Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Čebelarjenje v lr panjih


  • Prijavi se, če želiš komentirati
86 komentarjev na to temo

#1 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 27. maj 2003, 10:44

Zdravo!

Ker se odločam za prehod iz čebelarjenja v AŽ panjih na čebelarjenje v LR panjih me zanima, kakšne so vaše morebitne izkušnje. Še posebej me zanima sama postavitev LR panjev - kakšen prostor (velikost parcele) bi potreboval za postavitev 50 oz. 100 LR panjev?

Lp, Miro

#2 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 27. maj 2003, 11:29

Sam sem imel čebelnjak za 12 AŽ (6panjev v dveh vrstah) panjev, sedaj gre tam 5 LR panjev. Imam še štirimetrski podstavek, na katerega bi šlo kakih osem panjev (širina podnice je okoli 41 cm + prostor vmes) Tole je vse skupaj na 30 kvadratnih metrih, šlo bi z boljšo organizacijo še več.
Prostor po moje ni problem, če ste malo ven iz mesta. Lastnik bi bil lahko š evesel, da mu sploh kdo pokosi travo. :palec:
Kar se tiče prestavljanja pa takole: sam sem uporabil tak način: na vrh AŽ sata sem z zico privezal takšno palico kot je zgornji del LR okvirja in sem imel plodišče rešeno. Imam 2/3 panje in je šlo v 2 nakladi + spodaj imajo še prostor za trotovino. Zelo dobro je, da se čimprej znebiš AŽ satja, ker so z njim sami problemi. Sam bi rekel takole (tehnika je še v preizkušnji): ko potočiš zadnji med, daj satovje nazaj, da da očistijo. Potem ujemi matico, jo daš na LR okvirje in ji z matično rešetko preprečiš dostop do AŽ satja. To bom jaz naredil letos po kostanju, ker mi je še vedno ostalo precej AŽ -jev od lani, pa ni bilo satja, da bi jih prestavil. Upam, da se mi bo letos izteklo.
Če so še kakšna vprašanja, kar na plan z njimi in veliko sreče z nakladnimi panji.

#3 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 27. maj 2003, 13:01

Hvala za odgovor. Ravno danes se grem pogovarjat glede najema zemlje, pa je dobro vedeti o kakšni kvadraturi se moram pogovarjat. Za 100 panjev bi moralo zadostovati
300 m/2.
Zaradi blagega nagiba terena razmišljam, da bi panje postavil po 2 skupaj, med takšnimi skupinami bi dal po dolžini 1m razmika po širini pa 1,5 m (zaradi izletavanja čebel, sonca ... ). Je ta razmik v redu?
Tudi ideja glede prestavljanja se mi zdi v redu, je za probat.
Morda še kakšen namig kje kupiti oz. dati naredit kvalitetne LR panje?

#4 Jernej Steničnik

Jernej Steničnik
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 13

Objavljeno: 27. maj 2003, 16:09

Marko, ali imaš samo 2/3 LR ali tudi visoko naklado,namreč zanima me primerjava med njima in kaj je uporabnejše x?x :irs: :irs:

#5 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 28. maj 2003, 07:28

Ko sem pred nabavo LR panjev spraševal čebelarje kaj menijo o 2/3 oz. celih nakladah so mi praktično vsi svetovali nabavo 2/3 naklad. Predvsem zaradi teže, ki jo je potrebno prekladati. Pri povprečni starosti vprašanih, ta je bila 50 in več let, bi temu kar pritrdil.
Sam sem se odločil za kombinacijo obojih 1x 1/1 + 2x 2/3.
Sem pa enkrat na internetu prebral članek o čebelarju, ki pri prekladanju uporablja škripec... Domiselno, ni kaj.

