Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

veganska prehrana doječih mater


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
22 komentarjev na to temo

#1 LastMinute

LastMinute
  • Vajenček
  • PipPipPip
  • Št. objav: 42

Objavljeno: 23. oktober 2013, 12:02

Pozdravljeni,

 

brskam po netu in me čudi da je tako malo komentarjev na članek v Delu o smrti deklice Lucije ki je bila podhranjena, umrla pa je zaradi pljučnice.

Članek se mi zdi neverjetno pristranski in žaljiv do staršev ki takrat še nista bila obsojena, torej še nista bila kriva. Ne maram teorij zarot, ampak zdi se mi, da se vedno bolj spodbuja hujskaštvo in skrajne strasti v Sloveniji.

 

Zaradi tega članka sem doživela tudi napad sorodnikov, ki ne ločijo niti med vegetarijanstvom in veganstvom in grožnje, da me bodo prijavili ....(pač nekam), če mislim svoje otroke hranit na svoj način- ki pa sploh ne vedo, kakšen je. In tudi otrok še nimam. In to so ljudje, ki delajo v zdravstvu. Pa niti ne kakšna nižja medicinska sestra, ki bi ji še lahko oprostila, ampak diplomiranci. Ki jim je treba zaupat svoje zdravje. 

 

Skratka, če je kdo naletel na ta članek, prosim za mnenje. 



#2 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 23. oktober 2013, 12:33

Zakaj bi pa bili komentarji, če recimo že ta članek pove dosti...ubacio celo na LNF- prebrali smo...za moje pojme povedano in razloženo vse bistveno...če so pa ljudje toliko glupi, da ne ločijo zajca od kokoške (vegetarijancev od veganov) pa ko jih šljivi...V nemčiji in drugod obstajajo celo študije, ki govorijo zelo v prid vegetarijanstvu...biggrin.png

 

Zdravniki naj veganom svetujejo, ne pa, da jih kritizirajo tongue.png 

http://www.7dni.com/...013100205961093


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#3 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 23. oktober 2013, 13:57

Skratka, če je kdo naletel na ta članek, prosim za mnenje.

 

Kateri članek? Jih je več, tako da... daj povezavo


Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#4 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 23. oktober 2013, 14:11

Verjamem, da so mamice, ki se prehranjujejo vegansko zelo prizadete, če kdo trdi, da ne dajo dovolj hranil otroku. Niti ne vem, za kateri članek gre in niti nimam časa iskat. Moje mnenje je, da če mamica s svojo prehrano fajn funkcionira, gre občasno na kontrolo in s tem vidi, da ji način prehranjevanja ustreza, torej se obnaša odgovorno, otroku po moje ne more kaj manjkat. Saj pravijo, da se med nosečnostjo in dojenjem vzamejo hranila iz telesa mamice in otrok ni prikrajšan. Če bi bila veganka, bi rajš večkrat kot manj šla na dodatne preglede med nosečnostjo in dojenjem, pa da izvidi itd pokažejo, da se prehranjujem zdravo (sam da bi imela še črno na belem, kar sicer domnevam...). Drugo pa je, če se nekdo prehranjuje preveč enostransko. Ampak je krivica, ane, nas, ki se prehranjujemo z mesom (čeprav minimalno, kar sicer ne bom zdaj razlagala, ker se pač še odločam...), ne izpostavljajo, da jemo tolk preveč sladkarij, pa bele moke, pa bla bla bla... Skratka....strpnost...argumentiranost...govorjenje na osnovi dejstev in preverjenih podatkov...za vsako individualno osebo je prava njena pot.

 

Če te, Last Minute, "matra", da nameravaš delat po svojih prepričanjih, pa vnaprej veš, da se ne bodo vsi strinjali s tabo, mislim, da je odgovornost na tebi sami, v smislu, da če si sama sebi in dejstvom odgovorna, se ne boš smela ozirat na druge. Upam, da sem se prav izrazila, ne me lovit na besedah, ker sem napisala na hitro in upam, da sem podala bistvo.

 

 



#5 anne

anne
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 137

Objavljeno: 23. oktober 2013, 15:34

Kolikor je meni znano, imajo članki v Delu praviloma izjemno malo ali nič komentarjev...


Life begins at the end of your comfort zone. 


