Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Joga nidra


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
89 komentarjev na to temo

#76 Matjaž Bogdan

Matjaž Bogdan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 742

Objavljeno: 14. oktober 2007, 18:25

Ta CD tudi jaz uporabljam že kar nekaj časa. Kmalu sem dosegel večjo sproščenost telesa, obraza, bolj se zavedam telesa in še kaj. Priporočam.


Za taka stanja sproščenosti ne potrebuješ cd-ja, sebastjan, veliko lepša je lastna pot v drugačna stanja zavesti .
fajn se imej
xegox :palec:
Moja spletna stran
http://www.teate-reiki.com/


Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

#77 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 14. oktober 2007, 19:39

Bo držalo. LP

#78 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 15. oktober 2007, 08:21

Glede CD-ja, Matjaž in Tantra. Glede na moje izkušnje lahko povem, da je bilo meni kot začetniku lažje poslušat voden cd in se prepustiti. Tudi sem lažje vzdrževal disciplino. Je pa res, da cd ni nujen, zna biti pa zelo dobrodošel pripomoček.

Lep pozdrav obema. x;)x

#79 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 15. oktober 2007, 10:00

Tudi to drži.

Z leti se možgani navadijo funkcionirat na "nižjih frekvencah".

Tudi bobni na ves glas, drug hrup niso več motnja. LP

#80 xyz

xyz
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 419

Objavljeno: 30. januar 2008, 18:01

Prebujenje v sanjah se imenuje yoga (torej z tem yoga sploh starta).

To tudi imenujemo 2nd attention (druga pozornO5t).


Zanimive izjave.

Zanimivo je tudi to, da je eden od (najverjetneje) bistvenih pomenov besede "Yoga" Združitev.

Za združitev različnih aspektov zavedanja je potrebna primerna pozornost.
Grob primer tega je lucidno sanjanje,
kjer je primerna pozornost pomemben pogoj za zavedanje o spremembi iz budnosti v sanje.

Veliko bolj subtilni izrazi sprememb oz. aspektov zavesti so prisotni v vsakem trenutku nas obstoja.
V tem smislu ne obstaja nič takšnega, kot podzavest, obstaja le zavest, ki je s pozornostjo povezana
in pa zavest, ki s pozornostjo ni povezana.

*

XYZ

#81 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 30. januar 2008, 18:46

Zapremo oči v ležečem položaju. Preklopimo v stanje med budnostjo in spanjem.
In smo v yoga nidra stanju... (v alphi, thethi, ...).
1 ura tega stanja (držimo Pozornost - Zavedanje analogno"ostrini britve")
nadomesti 4 ure trdnega spanca po Satyanandi Saraswatiju. )

#82 xyz

xyz
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 419

Objavljeno: 30. januar 2008, 19:34

Ja, čeprav sem sam mnenja,
da se konstantno nahajamo v nekakšnem stanju sanjanja,
le da so razlike med stopnjami bolj prefinjene in zaradi tega težje opazne.

Namen Yoga-Nidre, kot je dojemana v modernih časih, ni le sprostitev sama zase;
kar tovrstna praksa omogoči, je ohranjanje prav te budnosti in povezanosti v večnosti sanjanja
-sanjanja našega življenja.

XYZ

#83 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 30. januar 2008, 19:40

Yoga Nidra lahko vodi v "Osebnostno rast - Preobrazbo" po Satyanandi... )
Z njo se lahko ozavešča, preobražuje podzavestne, nezavedne vsebine v sebi, ...
Je lahko veliko več kot sprostitev - sproščanje...
http://www.satyanand.../yn_odlomek.php

