Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Prosena kaša


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
53 komentarjev na to temo

#1 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 9. marec 2003, 01:00

Pozna kdo kak dober in enostaven recept za proseno kašo?

Meni je x:px mljask, če skuhano in ohlajeno proseno kašo zmešam z navadnim jogurtom in medom, lahko pa dodam tudi na koščke narezano banano ali zribano jabolko.

Kaj pa kake druge slaščice ali zelenjavne jedi s proseno kašo?

#2 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 10. marec 2003, 01:00

Meni je tudi vsec prosena kasa, a sem nekako 'pozabila', kako se pripravlja... ze zelo dolgo nisem nic pripravljala tega.
Sem pa vcasih navduseno delala prosene jezke... To pa je res fino - take s kokosom.
Bom vprasala se mamo, Tamara, ko bom sla kaj do nje, ona ful obvlada vse te kase etc...
Morda pa ti bo kdo ze prej odgovoril, ko se bo zdaj tema spet pojavila pri vrhu in jo bo se kdo opazil.. ;)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#3 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 10. marec 2003, 01:00

Thanks, Marsa!

Ful receptov sem opazila zadnjič v trgovini na različnih pakiranjih prosene kaše, a si nisem mogla vseh zapomniti. Odslej bom vsakokrat, ko bom šla v trgovino, prebrala en recept in si ga zapomnila, doma pa nekam zapisala, pa bo! x:px x;)x x:o)x x8Dx x:Dx

#4 Nejc-N

Nejc-N
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 135

Objavljeno: 14. april 2007, 12:12

a ve kdo pol recept kak se nardi?

#5 klarus

klarus
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 165

Objavljeno: 14. april 2007, 14:33

Sestavine: 25 dag prosene kaše , 15 dag kraškega pršuta, 30 dag pora, 2 dl smetane, 1 čebula, olivno olje, sol, poper.

Proseno kašo skuhamo v osoljeni vodi, jo odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Por operemo in narežemo na kolesca.
Na malo olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo por in ga pražimo nekaj minut. Ko se zmehča, dodamo proseno kašo in prilijemo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Pršut narežemo na trakove in ga popražimo v oplasteni ponvi. Kašo s porom potresemo s pršutom in postrežemo.




DUŠENA AJDOVA (PROSENA) KAŠA

1/4 l ajdove kaše, 1 žlica zaseke, 1 čebula,
sol, poper, 1/2 do 3/4 l vode

Kašo preberemo in dobro operemo. Čebulo sesekljamo in pražimo na zaseki, da zarumeni. Nato dodamo oprano kašo, sol in poper, premešamo in zalijemo z vročo vodo (2,5 - 3 kratna količina kaše). Ko tekočina zavre potegnemo posodo na rob štedilnika ali zmanjšamo dotok energije (kaše ne mešamo), ko tekočina povre je kaša kuhana.

500 g prosene kaše
1 l mleka
100 g masla
100 g izkoščičenih suhih sliv
100 g rjavega sladkorja
3 jajcaMleku dodamo maslo, rjavi sladkor in zavremo.
Primešamo kašo in kuhamo približno 20 minut.
Po potrebi prilijemo malo mleka. Ohlajeni kaši primešamo suhe slive in penasto umešamo jajca.
Maso prelijemo v ognjevaren pekač in pečemo približno 45 minut v segreti pečici na 180 stopinj C.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."

#6 Aarwen

Aarwen
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 299

Objavljeno: 14. april 2007, 15:14

purana narežeš na kocke popražiš na čebulci, pol dodaš piščančje želodčke in mal dinstaš pol preliješ še vsee skup z žolco v kateri morjo bit še ostanki dlak in kosti za aromo.. lovorjev list in s tem potem preliješ proseno kašo, ki joi poprej mal prepražiš na svinjski masti... to prečisti kri in duha



za konec še svobodno kihneš nad krožnikom in nazdravje! xcheersx :yumy: xg:Dx xzobkox
............pssssssssssst.....just relax with me..:)

#7 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 14. april 2007, 15:36

Porny x:o)x

Kulinarika.net

Kulinarika.net



#8 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 14. april 2007, 15:46

Amber x:)x
jaz jo na vodi kuham...mlečna mi je :xx!: ...in obvezno zabelim s stopljenim MASLOM


Fajn x;)x jaz je še nisem probala narest, jo pa bom sigurno xDDx

jaz pa vem zakaj poudarjaš maslo x;)x x:Dx



#9 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 14. april 2007, 15:52

Porny x:o)x



http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=5447

1/4 kg prosene kaše
3 dl mleka
15 suhih sliv brez kosti x:Dx :palec:
1 žlica sladkorja

#10 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 14. april 2007, 17:28

x;)x do ponedeljka zjutraj bo že sam od sebe ghi nastal...tam na pošti x:Dx


Brez komentarja Jeti xrolleyesx

Upam, da bo še uporabno. :vio:



#11 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 14. april 2007, 19:15

Lep pozdrav vsem!

