Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zahodna ezoterika


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
107 komentarjev na to temo

#1 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 4. junij 2004, 00:46

Pozdravljeni!

Sem nov na tem portalu tako da ne poznam se cisto vseh pravil kar se tice objavljanja, upam pa da sem vsaj zadel pravi forum za tole temo.. Ce ste o taki ali podobni temi ze diskutirali se vnaprej opravicujem, ker nisem pred tem uspel pregledati celega arhiva. No, pa gremo k stvari..

Prejsnja tri desetletja mi je uspelo preziveti bolj ali manj na intelektualni ravni v iskanju odgovorov v knjigah. Ker so me zanimale zelo raznolike reci, sem med drugim tudi rad bral zgodovinske, filozofske in laicno-teoloske knjige. No, in zgodi se, da naletim na intrigantno kopico knjig, ki bi jih lahko uvrstili pod nalepko "zahodno duhovno (ezotericno) izrocilo". Poskusal sem raziskovati v smeri, da bi nasel celotno sliko ezoterike ter prisel do ugotovitve (ne vem, morda se motim?), da obstaja veliko poti, cilj je pa za vse isti. Samospoznanje. Stik z visjim. Spoznanje vsega. Nirvana. Kakorkoli ze hocete temu reci. Na tem zemljevidu svetovne ezoterike sem opazil dve veliki veji, t.i. vzhodno izrocilo, temeljece na vzhodnjaskih religijah, jogi, itd.. ter zahodno, evropsko izrocilo, ki temelji na hermetizmu, kabali, gnostiki.. in ki se je zacelo razvijati na podrocju bliznjega vzhoda ter kasneje zasedlo evropski prostor.

Zanimivo je, da se v teh casih Evropejci zelo navdusujemo nad vzhodnjasko ezoteriko, saj smo prica pravcati poplavi raznih predavanj, tecajev in knjig na temo joge in vzhodnjaskih religij. Ocitno je, da je zahodna ezoterika, ki je prav tako razvita kot vzhodna in ima nekajstisocletno tradicijo, ostala bolj ali manj neznana. Zahvalimo se lahko seveda krscanski cerkvi, ki je tovrstne prakse in znanja za 2000 let porinila globoko v ilegalo. Vendar kljub temu, tradicija je ostala, znanje se je prenasalo in kdor ga zeli, se ga lahko nauci. Je pa ena tezava.. ze po tradiciji so razne skupine, drustva oz. redovi s takim znanjem ostajali vecinoma skriti (= okultni). Seveda, veliko znanja na to temo je bilo tudi objavljenega v knjigah, in knjig ni tezko dobiti, ampak...

Obstaja razlika med teorijo in prakso. Zato me zanima, ali se na teh straneh najde kak posameznik ali skupina, ki prakticira zahodno ezoteriko. Preprican sem, da se. Drugo vprasanje je, ali se zeli razkriti. Predvsem bi zelel stopiti v stik z nekom, ki hodi po poti samospoznanja, ki sledi ucenju slavnega reda Golden Dawn, oziroma v sirsem smislu da se spozna na hermetizem in Kabalo. Tudi sam sem se zacel aktivno ukvarjati s tem, prebral kup materiala na internetu in si narocil vrsto knjig na to temo, vendar kot receno, teorija je teorija, praksa pa je druga rec... No, ce bi kdo ki se s tem ukvarja, zelel izmenjati prakticne izkusnje na to temo, bi bil zelo vesel. Ce se ne zeli razkriti, pa naj mi pise osebno.

Torej oglasite se mi prosim tisti, ki poznate zahodno ezoteriko iz prve roke, ker iscem konkretne kontakte, in ne le teoreticne razprave na forumu.

#2 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 4. junij 2004, 05:11

Zrnce o razmerju vzhod - zahod (odlomek iz moje knjige Holistična radiestezija I.)



