Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Industrijska


  • Prijavi se, če želiš komentirati
70 komentarjev na to temo

#26 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. avgust 2003, 19:20

Ja vsak pošten vinogradnik ima kar dora vina in številna priznanja samo tudi to je garaje še hujše od čebelarjenja uh....
Vse je odvisno kaj kdo pije navade pivsec se spreminjajo eni pač malo in dobro drugi pa za gemištek sam, da čim prej v glavo udari hi....
Sladka vina, predikatna vina ( sem spada medica) so pa toliko draga, da si to navaden smrtnik zeloooo redkoooo privošči!
Meni osebno viček ni bil nikoli všeč ( pa naj je še kakorkoli hvaljen), ker je prekisel jaz imam raje sladka vina in to le kakšen deci po kosilu drugače pa to ni zame sploh kislih vin ne maram :xx!:

#27 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 12. avgust 2003, 07:42

Včasih smo doma imeli majhen vinograd in ga hvala bogu kmalu posekali. Nasad orehov se je pokazal za bolj »udobno« varianto.
Predikati so tudi zame poezija, poskusim pa tudi ostale stvari. Čurin mi je nekako najbolj všeč, pa tudi sama Kapela je zelo v redu. So me pa zadnjič prav prijetno presenetili primorci z Pikolitom.

Za tiste, ki pa se z vinom nalivajo je pa itak vseeno, kaj priteče iz steklenice. Deja Vu. Tako kot pri medenem likerju; nekateri prisegajo na čimvišje »oktane«, ostalega sploh ne zaznajo…..

Glede kislosti vin; a slovenci že lahko uporabljamo tehnologijo ki omogoča da se suhim vinom "odvzame" odvečna kislina in jih tako naredi pivcem bolj všečna?

#28 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 12. avgust 2003, 16:43

Ja saj naši tudio imajo še nekaj šmarnice drugače pa itak nihče noče vinograd delati razen profesionalcev in gostincev!

Mislim, da je možno regulirati titrakcijske kisline samo dokaj zapleteno in je bolj za profije pa vprašanje kolko je tako vino uporabno za ta prave pivce x:o)x x:Dx

#29 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. avgust 2003, 07:49

Menda vsa Amerika in že večina evropskih držav uporablja to metodo. V SLO je zaenkrat še prepovedana, se pa v tej smeri intenzivno pogovarjajo. Če hočemo biti konkurenčni, moramo slediti drugim, kar pomeni suha vina brez tipične oz. odvečne kisline. Hja, Ferrari, z avtomatskim menjalnikom. Saj je vse lepo in prav, ampak če pomislim, s kakšnimi količinami raspolagamo, se tujcem takšne konkurence ni za bat. Spomnim se ene oddaje o vinu in promociji le tega v tujini. Konkretno je šlo za cviček. Ko smo nemcem povedali, koliko cvička pridelamo, so samo gledali in se čudili številki. Potem so rekli, da se butične prodaje pač ne morejo iti ... Je pa "butična" prodaja čisto v redu, saj lahko z kvaliteto dobiš tudi dobro ceno.
A si že kdaj probal kakšen avstrijski med in ga primerjal z našim - recimo hoja, smreka, kostranj, cvetlični? A je kakšna bistvena razlika?

Včeraj sem na sestanku čebelarjev poskusil medeni liker enega naših starost ...
Ne vem, kako se mu je lahko tako zelo ponesrečil, saj je vse skupaj bil en sam priokus slabega žganja in še nečesa, kar nisem mogel definirati... In če pomislim, koliko ga proda.... :V:

Danilo je pa tvoj liker "1 A"!! :palec:

#30 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. avgust 2003, 16:21

Nisem avstriskega nobenega sem pa Nemškega cvetličnega oziroma mešanega in ni kaj posebnega ne vem kaj bi napisal kot med pač x:Dx

Ja za dober liker treba dobro žganje in ne samo ene vrste lahko se greš laboratorij v malih količinah in potem ugotoviš kaj je najboljše! Večina ga lomi, ker daje zelo slabo žganje zraven kak tropinovec ali kaj takega otem pa to kar smrdi na kilometer :xx!: :xx!: sam tak je to....

Do sedaj je moj liker odnesel vse pohvale od vsepovsod kjer so ga probali upam, da je rs tako!? Tudi Marši je bil všeč mislim, da je ta pravo to!?

#31 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 14. avgust 2003, 07:46

Ja, tropinovc naredi svoje. Pri okusu in pri vonju. Najbolj "noro" pri vsem tem pa je, da so avtorji takega izdelka nanj nadvse ponosni in se zmrdujejo nad drugimi izdelki, ki vsebujejo resnično dobre oz. izbrane sestavine. O.K., vsak svojga hvali, ampak dandanes, ko so enaki izdelki na voljo skoraj na vsakem vogalu, in jih lahko poskusi in s svojimi primerja vsakdo, je pa to izhodišče kar malce utopično. Sam sem za primerjavo nabavil vsaj 10 različnih likerjev in najboljši bodo zame nekakšen temelj, osnova, po kateri se bom ravnal; seveda pa bom dodal še svoje "razmišljanje".

