Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Naravni porod


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
100 komentarjev na to temo

#26 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 2. november 2009, 13:43

Ja, ni kej, zidovi so veliki x:o)x

Osebno poznam mater ki ji je naravni porod deformiral otroka. In sem tudi ze napisal, da je vsak porod zase edinstven. Zato ni kot fiakarski konj primerno metat vse v en kos. Ces, eno je dobro in drugo ne. Ravno taksno razmisljanje cloveka vodi v nezeljene skrajnosti.
Namrec nihce ni govoril da je naravni porod idealen v vseh primerih. Vsak malce prizemljen clovek ve, da sta medicina in zdravstvo potrebna. Iscemo pa resitve kako bi tam kjer je zavesti premalo prinesli vec luci. Kako manj primerno narediti bolj primerno. Ne pa da kot ocitno pocnes vzames eno, popljuvas drugo. To je CB in izlocevalen nacin razmisljanja, ne pa nacin kjer se gradi na obsotjecem in povezuje uporabno.
In ravno tak nacin ni realen in ravno tak nacin je "idealisticen", kar ocitas meni; saj s tem ko zanika eno dejansko zmanjsa uporabno moc in razvijanje ter napredek drugega.

No, ocitno si se zacela tudi ti malce odpirati in napisala "tvoje" tezave. :palec: Bo vsaj tema bolj zanimiva.
Na tem mestu bi bilo morda fajn, da bi napisala kaj te pri "naravnem" porodu najbolj skrbi, kje vidis prednosti medikaliziranega poroda, kaksni so tvoji pogledi na to kaj in kako naj bi po tvoje izgledal cimboljsi porod in okoliscine zanj; itn.

...To, da si ti odprl tole temo - je vsaj tako neumestno, kot če bi jaz odprla temo: Prostata ali pa Zatekanje levega moda.

Na ostalo se mi niti ne da odgovarjat, kaj vse si nakracal - očitno polna luna dela že vnaprej - samo mimogrede še tole. Kadar so bolečine neznosne (in ti kot moški o tem ne moreš vedeti, ker pač nimate takšnega bolečinskega praga), se hudo rado zgodi, da ženska zavrne otroka. To je hipna reakcija - in ženske in otroke preganje celi lajf.
In zakaj sem torej raje, da se zgodi porod v bolnišnici - zato, ker je trilijon stvari, ki lahko gredo narobe in se lahko zgodi, da sekunde štejejo.
In to je vse, kar imam tule za povedat.

Vidim, da teme Prostata ne morem več odpreti, sem žal prepozna x8Dx
še vedno pa mi Moda ostanejo x:px



#27 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 2. november 2009, 13:46

Hmm.. ne vem, jaz bi bla pa kar fajn jezna in užaljena, če bi mi tip rekel, da je porod in vse odločanje kako in kaj okrog tega čist moja stvar...
Tko da, kar se mene tiče, Free, fajn da si odprl temo.
Ne bom se preveč glasila, ker še nimam pojma kako vse skup zgleda, sam ko bo čas, bom pa probala čimbolj različne info dobit pa kake vse možnosti so.. saj res, da otrok slej ko prej ven pride, tko al drugač, sam verjetn se pa da to precej različno doživljat in verjetn je tud od okolice odvisno kolk je vse skup pozitivna/negativna izkušnja... bom pa ful vesela, če bo moj dragi mal zanimanja in skrbi pokazal in dal kako info, ki je mogoče še ne poznam.. xnckrivx
Glede na to kolk mam paniko pred iglami, bi po eni strani najrajš tole doma, čist brez vsega, prag bolečine nimam tolk nizek, tko da bi šlo lažje skoz, kot pa injekcije vsake 5 minut al pa še celo rezanje x:o)x sam po drugi strani bi pa mela koga, ki mu je jasno kaj se dogaja, zraven :inocent:
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#28 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 3. november 2009, 08:35

Malo out ob topic

Poleg naravnega poroda bi uvedla spet( predvem za razne Freeje ) obvezni 7 letni vojaški rok. :vragec:

x:o)x
x:)x

#29 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 3. november 2009, 09:50

Jaz, če bom kdaj rodila ... IF ... nočem, da bi bil moj zraven. Ma ni šans.

