Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Vrtičkanje


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
1029 komentarjev na to temo

#76 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. maj 2014, 15:16

thx enja...rade volje . Bomo držal pesti, da vas ne zamete Avgusta ... partyy.gifylflower.gif

 

Tole je pa spletna stran od Amarant .  ......  http://www.amarant.si

 

Firmo peljeta mati in hči...pred tedni je bil prispevek na TV SLO 1 . Imata kooperante, ki pridelujejo seme .Moj vtis na kratko je bil ...entuziazem in podjetnost. Prodajnih mest po Slo je kar nekaj .. no, sej tko vse piše tam gor. Cene semen takole na oko  višje, pa ne pretirano . Nisem pa še nič nabavil pri njih ... in niti ne vem, po koliko je pakirano v vrečko.

No, vsaj avgust nam pa lahko prizanese  icon_smile_approve.gif ..., če se moj pridelek sfiži, znankin se prav gotovo ne bo......

 

yes.gif  o amarantu sem gledala...mislim, da v Pravi ideji.....tudi semenske vrečke sem že videla v trgovinah....za letos ne sejem nič več....samo še flancam- poletje je kratko.

 

..............................

 

Sadovnjak ne spada v moj seznam dela....ampak prvo leto nismo zaščitili dreveščk in so imeli zajci gostijo. Lansko jesen sem sama postavila zaščitne ograjce, kupila škarje za obrezovanje (suhih vejic), cepilno smolo, da sem zamazala vsa ranjena mesta, raztrosila gnoj (v radiusu krošnje)...no in evo, letos sem pričakovala, da bom pojedla prvo jabolko ali hruško - pa zgleda, da ne bo nič. Hruške imajo šiškavost....kakšna ideja?



#77 Aeval

Aeval
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 784

Objavljeno: 7. maj 2014, 15:47

Helou.

Nujnissimo me malo izobrazite prosim.

 

Kako izgleda čebula po napadu čebulne muhe? Tašča jamra, da jo ima, na čebuli namreč, jaz sicer nič posebnega ne vidim po hitrem obisku na njenem vrtu.

Čebulo sem čla pokrit s kopreno, komajda mi je uspelo zadevo nekoliko dvignit od tal, da ne tiščim čebule k tlem.

Vse, kar sem opazila je, da je kakšen list tu pa tam zvit, ampak to se mi zdi da zato, ker sem že prej imela kar dolgo časa čebulo pokrito in se je mislim da kakšni daljši list zaradi lege pod kopreno zvil.

 

Kaj naj s česnom, sajenim na jesen, ki je sicer zrastel, a ima presvetle liste, nekatere cel rumene oziroma pri nekaterih se je tisti najbolj zunanji posušil.

 

Hvala :)


... Say what you mean
And mean what you say ...

#78 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. maj 2014, 16:16

Helou.

Nujnissimo me malo izobrazite prosim.

 

Kako izgleda čebula po napadu čebulne muhe?

Po napadu čebulne muhe se  listi čebule  začnejo zvijat, tako krmežljavo zgledajo. Sedaj, ko čebula še raste murajo bit listi zeleni in obrnjeni navzgor....Čebulna muha naj bi bila nevarna v času, ko cvetijo češnje /višnje. kako se ubranimo? Pokrivanje z kopreno, lovilnimi listki ( tiste rumene lepljive liste obesiš čim bližje čebuli), mešani posevki: čebula, korenje, čebula, itd...

 

Za česen se bo moral oglasiti kdo drug....vem samo to, da mora bit nasajen v negnojeno zemljo...idealno bi bilo na mesto, kjer so bile prej tri leta jagode.....



#79 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 7. maj 2014, 16:19

jaz vem, da se človeški lasje uporabljajo za odganjanje srn - od vrta. Navežeš človeške lase (iz kakega frizeraja, tam jih je zmeraj polno) na "ograjico" al pa količke okol vrta in to smrdi srnam, tko da se ne hodijo past vanj. Morda bi bili ravni tako uporabni človeški lasje - če jih zatlačiš v rove.

 

********


Včeraj je bil dan za mere za polže; tp, da sem jih nabrala, mukoma, ker hudiči so vedli, da se morjo skrit, ker je taprav dan; torej, nabrala polovico posodice (posoda ima 250 g), nato pa sem jih okopala - dala v plastično 5l kantico od pitne vode, natočila vodo do vrha in zaprla. Zdej se bo pa to pajsalo en mesec v kleti, potem bom 6.6. tekočino precedila, polže na kompost, s tekočino pa zalivala grede, kjer mi hodijo polži žret. Baje naj bi to pomagalo - po MT. Je še ena varianta, da jih sežgem do sivega pepela, pa to potem v vodo in mešat na D8 potenco (v kar nimam pojma postopek), pa se mi je polžja kopel zdela enostavnejša.

 

u, tenx za idejo z lasmi.

bom uprašu še to... ko bom imel s kom konkretne debate okol tega...

 

s polži je veselica itaq...

sam en let so polži, drug let miške, tretje leto mravlje... ma skos je kej, da je pestro :)

jes sem eno leto imel občutek, da je bilo polžev res bistveno manj, da ne rečem nič, ko sem kupil brikete-gnojilo BIO ORGANIC mensezdi... sej je več vrst istega gnojila, ampak ta je imel posebej dodan kalij (mensezdi), ki naj bi polže odganjal...

se mi pa resno zdi, da polže najbolj zajebeš, če jim ne daš najboljših pogojev, ki jim pašejo. s tem mislim, da po vrtu umakneš čim več stvari, kamor se lahko čez dan skrijejo pred soncem. kaki kupi kamenja, drv... so jim najbolj priljubljena senca, se mi zdi. poleg tega... če se le da, da okolico vrta čim bolj redno kosiš.

npr. če je poleg vrta travnik, se mi zdi da res pomaga, če tam vsaj kak meter od vrta res paziš, da je pokošena non stop. s tem pomoje bistvano manj polžev sploh pride na vrt, ker jim dolgi sprehodi ne dišijo lih, se mi zdi... oz. zutri z lahkoto preveriš, če se je čez noč kej najdlo teh kaskaderskih polžev, ker iz trabnika še niso uspeli se dobro poskriti po vrtu.

 

Ok, sem tudi jaz samo slišala, "da naj bi"......ovčjo volno sem podložila za "temelj" dvignjene gredice....

