Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zajtrk in večerja brez jajc in mlečnih izdelkov


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
38 komentarjev na to temo

#1 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 6. marec 2010, 22:01

Pred kratkim so mi na gastroskopiji odkrili,da imam preveč želodčne kisline in začetek razjede na želodcu. Svetovali so mi naj se izogibam vsem konzervansom, kot tudi jajcu in mlečnim izdelkom ( nekaj let imam tudi ugotovljene žolčne kamne).Ne vem kaj jesti za zajtrk in večerjo.Ponavadi sem imela na jedilniku kak kos salame ali pašteto pa kak jajc itd.,sedaj pa tega ne smem več.Poskusila sem tudi z ovsenimi kosmiči in ovsenim mlekom a sem po eni uri že lačna.Če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko poleg kruha še jedla za zajtrk in večerjo,mu bom zelo hvaležna.

#2 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 7. marec 2010, 01:29

Ko sem pred 15 leti nehu jest meso, se mi je kislina kmalu zmanjsala.
Sicer pa nekatere probleme na podrocju zelodca, dvanajstnika itn, lahko povzroca tudi zadrzevanje energije. Preenergitiziranje. Nepretocnost. Recimo azradi premalo gibanja ipd. Govorim iz izkusenj.

Sicer pa tole je kar vredu zadeva >
Skandinavski jecmen >
MAP >

Ni pa nujno dovolj, odvisno od tvojih potreb in kolicine. Mislim, da je dobro pnajti nacin, kako se polnis z energijo tudi drugace kakor s hrano. Mogoce glasba, mir, meditacija, sonce... vec sadno-.zelenjavnih sokov.
Po mojih izkusnjah je lahko problem neumirjen um, mozgani (se posebej pri veliko racunalniskega dela), ki potrebujejo sladkor za svoje delovanje. OH. Tako je morda dobro, da posegas po OH, ki se pocasi spreminjajo v sladkor (sladkor se zelo hitro). Nekateri priporocajo suho sadje, saj menda daje veliko energije.
Osebno mislim, da hrana (razen ce v kateri hrani ne pretiravas in prevec hrane iz zivalskih sestavin) ne vpliva kaj dosti na omenjene tezave. Uravnotezena prehrana in pretocnost energije bi moralo zadoscati za samozdravljenje organizma. Vcasih lazje rect, kot storit. x;)x

Pred kratkim so mi na gastroskopiji Lunin Forum -> Komentiranje v temi Zajtrk in večerja brez jajc in mlečnih izdelkovodkrili,da imam preveč želodčne kisline in začetek razjede na želodcu. Svetovali so mi naj se izogibam vsem konzervansom, kot tudi jajcu in mlečnim izdelkom ( nekaj let imam tudi ugotovljene žolčne kamne).Ne vem kaj jesti za zajtrk in večerjo.Ponavadi sem imela na jedilniku kak kos salame ali pašteto pa kak jajc itd.,sedaj pa tega ne smem več.Poskusila sem tudi z ovsenimi kosmiči in ovsenim mlekom a sem po eni uri že lačna.Če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko poleg kruha še jedla za zajtrk in večerjo,mu bom zelo hvaležna.



#3 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 7. marec 2010, 11:29

Saj sem že v OS bolj natančno, pa bom še tlele morda komu pride prav..
(in ja, sori ker kao delam reklamo za enga zdravilca .. ampak samo zato, ker ima tip fajn jedilnik na spletni strani, ki se ga je dost lahko držat ali pa pobereš iz njega ideje za zajtrke in večerje ..)

jedilnik
na tretji strani so našteta živila, ki povzročajo kislost in alkalnost. poskušaj si za 1 mesec uredit jedilnik tako, da v obroke vključiš 80% zelenjave oz. alkalnih in 20% kislih živil. zgleda težko, ampak se hitro navadiš. samo količine obrneš (ker ponavadi imamo solato za dodatek, pa cel krožnik testenin - zdaj pa narediš krožniček testenin in eno zelenjavno prilogo pa še solato, veliko porcijo. in solato poješ najprej, potem pa ostalo.)

Poskusi, sem prepričana, da boš opazila razliko v počutju.

Tale jedilnik zgoraj.. če ne drugega, uporabi za ideje kaj jesti namesto mlečnih izdelkov in jajc..

Za zajtrk pa sokovi, ja. Naravni, nič z dodanim sladkorjem. Prvih par dni boš imela občutek, da si lačna, ker je telo navajeno, da dobi nekaj konkretnega. Ampak v bistvu ne rabi takoj zjutraj.. mu moraš dat čas, da se zbudi in začne delati. Sokci so krasna stvar za nežno zbujanje ;)
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#4 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 7. marec 2010, 13:39

Še dodatek zgornji razlagi živil.

Če je hrana pravilno sestavljena, daje največ energije, najmanj strupov, pospešuje razstrupljanje telesa, ne povzroča bolezni in omogoča pravilno prebavo. Pravilno sestavljena hrana ima to značilnost da je v njej samo ena sestavina prevladujoča. Tako ni zdravo jesti v istem obroku hranE, ki vsebuje veliko beljakovin in hrano, ki vsebuje veliko škroba.

Poznamo 10. sestav različnih jedi. Od tega so 4. dobre kombinacije in 6. slabih kombinacij.