#6 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 24. oktober 2013, 08:18

Tako v nosečnosti kot pri dojenju dobi otrok hranila preko materine krvi. To, kar se v prebavilih matere razgradi in gre v kri ali pa se vsrka iz prebavil direkt v kri in to, kar materin organizem (npr. jetra) izdela in pošlje v kri, pride po krvi do posteljice oz. v mlečne žleze. Pri veganski prehrani je možno pomanjkanje določenih aminokislin in vitaminov, vendar ne nujno, v rastlinski hrani so v resnici vse esencialne aminokisline, samo pametno je treba izbirat kombinacije in količino živil, pa je problem čist rešen, tudi takrat, ko so med dojenjem in nosečnostjo povečane potrebe. Tako kot je že Silvija napisala, če je mamica res zdrava, če ima zdrav odnos do same sebe in svoje prehrane (brez obsedenosti, ki ji lahko zameglijo realno sliko o njenem dejanskem stanju in prehrani), potem ni nobenega razloga, da bi otroku kaj manjkalo, tudi če ga doji mamica veganka. Pa tud niso vsi dohtarji proti veganstvu, jaz sem imela eno fajno ginekologinjo, ki je bila tudi sama vegetarijanka in je mamicam vegetarijankam in vegankam svetovala nekaj zelo podobnega, kot je zgoraj opisala Silvija (pozornost, da hrana res vsebuje vse, kar organizem rabi, pa redni pregledi) nobenega problema ni delala iz tega. Sicer pa tudi v neuravnoteženi mesni prehrani lahko manjka česa ključno pomembnega za otrokov razvoj (npr. folna kislina, ki je v mesu sploh ni, je pa v temni zelenjavi). 

Opažam pa pri nas en drug fenomen - glorificiranje dojenja. Nekatere ženske dojenje tako povezujejo s samopodobo dobre mame, da enostavno spregledajo, da otroku samo njihovo mleko ni več zadosti in tako otrok res lahko po šestem mesecu (ali pa že prej, če mamica nima več zadosti mleka) že počasi postaja podhranjen, ona pa še zmeraj misli, da je supermama in otrok v redu, saj ga vendar doji desetkrat na dan, in da zato tudi ne more resno zbolet, dokler je dojen, pa spregledajo oz. podcenjujejo znake bolezni in hiranja otroka.



#7 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 24. oktober 2013, 08:40

bi rekla, da naši zdravniki (in ostalo medicinsko osebje) nimajo ne vem kakšnega znanja glede prehrane nasploh.

 

med prvo nosečnostjo sem se prehranjevala vegansko. ničesar mi ni manjkalo. tudi železa bilo več kot dovolj. so mi pa v porodnišnici hoteli soliti pamet o mojih prehranjevalnnih navadah. me neka sestra nadrla, da zakaj še pa kave ne pijem. se pritožila, jasno. in je bila opozorjena. dete bilo polno dojeno. so me na vsaki posvetovalnici spraševali, s čim hudiča hranim svojega otroka (ker tako lepo napredoval, pravi bajsek bil)

nato mi spet zapasal sir in spet prešla na vegetarijansko prehrano. na kateri sem še vedno. že slabih deset let. tudi med drugo nosečnostjo krvni izvidi vredu, ničesar ni manjkalo. potem pa mi v porodni kar tako, za vsak slučaj, namestijo kanalčke. ko vprašala zakaj, mi ena sestra priznala, da zato, ker sem vegetarijanka in tem ponavadi manjka železa. skratka, brez komentarja.

tudi drugo dete polno dojeno. še vedno sleepy.gif celih trinajst mesecev. ker zavrača gosto hrano. tu in tam pokonča kako sadje ali pa malce zelenjave. in prav lepo napreduje. ravno včeraj bili pri zdravnici. in je rekla, da ji očitno nič ne manjka, je zdrava deklica.

 

kar hočem povedati je to, da je treba, ne glede kaj jemo, dobro naštudirati jedilnik. nihče se ne ubada z vsejedimi, ki jim primanjkuje te ali one snovi. najlažje je s prstom pokazati na drugače misleče.


... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#8 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 24. oktober 2013, 09:00

bi rekla, da naši zdravniki (in ostalo medicinsko osebje) nimajo ne vem kakšnega znanja glede prehrane nasploh.

