pri nas pa to delamo čisto enostavno....
zelje naribamo, prej se glave očistijo... no odstranijo se tisti bolj poškodovani pa grdi listi. Pa "štorček" se tudi mal očedi. če ne kar mal že odstrani....
potem pa doma imamjo nože prav primerne za rezanjee zelja...
ja je fino dase zelje čim tanjše pa enakomerno nareže, kar pa je kar velikokrat odvisno tud od sorte zelja. mora biti tisto, ki ima bolj trde glave....kakor vem se je pri nas najbolj obnesel ljubljanski al pa varaždinski...ne vem no mislim da je tako. Ostale zelnate glave so se preveč lomile ...pa ni blo fajn.
No potem pa čisto enostavno....narežeš eno glavo , pa drugo...itd...vržeš vse skupaj v sod ....potema pa sol, pa tlačenje...to zelo pomenbno da je zelje dober pretlačen...kolko soli pri nas to dajemo čist tko po občutku...drugaš pa mal prst pa probat tisto zelnico...aja pa dodamo tudi kumino....v zrnu ne mleto.... vodo med ribanjem in tlačenjem sprot mal odstranmo...obtežimo pa tako: najprej na vrhnjo plast zelje čist bombažen servet, potem damo čez hrastvove dilce, no deščice, ki so tako obrezane da pašejo v sod...potem pa obtežimo z velikim kamnom
. pa pokrijemo. aha pa še vodo ulijemo na vrh...tako da pokrije pretlačeno zelje...
Smo pa tudi kisali cele glave....to pa tako dali vmes med ribane...postopek pa enak.
Zdej je tako....bolj je zelje na toplem hitreje se bo skisalo...no potem pa tudi dela več ...bolj pogost pranje....
Sem čisto po domače povedala...ampak naše zelje je vedno super...čist bio....
Lahko rečem da sem zrasla od zelja (prava bio prehrana)....tako da sedaj ko sem velika, zelja ne obrajtam preveč....ampak, pri nas je mami vedno rekla jejte zelje je dober za spomin....to bo pa kar držalo
Pozdravček