Ponesrečeno kosilo
#26
Objavljeno: 30. november 2004, 09:55
In važna je posoda, v kateri pečeš...biti mora takšna, da se meso PEČE...in ne spusti vode, kar se zgodi recimo pri teflonski posodi...
Astra
#27
Objavljeno: 30. november 2004, 09:56
Jaz sem tudi bosa pri pripravi mesa.
#28
Objavljeno: 30. november 2004, 09:56
...v našem hladilniku ni zdržalo več kot en teden- meso je bilo pa resnično mehko,sočno....
...dopustujem kot Robinzon (brez elektrike in ostalega komforta-ker so nekateri družinski člani zapriseženi mesojedci- je tako pripravljeno meso, sicer narezane na manjše koščke v steklenih kozarcih dihtig zaprto zdržalo v olju tudi 14 dni, mehko sočno in užitno , položeno v naravno klet 2 metra pod istrsko zemljo, ko so dosegale temperature 30 stopinj C....
Poizkusi, pa poročaj!
Meni je ta recept povedala neka baletna umetnica, ki je deset let preživela v Iranu...
Potem pa sem še našega mesarja sprovocirala, da mi je razložil kako to naredijo po gostilnah, da nimajo radirk na krožniku
#29 Gost_sstane_*
Objavljeno: 30. november 2004, 10:37
Drugače pa, vsako meso, tudi govedina, mora biti uležano, nekaj dni, da se začne naravna fermentacija, pa brez soli in drugih dodatkov, ki bi poškodovali celične membrane
Ko pa goveje zrezke pečeš, jih peci na svinjski masti, kuhanem maslu ali sezamovem olju, najbolje pa brez na žaru, na veliki vročini in čim krajši čas, daj na segret krožnik, posoli z zdravo soljo in pravkar mletim poprom in pokapaj z limoninim sokom
#30
Objavljeno: 30. november 2004, 11:31
daljši čas torej mora bit za mariniranje! Astra, v čem pa potem peči če ne v tefalovi ponvi, imam tud litoželezni vok, dobro.. do zdaj je blo pač zateglo, bom probala tam še speči!
lia, praviš da ni več kot teden zdržalo meso v hladilniku? A je že smrdet začelo al kaj? No, jst kar se mesa tiče, sem ga največ do zdaj kak dan pustila tkole v hladilniku nasoljenega in začinjenega pa tako, drugač, ko pa meso odmrznem pa ponavad še isti al pa naslednji dan nrdim, nisem vajena tega da bi se predolgo časa valjalo okoli, sej v bistvu že pr mesarju neki časa tko leži.. .
#31
Objavljeno: 30. november 2004, 11:46
...jaz pa drug da oči na peclje, ko sem hotela na hitro spacat kosilo,....
....drugače pa, ko pečeš ne smeš pokrivat...da voda sprot izpari
...torej vržeš v vročo ponev in capa capa takoj obrneš....pa takoj na krožnik
Sem delala doktorat na ocvrtih lignjih kako jih pripravit, da niso guma in prepojeni z oljem muke ježeve kako jih šele očistit šele ko sem imela priložnost eno profesionalko zraven gledat, so se mi zabliskale čarobne male cake
#32
Objavljeno: 30. november 2004, 11:53
<{POST_SNAPBACK}>To, kar si napisala, je carpaccio in se uživa surov
Drugače pa, vsako meso, tudi govedina, mora biti uležano, nekaj dni, da se začne naravna fermentacija, pa brez soli in drugih dodatkov, ki bi poškodovali celične membrane
Ko pa goveje zrezke pečeš, jih peci na svinjski masti, kuhanem maslu ali sezamovem olju, najbolje pa brez na žaru, na veliki vročini in čim krajši čas, daj na segret krožnik, posoli z zdravo soljo in pravkar mletim poprom in pokapaj z limoninim sokom
....bhm in khm, sem kuharski amater pa tak...po čudnem naključju moram pa kuhat za nikoli zadovoljne stranke
Pač poizkusim, kar mi pride na ušesa....in ta nasoljena reč v olju se je dobro obnesla....
Da je pa škodljivo...to pa itaaaaaaaaak
še najbolj zdravju škodje življenje samo. Ali kakor reče dr,patolog Bračko: "Kozarec mrzlega pira, lahko samo koristi?
#33
Objavljeno: 30. november 2004, 11:58
ja, to se mi je tud zdelo da je varianta.. sej pravim, nisem še tko dolgo ničesa pustila...
ja, ko se jst lignjev spomnim in to na olivnem olju, totalno neužitno..
kaj pa nrdiš ti? Jst jih pomokam, pa tko spečem, kr same brez moke mi ni ratalo, se je vse neki krčilo in skakalo..
ah ja, kaj zdaj se namoči meso v olju nasoljeno, al ne?
