Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Čebelarjenje v 3 etažnem AŽ panju


  • Prijavi se, če želiš komentirati
111 komentarjev na to temo

#1 martinbajc

martinbajc
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 15. maj 2003, 10:05

Čebelarji pozdravljeni!
Zanima me način čebelarjenja v 3 etažnem AŽ panju. Kako čebelariti v takem panju, če čebelariš na kraju kjer spomladanski razvoj ni tako hiter? Opišite svoj način čebelarjenja v tem panju. Vse nas začetnike to zelo zanima. Lep pozdrav!
Martin

#2 Boštjan Grom

Boštjan Grom
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 11

Objavljeno: 15. maj 2003, 13:31

Martin pozdravljen !

Če želiš ti jaz lahko pošljem način čebelarjenja v 4 etažnem maxi panju, oz v ŠUČEB enoti, ki je v bistvu to, samo daima kar nekaj izboljšav, če bi te zanimalo sem ti zadevo pripravljen pokazat v realnosti, jaz imam secer sedaj kar klasino, 2x 2 družini v dveh etažah, drugače pa v treh etažah čebelariš na isti način kot je opisano v navodilih samo da zameš srednji dve etaži kot ena etaža, pa gre...Bom poizkusil pripeti datoteko temu sporočilu, sicer pa če bi posreduješ svoj e-mail dobiš na svoj naslov.

Za shemo pa bom poslal v drugi rundi, raj pa na tvoj naslov, tega vseskupaj je nekaj več, lahko pa dobiš, kadar hočeš...

LP in NAJ MEDI !! :vragec:
Lepo pozdravljeni in naj medi !!

#3 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 17. maj 2003, 17:07

Ja trietažni panj moj edino roji lani mi je in letos izgleda ponovno začene noreti, poln je čebel, da kipi ne vem tule bi tudi sam moral nekaj spremeniti izgleda ga preveč razvijem!

#4 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 18. maj 2003, 19:01

Žalostna novica moj trietažni je danes izrojil :V: torej na dan z besedo kako čebelarit v tem, da ne roji, že drugo leto imam samo roj od njega :\:

#5 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 19. maj 2003, 05:06

Saj ne vem, kam naj pišem x;)x .
Najprej pozdrav vsem čebelarjem.
Moram kar važno povedati, da je moja svakinja zaposlena pri čebelarstvu Pislak iz Apač. In, da sem pred dvema dnevoma izvedela, kakšno je matičino življenje. In življenje trotov seveda.
Od tisočev jih bosta seksala dva, trije..in po parjenju umrejo. Matica pa postane stroj za leženje jajčec. Hmmm si predstavljaš? Živiš da umreš....če imaš srečo, po seksu?
In da se parijo v zraku? Tudi to me je presenetilo. Tega le ne učijo v šolah no.
Pravzaprav sem v soboto debatirala z kar nekaj čebelarji. Najmanjši je bil star 4 leta. Ima svoj panj in mi je ful važno povedal, da je 4 litre meda že "nažlajdarl". Strokovnjaki mi boste povedali kaj to ravno pomeni. Je bilo pa rečeno, med drugim, da je letošnja letina zelo bogata. Cvetličnega medu je ogromno. Med repice pa da je masten da je kaj. Menda se ga uporablja za predelavo, oziroma hranjenje čebel pozimi.
Zdaj pa vprašanje. Je priporočena kakšna lega, kjer se naj postavi panj? Severna, južna....
Jasno mi je, da v bližini pašnikov oz. gozda...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#6 Boštjan Grom

Boštjan Grom
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 11

Objavljeno: 19. maj 2003, 06:31

Pozdravljeni !

V Živalskem svetu ta primer "seksa" ni osamljen, v nekaterih primerih se konča še bolj kruto..(bogomolka) :O:

Postavitev čebelnjaka, predlagam prisojno lego, torej južno ali vzhodno stran hriba oz kake druge ovire (gozd), Postavljen nej bi bil v smeri proti jugovzhodu, in tako da so panji zjutraj osvetljeni, da jih prvi sončni žarki segrejejo, tako čebele prej štartajo.

Seveda tudi na okoliš moraš gledat, čebele letijo do 5km daleč, večina pa ne preko 3 km, najbolj efektivno pa je tja do 1.5km oz v bljižni okolici...

NAJ MEDI!

Danilo, za rojenje ne vem, po moje jih res malo preveč razvijaš, je pa še ena možnost pred rojenjem zapreš spodnje žrelo in odpreš zgornjega, tako matica ostane spodaj in ne more ven, je pa res družina tisto leto ne bo prav veliko prinesla.

LP :vragec:
Lepo pozdravljeni in naj medi !!