Dobre kombinacije:
BELJAKOVINE-NARAVNE MAŠČOBE
ŠKROB-NARAVNE MAŠČOBE
NARAVNI SLADKOR- KISLO
NARAVNA MAŠČOBA-KISLO


Slabe kombinacije so:
BELJAKOVINE- ŠKROB
BELJAKOVINE- NARAVNI SLADKOR
BELJAKOVINE - KISLO
ŠKROB- NARAVNI SLADKOR
ŠKROB - KISLO
MAŠČOBE- NARAVNI SLADKOR

Detajli še pridejo, moram spočit prstke... x:Dx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#5 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 7. marec 2010, 14:27

Riž je med vsemi žitaricami najlažje prebavljiv. Težje prebavljivo pa je sočivje (soja, fižol) ker ima veliko škroba in beljakovin in je to za dobro prebavo slaba kombinacija.

Mleko naj se uživa samo (ne s kruhom, sadjem,...) Krompir in žito pa so dobro sprejemljivi za jedi, ki so bogate z rastlinskimi maščobami. Dobra kombinacija je jogurt z medom ali sladkim sadjem. Škrobna hrana (krompir, žita, kruh, riž) ne sme biti zaužita skupaj z beljakovinsko hrano kot so mlečni izdelki, soja, fižol, ribe, jajca, meso. Izjemoma je sprejemljiva kombinacija riža s sočivjem (grahom).

Škrobna hrana ni združljiva s sladko hrano kot je marmelada, razni sirupi, med, rozine, fige in drugo sladko hrano. Lahko pa združujemo različne vrste škrobnih hran npr. krompir z žitom. Ne sme pa se združevati krompirja in žitnih izdelkov s kislo hrano npr. kislo sadje, kisle kumarice, paradižnik, kislo zelje, itd.

Kvašen kruh je škrobno- kisla kombinacija in zato težko prebavljiv. Industrijske omake so zelo kisle in jih ne smemo uporabljat.

Maščobna hrana (orehi, lešniki, bučna semena) ni združljiva s sladko hrano (rozine, sladoled, sladke kreme).

Surova hrana je težje prebavljiva. Z dodatkom olivnega olja se bolje in lažje prebavi.
Melone niso združljive z nobeno drugo hrano in naj se uživajo same.
Zelenjava je dobra kombinacija s škrobno in beljakovinsko hrano.
Zelo dobro je uživat skupaj kalčke, semena in sočivje.

Beljakovine so zelo važna prehrambena substanca. Rastlinske B se nahajajo v orehih, žitu, rižu, sočivju, raznih semenih in gomoljih, olivah, nekaj malega pa tudi v sadju in zelenjavi. Posebno veliko B imajo soja, mandlji in kikiriki. Pomanjkanje B povzroči podhranjenost in izgubo moči. Preveč B pa povzroči različne bolezni. Dnevno rabimo min. 15g beljakovin.Idealna poraba pa je 25-50g beljakovin. Surova hrana vsebuje visokovredne B, ki se lahko prebavijo. Hrana bogata z B kot so meso, ribe, sir "umažejo" telo in ga zakisijo.

Skuta vsebuje 10-15% beljakovin. Siri vsebujejo večinoma okoli 25% B in je njihova prebava težja. Zato sir ni najbolj primeren za uživanje. Ne uživajte sir z veliko maščobe in star sir...

Idealna prehrana je uživanje lešnikov in orehov, ki ne smejo biti praženi, ter uživanje veliko sadja in zelenjave. Posebno v zimskem času je priporočljivo pojesti najmanj 30g orehov ali lešnikov.

Kokosovo mleko je zelo zdravo in okrepi imunski sistem.
Sezamovo seme pa je zelo bogato s kalcijem.
Krompir vsebuje veliko vode, encimov, vitaminov in mineralov. Lahko se uživa tudi surov.
Mineralna voda ni zdrava za uživanje.

Uživanje ponovno pogrevane hrane, kot tudi hrane z veliko B (meso, sir), ter uživanje veliko izdelkov iz žita povzroči bolečino v hrbtu in revmo.

Razlaga je bila za satvično hrano zato so nekateri izrazi "ne smemo" ipd.. Skratka človeček naj papca vse v mejah normale. Nekatere dele sem pač spustil ker imajo bolj veze s "satvičnim" vidikom človeka. Ne me spraševat detajle, to je pač učenje swamija oz. učitelja. Kaj naj rečem "Hvala swami da sem lahko podelil tvoje znanje in učenje tudi z ostalimi človečki". xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#6 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 7. marec 2010, 16:14

Večina težav z želodcem je psihičnega izvora: strahovi (predvsem eksistenčni, strah pred porazom in strah pred čustveno izgubo) in s tem povezana zaskrbljenost, občutek, da te čas prehiteva, dovoliš, da te zate pomembni ljudje (partner, otroci, starši, šef-ica...) "žrejo" ... skratka kadar moraš "prebaviti" veliko napetosti in stresne energije, želodec pogosto začne izločati preveč kisline.
Samo dieta ne bo pomagala, je pa seveda pomemben del zdravljenja. Želodcu ful dobro deneta riž in prosena kaša v kombinaciji z dušeno korenasto zelenjavo (lahko jo najprej na hitro mal popražiš na olivnem olju, sicer se je pa praženih in ocvrtih jedi bolje izogibati) izogibaj se razhudnikovk (paradižnik, paprika), tudi krompir zna delati težave (sploh če je pražen ali ocvrt). Prosena kaša je tud fajn z dušenimi jabolki, lahko jo tud zapečeš v pečici, ideja za večerjo ali mal za posladkat z rjavim sladkorjem. Banane zelo povečujejo kislino, bolje se obnese domače sadje - moraš pa sama ugotoviti, kaj ti paše, nekaterim na primer surova jabolka pašejo, drugim pa povzročajo hude probleme z želodcem. Od beljakovinskih živil je tofu boljši kot meso, lahko ga na hitro popečeš na olivnem olju, če si navajena na krepke zajtrke, ga lahko ješ tudi zjutraj na kruhu ali za lahko večerjo, sicer pa kombinacija beljakovinskih živil, kar tofu je in škrobnatih (v tem primeru kruh) ni najlažje prebavljiva in se je bolje navaditi na kak zelenjavni namaz (ne na osnovi stročnic), ki ti ne dela težav. Lahko pa tofu kombiniraš s prej omenjeno zelenjavo ali solato, ki jo skombiniraš in zabeliš tako, da ti ne bo delala težav (kis in močne začimbe so lahko problematični, medtem ko je olivno olje za večino ljudi kar blagodejno), sploh za kosilo ali večerjo je to super. Korenčkov sok na tešče je pa za želodec zakon, res ful pomaga, tud pesa je fajn. In da ne pozabim na zelenjavne juhice na osnovi korenaste zelenjave in brez ostrih začimb - so balzam za razdražen želodec.

