Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Mati Meera (Jai Amma Meera)


  • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
434 komentarjev na to temo

#1 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. maj 2004, 10:16

DELOVANJE NA ZEMLJI

Vprašanje: Kakšen je najboljši način življenja?
Mati Meera: Ni pomembno, kako živite - lahko živite povsem normalno življenje. Ni potrebno, da posvetite vse svoje življenje Božanskemu. Toda kar koli delate, mislite na Božanskega, kolikor je le mogoče. Vaš edini cilj naj bo vedno težiti k Bogu.

Vprašanje: Ali moram zapustiti svoje delo in družino, da bi lahko v miru opravljal vaše delo?
Mati Meera: Ne. Sadhano lahko opravljate tudi, če živite družinsko življenje. Ljudje naj ostanejo, kjer so, in obrnejo vso svojo pozornost k Božanskemu in se odprejo Svetlobi. To je vse. Ni vam potrebno biti fizično poleg mene, da bi lahko opravljali moje delo. Če je vaše prizadevanje iskreno, bom z vami, kjer koli ste.

Vprašanje: Osebno bi raje ne bil prisoten v svetu, ampak svoj čas posvetil meditaciji. Kaj menite o tem?
Mati Meera: V splošnem priporočam ravnotežje med posvetnim in duhovnim življenjem. Vsakdo mora ljubiti svet in njegove ljudi, ne občutiti odpora do njih. Nič ni narobe s svetom - Božansko je vsepovsod. Le da ponavadi mi nismo dovolj dobri, da bi zares videli svet.

Vprašanje: Bi ne bilo dobro, da se umaknem iz sveta in živim od državne podpore?
Mati Meera: Ni dobro živeti od denarja drugega. Tako si povečujete karmo.

Vprašanje: Tudi če prejemam samo majhne vsote državne pomoči?
Mati Meera: Karma je karma, in nima nič opraviti z malo ali manj ali več ali bolj.

Vprašanje: Ne morem živeti v svetu in hkrati slediti vam.
Mati Meera: Morate se naučiti živeti v obeh svetovih.

Vprašanje: Ali ni boljše najti situacijo, v kateri nekomu ni potrebno delati in tako lahko ves čas daruje duhovnim stvarem?
Mati Meera: Ne sprejemam tega, da ljudje ne delajo. Vsakdo mora delati. Jaz delam. Vsi morajo delati, kar znajo. To ni čas, da se ljudje umaknejo iz življenja. Je čas, da delajo z močjo in ljubeznijo Božanskega v svetu. Ne sprejemam ljudi kakršne koli starosti, ki prihajajo sem samo, da bi bili z mano. Hočem, da ljudje prihajajo in odhajajo. Kadar so ljudje resnično posvečeni Božanskemu, ni razlike med akcijo in molitvijo.

Vprašanje: Ali priporočate življenje v ašramu?
Mati Meera: Ne. Ašrami me ne zanimajo. Ne zanima me, da bi ustanovila gibanje za ljudi, ki nočejo delati, ki želijo samo posedati naokoli in razmišljati o tem, kaj oni mislijo, da Bog je. Ljudje naj živijo vsakdanje življenje. Družinsko življenje je zelo dobro mesto za opravljanje mojega dela. Družinsko življenje človeka nauči biti nesebičen. Želim, da so ljudje močni, da se zanašajo nase, da so nesebični in da prispevajo svetu s katerikolimi spretnostmi in darovi, ki jih imajo. Hočem, da delajo. Vse stare delitve na "sveto" in "posvetno" niso resnične. Vse je Božansko. Vse. Vse to je Bog. Vsakdo se mora začeti tega zavedati.

Vprašanje: Nekateri mislijo, da je intelektualno delo bolj vzvišeno kot pa fizično delo, da je duhovno delo nekaj, posvetno delo pa nekaj povsem drugega.
Mati Meera: To ni res. Razlika ne obstaja. Zame ni razlike med kakršno koli obliko dela.

Vprašanje: Ali naj japo in meditacijo izvajamo v odmaknjenem prostoru?
Mati Meera: Božansko je vsepovsod. Ni potrebe, da se umaknete. Ne obstajajo pa nikakršna toga pravila - če nekdo želi tako meditirati ali delati japo, je to v redu.

Vprašanje: Ali ni pomembno, da ne le delamo, ampak svoje delo opravljamo kot del svoje sadhane in z enako skrbjo?
Mati Meera: Da. Enako pomembnost morate dati svojemu delu in sadhani ter ju uravnotežiti.

Vprašanje: Če se pri delu preveč osredotočim na Božansko, ali ne bom izgubil stika z delom in tako postal neučinkovit?
Mati Meera: Ne. Če nekdo misli na Boga, se delo opravlja bolj spontano in harmonično. Če nekdo pristopa k delu zgolj z razumom, gre lahko marsikaj narobe.