#7 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 19. maj 2003, 18:07

"nažlajdarl". pomeni natočil, beseda je štajerskega narečja, med se iz satov toči ali žlajdra z pomočjo točila na centrifugalno silo.
Za vse je ZLATO pravilo, ki še velja za potavitev čebelnjaka, TOČNO tja naj gledajo panji kamor sije direktno sonce ob 11 uri, je sedaj bolj jasno????
Ni preveč dobro v bližini intenzivnih vinogradov in velikih kmetijskih kompleksov :palec: izogibati se zatohlih in vlažnih kotlin.


Boštjan ja ne vem ampak slabiči mi ne koristijo od tistih ni rojev in tud medu ne kakšen boljši predlog x?x x?x

#8 martinbajc

martinbajc
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 19. maj 2003, 20:43

Pozdravljeni Boštjan!
Rad bi zvedel kaj več o vašem načinu čebelarjenja x?x . Moj e-mail naslov je martinbajc@yahoo.com ali pa martin.bajc@arboretum-vp.si. Hvala za posredovana navodila! xrolleyesx
Lp

#9 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 19. maj 2003, 20:46

@Danilo, ne vem čisto točno, kako ti čebelariš v trietažnem panju, jaz bi recimo poskusil brez matične rešetke, naj delajo kakor hočejo.

@nataly:poleg orientacije panja je pomebno tudi, da panji niso na preveč na prepihu. Imel sem eno stojišče, kjer so čebele bile ravno pod vrhom hriba in jih je ob vetru (kar je tam skoraj vedno) premetavalo kot kakšnega pijanca na poti iz gostilne. Tudi na splošno je bolje, če je stojišče bolj ob vznožju hriba kot kje povsem na vrhu.
Spolno življenje čebel je pa nekaj izredno zanimivega. Namreč dejstvo, da se matica pari z več troti, daje zelo zanimive genetske rezultate. Matica prenese svoje gene na celotno populacijo potomk in potomcev; če predpostavimo, da se je matica parila z npr. 12 troti, bi bili njegovi geni v nekje 7-10 % populacije potomk, torej je vpliv enega trota na potomstvo čebel delavk neprimerno manjši kot vpliv matice. To mene osebno vedno fascinira.

#10 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 20. maj 2003, 08:25

Najlepše hvala za odgovore.
Ma ne vem, nekaj mi se plete zadnje čase po glavi.
Hja - beseda žlajdrati - res je štajerskega izvora. Sem le Štajerko no x:)x .

Še nekaj me zanima. Opazila sem, da je kar nekaj premičnih panjev naokoli. Se pravi so naloženi na kamionu in jih selijo. Kako sprejemajo čebele selitve? Kako vedo, kam se morajo vračati domov s paše? Po čem se orientirajo?

In še nekaj. Križanje čebel.
Iz tega je ratala čebela ubijalka(evropska delovna+afriška velika).
Saj menda kaj takega ne preizkušajo tudi tukaj?

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#11 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. maj 2003, 10:21

Kamioni ja tudi sam ga imam več o tem najdete na moji spletni strani x;)x Vsaka selitev je za čebe stres in ga je treba opraviti ponoči, podnevi ni dobro vozit zaradi temperatur!
Kako pa se čebele orientirajo in kako se sporazumevajo iščejo pašo je pa tule za napisat preveč. Priporočam vam knijo od čebele do medu stane okoli 4.000 in v njej najdete vse od A doŽ in boste najlažje povzeli za kaj se gre. Čebele kot celota imajo izreden kompleks sporazumevanja od vonjev, plesa itd...

Križanja upam, da ne, ker so prepovedana uvoz in vzreja tuijih pasem čebel pri nas...

#12 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 20. maj 2003, 11:03

Čebela ubijalka je nekoliko pretiran izraz, tako so jih menda poimenovali Američani. Je pa res, da so afrikanizirane čebele dosti bolj agresivne, kar ima svoje dobre in slabe lastnosti. Med dobre bi lahko šteli odpornost na varoo, med slabe pa problematično delo s takšnimi čebelami (dela se predvsem zvečer), saj moraš biti zelo dobro zaščiten, da te ne opikajo. Po besedah čebelarskega mojstra Francija Marolta, ki si je te čebele temeljito ogledal, pik takšne čebele niti ni tako boleč kot tisti naše čebele, problem je v tem da jih lahko v minuti kasiraš tudi več sto. :O: :\: Vendar pa glede na dejstvo, da večina čebelarjev v tropskem pasu dela s temi čebelami, tudi ni tak vrag, če le veš, kaj počneš. Za nekoga brez zaščite pa bi znale biti nevarnejše od še tako hudih sršenov x!x