Yoga Nidra
http://en.wikipedia....wiki/Yoga_Nidra

#84 kriyatantra

kriyatantra
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 7

Objavljeno: 25. avgust 2010, 06:41

Vsi, ki se strastno ukvarjamo s filozofijo joge in poglobljenimi jogijskimi praksami, v svojem iskanju vse kompleksnejših vaj in bolj naprednih tehnik, velikokrat spregledamo kakšen biser, ki se ne sveti tako bahavo in ne obljublja takojšnje osvoboditve. Tudi sama dolgo časa nisem videla prave vrednosti joga nidre : »Kaj..... globoka sprostitev? Tega ne potrebujem.....saj redno meditiram.....« sem si mislila. Gotovo tudi zato, ker mi te tehnike, dokler nisem srečala Swamija Anandakapile, nihče ni dobro predstavil. Danes pa je joga nidra nepogrešljiv del mojega življenja. Delam jo, ko iščem navdih za svoje filme, med stresnimi projekti jo delam pred spanjem, da umirim um in si zagotovim dober počitek, ko nimam časa spati več kot štiri ure na noč, jo delam, da nadomestim spanec, delam jo v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj pomaga ohranjati zavedanje v najglobjih stanjih, delam jo v obdobjih intenzivne samospremembe in delu na omejujočih prepričanjih, po intenzivnih duhovnih izkušnjah jo delam, da hitreje integriram izkustvo in harmoniziram energijske centre in da ne omenjam izventelesnih izkušenj in drugih duhovnih stanj, ki sem jih doživela v joga nidri. Swami Anandakapila je uporabljal joga nidro tudi za učenje – oziroma integriranje ezoteričnih resnic v svojo podravest. Swamiji je največji erudit, kar jih poznam, na področju tako zahodne ezoterike, kot joge in tantre. Njegov um je eno samo mnemonično orodje, ki za vsak podatek najde verigo asociativnih dejstev, ki nas najprej izzovejo in postavijo vse, kar smo mislili , da vemo o neki stvari, na glavo. Po tem začetnem viharju, pa vedno poglobijo naše razumevanje. Rada imam Swamija, mojega guruja, ker nikoli ne poenostavlja, niti duhovnih resnic, ne življenja. Eden njegovih priljubljenih citatov je Hipokratova uvodna misel v njegovo knjigo Navodila zdravnikom:

»Življenje je kratko -
umetnost (medicine) dolgotrajna,
priložnosti bežne
eksperiment zmotljiv,
presoja težka.«

»In v 2500 letih se ni nič spremenilo!« je vzkliknil Swamiji, ko mi je enkrat zgornji citat odrecitiral kot odgovor, ko sem želela njegov nasvet v zvezi z neko mojo odločitvijo. Ja res, poskusi, pa boš videla, zakaj iščeš zaslombo za svoje odločitve? Swamiji je pravi tantrični guru, njegovi odgovori so sicer včasih podobni odgovorom delfskega preročišča, vendar ti dajo misliti in te neizogibno postavijo na svoje noge.
Vrnimo se k joga nidri: kaj je torej joga nidra?
Joga nidra je tantrična jogijska tehnika, ki jo je razvil Paramhamsa Satyananda. »Joga« pomeni združitev in »nidra« pomeni spanec in res, joga nidro imenujemo tudi »jogijski spanec«. To je vodena meditacija v kateri sistematično dosežemo popolno fizično, mentalno in čustveno sprostitev. Znanstvene raziskave so pokazale, da pri običajnem spanju naši možgani zdrsnejo iz beta v alfa in potem delta in theta frekvenco valovanja, ki je značilna za globok spanec. V joga nidri pa so izmerili, da se delta valovanje - značilno za globok spanec , izmenjuje z alfa valovanjem, ki je povezano z globoko relaksacijo in zato v joga nidri doživimo globoko sprostitev mentalnih, čustvenih in telesnih napetosti. V joga nidri ohranjamo zavedanje, ko prehajamo skozi ta stanja, ki so sicer značilna samo za najglobji spanec in meditacije, zato pravim, da uporabljam joga nidro v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj me uri v ohranjanju zavedanja v teh stanjih. Bila bi tudi gotovo koristna za vse, ki želijo razviti sposobnost zavestnega sanjanja.

JOGA NIDRA IN NESPEČNOST:
Če gremo spat polni napetosti v telesu in z umom polnim nemirnih misli, je naš spanec plitek in nemiren zato se zbujamo utrujeni. V obdobjih velikega stresa, pa nas lahko celo muči nespečnost.
Joga nidra pred spanjem odpravlja nespečnost in pomaga, da je naš spanec bolj miren in osvežujoč.
Lahko pa jo tudi uporabljamo kot nadomestilo spanca čez dan, ko potrebujemo krepčilen umik, po katerem se lažje spopademo s stresnimi situacijami. Zaradi globoke sprostitve, ki jo dosežemo, ena joga nidra zaleže za štiri ure spanja.

