Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zdravo prehranjevanje - resnice, miti, pasti

zdrava prehrana diete

  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
42 komentarjev na to temo

#26 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 059

Objavljeno: 20. december 2016, 10:43

Zdaj - eni namerno trolate z nekimi entitetami, drugi so se vsaj potrudili nekaj napisat o maščobah.

 

Saj je vsakemu funkcionalno pismenemu jasno, da ni moje vprašanje, zakaj ljudje uživajo maščobe (logično, da jih), ampak istočasna propaganda in antipropaganda za ista živila. Zato moji linki. Kokosova maščoba je dokaj pogosta in zdrava alternativa za toplotno obdelavo, o njeni pogosto uporabi so pa protislovna mnenja. Samo bolj verjamem člankom, ki upoštevajo strokovnjake za prehrano, kot pa nekim xy člankom na temo zdravja, ki malo napihujejo in potvarjajo dejstva (npr. o dr. Budwigovi). 

 

Enako je s sojo - veliko propagande in antipropagande tudi na tem forumu. Do resničnih dejstev je težko priti. 

 

V to, da je bil včasih rak enako pogost, tudi ne verjamem. So ga poznali tudi v starih časih, samo to, da je v velikem porastu v zadnjem stoletju, po moje ni samo zdravniško lapanje. So pa včasih bolj umirali zaradi nalezljivih bolezni. Danes imamo pač cepljenje, pa zaenkrat - v primerjavi s prej, odlično zdravniško oskrbo. 



#27 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 114

Objavljeno: 20. december 2016, 11:29

Zdaj - eni namerno trolate z nekimi entitetami, drugi so se vsaj potrudili nekaj napisat o maščobah.

 

Saj je vsakemu funkcionalno pismenemu jasno, da ni moje vprašanje, zakaj ljudje uživajo maščobe (logično, da jih), ampak istočasna propaganda in antipropaganda za ista živila. Zato moji linki. Kokosova maščoba je dokaj pogosta in zdrava alternativa za toplotno obdelavo, o njeni pogosto uporabi so pa protislovna mnenja. Samo bolj verjamem člankom, ki upoštevajo strokovnjake za prehrano, kot pa nekim xy člankom na temo zdravja, ki malo napihujejo in potvarjajo dejstva (npr. o dr. Budwigovi). 

 

Enako je s sojo - veliko propagande in antipropagande tudi na tem forumu. Do resničnih dejstev je težko priti. 

 

V to, da je bil včasih rak enako pogost, tudi ne verjamem. So ga poznali tudi v starih časih, samo to, da je v velikem porastu v zadnjem stoletju, po moje ni samo zdravniško lapanje. So pa včasih bolj umirali zaradi nalezljivih bolezni. Danes imamo pač cepljenje, pa zaenkrat - v primerjavi s prej, odlično zdravniško oskrbo. 

jaz sem "začela" z entitetami. Pa spraševala sem janka (se mi zdi najbolj odprt/dojemljiv mdr. tudi za to, pa brez zajebancije v mozak se zna dobro izrazit. Ok, pustmo njegovo slovnico, ker tut jaz se ne ubadam kaj preveč z njo na forumu). Če je pa še kdo zahaklal na entiteto, pa mirne duše preskoči.

In tip ima dejansko prav, ko namigne na primitvno zavest parazitov. Hormonski sistem dela svaštarije in zakaj misliš, da uberkolonija kandide ne bi sforsirala cukra v kakršnikoli obliki, če je s tem ogrožen njen obstoj?

Če zmoreš dopustit možnost, da obstajajo entitete, ki se lahko prilimajo "nate" (nate v energetskem smislu), se pa zdaj vprašaj zakaj bi to počele? Zarad dolgčasa zihr ne.


pa da ne bom totalno off topic; že dva dni lovim sodelavca, da naročim 5L bučnega olja. Nekaj za nas, nekaj za božična darila.


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#28 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 059

Objavljeno: 20. december 2016, 12:15

S slovnico se sploh ne ukvarjam, to je samo forum, nimajo pa paraziti nobene veze z vprašanjem uporabe soje ali pa kokosove maščobe. Entitete se pa ja limajo na nas, imajo ime in priimek, zakaj pa to počnejo, je pa treba njih vprašat. Drugo vprašanje pa je, če premorejo iskrenost in pogum. 

 

Cukr je tudi navada in avtomatično potencira vse večjo željo po sladkem. Čisto moje opažanje - ko sem morala na dieto, je večina cukra avtomatično odpadla. In očitno nimam nekih blaznih  problemov s tem. Nek cukr sicer očitno rabim, ker jem več sadja, ampak ni neke hujše panike. Ni vse kandida. 



#29 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 818

Objavljeno: 20. december 2016, 19:17

Jst mislm, da tko kt skor pr vsem, skrajnosti niso fajn. In tud je fajn, če se uporablja mal zdrave pameti /pa še cenej pride/.

