Industrijska
#26
Objavljeno: 11. avgust 2003, 19:20
Vse je odvisno kaj kdo pije navade pivsec se spreminjajo eni pač malo in dobro drugi pa za gemištek sam, da čim prej v glavo udari hi....
Sladka vina, predikatna vina ( sem spada medica) so pa toliko draga, da si to navaden smrtnik zeloooo redkoooo privošči!
Meni osebno viček ni bil nikoli všeč ( pa naj je še kakorkoli hvaljen), ker je prekisel jaz imam raje sladka vina in to le kakšen deci po kosilu drugače pa to ni zame sploh kislih vin ne maram
#27
Objavljeno: 12. avgust 2003, 07:42
Predikati so tudi zame poezija, poskusim pa tudi ostale stvari. Čurin mi je nekako najbolj všeč, pa tudi sama Kapela je zelo v redu. So me pa zadnjič prav prijetno presenetili primorci z Pikolitom.
Za tiste, ki pa se z vinom nalivajo je pa itak vseeno, kaj priteče iz steklenice. Deja Vu. Tako kot pri medenem likerju; nekateri prisegajo na čimvišje »oktane«, ostalega sploh ne zaznajo…..
Glede kislosti vin; a slovenci že lahko uporabljamo tehnologijo ki omogoča da se suhim vinom "odvzame" odvečna kislina in jih tako naredi pivcem bolj všečna?
#28
Objavljeno: 12. avgust 2003, 16:43
Mislim, da je možno regulirati titrakcijske kisline samo dokaj zapleteno in je bolj za profije pa vprašanje kolko je tako vino uporabno za ta prave pivce
#29
Objavljeno: 13. avgust 2003, 07:49
A si že kdaj probal kakšen avstrijski med in ga primerjal z našim - recimo hoja, smreka, kostranj, cvetlični? A je kakšna bistvena razlika?
Včeraj sem na sestanku čebelarjev poskusil medeni liker enega naših starost ...
Ne vem, kako se mu je lahko tako zelo ponesrečil, saj je vse skupaj bil en sam priokus slabega žganja in še nečesa, kar nisem mogel definirati... In če pomislim, koliko ga proda....
Danilo je pa tvoj liker "1 A"!!
#30
Objavljeno: 13. avgust 2003, 16:21
Ja za dober liker treba dobro žganje in ne samo ene vrste lahko se greš laboratorij v malih količinah in potem ugotoviš kaj je najboljše! Večina ga lomi, ker daje zelo slabo žganje zraven kak tropinovec ali kaj takega otem pa to kar smrdi na kilometer sam tak je to....
Do sedaj je moj liker odnesel vse pohvale od vsepovsod kjer so ga probali upam, da je rs tako!? Tudi Marši je bil všeč mislim, da je ta pravo to!?
#31
Objavljeno: 14. avgust 2003, 07:46
Se spomnim enega mojega sorodnika, kako je začel z vinogradništvom in kletarjenjem. 5 let je rabil, da je spremenil način razmišljanja in se začel obnašat strokovno in času ter prostoru (in seveda konkurenčni ponudbi) primerno. Zdaj ve, kaj je šmrjakl (šmarnica) in kaj renski rizling.
#32
Objavljeno: 14. avgust 2003, 15:47
Sedaj moraš ločiti sloje ljudi-pivcev, če se grdo izrazim od ''kmetavza'' do višjega sloja ljudi. Kmetje so pač navajeni na promile in kako useka ne pa na okus, cvetlico, harmonijo itd...
Ja ti si pametnejši jaz sem moral sam pogruntati brez nabave in pokušine ''konkurence'', iznajti je bilo treba vse od A-Ž!?
#33
Objavljeno: 18. avgust 2003, 09:48
Pa še "ceneje" je.
Tudi pri vinih sem enkrat naredil tako - vedel sem, da mora biti predikat, suh jagodni izbor in nabavil sem kar nekaj vzorcev. Drugače ne gre, ker včasih si drugače raspoložen kot dan poprej, ko si nekaj probal, potem pa narediš kiks ....
Z leti ugotavljam, da kvaliteta pri resnično dobrih vinarjih ne niha. Pri ostalih pa je tako, da si lahko že pri naslednjem nakupu zelo razočaran. To se mi je zgodilo enkrat, ko sem povabil na kosilo in "odličen" renski rizling. No, vsaj do takrat je to resnično bil. Potem pa skorajda katastrofa... Še dobro, da je bil poleg mene (prvič in drugič) resničen poznavalec in pritrdil mojemu zaznavanju, da je tokratno vino samo bleda senca tistega, ki smo ga kupili 3 mesece prej ...