VZHODNJAŠKA FILOZOFIJA V EVROPSKEM PROSTORU


Pretirano mešanje vzhodnjaških elementov v evropski pristop k obravnavi človeka in prostora se mi zdi povsem nepotrebno, saj imamo sami dovolj duhovne tradicije. Pa ne gre le za to. Usmerjenost nekaterih v vzhodna duhovna izročila se mi zdi vprašljiva predvsem zato, ker vzhodnjaški termini, predvsem pa njihovi simboli, nimajo prave moči, ko jih uporablja nekdo, ki tej tradiciji ne pripada in se z njo ne more popolnoma identificirati. Vendar včasih mimo tega ne moremo, saj je v preteklosti evropska tradicija postopoma uvajala v svojo ezoterično učenje tudi elemente vzhoda, pogosto pa tudi prevzela posamezne izraze, ki običajno izhajajo iz sanskrta, tako da za določene pojme svojih izrazov niti nimamo. V Evropi so se že povsem udomačili termini, kot so čakre, nadiji in celo imena nekaterih nadijev (ida, pingala, šušumna). Če sem le mogel, sem se odvečni rabi vzhodnjaških izrazov in pristopov k obravnavi prostora ognil. V primeru energijske substance, iz katere izhajajo štirje energijski elementi (ogenj, voda, zrak, zemlja), pa sem uporabil vzhodnjaški izraz akaša in ne termina eter, ki je običajen v evropskem prostoru. To pa predvsem zato, ker obeh pojmov ne enačim povsem.
Po Aristotelu je namreč eter najosnovnejši element (quinta essentia) izven njega pa govori še o bogu kot gibalu sveta, prav tako pa je izraz eter od Descartesa naprej uporabljala tudi fizika, ki je z njim označevala hipotetično, nemerljivo snov, ki izpolnjuje ves prostor in je hkrati nosilec elektromagnetnih pojavov. Konvencionalna fizika tega izraza sicer v glavnem ne uporablja več, a še danes marsikdo reče, da je npr. nek radijski oddajnik poslal »v eter« dobro glasbo.
Pojem akaša pa doživljam kot nekaj, kar ima precej več avtonomije kot pa eter, in ga enačim z vzročno sfero, torej bogom. Pri tem gre zgolj za osebni odnos do obeh pojmov in se mi njuni bazični definiciji niti ne zdita tako pomembni.
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#3 Aira

Aira
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 4. junij 2004, 06:21

Nirvana. Kakorkoli ze hocete temu reci. Na tem zemljevidu svetovne ezoterike sem opazil dve veliki veji, t.i. vzhodno izrocilo, temeljece na vzhodnjaskih religijah, jogi, itd.. ter zahodno, evropsko izrocilo, ki temelji na hermetizmu, kabali, gnostiki.. in ki se je zacelo razvijati na podrocju bliznjega vzhoda ter kasneje zasedlo evropski prostor.

Meni je bližje joga ...

Hermetizem, fuksicizem- me spominja na inkvizicijo, temni srednji vek ...

Mislim da se najde kaj v obeh vejah.

pa kljub temu mi je bližje vzhodnjaška!!!

#4 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 7. junij 2004, 14:07

Hm, moram priznati da sem malce razocaran nad odzivom. Ali to pomeni, da se tule vsi ukvarjate le z jogo in podobnimi zadevami? Kaj res ni nikogar, ki bi ze kdaj izvedel kak LBRP? Ali pa obstaja kak drug forum za to tematiko?

#5 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 7. junij 2004, 14:23

Zivjo in dobrodosel! x:)x :palec:
Ves, morda smo pa spregledali tole temo - jaz sem jo ze, recimo? x;)x
Po drugi strani si pa tako resno zastavil, ces, zelim samo konkretne odgovore, da potem kdo, ki nima kaj prav res konkretnega za podat, morebiti raje sploh ne komentira...

Tule imamo temo Kabala in po forumu nametanih se nekaj tem o tem, vendar se ne spomnim, kako so bile posamezne naslovljene... Vem pa, da je bilo govora o tem, tudi nekaterih redih, kar omenjas...
Na temle zgoraj podanem linku najbrz ne bos nic pametnega nasel - kolikor sem preletela, vendar je podanih par linkov in nekaj komentarjev je vendarle, pa morebiti vseeno najdes kaksno informacijico ali pa upas, da -glede na to, da je tema zdajle ponovno osvezena- jo se kdo opazi, ki pa morebiti res kaj konkretnejsega ve o tem...

