Vinska rutica
#1
Objavljeno: 17. februar 2004, 21:32
LP, L.
#2
Objavljeno: 17. februar 2004, 22:54
Pa se zato (sodim, da je za prebavo OK), ker ga dajejo v snopcke v Istri in Dalmaciji, predvsem v take, ki so specialno primerni za zelodec.
Lahko pa grem pogledat v Asica, kaj on pravi.
*
Asic pravi, da vinska rutica (ki ji latinsko pravimo ruta graveolens, sicer pa ji pravijo tudi samo 'ruta'), zdravi glavobol, vneto grlo, prehlad, drisko, krce, ureja krvni pritisk in vpliva tudi na zenske bolezni in zivce. Omenja tudi histerijo...
Lahko uzivamo kot caj ali pa kot pripravek z vinom (namocimo ali skuhamo v vinu, 10g na liter vina).
Picasso
#3
Objavljeno: 18. februar 2004, 00:23
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#4
Objavljeno: 18. februar 2004, 10:46
Aha, je potem se nekaj takega notri, ki ne spodbuja samo prebave....
Zato je tako wanted v teh zadevah (recimo travarica)...
Picasso
#5
Objavljeno: 18. februar 2004, 15:45
Hm. Težava (nosorog - kozorog) je obvladljiva in razmeroma lahko rešljiva. Predlagam, da začneš uporabljati kakšno ljubkovalno ime. Npr. Nosko (ime je izumila Kristalka, jaz pa sem ji grozil, da jo bom čez rit - sam sm se hecu; mi je Nosko kr všeč).O? Thanx Nosorog (ni prvic, da se mi je samo hotelo zapisati kozorog).
lalala
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#6 Gost_sstane_*
Objavljeno: 18. februar 2004, 16:00
Napiši to v slovenske posebnostiMimogrede - V Žičah naj bi bila najstarejša gostilna v Evropi. Njihova specialiteta je "eliksir dolgega življenja", ki bazira na vinski rutici.
#7
Objavljeno: 18. februar 2004, 16:30
Imam jo doma. Naša mama jo namaka v šnopc (za želodčne težave, boleč trebuh ob menstrualnih težavah, prebava....)
Čaj je zelo prijetnega okusa in arome.
Ko je bil Tilen še dojenček in je imel krče, mi je mama dala to rastlino, naj mu ob krčih kuham čaj. Potem sem pogledala v to omenjeno knjigo in zagledam, da je spada med strupene rastline. Čist sem popiz.ila nad ubogo mamo, pa mi je povedala, da ga ne smem zalivati z njim, temveč le občasno.
Marsa, da pa v Grčiji zavijejo sarme v vinsko rutico . Listi rastline so majčkeni (ali pa pri nas zaradi klime ne zrastejo velike).
Najboljši čas nabiranja je pred cvetenjem.
Napisala sem samo tisto kar vem na pamet!
LP
M. H. Alderson
#8
Objavljeno: 18. februar 2004, 16:35
Res je, trapa, ma kako je bilo pa tole? Pa se gledala sem jo sproti, koza kozasta.... ko sem v Asicu iskala (in nasla).
*preseneca me, da ne pise nic o skodljivosti...
Tistole pa, napacna asociacija, toliko je bilo govora o vinski rutici, ki je pac ruta, da sem nekako zabluzila, in seveda - trta.. to je to, kamor so zavite sarme, v trine liste... :o|o:
Picasso
#9
Objavljeno: 18. februar 2004, 16:42
Sem zdej še brskala po netu, na hitrico, pa nisem nič takega našla. Vem pa dobro da JE ZDRAVILNA RASTLINA vendar strupenega izvora (kot mnogo drugih tud). Samo opomniti sem hotla, da mal bolj previdno....
Ja v Aščiču sem tud zdej gledala, pa je samo slika.... Se bom še mal potrudla!
Sarme v trtinem listu pa jaz tud delam, men so ful dobre
M. H. Alderson
#10
Objavljeno: 18. februar 2004, 16:46
M. H. Alderson
#11
Objavljeno: 18. februar 2004, 18:40
Stane nism zihr, da je eliksir dolgega življenja slovenska pogruntavščina. Večina raznoraznih eliksirjev, ki so "v modi" po Evropi, je maslo Archibalda Cockrena (umrl malo po 2. svetovni vojni, veljal pa je za "alkimista 20. stoletja") ali katerega od njegovih posnemovalcev. Ze recept eliksirja dolgega življenja (vinska rutica) ne vem, vem pa za recept "sončnega eliksirja":Napiši to v slovenske posebnostiMimogrede - V Žičah naj bi bila najstarejša gostilna v Evropi. Njihova specialiteta je "eliksir dolgega življenja", ki bazira na vinski rutici.
Sončni eliksir
-25 g nepraženih kavnih zrn
-25 g sončničnih semen
-10 listov vinske trte
-1 l čim bolj sladkega črnega vina
Na katerikoli dan med 22.3. in 22.06. damo sestavine v stekleno zaprto posodo in postavimo do 22.07. na sonce. 22.07. odpreš posodo, usedlino najprej pretlačiš, premešaš, nato pa precediš. Trdi ostanek cejenja nato v posodi toliko časa greješ, da ostane le suha pizdarija, ki jo zmelješ, vliješ nazaj v tekočino. To daš še za 6 dni na sonce, nato pa precediš in dobiš sončni eliksir, ki naj bi bil po Cockrenu nasičen z vitalnimi energijami, kakršne astrologija asociira s soncem.
lalala
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#12 Gost_sstane_*
Objavljeno: 18. februar 2004, 18:56
#13
Objavljeno: 20. februar 2004, 11:44
sicer pa razmišljam, da bi ti dobro sedel nik akaša, knjižnica in leksikon. (pa lepo te prosim, ne razumi tega narobe . mišljeno je kot kompliment )
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#14
Objavljeno: 20. februar 2004, 12:33
Nisem. Pa ne gre za to, da mi bl sede laški per, ampak bl za to, ker nisem imel pojma, kje naj dobim nepraženo kavo, ni me pa toliko zanimalo, da bi se potrudil.na, ta je pa dobra. nosko a si to sprobal?
Sm pa probavu delat in pol konzumirat švedsko grenčico in česnov eliksir (ogabn).
lalala
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#15
Objavljeno: 20. februar 2004, 12:46
sem ga sprobala . namakanje pa celoten postopek. pol pa kapljice v mleko pa pit ....prava . sa ne vem, kakšni so bili učinki. že ob samem početju se se počutila kot kronan
...............(mogoč mi je pa to tko škodlo )
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0