Enako tukaj! :palec:
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#30 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 3. november 2009, 10:39

Mene to mal na mojga br
atca, ko je bil še najstnik, spomni, ko sva se enkrat neki pogovarjala pa sem btw. omenila, da mam menstro in si je pokril z rokami ušesa, da ne bi slišal kaj govorim x:o)x v stilu: aaaaaaa, nočem vedet, nočem vedet, me sploh ne zanima x:o)x x:o)x

Ma ne vem v čem je problem.. saj ne rečem, da MORA moški sodelovat pri vsem tem, če mu pač ni do tega, sam če ga pa zanima, je pa to meni samo plus, ne pa minus.. Da ga pa že apriori odrineš stran in mu rečeš, da se tole njega čist nič ne tiče, ker itak 'ne ve kolk boli in nikol ne bo vedel', WTF :eek: zdaj se pa postavte v kožo tipa, ki ma res rad svojo punco in vau, je celo tolk 'nemoški', da je sposoben se mal vživet v njeno kožo.. in si želi froca, familjo in bi rad bil del dogodka.. in ga že takoj na začetku, pri baje najlepšem delu, kot pravte ženske, skenslaš, samo zato, ker je pa tole čist ženska zadeva..
čez 10 let bo pa ista ženska jokala prijateljici kako tip ne zna z otrokom delat pa kako mu nikol ne pokaže, da ga ma rad..

mojega dragega tud ful križ boli včasih, mene ni še nikol, pa to še ne pomen, da bom zdaj zignorirala ga, al pa še hujš, da bo on men rekel, da naj se ne vtikam, ker nimam pojma kako to boli in kako to zgleda.. Ja, še celo glupe nasvete, da naj se z jogo začne ukvarjat, sem mu dala.. in o groza, celo upošteval me je in začel na jogo hodit in ima pol manj problemov.. čeprav ga frendi zajebavajo, da je joga čist babja zadeva, če smo že pri tem kaj je moško in kaj je žensko...


ne vem, jaz sem dejansko tlele na forumu, najverjetneje ravno prek Freeja izvedela, da obstajajo tud drugi vložki, ne samo Always... velik prej, preden so mi to v eni ljubljanski trgovini promotorke poskušale razložit x:o)x in si kar en velik problem rešila s tem...
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#31 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 3. november 2009, 10:45

se strinjam z Aliano ...
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#32 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 3. november 2009, 11:35

V bistvu ni res, da ženske ne odpirajo takšnih tem. Ženske zelo veliko pišejo in razpravljajo o naravnem porodu in podobnih temah. Mogoče je pač tale forum izjema. Da pa je porod ženska zadeva - prenehal je biti ženska zadeva, ko so moški prevzeli porodničarstvo v svoje roke, pred to fazo pa še kakšno babico skurili na grmadi, da ne bi preveč po svoje delala. Medikaliziran porod, ki ga tukaj nekateri zagovarjate (in to čisto razumem), se je uveljavil prav s posredovanjem moških. Ampak jaz jim vsaj priznam prispevek k razvoju medicine, znižanje umrljivosti otrok in porodnic . Problem je samo v tem, da je šel sistem marsikje v drugo skrajnost in je šla modrost rojevanja v pozabo. Zakaj ne bi pri nas združili obeh polov? Zakaj pa nekatere Slovenke hodijo rojevat v porodne centre v Avstrijo - dvomim, da samo zaradi modne muhe!

Tisto, kar se meni seveda zdi stvar ženske je, na kakšen način želi roditi. Seveda se ne strinjam s tem, da se partner odloča o tem, kako bo ženska rojevala - pa če je to naravni porod ali medikaliziran porod. Ne strinjam se tudi s tem, da ženski niso na voljo vsa protibolečinska sredstva, če jih rabi in želi. In konec koncev tudi klistir in britje, če je takšna želja. Karkoli. Sem za možnost izbire, v katerikoli smeri. Ampak pri nas je bolj problem, da ti največkrat vsilijo tisti klasičen, medikaliziran porod kot pa da bi kdo vsiljeval naraven porod. Jaz bi si želela bolj ozaveščenega medicinskega osebja in boljših pogojev rojevanja in porodniške oskrbe. In zakaj ne bi tisti, ki nam je to pomembno, delali v tej smeri? In če je to pomembno tudi moškim - zagotovo je tudi nekaterim porodničarjem, zakaj ne?

Kar pa se tiče prisotnosti moškega - če je zraven pri spočetju, v nosečnosti in kasneje pri vzgoji otroka, zakaj ne bi bil tudi pri porodu? Spet se mi zdi stvar izbire moškega - če moški tam ni prostovoljno, je brezveze, da sploh je, najhuje je, če nekoga v nekaj siliš proti njegovi volji in željam. Ampak poznam veliko moških, ki vedo veliko o nosečnosti in porodu in so vse te faze aktivno spremljali in so želeli biti zraven. Moški se o tem ogromno pogovarjajo. Mojemu sem neskončno hvaležna, da je želel biti zraven in da mi je bil v takšno oporo, je bil porod zaradi tega veliko lepši. V porodni sobi sva bila 4 ure in pol, večino časa sva bila sama, poslušala glasbo, občasno me je masiral. Dramatičen je bil samo finale poroda, kjer je bilo prisotno osebje. Mislim, da pa tudi marsikaj odtehta to, da lahko prerežeš popkovnico in da si prve trenutke otrokovega rojstva lahko zraven.