#7 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:14

jst mam za zajtrke zmeraj sadne ali zelenjavne sokove/smoothije. obstajajo vegetarijanske paštete... tofu... klobasice tud menda in kaj vem kaj so si še zmislili x:o)x . zraven kruha mi paše solata ali pa si privoščim samo solato s kakimi (zmletimi) semeni.
lakota mi ni problem, v veliko primerih pa je to tud samo stvar navajenosti.



Živjo!

Mene pa zanima kje dobiš Smoothije,sadne napitke brez mlečnih dodatkov?Kar se tiče solat ne prenesem radiča,zelene solate,ampak samo rdečo peso,kuhano korenje in cvetačo v solati (a lahko tudi na take stvari daš zmleta semena in kakšna semena so primerna).Njabolj me zanima kaj za zajtrk(v službi),ker v osmih urah delovnika mi ne bi bilo dovolj samo sokovi.Razne zelenjavne paštetke pa vsebujejo paradižnikov koncentrat(mezga),tega pa jaz ne smem.Ali poznaš kakšen domač recept za namaz,ki bi zdržal dan ali dva?

#8 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:22

Ko sem pred 15 leti nehu jest meso, se mi je kislina kmalu zmanjsala.
Sicer pa nekatere probleme na podrocju zelodca, dvanajstnika itn, lahko povzroca tudi zadrzevanje energije. Preenergitiziranje. Nepretocnost. Recimo azradi premalo gibanja ipd. Govorim iz izkusenj.

Sicer pa tole je kar vredu zadeva >
Skandinavski jecmen >
MAP >

Ni pa nujno dovolj, odvisno od tvojih potreb in kolicine. Mislim, da je dobro pnajti nacin, kako se polnis z energijo tudi drugace kakor s hrano. Mogoce glasba, mir, meditacija, sonce... vec sadno-.zelenjavnih sokov.
Po mojih izkusnjah je lahko problem neumirjen um, mozgani (se posebej pri veliko racunalniskega dela), ki potrebujejo sladkor za svoje delovanje. OH. Tako je morda dobro, da posegas po OH, ki se pocasi spreminjajo v sladkor (sladkor se zelo hitro). Nekateri priporocajo suho sadje, saj menda daje veliko energije.
Osebno mislim, da hrana (razen ce v kateri hrani ne pretiravas in prevec hrane iz zivalskih sestavin) ne vpliva kaj dosti na omenjene tezave. Uravnotezena prehrana in pretocnost energije bi moralo zadoscati za samozdravljenje organizma. Vcasih lazje rect, kot storit. x;)x




Živjo!

Moj način polnjenja z energijo so sprehodi in poslušanje glasbe.Kar se tiče sadno,zelenjavnih sokov ne vem,ker zaenkrat lahko jem samo kuhano zelenjavo in sadje po priporočilu zdravnika za gastroskopijo(mogoče kasneje). xrolleyesx

#9 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:32

Kaj pravis pa na drugo kar sem napisal, recimo o pretocnosti energije? Se ti zdi, da si dovolj sproscena v lajfu, umirjena ipd? Ali pa zavestno ali podzavestno prevec neumirjena, zaskrbljena, ipd?
Pijes dovolj tekocine?
Sicer lahko jajca in mlecen izdelke nadomestis ze strocnicami. Veliko receptov je na netu ce se malo potrudis poiskat in isces recimo vegansko prehrano, recepte.

#10 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:32

Saj sem že v OS bolj natančno, pa bom še tlele morda komu pride prav..
(in ja, sori ker kao delam reklamo za enga zdravilca .. ampak samo zato, ker ima tip fajn jedilnik na spletni strani, ki se ga je dost lahko držat ali pa pobereš iz njega ideje za zajtrke in večerje ..)

jedilnik
na tretji strani so našteta živila, ki povzročajo kislost in alkalnost. poskušaj si za 1 mesec uredit jedilnik tako, da v obroke vključiš 80% zelenjave oz. alkalnih in 20% kislih živil. zgleda težko, ampak se hitro navadiš. samo količine obrneš (ker ponavadi imamo solato za dodatek, pa cel krožnik testenin - zdaj pa narediš krožniček testenin in eno zelenjavno prilogo pa še solato, veliko porcijo. in solato poješ najprej, potem pa ostalo.)

Poskusi, sem prepričana, da boš opazila razliko v počutju.

Tale jedilnik zgoraj.. če ne drugega, uporabi za ideje kaj jesti namesto mlečnih izdelkov in jajc..

