Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Medica


  • Prijavi se, če želiš komentirati
168 komentarjev na to temo

#151 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 5. december 2003, 15:43

Ja vse kar pišeš ti vermama ampak tega se mi ne bomo še lep čas rešeili brez skrbi še nam bojo grenili življenje!

Ja in kaj bi ti napisal oziroma kaj imaš v mislih?? Lahko malo napišem samo je pa problem cenzure odvisno kaj mi bojo skozi spustili???

#152 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 8. december 2003, 09:13

Če si kdaj gledal Trontlja, ki občasno, mislim da ob posameznih četrkih, napoveduje vreme na POP TV, boš vedel o kakšnem načinu govorim. Trontelj poleg vremena pove tudi kaj "pikrega" na račun aktualnih stvari. To se mi zdi popolnoma o.k., saj ne gre za nič drugega, kot "hudomušne" pripombe, ki dajo misliti. Le-te samo popestrijo njegovo brezhibno in strokovno poročanje o vremenu. Na takšen način bi se jaz lotil kakršegakoli pisanja; stroka + aktualen dodatek.
Tem za prvo in drugo ti ne more zmanjkat; ne vem, zakaj bi te kdo cenzuriral, saj gre za avtorski prispevek, ki ne bo kvaril konteksta čebelarskega časopisa.
Itak pa sem že enkrat nazaj pisal o tem, da je Čebelar še premalo ozek, saj je prispevkov iz društvenega življenja še preveč....in pa da mu je treba dati malce drugačno noto - mislečo, ne samo poručojočo ....
Želim ti veliko uspeha! :palec:

#153 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 8. december 2003, 16:34

Te že razumem vendar je pač cenzura ne moreš napisat vsega kar bi hotel, ker ti pač ne objavijo ni tak enostavno. jasno, če bi kritiziral to ali ono mi bopdo pač ven vrgli tisti del žal...
probal bom naredit vse kar je v moji moči ampak :V:

#154 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 9. december 2003, 08:28

xrolleyesx Kot pravijo; podaj objektivno kritiko in navedi rešitev. Ta je lahko tudi v obliki razmišljanj in primerjav z našimi sosedi čebelarji v Avstriji, Nemčiji ipd. Kdo od naših čebelarjev pa ve, kako je s panogo v sosednjih državah ....? O tem govorim. Treba je ljudem malce odpreti oči, jih vspodbuditi k razmišljanju, to je pa najlažje narediti tako, da jim daš konkretne, primerljive podatke. Veš, pri naših "vodstvih" je problem vedno isti; iz nekega dobrega, obsežnega konteksta vzamejo samo tiste dele, ki jim pač pašejo, ostalo pa pozabijo. In stvar v praksi ne more funkcionirat, ker je pač pomanjkljiva, ker zahteva tudi tisti drugi del. Kot da bi vzel agregat iz Porscha in ga vstavil v R5. Hallo! Ne špila, pa da se še tako matraš.
Podatki so najpomembnejši. Že naši (nekateri) predniki so to vedeli in širili kulturo in ostalo, pomembno za nas, po vsem "tujčevem" ozemlju....
Če te cenzurirajo, je po moje brez veze pisarit*. Potem naj pišejo sami in Čebelar bo še desetletja nespremenjen...

*(Pa saj ne boš nestrokoven, pa tudi žalil ne boš nobenega....)! :palec:

#155 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 9. december 2003, 16:34

Vse te razumem samo kt pišem je tu kar neki težav saj kolko se bo dalo bom že probalto izvajat samo brrr...veš mene itak imajo v ''zobeh'', ker jim občasno spustim kake hudeeee... :vragec:

#156 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 9. december 2003, 20:02

Samo mogoče bi pa lahko ravno ubral takšno taktiko, da bi jim podtaknil kakšno stvar za cenzuro, zraven pa daš kot za šalo kakšno malo noro, pa vendar dobro idejo. Kdor pozorno bere, bo mogoče tudi v šali našel uporaben nasvet.

Vsekakor pa ne pozabi spodbujat ljudi, naj začnejo uporabljati računalnik, pridejo na internet. Saj bi lahko tudi tukaj pisal (če boš seveda imel čas) še kakšna dodatna navodila. Če prav razumem, moraš ti oddati nasvet vsaj 14 dni pred mesecem na katerega se nanašajo. Kakšna vremenska nezgoda ali kaj podobnega, kar ne moreš vnaprej predvidet-ti pa imaš tudi tukaj dopolnit svoje nasvete-v realnem času, ne šele v naslednji številki. Kakšna se ti zdi ta ideja?

