Smoothiji
#26
Objavljeno: 10. maj 2012, 08:02
pomaranča, koprive, kokosova voda, ječmenova trava
ki verjamejo v svoje sanje ...
#27
Objavljeno: 10. maj 2012, 09:41
koprive, melisa, dve vrsti mete /svetlozelena diši po poru, temnejša z rdečim steblom pa po mentolu/ v razmerju 70:20:10 in žlica medu.
prava vitaminsko mineralna bomba, pa še dober je
#28
Objavljeno: 12. maj 2012, 14:42
#29
Objavljeno: 12. maj 2012, 15:49
Tole temo gledam in se sprašujem, kot že nekdo pred mano, kaj je fora teh smutijev. To je pač zmiksan sok, sadni ali zelenjavni ali celo zeliščni? Zakaj se jim pa reče smuti? A kdo ve mogoče? (Sori za OT).
Saj je zanimivo vprašanje, smoothie ni samo sadno/zelenjavni sok, ampak zmiksano celo sadje in/ali zelenjava. Predno je bil pri nas smoothie bolj znan sem mu jaz rekla tudi shake, še zdaj ga včasih tko imenujem, sploh smoothie z bananami.
Zgodovina smoothija
Okoli leta 1930, so začeli na ameriški zahodni obali ponujati novo vrsto sadnih napitkov. Za očeta napitka in imena smoothie, velja Steve Kuhnau, ustanovitelj podjetja Smoothie King. V 60-ih letih prejšnjega stoletja naj bi stregel milkshake, katerih pa sam ni mogel piti, zaradi alergije na mlečne izdelke. Prišel je na idejo ustvariti podobno osvežujočo pijačo, ki pa ne bi temeljila na mleku. Tako se je rodil smoothie, gosta zmešana pijača iz svežega sadja.
Steve je kmalu odprl podjetje Smoothie King, ki danes velja za drugo največjo smoothie franšizo v ZDA
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#30
Objavljeno: 12. maj 2012, 18:53
-
banani
pest pol suhih razkoščičenih sliv
1-2 žlici lanenih semen
košček kakavovega masla
2 dcl ovsenega mleka
voda
Ne meči svinjam biserov!
#31
Objavljeno: 12. maj 2012, 19:13
Razlika med sokom in kašastim sokom je v tem, da pri soku ni vlaknin, ki jih sicer vsebujeta sadje in zelenjava. Kar je po eni strani dobro, ker v teh vlakninah naj bi se nahajala večina pesticidov, po drugi pa imajo tudi vlaknine svojo vlogo v telesu. Tale boom smoothijev zdejle je pa povzročila Victoria Boutenko. Ker naj bi ljudje zaužili premalo zelenjave, je pogruntala, kako jo vključiti v jedilnik, brez da bi moral prežvečiti par skled solate na dan (to zdej ne pomeni, da sploh ni treba jest solate)... pač zmiksaš vodo, sadje in zelenjavo. Zdaj je pa popularno zraven dodajat še t.i. superhrano.
Ne meči svinjam biserov!
#32
Objavljeno: 12. maj 2012, 19:39
banani
pest pol suhih razkoščičenih sliv
1-2 žlici lanenih semen
košček kakavovega masla
2 dcl ovsenega mleka
voda
Zanimiva kombinacija slive in banane, pa še lan, ta bo za boljšo prebavo zadnje čase se mi jedo slive, skoraj vsak dan jih jem, tko da ta smoothie bom sigurno probala
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#33
Objavljeno: 14. maj 2012, 09:28
15.5.2012 ob 18h Center Vizije
več info na www.center-vizije.si
#34
Objavljeno: 14. maj 2012, 10:08
ja jaz temu še vedno rečem šejk.Saj je zanimivo vprašanje, smoothie ni samo sadno/zelenjavni sok, ampak zmiksano celo sadje in/ali zelenjava. Predno je bil pri nas smoothie bolj znan sem mu jaz rekla tudi shake
Picasso
#35
Objavljeno: 14. maj 2012, 10:34
Picasso
#36
Objavljeno: 14. maj 2012, 10:43
banani
pest pol suhih razkoščičenih sliv
1-2 žlici lanenih semen
košček kakavovega masla
2 dcl ovsenega mleka
voda
Tole pijem zdaj in je odličnega okusa banane, slive in lan kdo bi si mislil, odlična kombinacija Hvala za recept
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#37
Objavljeno: 14. maj 2012, 10:49
Včeraj sem si naredila smoothie, v katerega sem dodala koprive.
Svetovna napaka - kozlala sem celo popoldne.
Joj hudo, mogoče si dala preveč kopriv.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#38
Objavljeno: 14. maj 2012, 10:49
Včeraj sem si naredila smoothie, v katerega sem dodala koprive.
Svetovna napaka - kozlala sem celo popoldne.