Za zajtrk pa sokovi, ja. Naravni, nič z dodanim sladkorjem. Prvih par dni boš imela občutek, da si lačna, ker je telo navajeno, da dobi nekaj konkretnega. Ampak v bistvu ne rabi takoj zjutraj.. mu moraš dat čas, da se zbudi in začne delati. Sokci so krasna stvar za nežno zbujanje ;)



Živjo!

Sem ti poslala OS,bi te pa še prašala če imaš kako idejo za zajtrk(v službi),ker samo od naravnih sokov ne bi bila sita v 8-urnem delavniku.

#11 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:40

Riž je med vsemi žitaricami najlažje prebavljiv. Težje prebavljivo pa je sočivje (soja, fižol) ker ima veliko škroba in beljakovin in je to za dobro prebavo slaba kombinacija.

Mleko naj se uživa samo (ne s kruhom, sadjem,...) Krompir in žito pa so dobro sprejemljivi za jedi, ki so bogate z rastlinskimi maščobami. Dobra kombinacija je jogurt z medom ali sladkim sadjem. Škrobna hrana (krompir, žita, kruh, riž) ne sme biti zaužita skupaj z beljakovinsko hrano kot so mlečni izdelki, soja, fižol, ribe, jajca, meso. Izjemoma je sprejemljiva kombinacija riža s sočivjem (grahom).

Škrobna hrana ni združljiva s sladko hrano kot je marmelada, razni sirupi, med, rozine, fige in drugo sladko hrano. Lahko pa združujemo različne vrste škrobnih hran npr. krompir z žitom. Ne sme pa se združevati krompirja in žitnih izdelkov s kislo hrano npr. kislo sadje, kisle kumarice, paradižnik, kislo zelje, itd.

Kvašen kruh je škrobno- kisla kombinacija in zato težko prebavljiv. Industrijske omake so zelo kisle in jih ne smemo uporabljat.

Maščobna hrana (orehi, lešniki, bučna semena) ni združljiva s sladko hrano (rozine, sladoled, sladke kreme).

Surova hrana je težje prebavljiva. Z dodatkom olivnega olja se bolje in lažje prebavi.
Melone niso združljive z nobeno drugo hrano in naj se uživajo same.
Zelenjava je dobra kombinacija s škrobno in beljakovinsko hrano.
Zelo dobro je uživat skupaj kalčke, semena in sočivje.

Beljakovine so zelo važna prehrambena substanca. Rastlinske B se nahajajo v orehih, žitu, rižu, sočivju, raznih semenih in gomoljih, olivah, nekaj malega pa tudi v sadju in zelenjavi. Posebno veliko B imajo soja, mandlji in kikiriki. Pomanjkanje B povzroči podhranjenost in izgubo moči. Preveč B pa povzroči različne bolezni. Dnevno rabimo min. 15g beljakovin.Idealna poraba pa je 25-50g beljakovin. Surova hrana vsebuje visokovredne B, ki se lahko prebavijo. Hrana bogata z B kot so meso, ribe, sir "umažejo" telo in ga zakisijo.

Skuta vsebuje 10-15% beljakovin. Siri vsebujejo večinoma okoli 25% B in je njihova prebava težja. Zato sir ni najbolj primeren za uživanje. Ne uživajte sir z veliko maščobe in star sir...

Idealna prehrana je uživanje lešnikov in orehov, ki ne smejo biti praženi, ter uživanje veliko sadja in zelenjave. Posebno v zimskem času je priporočljivo pojesti najmanj 30g orehov ali lešnikov.

Kokosovo mleko je zelo zdravo in okrepi imunski sistem.
Sezamovo seme pa je zelo bogato s kalcijem.
Krompir vsebuje veliko vode, encimov, vitaminov in mineralov. Lahko se uživa tudi surov.
Mineralna voda ni zdrava za uživanje.

Uživanje ponovno pogrevane hrane, kot tudi hrane z veliko B (meso, sir), ter uživanje veliko izdelkov iz žita povzroči bolečino v hrbtu in revmo.

Razlaga je bila za satvično hrano zato so nekateri izrazi "ne smemo" ipd.. Skratka človeček naj papca vse v mejah normale. Nekatere dele sem pač spustil ker imajo bolj veze s "satvičnim" vidikom človeka. Ne me spraševat detajle, to je pač učenje swamija oz. učitelja. Kaj naj rečem "Hvala swami da sem lahko podelil tvoje znanje in učenje tudi z ostalimi človečki". xDDx




Živjo!

Prašala bi kje dobiti kokosovo mleko in ali je lahko prebavljivo? Za riž lahko rečem,da zame ni lahko prebavljiv,mene po njem kar napihne(probala sem samo beli riž),ostalih še nisem.Imaš kako idejo ali recept za kak namaz,ki ne vsebuje čebule,česna,paradižnika(mezge),gobi in ki bi lahko zdržal dan ali dva. xrolleyesx