 

Recimo kokosovo olje je sestavljeno iz nasičenih maščob /v glavnem/, tko kt putr, al pa svinjska mast sam da je velik dražji. Zdej, če ga uporabljaš res samo za peko, pol ga ne nonstop rajtam in tud če je škodljivo za ožilje, v mjhnih dozah verjetn ni kritično. Je pa fajn, ker z njegovo uporabo v peki zmanjšaš tveganje za vnos akroleinov, poleg tega pa telo tud rab nekej nasičenih maščob za dobro delovanje.

Hladno stiskano olivno olje ni glih fajn za kurt, ker se pač začne tvorba nezaželenih sestavin pr nekej nižji temperaturi, ampak to ne pomen, da ne smeš kuhat z njim, niti ne pomen, da je primeren za uživanje samo pr sobni temperaturi. Ga je pa škoda za kurjenje /že zarad cene in zarad sestavin a ne/.

Verjetn je podobn s sojo. Če se ves cajt futraš z njo, verjamem, da ni fajn, ker ne veš a maš gso sojo, al še čisto. Poleg tega se bere, da ma soja čist preveč mislm da estrogenskih hormonov, ki za fantke niso dobri. Če jo pa sem pa tja kdaj poješ, pa rajtam da ni glih škodljivo a ne /dokler ne bojo odkril kej novga/.

 

Kar se cukra tiče. Cukr te zasvoji kt svina.  Kt tobak recimo. Vsi niso zasvojeni s tobakom. Tud s cukrom ne. Eni pa so. In tko kt ti zamahneš z roko nad cukrom, pomen, da ti lahko zamahneš z roko. Eni majo pa problem z zamahovanjem. Se ne da posploševat. Tud pr ostalih hranilih ne /ker smo pr prehranjevanju glih/.

 

Je pa res, prtisk marketinga je pa hud. Recimo, kup gee za 30 eurov kilo /sama ga nardiš za 5 do 10 eurov, pa še lepo po slovensko mu lahko rečeš kuhan putr/. Pol recimo kup razna super živila po en kp dnarja za paklc /sama pa lahko nabereš koprive, regrat, šipek,...., trobentice...k je vse zastonj/ A veš. da je v trobentici spomlad cca 200mg c vitamina na 100g, kasneje po cvetenju pa naraste na 500mg. In da je to skor stokrat več kt u zeleni solati?

 

Pa tko.

 

icon25.gif 


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#30 *glas*

*glas*
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 304

Objavljeno: 20. december 2016, 21:07

Kokosova maščoba je dokaj pogosta in zdrava alternativa za toplotno obdelavo, o njeni pogosto uporabi so pa protislovna mnenja. Samo bolj verjamem člankom, ki upoštevajo strokovnjake za prehrano, kot pa nekim xy člankom na temo zdravja, ki malo napihujejo in potvarjajo dejstva (npr. o dr. Budwigovi). 

 

Enako je s sojo - veliko propagande in antipropagande tudi na tem forumu. Do resničnih dejstev je težko priti. 

 

En citat o kokosovem olju, ki iz prakse vem da drži, pa še vir je verodostojen bolj kot so mogoče vsi ostali;

 

"Ali je kokosova maščoba transmaščoba?

Veliko ljudi misli, da so transmaščobe isto kot nasičene maščobe – to ni res. Ena takšnih nasičenih maščob, ki je bila po krivem obdolžena, da v našem telesu povzroča malodane same slabe stvari, je kokosovo olje (ali maščoba ali maslo).  Ravno zaradi svoje nasičenosti je kokosovo olje primerno za pripravo hrane, naj bo kot namaz ali za kuhanje, pečenje in cvrtje. Kokosovo olje ne spreminja svoje strukture do 173 °C (smoke point), kar je izjemno stabilno. Iz nasičenih maščobnih kislin namreč ne morejo nastati transmaščobne kisline, ki nastajajo pri segrevanju nenasičenih maščobnih kislin (transkonfiguracija se lahko naredi le okrog dvojnih vezi, ki jih vsebujejo nenasičene maščobne kisline).

Ali se moramo nasičenim maščobam izogibati?

Veliko ljudi se nasičenih maščob izogiba v velikem loku, ker naj bi povzročale kar nekaj bolezni, tudi debelost. To je ena izmed pogostih zmot, ki jih zasledimo v medijih. Celo nekateri strokovnjaki napačno tlačijo v isti koš vse nasičene maščobe in jih povezujejo s težavami srca in ožilja, kar je nepoučenost in zavajanje. Niso vse nasičene maščobe enake, ne presnavljajo se enako in zagotovo niso vse škodljive.