 

 

Ovčja volna je žal bolj odpadek, cena za prodajo je tako nizka, pa še odkupovalec ima količinski limit, da jo pride iskat....sosed, ki mi je podaril veliko vrečo volne, je bil kar vesel, da se jo je znebil. Kdaj je ovce strigel, ga nisem vprašala...je pa jesenska volna lepša, ker takrat ovce pridejo s paše.

 

prej sem bil na kufetu... in sproti uprašal, če kdo kej ve...

in ja, sem slišal isto, da je fajn tkole pod gredico dat. sej je tut logično. pa eden je slišu, da je tut za zastirko dobra. sam okej... to so bli bolj nedeljski vrtičkarji-roštiljarji, kot kaki poznavalci. sej bom powedu, ko-če bom kej več izvedel.

u bistvu me je en frend, k je sicer kamionar in je veliko zdoma prosil, če loh tole mal preverim, ker je vedu, da me bo zanimal, njega pa tut, ker sam uzgaja neka grmovja, za katera sem večino imen sploh prvič slišu (pa tut že spet pozabil), pa mu voluharji resno hodijo u zelje ;P

 

da je odpadek pa to... sem pa razmišlju tut jes učeri, ko sem to foro z volno sploh slišu.

sam lej...

men se to čist poklapa... torej poklapa v smislu, da mi nič ni jasno do mere, da bi mi blo res kej jasno, hahhahahaha

bom na hitr...pa bo useen spet dolg post, da upam, da ga domoljubka nau vidla in u depro zapadla, hahahahah

torej... jes sem bil učasih mnenja, da je teorija, da narava sama poskrbi zase... kr neki...

mislil sem, da narava pač fura svoje... na osnovi stanja, kot pač je.

mal banalni primer, ampak bo jasno:

ogenj gori... ko ima pogoje za gorenje in gori, dokler ima te pogoje. boljši kot so pogoji, bolje gori. če mu pogoje uzameš, pač ugasne. sou wot (b. pahor)

ampak... on sam pa niti malo ne teži proti temu, da bi sam od sebe gorel bolje in si sam iskal te pogoje. tako lahko ta ogenj tudi ugasne... ker se mu npr. ni ljubilo samo z enim samim zubljem stegnit 1 cm za eno sekundo, da bi dosegel kopico sena in bi namesto ugasnil zagorel k swina.

torej... da narava nima neke inteligence, ki bi za karkoli skrbela, ampak da pač iz situacije kot je... šiba naprej... če ji ne znese, pa pač... ji ni zneslo in ima potem to stanje za osnovo... od koder štarta dalje... ali pa škripne. 

samo zdej sem mal drugačnega mnenja.

v naravi vse teži k ravnovesju... in prej al slej v ravnovesje tudi pride... zlepa ali zgrda. za naše omejeno dojemanje seweda...

sam kje je keč?

u bistvu je kečov veliko, pa ne bi zdej u detajle... sam okvirno...

zdej verjamem, da narava, ali boh ali ju nejm it... ima neko večjo, skupno zavest. zelo inteligentno in z zelo jasnim ciljem... da se non stop razvija.

to velja za ljudi, kobilice, dinarsko gorstvo, kot tudi za gore volne, ki se zdaj še vedno meče stran.

če razširim sliko:

o 7 let debelih in 7 let suhih krav je govoril že mojzes... in zna bit, da je imel point.

boh ima točen in jasen plan za vse, kako mora biti... ampak... istočasno pa dopušča tudi svobodno voljo.

in zdej... 7 let debelih krav gre vse na roko, drugih 7 let se pa stvari štelajo tako, da so v skladu s to njegovo voljo.

v naravi to razumem kot cikle. sej so znani. od ledenih dob, do suše, potresi...

7 let vse divja... in kar je podivjalo preveč, se naslednjih 7 let kot naravna selekcija zregulira na tko, kot je prav. pa seweda ne glede na to, kako mi to razumemo in si razlagamo. u bistvu se nam sanja ne, kaj je res prav...

s človekom je isto... 7 let svobodne volje... pol 7 let inventure in pay day time.

ali pa je 7 let do npr. 40. leta, 50 leta starosti... nima veze.

in zdej... kakšnih bo pri človeku tistih 7 let suhih krav, je odvisno, kako je izkoristil 7 let debelih krav, ko mu je šlo vse na roko.

točno to sem pred nekaj dnevi poskušal povedat okoli tistih otroških sanj... kako je pomembno, da se jih spomnimo, negujemo in živimo...ampak nisem najbolje uspel powedat. okej. nima zdej veze.

no, narava skratka poskrbi sama, da vse pride v ravnovesje, tako, kot mora biti v skladu s tisto višjo zavestjo.

in ker vesolje je joškasto, včasih to naredi tako, da se nam tisti moment, ko se vse to dogaja, niti ne sanja, kaj je v ozadju.

primer:

pred 100 leti so začeli loviti kite. bil je to donosen posel, zato so kite začeli loviti masovno. prišlo je do tega, da je bilo teh kitolovk veliko, nalovili so veliko kitov... ....

ampak...

ker so nalovili veliko kitov, je cena temu mesu padla... kitov je bilo vedno manj... in kmalu to ni bil več dober posel in so kitolov skoraj opustili. kitov niso do konca iztrebili in v nekaj letih (kar je bilo za kite 7 let debelih krav) se je stanje postavilo v red, kot mora biti in da ne razpredam naprej...

zdej... v vsem tem globalnem ciklu je seweda veliko manjših, subjektivnih udeležencov, ki vsak istočasno, kot je del večjega sistema, živi svoj lajf s svojimi cikli debelih in suhih krav...

kje so zdej ti kupi volne, ki se vozi na gnoj, kuri na grmadah al ne vem, kaj počnejo... ?

človeštvo, ali del človeštva... npr. t.i. zahodna civilizacija, je imela svojih 7 let debelih krav od industrijske revolucije naprej... med drugim so pogruntali penicilin in s tem mislili, da so skoraj premagali naravo. my big white ass.

ewo... sej zdej imamo to obdobje čiščenja-7 set suhih krav... in stvari se normalizirajo, kot je prav po tistem višjem planu stvarnika. spet kenslamo peniciline in nabiramo vršičke :) 

no... generalno gledano. kot omenjeno, ima vsak svojo zgodbo z vzponi in padci v tej širši igri narave.

isto je v globalnem gospodarskem svetu...

vzhod sili s pametjo in rokami na zahod... zahod ima obdobje debelih krav... te roke in pamet izkoristi do maximuma... naredi presežek denarja... ki ga potem investira na vzhod.