 

Povečini vejo samo to kar so slišali v šoli...meso je edini izvor beljakovin...bla bla bla...Razen če se kdo od njih sam ne nauči še drugačnega pogleda. Ponavadi so to prav medicinci, ki jih zanima tudi alternativa. Drugače pa lahko že samo ena krvna preiskava za 20 eur pokaže ali res kaj primanjkuje ali ne in jim tako lahko zapre "gofljo" za nekaj časa...tongue.png

 

In ja, sestavljanje jedilnika pri veganih je bistvenega pomena...Za ljudi, ki papajo sirček in mlečne izdelke pa manj, ker prej dobijo potrebne hranljive snovi...tongue.png biggrin.png


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#9 LastMinute

LastMinute
  • Vajenček
  • PipPipPip
  • Št. objav: 42

Objavljeno: 24. oktober 2013, 12:45

"Zdravniki naj veganom svetujejo,.." je bil objektiven in lepo napisan, ja.

 

Se zavedam, da uravnoteženi ljudje že dolgo ne berejo več Dela, in minimalno gledajo tv, je pa to tudi minus. Ker mediji še vedno žal oblikujejo mnenja..

 

Članek si lahko prebere iz spletnega arhiva Dela, kdor je prijavljen. Skopiran je pa tu:

 

 

"Devetmesečni otrok tehtal le šest kilogramov

Smrt deklice Mleko matere veganke je za otroka primerno le ob uživanju dopolnil

Ljubljana – Obdukcija je pokazala, da je imela deklica le nekaj dni pred dopolnjenimi devetimi meseci komaj 6,13 kilograma, je bilo slišati na sojenju Martini Furlan in Žigi Birsi, ki se zagovarjata zaradi povzročitve smrti hčere iz malomarnosti.

Jure Predanič

Ker sta se Martina Furlan in Žiga Birsa, sicer vegana, zaprla pred uradno medicino in domnevno slabo skrbela za hčer, je to po trditvah tožilstva pripeljalo do prezgodnje smrti njune deklice. Tožilstvo jima očita tudi zanemarjanje otroka in surovo ravnanje, saj deklica ni bila primerno hranjena, prav tako ni bila primerno zdravstveno nadzorovana. Kljub težavam z zdravjem oziroma pljučnici je starši skladno s svojim prepričanjem niso odpeljali k zdravniku, zato je umrla.

Na obravnavi je sodnik Srečko Škerbec predstavil izvedensko mnenje pediatrov iz kliničnega centra. Deklica je ob rojstvu tehtala tri kilograme, visoka je bila 50 centimetrov, kar je normalno. A otrok nikoli ni dobil zdravstvenega kartona, ni imel svojega pediatra. V prekratkem življenju deklice je šlo nekaj hudo narobe, saj je ob smrti tehtala občutno premalo. Izvedenci so na vprašanje, ali je mleko matere veganke primerno za otroka, odgovorili, da le pogojno, če dobiva ustrezna prehranska dopolnila. A mati jih ni jemala ne med nosečnostjo ne med dojenjem. Predstojnik katedre za pediatrijo Ciril Kržišnik je še pojasnil, da mora otrok po šestem mesecu starosti uživati tudi sadne, mesne in žitne kašice, od prvega tedna pa tudi vitamin D, da se prepreči rahitis.

Furlanova je dejala, da je poskušala tudi s sadjem in testeninami, ki pa jih je otrok zavračal. A Kržišnik je pojasnil, da bi na posvetovalnici, če bi jo obiskovala, lahko izvedela, da je zavračanje hrane malčkov normalno, a je treba vztrajati, tudi do 15-krat, če je treba. Ker starši niso poiskali nasvetov strokovnjakov, ker deklica ni bila deležna obveznih sistematičnih pregledov in cepljenj, ker je zaradi nezadostnega vnosa hranil shirala in ker je na koncu zbolela, je umrla. V bolnišnici bi jo lahko rešili, saj je pljučnica ob zdravljenju redko smrtonosna, a do tja ni prišla.

Furlanova je na sodišču pred časom dejala, da je hčer rodila v počitniški hišici prijateljev, saj je porod precej naravna stvar in telo samo poskrbi, da je vse v redu. Po njenih besedah se je razvijala normalno, šele dan pred njeno tragično smrtjo sta opazila, da je nekaj narobe. »Ker so se zadeve umirile, sva se odločila, da počakava še eno noč, zjutraj pa je bilo že prepozno.« Tudi Birsa je zanikal očitke, da sta s hčerjo ravnala malomarno. Na vprašanje, zakaj nista upoštevala nasvetov Martininih staršev, češ da je z otrokom nekaj narobe, je odgovoril, da se z Martininimi starši niso dobro razumeli in da njunih pripomb nista jemala resno."

vir:  http://www.delo.si/a...26.09.2013/Delo

 

 

Zgodba je žalostna, tragična..