Ce se pa spomnim, v katerih temah (ali pa pac kaj drugega prileti do mene v obliki kaksne informacije), pa fliknem gor.
Ne, tudi nimam pojma, na katerem forumu bi to lahko drugje iskal... zal... samo tu sodelujem...
A nekateri pa bolj srfajo in morda kdo opazi in te vsaj kam napoti. :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#6 tomazslo

tomazslo
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 039

Objavljeno: 7. junij 2004, 14:26

Hm, moram priznati da sem malce razocaran nad odzivom. Ali to pomeni, da se tule vsi ukvarjate le z jogo in podobnimi zadevami? Kaj res ni nikogar, ki bi ze kdaj izvedel kak LBRP? Ali pa obstaja kak drug forum za to tematiko?

Verjetno nisem povsem razumel tvojega pisanja, a mislim, da je "nosko" dobro odgovoril. Meni osebno je prav vseeno katera teorija se bolj približuje resnici, ki je pa prav v vseh božanstvih skoraj ista, ker dosti drugačna tudi biti ne more. Potem naj pa "dušo" požre "orel", ali pa naj se spremeni v kvantne delce, to mi je čisto vseeno.

Če bi bolj natančno pregledal forum bi videl, da prav nihče ne opisuje in ne vstraja le pri svoji resnici, ta forum je eden redkih, kjer lahko tudi na svoja razmišljanja najdeš odgovor, ki ti v danem trenutku veliko pove, seveda pa po svojem znanju in svojem načinu sprejemanja.

Če boš direktno vprašal, boš skoraj zagotovo dobil tudi direktni odgovor....vprašaj, pa boš videl..

l.p.Tomaž

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...


#7 aakhut

aakhut
  • Lunatik
  • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 7. junij 2004, 14:47

Zrnce o razmerju vzhod - zahod (odlomek iz moje knjige Holistična radiestezija I.)         



VZHODNJAŠKA FILOZOFIJA V EVROPSKEM PROSTORU


    Pretirano mešanje vzhodnjaških elementov v evropski pristop k obravnavi človeka in prostora se mi zdi povsem nepotrebno, saj imamo sami dovolj duhovne tradicije.

:vragec:

:palec: :palec: :palec:
drzhite se krshchanstva

666 zlomkou...tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#8 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 7. junij 2004, 17:13

Naj odgovorim vsakemu po malem. Torej, ker sem zrasel z internetom, vem, da se na takih forumih vecinoma zadrzuje mladina (ajoj, zdaj bom fasal cel kup kritik.. xrolleyesx). No, ne da bi koga zelel prizadeti, ampak res imam velikokrat obcutek, da ljudje na forumih radi govorijo zaradi govorjenja samega, ne toliko zaradi podajanja informacij. Kar je tudi ok. Mogoce sem svoj originalni msg napisal malo bolj resno zato, ker sem si zelel malo boljse razmerje med signalom in sumom. x:Ix

Ce se vrnem k Kabali. Vem, kaj Kabala je, se spoznavam z njenim ucenjem v teoriji in praksi. Razlog, zakaj sem se oglasil je bil predsvem v tem da bi nasel kaksnega somisljenika, ki hodi po isti poti. Ne zato, da bi se sli tle gor neke svete vojne "moja pot je boljsa kot tvoja", sploh ne. Kdor ima svoja prepricanja, naj jih ima. Mene je pac pritegnila zahodna ezoterika zato, ker so njene sence vse naokoli nas, v obliki verstev ki nas obdajajo in ker se ob njej pocutim "domace". Poleg tega je bolj napisana na kozo Evropejcu, ki ima tipicno drugacno vzgojo kot nekdo iz Azije, in ga obdajajo drugacni civilizacijski problemi. Torej se enkrat, sploh se ne spuscam v debato vzhodno-zahodno, samo zanima me ce je tu kdo, ki hodi po tej poti, namrec zahodnega izrocila.