Vprašanje: Ali je sebično, da se osredotočamo samo na svoje duhovno življenje, ali bi si morali prizadevati pomagati tudi drugim?
Mati Meera: Vedno je najbolje pomagati drugim. Toda ravnotežje in sinteza sta prav tako pomembni. Ne usmerite se samo v eno smer.

Vprašanje: Kakšno je popolno življenje?
Mati Meera: Uresničitev Božanskega je edino popolno življenje.


MEDOSEBNI ODNOSI

Vprašanje: Kaj je ljubezen?
Mati Meera: Narediti za ljudi, kar potrebujejo, brez pričakovanja česar koli v povračilo, to je ljubezen.

Vprašanje: Je človeška ljubezen del božanske ljubezni?
Mati Meera: Nobena ljubezen se ne zgodi brez Božanske milosti.

Vprašanje: Kadar se ljudje zaljubijo, pogosto občutijo, da se njihova ljubezen širi k vsem ljudem. Ali je to duhovno koristno?
Mati Meera: Zaljubljenost in doživljanje te večje ljubečnosti je koristno za življenje v svetu, toda tega ne smemo mešati z duhovnostjo. Sposobnost, da ljubimo veliko ljudi, še ne pomeni, da bomo lažje ljubili Božansko. A zaljubiti se ni slabo - nekateri ljudje postanejo za to doživetje hvaležni Božanskemu. Drugi pa na Božansko popolnoma pozabijo.


Vprašanje: Ali je celo najgloblja človeška ljubezen navezanost?
Mati Meera: Ljubiti človeka je navezanost; tudi ljubiti Božansko je navezanost. Ljubezen je ljubezen. Če vemo, kako ljubiti, lahko ljubimo drug drugega in prav tako lahko ljubimo Božansko. Ljubezen pride spontano in nima pravil in predpisov; dovoljeno ji mora biti, da rase.
Ni obvezno, da me ljubite. Tudi če ljubite drugega, bo ljubezen prišla k meni.

Vprašanje: Ali ljubezen do družine vodi do ljubezni do Boga?
Mati Meera: Če se moški nauči resnično ljubiti svojo ženo in otroke, se bo naučil veščine ljubezni in naučil se bo, kako postati vedno manj sebičen. Nato lahko svoje srce usmeri k Bogu.

Vprašanje: Kakšen je duhovni pomen družinskega življenja?
Mati Meera: Mirna in harmonična družina je velik duhovni dosežek, kot je to tudi pravi zakon. Za vsakogar predstavlja veliko dela in žrtvovanja. Svet je družina. Resnično zaznavanje je, da se vidimo kot del te družine in da vidimo vsakogar povezanega z nami, da vidimo vsakogar kot delček sebe. Za takšno zaznavanje si prizadevata tudi pravi menih in sannyasin. Če se umakneta iz družinskega življenja, morata to storiti zato, da najdeta svet kot družino. Sicer je iskanje sebično, nerazsvetljeno.

Vprašanje: Ali je samski osebi lažje opravljati sadhano?
Mati Meera: Ne gre za to, ali ste poročeni ali ne, ampak za to, ali ste iskreni ali ne. Če sta dve osebi v razmerju resnično osredotočeni na Božansko ter sta pravi osebi drug za drugega, bo njun razvoj lahko celo hitrejši kot pri samski osebi, ker dopolnjujeta drug drugega.

Vprašanje: Zakaj je duhovni razvoj težji za žensko, ki se posveča samo družini?
Mati Meera: Ponavadi dajemo preveč pomena družini in tako zabredemo v težave. Če smo manj navezani in sadove naših dejanj ponudimo Božanskemu, lahko ovire lažje opazujemo, jih zaznavamo.

Vprašanje: Kako lahko ocenimo, kdaj zakonska zveza pomaga ali ne pomaga našemu duhovnemu razvoju?
Mati Meera: Kadar v zakonu ni harmonije, tudi ni rasti. Harmonija je zanesljiv znak dobrega duhovnega stanja. Harmonija je prisotna, kadar ni jeze in ljubosumja. To ni kaka visoka filozofija, ampak zdrava pamet.

Vprašanje: Ali naj poskušamo prepoznati Božansko v vsakomer, celo v najhujšem zločincu?
Mati Meera: Videti Božansko v vsem je najboljše, je pa težko.

Vprašanje: Ali je prijateljstvo lahko ovira duhovni praksi?
Mati Meera: Če svojo ljubezen in naklonjenost usmerite k Božanskemu, bo vse v redu.