 

ampak mene skrbi nekaj kar je v tonu tega pisanja, ki ne omenja, da so veganski, vegetarijanski otroci (lahko) zdravi, ampak stigmatizira vse vegane kot slabe starše. In žal je takšno tudi mnenje dela naše populacije. In ta agresija nekaterih (izpad ki sem ga doživela to nakaže) in zdravstevnega sistema, ki se vsiljuje kot edini ki bi deklico lahko rešil- brez kančka dvoma, sploh ni zdrava. To je že bolano. To je religija, ne znanost. Sploh nimajo namena biti objektivni in to tudi predrzno razkazujejo. Kaj to pomeni za prihodnost?!To me je zmotilo. 

 

(Pa tudi izziv, ki je očitno pred menoj- Silvija, si zadela.)



#10 LastMinute

LastMinute
  • Vajenček
  • PipPipPip
  • Št. objav: 42

Objavljeno: 24. oktober 2013, 13:04


bi rekla, da naši zdravniki (in ostalo medicinsko osebje) nimajo ne vem kakšnega znanja glede prehrane nasploh.

 

So napiflani. In ponosni na to!?

 

kar hočem povedati je to, da je treba, ne glede kaj jemo, dobro naštudirati jedilnik. nihče se ne ubada z vsejedimi, ki jim primanjkuje te ali one snovi. najlažje je s prstom pokazati na drugače misleče.

 

Torej je na nas, da dokazujemo zdravstvu da smo zdravi, se opravičevat, ker se dobro počutimo.. a ni to absurd?



#11 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 24. oktober 2013, 16:08

Pri veganski prehrani je možno pomanjkanje določenih aminokislin in vitaminov, vendar ne nujno, v rastlinski hrani so v resnici vse esencialne aminokisline, samo pametno je treba izbirat kombinacije in količino živil, pa je problem čist rešen

 

Torej meniš, da lahko vsak (zdrav) človek živi izključno od rastlinske prehrane ali... ?
 
 

ampak mene skrbi nekaj kar je v tonu tega pisanja, ki ne omenja, da so veganski, vegetarijanski otroci (lahko) zdravi, ampak stigmatizira vse vegane kot slabe starše. In žal je takšno tudi mnenje dela naše populacije. In ta agresija nekaterih (izpad ki sem ga doživela to nakaže) in zdravstevnega sistema, ki se vsiljuje kot edini ki bi deklico lahko rešil- brez kančka dvoma, sploh ni zdrava. To je že bolano. To je religija, ne znanost. Sploh nimajo namena biti objektivni in to tudi predrzno razkazujejo. Kaj to pomeni za prihodnost?!To me je zmotilo.

 

Hm, jaz pa ne vidim tega, da bi članek želel prikazati vse vegane kot slabe starše. Sicer se mi zdi odveč, da so omenili, da sta starša vegana, ker res ne vidim povezave (kar sicer ne pomeni, da je ni)... ampak to je tudi vse.
In ja, videti je pač, da bi v tem primeru medicina verjetno lahko rešila deklico. Kje je tule problem?
 


Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#12 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 24. oktober 2013, 18:33

meno osebno se članek ne zdi sporen in se mi zdi tudi prav da je prišlo ven,saj odpira nova vrata, mogoče se pa bodo tisti ki se za kaj odločajo malo bolje pozanimali.mogoče se bo bolje poučevalo o rastlinah katera je za kaj dobra in maščobah in vitaminih.Saj je to znanje izgubljeno.

zakaj se pa ne bi smelo pisati o veganih saj se o vsejedcih tudi piše,če zanemarijo otroke, zavedno ali nezavedno.



#13 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 25. oktober 2013, 08:47

spregledali ste dejstvo, da sta starša ZAVRAČALA  vsakršno koli zdr.obravnavo otroka. Nista ga peljala h zdravniku - nikoli. Noben pregled, nič.

Smola dodatna, da sta bila vegija.


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#14 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 25. oktober 2013, 08:55

spregledali ste dejstvo, da sta starša ZAVRAČALA  vsakršno koli zdr.obravnavo otroka. Nista ga peljala h zdravniku - nikoli. Noben pregled, nič.