#12 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 18:51

Večina težav z želodcem je psihičnega izvora: strahovi (predvsem eksistenčni, strah pred porazom in strah pred čustveno izgubo) in s tem povezana zaskrbljenost, občutek, da te čas prehiteva, dovoliš, da te zate pomembni ljudje (partner, otroci, starši, šef-ica...) "žrejo" ... skratka kadar moraš "prebaviti" veliko napetosti in stresne energije, želodec pogosto začne izločati preveč kisline.
Samo dieta ne bo pomagala, je pa seveda pomemben del zdravljenja. Želodcu ful dobro deneta riž in prosena kaša v kombinaciji z dušeno korenasto zelenjavo (lahko jo najprej na hitro mal popražiš na olivnem olju, sicer se je pa praženih in ocvrtih jedi bolje izogibati) izogibaj se razhudnikovk (paradižnik, paprika), tudi krompir zna delati težave (sploh če je pražen ali ocvrt). Prosena kaša je tud fajn z dušenimi jabolki, lahko jo tud zapečeš v pečici, ideja za večerjo ali mal za posladkat z rjavim sladkorjem. Banane zelo povečujejo kislino, bolje se obnese domače sadje - moraš pa sama ugotoviti, kaj ti paše, nekaterim na primer surova jabolka pašejo, drugim pa povzročajo hude probleme z želodcem. Od beljakovinskih živil je tofu boljši kot meso, lahko ga na hitro popečeš na olivnem olju, če si navajena na krepke zajtrke, ga lahko ješ tudi zjutraj na kruhu ali za lahko večerjo, sicer pa kombinacija beljakovinskih živil, kar tofu je in škrobnatih (v tem primeru kruh) ni najlažje prebavljiva in se je bolje navaditi na kak zelenjavni namaz (ne na osnovi stročnic), ki ti ne dela težav. Lahko pa tofu kombiniraš s prej omenjeno zelenjavo ali solato, ki jo skombiniraš in zabeliš tako, da ti ne bo delala težav (kis in močne začimbe so lahko problematični, medtem ko je olivno olje za večino ljudi kar blagodejno), sploh za kosilo ali večerjo je to super. Korenčkov sok na tešče je pa za želodec zakon, res ful pomaga, tud pesa je fajn. In da ne pozabim na zelenjavne juhice na osnovi korenaste zelenjave in brez ostrih začimb - so balzam za razdražen želodec.






Živjo!

Moje težave z želodcem(ter žolčem) niso povezani z psihičnim izvorom. Bolj vse skupaj je bolezen moje dolgoletne nepravilne prehrane z premalo gibanja(priznam). Napisal si,da riž dobro dene želodcu.Žal pri meni ni tako,mene po njem napihne,res pa je da sem probala samo beli riž.Rjavega še nisem tako,da ne vem kako bo s tem.Tofu sem že probala pa je čisto brez okusa.Kaj narediti za boljši okus?Kar se tiče korenčkovega soka, ga ne morem(mogoče kasneje),ker mi je zdravnik pri gastroskopiji svetoval za začetek samo kuhano zelenjavo in sadje.Mogoče poznaš kakšen recept za zajtrk v službi z osemurnim delavnikom(da ne bi bila prehitro lačna). x:)x

#13 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 7. marec 2010, 19:01

Kaj pravis pa na drugo kar sem napisal, recimo o pretocnosti energije? Se ti zdi, da si dovolj sproscena v lajfu, umirjena ipd? Ali pa zavestno ali podzavestno prevec neumirjena, zaskrbljena, ipd?
Pijes dovolj tekocine?
Sicer lahko jajca in mlecen izdelke nadomestis ze strocnicami. Veliko receptov je na netu ce se malo potrudis poiskat in isces recimo vegansko prehrano, recepte.



Kar se tiče sproščenosti v življenju mislim,da sm kar vredu.V službi so prisotni občasni neprijetni trenutki ampak ni to bistvo moje bolezni.Bolj je dolgoletno nepravilno prehranjevanje in premalo gibanja.Na dan spijem slaba dva litra tekočine( je zadosti??).Za stročnice- te ne pridejo v poštev,ker me po njih boli in imam napihnjen želodec.

#14 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 7. marec 2010, 19:10

Aha. Fajn da se zavedas vzrokov :palec:
Premalo gibanja lahko pomeni tocno to kar sem pisal = nepretocnost energije! Govorim zato, ker sem imeli sam povsem podobne tezave zaradi podobnih vzrokov. S tem, da se sam precej zdravo prehranjujem to ni dovolj, ce ni pretocnosti oz. dovolj gibanja.
A neglede na to, kako jih pripravis? Uzivas sojin sir - tofu?
Zmiksano leco ali ciceriko v pasto?

Bolj je dolgoletno nepravilno prehranjevanje in premalo gibanja.
....Za stročnice- te ne pridejo v poštev,ker me po njih boli in imam napihnjen želodec.



#15 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 7. marec 2010, 21:50

Živjo!

Prašala bi kje dobiti kokosovo mleko in ali je lahko prebavljivo? Za riž lahko rečem,da zame ni lahko prebavljiv,mene po njem kar napihne(probala sem samo beli riž),ostalih še nisem.Imaš kako idejo ali recept za kak namaz,ki ne vsebuje čebule,česna,paradižnika(mezge),gobi in ki bi lahko zdržal dan ali dva. xrolleyesx

Pojma nimam ker jaz ne jem teh zadevic oz. jih samo parkrat na leto poizkusim. x:o)x To sem pa v bistvu napisal kao dopolnitev tistemu zgoraj kjer se omenja ločeno prehranjevanje glede na OH, B, sadje....

Par stvari mi pa ni čist jasnih. Kdaj so ti sploh postavil diagnozo? Če imaš razjedo se zaceli v 3-4 tednih če se držiš diete. Kar se pa kisline tiče, bi se pa tudi moral uredit določene zadevce v meje normale. Ti pa iz izkušenj povem da ne drži vse kar ti je povedal doktor glede prehrane in da ne dvigujejo vsa živila ki so kao na "čni listi" kisline. A si probala po malem zaužit tist kar je kao prepovedan....skratka eksperimentirat...

Kako te pa lahko od riža napenja x?x Če ješ samo riž se to skoraj ne more zgodit. Probaj pa rjav riž, glede kisline ni bistvene razlike, čeprav v starih medicinskih bukvicah piše da naj bi se jedel samo bel. Razen če daš še kakšen sladkor noter, kakšen sadje zraven...al pa ni dost presledka za prebavo med obroki.