Se spomnim enega mojega sorodnika, kako je začel z vinogradništvom in kletarjenjem. 5 let je rabil, da je spremenil način razmišljanja in se začel obnašat strokovno in času ter prostoru (in seveda konkurenčni ponudbi) primerno. Zdaj ve, kaj je šmrjakl (šmarnica) in kaj renski rizling. x:Dx

#32 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 14. avgust 2003, 15:47

Za vsepovsod velja isto kakšne sestavibne takšen izdelek pa tud vsak cigan svojega konja hvali.
Sedaj moraš ločiti sloje ljudi-pivcev, če se grdo izrazim od ''kmetavza'' do višjega sloja ljudi. Kmetje so pač navajeni na promile in kako useka ne pa na okus, cvetlico, harmonijo itd...

Ja ti si pametnejši jaz sem moral sam pogruntati brez nabave in pokušine ''konkurence'', iznajti je bilo treba vse od A-Ž!?

#33 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 18. avgust 2003, 09:48

He, he ... kot japonci. Malce tu, malce tam ... pa sestavijo super mašince....
Pa še "ceneje" je.
Tudi pri vinih sem enkrat naredil tako - vedel sem, da mora biti predikat, suh jagodni izbor in nabavil sem kar nekaj vzorcev. Drugače ne gre, ker včasih si drugače raspoložen kot dan poprej, ko si nekaj probal, potem pa narediš kiks .... :sori:
Z leti ugotavljam, da kvaliteta pri resnično dobrih vinarjih ne niha. Pri ostalih pa je tako, da si lahko že pri naslednjem nakupu zelo razočaran. To se mi je zgodilo enkrat, ko sem povabil na kosilo in "odličen" renski rizling. No, vsaj do takrat je to resnično bil. Potem pa skorajda katastrofa... Še dobro, da je bil poleg mene (prvič in drugič) resničen poznavalec in pritrdil mojemu zaznavanju, da je tokratno vino samo bleda senca tistega, ki smo ga kupili 3 mesece prej ... :V:

Ja, geografsko blizu mi je hrv zagorje in povem ti, da ti takšega izbora, kot ga dobiš tam, ne morte ponuditi nihče. He, he ... samo ne v prid kvaliteti ...

#34 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 18. avgust 2003, 15:57

Pa bo he, he, ko bomo zaznali specifičen kus in vonj naših izdelkov pa te bomo prijeli za ušesa ali pa provizijo nabili x:Dx Po pravici jaz sem moega spesnil sam in nisem prej probal nič razen enih par slabih in gostih, da sem komaj dol spravil fej :xx!: pa sem si rekel, Danilo, če tako sranje narediš potem si za nič ampak šlo je v obratno smer in sem zadovoljen x;)x
Ja veš količina in kvaliteta nikoli nista šla skupaj ali eno ali drugo tak je to dobrega je zmeraj malo pa še drago je za povrh x;)x

#35 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 19. avgust 2003, 07:24

Hm, če se spomnim, kaj vse sem že pod blagovno znamko "medeni liker" pil, me kar stisne. Saj me je že tudi takrat, samo ko človek ne ve, ne pozna, pa misli, da je to "to". xrolleyesx He, he, danes pa je - zahvaljujoč tudi vam, nesebičnim čebelarjem - scena popolnoma drugačna. Zdaj vidim, kako se je čas za nekatere ustavil kakšnih 20 let nazaj ... čeprav le-ti še vedno mislijo, da so z dogajanji na tekočem ... :eek:

Verjetno drži, da kvalioteta in kvantiteta ne gresta z roko v roki ... čeprav mislim, da so avtorji sami krivi, da se jim delo "sfiži". Malomarnost, megalomanstvo oz. malce prevelik apetit ... pa kvaliteto podredijo kvantiteti ... :xx!:

#36 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 19. avgust 2003, 19:16

Za vsako stvar moraš imeti občutek, če tebi ni všeč potem nikar drugim ne ponujaj....navajeno smo še na stare ''rdeče'' čase, ko se je vsak d... prodal časi pa so se spremenili dobro in kvalitetno robo je težko prodat!!

#37 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 20. avgust 2003, 08:48

Časi se spreminjajo, ljudje pa ne; kot pravijo. Ali pa zelo težko .... :V:
Včeraj sem se malce sprehodil po LJ, točneje po shopih z ponudbo domačih, t.j. slo izdelkov. Med njimi sem seveda našel tudi izdelke iz medu. Pestra ponudba, ni kaj! Ampak cene!!! Dominanten je proizvajalec medenega likerja, katerega cena za 5 dl presega 2.200 SIT. Verjetno je trgovska marža krivec za nastavljeno ceno, ne pa proizvajalec?!