Sama ne poznam niti ene ženske, katere partner ni bil zraven pri porodu in grem stavit, da si bodo tudi tukaj nekatere na forumu med nosečnostjo še premislile.

#33 Minnie

Minnie
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 956

Objavljeno: 3. november 2009, 13:42

Me že kaj pogrešate? x:px

Jaz se pa strinjam z Nataly in njenim the pure štajer beef razmišljanjem.

Ta pravi moški (dec) nima kaj iskati v porodni sobi. Absolutno nima kaj iskati v materinski šoli.
Ta pravi moški(dec) medtem ko mu žena rojeva, sedi v gostilni in se ga naceja s pivski bratci. Edina obveznost je, da ima pripravljeno pištolo in vsaj tri naboje v slučaju, da se mu, ponosnemu, rodi sin.
Ob tem srečnem trenutku, pa mora ves smrdeč in pokozlan pridrvet v porodnišnico, kot dokaz u iber možatosti, mora zgrabit prvo medicinsko sestro za rit,
in ob temu, ko ga osebje vrže ven iz porodnišnice, junaško pasti po stopnicah in se poškodovati, in nato, za kazen(seveda ko se slednja opomore od vsega krvavenja in izgubljanja tkiv) premikastiti babo doma, da še sin, od ranih nog vidi, kaj je to ta prav dec x:o)x x:o)x

Če se pa mu slučajno rodi, nebodijetreba hči.
Potem pa en gostilniški ravs uprizorit in sploh ne pridet srečni mamici v zagrljaj, ker te, moškega pravega, pridržijo na policijski postaji čez noč.


To je pravi moški katerega bi vsaka žena poželela za moža. x:Dx
Za me je pravi moški ki zna pokazati svojo "žensko" strano: nežen, ko zna presenetiti svojo ženo npr. z kuhanim obedom; romantičen kavalir, skrben; a istodobno mačo in možat. Vse to tudi vključuje čakanje v porodnišnici. x:px

#34 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 3. november 2009, 13:58

Boudika je zelo lepo napisala, pa strinjam se z Aliano.
Nikoli nisem rekla, da je to samo ženska zadeva in da se partner ne bi smel brigati. Seveda, da mora biti v podporo, seveda da bi mi bilo všeč, če bi ga vse zanimalo, če bi se pripravljal, me vzpodbujal in bi se veliko pogovarjala. To je vse lepo in prav. Prav tako bi mi bilo všeč, če bi bil ob meni preden bi rodila. Samo rojevanje pa... si ne predstavljam, da bi bil kdo zraven. Eni celo snemajo :eek:
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#35 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 3. november 2009, 14:40

x:Dx

Jaz, če bom kdaj rodila ... IF ... nočem, da bi bil moj zraven. Ma ni šans.
Mogoče sem starokopitna, ampak to se mi zdi, da je ženska zadeva.

jah, men se tut zdi, da je rojevanje "ženska" zadeva. Bi si pa želela, da je moj zraven, ampak glih zato, da odganja horde firbcev (študentov), pa da me ne premetavajo po oddelkih, ker vso moč, vso lastno energijo bom rabila za porod (z vsemi bolečinami zrawn) in ne bom mela ne cajta, ne energije, da mlatim okol sebe. Kemijo - če bo prehudo, jo bom hvaležno sprejela. Lasje pa se mi postavijo pokonci ob sami misli na rezanje presredka, klisitiranj,..jebela pa sej nisem novoletna raca, da bi me blo treba spucat in prerezat na pladnju.
Ob samem dogajanju bi si pa skor rajši želela osebo/e ženskega spola, ki bi ji jaz zaupala (kot neke vrste šamanko, vračico, sam take ne obstajajo več), ki bi me vodila skozi postopek. Da bi pa moj rezal popkovnico in gledal v razčefurjeno.....si pa niti najmanj NE želim!! Loh me pa za roko drži, če mu je vmes ne speštam :D

tak, da se strinjam z Nat :palec: pa ono temo o levem modu le odpri, me že jezik fejst srbi, ker mam veeeelik za povedat x:px :palec:

Mi gre pa to "moško" pametovanje o ženskem telesu na živce; od nekdaj so vsiljevlai svoj način, svoj pogled ženskam.
My body, my life, my choice!
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#36 Minnie

Minnie
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 956

Objavljeno: 3. november 2009, 14:41

a ti si takega želiš...
:8):