Hudo
Božca
Popih
#39
Objavljeno: 14. maj 2012, 16:12
evo, midva sva se tud odločila, da izkoristimo sveže, zrelo sadje tlele in se nabašemo smutijev (in skenslamo do konca dopusta vse ostale cukre v obliki piškotov, slaščic, rogljičkov, tortic .. mam že čist overdose cukra, ampak ko je treba toliko novih stvari probat )
včeraj bil za malico smoothie iz manga, banane in pomarančnega soka, danes pa papaja, banana, meta in sojino mleko (kar je potem že shake, a ne)
se pa mal mučimo s paličnim mešalnikom, ampak se kar da ...
#40
Objavljeno: 14. maj 2012, 17:27
evo, midva sva se tud odločila, da izkoristimo sveže, zrelo sadje tlele in se nabašemo smutijev (in skenslamo do konca dopusta vse ostale cukre v obliki piškotov, slaščic, rogljičkov, tortic .. mam že čist overdose cukra,
včeraj bil za malico smoothie iz manga, banane in pomarančnega soka, danes pa papaja, banana, meta in sojino mleko (kar je potem že shake, a ne)
Ne meči svinjam biserov!
#41
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:18
1 dcl ovsenega mleka
2 banani
malo žličko kakavovega masla (ni nujno sploh)
voda (po filingu, odvisno kako gost želiš naj smoothi bo)
zdravo in dobro
Ne meči svinjam biserov!
#42
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:43
neoluščena konopljina semena (dve žlici)
Sem ravno danes študirala v kalčku, če bi probla neoluščena semena konoplje, pa nisem bila prepričana če se lahko jedo surova ali jih je potrebno kalit, pol pa sem vzela že oluščene, ki jih poznam.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#43
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:47
Ta so jedilna, torej očitno jih lahko uživamo.
Ne meči svinjam biserov!
#44
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:48
kako narediš ovseno mleko?1 dcl ovsenega mleka
jaz poznam samo čaj, pa mi je ful dober.
Picasso
#45
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:54
dm, hofer in tuš imajo ene eko zadeve precej ceneje.
recimo hofer ima poceni eko banane. sicer pa se je del eko hrane precej pocenil v zadnjem letu ali dveh, odkar je več eko ponudbe v "splošnih" trgovinah.
Ne meči svinjam biserov!
#46
Objavljeno: 15. maj 2012, 21:57
meni je pa od *teh* mlekov najbolj všeč riževo.
pravzaprav pa itak poznam menda samo še sojinega.
ampak sojino mi je tako gostljato pa mal zagatno al kakšno, riževo mi je pa zlo všeč, tako *mehko*.
Picasso
#47
Objavljeno: 15. maj 2012, 22:02
pa tudi preračunati moram kaj je ceneje. če oves kupiš, ga je potrebno nekje skladiščiti i gues, midva pa placa glih nimava veliko.
Mandeljevo, riževo, kamutovo, ovseno, sojino, lešnikovo, kokosovo,... mislim da jih je še ene par, manj pogostih na trgovinskih policah pri nas. Kot pišejo, se da izdelati tudi iz drugih oreščkov in stročnic.
Isti med seboj (recimo sojini) se lahko kar precej razlikujejo v okusu glede na proizvajalca. Ponudbe različnih proizvajalcev je vedno več. Potrebno je paziti da niso GSO, da je oznaka brez GSO navedena in eventuleno, da so eko, še posebej pri sojinih. Sam sojinih skoraj ne uživam več.
Nekatera imajo tudi različne dodatke (sladkor, ipd).
http://www.zurnal24....ku-clanek-79292
http://www.veganstvo...linskega-mleka/
aja, sem mislila da je to nekak simpl za sam delat ga doma...
meni je pa od *teh* mlekov najbolj všeč riževo.
pravzaprav pa itak poznam menda samo še sojinega.
ampak sojino mi je tako gostljato pa mal zagatno al kakšno, riževo mi je pa zlo všeč, tako *mehko*.
Ne meči svinjam biserov!
#48
Objavljeno: 15. maj 2012, 22:10
jaz nimam nobenga tuša blizu niti hoferja, ampak grem pa včas v dm in včas kupim šitake namaz pa olive al pa kej, tko da kar kaj najdem, mlekov pa še nisem gledala, riževo sem kupla v maxiju al kje...
Picasso
#49
Objavljeno: 15. maj 2012, 22:20
kako narediš ovseno mleko?
Jaz ga naredim iz ovsenih kosmičev. Približno skodelico ovsenih kosmičev namočim v enem litru vode čez noč, zjutraj pa zblendam in precedim skozi fino cedilo ( lahko tudi gazo ) dodam ščepec soli in malo sladkorja po okusu. Če je okus po ovsu premočan in mleko pregosto, se lahko še naknadno razredči z vodo.
Včasih ( nimam vedno mleka na razpolago ) dodam v smoothije namesto mleka, svež kokos (priporočam, da odličen okus ) lahko tud kokosovo moko ali zmlete ovsene kosmiče.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#50
Objavljeno: 15. maj 2012, 22:21
samo kako pa pol precejaš, če ga predtem zmiksaš? ali kej vode ostane, da ga lohk precejaš?Oves namočiš, zmiksaš z vodo in precediš.
Picasso
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0