Ja, geografsko blizu mi je hrv zagorje in povem ti, da ti takšega izbora, kot ga dobiš tam, ne morte ponuditi nihče. He, he ... samo ne v prid kvaliteti ...
#34
Objavljeno: 18. avgust 2003, 15:57
Ja veš količina in kvaliteta nikoli nista šla skupaj ali eno ali drugo tak je to dobrega je zmeraj malo pa še drago je za povrh
#35
Objavljeno: 19. avgust 2003, 07:24
Verjetno drži, da kvalioteta in kvantiteta ne gresta z roko v roki ... čeprav mislim, da so avtorji sami krivi, da se jim delo "sfiži". Malomarnost, megalomanstvo oz. malce prevelik apetit ... pa kvaliteto podredijo kvantiteti ...
#36
Objavljeno: 19. avgust 2003, 19:16
#37
Objavljeno: 20. avgust 2003, 08:48
Včeraj sem se malce sprehodil po LJ, točneje po shopih z ponudbo domačih, t.j. slo izdelkov. Med njimi sem seveda našel tudi izdelke iz medu. Pestra ponudba, ni kaj! Ampak cene!!! Dominanten je proizvajalec medenega likerja, katerega cena za 5 dl presega 2.200 SIT. Verjetno je trgovska marža krivec za nastavljeno ceno, ne pa proizvajalec?!
#38
Objavljeno: 20. avgust 2003, 15:08
#39
Objavljeno: 21. avgust 2003, 07:56
Še nekaj; ko mi znanci in potencialni kupci izrazijo željo, da bi jim prinesel (potem, ko bo nared) na pokušino medeni liker, sem v dilemi, kam natočit .... Kupil sem sicer nekaj "fraklov" vendar pa so te stekleničke precej drage. Ali obstaja še kaj cenejšega?
He, he .... razen če začnem nositi s seboj kar kakšen literček ....
#40
Objavljeno: 21. avgust 2003, 16:09
Moraš izbrati neke male ni nujno frakle sam ti so uporabni naprej za pitje žganja kot nekoč zato je to kar v redu sam cena je kot je tu ni pomoči. Oči kupujejo zato se splača mal več denarja odšteti za reklamo!?
#41
Objavljeno: 22. avgust 2003, 10:50
Ja, oči kupujejo, to še kako drži.
Ker si napisal, da si končal tečaj o izdelavi likerjev .... me zanima, pri kateri temperaturi je najbolje hraniti medeni liker (odprt, zaprt) in kakšna mora biti temperatura pijače ob degustaciji?
#42
Objavljeno: 22. avgust 2003, 14:31
#43
Objavljeno: 25. avgust 2003, 11:35
#44
Objavljeno: 31. avgust 2003, 08:36
#45
Objavljeno: 1. september 2003, 10:26
Pri eni medici sem pri degustaciji zaznal okus po grozdju, po jorki..?! No, ne samo jaz ampak kar vsi, ki smo jo poskusili. Je to tipično, ali gre zgolj za slučaj? Videl sem, da so skoraj vse medice in likerjio svetle barve? Akacija oz. lipa? Je to nujno?
#46
Objavljeno: 1. september 2003, 14:48
#47
Objavljeno: 1. september 2003, 18:23
Nadalje večina medic je z cvetličnega in akacijevega medu ( mešano), ker dobiš najboljšo harmonijo, boš zvedel vse na tečaju pa gradiva dobiš kar veliko. Če se ne spoznaš na kletarjenje bodo težava kajti tu treba obvladat kletarjenje.
G. Oder ima zelo dobro medico iz kostanjevega medu ( sem jo pil) samo je priprava malo drugačna kajti je ta med je zelo grenak zato se ustavlja vrenje pri 20 ali več Bx in štartna osnova je višje koncentracije!
Ja moji ''zvarki'' so tudi pošli kar neki tega sem potatal me pa veseli, če je komu všeč!?