JOGA NIDRA KOT ORODJE ZA OSEBNO SPREMEMBO
Joga nidra je zelo precizno zasnovana. Najprej na poseben način krožimo z zavestjo po delih telesa, kar povzroči popolno telesno sproščenost. Ko začnemo zavestno prebujati občutke: mraz, vročina, bolečina, radost...... stopimo v stik s svojimi čustvi in v vodeni vizualizaciji vzpostavljamo stik s podzavestnimi vsebinami in se jih osvobodimo. V tem sproščenem stanju lahko podoživimo preteklost kot nedotaknjen zunanji opazovalec , ter se na ta način osvobajamo njenega vpliva na naše življenje. Karma je v resnici naša reakcija na pretekle travmatične dogodke. Naša karma so vsa prepričanja in odločitve v zvezi z življenjem, ki smo jih ob takih dogodkih sprejeli in ki jih ponavljamo v neskončnost, ne glede na to, da pretekle situacije že davno ni več in da za trenutne okoliščine niso več primerne, niti ne odgovarjajo več resnici. Lahko se odločimo, da stopimo iz vloge žrtve tako da te pretekle dogodke zavestno izčrpamo in spet vzpostavimo nadzor nad svojim življenjem. V joga nidri zgradimo most med zavednim in nezavednim umom in se osvobajamo preteklih travm. V tem stanju joge (združitve) našega intelektualnega, zavestnega jaza z nezavednim, potem vsadimo vase pozitivne avtosugestije, s katerimi usmerimo naše življenje v zaželeno smer. V tem stanju, v katerem so odprte poti med zavednim in nezavednim umom, imajo pozitivne sugestije izjemno močan učinek in lahko popolnoma spremenijo naše življenje. Joga nidro torej lahko uporabljamo kot orodje za izgradnjo svoje nove osebnosti.


JOGA NIDRA IN KREATIVNOST
Mnogi ustvarjalci imajo napačno prepričanje, da so najbolj ustvarjalni pod stresom. Stres nas res prisili, da iztisnemo iz sebe zadnje srage svojih sposobnosti , vendar je narava stanja stresa v diametralnem nasprotju s stanjem kreativnosti. Stanje stresa je stanje, ko naš organizem vklopi vse skrite rezerve moči (takrat je dominantno simpatično živčevje), ker zunanje okoliščine zaznava kot nevarnost . Prevladujoče je torej beta valovanje naših možgan. Po ezoteričnih teorijah pa je rezervoar kreativnosti v naši podzavesti, s katero lahko vzpostavimo stik v globoki sproščenosti , ko je naš um miren. Zato torej vsem, ki jih preganjajo roki in obupano iščejo ideje in rešitve za svoje projekte, navadno svetujem naj za 20 minut zadremajo. Ko se sprostimo in umirimo svoje misli, se odpremo za inspiracijo. Inspiracija je uvid z višjih nivojev, ki za svoj medij uporablja našo podzavest, ki lahko spregovori samo, ko je naš um miren. Takrat rešitev naše ustvarjalne krize brez izjeme priplava na površje. Joga nidra nas povede v stanje globoke sprostitve, kjer je naš osebni osebni cenzor (ego) sproščen, zato se odprejo kanali do naše in kolektivne podzavesti, ki jo lahko po Jungu imenujemo tudi arhetipski svet. Kolektivna podzavest - skladišče kolektivnih ustvarjalnih uvidov , je naša naravna dediščina. Tu je izvor naše ustvarjalnosti. V joga nidri pridemo v stik s tem svetom, ki nam posreduje rešitve za ustvarjalne izzive, na katere se osredotočamo. Morda odgovora ne bomo dobili v joga nidri sami, lahko pa pride v sanjah, ali preko dneva – zagotovo takrat, ko si bomo najmanj prizadevali.

JOGA NIDRA KOT DUHOVNA POT
V naprednješih verzijah joga nidre s pomočjo simbolov prebujamo naše čakre, kroženje zavesti po delih telesa postaja bolj kompleksno, prav tako vizualizacija. Če ta dar starodavnih jogijev uporabljamo vsakodnevno, nas lahko vodi do popolnega prebujenja. Ta verzija joga nidre je koristna tudi na poti kundalini joge, v kateri se naše čakre lahko nenadno prebudijo in sprožijo neravnovesje in psihično nestabilnost. V takih primerih velikokrat že samo ena joga nidra spet vzpostavi harmonijo. Jaz pa jo uporabljam tudi po močnih duhovnih izkustvih, ker mi pomaga hitreje integrirati energije in prebaviti spoznanja.

Polona Sepe -Ambikananda (Polona Sepe je režiserka in scenaristka, ki je leta 1991 ustanovila misterično šolo Kriya Tantra Yoga, kjer predaja tradicionalno znanje Krije , Tantre in zahodnih ezoteričnih šol.
• Viri: privatno učenje Swamija Anandakapile Sraswatija
• uvodna knjižica k CD-ju : Yoga Nidra Meditation – Dr. Jonn Mumford (Swami Ananadakapila Saraswati) – ki jo je spisal Carl Llewellyin Weschcke
• privatna gradiva Polone Sepe - Ambikanande
Ambikananda Moja povezava

#85 L_o_l_a

L_o_l_a
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 8. april 2011, 08:26

Pozdravljeni,

ve kdo kje lahko dobim cd Joga nidre z Swami Maheshwarananda samo v angleščini ali pa slovenščini? Da je vaja takšna kot na cd-ju, ki se prodaja v spletnih trgovinah?