Pa se mimogrede. Opazam tudi (morda pa se motim?)... da vecinoma ljudje o duhovnosti vedo tu in tam kaksno zrnce, bolj malo pa ve za "big picture". Kaj vem, kaksen clovek lucidno sanja, pa ze misli da je b.. za j... prijel. :) Ali pa mu uspe meditirati in ima kaksno vizijo.. ali pa mu uspe izvesti kak ljubezenski urok... whatever.. Sej to je vse fino in verjetno tudi marsikomu zabavno, ampak sumim, da se marsikdo ne zaveda kaj stoji zadaj za vsemi temi "zanimivimi pojavi". No, saj do celotne slike se da priti itak na dva nacina. "Grassroots", kot bi rekli Anglezi, kjer spoznavas posamezne fenomene in zacnes scasoma povezovati pike v vecjo sliko (seveda, ce imas sreco da spoznas dovolj pik in da so dovolj pameten, da jih znas povezati.. ampak vecina ne verjamem da je tega sposobna, pomoje moras biti ze napol genij ali prerok, da si sposoben zamisliti tako "shemo"). Drugi nacin je "top-down", kjer se s pomocjo literature, uciteljev, in ostalih virov poucis o neki celotni shemi (ta se, seveda, malce razlikuje od izrocila do izrocila) in potem skozi lastno izkusnjo prehodis pot, ki si si jo zacrtal. Razlika med tema dvema nacinoma je pac v tem, da v drugem primeru vsaj ves, kam gres, in ves kaj delas, medtem ko v prvem nacinu malo tavas tu-in-tam, preizkusas razne zanimive prakse in morda, ce imas sreco, na koncu dojames celotno sliko. Zdi pa se mi, da ta nacin ni dovolj usmerjen in lahko se ti zgodi da nikoli ne prides do cilja, saj ne ves, kaj naj bi cilj sploh bil (ce odmislimo floskule a la nirvana)...

Kakorkoli ze, meni osebno bolj lezi sistematicno spoznavanje zadev. V zahodni ezotericni praksi je pred priblizno 100 leti obstajala sola imenovana Golden Dawn, ki je ucila "best of the best" duhovne prakse iz razlicnih virov, tudi vzhodnjaskih, ceprav temelji na Kabali. Upal sem nekako, da se tudi na nasih tleh najde kaksna skupina, ki sledi temu kurikulumu, ki je precej obsezen in natancen tako v teoriji kot v praksi. Vprasanje, ce se res. No, moje iskanje se medtem nadaljuje... :8):

#9 Pujsita

Pujsita
  • D član
  • Št. objav: 8 988

Objavljeno: 8. junij 2004, 07:42

Kakorkoli ze, meni osebno bolj lezi sistematicno spoznavanje zadev.

Pozdravljen Aspirant,

tole se mi je takoj zdelo, po prvem tvojem postu. nekako si mi dal vtis, da te je ezoterika pritegnila in da si tak tip človeka, ki si želiš te zadeve majčkeno popredalčkati, sistematično obdelati, kot si rekel, dobiti big picture.

Ne vem, kako ostali ravnajo, ampak jaz konkretno nimam takšne želje kot ti. V življenju sem prišla v situacijo, ko z mojo logiko ni šlo več naprej, ko sem bila žalostna, nesrečna, življenje se mi je zdelo težko, spraševala sem se zakaj jaz.... In tak stil mojega življenja mi ni bil všeč. Želja mi je bila, da bi si nekako pomagala, da bi se mi vsak dan posebej zdel lep in vreden preživeti, da bi si znala postreči z lepimi trenutki, hkrati pa zbrati voljo, pogum in samozavest za vse priezkušnje, ki jih prinaša življanje in uživati tudi v njih.

Odgovorov zase nisem zaenkrat iskala še v nobeni tehniki, elan in pozitivno energijo mi dajo knjige, ki opisujejo pozitiven odziv na situacije, pa tudi tale forum, kjer je večina odraslih, pa nekaj tudi mlajših, nič ne rečem. Vsi se pa itak učimo.

Želim ti povedati, da sva si midva npr. čisto drugače zastavila tole zadevo, kakor nama pač paše, kdove, mogoče bo tudi mene kdaj zamikalo mpopredalčkati tele informacije bolj sistematično (načeloma imam tak pristop do informacij), ampak ta moment me enostavno ne pritegne tak način. lepše se mi zdi uživati v drobcih in mi to ta moment tudi zadostuje.

Sem pa sigurna da dosti forumovcov pozna kakšno tehniko, pa tudi uporabljajo, tako da zagotovo kakšen odgovor še sledi.