Izjemna lastnost kokosovega olja je, da ga v večji meri sestavljajo srednjeverižne maščobne kisline (MCT). To je zelo pomembno, ker telo te maščobe zelo hitro presnavlja. Velika večina maščob se prebavi v tankem črevesu, kjer prebavni encimi trebušne slinavke s pomočjo žolča razbijejo maščobe v maščobne kisline. Nato jih prevzame črevesna stena, ki jih spravi v skupek maščob in beljakovin, imenovanih lipoproteini, in jih pošlje v krvni obtok. Ko ti lipoproteini krožijo po telesu, sproščajo delčke maščob in ta maščoba se končno naloži v naše maščobne celice … MCT v kokosovem olju, čeprav spadajo med nasičene maščobe, pa se predelajo drugače. Razbijejo se v samostojne maščobne kisline še preden zapustijo želodec. Ko torej pridejo v tanko črevo, ne potrebujejo nadaljnje predelave, zato lahko takoj potujejo neposredno v jetra, s čimer obidejo lipoproteinski del v črevesni steni. Jetra te srednjeverižne maščobne kisline uporabijo kot gorivo za proizvajanje energije. Zaradi tega maščoba v kokosovem olju ne kroži po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in tako ne prispeva h kopičenju maščob v  celicah.

Ali kokosova maščoba redi?

Srednjeverižne maščobne kisline v kokosovem olju proizvajajo predvsem energijo, in ne telesne maščobe. Dejstvo, da telo porabi MCT kot vir energije in da jih ne shranjuje kot maščobne celice, ima veliko za naše zdravje pozitivnih lastnosti. Najočitnejša je dvig energije. Ta dvig energije spodbudi presnovo. S tem ko pospešimo presnovo, pospešimo tudi izgorevanje kalorij. Torej, kalorije ki jih pojemo, so hitreje potrošene in tako jih ostane manj za skladiščenje v maščobnih celicah. Kljub temu, da vsebuje kokosova maščoba 900 kcal, jih v telesu pokuri več, kot jih prinese.

Raziskave1 so pokazale, da se je osebam z normalno telesno težo po samo enem zaužitem obroku, ki je vseboval MCT, presnova povečala za 48 %, pri osebah z močno povišano telesno težo pa do neverjetnih 65 %! Torej težja ko je oseba (»debela«), večji je učinek kokosovega olja na pospeševanje presnove in s tem na spodbujanja izgube teže.

Ta učinek na spodbujanje presnove pa ni viden samo uro ali dve po obroku, temveč presnova ostane pospešena za polnih 24 ur. To pomeni, da je za 24 ur dvignjena raven energije, presnova je pospešena in kalorije izgorevajo hitreje. Hitreje izgorijo tudi tiste kalorije, ki jih zaužijemo z drugo hrano.

Prednosti kokosovega olja pa niso omejene le na dvig energije in izgubo odvečne telesne maščobe. Ker kokosovo olje pospeši prebavo, ima to posreden učinek na celotno telo. Ko je presnova hitrejša, vse telesne funkcije delujejo učinkoviteje: izboljša se obtok, pospešita se obnova in zdravljenje, učinkovitejši je tudi imunski sistem, dvigne se raven energije. Nasploh se izboljša zdravje in dobro počutje. Upoštevajmo tudi, da vsebuje kokosova maščoba veliko lavrinske kisline, ki deluje v telesu proti glivicam, patogenim bakterijam, virusom in zajedavcem."

 

http://www.zazdravje...amo.asp?art=165

 

 

O soji pa; soja je po desetletju vegi obsesije, le dobila neko zaokrožitev, da soja pač ne spada med zdrava živila..  Tudi če daš na stran, da je skoraj vsa soja GSO..  Govorim o biloško pridelani soji, ki tudi brez strupov, kot izdelek, ni ravno za dol po popadati, še..  (sem pa ravno danes po ne vem kolikih mesecih si kupil tofu.. :)  Soja je delno nabita tudi z ženskimi hormoni, tako da je manj primerna za moške kot za ženske, podobno tofu in drugi izdelki iz soje..  Edina primerna in zdrava oblike soje, bi naj bila fermentirana soja, ali izdelek med eko izdelki imenovan TEMPEH !  Odlična zadeva, tudi po okusu..


"če te nekaj sili leteti, se nikdar ne boš plazil.."


#31 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 618

Objavljeno: 21. december 2016, 02:56

Ljudje smo si sicer različni ...ampak iz prakse lahko povem, da kupujem Bio kokosovo olje že nekaj let ...in da zame to olje pomeni v marsičem prej boljši efekt kot škodljiv.

Z njim sem si mazala tudi kožo ob neki nastali težavici in mislim, da mi je kar pomagalo...

 

Skratka ;

 Večino hrane dušim, če se pa na čase odločim za nekoliko bolj polen okus pa to pomeni, da ponavadi zapenim na maščobi nekaj zdravih začimb (kurkuma, sol, kajenski poper ipd ), nato pa na kratko zarumenim na koščke narezano zelenjavo, zalijem z manjšo količino vode in šele nato postopoma dodajam ostalo (morda čebulo - ki je nikoli ne dodam direktno na olje - ker je takšna težko prebavljiva za želodec ), pa nadalje še preostalo zelenjavo z začimbami -  pač spet glede na potrebno dolžino priprave 

( Nekatera zelenjava potrebuje le nekaj minut - zato jo dodam ali naribano čisto na koncu - še najraje pa jo kar surovo primešam ali k solati ali pa k že kuhani jedi; Napr; peteršilj, korenček, koromač, regrad, radič ipd.)