Smo pa o dvigu kisline nekaj govoril pri alternativnem zdravju- bolečine v želodcu, refluksna bolezen al pa nekaj takega. To bo free sigurno bolj vedel. A so ti ugotovil vzrok. Vzrok je ponavadi nekaj v zvezi z žlezami in izločanjem, te so pa povezane s psiho....zlasti s stvarmi ki se jih v zavestnem stanju ne zavedaš. In kot ponavadi rečem ni samo želodec problem. Po kitajski medicini je želodec povezan tudi z ostalimi organi in ponavadi so tudi tisti sokrivci. xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#16 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 8. marec 2010, 09:58

OK, ideje za zajtrk:

zelenjavni ali sadni sok/smoothie takoj zjutraj, ko vstaneš. Ko se odpelješ v službo, med potjo poglodaš eno jabolko/hruško/...
ko čez kako uro postaneš lačna, vzameš vrečko mandljev/lešnikov/indijskih oreškov/bučnih, sončničnih semen ... (navadni orehi so pretežki, tud lešniki ti znajo povzročat težave, z mandlji pa ne bi smel biti problem - za vsak slučaj jih pa lahko prejšnji večer še na hitro popariš in olupiš lupinco stran, so potem še lažji za prebavit).
(upam, da lahko v službi grickaš med delom :inocent: drugače si pa verjetno lahko vzameš 10 minut pavze..)

Če je kriza, so ok tudi 'stiroporčki' - riževe ploščice (pa ne tiste s čokolado, čisto navadne).

Namaz, ki zdrži tudi par dni...
jaz ponavadi vzamem kar eno konzervo čičerike (ne da se mi je kuhat, lahko jo tudi doma skuhaš na zalogo,kot fižol), dodaš olivno ali kako drugo HLADNO STISNJENO olje (nasploh ne uporabljat klasične slovenske zabele za solato - sončnično olje in kis..), začimbe, ki jih preneseš in ki ti pašejo, kak kos zelenjave, ki jo preneseš - seveda lahko tudi kuhano. Poskusi pa kar surove bučke, te so dost nežne.. malo soli ... zmiksaš.. in namaz je pripravljen. čičerika ima že sama po sebi tak fajn okus, da ne rabiš kaj dosti dodajat.. malo improviziraj v okviru tistega, kar lahko ješ, kombiniraj..

namesto čičerike lahko uporabiš lečo, na isti način.. leča, nepredelano olje, začimbe, zelenjava, ... zmiksaš.

sicer praviš, da te stročnice napihnejo.. ampak poskusi na tak način, in NE kombiniraj jih preveč z ostalimi živili (poglej kaj je Brezo gor napisal, kaj se sme kombinirati v enem obroku.) -- na kratko je štos v tem, da če poješ istočasno tri vrste hrane, ki se različno dolgo prebavljajo (verjetno je logično, da meso rabi veliko več časa, da se prebavi, kot pa na primer solata), tista vrsta, ki bi se že prebavila, ne gre ven, ampak gnije v želodcu. To povzroča dodatno kislino, pline, bolečine, napihovanje, pline... Zato je fajn čim manj kombinirat..
torej, če stročnice skuhaš in še zmiksaš, so praktično že napol prebavljene in bo imel želodec ful manj dela, morda bo tako šlo..

kaj si še rekla? Aha, tofu... jaz tofu ponavadi narežem na rezine (kak centimeter) in posolim z obeh strani, malo pokapam z limonco, fliknem čez kake začimbe (curry ima fajn okus, rožmarin, origano..), lahko daš še kapljico olja, pustiš 10 minut in potem na hitro popečeš. Ni treba preveč, da ne postane podplat, itak je to že vse skuhano, tako da bi ga lahko tudi surovega jedla, če bi imel kaj okusa ;)

aja, daj kupi si še laneno olje (se ga dobi že v vsaki trgovini) in pojej vsako jutro eno žlico. Sam ima malo zoprn okus, ampak zelo, zelo koristi...

pa res si kupi bazični prašek v Sanolaborju ...
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#17 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 8. marec 2010, 13:45

pa ne, da poznaš trobentico :eek:
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#18 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 8. marec 2010, 15:10

Že 40 let spremljam forume xsrcx pa še nisem naletel na nasvet, ki bi padel na manj plodna tla kot je ta tvoj. Pa tako potrudila si se.
mandlji lešniki povzročijo srbečico
stiroporčki ji naredijo suha usta in afte
namaz mora biti iz gosjih jetr če ne dobi boreliozo, sploh je alergična na bučke.
Čičerika se daje prescom in je žalitev, da si ji ponudila.
Po stročnicah prdi pardon ima težave z vetrovi
Po žitaricah riga pardon se ji spahuje
Tofu ti je že rekla da je nagravžen, brez zabele ocvirkove sploh nima okusa
rožmarin ji povzroči aritmijo
origano riganje
namest lanenega olja pa lahk uporabi svinjsko mast.


a ti moram še jaz liziko ponudit? x;)x

Lej, saj imaš point.. se v bistvu strinjam z idejo, kar hočeš povedat, ne z načinom. ampak ... človeku, ki je bil rojen in je odrasel ob klasični slovenski prehrani pa je pol še v svoji familiji fural isto, kot ga je mama učila (kar je edino logično, a ne.. dokler ne pride do problema) je dost brezveze pisat cele solate teorije o kitajski medicini in kako je treba bit vegetarijanec in kako ne smeš nič z ničemer skupaj jest xrolleyesx ker je to v šusu obrat za 100%.. in je to težko. in te mine, tud če bi rad nekaj naredil zase, ker ti je vse skup totalno novo in grozno in.. tko da.. jaz sem prišla na hrano, ki jo zdaj jem, sama od sebe. ker mi pač meso in klasika ni pasala. moj dragi.. precej zaradi mene.. sva ravno danes se pogovarjala o tem, da ne bi uspel sfurat tele diete in načina prehranjevanja, če bi še vedno živel doma.. že tko je kriza.. njegovi al pa moji mami razložit, da prideva na kosilo samo, če bo dost zelenjave pa da prineseva s sabo tofu in si ga bova naredila..

tko da.. ne bit smotan pa daj človeku možnost. če je vprašala, ji je verjetno vsaj malo do tega, da nekaj naredi zase.