#34
Objavljeno: 30. november 2004, 12:05
pa čist vseeno a jih daš v pivsko testo, razžrvkljano jajce z mlekom, ali samo v moko(če imaš pri rokah je najboljša koruzna ali pa ostra bela)... z eno roko jih dajem not, s penavko pa sprot ven pobiram, kar v mrežo, da se fajn odtečejo...
...olivno olje CVRET JE SMRTNI GREH
#35
Objavljeno: 30. november 2004, 12:10
#36 Gost_sstane_*
Objavljeno: 30. november 2004, 12:45
Kar ni dobro, je škodljivo, če ga serješ dan na dan<{POST_SNAPBACK}>
Da je pa škodljivo...to pa itaaaaaaaaak
#37
Objavljeno: 30. november 2004, 15:05
Lepo skuham krompir, ga z vilico poberem iz vrele vode in previdno hitro olupim in takoj strisnem v jamico okoli ostre moke , da ne bo grudic .
Na vrh nalistam maslo, posolim in počakam, da se krompir malo ohladi. Mama je rekla: ne šparaj jajc pri njokih! Tako lepo ubijem notri še tri jajca in poskusim zamesiti.
A sem pozabila na prvo pravilo za njoke: uporabljaj star krompir in ne patatin (njokov se ne dela med majem in začetkom septembra!)
Ja pa sline za njoke poleti . Mesim in ker je krompir 'močil', sem dodala še ogromno moke, da je testo namesto rahlo postalo trdo kot beton .
zrolam trakove in narežem mičkene njokce, velike za konico palca.
Zraven naredila pečenko, ki je tudi za en klinc izpadla pa njoke, ki so bili kot metki za šibrovko
#38
Objavljeno: 30. november 2004, 15:17
Nona reče, 'Precedi župo in zakuhaj rezance!'
Jaz pa vzamem cedilo, previdno izvlečem meso iz lonca, in prestrežem vso goščo...župa pa... , po grlu lijaka....
Potem grem po škrnicelj z rezanci in....ia,ia, in šele ugotovim... jao
in moja nona, čeprav dobra kot kruh, je bila vedno slabih živcev , tako da je čim jo je kaj pogrelo, pograbila kakšno gorjačo ali krepelce . S tem, da je kandidatu za batine vedno dala možnost, da uide. 'Kdor nima v glavi, mora imet v nogah', je bil njen fazon.
Run, Forrest, run
#39
Objavljeno: 30. november 2004, 16:13
#40
Objavljeno: 30. november 2004, 16:25
#41
Objavljeno: 30. november 2004, 17:16
#42
Objavljeno: 30. november 2004, 17:37
Misliš na kislo zelje in repo..ali surovo?Razlika je kuhati sveže zelje ali pa že skisano....<{POST_SNAPBACK}>zanima me, kaj date ponavadi v zelje in repo, kakšne začimbe?( poleg stročnic seveda )
#43
Objavljeno: 30. november 2004, 18:54
<{POST_SNAPBACK}>.pokličem, slaščičarke iz nekega hotela, če bi lahko in bile pripravljene rešiti torto( in mojo čast)...pa so bile....Prinesla torto in čez nekaj ur, ko sem jo prišla iskat...ČUDEŽ...čaka me prekrasna trinadstropna torta....vse ravno (pravi kot -točno 90 stopinj) in vse pravilnih oblik.Kaj so storile:za dve uri jo dale v zamrzovalnik...stvar bila dovolj trda, da so jo oblikovale, v sladko smetano so dodale tudi želatino...In torta bila dobra, pa tudi lepa
waw
#44
Objavljeno: 30. november 2004, 18:55
<{POST_SNAPBACK}>
Potem grem po škrnicelj z rezanci in....ia,ia, in šele ugotovim... jao
in moja nona, čeprav dobra kot kruh, je bila vedno slabih živcev , tako da je čim jo je kaj pogrelo, pograbila kakšno gorjačo ali krepelce . S tem, da je kandidatu za batine vedno dala možnost, da uide. 'Kdor nima v glavi, mora imet v nogah', je bil njen fazon.
Run, Forrest, run
#45
Objavljeno: 30. november 2004, 19:22
Pred dvema letoma je tudi moj tast imel šetdesetletnico.... Jaz sem se javila, da ga presenetim s torto. Tronadstropna. Sponji model je imel premera približno 60 cm (mi ga je moj na šihtu naredil). pol pa še ena manjša na vrh, čist na vrhu pa srček.... ratala mi je zelo lepa.....