#6 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 29. maj 2003, 09:57

Se opravičujem, ker traja, da odgovorim. Nisem doma in nimam vedno dostopa do interneta. Sam imam samo 2/3 naklade. Če ste bili morda v Celju, je dr. Liebig jasno povedal, da je bolje, če so satniki v medišču in plodišču enaki. Sam sem star 25 let, pa mi je vseeno lažje dealati z manjšimi nakladami. Težke so predvsem mediščne, skupaj lahko tudi 20 kil in več, zato uporabljam tudi samo osem satov v medišču, da ni v eni nakladi kaj dosti več kot 15 kil medu.
O panjih. Prve sem kupil pri Ploštajnerju v Šempetru, izdelava zelo kvalitetna, vendar pa je zadnje čase nekoliko predrag. Trenutno sem zelo zadovoljen z nakladami, ki se jih dobi pri Debevcu. Morda bi kazalo kupiti kakšno naklado v razsutem stanju (še za sestaviti) in jo pokazati kakemu mizarju, za koliko bi on to naredil. Naklade so so pametno načrtovane, jih načeloma ne zvija (zveži). Satni okvirji so druga pesem. Debevčevi so odspodaj ravni, jaz bi raje imel posnete ob strani (kot Manley-evi)
Debevc:
-------
| |
Moje želje:
----
/ \
Vzroke zakaj bom pojasnil kasneje. Zvečer bom objavil še eno postavitev panjev in izračun potrebne površine (Prejšnjič sem pozabil omeniti še varovalni pas, ker čebele tudi pikajo :vragec: )

#7 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 31. maj 2003, 11:22

Zadnjič se obljubil en izračun, pa ga nisem mogel objaviti, ker mi je strela skurila modem :vragec: :\:
Sedaj pa le:
Recimo, da je a podstojišče za osem panjev. Teh podstojišč imamo 6, torej skupno stojišče za 48 panjev.
B je razdalja med med podstojišči, omogoča nam prehod med podstojišči (včasih zna priti prav).
C je razmik med podstojišči. To je minimalna razdalja. Pri meni se na takšni razdalji čebele niso ropale, samo paziti je treba pri hranjenju, da se raztopine ne poliva.
Pomembno je še nekaj. Varovalna razdalja. Koliko je nevarno, da vas čebele opikajo, če greste nekaj metrov stran od čebelnjaka, presodite sami in na podlagi tega določite varovalni pas. Za panji verjetno zadošča kakšne 3 metre, pred njimi pa verjetno več. Ko sem bil še majhen, sem hodil okoli sosedovega čebelnjaka po poti, ki je bila oddaljena kakih 10 metrov od čebelnjaka, pa sem še vedno kakšno pokasiral. Ob straneh bi morda zadoščalo 3 metre na vsako stran.
Torej kvadratura:
-po širini 3m + 4m + 1m + 4m + 3m = 15m
-po višini 10m + 0,6 m + 4m + 0,6m + 4m + 0,6m + 3m = 19,6m
ŠxV= 294 m2
Račun ima noter vkalkuliranih nekaj rezerv za vsak slučaj.

#8 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 3. junij 2003, 11:03

Marko,

hvala za podatke. Danes popoldan grem še k Debevcu pogledat LR panje, ki jih prodaja.
Zaenkrat je najcenejši, upam pa, da je tudi kvaliteten.

#9 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 4. junij 2003, 08:17

Debevčevi panji se dobijo po dobri ceni, ni dvoma.
Marko, predvidevam da poznate oba načina čebelarjenja - tako v AŽ kot tudi v LR panjih. Zanima me, ali je donos v LR - pri enaki - paši resnično 50 % večji. Včeraj sem se namreč pogovarjal z enim rejcem matic in ta mi je dejal, da LR ni toliko boljši od AŽ. Ko sem ga vprašal, s kakšnimi panji čebelari (na med), mi je dejal, da z tri etažnim AŽ -jem. No pa smo tam, sem pomislil, v standardnim AŽ čebelam očitno zmanjka prostora, pa se je možakar odločil za dodatno nadstropje. Vendar pa ne za nakladne panje in še nekakšen - skoraj negativen - prizvok so imele njegove misli o nakladnih panjih.

