Naše SPECIALITETE
#1
Objavljeno: 22. december 2002, 01:00
Semle bomo nizali recepte naših ultra specialnih specialitet
Recepte tistih jedi, ki se nam najbolje posrecijo, ki jih npr. vsi hvalijo, ki so res TISTE NAJBOLJSE.
Vseeno je, ali gre za sladice ali kaj drugega (tako nic ne de, ce sama ne bom otvorila tegale, kajti nocem otvoriti recimo ravno z joto -ali bognedaj celo s kosmicevo juho! -, ki bo pa prav kmalu zelo prav prisla... ;~))
Zdi pa se mi bolje, da se zacne s cim drugim, morda s specialno glavno jedjo ali s kaksno posebno sladico...
Torej - vabljeni vsi Lunini kuharji!
Picasso
#2
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
#3
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Jaz pa ze vneto schilila svincnik za napisat navduseno dobrodoslico prvemu hrabrezu v tejle temi!
Picasso
#4
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Špageti pred katerimi padejo Italijani
Sestavine:
Špageti (Barilla)
Šampinjoni
Sladka smetana
Peteršilj
Česen
Poper
Malo bazilike
Olivno olje
(Kanec paradižnikove mezge)
Šampinjone razrežeš na kolobarčke, vržeš jih na vroče olivno olje, jih dušiš cca 4-5 min, dodaš česen po okusu, peteršilj, dodaš celo sladko smetano, na majnem ognju segrevaš do zgostitve, posoliš, popopraš, malo bazilike (in dodaš čajno žličko paradižnikove mezge) . Hkrati pa začni kuhati špagete.
Jami!
Lep pozdrav!
Kljuka
#5
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Imam še kakšno sladko, bom najprej počakala kakšno glavno jed.
DOber tek, meni se že slin cedijo.
Lep nasmejan dan ti želim
http://www.lunin.net...um/blog/mavlica
#6
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Sestavine:
francoska štruca
olivno olje
česen
črne olive(obvezno),priporočam "Kalamata"
sol
parmezan po želji
Česen drobno narežeš in ga zmešaš z olivnim oljem.
Francosko štruco narežaš na rezine in jih po eni strani namažeš z mešanico česna in olivnega olja, to daš v segreto pečico (180 st.C) in pečeš cca.5-10 min (pazi da se ne prepeče), vzameš iz pečice, rezine kruha obrneš in jih premažeš še po drugi strani. Znova v pečico z njimi, do 5 min(pazi da ne postanejo prepečenec), vzameš ven pustiš da se pohladi. Ta čas narežeš olive. Ko so kruhki hladni jih posoliš po želji in natreš z olivami (samo na eni strani), po želji lahko naribaš še parmezan.
Br tek
_________________________
Glej naprej,če se le da...
#7
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Bom pa še jst za špagete bolonese napisala,hihii..
zdej količine tko mal po občutku veste verjetno bolj ko jst, ko ne kuham prav dolgo.. pa dober
Na olivnem olju prepražimo čebulo (pol), dodamo pol kg mletega mesa, pražimo, nato dodaš česen (3, 4 stroke) da zadiši), zaliješ z dcl vina, dodaš žličko, dve sojine omake, konzervo paradižnikov ali olupiš in narežeš 3, 4 paradižnike. Vržeš noter začimbe baziliko, timijan, origano, peteršilj, poper, sol, malo muškatnega oreščka in dušiš. Skuhaš testenine.. mmm... barilla so men zakon.. Serviraš, zraven paše da naribaš sveži sir, jst ponavadi edamec, da se vleeeeče, pol si dam pa še parmezan. Odpreš steklenico rdečega vina.
Dober tek!!!!!
mushi
#8
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
sem se spomnila, da lahk še napišem kaj ponavadi vse dam na pico. Ideja je padla ker je meni fina vegetarijanska, ko je tolk zelenjave gor, mi je všeč pa tud kraška, se pravi pršut, pa šunka je pa tak klasičen dodatek in pol vedno naročam vsepovsod kar vegetarijansko pico z dodatkom - šunke
Doma pa tkole.. khm.. za testo ne bom pisala recepta, mi je pa fajni tisti ko je v knjižici od multipraktika.. res fino testo pride..
