Ljudje smo si sicer različni ...ampak iz prakse lahko povem, da kupujem Bio kokosovo olje že nekaj let ...in da zame to olje pomeni v marsičem prej boljši efekt kot škodljiv.
Z njim sem si mazala tudi kožo ob neki nastali težavici in mislim, da mi je kar pomagalo...
Skratka ;
Večino hrane dušim, če se pa na čase odločim za nekoliko bolj polen okus pa to pomeni, da ponavadi zapenim na maščobi nekaj zdravih začimb (kurkuma, sol, kajenski poper ipd ), nato pa na kratko zarumenim na koščke narezano zelenjavo, zalijem z manjšo količino vode in šele nato postopoma dodajam ostalo (morda čebulo - ki je nikoli ne dodam direktno na olje - ker je takšna težko prebavljiva za želodec ), pa nadalje še preostalo zelenjavo z začimbami - pač spet glede na potrebno dolžino priprave
( Nekatera zelenjava potrebuje le nekaj minut - zato jo dodam ali naribano čisto na koncu - še najraje pa jo kar surovo primešam ali k solati ali pa k že kuhani jedi; Napr; peteršilj, korenček, koromač, regrad, radič ipd.)
Držim se tudi pravila; Pol kuhane zelenjave - pol surove.
Torej pri takšni pripravi toplotne obdelave uporabljam zelo malo mašob - največkrat je to kokosovo bio olje ali ghee maslo-
in samo, če mi zmanjka tega zgoraj omenjenega uporabim bio olivno olje (velikokrat ga dobim domačega iz hrvaškega otoka Krka - zato, ker mi ga je škoda in ga tako kot je rekel Butel raje uporabljam svežega )
Čist možno pa je, da bom preverila naslednjo trditev in v načinu uporabe maščob še kaj spremenila kajti;
Zdaj se ne spomnim takoj - kje se je zadnjič po Tv oddaji govorilo o maščobah (ali je bil to nek prispevek pri dnevniku ali kje drugje - bom dodala tole sem noter v temo, ko mi bo kliknilo ) - vem, pa da sem si zapomnila, da lahko z olivnim oljem celo najbolj brez skrbi kuhamo in da ni nič narobe, če ga uporabljamo pri toplotni obdelavi živil...in da ghee maslo ter ostale maščobe niso tako primerne kot olivno olje ...
Eto pa smo spet na začetku...
Torej ja - kot je Boudi že nakazala veliko je kontraindiktornih informacij in dobro bi bilo tu mnenje kakšnega bolj strokovnega znanja ....
Sicer pa kot rečeno najraje živila podušim v malo tekočine ali na sopari... s samimi olji pa ne skoparim na koncu, ko je jed že kuhana in jih raje dodajam hladno stiskane v že pripravljene jedi ali na solate...
Dnevno porazdelim pri uživanju ; Žličko olivnega olja ali bučnega, žličko lanenega olja, žličko konopljinega olja - tolele pri jedi,... žličko olja pšeničnih kalčkov pa zaužijem čisto neodvisno od hrane.
Pred kratkim sem uživala celo leseno žličko cedrinega olja na dan - sam tu sem zdaj en malo prekinila, ker se moram še malo bolj posvetit temu od koga ga bom nabavljala, da bo zares pristno.
Maščobe so pač nujno potrebne saj brez njih presnova in vezava vitaminov in mineralov ne poteka pravilno, dobro pa jih je kombinirati kot rečeno hladno stiskane in se izogibati pečenju, cvretju...vsekakor pa prvo kar bi moral vsak počistit iz jedilnika pa so prigrizki polni trans maščob ; Kupljen čips, sladkarije, razni kupljeni instant rogljički itd...
(Aha evola ga, sem se že spomnila kje je bila ta oddaja - sam še poiskat moram )
××××××××××××××××××××××××××
Zdaj koliko je nekaj bio in koliko ni je težko rečt.
Tudi tu sem letos videla oddajo (mislim, da je bilo v četrtkovem Epilogu ) - v kateri so zagotavljali da je Bio certifikat dandanes precej nadzorovan in da si podjetja pri izdelavi ne morejo ravno privoščiti kiksov, ker so pri inšpekciji takoj izločeni iz prodajne verige. Zdaj pod to razumem seveda pridelavo v kateri je izločeno vse tisto kar se pač škodljivega da fizično izločit - vsekakor pa zrak - podnebje, tudi zemlja sama ne more biti vedno in povsem ekološko neoporečna.
Upam in verjamem, da če kupim bio tafu- da je to potem predvsem brez Gso, škodljivih ejev , barvil itd,,,,in takšno sojo potem na čase tudi pripravim in zaužijem.
In tu se pa tudi strinjam z opazko Glasa in Butla, da ima soja lahko tudi veliko ženskega hormona ..tak, da pri moških zna oblikovat založeno zadnjico ... ...
(pa se ne hecam sem res opazila pri nekaterih znancih m. spola, ki sojo na veliko uživajo tale pojav )
...aha ja - je pa soja zato zaželjena pri ženskem spolu -pri težavah v menopauzi ...
...in ja Glas drži - najboljša je fermentirana soja brez gso -
Torej jaz kupljenih oslarij v obliki prigrizkov skoraj ne uživam (tako se izognem vsem skritim količinam gso spremenjene soje ) in vseeno kljub temu, da vem, da 100% ekološke hrane ni - kupujem vse pod to Eko oznako ali pod oznako Bio...ali pa še najraje domače slovenske pridelke iz tržnice in od domačinov, ki jih lokalno poznam...
( to da ne jem mesa ....imamo vegiči tu pač prednost za kkšen problem oz. procent v lajfu manj )
No pa da ne bo kdo rekel, da pokam od zdravja s takšnim načinom prehranjevanja - v bistvu se tako prehranjujem in raziskujem tudi zaradi težav pri zdravju - in seveda kdaj pa kdaj se tudi znam pregrešiti
( Pa ne toliko pri maščobah - kot zlasti pri OH-jih )