Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Industrijska


  • Prijavi se, če želiš komentirati
70 komentarjev na to temo

#1 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 16. maj 2003, 21:28

Zanima me, koliko medu pravega˝ in tistih pravih pristnih naturnih vitaminov se porazgubi v sami industrijski predelavi; končna faza; tuba medu, med v steklu.......

#2 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 17. maj 2003, 17:15

Pri čebelarju verjetno minimum kako pa je v industrijo, podobno kot v mleku smetana se pobere ostanek je pa znan :palec: nadalje se to zmeša z bog vedi kakim uvoženim medom in spet smo tam industrija je čisto drugo kot tisto kar vidiš pri čebelarju x!x
Ko sem na Pohorju mimoidoči kar veselo ližejo in kupijo med, ki je še z ostanki voska kajti to je pač naravno, dandanes smo postali preveč ''sterilni'' slonimom za nekim lepim izgledom kot jabolka, tista piškava in majhna so še vedno bolj naravna in zdrava kot ta lepa v trgovini ampak oči kupujejo kot pravijo :vragec:

#3 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 17. maj 2003, 20:28

Načeloma naj bi se med po točenju precedil skozi dvojno cedilo, po nekaj dneh pa se posname še tiste nečistoče, ki splavajo na vrh posode za shranjevanje medu. Sledilo naj bi še pakiranje v kozarce. Kot je razvidno iz opisa, na tak način med ne izgubi nič na kvaliteti. Če pakiraš po tem, ko je med že (e)n-krat kristaliziral, potem ga je potrebno ponovno utekočiniti s segrevanjem do 40 st. Celzija. Na tak način se izgubi zelo malo kotristnih snovi v medu. To počne po mojem mnenju večina čebelarjev.
Za tistih nekaj industrijskih predelovalcev pri nas nimam informacij. Če želiš dober in kvaliteten med, ti svetujem nakup pri bližnjem čebelarju, ali pa poišči v trgovini slovenski med iz kontrolirane pridelave. Slednjega spoznaš po prelepki na kozarcu (to ni zgolj nalepka), ki zgleda kot nekakšna plomba. Povezuje pokrov in kozarec in se pretrga, ko prvič odpreš kozarec.
Upam, da ti je moj odgovor malo pomagal. Če imaš še kakšno (pod)vprašanje, ti bomo z veseljem odgovorili.

#4 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. maj 2003, 19:26

Marko lepo napisano, na voljo smo za vsa vprašanja tudi ostali, vsaj moja ''zlobna'' malenkost :vragec:

#5 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 25. julij 2003, 10:44

Slovenski med kontrolirane kakovosti :palec: vse ostalo je gledano iz aspekta konzumiranja nerelevantno. To ve vedno več ljudi in hvala bogu, da je tako. Ko so moje stranke letos na TV zagledale reklamo za zgoraj nevedeno (SM kk), smo se pogovarjali samo še o tem. V Spare, Leclerc ipd po med ne zahajajo več (pa tudi h kakšnemu čebelarju, ki je /in še/ med polnil v slabo oprane in s kumaričnim pokrovom zaprte kozarce ne). :V:

#6 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 26. julij 2003, 15:59

Misliš, da je SMKK res ta pravo???

#7 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 27. julij 2003, 07:59

V najbližjem sosedstvu A in I ter D, osveščeni kupci medu zelo gledajo, če ima nacionalno (katerokoli) blagovno prelepko kontrole kakovosti :palec: xrolleyesx

#8 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 30. julij 2003, 10:41

SMKK je prvi korak k tistemu "tapravemu". Mislim, da bi morali k temu dodati še marsikaj, kar bi med ločilo od "medu". Že same govorice, ko jih slišim pri druženju z ostalimi čebelarji, mi dajo misliti in me kar napeljujejo k razmišljanju o potrebni uvedbi dodatnih ukrepov. Zakaj, o tem kdaj drugič.
So me pa moji kupci kar prijetno presenetili z poznavanjem aktualnih dogodkov na področju čebelarstva (SMKK, uporaba kemijskih substanc pri zdravljenju čebeljih bolezni...), tako da sem med dal na analizo in s tem zadovoljil njihovo potrebo po nakupu kvalitetnega živila.
Prepričan sem, da se bo osveščenost našega kupca še povečala in da bo enkrat na takšnem nivoju, da ne bo misli samo z denarnico (poceni v LeClercu ipd) ampak tudi z glavo in se odločal za "domače" stvari.
Če bi k temu kaj dodala tudi država, bi bilo prav super ...