Smola dodatna, da sta bila vegija.

Ja smola, težko je zdaj to imenovati z nekim primernim izrazom. Hudo je, da si na nek način danes misliš, da bi lahko šel nazaj k naravi, pa da imamo v sebi neko intuitivno znanje, pridobljeno iz prejšnjih rodov. Včasih niso imeli zdravnikov pri roki za vsako figo, ampak so najbrž tudi skupnosti delovale bolj povezano. Sanja Lončar nam je na predavanju rekla, kako so naše babice poznale zelišča, živele z njimi. In res, če ena ne, je pa katera druga v vasi imela vlogo zeliščarice in so si dajali nasvete, imeli veliko izkušenj, znanj, stali ob strani. In so tudi vedeli, da je odgovornost na strani njih samih, pa da se borijo in trudijo, zdaj, če zmaga človek ali narava, to tako je. Če pa danes sploh ne hodiš v posvetovalnico, odklanjaš cepljenja, je pa spet drug vidik. Jz si recimo ne bi upala, da otroka ne bi peljala na pregled. Ali, če po dveh, treh dneh, odvisno od stanja, ni bilo boljše, ali pa že prvi dan, smo šli k zdravniku. Hočem rečt, da razumem, da bi se morali vračat nazaj k sožitju z naravo, vendar dokler nas ne podpira cela družba, je hudo potem, če sam prevzameš odgovornost in se ne izide. Tako da...starši so gotovo imeli najboljše namene, verjetno jim je tako hudo, da za to ni besed... Poskušali so neko svojo pot, niso zaupali skupnosti, ki odklanja to pot...tako nekako se meni zdi. Poudarjam ZDI, ker to lahko samo domnevam. 



#15 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 25. oktober 2013, 09:31

No saj lahko gremo k sožitju z naravo, samo to prinese zraven tudi dosti več mrtvih otrok.


Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#16 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 25. oktober 2013, 11:01

No saj lahko gremo k sožitju z naravo, samo to prinese zraven tudi dosti več mrtvih otrok.

Pač ne. Lahko gremo nazaj k sožitju z naravo v večji meri, z optimalno kombinacijo klasične medicine in drugih možnih načinov. Če bi to hotli. Tako ti pa farmacija in lobiji sekajo naprej z antibiotiki, tabletami, kemoterapijo, aditivi...pazi...govorim o delu, ko bi lahko pristopali drugače in šele nato z najbolj udarnim, a škodljivim po drugi strani. Skupaj, s podporo, da se naredi za človeka iz 1 + 1 = 3.



#17 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 25. oktober 2013, 11:08

spregledali ste dejstvo, da sta starša ZAVRAČALA  vsakršno koli zdr.obravnavo otroka. Nista ga peljala h zdravniku - nikoli. Noben pregled, nič.

Smola dodatna, da sta bila vegija.

 

Nič nismo spregledali...in prav to je en velik minus oz. tista glavna teža, ki je tehtnico malo zasukala...prehrana je potem samo sekundarnega pomena...Tudi če so ljudje vegani ponavadi ne zavračajo kar tako zdravstvenih pregledov...to je pa ja življenskega pomena...zdrava kmečka pamet...Če se stvari pri kravi al pa konju zakomplicirajo se ponavadi tudi pokliče veterinarja... biggrin.png


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#18 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 25. oktober 2013, 22:31

V tem primeru opažam, da se je v ospredje potisnila prehrana staršev in ne ravnanje z otrokom. Tudi vsejedci so malomarni in tudi njim so otroci umirali zaradi takšinih in drugačnih prepričanj in dejanj. V osnovi prehranjevanje staršev naj ne bi imelo tolikšnega pomena, če je šlo za zanemarjanje v smislu zavračanje medicinske oskrbe in to se mi zdi, da se je izrabilo v prid večjega pompa in kazanja na drugačnost ter škodljivost izbire te drugačnosti. Vegetarijanstvo je danes že bolje sprejeto, pa vendar še vse preveč drugačno in deležno začudenj, nadiranja in celo groženj. Žalostno je potem to posploševanje, da so vsi enaki. Na enkrat so vsi vege starši postali lastnim otrokom škodoželjni. Še največ so tej sliki pridali svoje prvi začetniki vegetarijanizma (po mojem). Še sama se spomnim prvih shujšanih, na koži posušenih, z izpadajočimi lasmi vegijev, ki niso imeli osnovno znanje. To je bila res slaba slika in očitno jo bo težko izkoreninit. Po drugi strani je pa (po mojem) problem v glavah ljudi, da se počasi premikajo v razmišljanju in premalo uporabljajo oči in zdravo kmečko pamet. Že samo tu lf je Druidka lep primer poslušanja sebe z dvema zdravima otrokoma. Samo navaden bednik ne bi ugotovil, da ji nič ne manjka in da je našla zase ustrezno prehrano. Ustrezna prehrana je bistvena, ne pa kaj točno kdo je. In merilo pri takih dogodkih, kot se pišejo v teh člankih, bi v prvi vrsti moralo bit zanemarjanje, ne pa prehranjevanje. Mogoče je tudi prehranjevanje kdaj ključno, a v tem primeru mislim, da ne. Shiranem otroku se dodaja mleko, če ga mati nima in to ni več v direktni zvezi z vegetarijanstvom, ampak osnovna logika. Za konec še to, da poznam kar nekaj punc vsejedk, ki ravno tako niso imele zadosti mleka... predno bi se pomislilo na to.

