Če smo bolj natančni... žele je iz živalskih kož, kosti, krempljev, hrustanca... In na olju je res včasih pisalo, brez holesterola, čeprav vsi vemo, da ga not itak ni. Tudi mleko, ki ima 0 % maščobe ali jogurt - okus morajo nadomestit z dodanim sladkorjem... In v mleku, ki je brez laktoze, je pa pač zaradi tega dodan sladkor oziroma neko drugo sladilo.
Sadnih jogurtov pa npr. jaz sploh ne jem, ker jim je dodan sladkor, če pa že ne, pa kako drugo umetno sladilo in tega npr. jaz ne jem. (sej ne da pol celo škatlo enih kupljenih keksov... tud kdaj...)
Sploh kaki spletni trgovci pa - verjetno zato, ker nimajo znanja, zavajajo kupce. Npr. enkrat je nekdo napisal, mislim celo da je bilo v Delu, da pira nima glutena... Pira je samo starodavna pščenica, ki pa gluten seveda ima. Aldovo moko nekateri striktno označujejo, da je brez glutena - samo da označiš tak izdelek kot brezglutenski, morša imet certifikat. Če raste ob pšenici, potem je notri sigurno toliko glutena, da ni za bolnike s celiakijo.
Pa še ena, ki sem jo v zadnjem času zasledila. Da lahko kamut jedo tisti, ki prenašajo gluten... V kamutu JE gluten, samo ga je manj. Tisti, ki pišejo članke za medije, nimajo pojma in mešajo tri različne pojme - celiakijo, intoleranco na gluten in alergijo na pšenico. To so tri popolnoma različne stvari.
Pa še ena huda mi je pa, ko ljudje izločajo stvari z visokim GI. Pol pa npr. ne jedo korenčka ipd. in izločijo ful koristnih snovi... Računa se skupni GI obroka, ne samo posameznega živila. Imam pripravljen podroben članek na to temo in kako se vse računa, ga bom itak objavila, sam itak ni nekako pomembno za širšo publiko, ker je bolj za dietetike in nutriciste, ki mogoče sestavljajo kake diete.