Hvala.

LP

To temo je popravil/a L_o_l_a: 8. april 2011, 08:26


#86 PsicoMagico

PsicoMagico
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 486

Objavljeno: 8. april 2011, 10:32

kakšno naključje x:o)x


Res naključje, ne? Duh trenutka - Swamiji je trenutno "IN" tako ali drugače. :)


Jaz sem občasno uporabljal njegov CD Joge Nidre in za globoko sproščanje je funkcioniral, čeprav sem moral najprej premagati predsodke do tega gospoda, ki so se pa sedaj povrnili z dvojno močjo in je CD romal v koš, ker nekako ne morem tega početi ob glasovnem vodstvu nekoga, ki mu ne zaupam, sicer pa ga nisem že dolgo uporabil.

Zame enako funkcionira primerna glasba ali pa popolna tišina (kar pa je v mestu težko doseči), pa če se pač spomniš vseh napotkov sam.

Druga varianta so "lucidne sanje" (pa ne vem če ima to RES kakšno vezo z jogo nidro, a mogoče iščeš prav to?) - na tem linku imaš nekaj napotkov in informacij: http://www.lucidity.com

Sicer pa najdeš na spletu najrazličnejše posnetke yoga nidre, ne samo od Maheshwaranande (razen če res hočeš prav to) - malo poslušaš in ugotoviš ali ti kvaliteta glasu sede, fajn pa je poznat, kdo je ta, ki te vodi (vsaj meni, ker gre tu za subtilne in intimne reči - vsaj za moje mnenje). Nekaj več praktičnih informacij: http://www.holistico..._nidra_home.htm

Sicer pa je meditacija še boljša metoda, kar se mene tiče. Odlične napotke za sodoben čas, zelo jasno zapisane lahko najdeš v tej knjigi, ki se dobi tudi pri nas: http://www.amazon.co...s/dp/0307346250

Pa ne pričakuj hitrih rezultatov. Tudi pri jogi nidri najprej samo zaspiš in se pač sprostiš, kasneje pa morda še kaj več - mene je pač sprostilo in po eni uri sem bil dejansko bolj spočit, kaj drugega pa nisem iz te prakse potegnil.

Meditacija pa se mi zdi taka "avantura" in metoda, ki ti lahko subtilno spremeni življenje na zelo dramatičen način (dolgoročno).


Če pa tisti omenjeni CD že imaš in ga želiš uporabljati samo v eni jezikovni verziji, ga lahko importiraš v računalnik in v kakšnem preprostem programu (recimo: http://audacity.sourceforge.net ) izrežeš ven samo angleški ali samo slovenski tekst - ali pa prosiš koga, ki to zna tehnično narediti - je dokaj preprosto.
"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."
William Blake

#87 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 8. april 2011, 12:15

Najprej se preveri če je osebku, ki izvaja joga nidro sploh všeč vibracija glasu tistega ki kao govori v živo, na CD-ju, kaseti...

V budnem stanju se vsaj enkrat posluša da se vidi, če so kakšna sumljiva sporočila...Ko je človek enkrat v globokem alfa al pa theta stanju potem nanj vplivajo tudi sublimalna sporočila, ki se jih tudi v budnem stanju spregleda...Če se to zgodi in so sporočila negativna oz. manipulativno narejena, potem je treba iti še bolj v globino, da se jih lahko dobesedno povozi...Pozitivna sporočila oz. programčke se ponavadi pusti na miru, če pomagajo osebku na njegovi potki...Objavljena slika

Skratka najprej naj osebek preveri kakšna čustva goji do tiste osebe ki mu kao sugerira...ali ji zaupa ali ne...ali mu je všeč ton glasu, vibracija aure in še marsikaj drugega...če nekdo drug govori v živo, je to dobesedno neke vrsta sugestije oz. hipnoze...In od govorčevega karakterja in duhovne razvitosti je odvisno kaj bo poslušalec sploh dobil...Skratka učitelja je treba skrbno preveriti, skoraj tako kot gurudžija...Objavljena slika

Če pa človek izvaja joga nidro sam doma...samo s kakšno umirjeno muziko al pa kakšno drugo tehniko potem so stvari pač drugačne...tam mora pa zaupat samo samemu sebi al pa tistim silam, ki jih lahko prikliče z določenimi mantrami ipd. stvarmi...Objavljena slika

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#88 dayo

dayo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 234

Objavljeno: 8. april 2011, 13:12

Brezo :palec:



Sam sem pred leti celo poslušal joga nidro od mahešwaranande, ampak samo 1x in še takrat me je minil že po ene treh minutah... njegov glas mi ni odgovarjal.