#10 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 4. junij 2003, 11:35

Z LR panji je takole- ni nujno, da bodo donosi večji kot so v AŽ panju. Jaz sem ene dve leti imel precejšnje težave. Po pravici povedano, če ne bodo družine primerno razvite, bo mogoče samo eno točenje na leto :V: Meni je z AŽ panji uspelo priti na 20-25 kg na leto, potem sem preizkušal eno (žal ne povsem popolno )zaklado, pa jo zaradi mojih napak in ne najboljših navodil g. Debelaka v SČ nisem obvladal. Po pravici povedano, če ne bodo družine primerno razvite, bo mogoče samo eno točenje na leto. Tudi to se mi je že naredilo. Sam ne dam preveč na krmljenje, sploh ne s pogačami, ker sem len in se mi jih ne da delat, tistemu, kar prodajajo pa ne zaupam. Zato, ker sem len, mi je LR tudi tako všeč. Če se hoče kdo v AŽ čebelarstvu res izkazati, naj razvije begalnico za AŽ, pa bo car.

Letos, ko sem končno iz glave spravil nekaj ostankov AŽ miselnosti, mi gre zelo dobro. Točil sem dvakrat od najboljših družin(2xpribližno 12 kg na panj) in enkrat od slabših. Tudi še iz preostalega AŽ panja sem točil enkrat (približno 15kg). Najboljša paša pri nas-kostanj -pa šele pride.

Torej za LR potrebujete res dobre družine (selekcija matic-čez nekaj časa bom povedal, kako se obnesejo Danilove). Neko pretirano prestavljanje naklad z zalego po mojem nima smisla, kvečjemu se ti naredi, da kje ostane kakšna zalega med medom in potem čebele tudi s pomočjo begalnice nočejo stran. Še v času, ko sem imel AŽ panje sem videl, da so bile družine, za katere mi je zmanjkalo časa za prestavljanje zalege tudi zelo dobro razvite.

Primerjava LR:AŽ je v bistvu nekako kot bi primerjal avtomobile-kar ti pač ustreza. Če si zadovoljen z Marutijem, ti dobro služi, kaj ti manjka? Nič. Če pa imaš Mercedesa in se ne bi hotel/mogel peljati v Marutiju, bodi pri Mercedesu in ga vozi kot Mercedesa. Če pa imaš Marutija, ga vozi kot Marutija. Tako sta voznika obeh avtomobilov zadovoljna. Kateri panj je/bo za vas Mercedes in kateri Maruti, pa je povsem vaša odločitev in vas ne bom silil z nobenim panjem, moje izkušnje z vsemi možnimi "škatlami" pa so vam na voljo

#11 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 4. junij 2003, 20:37

MARKOOOO DOBRO JUTRO kje pa živiš x?x x?x x?x Panje z begalnico izdeluje g. Budija in begalnica obstaja že verjetno dlje v AŽ-jih kot si ti star :xx!: Konstruiral je tole g. Pislak, če se ne motim in je simpl rešena, da si se tako izgubil pa si nisem mislil od tebe. Takšen panj sem sedaj nabavil za študentko, ki bo začela čebelarit in, če se ne motim je že registrirana na forumu žal ne vem pod kakim imenom. Tudi g. Grom ima 2 taka panja trenutno pri meni, ker je Budija meni dostavil Marko zbudi se no!?

V kolikor te kajpodrobneje zanima pa je moja malenkost vsem na voljo x^x

#12 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 5. junij 2003, 13:21

Da so močne družine so pogoj za dobro bero, mi je postalo popolnoma jasno takrat, ko sem nabavil nekaj Grajševih 11 -satarjev. Pri 9 satarjih se mi je - tudi ob manjšem številu čebel - še nekako izšlo, pri večji prostornini pa sem točil veliko pod povprečjem oz. pod možnostmi, ki jih takšenj panj ponuja. Ko sem naslednjo sezono začel prakticirati - tudi - pomladansko/razvojno krmljenje, je bil izkoristek pri vsakem točenju močno nad povprečjem.
Predstavljam si, da je tako tudi v LR panjih.