če je zahod slabo izkoristil obdobje debelih krav, kot čiščenje oz. štelanje nazaj na pot višjih ciljev doživlja recesije, krize vednot... ... in plača davek za slabo izkoriščen čas svobodne volje.

isto je s posameznikom... ma sej štekaš...

in volna... ki se jo tuki ni splačalo predelovat, se uničuje... ampak... to ni prav. in narava že sama dela na tem, da se stvari spravijo v red. in to v tem primeru dela elegantno, počasi, a sigurno... da sploh ne opazimo.

kaj se dogaja?

kako zdej to spravit v ravnovesje... in na pot višjih ciljev, k razvoju lobalne zavesti, k več življenja... kot sem omenil zgoraj...

zdej se že delajo fasade hiš iz ovčje volne.

kaj to pomeni?

kmalu se volne ne bo več metalo stran. še premalo je bo :-) 

korak naprej...

volnena fasada je bolj zdrava in prispeva k boljšemu počutju, zdravju..... posledično k boljši kvaliteti življenja, kar je itaq tisti višji cilj :-)

istočasno upada povpraševanje po npr. stiroporu. stiropor je isto kot penicilin produkt 7 let debelih krav.

ampak... stiropor so u bistvu same svinjarije. cel kup ogljika, menda ostanki rafiniranja nafte pa boga jarca kaj še vse... jes skratka ne verjamem, pa loh nakladajo kuker hočejo, kako je bio, pa neškodljiv. sej je res, da ga mravlje zobajo, ampak jes useen ne verjamem lih... nima veze zdej...

skratka...

povečalo se bo povpraševanje po volni...posledično bo kmalu več ovc...

več ovc pomeni več ovčjih drekov... več ovčjih drekov pomeni več mrčesa... več mrčesa več ptic... več ptic... več potepuških mačkov, hahahha...

istočasno... več ovc... več pašnikov... in manj zaraščanja njiv in travnikov propadlih kmetov.

po tej logiki tut slovenija ne bo več v trendu naraščanja prekritosti z gozdom na račun obdelovalnih površin...

no, mal me je zanesl predaleč...

spet pa smo pri tem, da se je treba obračat vase, v naravo, da ne bomo jebali ježu mame in krepali, ampak se skupi z naravo razvijali kot ljudje, človeštvo in cela vesoljna zavest...torej pazit, kaj mislimo, govorimo in kaj delamo, da nas 7 let suhih krav ne bo preweč štrafalo.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tisto... da polze vtaknete v pivo in vinjene spustite u hosta...to so pa mokre sanje marsikaterga dedca.. smile.pngwink.png

 

desc, k ima na isto temo 2 krat mokre sanje, nej se kr utopi v tej mokroti...

za ta konkreten primer imam celo dobro alternativo, velikokrat sprobano in zelo dobro deluje.

pir je namreč narejen tako inteligentno, da se ga lahko tudi nese v gozd in tam použije.

ni naključje, da je pir starejši kot vino.

ewo... vino gre itaq počas u kurac. menda ga že po hribu zlivajo, hahahhahaah

sam res nat... kaj je v ozadju tega? zakaj se to dogaja?

 

šibam zdej na pir... čaw


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#80 Aeval

Aeval
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 784

Objavljeno: 7. maj 2014, 16:24

Po napadu čebulne muhe se  listi čebule  začnejo zvijat, tako krmežljavo zgledajo. Sedaj, ko čebula še raste murajo bit listi zeleni in obrnjeni navzgor....Čebulna muha naj bi bila nevarna v času, ko cvetijo češnje /višnje. kako se ubranimo? Pokrivanje z kopreno, lovilnimi listki ( tiste rumene lepljive liste obesiš čim bližje čebuli), mešani posevki: čebula, korenje, čebula, itd...

 

Za česen se bo moral oglasiti kdo drug....vem samo to, da mora bit nasajen v negnojeno zemljo...idealno bi bilo na mesto, kjer so bile prej tri leta jagode.....

No, si predstavljam, da bi verjetno opazila ... Upam.

Načeloma mi deluje lepa, listje pokonci kakšen pa je tu pa tam upognjen, vendar ne uvel, prelomljen,

ampak morda je res zaradi tega, ker je tako zrastel, ker je bila pač čebula kar dolgo s kopreno pokrita.

Upam.

Sem pa čebulo nazak pokrila kolikor sem pač lahko, upam, da ji ne delam več škode, kot koristi.

 

Naslednjič morda pofotkam in sem zalepim sumljive primerke, če bo kdo imel čas pokomentirati.


... Say what you mean
And mean what you say ...

#81 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. maj 2014, 17:46

Đizs Janko, biggrin.png ti si pa politik ali pa župnik hypnodisk.gif

 

Slišala sem, da je proti voluharjem super koruzni zdrob, ki ga natrosiš v jamo - preverila nisem.



#82 Aeval

Aeval
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 784

Objavljeno: 7. maj 2014, 19:23

Zakon!!

 

Pri nas vse šlo. Gosenice. icon21.gif


... Say what you mean
And mean what you say ...

#83 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. maj 2014, 19:52

Sem hruški spomladi zagrozila, da če tudi letos ne bo nobenega sadeža, da gre ven. In evo!

Super!



#84 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 04:55

No, vsaj avgust nam pa lahko prizanese  x^x ..., če se moj pridelek sfiži, znankin se prav gotovo ne bo......
 
xyesx  o amarantu sem gledala...mislim, da v Pravi ideji.....tudi semenske vrečke sem že videla v trgovinah....za letos ne sejem nič več....samo še flancam- poletje je kratko.
 
..............................
 
Sadovnjak ne spada v moj seznam dela....ampak prvo leto nismo zaščitili dreveščk in so imeli zajci gostijo. Lansko jesen sem sama postavila zaščitne ograjce, kupila škarje za obrezovanje (suhih vejic), cepilno smolo, da sem zamazala vsa ranjena mesta, raztrosila gnoj (v radiusu krošnje)...no in evo, letos sem pričakovala, da bom pojedla prvo jabolko ali hruško - pa zgleda, da ne bo nič. Hruške imajo šiškavost....kakšna ideja?