poglej lili vegani zavračajo mleko, in tisti fanatični ki res verjamejo da mleko škodi ga sigurno ne bodo dajali svojemo otroku....

Sej njim ravno ni všeč da jim rečemo da so zanemarili otroka,ker po njihovi logiki to ni res....

Me res zanima kaj sta straša rekla kaj je vzrok smrti....

da pa straši od niju niso prej poklicali socialne da jim se jim otrok zdi zanemarjen in so raje surlo vlekel,

Po eni strani razumem starša iz svoje nevednosti sta pač delala kar sta znala in verjela.

Po drugi strani pa če so vsi v okolici vedeli da ne delata nekaj prov in da je ogroženo življenje nedolžnega bitja,mi pa ni jasen zakaj niso posredovali.

Prav je da odsedita kazen, ni pa prav da ju kažejo kot neko pošast, ker sta pač delala kar sta vedela...

zato sem pa jaz v temi vegani skoz težila naj nehajo popat o o mučenju živali itd in naj raje popajo o prehrani saj njim je to najbolj pomemna stvar saj oni sami dajejo največ poudarka na hrano.mene ne zanima zakaj ne jejo mesa mleka jajc itd, mene zanima kaj s tem pridobijo in kaj morajo vedeti. 95% procentov veganov se ne prehranjuje pravilno in furajo samo neko modno muho in mislijo da se tako upirajo sistemu....

recimo tudi jaz zavračam cepljenje in mnoge stvari, sem suha k trlica in ko recimo sem imela zdaj dva dni nazaj sistematcki pregled za tamalega,me je zdravnica ker imava novo takoj vprašala če jemo meso takoj mi je naredila pridigo kaj mora otrok jesti itd .na podlagi tega ker ga nisem cepila.Tudi jaz sem hotela roditi doma ampak ker jaz sama nisem imela izkušen in ker jih tudi drugi nimajo sem šla rodit v bolnico,sem jim pa povedala da če pride do zapletov nočem nikakršnega vakumskega vlačenja ampak naj mene režejo.

Recimo moj otrok je bil le parkrat pri zdravniku ker sem ga vedno pozdravila sama,samo ko je bilo dete staro 4 mesece in je zbolel in kašljal sem ga peljala zdravniku da so mi potrdili da ni nič resnega in sem ga pol spet zdravila naprej sama.pa je pol kasneje  veliko grše kašljal itd,,,

Fora je v tem da zdaj tudi če greš na posvetovalnico ti vedno povejo drugače tko da tista svetovalnica je za en k in tudi nimajo preveč pojma o veganski prehrani ker se jim ne zdi primerna.

torej na splošno bi se moralo narediti tečaje prve pomoči za vse starše in pač narediti več tečaje kjer bi se starši učili kaj narediti v primeru kašlanja v primeru vročine itd.še predno dobijo otroka ne pa da itak se bomo vedno učili na otroku sam ne pa tako da poslednično umirajo.ne glede a si vegan ali kaj drugega zaenkrat je več primerov zanemarjenja otrok iz nevednosti pri vseh in ne samo pri veganih.