Glede begalice - pride uporaba le te v poštev samo v primeru da že kupiš takšenj panj, ki jo vsebuje, ali pa se jo da kupit in nato vstavit posebej?

#13 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 5. junij 2003, 14:13

Danilo, priznam da nisem vedel za AŽ panje z begalnico. Prosim, če lahko opišeš, kako zgledajo ti panji. Zanima me, če je to res dobra rešitev, zakaj tega ne uporablja več ljudi? Po mojem mnenju si z begalnico v klasičnem AŽ panju ne pomagaš preveč, sicer bi jo že vsi uporabljali (na panj prihraniš približno 5-10 minut, množi s 100 in boš videl, koliko časa ostane). Brez zamere, Danilo, ampak obstaja razlika med razviti/izumiti nekaj in razviti nekaj, kar bo splošno uporabno. Jaz sem tudi razvil sistem za (pol)avtomatsko hranjenje v AŽ panju, pa je uporaben približno toliko kot čevlji iz svinca na Jupitru

#14 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 5. junij 2003, 20:46

Ja begalnica je čisto enostavna zadeva in ZAKAJ je ni povsod je drugo vprašanje isto kot Jurkovičev AŽ nakladni sistem in Debelakova zaklada pa Kozincov panj itd :xx!:
Vem samo, da je lani nek velik čebelar po priimku Medved, če se ne motim naročil pri Budiji 200 novih panjev z to begalnico.

Pislakova begalnica v AŽ panju pa je tako konstruirana: matična rešetka je zadaj z odprtino ( v lesenem delu) skozi porineš lesonit in zapreš rešetko dan pred točenjem. Na sprednji ( dvojni steni) je prehod za na dno spodnjega žrela in čebele odidejo ven nazaj noter pa ne morejo. sedaj enim tole ni ratalo,ker niso čistili matičnih rešetk in potem je logično ni mogoče zapret. Nekateri so imeli baje težave, ker so čebele skozi tisti prehod v dvojni steni hodile gor.
G. Pislak tole uspešno uporablja kolkor vem, sam nisem tega probal zato ne hvalim in ne grajam. Po moje, če je vse kot mora bit je zadeva verjetno uporabna. Boštjan bo sedaj imel dva taka panja in bo postregel z lastnimi spoznanji o tem do takrat je pa to vse kar jaz o tem vem.
Zamerim ti pa niti najmaj sem pa :V: , ker tega nisi vedel kot čebelar bi moral x:Dx vidiš včasih mi ''kmetavzi'' še vas lahko kaj naučimo x^x

#15 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 5. junij 2003, 21:18

Joj Danilo, moral vedet x:Dx Sem se nasmejal, ko sem tole prebral. Poglej, jaz sem prepričan, da se lahko vsi veliko naučimo eden od drugega, ne glede na to, kaj smo. Samo uporabe begalnice v AŽ res nisem zaledil še dozdaj. Pri številkah, ki si jih omenil, to niti ničudno, saj je LR panjev v Sloveniji par tisoč, pa je v učbeniku za krožkarje po besedah ene izmed mentoric komaj omenjen. Sem ti pa hvaležen, da si popravil mojo napako :palec:

#16 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 5. junij 2003, 21:48

Naučimo ja tega nisem nikoli zanikal torej spet veš nekaj več in kdo pravi, da internet ni dober način za učenje pa tudi ''kresanje'' mnenj!?

Glej begalnico je skonstruiral g. Pislak in vsi ne obešajo vsega na zvon, nas enih par pa je takih, ki vsakemu vse povemo žal...kot drugo bi jaz tisto odprtino navzdol zamenjal z konosno luknjo v mediščnem zapiralu ( izlet ven, noter pa onemogočen) podobno ima g. Ošlaj iz Lendave za svoj BIO AŽ nakladni panj....