#38 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. avgust 2003, 15:08

Ja liker je pakiran in mišljen verjetno kot darilo zato je tudi tako drag, ni pa stvar tako poceni, če malo preračunaš, med, žganje, propolis, delo steklenice so od 200 sit pa gor uh...

#39 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 21. avgust 2003, 07:56

Ja, "sestavine" niso poceni, to je res. Zadnjič, ko sem kupoval stekleničke sem kar gledal, kakšne so cene. Še dobro, da jih nisem kupil v Vemi, kjer so dražje od stekleničk, kupljenih pri Stenku v Trzinu. En čebelar mi je omenil, da jih je možno dobiti tudi v steklarni Hrastnik? Kje jih kupujuš?

Še nekaj; ko mi znanci in potencialni kupci izrazijo željo, da bi jim prinesel (potem, ko bo nared) na pokušino medeni liker, sem v dilemi, kam natočit .... Kupil sem sicer nekaj "fraklov" vendar pa so te stekleničke precej drage. Ali obstaja še kaj cenejšega?

He, he .... razen če začnem nositi s seboj kar kakšen literček .... x:Dx

#40 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 21. avgust 2003, 16:09

Jaz kupujem pri Vemi so sicer dražji ampak je dobra roba in mi je všeč, ponavadi ne gledam tolk na ceno, če sem zadovoljen z izdelkom, pa količinsko mi neki popusta pade tak, da je kar ok!?

Moraš izbrati neke male ni nujno frakle sam ti so uporabni naprej za pitje žganja kot nekoč zato je to kar v redu sam cena je kot je tu ni pomoči. Oči kupujejo zato se splača mal več denarja odšteti za reklamo!?

#41 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 22. avgust 2003, 10:50

Glede kvalitete je Vema res v redu. Če dobro pomislim, imajo pri Stenku manj obsežno ponudbo, vsaj kar zadeva stekleničk za liker in pa majhnih vzorčnih kozarčkov za med.
Ja, oči kupujejo, to še kako drži.
Ker si napisal, da si končal tečaj o izdelavi likerjev .... me zanima, pri kateri temperaturi je najbolje hraniti medeni liker (odprt, zaprt) in kakšna mora biti temperatura pijače ob degustaciji?

#42 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 22. avgust 2003, 14:31

Temperatura hranjenja je kletna temperatura, tja od 12-16 stopinj, pijača pa mora biti ohlajena nekje na 8-10 stopinj, da ima pravilno harmonijo ob pitju. Ni pa vedno možno to doseči kake degustacije ali kaj podobno ni šans, ker se vse greje...

#43 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 25. avgust 2003, 11:35

Se odprta steklenica hrani v hladilniku, ali to ni nujno?

#44 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 31. avgust 2003, 08:36

Ni nujno lahko pa jo tudi v hladilniku...

#45 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 1. september 2003, 10:26

Tole z medico. likerji ... te pa čisto prevzame.... Sedaj komaj čakam na seminar v Lukovici...
Pri eni medici sem pri degustaciji zaznal okus po grozdju, po jorki..?! No, ne samo jaz ampak kar vsi, ki smo jo poskusili. Je to tipično, ali gre zgolj za slučaj? Videl sem, da so skoraj vse medice in likerjio svetle barve? Akacija oz. lipa? Je to nujno?

#46 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 1. september 2003, 14:48

Danilotovi zvarki x:Dx na štantu v okviru apimondie so bili odlični x;)x :palec:

#47 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 1. september 2003, 18:23

Lahko, da kdo dodaja kakšne nežlahtnice za potek vrenja kar pa ni ta pravo, Avstrijco menda to delajo, kot je znano so nežlahtnice prepovedane za prodajo na ''atestu'' padeš z tem!?

Nadalje večina medic je z cvetličnega in akacijevega medu ( mešano), ker dobiš najboljšo harmonijo, boš zvedel vse na tečaju pa gradiva dobiš kar veliko. Če se ne spoznaš na kletarjenje bodo težava kajti tu treba obvladat kletarjenje.
G. Oder ima zelo dobro medico iz kostanjevega medu ( sem jo pil) samo je priprava malo drugačna kajti je ta med je zelo grenak zato se ustavlja vrenje pri 20 ali več Bx in štartna osnova je višje koncentracije!

Ja moji ''zvarki'' so tudi pošli kar neki tega sem potatal me pa veseli, če je komu všeč!?