Pol pa:
raztegneš testo po pekaču, ga z vilicami napikaš, premažeš z kečapom, potreseš origano, al pa začimbe za pico, nato obložiš s šunko in s pršutom, potresem šampinjone, artičoke, (oboje se mi zdi fajn da je iz slanice, ker če so v kisu, tak čudno okus potegne),pol dodam olive, črne, zelene, svežo papriko rdečo, zeleno, koruzo, kolobarčke čebule, kjer je pršut pa sesekljan česen, ko je nekje na pol pečeno, potresem s sirom. Pečeni pici pa dodam še malo kisle smetane, kakšna dva kupčka. In to je pol res taka uau pica, pa konkretna, samo zase se mi je ne bi dalo delat.
Sam se mi zdi Marsa da nisi imela takih specialitet v mislih, ampak za zagovor, zame je spec.
mushi
#9
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
V mesnici kupite junečji zrezek od stegna. Brez kakršnekoli obdelave ga daš peči v razgreto litoželezno ponev. Ko se na vrhnji strani pojavijo krvave kapljice, ga obrnite in pečite ravno toliko časa kot prvo stran. Potem pokrijte s pokrovko in dolijte cca. 1 dcl vode. Ponev mora biti pokrita, ker bo v ponvi zelo burna parna reakcija. Ko se zadeva umiri, posipajte zgornjo stran zrezka z željeno začimbo (sol, poper, pripravki Droge ali Kotanyija, česen, sir, čebula, ipd. ali kombinacije tega), pečete še malo časa, da se ponovno segreje ponev, vendar tekočina od dolivanja še ne izhlapi. Ponovno dolijte cca. 0,5 dcl vode, pokrijte, počakajte cca 10 sec. in zrezek vzemete iz ponve!
Dober tek!
Lep pozdrav!
Kljuka
#10
Objavljeno: 30. januar 2003, 01:00
Uživajte!
#11
Objavljeno: 1. februar 2003, 01:00
zirosi
predvidevam, de si mislu pujsa ne leva
pa radich
chasa ni...je samo prostor in situacija
#12
Objavljeno: 1. februar 2003, 01:00
Uživajte!
#13
Objavljeno: 1. februar 2003, 01:00
hehe
jst pa poznam eno, k fantastichno kuha...
za srne
z olivnim olom pa radich
chasa ni...je samo prostor in situacija
#14
Objavljeno: 10. februar 2003, 01:00
1/2 kg kurjih jetrc, 2 cebuli, 2 trdo kuhani jajci, 5 dag masla (margarine), 10 strokov cesna, sol, poper, majaron in druge zacimbe po zelji (npr. timijan, bazilika, svez petrsilj je the best...).
Cebulo preprazimo z jetri in zacinimo. Ohlajeno damo v multipraktik (mixer), primesamo se preostale sestavine in dobro zmixamo. Pred postrezbo se dobro ohladimo.
Mini
#15
Objavljeno: 10. februar 2003, 01:00
Malancani s sirom: za 4-5 (ali 2-3 osebi)
- Dva (ali en) malancana
- Dve (ali ena) manjša konzerva pelatov (ali ustrezno svežih)
- Sir (lahko porabimo različne ostanke,ki se valjajo v hladilniku)
- parmezan, česen, bazilika, olivno olje...
Malancane narežemo in popečemo na malo olivnega olja
Naložimo jih v nepregorno posodo (za 2 malancana in 2 dozi pelatov rabimo posodo, ki je malo manjša od A4 formata- ampak jed je izredno nasitna!) izmenoma z rezinami sira (kot strešnike, postrani ene na druge.... (TAKOLE: / / / / )
V drugi posodi na malo olivnega olja dušimo pelate, ki jim dodamo sol, VELIKO česna in ŠE VEČ bazilike, po možnosti sveže, ali pa kombinirano, (lahko tudi suho.... najboljše je s svežo).
Paradižnikovo omako prelijemo čez malancane (malo privzdigujemo malancane, da steče še malo "vmes"), potresemo s parmezanom (sveže naribanim, tisti iz vrečke itak zanič) in pečemo v pečici 20 minut na 220 ˙C.
Zelooooo dobro! Zraven se servira skledo solate...
Jed paše tudi k mesu iz žara poleti.. Priprava je hitra in enostavna.
Dodajajte minimalno olja, ker je masten že sir in je sicer vse skupaj premastno. Malancane se da popeči tudi na žaru ali v ponvi brez masti.
daisy
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#16
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
Picasso
#17
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
VSE specialitete sem mislila (Mushi) - vse tako, kar stimamo doma in sami recemo: NJAMI!
(*no, pa da morda se kdo... ... rece njami... in ne samo mi sami )...