Sem imela kar nekaj težav z zdravjem in mislim, da sem se 'izvlekla' hvala proseni kaši.
Namreč, del zdravljenja je bila tudi zelo stroga dieta (no, še vedno imam zelo omejen prehrambeni režim, ampak ni več tako hudo :switz: )

Od začetka sem sem morala prečistiti in sem 4 dni jedla samo proseno kašo, skuhano na pari, z žličko olivnega olja. In sem se res dobro očistila, baje prosena kaša spuca vse črevesne resice, še pred tem pa pomete želodčne stene raznih več let gnijočih ostankov :wOOt: recimo rdečega mesa :eek: xrolleyesx .
No, še sedaj vsaj 4x na teden mlatim za kosilo proseno kašo s paradižnikovo salso, ali šparglji, ali pa kar samo pocvrto v ponvici z olivnim oljem.

Kašo zvečer namočim. Zjutraj jo splaknem, dam v posodo za kuho na pari in posolim. Med kuho jo večkrat premešam. Kuham jo približno slabe pol ure, da je 'al dente'. Ko se ohladi jo shranim v hladilniku, da je za kak dan. Pred uporabo jo obrnem v ponvi na olivnem olju. Ali pa dodam jogurtu.

w prosena kaša!

#12 Nejc-N

Nejc-N
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 135

Objavljeno: 14. april 2007, 19:47

hvala vsem za recepte :D
neki od tega bo že uporabn :D mogoč bom kako simpl probu s kakim jogurtekom al pa kej :D

#13 Layla

Layla
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 45

Objavljeno: 28. september 2007, 08:13

Tele kaše zadnje čase kar precej pojem. Naredim pa jo z zelenjavo.
Posebaj skuham kašo.
Potem vržem na sezamovo olje čim bolj pisano zelenjavo, korenje, bučke, cvetača, por...par minutk mešam, potem zalijem z malo vodice in pokrijem za toliko časa, da se ta trda zelenjava malo zmehča. Ko ugasnem ogenj, zelenjavo še začinim s tamarijem...po okusu. Potem dodam skuhano kašo in vse skupaj premešam x:px .
Aja....pa malo še posolim s himalajsko.

#14 Mura

Mura
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 379

Objavljeno: 28. september 2007, 09:35

Prosena kaša ima veliko saponinov. To lahko dobro opazujemo, če proseno kašo prelijemo z vročo vodo in dobro premešamo. Ponavadi plava potem na vrhu precej sive milnice. To odlijemo in postopek večkrat ponovimo. S tem proso očistimo in se znebimo nekoliko grenkega priokusa, ki ga sicer proso rado ima.
V več vodah oprano proso precedimo, osušimo v kuhinjski krpi in nato v pečici pri 50¨stopinjah C.
Ohladimo in hranimo na suhem. Ta kaša je še bistveno boljšega okusa.
Za sproti je lahko nekaj zmeljemo v mlinu za žitarice. Čisto fino. Tako pridobljeno proseno moko lahko uporabljamo kot odlično sredstvo za strjevanje omak, za doma narejen puding, vanilijevo ali katero drugo kremo ipd..

#15 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 30. september 2007, 20:16

Ravnokar sem si skuhala proseno kašo s suhimi slivami po zgornjem receptu. Bo jutri in še kak dan za zajtrk. Namesto mleka sem dala kar vodo,ker ga ne prebavljam. Namesto žlice sladkorja pa rižev slad. Zaradi pozne ure nisem probala, javim, kako je kaj teknilo :vio:

Prvič sem naredila sladko izvedbo prosene kaše. Slane pa precej pojem. Skuham jo na pari in dodajam tudi v solato: zelena solata+ tunjevina+fižol+ kaša. Mljask x:px in nasitno

#16 enapačtaka

enapačtaka
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 392

Objavljeno: 4. oktober 2007, 17:15

Iz otroštva poznam mlečno proseno kašo in bele koline ( sladke prosene kašnate klobase). Danes sem si jo naredila po dolgem času, kar zdušeno na čebuli in zraven domača pesina solata, takšna, ki potegne bolj na sladko x:)x zdelo se mi je odlično.

Ruby, zanima me kaj več o tej čistilni kuri s prosom.

Dr. Dolittle je fantazijski lik.


#17 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 24. oktober 2007, 14:14

jaz tudi danes za kosilo proseno kašo imela. tako čist navadno, kar na vodi kuhano. pa mi bla kljub vsemu ful dobra.
sicer jo dam pa v različne solate. ali pa jo vmešam med zelenjavo x:px

bo treba sprobat on recept s slivami x:)x
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#18 zalaya

zalaya
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 110

Objavljeno: 4. januar 2008, 10:21

Prosena kaša je odlična tudi v obliki rižote z zelenjavo, popečena z malce sira, ampak prav nesramno dobra je kot gobova rižota.