Je pa tule en krasen kotiček prijetne energije, dobrodošel xsrcx .
Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

#10 fantek28

fantek28
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 14

Objavljeno: 12. januar 2007, 20:20

Poznam skupino, ki se ukvarja z zahodno ezoteriko. Naj bi bili gnostiki. Pobirajo tako iz spisov starega Egipta, prvih kristjanov, manihejcev, se pa ne branijo tudi vzhodne ezoterike. Moti me samo njihov način samospoznavanja in hoje po poti. Vse se mi zdi zavito v tančico skrivnosti. Imajo uvodne seminarje, potem pa se moraš odločiti , ali boš pristopil, ali pa ne. Za to je čas omejen.Moti me še to, da se opirajo predvsem na zapiske začetnike njihovega gibanja, to je Rijckenborg (mogoče sem se zatipkal) in njegove razlage gnostičnih spisov. On pa piše zelo radikalno, kar me odvrača.
Gre za rozenkrojcarje, oz. rožne križarje(www.lectoriumrosicrucianum.si). Delujejo tudi v Ljubljani.
Sam sem se oddaljil od njih in iščem drugje. Privlači me kabala, vendar je težko najti zrno od plevela... Ne vem, kje naj najdem resne gnostike? Si imel ti kaj več sreče kot jaz? Piši mi, lahko tudi na moj mejl fantek28@gmail.com.
Lep dan želim vsem!

#11 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 13. januar 2007, 08:37

...zahodni hermetizem... men je vsec... se lazje najdem no3 kot pa v vzhodnjaskih modelih... :palec: :palec: :palec: ...sicer gre za vec al manj isto znanje, gre zgolj za kulturolosko pogojenost....
...vsakmu, ki ga zah. hermetizem zanima priporocam da vzame v roke Franza Bardona... :palec:
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#12 Kabalist

Kabalist
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 279

Objavljeno: 17. januar 2007, 14:24

Takoj se je v temo vpletlo vzhodnjaško besedičje. Vzhodni termini v zahodni praksi nimajo kaj početi. nekje na tem forumu sem že razložil razliko med zahodno in vzhodno prakso, a naj na kratko ponovim.
Zahodna praksa neposredno deluje preko simbolov nezavednega. To je brutalna in zahtevna izkušnja, katere veliko praktikantov in praktikantk ne zmore do konca zvoziti. Vzhodne metode so na drugi strani mehke, udobne, vendar delujejo drugače. Vzhodne metode zatorej zahtevajo več časa in včasih praktik oz. praktikantka ne opazi, da zaradi zahodne vzgoje caplja na mestu. Čakre ipd. terminologija se je udomačila, ker je modna, propagirana in prinaša s sabo manj težav. na veliko pa se širijo kvaziduhovnosti, ki so zmešale vzhodne in zahodne ideje in ta smrdljiv golaž prodajajo kot nekaj novega, vsemogočnega. Gre pa za posel in nipč drugega.
Dragi Aspirant, resnično delujoče skupine ali posamezniki, ki se ukvarjajo s čisto zahodno ezoteriko, se ne javljajo. Eden od vzrokov je ta, da jih dzhovitneži besno napadajo, ker jih s pravilnim razumevanjem zahodnih simbolov ogrožajo (predvsem ogrožajo njihov posel pri prodaji knjig in kvazitehnik). Drugi vzrok pa je, ker so te tehnike za vse iskalce bližnjic in trenutnih zadovoljitev silno nevarne. Tretji vzrok pa je, ker v nekaterih sistemih velja, da ima en mojster samo enega učenca. Tega učenca prepoznajo s pomočjo zanimivih testov. veliko jih je, ki bi radi lebdeli v svetu nadangelov, a tako malo jih je, ki so tega sposobni.
A naj ti dam kakšen napotek.
Beži stran od duhovnežev, ki med sefirami prodajajo čakre. To dvoje ne gre skupaj, razen če si želiš tlakovati pot v kakšno veselo ustanovo. Nadalje beži stran od ljudi, ki ti obljubljajo neke posebne učinke. V zahodni ezoteriki se ne more nič obljubiti.
Nadalje se izogni ljudem, ki se ti sami ponujajo. Sledi svojemu občutku in sledeč temu občutku ugotovi, kje je uporabna vez s kakšno res delujočo tradicijo. Mnoge zahodne duhovnosti se spreminjajo, prilagajajo sodobnosti, vendar nobena res delujoča ne meša vsega z vsem. Takšna mešanica rodi diabolizem in duhovna scena je polna arogantnih kvazimagov, ki besno branijo svoj prav.
Naj ti malce pomagam.
Edina prava zahodna ezoterika je sistem duhovnega treninga, katerega cilj je skrajna točka razsvetljenja. Večina zahodnih poti je razdeljenih na sedem etap (čeprav imajo nekatere več ali manj stopenj). Te stopnje ustrezajo zadnjim sedmim adutom Tarota. Začne se pri spoznavanju narave sveta. Ti je jasno temeljno sporočilo prve od poti?
BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