Držim se tudi pravila;  Pol kuhane zelenjave - pol surove.

 

 Torej pri takšni pripravi toplotne obdelave uporabljam zelo malo mašob - največkrat je to kokosovo bio olje ali ghee maslo-

in samo, če mi zmanjka tega zgoraj omenjenega uporabim bio olivno olje (velikokrat ga dobim domačega iz hrvaškega otoka Krka - zato, ker mi ga je škoda in ga tako kot je rekel Butel raje uporabljam svežega )

 

Čist možno pa je, da bom preverila naslednjo trditev in v načinu uporabe maščob še kaj spremenila kajti; 

   Zdaj se ne spomnim takoj - kje se je zadnjič po Tv oddaji govorilo o maščobah (ali je bil to nek prispevek pri dnevniku ali kje drugje -  bom dodala tole sem noter v temo, ko mi bo kliknilo ) - vem, pa da sem si zapomnila, da lahko z olivnim oljem celo najbolj brez skrbi kuhamo in da ni nič narobe, če ga uporabljamo pri toplotni obdelavi živil...in da ghee maslo ter ostale maščobe niso tako primerne kot olivno olje ...

Eto pa smo spet na začetku...icon1_blush.gif

Torej ja - kot je Boudi že nakazala veliko je kontraindiktornih informacij in dobro bi bilo tu mnenje kakšnega bolj strokovnega znanja ....

 

Sicer pa kot rečeno najraje živila podušim v malo tekočine ali na sopari... s samimi olji pa ne skoparim na koncu, ko je jed že kuhana in jih raje dodajam hladno stiskane v že pripravljene jedi ali na solate...

 

 Dnevno porazdelim pri uživanju ; Žličko olivnega olja ali bučnega, žličko lanenega olja, žličko konopljinega olja - tolele pri jedi,...  žličko olja pšeničnih kalčkov pa zaužijem čisto neodvisno od hrane. 

 Pred kratkim sem uživala celo leseno žličko cedrinega olja na dan - sam tu sem zdaj en malo prekinila, ker se moram še malo bolj posvetit temu od koga ga bom nabavljala, da bo zares pristno.

 

Maščobe so pač nujno potrebne saj brez njih presnova in vezava vitaminov in mineralov ne poteka pravilno, dobro pa jih je kombinirati kot rečeno hladno stiskane in se izogibati pečenju, cvretju...vsekakor pa prvo kar bi moral vsak počistit iz jedilnika pa so prigrizki polni trans maščob ; Kupljen čips, sladkarije, razni kupljeni instant rogljički itd...

 

(Aha evola ga,  sem se že spomnila kje je bila ta oddaja - sam še poiskat moram ) wink.png

××××××××××××××××××××××××××

 

Zdaj koliko je nekaj bio in koliko ni je težko rečt.

Tudi tu sem letos videla oddajo (mislim, da je bilo v četrtkovem Epilogu ) - v kateri so zagotavljali da je Bio certifikat dandanes precej nadzorovan in da si podjetja pri izdelavi ne morejo ravno privoščiti kiksov, ker so pri inšpekciji takoj izločeni iz prodajne verige. Zdaj pod to razumem seveda pridelavo v kateri je izločeno vse tisto kar se pač škodljivega da fizično izločit - vsekakor pa zrak - podnebje, tudi zemlja sama ne more biti vedno in povsem ekološko neoporečna.

 

 Upam in verjamem, da če kupim bio tafu- da je to potem predvsem brez Gso, škodljivih ejev , barvil itd,,,,in takšno sojo potem na čase tudi pripravim in zaužijem.

In tu se pa tudi strinjam z opazko Glasa in Butla, da ima soja lahko tudi veliko ženskega hormona ..tak, da pri moških zna oblikovat založeno zadnjico ...smile.png ...

(pa se ne hecam sem res opazila pri nekaterih znancih m. spola, ki sojo na veliko uživajo tale pojav cool.png )

...aha ja - je pa soja zato zaželjena pri ženskem spolu -pri težavah v menopauzi ...

...in ja Glas drži - najboljša je fermentirana soja brez gso - icon1_thumbup.gif

 

Torej jaz kupljenih oslarij v obliki prigrizkov skoraj ne uživam (tako se izognem vsem skritim količinam gso spremenjene soje ) in vseeno kljub temu, da vem, da 100% ekološke hrane ni - kupujem vse pod to Eko oznako ali pod oznako Bio...ali pa še najraje domače slovenske pridelke iz tržnice in od domačinov, ki jih lokalno poznam...