Enja, daj kako slikco gor...kako to izgleda. Siskavost ponavadi povzroca ena vrsta osice..prizadeti so predvsem novi poganjki na mladih drevesih. Naj bi se jih odrezalo poganjke in odstranilo iz sadovnjaka. Tkole po spominu tega pri meni dosedaj ni bilo...ali pa celo in zdajle po tvojem opisu ne prepoznam. Slikca bi pomagala... :)


Janko, na konc si pozabu vprasat, kaj si hotel povedat pravzaprav... :) ;) . Drugic ne pozabit.. ;)
Z voluharji sta se prejsnji teden ubadala moj sosedov sosed in njegova skwo. Jaz nedalec stran kosim za zeleno in naenkrat zagledam, kako na njivi on in ona z motikama letata gor in dol in nekaj besno tolceta okrog sebe. Sem si rekel...ewo, dec je spet pil in zdele ga bo ona nalomila , da bo joj . No, pa se iskazalo, da sta samo voluharja preganjala, ker jima je menda krompir zril in ni nc ven prislo... .
Mnogo je metod boja proti voluharju...nobena ni uspesna. Tud voluhar mora jest ... :) :)

#85 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 8. maj 2014, 06:10


Janko, na konc si pozabu vprasat, kaj si hotel povedat pravzaprav... smile.pngwink.png . Drugic ne pozabit.. wink.png
 

 

inno.gifinno.gifinno.gifbiggrin.pngbiggrin.pngbiggrin.png

aja...

se pardoniram...

mal me je potegnilo tole od enje:

 

Ovčja volna je žal bolj odpadek, cena za prodajo je tako nizka, pa še odkupovalec ima količinski limit, da jo pride iskat....sosed, ki mi je podaril veliko vrečo volne, je bil kar vesel, da se jo je znebil. Kdaj je ovce strigel, ga nisem vprašala...je pa jesenska volna lepša, ker takrat ovce pridejo s paše.

 

kaj sem torej sploh hotel povedat? tongue.pngpartyy.gif

pomoje to, da se kmalu teh kupov volne ne bo več metalo v smeti. partyy.gif

pa hotu sem tut powedat zakaj ne  hypnodisk.gif  hypnodisk.gif  hypnodisk.gif

sicer bo pa cajt pokazal. luna in noč sta še mladi biggrin.png

 

no, ta omenjeni frend, ima u bistvu kar veliko tega grmičevja... in ta frend ima tudi skwo... pa očitno tudi voluharja.

in z skwo mal eksperimentirata. neki uzgajata sama čist iz semen, neki nabavita in posadita...

skratka, pomoje kdaj v prihodnosti zna ratat iz tega tudi taka mala drevesnica. imata pa same neke meni čist prvič slišane grmovja. (btw. zadnjič sem mu peljal cisterno za vodo. a ti si rešil to namakanje pa zalivanje?)

voluhar pa seveda tut mora jest.  ampak... da pa požre vse... je pa useen mal preveč.

a veš... ta njiva s temi grmovji ni sredi new yorka ampak blizu gozda, pa sadovnjaka, pa travnika.

in ta voluhar se pa obnaša, kt, da bi drva v gozd vozil. vsepovsod ima dost futra, ampak on pa direkt njima vse po vrsti, kar posadita.

in... onadva ga čist razumeta in ne bi ga z motiko, niti s plinom, niti s strupom, niti z črepinjami, niti z jabolčnimi orbit čigumiji... onadva bi ga rada samo naučila enega bontona, kako se obnaša na obisku. nej se lepo napapca, ampak ne pa, da požre pa čist vse. konec koncov... kaj pa bo voluhar za drugič imel, če bo zmeri iz prve vse požru? hahahahaha

sam lej silver... če se vrnem mal nazaj na un post, k sem pozabu uprašat, kaj sem hotu powedat...

torej...povpraševanje po več volne, pomeni več ovc, več dreka, mušic, ptic, potepuških mačkov.... in ewo... potepuški mački so pravi aspirinček za voluharje. ne vem, če se mu splača. a veš... na dolgi rok use naokol pride. samo voluharju to dopovedat? hahahhahaha

 

šibam. čaw vsi. ylflower.gif


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#86 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 06:55

Ti pa sam šibaš...pa na per hodiš. A pa delaš tud kej ? partyy.gif   (hechec biggrin.png ) ylflower.gif

 

Vem...ravnovesje . Nazadnje je bilo na zemlji ravnovesje , ko je bil človek še nabiralec in lovec.  Ko je postal požigalec in je začel krčit gozdove, je naredil snežno kepo, katere plaz nam zdajle grozi. Zato je meni včasih izraz trajnostni razvoj bistroumni nesmisel. Kakšen trajnostni razvoj na tej točki... pri 7+ miljarde (s tendenco na 10) ljudi je sploh še možen  ? Pri čemer hoče zahodna civilizacija ohranit dosežen standard, rastoča gospodarstva pa ga doseči.   Mislim, da je tršica Iknee nekje opisala, koliko ljudi v SLO lahko preživi, če bi bili zopet nabiralci in lovci. A je rekla 50.000 ? Vsak 20-ti torej... . Seveda kljub temu podpiram trajnostni razvoj, pa kakorkoli si ga kdo razlaga...bolje išta nego ništa...

 

Zdej pa od splošne teorije k posebni...biggrin.png  . Tvoj frend je dodatno pokvaril ravnovesje, ker je (predvidevam) posadil grmiče, ki verjetno niso od tu .Rastlinska globalizacija se je začela na velko , ko so Španci prinesli karuza in paradajz v Evropo . Cortez je bil prvi globalist ... in tomatl je bil takrat okrasna rastlina. Danes imamo v hladilnikih in na vrtovih rastlinje od vsepovsod po svetu...in zato se vzpostavlja novo ravnovesje...z novimi škodljivci vred . Zadnji znani je tisti, ki napada orehe sedaj tudi pri nas . In zadevo želimo rešit tako, da za tega škodljivca sedaj uvozimo tudi njegovega parazitskega sovražnika...osico...ki pa je mimogrede spet tujerodna. In bo spet šlo ravnovesje k vragu, ker bo ta osica poleg tega konkretnega škodljivca napadla verjetno še kaj koristnega.