#13 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 18. januar 2007, 09:34

HAha, sem vedla, da bo Kabalist (takoj) pristavil svoj piskerček x:Dx x:o)x

v bistvu ga je še pozno :inocent:

kaj naj rečem (napiše) na temo :inocent:
jah, men je Z ezoterika sigurno bližja od V, to je dejstvo x^x od učiteljev (načrtno z malo) mi je najljubši Živorad Mihajlovič Slavinski. V knjižnici je nekaj njegovih knjig z podrobnim opisom različni tehnik (za razliko od drugi avtorejv, kjer te celo knjigo rajcajo da bodo nekje v knjigi podali podroben napotek tehnik, na koncu pa izpadeš z dolgim nosom - in brez napotka/opisa, jasno).

Torej, če bi rad moje mnenje: vzemi v roke kako knjigo od Slavinskega; sama občasno prakticiram nekaj njegovih tehnik - ko pač začutim potrebo po tem. Menim, da vse poti (šole) vodijo h istemu cilju, od posameznika pa je odvisno, katero pot bo izbral. Tudi, kar je nekaj dobro zame, ni nujno, da bo dobro za koga drugega.

Ne maram pa preveč predalčkati, ker je (kako klišejsko, oguljeno) VSE ENO. Pač nekja mi je bližje (domače :inocent: ), nekaj pa mi ni.

Pa še nekaj sem spoznala (hoo-ray xDDx ) Stvari (spoznanja/uvidi/ljudje/knjige) pridejo same do mene, ko je čas zato, nič prej in nič pozneje. (tudi sama sem pred leti, podobno kot ti, iskala "somišljenike" - pa ne zdaj mislit, da sem kaj "pred tabo na poti" - ker nisem x:o)x )
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#14 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 18. januar 2007, 09:51

jah, men je Z ezoterika sigurno bližja od V, to je dejstvo x^x od učiteljev (načrtno z malo) mi je najljubši Živorad Mihajlovič Slavinski. V knjižnici je nekaj njegovih knjig z podrobnim opisom različni tehnik (za razliko od drugi avtorejv, kjer te celo knjigo rajcajo da bodo nekje v knjigi podali podroben napotek tehnik, na koncu pa izpadeš z dolgim nosom - in brez napotka/opisa, jasno).

..men se zdi da te Slavinski tut pelje zejnega cez vodo... tut on ogromnokrat pravi, da moras priti na tecaj, da se bos te tehnike zares naucil... al pa se sklicuje na kaxno drugo njegovo knjigo... in na koncu zanjga zapravis celo premozenje...
...Franz Bardon se mi zdi( kljub letnici izdaje) se najboljsi naslov, tam so tehnike res obrazlozene... drugac pa bukla The Sedona Method od H. Dwoskin-a... sicer v slednjem primeru ne gre za zahodni misticem ampak nekaksno sintezo vsega z. in v. hermeticnega znanja, sicer je pa itak vse isto... ampak podano v vsakomur razumljivem in financno dostopnem formatu... :palec:
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#15 Antoninus

Antoninus
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 18. januar 2007, 12:34

Menim, da vse poti (šole) vodijo h istemu cilju, od posameznika pa je odvisno, katero pot bo izbral. Tudi, kar je nekaj dobro zame, ni nujno, da bo dobro za koga drugega.

Ne maram pa preveč predalčkati, ker je (kako klišejsko, oguljeno) VSE ENO. Pač nekja mi je bližje (domače :inocent: ), nekaj pa mi ni.

:palec:
Nekateri slabo prebavljajo sardine v olju, nekateri pa čebulo in zelje, čeprav je vse to le hrana.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#16 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 18. januar 2007, 16:12

..men se zdi da te Slavinski tut pelje zejnega cez vodo... tut on ogromnokrat pravi, da moras priti na tecaj, da se bos te tehnike zares naucil... al pa se sklicuje na kaxno drugo njegovo knjigo... in na koncu zanjga zapravis celo premozenje...