( to da ne jem mesa ....imamo vegiči tu pač prednost za kkšen problem oz. procent v lajfu manj  bucktooth1.gif )

 

No pa da ne bo kdo rekel, da pokam od zdravja s takšnim načinom prehranjevanja - v bistvu se tako prehranjujem in raziskujem tudi zaradi težav pri zdravju - in seveda kdaj pa kdaj se tudi znam pregrešiti

( Pa ne toliko pri maščobah - kot zlasti pri OH-jih ) tongue.png



#32 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 031

Objavljeno: 21. december 2016, 06:00

Torej ja - kot je Boudi že nakazala veliko je kontraindiktornih informacij in dobro bi bilo tu mnenje kakšnega bolj strokovnega znanja ....

 

Ampak saj ravno ti strokovnjaki podajajo nasprotujoča si mnenja, tk da....

Mi lahko tu kvečjemu povemo, kako nam kaj odgovarja, ni pa to nekaj, da bi človek potem rekel aha, Micka tako pravi, ji dobro dene, potem to za vse drži.

 

No sam to sem prišla povedat, napotkov nasvetov ipd pa nimam. Jem, kar mi zapaše, pa če je še bolj kemija (lol), ne-bio, gso in tako dalje.



#33 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 114

Objavljeno: 21. december 2016, 09:02

Ampak saj ravno ti strokovnjaki podajajo nasprotujoča si mnenja, tk da....

Mi lahko tu kvečjemu povemo, kako nam kaj odgovarja, ni pa to nekaj, da bi človek potem rekel aha, Micka tako pravi, ji dobro dene, potem to za vse drži.

 

No sam to sem prišla povedat, napotkov nasvetov ipd pa nimam. Jem, kar mi zapaše, pa če je še bolj kemija (lol), ne-bio, gso in tako dalje.

icon1_thumbup.gif


You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#34 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 618

Objavljeno: 21. december 2016, 09:10

Ampak saj ravno ti strokovnjaki podajajo nasprotujoča si mnenja, tk da....

Mi lahko tu kvečjemu povemo, kako nam kaj odgovarja, ni pa to nekaj, da bi človek potem rekel aha, Micka tako pravi, ji dobro dene, potem to za vse drži.

 

No sam to sem prišla povedat, napotkov nasvetov ipd pa nimam. Jem, kar mi zapaše, pa če je še bolj kemija (lol), ne-bio, gso in tako dalje.

 

Ja ...res je pa tudi to, kot smo rekli na začetku -  da je precej vprašljivo kdo se ima za prehranskega strokovnjaka med pisanjem nasvetov, ki jih pobiramo z vseh vsiljenih strani....

Gre za člančič ali za gre za utemeljeno razlago.....gre za razne novinarske teoretike z domačo nalogo populizma ali za tiste, ki zares raziskujejo strokovno, vključno s praktično podlago.

 

Tak da ja ....vsak mora sam sebi prisluhnit ...še zlasti, če se mu zatakne pri zdravstvenih problemih .

 

Malo po malo tako neka informacija ali zbledi ali pa se dopolnjuje v splošno znanje.

 

 



#35 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 618

Objavljeno: 21. december 2016, 12:09

V nadaljevanju podajam še nekaj muštra za raziskovanje okrog te tematike, mogoče komu pridejo prav tile izsledki in informacije.;

 

Inštitut za nutricionistiko spremlja in ugotavlja tudi uporabo ter škodljivost trans maščob, če kdo rabi resnejšo informacijo se po mojem lahko obrne tudi na

dr. Igorja Pravsta, ki opozarja, da trenutno trans maščobe in pretok živil z njimi  v Eu-ju še niso omejene, zato ravno pripravljajo na Ministrstvu za zdravje predlog za zakonodajo o omejitvi trans maščob v živilih.

http://4d.rtvslo.si/...evnik/174421485

 

Podajam dve zadevi, ki sem jih preposlušala  o trans maščobi v živilih ;

 

1. radio oddaja 09.04. 2015; 10 min

http://4d.rtvslo.si/...azvok/174329353

 

2.radio oddaja  04.08.2016; 32. minut

margarina kot živilo, o mlečni maščobi, kako prebavljamo trans maščobe, mnenje in vprašanja poslušalcev na splošno

http://4d.rtvslo.si/...ervis/174419708

 

Prehrambeni industriji je treba ves čas gledati pod prste in preverjati
kakovost izdelkov na trgovskih policah. Danski strokovnjak prof. dr.
Steen Stender je tako med letoma 2012 in 2014 preverjal količino trans
maščob v pakiranih živilih v različnih državah – med njimi tudi v
Sloveniji. Zakaj ravno trans maščob? Telo jih ne potrebuje in imajo le
škodljive učinke; proizvajalci pa jih dodajo, ker so poceni in dajo
hrani okus.