 

Ampak to se je v naravi vedno dogajalo...proces vzpostavljanje ravnovesij...toda počasi in po pameti vesolja. S človekovo "pomočjo" to sedaj poteka (pre)bliskovito hitro in narava sama po sebi ni več sposobna uravnovesit škode. Če pa vsemu temu dodamo še kemijo, potem pa smo že tam, kjer ni muh ... . Je pa voluhar, ki so mu korenine novega grmičevja kot konju oves... clover.gif

 

Kaj sem že hotu povedat ? biggrin.png wink.png    Aja...da te čist razumem, Janko, ko se tkole človk zapleza v lastnem postu ...



#87 Pico Della Mirandola

Pico Della Mirandola
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 528

Objavljeno: 8. maj 2014, 07:04

Porabil kvoto lajkov, zato lajkam Silverjev post, pa tut od Jankota, čeprav se bojim, da ga nisem najboljš zastopu, sam je pa ful dobro napisal..

 

Pa da ne bom of topic, sodelavec pravi, da je v hosta kilometer zračna linija od naša bajta videl medveda..

Fotografiral je stopinje v svežmu blati in če po dalenjskih gozdovih ne hod Bigfoot z neurejenimi nohti, potem gre res za medveda..

 

A tile solzilci zoper medveda kej pomagajo, ker me ni tolk v hlačah da bi zdaj po  poti ki pelje skozi hosta, šel laufat (kar je bil moj še nedavni sklep)

 

Od posajenega ni zrastlo nič, se pa čiliji še kar držijo...


prenos.jpg


#88 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 07:12

Pico, pomaga da lahko...samo...približat se mu moraš verjetno na par metrov, da ga pošpricaš...kar pa nekak ni logično, če se mu hočeš ognit..biggrin.png .



#89 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 8. maj 2014, 08:06

...

 

A tile solzilci zoper medveda kej pomagajo, ker me ni tolk v hlačah da bi zdaj po  poti ki pelje skozi hosta, šel laufat (kar je bil moj še nedavni sklep)

 

Od posajenega ni zrastlo nič, se pa čiliji še kar držijo...

pr medvedu najbolj pomaga, če si glasen - tp., da ga ne presenetiš. Medved se človeku izogiba (če ga prej sliši oz.zavoha) in tudi ne napada (v kolikor ni presenečen), izjema pri napadu je medvedka z mladičem. Takrat pa bohpumagi; ne pomaga ne laufanje, ne plezanje na drevo; bojda se najbolj obnese, da se počasi, ritensko umikaš, pa ne vzpostavljaš očesnega kontakta, nobenih hitrh gibov (mal težko izvedljivo, ko ti srce hoče čez grlo ven butnit, istočasno pa bi se usral). No, tko mi je povedu lovec (k me je še zanimala ta tematika).

 

*******

janko, ful dober post icon1_thumbup.gif sem te že skapirala takrat z otroškimi sanjami, svojih se pa nekak ne morm spomnit? Milsm, sej v RL mam vse, kar sem si želela; okej, eno naročilo je še v obdelavi,, pa tut delam tisto, kar me najmanj dolgočasi. Res pa je, da nisem direktorica, čeprav včas morda delujem tko, pa čistilke oz.gospodinj.pomočnice tut nimam - ni pa to nek odločujoč faktor uspešnosti v lajfu. Mogoče bi edino rada še več potovala po svetu (eksotika), kar pa je z zdajšnjim življenjem še nezdružljivo ylflower.gif je pa to potovanje v zadnjem času tricky, ker še bližnje okolice ne obvladam - v prostorskem smislu, pa tut že na enem navadnem travniku se da tooooook odkrit, da je teden dni časa premalo laugh.png

 

prej se je volna omenjala - minorni del take volne se v SLO uporablja kot: http://www.soven.si/...a_izolacija.htm vem da pri gl. lj. tržnici majo štacuno z volnenimi izdelki, volno (za plest puloverje) in je taka volna malenkost dražja od navadne trgovinske. Je pa kar delo z obdelavo take volne, ko jo obstrižejo; je treba sčistit morebitne nečistoče, oprat, posušit, sčesat, sprest (morda pobarvat), splest. V Skandinaviji se to (spet) splača, pri nas pa sleepy.gif

ampak verjamem, da se trend obrača.

 

Kar se voluharja tiče, v navezi z grmovjem; zakaj pa se koreninske grude ne zaščiti z žično mrežo? A ni uporabno, milsm, je težko pol tak grmovje ven skopat al kaj?

Sajenje česna okol grmovja, dreves naj bi ravno tako odganjalo voluharja.


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#90 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 8. maj 2014, 08:10

Saga o krompirju - numero III.

Krompirjevi posli torej. 

Šla pogledat včeraj kako se godi kaj našemu krompirju in moram rečt..prvi vtis pozitiven. Veselo leze ven. 

Drugi vtis - so sosedi škropili proti travi s herbicidom in očitno v vetru...in tisti ta edini moj lep krompir je takšne lepe rumene barve. beri..crknil bo vsak čas.

Je pa ga soseda strojno zrahljala, jaz še samo po vrhu z motiko prešibam, fliknem veliko biogrene, da ga spravim k lajfu in potem ga bo ogrnila -spet hb strojno.

Posadila včeraj:kumare (sadike in seme), nekaj bučk, brokoli, zelje, cvetačo in 20 sadik paprik. Še nisem prav z njivice prišla se potem že usulo..tak, da niti zalivat nisem rabila :)


Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#91 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 8. maj 2014, 09:23

Pico, pomaga da lahko...samo...približat se mu moraš verjetno na par metrov, da ga pošpricaš...kar pa nekak ni logično, če se mu hočeš ognit..biggrin.png .

Pico zate:

 

http://www.koptex.co...i-medvedom.html

 

Pred dvema letoma sem kupila manjšega , ker se histerično bojim napada večjega psa na našo psičko. Sprej imam v žepu in bojim se, da bi trajalo kar nekaj časa, da bi stvar aktivirala...se pravi potegnila na plano, zavrtela pokrovček, pogledala, kje je luknja ( da slučajno ne oslepim sebe), pociljam in potuširam podivjanega psa sleepy.gif ...kot se poznam, bi se mi najbrž tresle tudi roke...tako da...scratchchin.gif .....sicer pa jo največkrat odpeljem izven civilizacije.

 

Ne predstavljam si, da bi s seboj nosila flašo solzivca proti medvedu, čakala, da se mi približa na 10 m- bemtiš, medvedi so hitri !

 

Janko: mislim, da volne ne smejo metat v smeti...zdi se mi, da se to pojmuje kot " nevaren" odpadek......nisem takrat dobro poslušala soseda, ki mi je to razlagal...ob priliki, ga zaslišim še enkrat.