Krožek, ja vsak mentor bi moral obvladati oba sistema, če bi naj bil mentor sicer pa se jaz v te zadeve nebi spuščal panj je vsak dober le čebelar mora biti za to x^x

Veliko jih ne uspe z 12 satnim AŽ-jem kako bo z trietažnim ali pa z LR panjem, to je vse stvar občutka, kdaj kaj in koliko pa ta pravo selekcijo si moraš naredit za matice, da lahko poženeš družine. Jaz imam trenutno pri meni 1/1 LR nklado v katero sem treščil roj iz 11 satarja, družina je v nekaj dneh potegnila vse satnice nabila še med sedaj je že zalega in počasi bi moral dodati drugo nklado. To bo naredil lastnik te družine, če bo uspešen. Družina popolnoma poseda vso naklado in roji so idealni za tako naselitev tole bi morala biti popolnoma očna družina v zimo na 2 nkladah!? Drugi problem je, če je ta panj sposoben prinesti tlko medu kot bi moral, če bne potem je nekaj narobe ali z panjem ali z čebelarjem, če to ni to. Danes sem šel gledat moj trietažni AŽ, če se je matica oprašila, se je in potem sem malo še po mediščih pogledal in je poln medu zato je tudi prvi potegnil na vejo se pravi bo dal več kot navaden AŽ razen roja je ostalo ok x^x

#17 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 10. julij 2003, 10:44

Se pravi, da je možno kupiti Pislakovo matično rešetko z begalico za vsak AŽ panj?

#18 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 10. julij 2003, 15:37

Ni tako simpl, rešetka je ozroma leseni del je debelejši in potem vratca treba obdelat. drugi problem je prehod skozi dvojno steno, ki ga navaden panj nima razen moja teorija o konosnih luknijicah v mediščnem žrelu.

#19 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 11. julij 2003, 09:27

Sem že pozabil. Za stare panje tega ne bom uporabil, za nove pa ni problem, ker je rešetka že njihov sestavni del.

Koliko pa stane takšen panj (ki to zadevo že vsebuje)?

#20 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. julij 2003, 15:34

12 satar z begalnico pri Budiji 21.000....

#21 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 18. julij 2003, 14:02

Ni poceni, sam kar je treba je pač treba ... Tole z ometanjem je sila zamudno in - če ni paše - zoprno .... :sori:

Škoda, da ne morem reševati teh zadev za panje, ki jih že imam ... Na začetku sem se kar razveselil, da bo prihodnost končno "drugačna". Bo že! x:)x

Naslednjo nedeljo gremo čebelarji k Antonu Zoru v Lesce - predsatvitev čebelarjenja v 3 etažnih AŽ panjih. Tudi tole, z uporabo begalice ga bom vprašal ...

#22 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 18. julij 2003, 16:51

Ja lahko napišeš kaj se boš naučil in videl, tudi mi se lahko kaj naučimo in vse prav pride, ali pa tudi spadaš med tiste ''zarukane'' stare čebelarje, ki nič ne povedo in pokažejo x:Dx x:Dx x:Dx

#23 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 18. julij 2003, 17:07

Letos v jeseni nabavim pri Ploštajnerju dva nakladna za test - Riharjevo knjigo pa že imam x:Dx x:Dx x:Dx

Jani

#24 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 18. julij 2003, 17:13

Svetoval bi ti, da se obrneš na Tomaz.Zajc@saturnus-hela.com on dela LR panje zase mogoče se lahko zmenita kaj in kvaliteta bo boljša verjemi mi :palec: Mislim, da je na dopustu še cel drug teden piši pa ti odpiše, ko se vrne, pripiši, da sem te jaz napotil k njemu pa bo vse OK....

#25 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 19. julij 2003, 07:37

Kvaliteta je pomebna x!x jaz sem že imel nizko nakladne, ki jih je nek mizar zanesenjak naredil iz odpadnih kosov v njegovem mizarstvu xrolleyesx po dveh mesecih in malce poletnega dežja so se zvili in razcveteli, da so čebele letale na vseh koncih in krajih ven :eek: za dva prsta velike šprajne so bile :xx!:

Pokličem Zajca te dni :palec:




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0