Podrobneje o trans maščobah v današnji oddaji Ultrazvok. Iztok Konc se
je udeležil nedavne konference o zmanjševanju trans maščob v prehrani in
poslušal predavanja slovenskih in tujih strokovnjakov. Pred mikrofon je
povabil dr. Marjeto Recek z Ministrstva za zdravje, doc. dr. Igorja
Pravsta z Inštituta za nutricionistiko in prof. dr. Steena Stenderja iz
Univerzitetne klinične bolnišnice v Kopenhagnu.

 

3.http://radioprvi.rtv...cobe-v-zivilih/

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

pekarne množično uporabljajo trans maščobe v sloveniji

http://www.rtvslo.si...izdelkih/405750

 

http://www.delo.si/n...i-po-svoje.html

 

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

 

Še nekaj prispevkov za zdravljenje pri oboloenju črevesja ipd;

 

Chronova bolezen; (narašujoča kronična vnetna črevesna bolezen zaradi neprimerne kombinacije hrane ali zaradi okužb z bakterijami, virusi, paraziti )

dr. Frkolj; 10.11.2016; 28 minut

http://4d.rtvslo.si/...ervis/174436516

 

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

 

  Izboljšanje zdravja z naturopatijo ; S hrano hranimo naše telo, lahko pa tudi bolezen'

2015

http://vizita.si/cla...vi-s-hrano.html



#36 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 618

Objavljeno: 21. december 2016, 12:31

Pa še en dober članek z letošnjega leta po poteh raziskave dogajanja sprememb v mišljenju trans maščobe; 21.10.2016

 

  Znaslovnim videom;  Zdrave in nezdrave trans maščobe  ;

http://www.24ur.com/...kih-mascob.html

 

Naše telo nujno potrebuje maščobe. A katere?

 

Treba je ločiti med popolno in delno hidrogenirano rastlinsko maščobo.

Pri popolni transmaščob ni, ampak pri tem postopku nastanejo nasičene maščobe.
Transmaščobe so bolj nevarne, a problematične so tudi nasičene maščobe.
Tudi praksa, da zamenjamo delno hidrogenerirane s popolnoma
hidrogenerirano palmino maščobo, ni dobra, saj želimo iz prehrane odstranjevati tudi nasičeno maščobo.

                   

Najbolj zdrave so nenasičene maščobe, ki so v ribah, oljčnem olju, repične in lanenem olju, oreščkih, semenih, avokadu,
tofuju ...

Tretjino od vseh maščob naj bi zaužili nasičenih maščob (a jih žal veliko več).

Zato nasvet: nasičene maščobe uživajmo v naravni obliki – v mleku, maslu, mesu, manj pa v procesiranih izdelkih, kot so
hrenovke, salame, paštete, piškoti ...

 

Transmaščobam, ki so v cvrtju, nekaterih napolitankah, slanih palčkah, prestah, rogljičkih, vafljih, pa
se izogibajmo. Zelo namreč vplivajo na razvoj srčnožilnih bolezni,
bolezni centralnoživčnega sistema, rakave bolezni ...

 

V veliki raziskavi o maščobah sodelujejo Inštitut za nutricionistiko, Biotehniška
Fakulteta Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za javno zdravje in

ministrstvo za zdravje,

jutri pa boste v rubriki 24UR INŠPEKTOR lahko
videli vse o tej temi. Kako so delali raziskave v laboratoriju, vse
podatke, vse nasvete strokovnjakov in tudi konkretne napotke, kako
kuhati zdravo. S skrito kamero je bila ekipa tudi na terenu. Kaj je
ugotovila? Več v 24UR INŠPEKTOR v soboto v oddaji 24UR.

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

excl.pngexcl.pngexcl.png

 

in še nadaljevanje tematike z videom (tistim, ki sem se ga spomnila ) ;

 

Inšpektor v soboto v oddaji 24.ur; 15 minut

22.102016; Mit o maščobah ; Ni res da na oljčnem olju ne smemeo peči

(Boudi, v tem videu je tudi razlaga glede neprimernosti palmovega in kokosovega olja, info o uporabi ocvirkov, svinjske masti ipd. )

video;

http://www.24ur.com/novice/slovenija/v-pekarni-ne-vejo-kaj-so-dali-v-vas-rogljicek.html?bl=1

 

 

V 24UR Inšpektor je Maja Roš Kanellopulos razbila
tudi nekatere zakoreninjene mite. Ne drži, da na oljčnem olju ne smete
peči in cvreti.

Novejše raziskave namreč kažejo, da se prav pri tem olju
transmaščobe tvorijo dosti pozneje kot pri drugih oljih.

Prav tako je mit, da sta palmino in kokosovo olje izjemno zdrava alternativa. Kljub
temu, da sta rastlinskega izvora, vsebujeta namreč nasičene maščobe.

Oglejte si zgornji video in preverite, katere maščobe so dobre, koliko jih moramo pojesti ter na kaj moramo paziti.