#9 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 30. julij 2003, 13:39

Hja vse lepo in prav za vaš konec tam ja je to ta pravo samo za naš pa je skoraj ničelno. Vsde tovarne so zdavnaj likvidirane, zadnji gigant MURA je na tleh in, če ga država postavi nazaj je x?x
Plače delavcev tukaj so 70.000 ali še manj in tu tiči problem zakaj poceni nakupi!? Kruh pa vse ostalo pa ni nič cenejše torej si malce zamislite kako se z tem da nakupovat in živet :V: x?x

Avstrijce in Nemce mi z nami sploh ne moremo primerjat njihova znamka živi že desetletja pa še kaj bi naštel lahko. Moja sestra živi v Nemčiji čez 30 let je tam poročena, bil sem tam kar nekajkrat, govoril z tamkajšnjimi čebelarji sam za to bi rabil vsaj en teden pisanja, da bi vse opisal!? Nemci pridelajo veliko manj medu kot ga porabijo zato ga lahko prodajo po visokih cenah. So eden največjih neto uvoznikov medu, da boste vedeli.

Med pod KBZ bi moral biti vsaj 1800 SIT in gor trenutno pa je cenovno še cenejši, dobiš ga za 900 ali celo 800 SIT z KBZ kar je absolutna nesmisel!
Če pa bi cene povišali na realne potem si tega medu ne more kupit veliko Slovencev, žalostno a resnično :V: :O:

#10 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 30. julij 2003, 17:19

Mene ta tvoja zgodba z nemšimi kolegi prav zanima. Edino teden dni pisanja se mi zdi pa pravo matranje ... malo za šalo malo za res. Prav fajn bi bilo ta opis poslati (ustrezno naslovljen) h kakšnemu našemu "pametnjakoviču", da se vsaj malce zamisli. Ali pa v časopis. Samo podatki morajo za kaj takšnega biti res pristni. Daj razmisli, napiši, pa bomo že nekje objavili... :palec: Da ne bodo ljrdje mislili, kako fajn je biti čebelar ... (z aspekta ekonomije).

Ja, tole z kupno močjo je res živo sr... Saj je tudi pri nas problem, vendar pa verjamem, da je na SV situacija še slabša. Veš, če bi meni država subvencionirala čebelarstvo oz. izdelek, bi ga na drobno prodajal po isti ceni kot medexu. Ker pa le-te ni nikjer zraven si tega ne morem privoščiti. Upam, da se bodo te in podobne stvari začele čimprej urejat. Samo slabo kaže, saj imamo "posrednika" zelo dragega ... :vragec:

Saj res, a nimajo tisti s statusom kmeta te stvari bolj urejene (živinorejci, sadjarji, vinogradniki .... ). Nek denar dobijo, pa pridelek se jim odkupi, pa nek denar v primeru "višje" sile tudi dobijo. Kako je s tem?!

#11 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 30. julij 2003, 18:47

Poglej Nemški čebelarji imajo zelo dobre možnosti prodaje. Kot prvo so tam mala čebelarstva velikih je sila malo zato kar pridelajo pošteno prodajo oziroma za pošteno ceno. Kot drugo je prehrambena navada tam čista drugačna, pri nas po vaseh je to čist drugače!
Za kaj vse tam med rabijo se nam še sanja ne celo v SAUNI trenutno imam povpraševanje za 500 kil letno v sauno samo moram iti na minimalno ceno, če čem uspet kakih 3eur je pa to še vedno bolje kot Medex, edini problem mora se švercat :O: Smo že sodelovali samo v manjših količinah sedaj pa so zelo zadovoljni z medom in seveda hočejo več!
Bom kaj več napisal v zimskem času o tem, ko bo več cajta kajti nisem vešč tipkanja in rabim kar nekaj časa pa tudi časovno mi ne znese.
Jaz trenutno proti ceni Medexa nimam nič proti akacija 600 je kar lepa cena, če računam, da ga nekateri za 800 doma prodajajo pa potem flaša, pokrov, etiketa pa delo in si na istem. Tule pa lepo 2 toni skup odpelje celo njihov kamion z nakladalno rampo na dom pride :palec: Edini problem pri nas so količine pridelamo malo in zato se nam računica ne izide kajti pri nas ni takih paš kot je to Argentina pa še nekatere države kjer na eno točenja na en LR panj pridelajo od 80-120 kil naše slovensko povprečje pa je 20 bogih kilc :V: :O:


No sedaj kar se tiče subvencij, bomo za letos prejeli malo manj kot Prešerna po panju in v kolikor še občina kakih 600 sit po panju primakne bo že šlo!?