#157 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 9. december 2003, 20:32

Marko vse kar bo v mejah normale oziroma kar bom le lahko bom. Upam, da me poznaš dovolj dobro kajti delam na vsem tem in sem zmeraj za zadevo.
Tudi uporaba računalnika pride na vrsto vendar bom jaz o tem pisal konc leta kajti imam malo drugače naštudirano kot g. Grajzar je pa on zelo dobro pisal o vsem tu ni kaj!? Sm pa že za v prvo številko pozval vse, da obiščejo ta forum in yahoo skupine.

Navodila bom po izidu čebelarja sproti postavljal na svojo spletno stran tak, da bo možnbo tudi tako prid do njih vendar šele po izidu kajti veš kak je z tem???

Naj ti povem, da jaz moram oddat 1 mesec prej torej do 3 decembra je bil rok za januar in 3 januar je rok za februar itd..torej zelo zoprno za pisat...edino nek občutek in ritim pa izkušnje te tu rešujejo žal pa ne moreš pisat dotično kaj se godi...

#158 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 10. december 2003, 09:29

Najprej glede objavljanja na tvoji strani. Verjetno bi bilo še najlažje, če boš kar na roke naredil. Premakneš star nasvet v arhiv in nastaviš novega. Avtomatsko-če bi uporabljal php, bi lahko npr verjetno rekel, da naj do tega datuma servira dokument1, po tem datumu pa dokument2. Če bi imel dokumente označene z isto številko kot je zaporedna številka meseca, bi lahko avtomatično menjalo. Sicer pa mi je Mitja-Admin rekel, da je on dober v teh stvareh. Vprašaj ga za nasvet.

Glede nasvetov na forumu imam eno idejo, samo je vprašanje, če bi ti čas dopuščal.
Torej, imaš dve temi v posebnem oddelku-ena ima naslov Aktualni nasveti, v njo imaš pravico pisati samo ti, nasvete lahko objavljaš tedensko ali po potrebi. Druga tema bi bila Vprašanja, pohvale in pripombe, kjer bi imeli možnost pisati vsi. Na začetku te teme bi vedno pisalo, da je potrebno dobro prebrati navodila, potem pa vprašati, če tam ni odgovora. Tudi če ima kdo kakšno pripombo, naj citira tisto, s čimer se ne strinja, potem pa navede svoje argumente. Sklicevanje na lastno avtoriteto ni dovoljeno, lahko pa predstaviš lastne izkušnje. Zaželjeni bi bili lokalno obarvani prispevki-zaradi klimatskih razlik v Sloveniji. Seveda je možno v kateremkoli drugem oddelku sprožiti debato o čemerkoli, ti dve temi bi bili namenjeni zgolj temu, da bi ob koncu leta dobili res dobra navodila.
Sistem bi recimo bil približno tak kot sprejemanje zakonodaje, z novelami in na koncu prečiščeno besedilo. Če pravimo, da politiki ne znajo, pa pokažimo mi, kako se dela :palec:

Samo še enkrat, če bi tak način preveč posegel v tvoje delo, potem to seveda ne gre.

#159 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 10. december 2003, 10:43

Danilo, predlagam ti, da ohraniš lastno noto in jo rasprostreš čez celotno vsebino. Praviš, da si jim v zobeh. Hvala bogu, vsaj enkrat nekdo, ki "zrajca" "elito". In pri tem tudi ostani. Tako glede nasvetov kot tudi "začimb", ki jih boš (UPAM) mešal poleg.
Gre za avtorsko delo in mislim da ni potreben feet back, na katerega bi spet moral odgovarjat ali pa se mu prilagajat. Če bi vsi avtorji, katerih dela v založbi objavljamo, sledili napotkom, ki jih nenehno razsipavajo vsi v okolici, potem bi njihova dela uzrla luč sveta mnogo kasneje kot pa jih.
Tvoj predhodnik je - kot že vsi pred njim - teme podajal v kontekstu, ki ga bolj ali manj že poznamo. Morda so tukaj največ pridobili čisti začetniki, na katere je včasih tudi posebej apeliral. Mi, ostali, z že nekaj km čebelarske prakse, pa smo prav radi prebrali tisto "vmes", t.j. avtorjev oseben pogled na zadeve, ki niso prav v vsakem učbeniku.

#160 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 10. december 2003, 12:29

A morda veš, kdaj in kje je ocenjevanje medenih pijač (medice, likerji...)?

