Dans sm v sanolaborju gledu tvojo sol
3x240 g za cca. 13 EUR ce se prou spomin. Pise mesanica naravnih in izbranih soli. Mislim da ne pise... bom kar iz tvoje spletne strani prekopiral:
1. Biocode° pa je zaščitena blagovna znamka idealne mešanice različnih frakcij naravnih morskih soli in je take sestave, da je na zgornji meji okusa slanosti razmerje med kalorijami in elektroliti v hrani optimalno, česar se z običajnimi jedilnimi solmi ne da doseči.
2. Vsebuje tudi jod v naravni obliki in v naravni količini.
3. Po Pravilniku o kakovosti soli spada BIOCODE° med nerafinirane, nemlete, nejodirane morske soli, je evropskega porekla in je ročno pridelana in polnjena.
Skladnost Biocode° soli s standardi po PKS kontrolira Institut IHPS Žalec, Slovenija.
Torej, mogoce pikolovsko a vseeno me zanima:
1: Prvi stavek je kompliciran in ga ne razumem. In mislim da nisem edini. Namrec poudarjal si ljudi, ki pridejo v trgovine in kupujejo vse kar vidijo, torej o ne prevec izbircnem in prehransko zavesten kupcu. Zakaj tako komplicirano besedilo? Ali lahko pojasnis razumljiveje? Predvsem kar se meje okusa tice in kalorij, ter idealega razmerja (v cem, v jodu?), ter kaj v tem primeru pomeni frakcija?
2: Vsebuje jod v naravni obliki in naravni kolicni. Torej pomeni da iz izbranih soli nisi odvzel nic joda, kakor ga tudi nisi dodal. Predidevam pa, da si izbral in sestavil taksno razmerje razlicnih soli, da skupaj v uzivanju ustrezajo tocno doloceni kolicni joda na 100 gramov ali gram zivila? Ali je temu tako?
Torej ce je temu tako, je eventuelna "prednost" tvoje soli v tem, da si izbral tocno doloceno kolicino joda na gram soli.
- V nekaterih primerih je to morda dobro in primerno, ne pa tudi nujno dobro oz, primerno; saj je clovek individalno bitje ki ima med seboj si razlicne potrebe. Namrec ce podam primer:
Nekatera zelenjava ze sama po sebi vsebuje jod, kar pomeni, da ce primerjamo osebo ki rada uziva doloceno zelenjavo, ki vsebuje jod in jo tudi pogosto uziva, in osebo ki taksne zelenjave uziva zelo malo ali celo nic, bo ze njuna individualna potreba po jodu razlicna. Ali imam prav?
Torej je univerziranje soli je morda primerno zgolj v primeru, ko povprecen slovenski uporabnik soli in povprecne slovenske prehrane skupno zauzije veliko prevec joda, med tem pa ti s tvojimi izbranimi solmi reguliras kolicni joda oz. razmerje joda na 100g soli znizujes.
Toda ali je temu res tako je vprasanje!?
- In ce da, bi v tem primeru imel torej tudi kupce ki bi izbral recimo rajsi atlanstko nerafinirano nejodirano sol, ki je tudi mnogo cenejsa od tvoje. Ali je tako?
Namrec veckrat si omenjas da sol mora vsebovati tudi jod, kljub temu pa omenjeni strokovanjak omenja, da se jod prav lahko izloca z vodo; in da imajo probleme z jodom eventuelno lahko le osebe, ki imajo ze okvarjeno scitnico.
Torej ali jod pravzaprav torej (kakor meni tudi strokovnjak, ki ga navajas v povezavi oz, clanku) sploh ni kriv za menda mnoge tezave scitnice, temvec se prvinski vzroki nahajajo drugje (recimo v dedni genski zasnovi), kakor tudi navaja strokovnjak?
Amapk ok, ce so tezave tu, so pac tu; torej ali to pomeni, da bi bilo bolje, da bi osebe ki imajo okvare scitne enostavno rajsi uzivale nejodirano sol?
V cem je razlika med atlantsko nejodirano soljo in tvojo soljo recimo? glede na to da obe spadata med nejodirane?
3: Fajn da je nerafinirana.
Istocasno vsebuje jod, a spada pa med nejodirane soli? Kdor ne pozna pravilnika o jodiranju soli in kaksna so odstopanja (namrec razumem da se kolicina joda v tvoji soli giblje v dolocenih okvirjih, sicer ti certifikata ne bi dali), ne more razumet pomena napisanega. Imam prav?
Z kaksne standarde gre? Standarde kolicine joda?
Dodatna vprasanja: Zakaj na embalazi nikjer ne omenjas alginega koncentrata, saj si navajal na forumu, da tvoja sol vsebuje tudi tega?
Zakaj si sploh dodajal ta koncentrat (namrec alge so v povprecju znane po vecji vsebnosti joda napram drugim zivilom), hkrati pa si ze veckrat poudaril, da brez joda tudi ni zdrave soli oz. da naj bi sol vseeno vsebovala jod v primernih kolicinah?
Ali je tvoja sol torej uradno nejodirana, a vseeno vsebuje povprecnemu slovencu potrebe kolicne joda na gram zauzite soli?
Ali je ta kolicna joda v tvoji soli zadovoljiva za vecino prehrajevalnih navad sodobnega cloveka? Namrec vemo, da se recimo mesecna kolicina uzivanja soli med ljudmi verjetno precej razlikuje (neka druzina pouzije skatlo soli v pol leta, neka pa recimo v letu in pol).
A si ze bil v Reichenhall-u na bavarskem?