#48 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 2. september 2003, 10:06

Pijače imaš zelo v redu. Medeni liker sem dal poskusit tudi drugim in vsi smo bili - v uvodniku zapisanega - mnenja! :palec: Kot sem ti že napovedal, ti bom poslal v degustacijo svoj izdelek x:Dx
Glede medenega likerja oz. stopnje alkohola v njemu, me zanima naslednje: pred dnevi sem v semenarni kupil za 800 sit alkometer oz. žganjemer. Navodila za njegovo uporabo pravijo, da je potrebno pijačo natočiti v merilni (ozek) steklen valjček, dovolj širok, da alkometer nemoteno plava in visok vsaj 25 cm. O.K., kupim še to in doma natočim vanj medeni liker. Vanj nato potopim alkometer, a ta se ne potopi niti za milimeter, oz. nivo likerja je daleč pod skalo, na kateri bi moral odčitati stopnjo alkohola??!!
Ker se ne dam kar tako zmesti, iz likerja prešaltam na jegermajster, kateri vsebuje 35% alkohola. Tudi tokrat se nivo tekočine ne približa začetku skale?!
Je to možno ali je napravca fuč? Nisem pa imel pri roki kakšen deci ali dva čistega šnopsa, da bi poskusil še tako.

#49 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 2. september 2003, 11:29

Pijače imaš zelo v redu. Medeni liker sem dal poskusit tudi drugim in vsi smo bili - v uvodniku zapisanega - mnenja! :palec: Kot sem ti že napovedal, ti bom poslal v degustacijo svoj izdelek x:Dx
Glede medenega likerja oz. stopnje alkohola v njemu, me zanima naslednje: pred dnevi sem v semenarni kupil za 800 sit alkometer oz. žganjemer. Navodila za njegovo uporabo pravijo, da je potrebno pijačo natočiti v merilni (ozek) steklen valjček, dovolj širok, da alkometer nemoteno plava in visok vsaj 25 cm. O.K., kupim še to in doma natočim vanj medeni liker. Vanj nato potopim alkometer, a ta se ne potopi niti za milimeter, oz. nivo likerja je daleč pod skalo, na kateri bi moral odčitati stopnjo alkohola??!!
Ker se ne dam kar tako zmesti, iz likerja prešaltam na jegermajster, kateri vsebuje 35% alkohola. Tudi tokrat se nivo tekočine ne približa začetku skale?!
Je to možno ali je napravca fuč? Nisem pa imel pri roki kakšen deci ali dva čistega šnopsa, da bi poskusil še tako.

V šnopsu zadeva deluje. Prodajalec se je malce zmotil, jaz pa kot laik to zmoto uporabil v praksi. Se mi je zdelo, da mora biti zadeva čista xrolleyesx, da bo "cajger" pokazal.
Vseeno pa me še vedno zanima, kako izmeriti procent alkohola v že pripravljeni pijači (ko ne veš, kakšne so količine sestavin ... in stopnja alkohola žganju, ki ga dodaš)?

#50 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 2. september 2003, 17:25

Že pričakujem tvoj ''zvarek'' da sprobam mmmm....

Nadalje si že ugotovil, da GRADIČ ne moreš uporabit za nič drugo kot za čisto žganje, kadar ti dodaš med vodo itd potem zadeva ne dela več, ker je gostota tega drugačna.
isti princip je pri moštnih tehnicah lahko jo uporabiš za merjenje mošta ali pa pripravka za medico ( voda+med) vendar to takrat, ko zmešaš, ko stvar vre je moštna tehnica neuporabna. Leta potegne do max...30Bx več ne.
Tu si pomagaš z refraktometrom, ki kaže ostanek nepovretega sladkorja v Brix in starih ter novih Klostrovih stopinjah. Obstaja mislim tudi eden, ki pokaže PRIBLIŽEK alkohola ni pa to točno pri vinu za likerje pa ne gre.

ALKOHOLA NE moreš doma zmerit oziroma določit kajti to se dela v laboratorijih. Eno od podjetij, ki to lahko opravi je Jurana d.o.o. iz Maribora, pošlješ vzorec pa naredijo pa tudi vinske kleti to opravljajo saj so opremljene z lastnimi aparaturami. Mi bi z svojimi likerji padli kajti kot taki nebi smeli v promet, če bi nas inšpektorji nadlegovali. Moraš imeti deklaracijo kot za vino ( alkohol in te zadeve), brez tega se nebi smelo prodajat. Tudi brez trošarin in vsega skup se to nebi smelo prodajat tu smo kar črnoborzijci in še kup zadev bo treba uredit na tem področju. Jaz sem prešnjo serijo mojega likerja poslal v Jurano in mislim, da je bilo 22,9 vol% alkohola, če je ta podoben, mislim,da je malo močnejši potem je to samo za vsako serijo bi moral imeti deklaracijo kar pa je nekje okoli 20 Prešernov izdatka kaj več kaj manj.....




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0