žal je bil pri njima pač smrt ravno zaradi tega ker sta vegana in zakaj bi potlej to zanemarili in skrivali.treba je ozavestiti da se morajo naučiti še veliko....

recimo moja sestra je umrla tudi pri šestih mesecih za plučnico takrat je prišel dohtar na dom pogledat in rekel da je punčka samo pač bolana ko se ji je stanje še isto noč poslabšalo jo je mami peljala k dežurnemu kjer so jo poslali domov in tako je umrla doma.

ko sem jaz zbolela pri dveh mesecih za plučnico so mojo mamo spet hoteli odpraviti s tem da mi ni nič resnega in ker je ona poznala simptome,oziroma je imela tisti strah se ni pusitla odgnati in je vstrajala in težila tam da so me sprejeli samo že zaradi tega da je dala mir kasneje so rekli če bi šla domov bi sigurno umrla.

Tko da glede plučnice je zelo nevarana ker skriva simptome.Plučnico se ugotovi samo če se slika pluča...

Ma meni se vse zdi itak že bolano tudi zdravniki niso več kar so bili,tko da jaz sem rekla da se naučim kako pozdraviti vsako bolezen sama, če pa kaj ne vem se grem pa pozanimat.še bolje pa je da bi ljudje vedeli kako preprečiti bolezen....kar se tudi da....



#19 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 26. oktober 2013, 07:52

Torej meniš, da lahko vsak (zdrav) človek živi izključno od rastlinske prehrane ali... ?

 
Ja, mislim, da lahko. Je pa treba imet kar precej znanja in je treba skrbno sestavljat jedilnike (kot je že veliko drugih napisalo v tej temi). Poznam zdrave in vitalne ljudi, ki že leta živijo od veganske prehrane. Glede otrok pa je verjetno le dobro, da do konca razvoja vključujejo v prehrano tudi jajca in mleko (da se res zagotovi zadosti aminokislin in kalcija), čeprav se načeloma da tudi mlečne izdelke nadomestiti z raznovrstnimi stročnicami in oreški, ki v pravih kombinacijah vsebujejo vse aminokisline in v kombinaciji z ustrezno zelenjavo tudi precej kalcija. 

 

>Hm, jaz pa ne vidim tega, da bi članek želel prikazati vse vegane kot slabe starše. Sicer se mi zdi odveč, da so omenili, da sta starša vegana, ker res ne vidim povezave (kar sicer ne pomeni, da je ni)... ampak to je tudi vse.
In ja, videti je pač, da bi v tem primeru medicina verjetno lahko rešila deklico. Kje je tule problem?

 

Ne poznam teh staršev, za zgodbo vem samo iz časopisov, zato nočem in ne morem direkt tega komentirat, lahko samo zelo na splošno. Poleg tega mi je obsojanje v tem in podobnih primerih čist mim, ne verjamem namreč, da sta starša deklico zavestno zanemarjala. Nevednost  je v takih primerih velikokrat res vzrok napačnemu ravnanju. Nevednost sama  po sebi ni problem, če se je človek zaveda. (o tem je že Mayita dobro napisala v zgornjem postu). Večja težava je, če se je ne zavedajo in je to za povrh še povezano z nezaupanjem do tistih (v tem primeru zdravnikov), ki bi otroku lahko pomagali. To ni prvi tak primer in najbrž tudi ne zadnji in zdi se mi, da imajo skupni imenovalec. Gre za ljudi, ki prepoznajo problematične plati današnjega načina življenja in uradnega zdravljenja, se teh spoznanj ponavadi vsaj podzavestno tudi ustrašijo in lahko postanejo fanatični (ključni problem!) nasprotniki, kar ima za posledico, da zaboga ne bodo otroka peljali k zdravniku, ker so prepričani, da je to za otroka nevarno. Tako po eni strani izstopijo iz sistema,(ki kljub nedvomnim slabim platem nudi neko raven znanja in sposobnosti zdravljenja) po drugi strani pa nimajo dovoj alternativnega / tradicionalnega znanja in mreže ljudi s tem znanjem in tradicijami. In tako obtičijo v praznini, nemočni in nesposobni tako pomagat otroku kot tudi dovolj hitro poiskati ustrezno pomoč.

Jaz se tu sprašujem, kaj ljudi tako zaslepi, da ne prepoznajo očitih znakov, da je z otrokom nekaj narobe in tudi ne poslušajo tistih, ki jih na to opozarjajo? Odgovor bi verjetno bil strah in nezaupanje po eni strani in po drugi strani fanatizem, ki preprečuje realno prepoznavanje težave (v takih primerih bolezni otroka) in neobremenjeno iskanje rešitev (v takih primerih obisk zdravnika, ki mu lahko zaupaš).