#48
Objavljeno: 2. september 2003, 10:06
Glede medenega likerja oz. stopnje alkohola v njemu, me zanima naslednje: pred dnevi sem v semenarni kupil za 800 sit alkometer oz. žganjemer. Navodila za njegovo uporabo pravijo, da je potrebno pijačo natočiti v merilni (ozek) steklen valjček, dovolj širok, da alkometer nemoteno plava in visok vsaj 25 cm. O.K., kupim še to in doma natočim vanj medeni liker. Vanj nato potopim alkometer, a ta se ne potopi niti za milimeter, oz. nivo likerja je daleč pod skalo, na kateri bi moral odčitati stopnjo alkohola??!!
Ker se ne dam kar tako zmesti, iz likerja prešaltam na jegermajster, kateri vsebuje 35% alkohola. Tudi tokrat se nivo tekočine ne približa začetku skale?!
Je to možno ali je napravca fuč? Nisem pa imel pri roki kakšen deci ali dva čistega šnopsa, da bi poskusil še tako.
#49
Objavljeno: 2. september 2003, 11:29
V šnopsu zadeva deluje. Prodajalec se je malce zmotil, jaz pa kot laik to zmoto uporabil v praksi. Se mi je zdelo, da mora biti zadeva čista , da bo "cajger" pokazal.Pijače imaš zelo v redu. Medeni liker sem dal poskusit tudi drugim in vsi smo bili - v uvodniku zapisanega - mnenja! Kot sem ti že napovedal, ti bom poslal v degustacijo svoj izdelek
Glede medenega likerja oz. stopnje alkohola v njemu, me zanima naslednje: pred dnevi sem v semenarni kupil za 800 sit alkometer oz. žganjemer. Navodila za njegovo uporabo pravijo, da je potrebno pijačo natočiti v merilni (ozek) steklen valjček, dovolj širok, da alkometer nemoteno plava in visok vsaj 25 cm. O.K., kupim še to in doma natočim vanj medeni liker. Vanj nato potopim alkometer, a ta se ne potopi niti za milimeter, oz. nivo likerja je daleč pod skalo, na kateri bi moral odčitati stopnjo alkohola??!!
Ker se ne dam kar tako zmesti, iz likerja prešaltam na jegermajster, kateri vsebuje 35% alkohola. Tudi tokrat se nivo tekočine ne približa začetku skale?!
Je to možno ali je napravca fuč? Nisem pa imel pri roki kakšen deci ali dva čistega šnopsa, da bi poskusil še tako.
Vseeno pa me še vedno zanima, kako izmeriti procent alkohola v že pripravljeni pijači (ko ne veš, kakšne so količine sestavin ... in stopnja alkohola žganju, ki ga dodaš)?
#50
Objavljeno: 2. september 2003, 17:25
Nadalje si že ugotovil, da GRADIČ ne moreš uporabit za nič drugo kot za čisto žganje, kadar ti dodaš med vodo itd potem zadeva ne dela več, ker je gostota tega drugačna.
isti princip je pri moštnih tehnicah lahko jo uporabiš za merjenje mošta ali pa pripravka za medico ( voda+med) vendar to takrat, ko zmešaš, ko stvar vre je moštna tehnica neuporabna. Leta potegne do max...30Bx več ne.
Tu si pomagaš z refraktometrom, ki kaže ostanek nepovretega sladkorja v Brix in starih ter novih Klostrovih stopinjah. Obstaja mislim tudi eden, ki pokaže PRIBLIŽEK alkohola ni pa to točno pri vinu za likerje pa ne gre.
ALKOHOLA NE moreš doma zmerit oziroma določit kajti to se dela v laboratorijih. Eno od podjetij, ki to lahko opravi je Jurana d.o.o. iz Maribora, pošlješ vzorec pa naredijo pa tudi vinske kleti to opravljajo saj so opremljene z lastnimi aparaturami. Mi bi z svojimi likerji padli kajti kot taki nebi smeli v promet, če bi nas inšpektorji nadlegovali. Moraš imeti deklaracijo kot za vino ( alkohol in te zadeve), brez tega se nebi smelo prodajat. Tudi brez trošarin in vsega skup se to nebi smelo prodajat tu smo kar črnoborzijci in še kup zadev bo treba uredit na tem področju. Jaz sem prešnjo serijo mojega likerja poslal v Jurano in mislim, da je bilo 22,9 vol% alkohola, če je ta podoben, mislim,da je malo močnejši potem je to samo za vsako serijo bi moral imeti deklaracijo kar pa je nekje okoli 20 Prešernov izdatka kaj več kaj manj.....
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0