čeprav mi je popolnoma jasno, da bi ji najbolj ugajal nasvet v stilu: ta vrsta kruha bo zihr v redu zate in če zamenjaš prasca za piščanca, ne boš imela več nobenih problemov... ampak žal ni tako.. xnckrivx


grem učit mularijo, pridem pol še kak nasvet dat x;)x
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#19 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 9. marec 2010, 00:57

a ti moram še jaz liziko ponudit? x;)x

Lej, saj imaš point.. se v bistvu strinjam z idejo, kar hočeš povedat, ne z načinom. ampak ... človeku, ki je bil rojen in je odrasel ob klasični slovenski prehrani pa je pol še v svoji familiji fural isto, kot ga je mama učila (kar je edino logično, a ne.. dokler ne pride do problema) je dost brezveze pisat cele solate teorije o kitajski medicini in kako je treba bit vegetarijanec in kako ne smeš nič z ničemer skupaj jest xrolleyesx ker je to v šusu obrat za 100%.. in je to težko. in te mine, tud če bi rad nekaj naredil zase, ker ti je vse skup totalno novo in grozno in.. tko da.. jaz sem prišla na hrano, ki jo zdaj jem, sama od sebe. ker mi pač meso in klasika ni pasala. moj dragi.. precej zaradi mene.. sva ravno danes se pogovarjala o tem, da ne bi uspel sfurat tele diete in načina prehranjevanja, če bi še vedno živel doma.. že tko je kriza.. njegovi al pa moji mami razložit, da prideva na kosilo samo, če bo dost zelenjave pa da prineseva s sabo tofu in si ga bova naredila..

tko da.. ne bit smotan pa daj človeku možnost. če je vprašala, ji je verjetno vsaj malo do tega, da nekaj naredi zase.

čeprav mi je popolnoma jasno, da bi ji najbolj ugajal nasvet v stilu: ta vrsta kruha bo zihr v redu zate in če zamenjaš prasca za piščanca, ne boš imela več nobenih problemov... ampak žal ni tako.. xnckrivx


grem učit mularijo, pridem pol še kak nasvet dat x;)x

Jasno, uzdaj se use i u svoje kljuse, koje voli zdravu so više od tebe, Google prevod dobrodošel x:Dx :palec:

#20 Aliana

Aliana
  • D član
  • Št. objav: 9 772

Objavljeno: 9. marec 2010, 10:14

Jasno, uzdaj se use i u svoje kljuse, koje voli zdravu so više od tebe, Google prevod dobrodošel x:Dx :palec:


a to si mislil google prevod v slovenščino: Zaupanje za uporabo v vašem kramp, vi radi zdravo z več kot ti
al v angleščino: Trust to use in your hack, you likes healthy with more than you x:o)x x:o)x x:o)x

še manj štekam, kot prej :vragec:
WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY
BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM


loesje


Spet nazaj - Cats & bikes

#21 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 9. marec 2010, 19:33

Aha. Fajn da se zavedas vzrokov :palec:
Premalo gibanja lahko pomeni tocno to kar sem pisal = nepretocnost energije! Govorim zato, ker sem imeli sam povsem podobne tezave zaradi podobnih vzrokov. S tem, da se sam precej zdravo prehranjujem to ni dovolj, ce ni pretocnosti oz. dovolj gibanja.
A neglede na to, kako jih pripravis? Uzivas sojin sir - tofu?
Zmiksano leco ali ciceriko v pasto?



Ja kaj čmo bo treba uvesti še več gibanja,kot ga imam zdaj. Bom probala še lečo, čeprav tudi ta spada med stročnice,ki pa jih ne smem jesti ( trnutno). Kar se tiče tofuja mi je Aliana svetovala kako izboljšati okus. x:)x

#22 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 9. marec 2010, 19:52

Pojma nimam ker jaz ne jem teh zadevic oz. jih samo parkrat na leto poizkusim. x:o)x To sem pa v bistvu napisal kao dopolnitev tistemu zgoraj kjer se omenja ločeno prehranjevanje glede na OH, B, sadje....

Par stvari mi pa ni čist jasnih. Kdaj so ti sploh postavil diagnozo? Če imaš razjedo se zaceli v 3-4 tednih če se držiš diete. Kar se pa kisline tiče, bi se pa tudi moral uredit določene zadevce v meje normale. Ti pa iz izkušenj povem da ne drži vse kar ti je povedal doktor glede prehrane in da ne dvigujejo vsa živila ki so kao na "čni listi" kisline. A si probala po malem zaužit tist kar je kao prepovedan....skratka eksperimentirat...

Kako te pa lahko od riža napenja x?x Če ješ samo riž se to skoraj ne more zgodit. Probaj pa rjav riž, glede kisline ni bistvene razlike, čeprav v starih medicinskih bukvicah piše da naj bi se jedel samo bel. Razen če daš še kakšen sladkor noter, kakšen sadje zraven...al pa ni dost presledka za prebavo med obroki.