#37 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 818

Objavljeno: 21. december 2016, 19:13

Ja...res je kurčič s temi viri informacij a ne.

 

Recimo, 24ur poroča, da so nasičene maščobne kisline popolno hidrogenizirane in kt take manj škodljive od delno hidrogeniziranih. A to res drži? A je pa mrbit en novinar po svoje seštel ena plus ena?

A putr kdo hidrogenizira. Noben. Pa ma nasičene maščobe. A so hidrogenizirane? Niso.

Hidrogenizacija je postopek, kako nardit rastlinske maščobe blj obstojne. Če jih hidrogeniziraš do konca, baje postanejo te maščobe pretrde za uporabo in jih zato sam delno hidrogenizirajo.

 

A se tem tko al pa drgač hidrogeniziranim maščobam lahko ognem?

Lahko. Doma kuhat pa pečt.

 

A to pomen, da pa ne smem pojest nobene kupljene tortice al pa piškota več.

 

Ne a ne... če je sem pa tja kdaj.

 

icon25.gif 


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#38 Boudika

Boudika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 059

Objavljeno: 22. december 2016, 13:47

Hvala za ta razmišljanja. Jaz vidim pri vseh teh živilih en tipičen vzorec - najprej en blazen pomp o zdravju, potem kontra, panika, na koncu neka zlata sredina. Posledica biznisa, med drugim - zdravo, eko se trži. Tako, da je mogoče malo nevarnosti v tem, če človek takoj zagrabi vse in v velikih količinah, kar naj bi bilo po novem zdravo. Točno to, kar je bilo že rečeno, pri zmerni uporabi, pa zdravi kmečki pameti, ni neke panike. Vseeno pa ni odveč kakšna informacija, kako se kakšna živila uporablja. 

 

Sama imam nekako takšne (amaterske) zaključke - olivno olje ni škodljivo tudi pri peki in kuhi, dokler se pretirano ne pregreva (čeprav jaz termometra za posodo ravno nimam). Kokosova maščoba je zaradi svoje stabilnosti zelo primerna tudi za visoke temperature, vsestransko uporabna (tudi za kožo in lase, ja Dommy), vseeno pa bi bila (jaz) previdna pri količinah. 

 

Za kruh namazat mi je pa od vseh maščob še vedno všeč samo puter, kokosovega olja se ne morem navadit.

 

Vpliv hrane na hormone pa mi ni bil toliko znan - kaj vse lahko človeka trefi ohmy.png  



#39 enapačtaka

enapačtaka
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 232

Objavljeno: 22. december 2016, 14:59

Večina informacij o zdravi prehrani je komercialne narave, tako da je najpomembnejše dobiti verodostojen vir informacij o novih hranilih, njihovo pripravo in združljivostjo z drugimi živili, ki jih uporabljamo.

Pri oljih, kolikor vem, ni problem samo toplotna obdelava, ampak tudi kislinska odpornost. Bom poiskala, če bom našla...



#40 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 818

Objavljeno: 22. december 2016, 16:41

Hvala za ta razmišljanja. Jaz vidim pri vseh teh živilih en tipičen vzorec - najprej en blazen pomp o zdravju, potem kontra, panika, na koncu neka zlata sredina. Posledica biznisa, med drugim - zdravo, eko se trži. Tako, da je mogoče malo nevarnosti v tem, če človek takoj zagrabi vse in v velikih količinah, kar naj bi bilo po novem zdravo. Točno to, kar je bilo že rečeno, pri zmerni uporabi, pa zdravi kmečki pameti, ni neke panike. Vseeno pa ni odveč kakšna informacija, kako se kakšna živila uporablja. 

 

Sama imam nekako takšne (amaterske) zaključke - olivno olje ni škodljivo tudi pri peki in kuhi, dokler se pretirano ne pregreva (čeprav jaz termometra za posodo ravno nimam). Kokosova maščoba je zaradi svoje stabilnosti zelo primerna tudi za visoke temperature, vsestransko uporabna (tudi za kožo in lase, ja Dommy), vseeno pa bi bila (jaz) previdna pri količinah. 

 

Za kruh namazat mi je pa od vseh maščob še vedno všeč samo puter, kokosovega olja se ne morem navadit.

 

Vpliv hrane na hormone pa mi ni bil toliko znan - kaj vse lahko človeka trefi ohmy.png  

 

Jst rad dobr jem...in tud rad zdravo jem....no...kokrtolk a ne.

Dons je res poplava reklam za raznorazna živila in vsako je predstavljano kt nekej oh in sploh, ki zdravi vse od slabih odnosov prek kurjih očes do raka, pa še mrtve kdaj oživlja.

Jst pr vsaki taki reklami, ki mi pade v uč, najprej začnem iskat kontraindikacije. Ker vsako živilo jih ma. Pol začnem iskat še indikacije iz drugih virov. Ki ponavad so. Če gre za tuje živilo /sploh če je drago/ iščem še podobno delujoča domača živila. In šele pol se odločim.