#20 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 26. oktober 2013, 11:53

verjetno kaj bi bilo polje bolje,za naslov, par zanemarjal otroka zato je umrl? ma dejte no, če se že piše se mora napisati vse okoliščine, da je bolje razumljivo.dete je umrlo zaradi neznanja staršev in zaradi prehrane,ki je bila veganska.

Meni se zdi članek čisto vredu napisan nobenih pristranskih stvari, resnica je resnica.Zato je pa naslov da bi morali bolje ozaveščat starše.

Zakaj bi pa morali skriti podatek s čem so se prehranjevali, dejte mi povedat.

recimo starši vsejedega otroka ki umre zaradi srčnega infarkta. ko se članek piše o njemu bodo tudi napisali da so starši tako zredili svojega otroka da njegovo srce ni vzdržalo napora in ja govorilo se bo o prehrani in zakaj je prišlo do srčne odpovedi.



#21 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 26. oktober 2013, 12:04

Ja, mislim, da lahko. Je pa treba imet kar precej znanja in je treba skrbno sestavljat jedilnike (kot je že veliko drugih napisalo v tej temi). Poznam zdrave in vitalne ljudi, ki že leta živijo od veganske prehrane. Glede otrok pa je verjetno le dobro, da do konca razvoja vključujejo v prehrano tudi jajca in mleko (da se res zagotovi zadosti aminokislin in kalcija), čeprav se načeloma da tudi mlečne izdelke nadomestiti z raznovrstnimi stročnicami in oreški, ki v pravih kombinacijah vsebujejo vse aminokisline in v kombinaciji z ustrezno zelenjavo tudi precej kalcija.

Jaz pa nisem prepričana, da je tako. Je precej tudi takšnih, ki jim veganstvo ni ustrezalo in zelo dvomim, da bi se jih dalo vse pometat v koš "slabo pripravljenih jedilnikov". Tudi sicer tole... moraš imeti precej znanja in skrbno pripravljat hrano... se mi malce ne-varno sliši smile.png

 

Se strinjam s preostalim napisanim.


Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#22 Iknee

Iknee
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 807

Objavljeno: 26. oktober 2013, 12:19

Napisala sem lahko in s tem mislila, da ta možnost vsekakor obstaja, kar pa ne pomeni, nujno in v vseh primerih tako. Dopuščam seveda možnost, da so ljudje, ki jim veganstvo kljub temu ne ustreza in se bolje počutijo in bolje funkcionirajo ob mešani prehrani, ja, naše genske predispozicije in posledično encimski sistemi in načini življenja so različni. Nujen pogoj za to, da veganstvo sploh pri nekom lahko dobro deluje pa je zagotovo to, kar sem napisala. in ja, lahko je tvegano eksperimentiranje, sicer pa je tudi nekritično in naivno nakupovanje hrane v veleblagovnicah zelo tvegano početje, ki ti dolgoročno lahko prinese zelo resne zdravstvene težave. Vsak mora pač sam sprejeti to odgovornost do svojega zdravja in zbirati informacije in poslušati svoje telo ... ne glede na stil prehranjevanja!



#23 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 29. oktober 2013, 13:36

Veganstvo je eden najboljših načinov prehranjevanja. Edina možna slaba stran veganstva je pomanjkanje vitamina B12. Ne toliko zaradi neprimernosti veganske prehrane ampak zaradi tega, ker jemo in pijemo preveč čisto hrano, ki je oprana in spere bakterije iz hrane. To lahko poceni odpraviš, da si kupiš tablete z vitaminom B12 in enkrat ali dvakrat na teden prežvečiš tableto B12. Veganske matere pa rojevajo bolj zdrave otroke kakor mesojedke. Če bi pogledali koliko dojenčkov umre, zaradi uživanja mesa, bi drugače vrednotili stvar. Vitamin B12 pa se proizvede tako, da se izolira bakterije, ki v naravi proizvajajo vitamin B12 in se jih potem fermentira ter se nato ekstrahira vitamin B12, ki se ga poceni proizvaja v tonah. Tako bi nosečim vegankam priporočil, da si nabavijo ta vitam ali naj se vsaj testirajo ali imajo pomanjkanje vitamina B12. Otrok brez tega vitamina bo umrl in neumnost bi bila zaradi tega ubiti otroka. Za par evrov na leto. 







Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0