#13 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. maj 2003, 17:53

Ubijalka je res mogoče pretirano ampak je pa ta čebela res nevarna :V: Izbori si prostor in prežene ostale avtohtone čebele skratka ni nič prijazna kot recimo ''moja malenkost'', ki tudi slovi po nekakšnio taki bojevitosti x:Dx :vragec:
te čebele ne znajo nehat pikat, ko začnejo kot pišeš Marko v minuti tudi več 100 pikov :O: Mislim, da bi se kar grdo kremžili, če bi bila naša SIVKA takšna xcivx

#14 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 20. maj 2003, 18:09

Ampak a veš tisto vse se vrača, vse se plača. Res je, da so bolj agresivne in ožajo življenjski prostor ostalim čebelam, ampak v Afriki jih pa "parazitirajo" kapske čebele, ki se jih lotijo na način matic trotovk. Torej delavke kapske čebele pridejo v panj, izločajo matične feromone in na koncu je takšna družina obsojena na propad. V JAR-u so lahkop samo srečni, da vsako leto s severa prileti dovolj rojev, da popolnijo izgube.
Glede tvoje bojevitosti pa samo x:Dx x:Dx

#15 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. maj 2003, 19:07

Veš marko te Kapske čebele so sposobne, da zalegajo kot matice ne samo izločajo feromone. Edini problem je, da v družinah afikaniziranih čebel se stvar zalomi v svoji matičnih družinah pa je vspostavljena harmonija in preživijo lep čas brez matic. A ni to zanimivo čista malenkost lahko sesuje tako bojevitost x?x

Mogoče bo tudi mene sesula kaka malenkost x:Dx x8Dx :V:

#16 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 21. maj 2003, 06:34

Če se lahko ponovno vtaknem x;)x . Glede čebele ubijalke seveda...glede na to kaj sem prebrala o njej - res ne neha pikati. Pravzaprav jo nenadni in sunkoviti gibi k pikanju celo vzpodbudijo. In izbrano tarčo zasledujejo. No, mogoče je slednje pretirano, vednar.....
Čisto laično razmišljanje - če bi narava ali bog, kdor koli pač hotel, da bi takšno stvorjenje obstajalo bi nekaj naredil v zvezi s tem...(s tem sem pač izrazila predsodek, tudi do vsega genetsko spremenjenega). Za slednje velja, da je to čisto in izključno moje mnenje, ki ni nujno, da je pravilno.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#17 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 21. maj 2003, 19:19

Nataly je že tek bi se strinjal kjekoli je človek svoje ''prste vmes vtaknil'' ni preveč dobro :palec: jaz bi rekel, da postajamo preveč perfekcionisti, vse hočemo sterilno čisto pa kaj vem kaj še vse ne. Vsi veliki možje so imeli neko prirojeno ''hibo'', če bi jih genetsko lahko sortirali se nebi nikoli rodili tak je to. Imam občutek, da bomo uničili sami sebe pa se sploh zavedali ne bomo :\:
Tudi pri čebelah je tak, če zasledujemo en cilj recimo donos medu se nam spontno povečuje agresivnost, trba najti neko ravnotežje m,ed vsem!

#18 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 22. maj 2003, 06:39

Danilo, zanimivo tisto o agresivnosti in povečanju donosov medu. Mogoče Naš rojak, dr Jože Starc, ki živi v Uppsali, je prišel do zaključka, da so številčnejše družinice čmrljev bolj agresivne, pripomnil je tudi, da nekaj podobnega velja tudi za čebele. Če torej pogledamo nazaj na pravilo, da 50 % več čebel da še 100 % več medu in izjavi povežemo med sabo ...

Vsaj pri italijanski čebeli pa je nekaj ljudem uspelo povečati donose medu brez povečanja agresivnosti. Selekcija pa ni šla direktno na povečanje donosov, ampak na odbiro družin, ki niso blokirale matice. Tole je zame zelo pomemben podatek. Tole in samostojno preleganje sta po mojem mnenju zelo pomembni lastnosti, na katere se splača odbirati.

#19 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 22. maj 2003, 09:28

Zanimiva debata. Res.

Namreč zadeva me zanima. Sicer ne še toliko, da bi sama čebelarila - čeprav pri meni nikdar ne veš..zaenkrat me dajejo piki. Nekam alergična sem na njih.
Opažam svakinjo - ki že več kot deset let dela pri čebelarju in postane po vsakem piku otečena. Včasih ni bila.
Dela z maticami...ne vem natančno kaj..saj mi je poskušala zadnjič dopovedati, pa ni bil ravno pravi trenutek(zabava x;)x ).

Čebele same pa me vedno fasicinirajo. Zato toliko sprašujem in upam, da vam ni nadležno. Glede knjige - še imam 6 knjig za prebrati in iz knjižnice so me vljudno opozorili, da mi se čas izposoje nekako odšteva x:o)x .
Toliko samo mimogrede - tudi z astrologijo sem tako začela - me je pritegnila, pol sem pa streljala včasih takšna vprašanja, da je Marso kar kap....zdaj pa že gre.