Ja imamo malo kmetijico sicer to tast dela in se muči pa subvencija tudi ni ne vem kaj za sušo dolguje država še za predlansko kaj šele bo za letos skratka kmetijstvo je na celi črti v d.....preživijo res tisti največji AH škoda besed!

Mimogrede CD bi moral danes dobit sem včeraj poslal????

#12 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 1. avgust 2003, 11:37

Dobra zadeva, tole z medom za savno. Kako pa stvar funkcionira - mislim, kako med uporabijo?

Mislim , da bo letos 800 sit po panju, kar je vsekakor bolje kot pa nič. Ampak, gledano realno, je "panj" vreden veliko več. Me prav zanima, kako bi bile oprašene kulture brez čebel. Morda bi jih "funkcionarji" opraševali kar sami :vragec: Ker če - kot pravijo - dobri zgledi vlečejo, bi se morali držati navad iz tujine, kjer se prisotnost čebel (beri opraševanje) plača. Pri nas pa bi moral lastniku sadovnjaka plačati kar jaz :xx!:

Hm, občina, madonca to sem pa čisto pozabil ... brž pisat dopis x:Dx

Medex; ja, za akacijo se že dobi 600 sit / kg, za kostanjev, gozdni in cvetlični pa od 500 do 550 sit / kg. Zame, kot stacionarca, je akacija ipd zaenkrat le pobožna želja, tako da nad odkupno ceno "doma" pridelanega medu malce potarnam ...
Ampak, o.k., se bo pač treba bolj potrudit in razširit čebelarstvo x:Dx Morda v Argentino, he, he ...
Škoda, da se med doma prodaja po 800 sit ... tukaj nimam besed.

CD sem dobil. Hvala :palec:

P.S. Na zalogi imam 5 izvodov knjige MLADI ČEBELAR (Janez Gregori). Če koga zanima (knjiga primerna za podariti čebelarju začetniku ... ).

#13 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 1. avgust 2003, 13:21

Med dobi vsak v tudi in se njim namaže, mojasestra to prakticira in pravi, da koža postane lepo mehka skratka učinkuje dobro za kožo, kar ni nič novega. V kremah je vosek pa med itd...

Opraševanje pri nas ni za primerjat vsepovsod najdeš par panjev, po lepi naši je tega dovolj zato ni frke glede tega. EU pa samo zaradi tega podpira čebelarstvo ne zarad medu :xx!: med je stranski produkt in ni relativnega pomena. Pri nas bi vsak sadjar imel par panjev, če bi moral plačat to bi bila večina samo ''letnih čebelarjev'' vsako spomlad bi jih kupili x:Dx x:Dx mi pa prodali uh...

Tudi 500 sit je dobra cena, 2 toni je miljonček in to pridelaš v letini kot je letos z 80 družinami pa še za domačo prodajo ostane. Tudi jaz nisem nikamor peljal pa je tolko medu približno oddano ( nimam še tehtalnega lista) bom javil naknadno, če bo koga zanimalo!?

En izvod mi lahko pošlješ sam, da ne bo dražji kot v knjigarni drugje, ker te bom potem okaral, plačam po povzetju!?

veš včasih imam občutek, da čebelarji samo jamramo, bolj nam dajejo bolj jamramo, da še več dobimo x:Dx že prav samo morali bomo pokazat kaj z tem naredimo, ko kaj dobimo ali vsaj eni dobijo?????

#14 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 4. avgust 2003, 10:18

O.K., sem mislil, da med kam vstavijo, da gre za hlape ... drugače mi je pa opisana zadeva znana. Že Kleopatra je uporabljala med in mleko za pripravo kopeli ... x:Dx

Saj pravim, malce "zdravega" jamranja ne škodi ... Ampak, samo do neke mere, ko je zadeva še sprejemljiva ... Glede kakršnekoli pomoči je že fajn, če se jo dobi, še zlasti pa finančno ... , ki pa je - po ustaljeni praksi - največkrat rezervirana za tiste, ki so že itak "veliki" ... Bomo videli ... x:Dx

Dobro so nabrale, te tvoje čebelce. 80 družin pa 2 toni medu. Pa brez prevažanja x!x
Poleg močnih družin imaš tudi dobre pogoje, da le-te tudi kaj naberejo. Žal pri nas ni tako, še sploh če je kostanj kratek, pa ga poleg tega opere še dež :V: Kaj pa nabirajo pri vas?