#92 cipcipilonika

cipcipilonika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 120

Objavljeno: 8. maj 2014, 11:53

Ne.

Ne bom govorila o tem, česa vse NISEM naredila letos glede vrta (ker tega je veliiiiiiiko)

pač pa se bom osredotočila na to, kar sem.

Torej:

sicer nisem še nič, no.

AMPAK

bom.

In to mogoče že danes.

 

Posadila najprej redkvice, ki jih je tamali v šoli posadil, potem jih je, ko so pokukale iz lončka, prinesel domov, a ker smo potem šli na počitnice, pa kdo bo zdaj skrbel za te njegove ultra redkvice, uuuuuu,

smo jih vzeli s seboj na kampiranje.

Zelo podobno se je pripetilo 4 lončkom fižola, ki pa jih je hči nesla v šolo, ker so klili pod različnimi pogoji,

no tko da smo meli namesto okrasnih rožic na mizi zelenjavo.

Je pa preživela, danes gre v zemljo.

 

Drugo- polžev je nenormalno veliko, cela invazija, celo na stopnice lezejo in v hišo!!! Ampak kljub temu, da so zelo moteči, nimam srca, da bi jih cvrla/pražila, kuhala, pekla, mlela itd. Pač pa zelo intenzivno razmišljam o račjem paru, ampak ključnega pomena je tašča, če se ji bo dalo račke rihtat, ko nas ne bo doma. Tko da ne delam računa brez krčmarja...

Pa je ena fizična zaščita proti polžem, taka ograjca s privihanim robom zgoraj, k ose polž zvrne nazaj dol. Ne vem pa, če je 100% učinkovito.

 

Zvedla sem tudi, da bodo v našem koncu bojda kmalu na razpolago bio semena, namreč 10 let jim jemljejo vzorce, menda je neoporečno, nisem se pa poglabljala, tko da kaj več ne vem... Bo pa priročno, če bo to res.

 

Sama začnem z bio semeni drugo leto, si moram naredit konstrukcijo in vse to.

Ni to kar tko. 

Ali pa je, samo jaz zakompliciram.

 

Še nekaj z vrtičkanja. Na enem sejmu so prodajali takooooo nenormalno simpatične rože (verjetno balkonske) s takimi srčkanimi piramidastimi cvetovi (socvetjeka) različnih pastelnih barv. A kdo ve, kaj bi to bilo?! Sem jih fotknila, a je fotka na domačem računalniku, bom prilimala. Česa podobnega še nisem vidla, bi pa imela, ne vem pa imena...


If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

#93 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 8. maj 2014, 18:53

Ti pa sam šibaš...pa na per hodiš. A pa delaš tud kej ? partyy.gif   (hechec biggrin.png ) ylflower.gif

 

inno.gifinno.gifinno.gif  a veš... bi se dal tut več delat... ampak... a veš... da je tut delo lahko en velik beg... še bolj nevaren, kot je beg v alko, na horsa, v meditacijo...

samo... ne bi zdej o tem.

to je tema debate za na peru partyy.gifbiggrin.png

šibam pa skos ja... samo... učasih, če rečem, da šibam... mogoče šibam samo dol iz foruma, učasih pa šibam celo kej delat, hahahahhaha

sam učeri sem se res mau zlagal. nisem namreč šou na pir, ampak na podaljšan kufe s smetano... z čokoladnim grehom in glažom polnim mrzle wode.

pa še ta kufe je bil spotoma... ker...

sem bil tisti, k je unega frenda, k sem ga uzanč omenjal pelou na štacjon... k je šou u nemčijo na avion...

Vem...ravnovesje . Nazadnje je bilo na zemlji ravnovesje , ko je bil človek še nabiralec in lovec.  Ko je postal požigalec in je začel krčit gozdove, je naredil snežno kepo, katere plaz nam zdajle grozi. Zato je meni včasih izraz trajnostni razvoj bistroumni nesmisel. Kakšen trajnostni razvoj na tej točki... pri 7+ miljarde (s tendenco na 10) ljudi je sploh še možen  ? Pri čemer hoče zahodna civilizacija ohranit dosežen standard, rastoča gospodarstva pa ga doseči.   Mislim, da je tršica Iknee nekje opisala, koliko ljudi v SLO lahko preživi, če bi bili zopet nabiralci in lovci. A je rekla 50.000 ? Vsak 20-ti torej... . Seveda kljub temu podpiram trajnostni razvoj, pa kakorkoli si ga kdo razlaga...bolje išta nego ništa...


hja... tut tole je debata za na per... s tem mislim... da je neverending story...partyy.gif

sam useen... če probam u par stavkih, kako jes tole vidim...

u bistvu se moram ponovit, kar sem že pisal, pa bom probu isto še mal drgač...

ko je bil človek nabiralec... je bil tudi na nivoju zavesti nabiralca... in kako je zgledal takrat naš planet?

danes... pač nismo več na nivoju nabiralca (pustva zdej... da se vračamo v nabiralništvo-ampak to so drugi vzgibi. ne bi zdej o tem)... ampak...

tudi naš planet ni tak, kot je bil takrat.

da je človek iz zavesti nabiralca prišel do tu, kjer smo zdaj... je imel veliko vmesnih ciklov. (7+7 let mojzesovih krav, kot sem uporabil prispodobo)

no... (pustiva zdej človeka kot individuma), ampak da je prišel iz nivoja nabiralca do nivoja kjer smo zdej, je šou torej človek skozi cikle... imel je boljša obdobja... (debele krave-razvoj po svobodni volji) in slabša obdobja (suhe krave-pay back time-štelanje nazaj na pravo pot razvoja kolektivne zavesti), ki so se odražala kot vojne, kuge...

in skladno s tem se je razvijal tudi planet. v obdobju štelanja nazaj na pravo pot, se je to odražalo s potresi, vulkani...

torej... po vsakem zaključenem obdobju suhih krav... je bil človek malo drugačen... ampak zemlja tudi... tko se je vzpostavilo ravnovesje. in vsako novo ravnovesje je bilo drugačno, kot je bilo ravnovesje pred tem ciklom.

dejva za hec korak naprej...

naš planet je tudi sestavni del nečesa večjega, kot je npr. človek sestavni del človeštva.

in zdej... naš planet je sestavni del osončja rimske ceste... ampak... tudi rimska cesta je sestavni del nečesa še večjega...