Praznovanje pa se je dogajalo nekje v božjih rovtah... ovinki pa makadam pa cele jame na cesti.... Jaz sedim spredaj in "vozim" s torto vred.... Nagibam se na sovoznikovem sedežu kot na motorju s torto vred... torta je imela ziher čez pet kil al pa še več... v glavnem roke so me pošteno bolele.... Pol pa na pol poti VIDIM da se je vsa torta, razen sponjih dveh plasti popeljala za slab decimeter naprej.... Dobila je velika usta in na sprednjem koncu se je čist posedla, čokolada je popokala..... Mislla sem da me bo kap.... Od togote sem kar jokat začela.... Ampak so jo pojedli, čeprav čist pošvedrano!
Enkrat sem pa hotla ocvret pečjakove svaljke al njoke, če hočete... še danes ne vem, ali je bilo olje preveč vroče, al pa mi ni blo namenjeno.... Stresem v olje in k je to začelo pokat.... Na hitro so zakrknili, zgornja plast, skorijca je počila, jedro surovo pa je začelo skakati iz posode.... Vse je blo od tistega testa... Na koncu, ko so vsi iz srajčk poskakali (pozor, vmes sem odprla marelo, da sem prišla do štedilnika, da ga lohk izklopim) so po olju plavale tiste srajčke kot čolnički....
Uh še jih imam takih.... sam kdaj drugič!
LP maestro Nataša
M. H. Alderson
#46
Objavljeno: 30. november 2004, 19:41
Mami je očetu spekla tudi lepo torto...in dala"na hladno" v klet...ko je bil čas, da se torta prinese na mizo....ugotovila, da je tudi naša kraška ovčarka čekirala stanje torte..in normalno malo preiskusila.Zelo hitro smo luknje v torti napolnili, da je slavljenec dobil izdelek"kot se šika".Prisotne dame smo dobile nenapovedan napad hujšanja..vsi ostali, ki so torto jedli, so jo hvalili:Volk sit in koze cele ...glavno, da smo preživeli.
#47
Objavljeno: 2. december 2004, 16:15
M. H. Alderson
#48
Objavljeno: 26. avgust 2008, 15:43
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#49
Objavljeno: 29. avgust 2008, 12:54
ali pa moja prva šarlota. Vsa navdušena najdem recept v službenem cajtungu, za ziher še preverim na kulinarika.net in ja..bom delala šarloto. nakupim sestavine..želatino sem rabila med drugim in veselo na delo. Ker pa radodarna s biskvitom, sem jih zato naredila štiri takšne srednje sklede, da sem jih lahko drug dan zvrnila na krožnik. Pride soseda na obisk in se potoži, da dobi drugi dan obiske in ona nič ne peče, pa ji ponudim eno skledo s šarloto. Ji še strokovno razložim kako naj usipa ven, pa razreže pol in tak.
drugi dan veselo na preizkušnjo(aha - šli smo pol na letalski miting ) vse skup nekam migalo čudno..čudno vse skup..dam v usta...milo rečeno...čudno. Takšne že nimam v spominu. Probam drugo..ok..ta bi še bila - ker bila iz jogurta in kisle ter sladke smetane...samo nekaj čudnega se okusi...
pospravim in v dobri veri, da bo pol kaj bolje, dam nazaj v hladilnik. Pol se spomnim, da eno dala sosedi(ki obiske seveda že gostila )
Pridemo domov..in ni druge...odnesla tole svojo šarloto na humosni kup(kjer bo danes štrudl pristal)...
Kaj je dejansko bilo narobe sem ugotovila drugi dan v trgovini. Namesto želatine sem kupila želin..in to, da bilo vse skup čudnega okusa...zdaj vem zakaj.
Soseda ni upala nič rečt, da bilo kaj narobe. Pa bi komot lahko...samo vljudna je vseeno bila
Šele v tretje mi ratalo šarloto narediti tako kot se šika..ampak vaja dela mojstra
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#50
Objavljeno: 30. avgust 2008, 08:05
Bučkina juha.
Siml ko pasul, samo meni očitno ni namenjena.
Okusa je bila prozornega, izgledala je prozorno, nikoli dovolj slana....
Jaz sem se je najedla že pred kosilom, ker sem morala tolikokrat poizkusit, tako da sem bila slab izgled drugim.
Če neisem jedla jaz, ne bodo niti drugi.
Bolje da je niso, saj sem imela (ne da bi me kdo opozoril) nejedilno kumarično sorto buče (po domače, za živali)
Pojedli so pujsi, jasno.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0