(No, so pa pri nas tudi takšni, ki so pridelali z 40 družinami čez tono. Samo potem človek izve, da so za "zimsko krmljenje" nabavili 800 kil sladkorja?! :vragec: )

Ob tem se spomnim - zdaj že pokojnega vele čebelarja -, ki mi je kot mentor dejal; veš Miro, najbolje pri čebelah je to, da daš not kilo sladkorja ven pa dobič kilogram medu ...
Realnost.

Cena knjige, ki je pošla že pred leti je 650 SIT. Mislim, da je zelo v redu, saj se pripravlja nova (nova fasada, vsebina nespremenjena), katere cena bo čez 2 prešerna.

#15 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 4. avgust 2003, 19:50

Ja veliki gor dol ampak tisti zmeraj imajo možnosti vedno so neki pogoji, ki jih treba izpolnit!

Ja to ni nič posebnnega tolko moram pridelat, če hočem vsaj pozitivno poslovat kakor se temu reče. Pri nas je dala spomladi češnja kar dobro in malo ogrščica zraven potem pa akacija pa še kostanj, ki je zatajil in ti je vse! Vozilč sicer sem ampak le začetno in lokalno ušlo mi je Pohorje, drugače pa so bile na ogrščici in tudi na akacijo sem prestavil na stalno dobro pasišče tu blizu doma.
Veš 800 kil za 40 družin ni preveč, če računaš še nekaj rezervnih in brezpašno dobo je to glih optimalno! Kaj pa misliš kolko bom jaz porabil za 80 gospodarnih in kakih 40-50 rezervnih x?x x?x x?x :V:
Jaz na spomlad nisem porabil niti grama cukra zato pa sedaj kurijo kajti drugače ni zalege in z malo zalege ni spomladi razvoja. Drugo pa je, če bi kdo vlival med pašo ali slabo pašo in to velke količine takrat bi to bilo ponarejanje medu in se lahko ugotovi zato tega ni zdravo počet :O: je že tek, da je dober med težko prodat kaj šele slabega :xx!:

#16 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 5. avgust 2003, 09:05

Pogoji že, ampak moteče je to, da se tisti, ki nekaj daje, prilagaja predvsem potrebam tistih, ki so že veliki. Ob tem pa pozablja na tiste manj velike, ki bi pa veliki z njegovo pomočjo tudi lahko postali. S tem - objektivni pogoji - vspodbujaš tudi zdravo konkurenco med sebi enakimi, kajti zelo rado se zgodi, da monopol rezultira s slabo kvaliteto. To je kar pravilo!
No kakorkoli, če je človek vsaj malce "socialno" naravnan, ga te stvari pač "zmotijo". x!x

Nisem pa še slišal, da bi kdo pri komu ugotovil "ponarejen" med ... in da bi zoper "ponarejevalca" kdo tudi ukrepal.

Če ni v naravi, je normalno, da čebelar družinam pomaga. :palec:

#17 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 5. avgust 2003, 09:12

P.S.

Srečni vi, ki imate akacijo ... x:Dx (če ne pozebe).

#18 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 5. avgust 2003, 13:33

x:Dx x:Dx si ti kdaj videl, da velika voda v malo teče x?x x?x x?x zmeraj mala v veliko, maš prav samo težko je zraven koritu prit, ker kot mali ''prašič'' si težko izboriš dostop!? :O:

Oja tu na našem koncu je eden dobil že nekoč vrnjeno robo zaradi slakorja noter mislim, da so mu vrnili celo 2×.....
No sem ravno sedaj gledal izkopiček, dobil sem tehtalni list od Medexa in v prvi pošiljki je bilo 1719 kg neto in sedaj bo še kakih 500 kg neto kar so odpeljali pa kar je doma bi rekel, da sem pridelal čez dve in pol toni medu in to ne glih v najbolši letini!
Sedaj pa še to Medex rabi med vse bi odpeljali še tisto so hoteli kar imam zase ne glede v kakšnnih sodih je uh...

