www.planetbio...a/alge-in-trave ) sicer pa veliko:
- solate zelene
- brokoli
- blitva & špinača
- motovilec in regrat (sezonsko)
- zelje
- petršilj, zelena
- in podobno.
v raznih sokovih (smoothie, ali prek sokovnika), tudi v kombinaciji s sadjem, kombinacij je ogromno.
In sem ugotovila, če takih sokov spijem 2x dnevno (zjutraj oz. dopoldan 0.5l in zvečer enako), da je želje po sladkem manj. Kot da telo ne hlasta več (verjetno se s tem umiri delovanje slinavke, nisem pa prepričana katera od sestavin ki sem jih naštela, jaz imam ene 5-10 različnih sokov in menjam, kot pač zraste na vrtu ali kar dobim na tržnicah, ali omenjene dodatke spiruline, klorele, ječmena ali konoplje)
Upam, da sem kaj pomagala lahko s svojo izkušnjo, morda je že kdo od vas kaj takšnega napisal, nisem brala vseh sporočil (kar veliko
Jana
#22
Objavljeno: 18. avgust 2009, 18:43
Imaš prav, Lisbona!
Kar sem še ugotovila pri sebi (in na prvi pogled nima veze s sladkorjem), da prehrana z veliko klorofila odstranjuje željo po sladkem. Sama uživam alge klorela, spirulina ter po novem še ječmenovo travo (kar kupim v prahu, njami, http://www.planetbio...a/alge-in-trave ) sicer pa veliko:
- solate zelene
- brokoli
- blitva & špinača
- motovilec in regrat (sezonsko)
- zelje
- petršilj, zelena
- in podobno.
v raznih sokovih (smoothie, ali prek sokovnika), tudi v kombinaciji s sadjem, kombinacij je ogromno.
In sem ugotovila, če takih sokov spijem 2x dnevno (zjutraj oz. dopoldan 0.5l in zvečer enako), da je želje po sladkem manj. Kot da telo ne hlasta več (verjetno se s tem umiri delovanje slinavke, nisem pa prepričana katera od sestavin ki sem jih naštela, jaz imam ene 5-10 različnih sokov in menjam, kot pač zraste na vrtu ali kar dobim na tržnicah, ali omenjene dodatke spiruline, klorele, ječmena ali konoplje)
Upam, da sem kaj pomagala lahko s svojo izkušnjo, morda je že kdo od vas kaj takšnega napisal, nisem brala vseh sporočil (kar veliko
Jana
tudi ti imaš prav.
dva meseca( že ) ne uporabljam sladkorja in ne jem slaščic in podobnega.pijem samo vodo.
počutim se veliko bolje, želje po sladkem ni več oz. je minimalna(hvala bogu).
jem veliko sadja in zelenjave.
pogrešam sadne sokove, tako, da razmišljam o nakupu sokovnika.katerega uporabljaš ti?
spirulino sem si tudi naročila, pričakujem jo v teh dneh.
hrana končno ne upravlja več z mojim življenjem (odpovedala sem se tudi drugim bedarijem kot so mleko in mlečni izdelki, konzervirana hrana, svinjsko in govejo meso, pšenična moka, testenine ipd.)
Richard Bach
#23
Objavljeno: 9. julij 2010, 20:01
#24
Objavljeno: 9. julij 2010, 21:29
Še dobro da nisem odvisnež od čokoladk in ostalih slatkišev...preživim tudi brez njih......sem pa nor na dateljne, ki se meni zdijo najbolj sladko naravno živilo...
Life is like a game...play it...
#25
Objavljeno: 12. julij 2010, 16:26
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0