Najljubše začimbe
#1
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
Katere imate najraje?
Katere uporabljate pri pripravi jedi in v kaksnih kombinacijah?
Picasso
#2
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
Najbolj srčkana začimba pa se mi zdijo Negritosi!
Lep pozdrav!
Kljuka
#3
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
P°k0w<
#4
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
Uživajte!
#5
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
#6
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
med okrasnimi rastlinami, poleti na terasi in kotičku vrta.
Glavna začimba?
Bazilika.Navadna bazilika, rdeča bazilika, drobnolistna
bazilika, limonina bazilika...
Jeseni poberem liste, jih zmeljem in vložim v olivno olje.
Ja, pa čemaž.Nekaj ga gojim, ostalo naberem v gozdovih.
Odlično nadomešča česen.Za zimo ga vložim enako kot baziliko.
Pa rožmarin, timijan, origano, lovor...
Meta.Najraje poprova,iz nje naredim omako kot prilogo k mesu.
Mmm, poletni večeri in mojito, pijača z dodatkom mete...
Limonina melisa.Dodatek sladicam, pijačam, omakam in juham.
Pehtran.Pehtranovi štruklji in pehtranova potica.
Začimbe...nosim jih iz vseh tržnic sveta.Ko se vračam s
popotovanj, so v mojem nahrbtniku vedno tudi začimbe.
Začimbe... brez njih ne znam kuhati...
Astra
#7
Objavljeno: 13. februar 2003, 01:00
#8
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
Največ pa uporabljam BAZILIKO (za mineštre, golaž, pri pohanju bučk in melancan jo dam v maso za pohanje...) in TIMJAN (za hladne jedi, riž, solato - paradižnik/kumarice...). V puding, kompot, mlečni gris, riž z jabolki... (skratka sladke jedi) pa dam CIMET.
#9
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
Ampak obožujem pa:baziliko.
mi je provansalska mešanica,pa poper;ampak mešanica črnega,belega,rdečega in zelenega.
Pehtran - potička mnjam.
#10
Objavljeno: 14. februar 2003, 01:00
Vcasih je jed pretezno sploh iz zacimb - kot vceraj, ko sem naredila riz samo s cebulo, cesnom in zacimbami...
Poleg soli mi je najbolj nepogresljiv majaron, ki ga dam kar v vse (je hvalezna zel, ki jo lahko dodas ze v zacetku kuhanja in je med vsemi sorodnimi najbolj blagega okusa - poleg tega pa super skrbi za prebavo, odpravlja napenjanje in umirja krce).
Najraje pa imam setraj, origano in baziliko (zato pa obozujem Pesto). Setraj pa mi na balkonu nikoli ne uspe..
Rada imam tudi chili oz. rdeco papriko...
Curry pa mi vcasih ful disi, vcasih pa ga cela leta nimam doma.
Majaron, origano, baziliko in setraj pa imam vedno.
Aja - in timijan.
Ful uporabljam tudi (rumene) gorcicne moke.
Vsec so mi "pizzasti" okusi, pa me ne moti, ce je origano tudi tam, kjer kao "ne pase".
Pehtran maram (potico), a nikoli tega ne jem, ker doma drugi clani ne marajo. Prav tako ne marajo kumine, zelene... - kar jaz vse maram.
Vsec mi je tudi cimet, vendar ker nic sladkega ne pripravljam, ga v kuhi nikoli ne uporabljam.
Ce pa pedenam kompot ipd., pa dam nageljnove zbice - to mi je mega okus in omamen vonj.
Picasso
#11
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
ja, pa tut poper sem se naučil met rad.
Ne razumem pa, kaj ima začimba okus po imenu Koper ?
#12
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
Imam mlincek in notri mesanico zelenega, belega, rdecega in crnega popra.
Ful dobro.
Si ga nameljem tudi na sendvic s sirom - cez sir - se mi zdi, da ful pase...
Sol pa seveda itaq...
Picasso
#13
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
sladkor; je začimba.....kaj pa Med sladki?
#14
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
Chili. Uporabljam tudi indijske.
Naj omenim, da vsebujejo zacimbe minerale!!!!!!
(Uporabljam himalajsko sol, ki je dosti manj toksicna od navadne, nase). Vsebuje ogromno mineralov. toda morda ne istih kakor nasa
sol. zato mesam ponavadi himalajsko in redkeje naso.
/trgovina PREMA na Gregorcicevi v Lj, blizu Drame) imajo
znizane zacimbe tudi do 50%. Razlika okusa in arome je vec kot OCITNA!!! (saj so menda bio zacmbe).
Sicer pa ja, Zacimbe so cool!!!!!!!!!
#15
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
Pokowc - zeleni oz. beli poper sta manj mocna kot npr. crni poper....hoj, dej povejte mi razliko med več vrsti barvnih poprov? a je okus različen potem....
Zelenega npr. uporabljam pri pripravljanju ribjih jedi (npr. v ribjo juho ga obvezno dam, morda bi crn bil premocen, da ne unicis okusa)..