Sem pa kot mulc en čas poslušal tole: http://www.satyanand...i/zgoscenke.php
(mislm, da ta prvo verzijo)
in je blo kr ok (čeprav tud ne morem njenega vodenja dajat v kakšne superlative).

#89 L_o_l_a

L_o_l_a
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 8. april 2011, 14:04

Res naključje, ne? Duh trenutka - Swamiji je trenutno "IN" tako ali drugače. :)


Jaz sem občasno uporabljal njegov CD Joge Nidre in za globoko sproščanje je funkcioniral, čeprav sem moral najprej premagati predsodke do tega gospoda, ki so se pa sedaj povrnili z dvojno močjo in je CD romal v koš, ker nekako ne morem tega početi ob glasovnem vodstvu nekoga, ki mu ne zaupam, sicer pa ga nisem že dolgo uporabil.

Zame enako funkcionira primerna glasba ali pa popolna tišina (kar pa je v mestu težko doseči), pa če se pač spomniš vseh napotkov sam.

Druga varianta so "lucidne sanje" (pa ne vem če ima to RES kakšno vezo z jogo nidro, a mogoče iščeš prav to?) - na tem linku imaš nekaj napotkov in informacij: http://www.lucidity.com

Sicer pa najdeš na spletu najrazličnejše posnetke yoga nidre, ne samo od Maheshwaranande (razen če res hočeš prav to) - malo poslušaš in ugotoviš ali ti kvaliteta glasu sede, fajn pa je poznat, kdo je ta, ki te vodi (vsaj meni, ker gre tu za subtilne in intimne reči - vsaj za moje mnenje). Nekaj več praktičnih informacij: http://www.holistico..._nidra_home.htm

Sicer pa je meditacija še boljša metoda, kar se mene tiče. Odlične napotke za sodoben čas, zelo jasno zapisane lahko najdeš v tej knjigi, ki se dobi tudi pri nas: http://www.amazon.co...s/dp/0307346250

Pa ne pričakuj hitrih rezultatov. Tudi pri jogi nidri najprej samo zaspiš in se pač sprostiš, kasneje pa morda še kaj več - mene je pač sprostilo in po eni uri sem bil dejansko bolj spočit, kaj drugega pa nisem iz te prakse potegnil.

Meditacija pa se mi zdi taka "avantura" in metoda, ki ti lahko subtilno spremeni življenje na zelo dramatičen način (dolgoročno).


Če pa tisti omenjeni CD že imaš in ga želiš uporabljati samo v eni jezikovni verziji, ga lahko importiraš v računalnik in v kakšnem preprostem programu (recimo: http://audacity.sourceforge.net ) izrežeš ven samo angleški ali samo slovenski tekst - ali pa prosiš koga, ki to zna tehnično narediti - je dokaj preprosto.


Kakšne predsodke gojite do tega gospoda, če ni skrivnost? Mislite na dejstvo, da je vse skomercialzirano ali..?

Toliko je teh vodenih meditacij (prava poplava), da je že težko razločiti kaj je tisto pravo, ki povrhu vsega še odgovarja posamezniku. Sem našla dosti variant, pa vendar mi nobena ni "sedla"...Pri enem me je motila barva glasu (nič sproščujoča), drugi je prehitro govoril.. pri tem cd-ju, ki ga imam (omenjen zgoraj) in, ki ni moj mi pa ne odgovarja da je v dveh jezikih ...sicer sem še našla eno verzijo v angleščini, ki bi lahko bila ok, vendar je vključena zraven vizualizacija....

Po Joga Nidri se pocutim bolje...čeprav me je proti koncu meditacije zajela panika, ker sem se ustrašila, da se ne bom mogla premakniti...s spanjem med "vajo" tokrat nisem imela težav...
Tudi jogijeva barva glasu mi odgovarja..ne cutim nikakršne napetosti ali negativnosti v njem....

Morda poskusim z izrezovanjem določenega teksta, ki me moti...:)

#90 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 9. april 2011, 11:46

Joga nidra je zelo učinkovita a hkrati tako spregledana tehnika. Verjetno zaradi njene enostavnosti.

LP





Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0