 

Recimo; na Klepet ob kavi je bla cela fama okol indijskega trpotca. Skor stoposto ekvivalent je lanen seme, ki ga pa niso omenil niti slučajno. Itak. Lanen seme je desetkrat cenejši a ne.

Recimo; ingver je hvaljen kt res super živilo /kar verjetn tud je/. Zelo težko pa prideš do informacije, da ga ne smeš uživat vsak dan, ker fest zdraži ledvice.

 

Pa tko.

Za vsako živilo, ki ga ne poznam, je fajn dobit čimveč informacij, pa se bom pol odloču.

 

icon25.gif 


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#41 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 618

Objavljeno: 25. december 2016, 18:19

Jst rad dobr jem...in tud rad zdravo jem....no...kokrtolk a ne.

Dons je res poplava reklam za raznorazna živila in vsako je predstavljano kt nekej oh in sploh, ki zdravi vse od slabih odnosov prek kurjih očes do raka, pa še mrtve kdaj oživlja.

Jst pr vsaki taki reklami, ki mi pade v uč, najprej začnem iskat kontraindikacije. Ker vsako živilo jih ma. Pol začnem iskat še indikacije iz drugih virov. Ki ponavad so. Če gre za tuje živilo /sploh če je drago/ iščem še podobno delujoča domača živila. In šele pol se odločim.

 

Recimo; na Klepet ob kavi je bla cela fama okol indijskega trpotca. Skor stoposto ekvivalent je lanen seme, ki ga pa niso omenil niti slučajno. Itak. Lanen seme je desetkrat cenejši a ne.

Recimo; ingver je hvaljen kt res super živilo /kar verjetn tud je/. Zelo težko pa prideš do informacije, da ga ne smeš uživat vsak dan, ker fest zdraži ledvice.

 

Pa tko.

Za vsako živilo, ki ga ne poznam, je fajn dobit čimveč informacij, pa se bom pol odloču.

 

icon25.gif

 

So omenili v oddaji na Klepetu ob kavi tudi kaj o lanenem semenu .

Tako kot so imeli tudi oddajo o Indijskem  trpotcu. In oboje sem sama sprobala .

Laneno seme uporabljam celo vsak dan.

Zmeljem v kavinem mlinčku sproti in primešam hrani.

 

Vendar je razlika zakaj hočeš uporabit ali eno ali drugo.

Indijski tropotec uporabiš lahko pri specifičnih težavah in meni je pomagal.

 

Klepet ob kavi ima sicer kot opažam višje poslanstvo v predstavljanju zadev.

Ne gre samo za trženje. 

Gre za to, da se predstavijo znanja, ki so namenoma odrinjena na rob prakse zaradi prevlade farmacevtskega lobija.

 

Mnoge zadeve iz te oddaje so v ozadju z dobrim poslanstvom .

Meni te raznorazne informacije dobro sedejo.

 

Še oddaja klepet ob kavi o lanenih semenih...da ne bo kdo res mislil, da samo propagirajo neke tuje recnije ; 

 



#42 enapačtaka

enapačtaka
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 232

Objavljeno: 26. december 2016, 12:11

Je kdo že sprobal te stiskalnice za hladno stiskanje olja? Malo sem brskala in našla celo ročne.



#43 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 989

Objavljeno: 10. januar 2017, 21:09

Ja, se strinjam. Kaj pa meniš o enititetah, ki naj bi nas v obliki želja ali odvisnosti silili v lajf stajl (ki vključuje tudi prehrano, seveda). Jaz si glede tega še nisem na jasnem, oz. se še nisem odločila al ja, al ne. Zanekrat je kot possibility.

 

Menim, da je s paraziti "enako", kot s kolonijami bakterij, glivic in virusov - v našem telesu. Stalna vojna, kdo bo koga in kdo bo zavladal. Zato pa je pomembno ravnovesje oz, doseganje le-tega. Ker uravnovešeni nismo nikoli. se pravi, doseganje optimalnega ravnovesja, ker idealnega ne bomo nikoli.

Če tko pomislim, smo "vreča" parazitov, bakterij, glivic, virusov in kompostiranja bucktooth1.gif

 

a veš... teh debat ne prakticiram prou velik, predvsem iz razloga, ker sta pri meni teorija in praksa premnogokrat ločeni z oceanom. ja, vem... tudi jaz sem gojišče nepovabljenih parazitov, zato pa je temu tako.

za razliko od tebe pa si domišljam, da mi je jasno, kaj bi bilo treba storiti, ampak mi pa v praksii to absolutno ne diši. (itaq-paraziti mi ne dovolijo, majku jim sisnem)

in proti parazitom nimaš nobenih šans s frontalnim napadom,in zato za začetek  priporočam vsaj izogbanje veščam, ki obožujejo in ovohavajo mačke. ni čudno, da se brazpogojno ljubijo le z nimi.

 

http://news.national...brains-science/


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0