Narobe (kokr da sm kompetentna za sodbo o tem kaj je prav in kaj narobe;mogoče zgolj drugačno, no ampak pol ne morem rečt drugačno se ti zdi xDDx ) se ti zdi x:o)x Da pojasnim, predno skočiš/te v luft zarad bogokletnih izjav xcivx

Med drugim, sem brala tudi knjige, ki jih je napisal Slavinski; nekatere izmed "njegovih" (zelo pogojno, se strinjam) metod, opisov/napotkov tehnik tudi preizkusila na sebi (kok hecno; na seb - jaz sem jih "poskušala" izvajati), torej imam en pikrič (Slavinski bi reku gram x:o)x ) prakse (in ne sam teorije-no pa tut te nimam kej dost, vsja v glav men zelo redko kaj ostane). Tisto, kar se je meni zdelo uporabno/primerno (zame), uporabljam/izvajam še dandanes. Mi je dal neko "širino", med vsemi avtoritetami na tem (Z ezoterika) področju, mi je on osebno (in njegova literatura, način podajanja napotkov) še najbližji/"najljubši".

Osebno pa ga (še) nisem spoznala, tudi nisem bila na nobenem njegovem seminarju/tečaju, niti na tečaju "njegovih učencev" (bedn izraz, se strinjam). Posedujem 1 samo njegovo knjigo (žal je v slovenščini, osebno rajši berem na srpskom, ker se mi ta jezik zdi sočnejši, oz. morda malo bolj eksakten/natančen/precizen, v primerjavi s slovenskim; no pa da ne napišem, da ob branju v originalu, ga kar slišim - kar je hecno, če ga še nikol nisem srečala, vidla, slišala).

Vse ostale (dostopne) izvode njegovih knjig sem dobila v lokalnih knjižnicah - a si morš mislit - celo zastonj :eek: x^x (no, tolk o zapravljanju premoženja)

Ampak kot rečeno/napisano - to je dobro (samo) zame, za koga drugega je to popolnoma neuporabno in nepotrebno. x;)x

Hahaha, Antoninus dobr tole s sardinam - jst jih tut ne maram kej preveč
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#17 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 18. januar 2007, 16:34

..tut jaz sem prebral kar nekaj njegov knjig iz knjiznic(Excalibur, Integralni excalibur, Aspektika, Kreaton itd.)... ne vem, no... different yolks fot different folks... :o|o:
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#18 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 19. januar 2007, 08:46

Ja, a pa si kej prakticiral, al si (samo) bral?
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#19 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 19. januar 2007, 09:37

Ja, a pa si kej prakticiral, al si (samo) bral?

..prakticiral... integralni excalibur... samo se mi zdi pregroba metoda... neki na silo diskreirat... se pr men ni obneslo... karkoli hoces obvladovat se upira... sprejemanje je bistvo...zato mi je sedona blizja... je zlo flexibilna in mehka metoda... z excaliburjem nisem mogel nikakor diskreirat enih body feelingov(resnici na ljubo tut s sedono na zacetku)... ker je bil odpor prevelik... s sedono jih samo sprejemas z vso ljubeznijo ki jo premores prav tako pa tudi nasprotje tega filinga... no to je razlicica, ki mi je se najbolj blizu(holistic releasing)...
..samo sprasujes se(odgovor je lohk ne al pa ja)-npr:
1.ali bi si lahko dovolil biti brez denarja??
2.ali bi si lahko dovolil imeti denar???
in pol gres skoz ti dve vprasanji tolkrat dokler nisi indiferenten do vprasanja-ko enkrat ni vec negativnih custev&obcutkov do obeh vprasanj je problem odstranjen...(s tem, da ne smes obremenjen s tem da bos v eni seansi odpravil ta vzorec... lahko traja tut 20 seans... pusti svojo pot... naredis pac najboljse kar si v danem trenutku sposoben) ko ti je 1X vseeno si itak zmagal... ko zgubis zgodbo... when you got nothing you got nothing to lose... tako presegas dualnost...
....metode slavinskega mi bolj licijo na tlacenje emocij in izsiljevanje samega sebe...
...vseakor so pa bl hard... no odvisno-kakor komu pase...
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#20 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 19. januar 2007, 09:39

Zahodna ezoterika mi je tuja in zame neuporabna. Veliko bližja so mi znanja z daljnega vzhoda. x^x
Possible—but highly unlikely.