Aja še to...da sta čebela in metulj božji dar? Meni se zdi čisto dobra ideja. Samo človek z darovi nekako ne zna ravnati se mi zdi.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#20 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 22. maj 2003, 12:19

Glede t.i. alergije. Tudi sam sem ob svojih začetkih bolj malo otekel ob piku, kasneje malo bolj :ph34r: , lani pa se prav dobro spomnim treh pikov v vrat, pa ni bilo nobenih omembe vrednih posledic. Letos sem pobral tri pike, prva dva sta pustila oteklino na zapestju, zadnjega se ne opazi nič, čeprav me je usekala v blazinico na prstu xrolleyesx
Mi je pa nekaj čebelarjev razlagalo, da so njihove žene postale alergične na pike in to tako po približno 10 letih. Zdej al je to res al so se samo naveličale, je pa vprašanje :vragec: x:Dx :P
PS mal smeškote testiram

#21 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 22. maj 2003, 18:29

Marko ni vse tako povezano z odbiro kot se zdi to so leta testiranja, včasih odbereš eno res super družino potem pa potomke so zanič. Čebele imajo nekaj skritih lastnosti in ima jih le določena skupina torej ni nujno, da po matici preneseš te lastnosti zato tu selekcija zelooo rada zataji!

Mimogrede kaj misliš o očetih trotov kdo je oče trotu x?x

#22 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 23. maj 2003, 06:52

Naprej glede trotov. Upam da nisem narobe razumel. Govoriva o enem posameznem trotu. On nima očeta kot takšnega, saj nastane s procesom partenogeneze (partenogeneza (parthenogenesis; Parthenogenese) ali deviška ploditev je razvoj individua iz jajčeca, ne da bi bilo le-to oplojeno - iz strani BF, Oddelek za živinorejo))
Glede selekcije v živinoreji je pa ključen pojem heritabilitete (po domoče povedano, koliko lastnosti se prenese na potomce)
------------------------
heritabiliteta (heritability; Hertabilität), okrajšava h2, je pojem iz genetike kvantitetnih lastnosti, ki izraža delež genetske variance v fenotipični varianci lastnosti v neki populaciji. V širšem smislu je heritabiliteta stopnja genetske determinacije lastnosti in je izražena v obliki razmerja med obema variancama (h2 = VG/VP). Heritabiliteta v ožjem smislu pomeni stopnjo prenosljivosti lastnosti od staršev na potomstvo (kar je tudi definicija plemenske vrednosti) in jo izraža razmerje med aditivno genetsko in fenotipično varianco (h2 = VA/VP). Ocene za heritabiliteto izračunavajo običajno s pomočjo analize variance in izračunavanjem komponet variance na podlagi delitve na skupine v skladu s stopnjo sorodstva; z regresijsko-korelacijsko analizo podobnosti med sorodniki (na primer med starši in potomstvom); ali z eksperimenti, s katerimi merijo učinek selekcije in iz tega povratno sklepajo na stopnjo heritabilitete. (Lush, 1941).

-------------------------

Kasneje bom še nekaj dodal, zdej je treba it delat

#23 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 23. maj 2003, 20:39

MARKo zelo dobro očitno so te nakej naučili, če poenostaviš je oče od trota mati od matere x:Dx po ''kmetavzarsko'' povedano ne po strokovno je tak x?x

#24 zojko

zojko
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 23

Objavljeno: 25. maj 2003, 10:14

x^x x^x pozdaav
Naj pokomentiram čebele ubijalke. Na TV programu discavery je bila oddaja parv o teh čebelah. Če je kdo gledal stvar že pozna. Zakaj ubijalke- zato ker reagirajo v trenutku ko se jim približa nekdo(človek ali žival) in napadejo. V Braziliji so delali nkle poskuse, pa so jim čebele ušle in se zelo hitro razširile po Mehiki in v ZDA.

#25 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 25. maj 2003, 14:33

Danilo, tisti moj prispevek je iz splošne entomologije. Čisto natančno ne poznam tvorbe jajčnih celic pri čebelah, tudi to kar ti praviš, je možno. Sam sicer rekombinacije ne bi izključil, ampak če so ti za ziher povedali, pol bo že držalo. xnckrivx
Na splošno gre takole: Babica da en komplet kromosomov (a), dedek komplet kromosomov (B). Hčerka je genetsko gledano [ab]. Do tle ni problema. Ti praviš, da je trotovo jajčece, ko se zaleže (a), potem pa pride do podvojitve in je trot [aa], torej daje naprej seme (a). A je to tako?
Rekombinacija bi bila, če on ne bi dajal naprej semena (a) ampak še nekaj b-ja zraven




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0