lej, čist za hec... ajnštajn je reku, da je neumnost človeka neomejena, za vesolje pa da ni ziher, da je neomejeno. ampak...

par let nazaj pa sta 2 tipa dobila nobelovo, ker sta dokazala, da se vesolje širi hitreje, kot smo mislili... !!!

mi je pa všeč ideja o neomejeni neumnosti... ker je predvsem važno, da je neki neomejeno in je pol treba samo še na pravo pot stopit in s to neomejenostjo razturat v pravo smer, ki pa je nenehen razvoj zavesti-nenehno širjenje vesolja, večni lajf...

in lej kle fore... niti 50 let razlike med 2 nobelovca, pa kako drastično različni zaključki. hočem rečt-kolk se je tut naša zavest-naše vedenje spremenilo-napredovalo. in seweda planet tudi in tudi ravnovesje, ko bo vzpostavljeno, bo drugje, kot je bilo. in fora... vse to se dogaja vedno hitreje.

poleg tega... ne smeš pozabit, da tudi naše osončje nenehno potuje s hitrostjo skor 800 000 km/sec.

in če zdej primerjaš... koliko milijard svetlobnih let daleč stran je bilo naše osončje takrat, ko je bil človek na nivoju zavesti nabiralca in zdaj?

ja lej... men se zdi čist možno, da veljajo zdaj mal drugačni zakoni, kot so veljali takrat in tudi ravnovesje je precej drugje, kot je bilo takrat in zato zdejšnje ravnovesje primerjat s takratnim je mal sizifov posel. okej... sej je fajn, tko za primerjavo.

čak...

http://www.blazkos.c...se-povecuje.php

tele cele teorije jes nisem nikol bral, ker me v bistvu ne zanima tko zelo. sem jo sam mal povohal... skozi oči enega frenda... zdej prvič omenjenega... in me zlo veseli, da sem slišal samo stvari, do katerih sem itaq že sam tut pršou.  mene  bolj zanima v tej celi zgodbi, kaj in kako je z vsakim individumom.

trajnostni razvoj po moje... je spet debata za še eno rundo pera, hahahhahahaha

a sem znal povedat?

sicer pa nima veze.

sej smo vsi na svojih nivojih zavesti, vsi na mal različnih in za vse nas velja vse to malo drugače.

mnogi danes še kar npr. mislijo, da se lahko sam pred sabo ali pred svojimi besedami ali dejanji skriješ... pa nisem tko ziher. loh greš na alasko, pa neseš use s sabo... v smislu, da boš tam kmalu na istem, kt si zdej tuki. s tem... da boš enkrat plaču uno tam, plus tisto od prej, od česar si mislu, da si pobegnu.

ali da ne bo vsaka misel, beseda, dejanje... enkrat nekje postala meso.

verjetno si slišu, da če metulj na kitajskem zamahne s krili... to lahko na hawajih povzroči orkan. tole se sliši sicer mal tko... ampak se da menda čist lepo tut matematično dokazat.

ampak... po drugi strani pa so tudi nagrade... spet debata za še en per.

ej... a si vedu, da je newton drugo polovico lajfa čist pustil fiziko, astronomijo... in preućeval samo biblijo?

plus menda še veliko znanstvenikov... so enkrat... kar stopili korak nazaj... šli u penzije, nehal pisat članke, knjige... ... šli past ovce...

ker... so prišli do točke, da je use mal drgač, kot so oni leta in leta zagovarjal. sam imen se pa ne spomnim niti enega zdej iz glave. ne spomnin se niti, kje sem o tem bral, ker je že juhuhu nazaj. itaq pa nima veze...

ampak generalno gledano... po moje... se človek šele zdej res malo prebuja.

od nabiralca do zdej... je blo praktično skos use isto... isti strahovi, iste želje, isti nagoni... samo čas in kraj je bil različen. pomoje se bo šele začela worenk žurka...

seweda za tistega, ki bo zmogel preseči to milijon letno lovljenje lastnega repa...

kdor pa tega ne bo sposoben, pa jebi ga... novo ravnovesje se bo vzpostavilo... z ali brez njega... ali mene, ali tebe...

 

Zdej pa od splošne teorije k posebni...biggrin.png  . Tvoj frend je dodatno pokvaril ravnovesje, ker je (predvidevam) posadil grmiče, ki verjetno niso od tu .Rastlinska globalizacija se je začela na velko , ko so Španci prinesli karuza in paradajz v Evropo . Cortez je bil prvi globalist ... in tomatl je bil takrat okrasna rastlina. Danes imamo v hladilnikih in na vrtovih rastlinje od vsepovsod po svetu...in zato se vzpostavlja novo ravnovesje...z novimi škodljivci vred . Zadnji znani je tisti, ki napada orehe sedaj tudi pri nas . In zadevo želimo rešit tako, da za tega škodljivca sedaj uvozimo tudi njegovega parazitskega sovražnika...osico...ki pa je mimogrede spet tujerodna. In bo spet šlo ravnovesje k vragu, ker bo ta osica poleg tega konkretnega škodljivca napadla verjetno še kaj koristnega.

 

Ampak to se je v naravi vedno dogajalo...proces vzpostavljanje ravnovesij...toda počasi in po pameti vesolja. S človekovo "pomočjo" to sedaj poteka (pre)bliskovito hitro in narava sama po sebi ni več sposobna uravnovesit škode. Če pa vsemu temu dodamo še kemijo, potem pa smo že tam, kjer ni muh ... . Je pa voluhar, ki so mu korenine novega grmičevja kot konju oves... clover.gif

 

ma sej sem zdele tole tvoje še 1x prebral, pa vidim, da se u bistvu čist štekava, se mi zdi... tko da ne vem, za kwa sem zdele sploh tipku k konj...

samo spodnji odstavek, če dodam na hitr par besed... čeprav sem nevede že zgoraj inno.gifhypnodisk.gif

lej... zdej... k nismo na nivoju nabiralcev, zdej, k je use drgač... je ta moj frend in njemu podobni... samo orodje pri vzpostavitvi tega novega ravnovesja.

sej po drui strani se ravnovesje vzpostavlja tudi že samo po sebi. tko se npr. smreka iz nižin seli na višje nadmorske višine. pa sej to veš.

veliko se govori o tem, da zdele zaključujemo eno obdobje. jes to kar verjamem in tut vidim okol sebe in vidim tut sebe in se zato strinjam.

stvar je samo v tem, da bo novo ravnovesje drugačno, kot je bilo prejšnje in na nas samih je, če bomo na to novo ravnovesje pripravljeni... ali pa nas bo že nekdo, že nekako u kanto fuknil kot balast...

in kako se pripravimo na to novo ravnovesje?

da mal naredimo sami pr seb inventuro, preden jo bo kdo drug.

da mal pazimo, kaj mislimo, govorimo in delamo.

kemija pa to... nou worris majt. no... usaj mene ne skrbi...

sam to je seweda tut za še en per.

