Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Knjige s področja duhovnosti 2


  • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
826 komentarjev na to temo

#826 web bird

web bird
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 58

Objavljeno: 28. januar 2016, 12:42

Bhakti joga - Joga ljubezni in predanosti (Svami Vivekananda)
 
V prvem delu knjige Bhakti joga nam Vivekananda razkrije ozadje, dejavnosti in primernost učiteljev in učencev bhaktija, torej spregovori o formalnostih, obrednih in pripravljalni fazi te oblike joge. Tako kot za učitelja joge, ki mora biti primerno usposobljen in znotraj sebe vsebovati seme duhovnosti, ni primeren prav vsak, so tudi pred učence postavljene zahteve, kot so čistost, vztrajnost, aktivno ukvarjanje z bhaktijem in predvsem to, da jim spada duhovnost med nujne stvari.
V drugem delu Para Bhakti ali Vrhovna Predanost je govora o pomenu Imena, ponižnosti, o spoštovanju, čaščenju itn., skratka o vsem tistem, kar bhakti jogijem na široko odpre vrata v Jogo ljubezni in predanosti. Seveda pa brez trikotnika ljubezni, ker ljubezen ne berači, ne pozna strahu in je sama sebi namen, nikakor ne bo šlo. Vivekananda o tem pove: "To so tri skupne točke, trije koti trikotnika ljubezni. Brez ljubezni od filozofije ostanejo le suhe kostí, psihologija postane zgolj neke vrste teorija in delo le muka. A če je prisotna ljubezen, potem filozofija postane poezija, psihologija mistika in delo najlepši del ustvarjanja."

V dodatkih najdete še dve Svamijevi predavanji, kjer je govora o bolj praktičnih vidikih bhakti joge. V prvem dodatku najdemo opisanih obilico praktičnih primerov na temo prvega, torej pripravljalnega dela bhakti joge. Drugi pa se bolj navezuje na Para Bhakti, kjer se Vivekananda posveti praktičnim vidikom ljubezni in vse to obogatí z zgodbami in primeri iz vsakdanjega življenja ljudi.

 

O knjigi podrobneje.

Web Bird

#827 web bird

web bird
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 58

Objavljeno: 28. april 2016, 11:43

Jnana joga - joga znanja in modrosti (Svami Vivekananda)

 

Ta knjiga predstavlja zbirko predavanj na temo jnâna (:»džnana«, tudi »džnjana«) joge, ki jih je Svami Vivekananda imel v Angliji in Ameriki. Avtor pravi, da jnâna predstavlja skupaj z jogo (mišljena je râja joga, tudi: »radža«), karmo in bhaktijem štiri poti ali joge, na katerih se ljudje seznanijo z meditacijo in kontrolo misli (râja), z delovanjem (karma), z ljubeznijo in predanostjo (bhakti) ter znanjem in modrostjo (jnâna).

 

Jnana joga je pot znanja in modrosti. Temà neznanja se obsije z lučjó védenja. Znanju sta v skladu z jnana jogo lastna vsaj dva aspekta: ogenj in svetloba. V ognju védenja zgorijo vse nečistosti našega razuma, vzporedno s čimer se razsvetlí naše notranje zavedanje. Toda tó
samozavedanje se ne pojavi kar samo. Kliče po praksi na področju razločevanja med resničnim in neresničnim, odpovedi željam, tako zemeljskim kot tudi vzvišenim, mojstrstvu nad razumom in čutili ter po močnem hrepenenju po samospoznanju.

 

Več o slovenskem prevodu te knjige: Jnana joga (Svami Vivekananda).


Web Bird




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0