Vprašaš za onega o katerem Porny poveda ali onega iz moje besede? :8): xDDx

#37 Minnie

Minnie
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 956

Objavljeno: 3. november 2009, 15:34

Ja saj si Pornijevem dala plus ... :O:
tisti vseekakor ni moj ideal... x:)x


Ne, nikakor. Moj prvi stavek je bil le ironičen komentar na Pornyjeva macho moškega ki me je nasmejal. x8Dx

#38 Minnie

Minnie
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 956

Objavljeno: 3. november 2009, 17:26

ja saj ... x;)x

mal prej sem pa prebrala eno pisemce ..od društva za pomoč otrokom Žogica ...zbirajo sredstva za otroke ...
in z velikimi črkami piše ..pretepel me je že v porodnišnici , na dan ko sem mu rodila Majdo ...
sred noči me je pijan budil, da mu prižgem cigareto. Potem me je pretepel in nagnal z otrokom.

men sploh več ni do smeha ...tud če je ironija. :o|o:


:0: To je žalosno. Tej ženi verjetno je še manj do smeha.Moraš res imeti peh

#39 cosma

cosma
  • D član
  • Št. objav: 5 694

Objavljeno: 3. november 2009, 22:55

Veliko besed napisanih ob nekaterih kar malce presenečena xOOx

Sem si tudi nabavila knjigo Modrost rojevanja, vendar me ni kaj prida potegnilo.


Mal preveč filme gledate!!! x:Dx kakšni scary opisi. :wOOt:

Sploh ni grozno, tako da le pogumno.
Jas te mam tak rada
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

#40 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 4. november 2009, 09:05

Srčna želja mi je prerezati popkovnico, morda je to nadomestek za svečana rezanja traku pri otvoritvah, saj veš frustracije da nikol v lajfu ničesar pomembnega nisi prerezal. x:px

A zato pri nas naredijo toliko epiziotomij?

Titanica nisem gledala, boš ti kaj povedal o tem. Pa o manipulaciji, ki jo očitno dobro poznaš, bi verjetno tudi vedel več povedati kot jaz.

#41 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 4. november 2009, 09:39

Evo, pa da čivknem zraven, čeprav sem rekla, da ne bom več.
Na srečo so porodi različni - svakinja pravi, da ji je težje omesiti kruh, kot pa roditi :O: , jaz bi raje omesila tono kruha, kot pa rodila. Seveda je tudi razlika velikosti, teži in obsegu glave novorojenčka - njena fanta sta imela okrog 2 kg, eden 2,5, mickena čisto, moji dve pa 4 in 4.5 kg. Da tole ven spraviš ni glih mačji kašelj in Boudika evo -tule ženska, ki ni imela moškega poleg poroda. Ko prvo rodila - tole ni bilo mogoče -bila ex juga še takrat - ko druga pa nisem želela. Sem tip človeka, ki se skozi bolečine raje prebija sama. Itak bi na koncu še z njim več dela imala. verjetno.
in z babico - bila je ista obakrat - imam krasne izkušnje. ful se ukvarjala z mano, se sprahajala gor in dol z mano, me masirala, skratka kar se tiče osebja, sem vesela, da je bilo tako kot je.

kar se tiče fotografiranja in snemanja - meni se zdi čisto mimo...nasmehni se malo, viš, da snemam...(smo na mejl dobili pred leti fotko vzhičenega ex sodelavca, ki svojo drago takole v kritičnem trenutku fotkal)

pa da si ne bo kdo mislil, da sem proti moškemu v porodni sobi - moj foter bil poleg ko sem se rodila - bil baje mami v veliko pomoč - itak so bili Nemci že desetletja pred nami tam, in so si morale porodnice izbrati babico, ki je potem poleg od začetka do konca. se je pa po končanem direndaju odločil, da se mami na bo treba več mučiti, ker ne bo več otrok.
tak, da z vidika prenaseljenosti, bi moral vsak moški biti zraven poroda :palec:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#42 cosma

cosma
  • D član
  • Št. objav: 5 694

Objavljeno: 4. november 2009, 12:52

Moje skromno mnenje. Imam prijateljice, katerih možje oz. partnerji niso bili prisotni pri porodu iz različnih vzrokov. Eni so rekli, da to pač ni za desce, drugi da ne ve kaj tam počet, tretji ne prenese krvi itd...
Nihče jim ni očital da so manj desci ali večji mačoti zaradi tega. Partnerke so se strinjale in čisto sprejele odločitev, da pač ne gredo zraven iz tega ali drugega vzroka.

Iz lastne izkušnje lahko povem, da je moj mož vedno govoril, da želi biti poleg in podoživeti porod ter videti svojega otročka takoj. Med nosečnostjo imajo vse nosečke pravico do obiskovanja šole za starše, kjer ti povedo skoraj vse osnove, ki jih potrebuješ pred porodom, med porodom, po porodu in pa o osnovnih stvareh kako skrbeti za dojenčke jih skopati, previti itd...krči, dojenje bla... ne spomnim se več kaj vse. Je kar izčrpen tečaj. Tečaja se udeležiš prostovoljno in te nihče ne sili. (razen doma, ne vem kako imate urejeno). Samo toliko, da povem, da so v tujini te isti tečaji plačljivi oz. je odvisno kakšno zdravstveno zavarovanje imaš.