Razlika je samo v susenju oz. obiranju - gre za isto vrsto popra, le da so crni poper na soncu susene nezrele jagode (potem susene blago, v senci "dajo" zeleni poper), k belemu pa stejemo bolj zrele in olupljene jagode.
Rdeci poper pa je v bistvu Kitajski ali secuanski poper.
Picasso
#16
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
P°k0w<
#17
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
Origano..
Timijan..
Cimet..
Piment..
Ingver..
Muskatni orescek..
Rada preizkusam kaksne nove zacimbe in jih potem cisto po feelingu dodajam v jedi.. Piment meni ful pase v kaksno solato, pa ingverja malo...
Ponavadi tako izgleda, da kuham kaj, potem se pa odlocim, da bom zacimbe not dala, pa odpiram pokrovcke in voham in kar me lepo skupaj disi, dam noter... Ponavadi uspe
Cez leto imamo vse na vrtu, mami kupi vse mozne zacimbe kar jih najde v semenarni in potem hodimo nabirat...
Joooj, ribice, ki jih par ur pred pecenjem napolnis z vsemi moznimi zelisci, s poudarkom na limoni in rozmarinu..
Ja, res, zacimbe so kul!!
Aliana
#18
Objavljeno: 15. februar 2003, 01:00
V Spaniji smo delali paello z zafranom in v vseh receptih, kar sem jih nasla, je omenjen zafran. Ko sem pa pri nas hotela to kupit (na trznici...) so mi pa prodajali zafraniko, ces da je to to...
Samo mi ni jasno, glede na to, da se spomnim, da niso bile ravno nizke cene zafrana v Spaniji (za zelo majhno kolicino), tukaj je pa kozarcek zafranike nekaj cez 100 SLT... hmmmm
No ja, saj bom cez 14 dni preverila in si kar v Spaniji kupila... tisto ta pravo .. Ker pri nas se ga po moje ne dobi kar tako...
Aliana
#19
Objavljeno: 17. februar 2003, 01:00
peteršilj (ga tud v solato dam, če imam svežega, al pa zmrznjenga)
česen (obvezno svež)
poper
timijan
bazilika
origano
muškatni orešček
zelena
Zdaj sem si pa nabavila česen v prahu, za določene stvari je bolj uporaben, ker je le prah pa se žge potem ne.. Samo... nekako ni je svež res boljši, kaj pa ostali, imate tud take predsodke...
Potem pa curry, za riž, perutnino.. Zdej sem si še par stekleničk nabavila šetraj- kje ga vse uporabljate??? Koper, drobnjak, rožmarin, pehtran..
Pa moram še naštudirat kam vse bi te začimbe pasale? Ko men so začimbe full njami in že zdej jih več uporabljam, kot jih je npr. moja mama doma, pa še bi se rada bolj nekak poglobila v to kaj še kam paše..
Včasih še kakšno vegeto uporabim.. Skoraj vsepovsod se mi zdi pa da bi lahko uporabila petešilj in timijan, in potem ga tudi ga.
Piment je pa za juhe a ne? Al kam ga še kdo da? Kaj pa žafran res? Je samo za barvo? Pa papriko sladko kam jo kaj date? Tu pa tam za kako omakco mesno, al kam še? Npr. na perutnino?
Kar se pa sladkih stvari tiče.. mmm... cimet in klinčki, pa ingver je baje tud uporaben, čeprav ne samo za sladkarije, sem ga enkrat svežega imela doma za chop sui.. preostanek mi je pa prec šel...nisem vedla kam ga porabit.. pa limono nastrgat v kakšne biskvite, kvašeno testo... paše.
Saj res majaron mi še manjka, za pečeno meso npr.. kam ga pa še lahko damo?
mushi
#20
Objavljeno: 17. februar 2003, 01:00
#21
Objavljeno: 17. februar 2003, 01:00
Hvala in vsem lep pozdrav.
#22
Objavljeno: 17. februar 2003, 01:00
To, čemur pri nas rečemo rdeči poper, je znan kot rožnati poper,
to so posušena zrna južnoameriškega drevesa, čigar imena več
ne vem.
Rožnati poper uporabljamo v majhnih količinah,bolj kot okras,
ker je v večjih količinah strupen.
Astra
#23
Objavljeno: 31. marec 2003, 07:45
Sprehodite se po gozdu in naberite mlado listje.
Astra
#24
Objavljeno: 31. marec 2003, 09:48
Sama prisegam na česen, poper, kumino, majaron, timijan, pimet. Cimet, nageljnove žbice(v kuhano vino, kompote,).
Že leta ne uporabljam vegete in njim podobne...
Luštrek(mi mu vsaj tako rečemo, ne spomnim se drugega izraza), zeleno, petršilj, šalotko, čebulo....komorček...
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#25
Objavljeno: 31. marec 2003, 12:50
no no...
potem pa so tukaj she vse one, s katerimi popestrimo stavek
ma vas rad
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0