Smo pa o dvigu kisline nekaj govoril pri alternativnem zdravju- bolečine v želodcu, refluksna bolezen al pa nekaj takega. To bo free sigurno bolj vedel. A so ti ugotovil vzrok. Vzrok je ponavadi nekaj v zvezi z žlezami in izločanjem, te so pa povezane s psiho....zlasti s stvarmi ki se jih v zavestnem stanju ne zavedaš. In kot ponavadi rečem ni samo želodec problem. Po kitajski medicini je želodec povezan tudi z ostalimi organi in ponavadi so tudi tisti sokrivci. xDDx



Diagnozo so mi postavili dva meseca nazaj. Na gastro so mi rekli naj se izogibam konzervansom, mlečnim izdelkom in jajcem ( zaradi žolča)
ostale stvari pa naj probam in če jih ne prenesem naj jih izločim z jedilnika.Tako, da sem v teh mesecih kljub dieti pojedla kako živilo, po katerem me je bolel želodec. Tako,da ne vem ali sem že odpravila te svoje razjede. Kontrolo imam pa šele čez eno leto. Kar se tiče riža pa res pravijo, da je lahko prebavljiv, samo lih pri meni ne vem zakaj ni tako ( beli riž).Možno je pa tudi, da je za moje želodčne probleme kriv tudi drug organ, saj imam probleme tudi z žolčem ( žolčnimi kamni), ne vem. x:)x

#23 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 9. marec 2010, 20:06

smoothije in sokove si zmeraj naredim doma.... itak ni noben problem, flikneš v sokovnik oz. mixer, pa je. drugače jih pa prodajajo v trgovinah... vsaj v mercatorju (dobiš jih tam kje na policah pri sokovih ali pa pri sadju in zelenjavi ali pa poglej pr kaki vegi oz. bolj zdravi prehrani), pa mislim da tud v dm. pomoje jih najdeš skor povsod že no :) sadne, brez mlečnih dodatkov. so pa itak boljši sveže pripravljeni. tud kokosove napitke se dobi (klik).
za namaze se nikoli nisem zanimala, ker nisem kak hud kruhojedec, tko da žal ti ne morem dat nobenga recepta. za v službo? ne vem zdej, kaj lahko ješ... kaj pa kako sadje?
za kake razjede je menda dober sok zelja. jst bi se šla pozanimat tud na svet je lep, tam skor zihr dobiš bolj podroben info o tem + verjetno kdo ve kak recept za namaz.
na sstaneta boš pa naletela tako tule kot tam x:Dx


Hvala ti za use informacije. x:Dx

#24 trobentica73

trobentica73
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 12

Objavljeno: 9. marec 2010, 20:22

xsmx xsmx
Mislim, tale ženski subjekt,razen mesa, krvavic, ocvirkov, svinjske masti, golaža, žolce, mrhovine, vampov, jetrc, ne sme jesti nič, ker je na vse alergična.
Večjega psihosomatika pa še ne. xrolleyesx
Trobenta, naprej si očisti črevesje vse kuge in kolere ki jo imaš not, potem pa boš začudeno ugotovila, da nisi alergična na nič drugega kot samo na občasno delovanje možganov.

bruh bruh so babe mesojedke. (ki jedo samo meso in nič drugega :vragec: ) .. :xx!:



Živjo!

Jaz nimam nobenih problemov z črevesjem ali kugo in kolero. Pri meni gre izredcno za razjedo želodca, ter žolčem. Kar si našteval od hrane smem jesti samo določeno vrsto mesa ( pusto meso),nobenih ocvirkov,krvavic itd. Na to hrano nisem alergična, ampak jo samo moj želodec ne prenese. x:Dx

#25 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 9. marec 2010, 20:29

Diagnozo so mi postavili dva meseca nazaj. Na gastro so mi rekli naj se izogibam konzervansom, mlečnim izdelkom in jajcem ( zaradi žolča)
ostale stvari pa naj probam in če jih ne prenesem naj jih izločim z jedilnika.Tako, da sem v teh mesecih kljub dieti pojedla kako živilo, po katerem me je bolel želodec. Tako,da ne vem ali sem že odpravila te svoje razjede. Kontrolo imam pa šele čez eno leto. Kar se tiče riža pa res pravijo, da je lahko prebavljiv, samo lih pri meni ne vem zakaj ni tako ( beli riž).Možno je pa tudi, da je za moje želodčne probleme kriv tudi drug organ, saj imam probleme tudi z žolčem ( žolčnimi kamni), ne vem. x:)x


Žolč proizvajajo jetra... x;)x To pa čisto spremeni zadeve. x!x Raje se osredotoči na jetra, žolč, žolčevod...pomembna pa je tudi trebušna slinavka (pancreas), ki je druga velika prebavna žleza poleg jeter. Majhna je verjetnost da bi te po dveh mesecih še zmeraj bolel zaradi razjede, se prej zaceli, če se držiš diete. Jetra proizvajajo žolčno kislino, ki razgrajuje določeno vrsto hrane....

Predpostavljal bi da so jetra glavni igralec, želodec ima samo stransko vlogo. Mal si preber na forumu o tem al pa na netu. Vem pa da je na forumu pisal nekaj o čiščenju jeter in žolčnih kamnih. To bo sigurno bolj vedel kdo drug.

Jaz pa še zmeraj pravim, da je treba zraven spremenjene prehrane zelo koristno izvajat tudi kakšne energetske tehnike. Tudi o tem dost piše na forumu. Vzemi si čas in malo prečekiraj. xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif





Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0