Prosena kaša z gobami

Proso operemo in ga skuhamo, tako na pol.

Gobe prepražimo na malo čebule, dodamo česen, sol, mešanico začimb, nasekljan peteršilj, ko so gobe prepražene dodamo proso, še malce zalijemo in dušimo do mehkega, zraven pa skleda solate.

Lahko potresemo z naribanim sirom in namesto dušenja kar zapečemo v pečici, časovno je tako približno enako dolgo.



Gobe so lahko šampinjoni, šitake, ostrigarji, ali najboljše nabrane v bližnjem gozdu. Te so najboljše, a tudi gojene se dajo dobro uporabit.
... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...

#19 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 4. januar 2008, 11:26

O fino, da se se tkole kej najde. x8Dx :palec:

Fajn k je tud velik receptov pa nasvetov podanih....
nisem vedla, da je spet tok zdrava oz. da ma take ucinke, kot omenjas, Ruby.....
ste mi dal idejo, bo treba tole kaso nabavt. xDDx
kaksno je pa razmerje? kot pri rizu?
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#20 zalaya

zalaya
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 110

Objavljeno: 4. januar 2008, 12:04

Približno, proso je potrebno sprat in ga nato skuhat v večji količini vode.Kuhanega odcediš in ohladiš, je pa odvisno tudi od tega zakaj ga boš uporabila. Recimo za rižoto, če jo še malce dušiš zadostuje 15 minut, če ga želiš uporabit za zajtrk s sadjem in jogurtom potem kuhaš še kakšnih 10 minut več. Recimo razmerje vode 3:1, bolje malo več vode.

Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. Proso brez problemov nadomesti riž. Je zelo nasitno, in precej bolj zdravo od belega riža in meni se zdi bolj okusno od rjavega. Po zaužitju ne dvigne glikemičnega indeksa v krvi tako kot beli riž, zato smo po prosu tudi dosti dlje siti. Pa še na prebavni trakt odlično vpliva tako kot je napisala Rubby.

Proso je blila hrana naših prababic in pradedkov, morda babic in dedkov, jaz prosa nisem poznala in jedla do svojega 39 leta. Sedaj ga večkrat pripravim, a žal samo zase, saj moji domači niti pod razno nočejo nič slišati o konzumiranju le tega.

To temo je popravil/a zalaya: 4. januar 2008, 12:05

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...

#21 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 4. januar 2008, 12:30

Thanx za tole! xDDx :palec:

cudn da je tok tega kuhanja pa tega, k je cist drobcena zadevcka tole... x:)x

a tko, ne mors jim podturit. xDDx
jaz pa sem mela rada to kot majhna...
pa tud pol sem tamalmu kuhala oz. smo jedl to, sam smo bl jezke rajs delal. xDDx

Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. ...

x:Ix mah jaz veckrat kej kompliciram PREDEN se cesa lotim... se mi kul zdi s cimvec podatki operirat al kaj. x:o)x
da ne kuharis v kaksnih bazenih vode tega pa taksno... skoda snovi pa tko.
skratka, znam mal komplicirat, iznajdljivost pa mi je blizu. xDDx x;)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#22 MAP

MAP
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 48

Objavljeno: 4. januar 2008, 14:13

Med prazniki sem skuhala proseno kašo kar na vodi, potem sem pa dodala malo smetance, pa malo stepenih beljakov, rumenjakov in pa vanilij sladkor. Namesto rozin sem dala not še suhe slive, povrh pa s cimetom potresla.....Všeč je bilo celo naši zbirčni Metki......

#23 Tipka

Tipka
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 733

Objavljeno: 4. januar 2008, 14:35

Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen..

v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...

je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....

jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni x^x ... ker se cenite - prosena kasa x:Dx ....

no malo heca tudi ne skodi ....

Mojca

#24 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 4. januar 2008, 14:40

Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen..

v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...

je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....

jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni x^x ... ker se cenite - prosena kasa x:Dx ....

no malo heca tudi ne skodi ....

Mojca

ne me basat :eek:
jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko xcivx
Zakaj je muss spirat proso? :8): Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?

aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte x8Dx x^x
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#25 Tipka

Tipka
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 733

Objavljeno: 4. januar 2008, 14:58

ne me basat :eek:
jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko xcivx
Zakaj je muss spirat proso? :8): Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?

aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte x8Dx x^x

Cookie, ne saponini niso strupeni, lahko pa ti povzrocajo tezave, saj gre v bistvu za milnico... ce poznas varianto z pralnimi oreski, le ti delujejo na isti bazi - milnica xDDx ...

ce namocis proso, je v redu, ker se saponini izluzijo...


ce sem kaj pozabila, pa bi me morala Mura in Zepo popravit x:o)x ...

Mojca




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0