Ja akacijo lahko ima vsak samo treba prevažat to je cela modrija....

#19 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 6. avgust 2003, 09:34

Super si pridelal, ni kaj!! :palec:

Sedaj bo pa medex še odkupno ceno dvignil in "raj" za čebelarje se bo odprl ... he, he.

#20 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 6. avgust 2003, 14:14

Ja sedaj, ko je polovico odkupil he he...in, ker ni dovolj nabral bo dvignil jasno vsaj po moje!?

#21 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 7. avgust 2003, 08:34

Hm,sam Bog ve, kaj bo. Po moje še sami v Medexu ne vedo, kaj in kako (kos sem jim zadnjič odpeljal med je že kazalo tako; nekdo je pravzaprav dejal, da evropa pomeni nižjo odkupno ceno??!!).
Je pa zanimivo, kako "enotni" so odjemalci glede odkupnih cen ... Vsaj kar jih sam poznam so cene identične. Razlika je edino v plačljivosti (eni zeloo radi zamujajo) ... :xx!:

#22 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 7. avgust 2003, 15:46

Ja jasno vsak plača tolko kolikor mora, bi ti dal več za neko knjigo kot je optimalna cena na trgu????
Plačilo je pa žal tako kot je Medex 60 dni in se tega drži 60 dan je nakazilo ali celo 2-3 dni prej za ostale pa ne vem. Tudi naša firma vsem kooperantom daje rok plačila 90 ali 120 dni torej mora vsak avtoprevoznik ali strojnik imeti kar obilen zalogaj, da vzdržuje sebe,m stroj itd...ampak je tako ponudba je velika zato se to ''izkorišča''!? :xx!:

#23 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 8. avgust 2003, 11:36

Saj bi vsakdo želel dati čimmnaj oz. priti skozi optimalno - karkoli že beseda optimalno pomeni zanj osebno - samo če je blago po tej in tej ceni, pa ga hočeš kupiti, moraš zanj nastavljeno ceno tudi plačat. Mislim da pri medu res ni bojazni, da bi kepec nehal kupovati, če bi bila cena za kilogram min. 1000 ali pa 1200 SIT. Pa naj kupujejo "malo mešano" iz tujine, če se ne zavedajo da jih bo čez nekaj let zdravnik več koštal, kot pa ves med, ki bi ga v svojem življenju kupili po "višji" ceni. Osebno mislim, da tisti, ki nimajo denarja, oz. ki ga imajo zelo, zelo malo (za preživetje), medu niti ne kupujejo. Poznam primer in takšnim med vsako leto podarim. Ti nimajo ne 1000 ne 700 SIT za kozarec medu.
Najbolj pa boli dejstvo, da dajejo ljudje za liter vina par stotakov in pijejo totalno sr.... :V:

Mislim, da bi morali čebelarji slediti vzglede recimo vinarjev, zlasti primorcev, ko se reklamirajo s svojimi sedmicami in svoji blagovni znamki utirajo pot tudi na takšen način ... :palec:

#24 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 8. avgust 2003, 19:10

Ja ampak to je vse dolga trnova pot in na našem koncu KBZ nima pomena, vse kar pomeni je cena. Samo, da boš vedel kolko vina se stran zliva in to dobrega, ker ga je v izobilju prodat se ne more, grozdje dobiljo plačano čez leto ali dve joj kaj se še tu dogaja bodimo sam tiho mi z medom in čebelami....

#25 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 11. avgust 2003, 16:27

Saj ne pretiravamo. Vsak pač navija zase .... kar je lepo in prav. Ne vem, no, ampak vino im med pa vseeno ne bi enačil, čeprav je oboje zdravilno x:Dx (vino po žličkah, ne po litrih).
Koliko jaz hodil okoli po terenu, moram reči, da je dobiti - karkoli zelo kvalitetnega (vino, sir, kruh....) prava umetnost.
Če samo pomislim na kakšne moje sorodnike ki "pridno" kletarijo, potem pa prinesejo na mizo domala neužiten izdelek. Ampak za njih je pa to prva liga .... prodat pa ne morejo, razen kakšnemu za delat "gemište" .... Tudi Dolenci niso pred leti prodajali svoj cviček tako dobro kot sedaj, ko ga praktično manjka. Seveda zaradi kvalitete, ki je sedaj 300% boljša ... :palec: . Je pa cviček postal tudi primerno drag ... xrolleyesx




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0