#21 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 19. januar 2007, 09:40

Zahodna ezoterika mi je tuja in zame neuporabna. Veliko bližja so mi znanja z daljnega vzhoda. x^x

..vsakmu kokr pase... sicer pa a nisi ravno ti govoril o tem, da se mora clovek posluzevat spoznanj ki izhajajo iz njegovega kulturnega backgrounda???... aja sori tist je bil unis...

..je pa ta tvoja trditev ze v osnovi malce kontradiktorna ... kako lahko ves da je nekaj zate neuporabno, ce tega ne poznas???
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#22 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 19. januar 2007, 10:00

..vsakmu kokr pase... sicer pa a nisi ravno ti govoril o tem, da se mora clovek posluzevat spoznanj ki izhajajo iz njegovega kulturnega backgrounda???... aja sori tist je bil unis...

..je pa ta tvoja trditev ze v osnovi malce kontradiktorna ... kako lahko ves da je nekaj zate neuporabno, ce tega ne poznas???

Ne, ni pravilno "vsakmu kokr paše", ker če bomo gledali samo to, kar nam paše, se bo vedno izbiralo najmanj boleče, da nam torej ugaja. Bolj pravilno je "vsakemu, kar je za njegov psihološki in telesni ustroj ustrezno" ali pa "vsakemu tisto, kjer čuti afiniteto".

Ni kotradiktorna izjava. Ker sem poskusil, pregledoval literaturo in mi je bila tuja, sploh izrazi. Nasprotno pa mi je karkoli z Vzhoda bilo takoj zelo blizu. A da se razumemo: to govorim zase in ne na splošno.
Possible—but highly unlikely.

#23 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 19. januar 2007, 10:53

Ne, ni pravilno "vsakmu kokr paše", ker če bomo gledali samo to, kar nam paše, se bo vedno izbiralo najmanj boleče, da nam torej ugaja. Bolj pravilno je "vsakemu, kar je za njegov psihološki in telesni ustroj ustrezno" ali pa "vsakemu tisto, kjer čuti afiniteto".

Ni kotradiktorna izjava. Ker sem poskusil, pregledoval literaturo in mi je bila tuja, sploh izrazi. Nasprotno pa mi je karkoli z Vzhoda bilo takoj zelo blizu. A da se razumemo: to govorim zase in ne na splošno.

...govoril sem o tehnikah oz. debati vzhodna Vs. zahodna ezoterika, kar je tema te diskusije... tema te diskusije ni "Obče življenjske resnice"... tako da se je moje mnenje nanasalo na konkretno diskusijo... da ne bo se kdo slucajno x:Dx zaveden...

...izrazi so ti bili tuji???... ko si zacel prebirati vzhodnjasko literaturo ti je blo kar očuba jasno kaj pomeni karma, dharma in podobne zadeve???... x:Dx x:Dx x:Dx
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#24 Alan_New

Alan_New
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 19. januar 2007, 11:00

...govoril sem o tehnikah oz. debati vzhodna Vs. zahodna ezoterika, kar je tema te diskusije...

Saj jaz tudi. Tisto sem moral dodati, ker ni bilo natančno. Nanašalo pa se je prav na to debato.
Possible—but highly unlikely.

#25 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 19. januar 2007, 11:12

Saj jaz tudi. Tisto sem moral dodati, ker ni bilo natančno. Nanašalo pa se je prav na to debato.

...OK, vidim da rad dlakocepis... bom pa se jaz... napisal si"vsakemu, kar je za njegov psiholoski in telesni ustroj najbolj primerno"...kaj pa ce je za nekogaršnji psihološki in telesni ustroj najbolj primerno X, vendar do X-a njegov spiritualni ustroj čuti zelo močno odklanjanje... ali je mogoče, da če bi upošteval še spitritualni ustroj, da bi bilo zanj bolj ustrezno Y???... nisi tudi napisal s cim je afiniteta determinirana-zgolj s telesnim in psiholoskim ustrojem, kot je razvidno iz tvojega pisanja, ali si pozabil omeniti tudi spiritualni ustroj???? ne mores bit no tko dlakocepski in tko površen obenem...x:Dx x:Dx
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0