Torej samega poroda se ne moreš udeležiti brez tečaja, ki se imenuje Šola za starše ali pa v skrajšani obliki za spremljevalce, kar ni nujno da je mož. Lahko je prijateljica, mama, sestra, prijatelj XY....
Med tečajem, ki sem ga obiskovala je kar nekaj žensk prišlo z žensko spremljevalko. Če bi se dalo bi jaz imela 2 spremljevalca (alternativno blaženje bolečine) vendar je to mogoče le za slepe in slabovidne.

Na tečaju so nam pokazali slikovno gradivo o poteku poroda in so občutljive želodčke opozorili na to. V bistvu pa če imaš problem z gledanjem krvi zapustiš porodno sobo tik pred iztisom otroka in se vrneš, ko ga umijejo. Tako ne vidiš niti kapljice krvi. Partner ponavadi sedi pri glavi in ne vidi **mesarije** x:o)x
Vsem skeptičnim Tomažem bi priporočila obisk teh tečajev in pa odločitev o tem ali bodo prisotni ali ne po pridobitvi vseh informacij.
Kljub temu, da sem ženska in sem bila deležna intimnih izpovedi prijateljic, ki so že rodile, ter mame itd... sem na tečaju izvedela veliko stvari, prav tako pa moj mož, ki se mu je zdelo zelo poučno in zdaj vsem **sonosečim** frendom, priporoča obisk le teh.

Partnerja tudi pod razno nisem silila da gre z menoj ali pa pričakovala to od njega, ker sem imela na voljo kar nekaj prijateljic, ki so se ponudile, da gredo z velikim veseljem poleg. Mi je bil pa v oporo, nisem ga nič stiskala za roko, tako da jo je odnesel brez zloma, pač pa so mi dali v roko manjšo žogo, tudi čeljusti so bile ok, ker sem bila osredotočena na dihanje.Zaradi intenzivnega fokusa na dihanje sem zamudila skoraj tretjino stvari, ki so se dogajale v porodni x:o)x -mi je potem povedal kaj se je dogajalo. Mi je bilo pa fino, ko mi je dal požirek vode, namazal ustnice z vazelinom, se izsušijo zaradi toliko dihanja, masiral križ ko mi je pasalo itd... Prav veliko dela ni imel.

Se pa spomnem, da je ena medtem ko smo čakale, da proces klistiranja (nič groznega) mine, razlagala, da se je njen fant totalno razburil, ker ni smel prisostvovati porodu in sicer iz razloga, ker ni imel opravljenega tečaja. Ne skrajšanega, ki traja nekje 2-3h (se mi zdi) ne daljšega, ki traja 10 srečanj. Čeprav mu je nekajkrat povedala, da brez tega ne bo mogel prisostvovati porodu ji je rekel, naj ne skrbi, da bo že kako..... No, pa ni.

Porodnica se odloči ali se bo podvrgla klistiranju ali ne. Uporabijo toplo vodo in ne žajfnice, kot včasih, ki iritira črevo.

Pred porodom sem se dogovorila z eno izmed babic, da bo prisotna in pa izvrtala sem vse kar sem mogla o alternativnem blaženju bolečin ter predpriprave za lažji porod. Jemala sem homeopatske arcnije in je minilo, kot bi mignil x^x ...kljub temu da sem bila prvič in sploh ne več v cvetu mladosti.
Treba se je v glavi naravnat in nič poslušat teh horor zgodb, ki krožijo.
Jas te mam tak rada
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

#43 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 4. november 2009, 13:19

Hehe, moj dragi se je v teh 3 letih po moje že naučil, da mi ne sme pameti solit in nasvetov dajat, ker sem čist preveč alergična na to, tko da bi po moje bil kar pametno tiho, če bi šel zraven x:o)x Pa itak se jaz tud najraje sama s svojo bolečino ukvarjam, kar mu je pa tud že jasno, glede na to, da grem še spat v sosednjo sobo, če sem kaj hudo bolna.. ne paše crkljat in pogovarjat sploh.. Sicer je to itak dal skoz že prvi mesec, ko sva se preselila skupaj, ko sem šla na operacijo učkov.. je kar hitro dojel, da se ne bova nič družila tri dni, ker sem bila čist razdražljiva in rabila mir in tišino.. Ampak je pa hudo veliko pomenilo, da je prišel vsako urco pogledat, če sem ok pa vprašat, če bi kaj jedla pa če kaj rabim.. in me hranil z žličko s pasirano kašico, ker nisem mogla oči odpret xsrcx Tako bi po moje tud pri porodu bila čist hvaležna, če bi bil zraven, točno za take 'moške' stvari uredit, kot so jih punce omenjale..
Sicer se mi zdi, da bolj v stilu Pornija razmišlja pa da mu ni preveč do tega, da bi bil zraven :inocent: moram vprašat x:Dx
Če ne bo, pač ne bo, vem da bom naj frenda, ki je doktor prosila, če bi bil zraven pa ena frendica bo ful vesela, če bo lahko z mano na tečaj hodila, tko da ni panike sploh.. Itak se bo potem moral tolk bolj ukvarjat z mano x:o)x
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#44 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 020

