OK, ideje za zajtrk:
zelenjavni ali sadni sok/smoothie takoj zjutraj, ko vstaneš. Ko se odpelješ v službo, med potjo poglodaš eno jabolko/hruško/...
ko čez kako uro postaneš lačna, vzameš vrečko mandljev/lešnikov/indijskih oreškov/bučnih, sončničnih semen ... (navadni orehi so pretežki, tud lešniki ti znajo povzročat težave, z mandlji pa ne bi smel biti problem - za vsak slučaj jih pa lahko prejšnji večer še na hitro popariš in olupiš lupinco stran, so potem še lažji za prebavit).
(upam, da lahko v službi grickaš med delom drugače si pa verjetno lahko vzameš 10 minut pavze..)
Če je kriza, so ok tudi 'stiroporčki' - riževe ploščice (pa ne tiste s čokolado, čisto navadne).
Namaz, ki zdrži tudi par dni...
jaz ponavadi vzamem kar eno konzervo čičerike (ne da se mi je kuhat, lahko jo tudi doma skuhaš na zalogo,kot fižol), dodaš olivno ali kako drugo HLADNO STISNJENO olje (nasploh ne uporabljat klasične slovenske zabele za solato - sončnično olje in kis..), začimbe, ki jih preneseš in ki ti pašejo, kak kos zelenjave, ki jo preneseš - seveda lahko tudi kuhano. Poskusi pa kar surove bučke, te so dost nežne.. malo soli ... zmiksaš.. in namaz je pripravljen. čičerika ima že sama po sebi tak fajn okus, da ne rabiš kaj dosti dodajat.. malo improviziraj v okviru tistega, kar lahko ješ, kombiniraj..
namesto čičerike lahko uporabiš lečo, na isti način.. leča, nepredelano olje, začimbe, zelenjava, ... zmiksaš.
sicer praviš, da te stročnice napihnejo.. ampak poskusi na tak način, in NE kombiniraj jih preveč z ostalimi živili (poglej kaj je Brezo gor napisal, kaj se sme kombinirati v enem obroku.) -- na kratko je štos v tem, da če poješ istočasno tri vrste hrane, ki se različno dolgo prebavljajo (verjetno je logično, da meso rabi veliko več časa, da se prebavi, kot pa na primer solata), tista vrsta, ki bi se že prebavila, ne gre ven, ampak gnije v želodcu. To povzroča dodatno kislino, pline, bolečine, napihovanje, pline... Zato je fajn čim manj kombinirat..
torej, če stročnice skuhaš in še zmiksaš, so praktično že napol prebavljene in bo imel želodec ful manj dela, morda bo tako šlo..
kaj si še rekla? Aha, tofu... jaz tofu ponavadi narežem na rezine (kak centimeter) in posolim z obeh strani, malo pokapam z limonco, fliknem čez kake začimbe (curry ima fajn okus, rožmarin, origano..), lahko daš še kapljico olja, pustiš 10 minut in potem na hitro popečeš. Ni treba preveč, da ne postane podplat, itak je to že vse skuhano, tako da bi ga lahko tudi surovega jedla, če bi imel kaj okusa
aja, daj kupi si še laneno olje (se ga dobi že v vsaki trgovini) in pojej vsako jutro eno žlico. Sam ima malo zoprn okus, ampak zelo, zelo koristi...
pa res si kupi bazični prašek v Sanolaborju ...
Hvala ti za vse informacije, si bom kupla tudi laneno olje in bazični prašek in poskusila.
P.S. Ali mi lohka pošleš na OS tisto knjigo (Papuga) na pdf formatu?
Žolč proizvajajo jetra... To pa čisto spremeni zadeve. Raje se osredotoči na jetra, žolč, žolčevod...pomembna pa je tudi trebušna slinavka (pancreas), ki je druga velika prebavna žleza poleg jeter. Majhna je verjetnost da bi te po dveh mesecih še zmeraj bolel zaradi razjede, se prej zaceli, če se držiš diete. Jetra proizvajajo žolčno kislino, ki razgrajuje določeno vrsto hrane....
Predpostavljal bi da so jetra glavni igralec, želodec ima samo stransko vlogo. Mal si preber na forumu o tem al pa na netu. Vem pa da je na forumu pisal nekaj o čiščenju jeter in žolčnih kamnih. To bo sigurno bolj vedel kdo drug.
Jaz pa še zmeraj pravim, da je treba zraven spremenjene prehrane zelo koristno izvajat tudi kakšne energetske tehnike. Tudi o tem dost piše na forumu. Vzemi si čas in malo prečekiraj.
Hvala ti.