 

**********************************************************************************

 

sem mislu še mal ta spodnje citrirat pa komentrirat...

ampak... bodo prežwel tut brez tega, hahahahah.

šibam

fajn se ga mejmo ylflower.gif


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#94 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 20:04

ceres , krasn vrt imaš ... clover.giflove3.gifclover.gif



#95 anne

anne
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 137

Objavljeno: 8. maj 2014, 20:10

Moj rdečo zelen vrtek, na katerega sem včasih malo ponosna. 

Samo maloicon_smile_shock.gif? Imaš, da si fejst ponosna! Č-u-d-o-v-i-t-o-! srcoci.jpg

 

Kdaj bo piknikicon_smile_wink.gif?


Life begins at the end of your comfort zone. 


#96 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 8. maj 2014, 20:23

Moj rdečo zelen vrtek, na katerega sem včasih malo ponosna. 



Ginko . drevo, pa menda zdravilna sorta za čaj in najstarejša znana rastlina - še iz časa dinozavrov. 

 

pa kwa kurac ti kle smetiš temo... tongue.png

dej te fotke u lepe hiše in domovi  love3.gif 


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#97 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 8. maj 2014, 20:29

Ceres...icon1_thumbup.gif



#98 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 8. maj 2014, 20:30

Janko, sej to je kompliment a ne. flirt.gif ylflower.gif biggrin.png

 

jaaa prouuuuu noooooo laugh.pnglaugh.pnglaugh.png

da nau pomote... ja, je bil kompliment, samo bi bil mal prevelik šok za moj ego, da bi to direht powedu tongue.pngpartyy.gifbiggrin.png


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#99 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 21:04

Oj Janko,  fajn razmišljanje ... . Viš,  sem vedel, da je treba staro temo brisat...drugač ti tega ne  bi nikoli napisal. In tvoj frend je z namenom vrgel stran tist krompir..prefriganc...biggrin.png .

 

Se bom probal pogovarjat s tabo, čeprav to ni ravno moje področje. Jaz sem eden tistih, ki je pustil vse skupaj in šel past konje in koze. Zlo privlačno je tisto razmišljanje o singularnosti...tehnološki. O tem sem dolgo nazaj bral na enem SF forumu ... sem ZF fan in sem v mladosti prebral vse, kar mi je prišlo pod roke. No, na tistem forumu so tudi citiral neke avtorje, ki pa so napovedoval razvoj takšne umetne inteligence že nekolko prej...zdaj je stvar očitno prolongirana. Je pa tukaj en haklc...namreč kako  silicijevim možganom uliti tiste štiri temeljne zakone robotike Isaaca Asimova in bit prepričan, da jih bo ta možganski trust tudi upošteval brez pardona. Sej prve tri verjetno poznaš ... ničti, ki pa ga je Asimov dodal naknadno..ta pa govori , da mora robot delat v dobrobit vsega človeštva in ne posameznika . Ker govora je o bitju, čeprav silicijevemu  , ki se zaveda sebe in ima svobodno voljo . A si zdej predstavljaš, da nek AI nekoč ugotovi, da pa sta silver in janko posameznika, ki ne delata v dobrobit človeštva in nama bo skenslal (tko kot v Mreži S. Bullock) kreditne kartice, zdr. zavarovanje , da ne rečem kaj hujšga (kot je HAL počel v Vesoljski odisejadi) . To je bla ena dilema v razpravi . Druga dilema pa je bila ... ali ni pravzaprav tista prava singularnost odhod človeka nazaj med zvezde, od koder je pravzaprav prišel...pa naj bo to v prenesem pomenu ali pa dobesedno.  V glavnem SF wannabe čvek... tongue.png

 

Mnogi astronomi so tekom svojega dela postal verni ... ne religiozni, ampak si vse te kompleksnosti  brez prisotnosti višje sile niso več znal razložit. Sevede, to ne velja za Hawkinsa, ki pravi, da bog ni potreben...prapok naj bi bil dovolj . Mimogrede, tudi v prapoku je veljala  singularnost ... gravitacijska...ko je bila masa neskončno velika in bil prostor-čas neskončno ukrivljen. In jest se zdej vprašujem ...ali je tudi bog singularen . Menda že...ker je neskončen v svoji dobroti...tko učijo. Off topic malo...partyy.gif .  Ampak, če rečeva, da je bil  prapok v prvem delčku časa singularen (revolucija), je širjenje vesolje evolucija, ki traja že kolk ... 14 miljard let ? In zdaj nekateri ugotavljajo, da se vesolje širi...in to vedno hitreje...in ne tako, kot so predvidevali včasih...da bo prišlo do neke točke, ko bo zopet začelo pojemati. In neumnosti ne bo dolgčas, ker bo imelo kompanjona, ki je tudi neskončno  .   Singularnost v zavesti pa jaz razumem kot preskok v kvaliteti ...revolucija zavedanja. Ali kot praviš, da se nam bliža vzpostavitev ravnovesja na novih temeljih. Kaj nam bo to prineslo, pa vesta samo bog ali pa Hawkins. Pa teorija o joškastem vesolju tud ni slaba ...sam mal moram še popravit predpostavke. Vsak teorija lahko štima, če ji prilagodiš predpostavke...biggrin.png

 

Kaj ima zdej vse to z ovčjo volno, uškami in po bregu zlitemu vinu ? Nič in vse ...je rekel Saladin   partyy.gif 



#100 silver

silver
  • Zlati član
  • Št. objav: 1 244

Objavljeno: 8. maj 2014, 21:33

Silver in Janko, prav romantična ratujeta. love3.gif hypnodisk.gif  

 

A če sem fouš.... ne povem! biggrin.png

 

Ceres, dons sem imel dopoldan sodni narok ... in po čem takem sta tud singularnost in janko čista romantika ... wink.png  tongue.png ... da o tvojem vrtu  sploh ne govorim...ylflower.gif 






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0