Objavljeno: 4. november 2009, 13:38

Moje skromno mnenje. Imam prijateljice, katerih možje oz. partnerji niso bili prisotni pri porodu iz različnih vzrokov. Eni so rekli, da to pač ni za desce, drugi da ne ve kaj tam počet, tretji ne prenese krvi itd...
Nihče jim ni očital da so manj desci ali večji mačoti zaradi tega. Partnerke so se strinjale in čisto sprejele odločitev, da pač ne gredo zraven iz tega ali drugega vzroka.

Iz lastne izkušnje lahko povem, da je moj mož vedno govoril, da želi biti poleg in podoživeti porod ter videti svojega otročka takoj. Med nosečnostjo imajo vse nosečke pravico do obiskovanja šole za starše, kjer ti povedo skoraj vse osnove, ki jih potrebuješ pred porodom, med porodom, po porodu in pa o osnovnih stvareh kako skrbeti za dojenčke jih skopati, previti itd...krči, dojenje bla... ne spomnim se več kaj vse. Je kar izčrpen tečaj. Tečaja se udeležiš prostovoljno in te nihče ne sili. (razen doma, ne vem kako imate urejeno). Samo toliko, da povem, da so v tujini te isti tečaji plačljivi oz. je odvisno kakšno zdravstveno zavarovanje imaš.

Torej samega poroda se ne moreš udeležiti brez tečaja, ki se imenuje Šola za starše ali pa v skrajšani obliki za spremljevalce, kar ni nujno da je mož. Lahko je prijateljica, mama, sestra, prijatelj XY....
Med tečajem, ki sem ga obiskovala je kar nekaj žensk prišlo z žensko spremljevalko. Če bi se dalo bi jaz imela 2 spremljevalca (alternativno blaženje bolečine) vendar je to mogoče le za slepe in slabovidne.

Na tečaju so nam pokazali slikovno gradivo o poteku poroda in so občutljive želodčke opozorili na to. V bistvu pa če imaš problem z gledanjem krvi zapustiš porodno sobo tik pred iztisom otroka in se vrneš, ko ga umijejo. Tako ne vidiš niti kapljice krvi. Partner ponavadi sedi pri glavi in ne vidi **mesarije** x:o)x
Vsem skeptičnim Tomažem bi priporočila obisk teh tečajev in pa odločitev o tem ali bodo prisotni ali ne po pridobitvi vseh informacij.
Kljub temu, da sem ženska in sem bila deležna intimnih izpovedi prijateljic, ki so že rodile, ter mame itd... sem na tečaju izvedela veliko stvari, prav tako pa moj mož, ki se mu je zdelo zelo poučno in zdaj vsem **sonosečim** frendom, priporoča obisk le teh.


Partnerja tudi pod razno nisem silila da gre z menoj ali pa pričakovala to od njega, ker sem imela na voljo kar nekaj prijateljic, ki so se ponudile, da gredo z velikim veseljem poleg. Mi je bil pa v oporo, nisem ga nič stiskala za roko, tako da jo je odnesel brez zloma, pač pa so mi dali v roko manjšo žogo, tudi čeljusti so bile ok, ker sem bila osredotočena na dihanje.Zaradi intenzivnega fokusa na dihanje sem zamudila skoraj tretjino stvari, ki so se dogajale v porodni x:o)x -mi je potem povedal kaj se je dogajalo. Mi je bilo pa fino, ko mi je dal požirek vode, namazal ustnice z vazelinom, se izsušijo zaradi toliko dihanja, masiral križ ko mi je pasalo itd... Prav veliko dela ni imel.

Se pa spomnem, da je ena medtem ko smo čakale, da proces klistiranja (nič groznega) mine, razlagala, da se je njen fant totalno razburil, ker ni smel prisostvovati porodu in sicer iz razloga, ker ni imel opravljenega tečaja. Ne skrajšanega, ki traja nekje 2-3h (se mi zdi) ne daljšega, ki traja 10 srečanj. Čeprav mu je nekajkrat povedala, da brez tega ne bo mogel prisostvovati porodu ji je rekel, naj ne skrbi, da bo že kako..... No, pa ni.