Vprašanje: Ali moj prijatelj koristi moji sadhani? Ali naj bom še vedno njegov prijatelj ali naj prekinem prijateljstvo z njim?
Mati Meera: Ni nujno, da prekinite s prijateljskim odnosom. Nobeno človeško bitje ni popolno. Da bi živeli harmonično, moramo spoštovati čustva drugih. Če smo pripravljeni sodelovati z drugimi, ni nujno, da živimo sami, da bi uresničili Božansko.

Vprašanje: Ali med vašimi devotiji obstajajo posebni odnosi?
Mati Meera: Ne obstaja nikakršen poseben karmičen odnos, lahko pa občutijo, da so velikanska družina - otroci s svojo Materjo.

he, glih zvedu, da je text je iz soncevih pozitivk, zato prilagam se povezavo (prej sem ga namrec dobil po mailu):
http://www.pozitivke.net/


#2 Aira

Aira
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 5. maj 2004, 10:25

thx free xsrcx
tisti del o odnosih mi je bil všeč. prvi je malo preveč vzhodnjaški... problem je v tem ker me moti personifikacija "Boga", ki je seveda nastala v moji glavi.
bo treba razširiti obzorje duha in krila srca x:Dx

#3 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. maj 2004, 11:47

x:Xx

#4 Amis

Amis
  • D član
  • Št. objav: 15 191

Objavljeno: 5. maj 2004, 12:40

:palec:
you see things; and you say WHY?
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

#5 Piko

Piko
  • D član
  • Št. objav: 2 943

Objavljeno: 5. maj 2004, 13:15

Free, hvala! x:)x x:Xx :palec:
Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

#6 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 6. maj 2004, 07:43

O, free :palec:

način doživljanja življenja, boga,... mame Meere mi je precej blizu... nekaj časa sem redno prebirala njeno spletno stran, prijateljica pa je bila celo kar nekajkrat pri njej



#7 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 16. junij 2007, 04:19

malo obnovim temo :vio:

#8 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 16. junij 2007, 12:47

Ja lepo je povedala.

Vedno bolj me mika, da jo grem obiskat. Šla bi z avtom, še tri lahko vzamem. Če je še kje kak kandidat, ki bi šel, naj se mi javi. :palec: Pa si lepo stroške delimo, sama toliko km se mi zdi malo dolga. :8):

Plan je da se gre v četrtek, petek in sobota obisk pri njej, nedeljo pa proti domu. Tako nekako sem si to zamislila. x;)x
Kako čemo? Lako čemo.

#9 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 17. junij 2007, 20:50

Samo še dva prosta mesta. Gre se ta teden. x;)x
Kako čemo? Lako čemo.

#10 Antoninus

Antoninus
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 17. junij 2007, 20:54

Samo še dva prosta mesta. Gre se ta teden. x;)x

Hudo. Jaz bi šel tudi. V bistvu sva se menila z Alanom, da bi šla enkrat. Samo ne vem, če bo možno ta teden. kakšni stroški se pa pričakujejo?

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#11 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 17. junij 2007, 22:25

Hudo. Jaz bi šel tudi. V bistvu sva se menila z Alanom, da bi šla enkrat. Samo ne vem, če bo možno ta teden. kakšni stroški se pa pričakujejo?


Prevoz, se pravi 900 km v eno smer, 1800 skupaj, gre se z dizlom, tam okoli 6 l, na sto se pravi, kok že, greb greb, ma ne vem, se mi ne da računat zdaj, 100 l, okoli sto €, pa cestnine pojma nimam kok, pa spanje na noč okoli 40 € na os, dve nočitve, recimo tam okoli 150 €, podvig pride na osebo. Če gremo štirje seveda. Treba pa je hitro odreagirat, ker moraš najaviti prihod nekaj tednov v naprej, s podporo od vzgoraj pa bo še tudi jutri ali zgodaj torek v redu. x;)x

Greš sedaj ali boš to raje preložil na kasneje, nekoč? x;)x


No če gremo pa trije, pa okoli 175 € max s hrano vred. xDDx
Kako čemo? Lako čemo.

#12 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 18. junij 2007, 09:25

Plan je da se gre v četrtek, petek in sobota obisk pri njej, nedeljo pa proti domu. Tako nekako sem si to zamislila. x;)x

Mama Meera daje daršane v petek, soboto, nedeljo in ponedeljek. Je bolj iti vse štiri dni.

Hudo. Jaz bi šel tudi. V bistvu sva se menila z Alanom, da bi šla enkrat. Samo ne vem, če bo možno ta teden. kakšni stroški se pa pričakujejo?

Po izkušnjah je treba zadevo planirati nekaj mesecev vnaprej in rezervirati termin. Je precej zasedeno namreč. Bom govoril še z mojimi prijatelji, če bi kdo lahko šel zraven.
Possible—but highly unlikely.