Picasso
#18
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
Tortilije s piščančnjim nadevom
za 4 osebe: 250g moke, žlička soli, 80 ml olja, 100 ml, moka za posip delovne površine. V glavnem iz tega narediš testo, pustiš da počiva eno uro, namesto navadne moke je bolje uporabit koruzno. Nato razdeliš na dvanajst delov, vsakega razvaljaš v velikosti ponve, pečeš pol minute na vsaki strani in pol pokriješ tortilje z mokro krpo, da niso preveč trde in se jih da zvit pol kot palačinke.
Nadev: velika čebula, 4 žlice olja, žlica moke, 800 g pelatov, 2 majhna čilija, sol poper, timijan, 250 g kuhanega fižola, 500 g piščančjih prsi, 150 g cheddarja.
Namesto piščančjih prsi bolje kupit kar piščančje fileje, ker jih tko moraš na fileje narezat, posolit, popoprat in popeči v ponvi pribl. 3 minute na vsaki strani. Nato jih narežeš na tanke rezance.
Omaka: na olju prepražiš čebulo, potem dodaš moko da zarumeni in nato streseš še pelate, dodaš začimbe, čili in kuhaš da dobiš gladko omako.
Potem si pripraviš pekač, na dno vliješ tretjino omake, nanj začneš polagat tortilje: vsako namažeš z omako, potreseš (jst sem nadev potresla na 1/3 tortilje da se je pol fino zvila) s piščancem, fižolom, (dodala sem še koruzo, saj je v receptu tud alternativa, pač poljubna zelenjava je lahko ali meso, pa iz meh. restavracije se tko spomnim), pa sir sem dala tud noter, čeprav je v receptu samo povrhu potresen. Na ta način nadevaš vse. Nato povrhu potreseš preostalo meso, fižol, koruzo kar, ti pač ostane, poliješ z omako. In pečeš pri 200 stopinj v pečici 20 minut. Sir sem dodala po vrhu po kakih 10 min. To je to! Pa kakega desperadosa zraven spit!
Dober tek!
mushi
#19
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
mushi
#20
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
Picasso
#21
Objavljeno: 11. februar 2003, 01:00
Marsa čiliji pa dobesedno !
mushi
#22
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
MALANCANI POLNJENI (za dva manj lačna)
1 malancan
1 čebula
2 česna (stroka srednje velikosti)
100-200 g posebne (piščančje)lahko tudi šunko ali katero koli podobno
sol,poper tudi pol pločevinke koruze in malo mezge ali kislo smetano ali majonezo
Malancane opereš in daš na polovico in jih izdolbeš,ostane samo obod 1 cm debel.
Čebulo prepražiš,dodaš na kocke narezan malancan (sredica), na kocke narezano salamo malo posoliš in po-popraš ter mezgo če jo dodaš in koruzo.
S tem nadevom napolneš polovički malancana in na vrh nadevaš še kislo smetano ali majonezo lahko tudi oboje na vsako stran.
To daš v posodo in pečeš v pečici na 200 stopinj 30 min (malo glej kaj se dogaja).
V POSODO NE DAJ NIČ OLJA, PEČE SE SUHO ! Zraven naredim malo poljubne omake ali pa kar solato.
#23
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
Kaj nam bo se prav prisla tale tema, vidim... ;~)))
Picasso
#24
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
KROMPIRJEVE PALAČINKE S PIZZA ŠUNKO.
-naredite tekočo maso za palačinke (slano)
za pet palačink v maso naribam (srednje luknje na ribežnu)surov krompir
-razmerje moka/krompir je 50:50 tekoče, da se lepo zliva v ponvi
-ko krompir vmešate do solite (malo bolj slano)
-spečete palačinke
-čez pečeno palačinko 4 rezine tanke pizza šunke ali podobno salamo
-zvijete v rolo
-date vse v pekač
-1 jajco zmešate z žlico ali dve kisle smetane dodate po želji še majonezo in to prelijete preko palačink.
-pečete 200 stopinj dokler masa na palačinkah ne zakrkne
-jeste same palačinke ali pa s solato
-polnete jih lahko s čimer-koli kar vam je všeč
se vam kaj sline cedijo? njam, najm meni se. DOBER TEK
#25
Objavljeno: 16. februar 2003, 01:00
Telečje madaljone posoliš in natreš s timijanom.
Na hitro jih popečeš na olivnem olju.Zaliješ s
kozarčkom dobrega konjaka.Flambiraš.
Dodaš narezane zelene olive, malo popražiš
in zaliješ z 2 dl sladke smetane.
Pokuhaš, da postane omaka kremasta.
Priloga:
Narediš pire krompir, vmešaš malo parmezana
in z vrečko iztisneš kupčke na pekač.
V vroči pečici popečeš, da dobijo barvo.
Astra
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0