Porodnica se odloči ali se bo podvrgla klistiranju ali ne. Uporabijo toplo vodo in ne žajfnice, kot včasih, ki iritira črevo.

Pred porodom sem se dogovorila z eno izmed babic, da bo prisotna in pa izvrtala sem vse kar sem mogla o alternativnem blaženju bolečin ter predpriprave za lažji porod. Jemala sem homeopatske arcnije in je minilo, kot bi mignil x^x ...kljub temu da sem bila prvič in sploh ne več v cvetu mladosti.
Treba se je v glavi naravnat in nič poslušat teh horor zgodb, ki krožijo.


Se podpišem pod vse in hvala za tisto, kar je podčrtano, da ni treba meni razlagat. Je treba se najprej informirat, potem se lažje odločaš. Sem imela že občutek, da me boste tepli zaradi enega stavka o moških pri porodu.

Edino bi pripomnila, da v vseh porodnišnicah in v vseh obdobjih niso tako zelo tolerantni, kot imate nekatere izkušnje. Tudi je včasih razlika ali ženska pride v porodnišnico z močnimi popadki, skoraj pred iztisom ploda ali pa gre vse postopoma in po PDP, kar je bilo pri meni. Tudi ni vedno tako kot pri Nataly, ki ima izkušnje, da je imela ob sebi krasno babico in to celo dvakrat isto. Spet odvisno od porodnišnice. Ko sem jaz rojevala, je bila blazna gneča in bi bila večino poroda sama (ljubljanska porodnišnica je pač prisiljena delovati v takšnih razmerah in to razumem, gre pa na škodo nas porodnic). O kakšen sprehajanju z babico bi lahko samo sanjala, saj sem sem morala boriti, da sem bila del poroda zunaj porodniške postelje. Poleg tega se je med mojim porodom (ki je bil sicer relativno kratek) zamenjala celotna ekipa. In še bi lahko naštevala. Slišala pa sem že, da je možen vnaprejšnji dogovor z babico proti plačilu. Za ljubljansko porodnišnico ne vem, o tem se res nisem informirala.

Tako kot je porod pri vsaki drugačen, so tudi okoliščine v porodnišnici in osebje zelo različni. Informiranost in priprava ogromno pomeni, je pa od osebja in same porodnišnice tudi veliko odvisno.

#45 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 4. november 2009, 13:43

.. je minilo, kot bi mignil x^x ...kljub temu da sem bila prvič in sploh ne več v cvetu mladosti.
Treba se je v glavi naravnat in nič poslušat teh horor zgodb, ki krožijo.

x:px :palec: to mi deli!!

totalnapsihirana.press :o|o: in to od lastnega sorodstva :xx!:
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#46 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 4. november 2009, 22:15

Evo še moje mnenje, čisto oseben pogled na zadevo:
- težko bi se odločila za starševstvo, če bi imela ob sebi partnerja,
kateremi se ne bi zdelo samo po sebi umevno, da sodeluje pri pripravah na porod,
ki sledi po svojih močeh nosečnost partnerke, ki nego novorojenca ne čuti kot sodelo.
-izhajam iz tega, da od partnerja pričakujem močno intimno povezanost, ki je
del skupnega življenja, ne samo v primeru skupnega otroka
- od partnerja pričakujem, da me dobro pozna, da me zna potolažiti, da me pogleda in ve,
zakaj kuham mulo x:Dx , da ve, kako mi olajšati bolečino in tudi kdaj potrebujem mir.
Tako da je nosečnost, kot tudi porod yame osebno - povsem skupna zadeva. :palec:

No, tudi mene malo begajo malo štorje o blaznih bolečinah :wOOt: :cry:
Sta mi obe naj prijateljici v detajl povedali kako je bilo :ermm:
Še vedno pa mi doni v glavi izjava moje mame, da ko ti prerežejo
presredek :eek: :wOOt: :bomb: pravzaprav občutiš olajšanje :OO!: :bomb:

:( :madpro:

#47 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 5. november 2009, 16:23

:cry:
Še vedno pa mi doni v glavi izjava moje mame, da ko ti prerežejo
presredek :eek: :wOOt: :bomb: pravzaprav občutiš olajšanje :OO!: :bomb:

:( :madpro:

ja. In se ti na koncu zazdi, da so ziher premalo vrezali.
ker sem se v drugo uspela še fajn raztrgat zraven (notranje +zunanje šive dobila)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#48 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 5. november 2009, 16:43

ja. In se ti na koncu zazdi, da so ziher premalo vrezali.
ker sem se v drugo uspela še fajn raztrgat zraven (notranje +zunanje šive dobila)