#13 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 18. junij 2007, 13:11

Da. Pa tudi fer je do tistih, ki so vnaprej prijavljeni.
sicer pa po intuiciji ane :palec: x;)x

Mama Meera daje daršane v petek, soboto, nedeljo in ponedeljek. Je bolj iti vse štiri dni.


Po izkušnjah je treba zadevo planirati nekaj mesecev vnaprej in rezervirati termin. Je precej zasedeno namreč. Bom govoril še z mojimi prijatelji, če bi kdo lahko šel zraven.



#14 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 18. junij 2007, 13:35

Dobra novica je da smo sedaj že štirje. x;)x

Slaba pa da je vse zasedeno do novembra. x:)x

Moja intuicija pa pravi go for it, če drugega ne, na oddih, odklop če nas not res ne vzamejo.
No govorim, zase. Sem pa malo surla, nisem vedela, da je toliko zasedeno.
Kako čemo? Lako čemo.

#15 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 18. junij 2007, 13:55

Najnovejša info, nimamo rezervacije, nimamo nič, gremo pa, pot je odprta from above. :2src:

Antoninus, greš z nami :palec: ?
Kako čemo? Lako čemo.

#16 zEn

zEn
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 145

Objavljeno: 18. junij 2007, 14:51

hehe brat unis.
do solz stari, do solz
Always outnumbered - never outgunned!

#17 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 18. junij 2007, 20:29

Najnovejša info, nimamo rezervacije, nimamo nič, gremo pa, pot je odprta from above. :2src:

Če greš na tak način, jaz gotovo ne grem zraven.
Possible—but highly unlikely.

#18 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 18. junij 2007, 21:10

Če greš na tak način, jaz gotovo ne grem zraven.


Ok, saj smo itak že polni. x;)x
Kako čemo? Lako čemo.

#19 mgd

mgd
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 667

Objavljeno: 19. junij 2007, 09:03

obstajajo tud cenejše, bližje in boljše varjante.

#20 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 19. junij 2007, 14:37

Poročilo, gremo 4 ljudje, en pes, 2 šotora, 1 avto. x:px

Poročam, kako smo skoz prišli in kako bo. :8):

Gremo v petek okoli 3 am, vračamo ponedeljek, ko je itak praznik. x;)x
Kako čemo? Lako čemo.

#21 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 20. junij 2007, 07:44

Poročilo, gremo 4 ljudje, en pes, 2 šotora, 1 avto. x:px

Poročam, kako smo skoz prišli in kako bo. :8):

Gremo v petek okoli 3 am, vračamo ponedeljek, ko je itak praznik. x;)x

Kako pa boste šli na daršan, če se je pa treba vnaprej rezervirati?
Possible—but highly unlikely.

#22 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 20. junij 2007, 17:22

Kako pa boste šli na daršan, če se je pa treba vnaprej rezervirati?


Ti poročam, ko pridemo nazaj. :palec:
Kako čemo? Lako čemo.

#23 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 20. junij 2007, 18:32

Ja lepo je povedala.

Vedno bolj me mika, da jo grem obiskat. Šla bi z avtom, še tri lahko vzamem. Če je še kje kak kandidat, ki bi šel, naj se mi javi. :palec: Pa si lepo stroške delimo, sama toliko km se mi zdi malo dolga. :8):

Plan je da se gre v četrtek, petek in sobota obisk pri njej, nedeljo pa proti domu. Tako nekako sem si to zamislila. x;)x


Nikoli nisem štekal, zakaj folk hodi k njej, al pa recimo k Sai Babi. Mi lahko kdo pojasni motive?

(prsežem, da ni provokacija; res ne štekam)

zvedavi Nosorog
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#24 Izraz

Izraz
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 992

Objavljeno: 20. junij 2007, 21:22

Jaz tudi nisem štekala zakaj hodi folk k Sai Babi, pa kamorkoli drugam, njo sem pa sedaj začutila in grem, kot da sem se že vnaprej zmenjenila preden sem se rodila, tudi za to pot. Meni ni dovolj živeti lepo srečno življenje, če lahko to razumeš, brez absolutne povezave v srcu z vsem kar je in kar bo. Sem pač taka duša, hočem več, hočem vse. :8):
Kako čemo? Lako čemo.

#25 Antoninus

Antoninus
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 20. junij 2007, 21:30

Nikoli nisem štekal, zakaj folk hodi k njej, al pa recimo k Sai Babi. Mi lahko kdo pojasni motive?

(prsežem, da ni provokacija; res ne štekam)

zvedavi Nosorog

Kako buklo o življenju kakšnega mojstra v roke, pa boš mogoče naslutil, potem pa še enega srečati v živo pa bo boš vedel.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.





Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0