Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Václav Havel


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
2 komentarjev na to temo

#1 Gost_Hekate_*

Gost_Hekate_*
  • Gost

Objavljeno: 18. december 2011, 19:29

Václav Havel, češki politik, pisatelj in dramatik, * 5. oktober, 1936, Praga, † 18. december 2011.

Václav Havel je bil deveti in zadnji predsednik Češkoslovaške ter prvi predsednik Češke.


ŽivljenjepisRodil se je v premožni družini gradbenega inženirja in podjetnika Václava M. Havla. Na njegovo življenje je močno vplival tudi ded Vavrečka, ki je bil pisatelj, podjetnik in diplomat . Po prevzemu oblasti s strani komunistov Václav Havel kot otrok meščanske družine ni smel študirati. Delal je kot kemični laborant, maturiral kot nastavljenec, bil je odrski delavec, asistent režije, dramaturg, lektor in avtor. Še kasneje mu je kot izrednemu slušatelju uspelo doštudirati na gledališki akademiji.


Dramatik
Na začetku šestdesetih let je dobil službo pri "Gledališču ob ograji" (Divadlo na zabradly). Leta [1963] je zaslovel s prvo celovečerno predstavo Vrtno slavje. Sledile so igre Obvestilo, Avdienca, Protest, Vernisaža, Asanacija, Skušnjava, Largo desolato, Gorski hotel in druge.


Oporečnik
Václav Havel je bil štirikrat zaprt. V čeških komunističnih zaporih je presedel več kot pet let. V zaporih je napisal znamenita Pisma Olgi. Bil je soustanovitelj Listine 77 in eden njenih prvih glasnikov. Konec decembra 1989 je bil Václav Havel soglasno izvoljen za predsednika Češkoslovaške, februarja 1993 pa še za predsednika Češke.


Esejist
Václav Havel je v več kot sto esejih in člankih pisal o življenju v resnici. Človeško življenje je po njem avtentično, če človek vsak trenutek odgovarja za svoje odločitve, če človek ustvarja in oblikuje svoje življenje samostojno in svobodno ne glede na reakcije okolice. [1]


Navedek

"Govoriti resnico ima vedno smisel, tudi v najtežjih okoliščinah".

Rojstna karta:
Najbolj mi pade v oči Sonce v 8. hiši, ki kaže na močno osebnost, ki se stežka pusti vsrkati zlem (sokol). Pa Luna v IV hiši, ki označuje velikega patriota, Očeta naroda. Pa, seveda, MC v Strelcu z Jupitrom še v X hiši, ki ga je obvarovalo kar nekaj nevarnosti in ga podzavestno popeljal visoko.
Mars v Devici v VII hiši nakazuje človeka z jasnimi stališči, borca za pravico. To mu daje tudi Sonce v Tehtnici.
Da je bil 4 krat zaprt, pa sigurno 12.hiša v Kozorogu z retrogradnim Saturnom v I hiši v opoziciji z Neptunom v VII hiši (odprti sovražniki).



Priponka  2z729nc.gif   46,85K   7 Število prenosov



#2 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 671

Objavljeno: 18. december 2011, 19:36

RIP
Posted Image
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#3 Gost_Hekate_*

Gost_Hekate_*
  • Gost

Objavljeno: 18. december 2011, 19:37

Aja, še vir: Wikipedia Posted Image




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0