OK, OK; dejte to zase zadržat :vragec: x;)x x:o)x x:o)x

hehe, moj dragi je izjavil: ja, če bom mel čas x:o)x x:o)x x:Dx x:Dx
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#49 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 5. november 2009, 17:05

ja. In se ti na koncu zazdi, da so ziher premalo vrezali.
ker sem se v drugo uspela še fajn raztrgat zraven (notranje +zunanje šive dobila)


Džisus Nat :O: :vragec: ,
saj to je prestrašno x!x , ko to moja Cookie prebere... :bomb:

Pred leti, ko sem pomagala Mački pri kotitvi, sem jokala zraven, ker se mi je smilila;
Mačka pa me je pomilovalno gledala-češ-
daj rajši pomagaj, kot da tu bridke solze pretakaš :OoO:

#50 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. november 2009, 19:14

VABILO NA PREMIERO FILMA ORGAZMIČEN POROD

Združenje Naravni začetki vas toplo vabi na ogled filma Orgazmičen porod
v ponedeljek, 9. novembra 2009 ob 17.00 v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2 v Ljubljani
Po filmu bo razgovor z avtorico Debro Pascali-Bonaro (s tolmačenjem). Razgovor bo vodila dr. Zalka Drglin.

O filmu
Orgazmičen porod - dobro varovana skrivnost
Radosten, čuten in revolucionaren film Orgazmičen porod nedvomno predstavlja resničen izziv našim kulturnim predsodkom. Gledalcem predstavi čustvene, duhovne in fizične vrhunce, ki jih lahko prinaša porod. Priča boste strastnemu doživljanju, saj se porod razkriva kot bistveni del ženske seksualnosti in tista človekova pravica, ki je v današnjem svetu zapostavljena. S pojasnili ginekologinje Christiane Northrup, babic Ine May Gaskin in Elizabeth Davis ter drugih strokovnjakov s tega področja in izrednih trenutkov žensk v ekstazi porodnega trenutka.
Orgazmičen porod je dosegel svetovno odmevnost na festivalih; letos je bil prikazan na prestižnem Mednarodnem filmskem festivalu v Riu de Janeiru, na Festivalu ženskega filma v Baltimoru; filmskem festivalu Usti na Češkem; festivalu Caminhos na Portugalskem ter v uradnem izboru Evropskega festivala neodvisnih filmov (ÉCU) 2009 v Parizu. Film Orgazmičen porod je dobil nagrado občinstva na Mednarodnem filmskem festivalu Mama&Otrok 2008 v Bermudi.
V petih letih nastajanja filma, nam avtorica Debra Pascali-Bonaro razkriva revolucionaren pristop k porodu, ki je statistično varnejši za mamo in otroka kot porodne prakse, ki so današnji standard v številnih delih sveta. V tem 85-minutnem dokumentarcu postane gledalec intimni del porodnih zgodb enajstih žensk. Še več o filmu: http://www.orgasmicbirth.com/

O avtorici
Debra Pascali-Bonaro je mati petih otrok, ena od predsednic International MotherBaby Childbirth Initiative, nekdanja članica upravnega odbora DONA International, vodja izobraževanj za porodne in poporodne doule pri Dona International. Kot doula dela zadnjih šestindvajset let. Od leta 1986 vodi priprave na porod in od leta 1987 usposablja doule in je učiteljica za vodje priprav na porod po Lamazejevi metodi. Deluje v javnosti v raznolikih skupnostih od Južnega Bronxa v New Yorku do Bele hiše, Avstralije, Brazilije, Nizozemske, Nove Zelandije in Združenih narodov. Je zagovornica humanizacije poroda in pravi: "Počutim se priviligirano in počaščeno, da delam z nosečnicami, njihovimi družinami in doulami." Več informacij o njenem delu lahko najdete na
www.motherlovedoulas.com.


Film je brez prevoda v slovenščino.
Vstopnina: 10 EUR.
Informacije in rezervacije: info@mamazofa.org, 01 544 34 79.
Ogled filma delno sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za zdravje.


Ostali dogodki z Debro Pascali-Bonaro:
. 6.- 8. november 2009: delavnica Novi koncepti skrbi za porodnico: porodne doule(porodne pomočnice) Prvo izobraževanje za doule v Sloveniji (potrjeno pri DONA International)
. 9. november ob 11.00: tiskovna konferenca z Debro Pascali-Bonaro (CNVOS, Povšetova 37 (4.nadstropje), Ljubljana.

P.S.
Prosim, da v kolikor je to možno, posredujete vabilo na čimveč naslovov, staršev, pričakujočih žensk, saj film odpira povsem nov, osvobajajoč pogled na porod. Najlepša hvala!
SusanaBlanca










Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0