#161 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 10. december 2003, 16:16

Marko zaradi mene lčahko naredimo kar hočemo in če bo MITJA priperavljen te stvari uredit in se pozabavat v php potem dajmo samo jaz verjetno časovno vsega ne bom zmogel. Mene čas baše poleti takjo, da niti umret nebi mogel x:Dx

Kar bom lahko bom pisal in kar bo v moji moči in moje čebelarski praksi le prebrat bo treba kajti moje pisanje bo nekak drugače več bo mojih lastnih izkušenj žal pa brez ustaljenega pisanja ne bo šlo treba bo eno in drugo ubrat.

Za ocenjevanje bo objavljeno v čebelarju je pa nekje aprila ali maja ne se sekirat boš obveščen....je medica že povrela???

#162 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 11. december 2003, 08:56

Medica še vre x:Dx Imam tri različne nastavke in pri vseh je nepovret sladkor po Bx še vedno visok; nad 25 Bx. Pa tudi Ph je nad 4... Malce bom še počakal pri cvetličnem, pri ostalih dveh (kostanj in gozdni) pa mislim, da bo čas za prekinitev naslednji teden.

A morda veš, koliko g nepovretega sladkorja je 1 Bx. Sprašujem namreč zato, ker je vsaka tabela poglavje zase, Nikjer ni za enako vredost po Bx enaka stopnja nepovretega sladkorja?

#163 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. december 2003, 16:26

Miro tabela je le približek in ni točna to je neka osnova kajti v laboratoriju je meritev potem merodajna.
Pri 15Bx je nekje nepovretega 130 mg sladkorja kot pišem to je le približek, ko boš poslal na analizo boš potem videl kaj bo alk. in nepovret sladkor!

#164 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 12. december 2003, 09:51

Kolikšno pa je odstopanje?

Kdaj si ti prekinil vrenje in kakšna je bila stopnja nepovretega sladkorja na koncu?

#165 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 12. december 2003, 15:39

Miro vrenje prekini pri 16Bx razen za kostanjev med to je itak druagčna štartna osnova tam moraš pa nekje pri 22 ali najpozneje 20Bx prekinit, ker je drugače pregrenko saj kostanjev med je čist drugo.
Nisem dal merit nepovret sladkor oziroma nisem vprašal na analizi, ker me ni zanimalo zanima me edino alkohol in ta ne sme biti manj kot 10 in ne več kot 13 vol% saj veš so te učil.....
Stopnja nepovretega je odvisna z kakšno osnovo si štartal močnejša ( bolj sladka) je bila mešanica več ostane in višji bo vol% alkohola...

#166 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 12. december 2003, 21:32

Gledam zapiske in tabele v učbeniku, ki smo ga dobili na predavanju. Pri 16 BX je procent alkohola pod 9%, kar pa ne sme biti.
Za kostanj mi je pa jasno, da mora biti nepovret sladkor višji.
Vse to je o.k., če le ne bi vsaka tabela za enake vrednosti BX kazala popolnoma drugih podatkov za nepovret sladkor in pa drug % alkohola.
Mislil sem, da je spet kakšna fora, ki smo jo tečajniki preslišali ali pa so jo pozabili povedati. Slednje itak... Pa vidim da ni.

A si ti pri svoji medici uporabljal tudi kakšna olepševalna sredstva (čiščenje medice ipd)?

Veš da bi rad dober zvarek, že zato, ker ga boš ti degustiral x:Dx x:Dx :palec:

#167 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. december 2003, 07:07

Če si naredil po tistem kar so ti povedali potem nimaš kaj se bat, ustavi pri 16Bx in to je to. Jaz sem mojo zadnjo serijo ustavil pri 15 pa je bil alkohol 13,01 vol% torej, če bi mal prej meril in ustavil pri 16 bi bilo idealno!? Kolko medu si dal na skupni volumen 10 litrov???????
Odvisno je, če si dobro oziroma točno stehtal med, če je premalo bo slabša, če je peveč bo močna v tem je štos....tiste tabele so za vino in ne za medice kot pišem služijo kot primerjalne in ne moreš po njih delat. Ti moraš vedet kolko si dal medu in zračunat ( pa saj to ste se učili).....

ja jkasno rabiš neki enoloških sredstev tud to ste se učili ali pa ne???

#168 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 13. december 2003, 19:14

Nastavki so trije; cvetlični, kostanjev in gozdni. Na 10 l volumna sem dal cvetličnega medu 4kg, kostanja 5 kg in gozdnega 4 kg. Rekli so nam, da naj kostanj prekinemo pri 24 BX, cvetličnega pri 18-19 BX, za gozdnega pa niso rekli nič. Ker je slednji sladek, bi lahko tudi zanj ustavil vrenje pri kakšnih 18 BX.
Ja, tabele so za vino in to je tisto, kar malce bega. Pri vinu bi vedel, pri čem sem, pri medici pa so to samo približki. Pa tudi iz prve roke je fajn izvedeti, kakšne so izkušnje pri nastajanju tega izdelka.

Glede ostalega, vem kaj lahko uporabim, zanimalo me je, če si kaj od tega uporabil pri svoji medici. Še kaj poleg žveplanja.....

#169 eGenAs

eGenAs
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 14. september 2008, 18:27

Medica je pa komplicirana zadeva kajti treba se je spoznati na vinarstvo-kletarstvo. Rabiš refraktometer ali pa nekoga iz bližine, ki ti ga lahko posodi kajti vrenje treba nadzirati in ustaviti. Druga stvar rabiš optimalno temperaturo od 18-20 stopinj ne dosti več tudi do 22 še gre čez pa ni priporočljivo. Pri 25 stopinjah so že dejavne ocetnokislinske bakterije in stvar gre po zlu. Temperatura ne sme nihat mora biti konstantna, jaz sem delal na 19-20 stopinjah.Medico je najbolje delat pozimi kajti za ustavitev vrenja rabimo temperature pod ničlo razen, če imamo klimatiziran prostor in kako funkcionalno zamrzovano skrinjo seveda prazno, da hobuk postavimo v njo, ker je drugače proces vrenja težko ustavit!? Sam recept tu ne bo pomagal kajti to je težko, lahko sicer opišem ampak dvomim, da bo komu uspelo brez podrobnih navodil. Rabimo reagente za merjenje prostega in skupnega SO2 kajti, ko ustavljamo vrenje moramo zažveplati in prosti SO2 mora pri medici biti na 35 Mg na liter, pod 25 Mg ne sme pasti, ker lahko zadeva začne ponovno vreti, hraniti se mora na 12-15 stopinjah celzija dokler se ne očisti. Uporabimo lahko bentonite, ter tekočo želatino stvar pa mora mirovati v kleti VSAJ 6 mesecev preden jo lahko flaširamo. Za flaširanje pa isto kot vina, razkuževanje steklenic in sterilna filtracija kar pa si malokdo lahko privošči!!



Res je skoraj vse, kar pišeš, a pišeš tako, kot bi hotel, da naj bralec ne razume.

Ker se že dolgo ukvarjam z nego vina, so mi tu stvari kar poznane, a le pri vinu, za medico te bom vprašal in za nasvet ti bom hvaležen.

1. Prekinjanje vrenja je kompleksna zadeva in za svojo lastno uporabo NIKOLI ne prekinjam vrenja z žveplom (drugače je seveda, če delaš pijače za prodajo). Nisi napisal, a zelo pomembno je, ne le da narediš pijačo/vino s 35mg/L prostega SO2, ampak da ga pri tej vrednosti tudi obdržiš. Treba pa je vedeti, da je to pri vinih zgornja po zakonu dovoljena meja. Za poznavalce pa je ravno tako pomembna (za pivce pa še bolj) skupna količina SO2. Redko boš našel vino s skupnim SO2 izpod 90mg/L. Pogosto je prekomerna količina skupnega SO2 v litru bolj škodljiva kot količina alkohola.

2. Tisto o ocetnokislinskih bakterijah je malo "takotako"; sterilna predelava je tista, ki je zakon, a poudarjanje tega je za male pridelovalce lahko le vlivanje strahu, da se res potrudijo in brez ustreznih tehnoloških sredstev naredijo, kar se pač da.

3. Ni tako pomembna zunanja temperatura, važna je temperatura "obdelovanca", ki naj ne bi presegla 20 stopinj, optimalna je 17 do 18. To se z malo ljubezni do dela da lepo krmiliti. Težje je spremljati prosti SO2, skupni SO2 pa sploh.

Toliko na splošno in o vinu.

Pri medici, taki ki jo je pil Radovan (stavim, da je ni žveplal), me pa bolj zanima, koliko sme biti še sladkorja v medeno-vodni raztopini, da "mošt" ob primernih kvasovkah še lahko začne vreti, oziroma da se zaradi nakopičenega alkohola vrenje samo od sebe ustavi. To bi bilo tapravo!

Hvala in LP.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0