Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Druga plat tm (transcendentalne meditacije)


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
60 komentarjev na to temo

#1 watter

watter
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 1. september 2004, 16:46

V Sloveniji naj bi po podatkih gibanja Transcendentalne meditacije (v nadaljevanju: TM)po tej tehniki meditiralo kakih 5.000 ljudi, metoda pa naj bi bila preprosta, polna duhovne rasti. V kratkem sestavku pa podajam kritiko TM-ja.

Obenem moram poudariti dve stvari. Kot prvo se kritika ne nanaša na stroškovni del inštrukcij. Težko je namreč reči, kdaj je neka duhovna pot predraga. Ljudem manjka začetne samodiscipline, zato so inštrukcije pri različnih metodah nujne! Poleg tega pa inštruktorji vede ali nevede tudi sevajo energijo na začetnike. V tem smislu ne najdem protiargumenta glede na cenovni del.
Kot drugo pričujoča kritika ne zanika dejstva, da ima TM vglavnem pozitivne učinke glede na izhodiščno stanje. Kritika se osredotoča predvsem na neustreznost te meditacije na višjih ravneh razvoja.

Kritiziram naslednje trditve zagovornikov TM-ja:
1.TM je edinstvena; ne vsebuje nikakršne koncentracije.
Kritika: Vezanost na mantro pomeni neke vrste fokus, koncentracijo. Vsaka koncentracija pa v najboljšem primeru vodi v absorbcijo.
TM spada v ''Samatha'' tehnike. Te tehnike so se razvile predvsem v Indiji kot del yoge in meditacija po tem pristopu vodi v koncentracijo in posledično v absorbcijo z objektom meditacije. Obstajata dve ravni Samathe- nirguna se osredotoči na konkretni objekt in vanj ponikne, saguna kot višja stopnja pa se koncentrira na abstrakcijo in ponikne vanjo. TM ne spada niti v saguna tehniko (kjer se uporabljajo npr. mantre OM, SO-HAM), ampak v nirguna tehnike (tam se uporabljajo med drugim tudi mantre TM-ja).
Z nastopom budizma se prvič v širši publiki začne izvajati tudi tretja raven- tehnika ''Vipasana'', ki temelji na vpogledu, ne pa na absorbciji. Ta budistična stopnja se na osnovnejših stopnjah osredotoča na dihanje (spreminjajoči se objekt) in na mirno opazovanje svojih misli in okolice. Kot najnaprednejša stopnja meditiranja se ob stiku budistične yoge in daoističnega qigonga rodi chan ali zen. Kitajsko stanje Wu nin (mirna spraznitev misli) je istovetno zenovski šikantazi (''zgoljsedenju'').
TM torej poleg nekaterih drugih tehnik tvori šele prvo stopnjo od vsaj štirih v nivoju meditacije.

2. TM je lahka za učenje in vadbo... ni potrebno spremeniti življenjskih navad.Kritika: to je pravzaprav res. Toda prava duhovnost nikoli ni lahka.

3.TM je časovno učinkovita... zelo hitro da popolno samostojnost in neodvisnost.Kritika: če hočeš doseči nek duhovni razvoj, vse bolj ugotavljaš, da si ob vidnem in ''nevidnem'' svetu vse manj sam. Problem TM je tudi, da se razvoj prekmalu ustavi, saj prodremo le do določene ravni theta možganskih valovanj.

4.TM je starodavna... preizkušena.
Kritika: Starodavnost je lahko tudi problematična. Lahko pomeni navezavo ali konzervativno.

5.TM je znanstveno preverjena & 6. TM ustvarja buden počitek... raven alfa in theta valov se dvigne, delež delta pa se zmanjša.Kritika: Sami praktikanti TM torej razglašajo, da ima TM omejene duhovne učinke!
Obstajajo namreč 4 nivoji valovanj možganov:
Beta valovanje (13 do 30 in več Hz): značilni so za stanje stresa.
Alfa valovanje (8-12 Hz): značilni so za blago umirjenost, dvignejo umske sposobnosti in kreativnost.
Theta valovanje (4-7 Hz): na ravni zavesti je značilno za ozaveščanje in čiščenje podzavestnih blokad, za globja stanja uvida in kreativnosti, za več ''nadnaravnih sposobnosti''.
Delta valovanje (0,5-3 Hz): pomeni najglobje očiščenje duše, ''nadnaravne'' sposobnosti, življenje brez hrane in spanca. Očitno TM blokira ta razvoj.

7. TM je učinkovitejša od ostalih metod.
Kritika: morda je res učinkovitejša od ostalih metod nirguna samathe, kratzkoročno morda tudi od saguna samathe. Ne more pa se kosati z zenovskim, wu –ninovskim stadijem (ki pa se ju je težko naučiti). Zagovorniki TM nato navajajo razvoj samoaktualizacije, zmanjšanje anksioznosti, zmanjšanje odvisnosti, znižanje krvnega tlaka, večanje miru v svetu... vendar pa so ti učinki globji na theta in zlasti na delta nivoju. Preko TM pa se ne da priti do delta nivoja! Drugače je z zenovsko meditacijo in wu-ninom, kjer že uspemo prodreti tudi na delta raven.

8. TM ne zahteva spremembe življenja ali prepričanj. ... ne vključuje nikakršnega čaščenja...
Kritika: duhovna tehnika, ki ne zahteva spremembe odnosa do materije, je jalova duhovna tehnika. TM nadalje uporablja sanskritske mantre, ki izhajajo iz vedske, brahmanistične, protohindujske tradicije.
TM mantre so:
Do 25. leta: Aim (variacije po časovnih obdobjih: Eng, Em, Enga, Ema, Aeng, Aem, Aenga, Aema, Aima), ki častijo indijsko boginjo Sarasvati.
Od 25. do 35. leta Šrim (variacije Širing, Širim), ki častijo indijsko boginjo Lakšmi.
Od 35.-45. leta Hrim (varacije Hiring, Hirim), ki častijo Mahamajo
Od 45.-55. leta Krim (varacije Kiring, Kirim), ki častijo Kaliko
Od 55. leta dalje Šjam (variacije Šjam, Šjama), ki častijo Krišno.
Potem imamo še osnovno moško mantro Ram in žensko inačico Širiram, ki častita boga Agnija. Tudi naprednejše mantre iz siddhi programa so podobne. Npr. šri šri aing aing namah namah...(namah po indijsko pomeni ''upogniti'')

Tukaj velja omeniti Herberta Bensona, ki je iz TM razvil lastno nirguna samatho (imenovano ''Sproščujoči odziv'' , ki ni vezana na hinduizem. Ugotovil je, da lahko mantramo katerikoli zlog (recimo tudi ''žblj''), pa bomo dosegli enak učinek meditiranja.

9. Mahariši efekt: kjer število praktikantov preseže 1% populacije, se kriminal zmanjša.
Kritika: če bi se ljudje naučili meditirati še na globji ravni, bi bili učinki še večji.

10.Pozitivni učinki na zdravje.
Kritika: Benson in nekateri drugi so pokazali, da TM nima samo svetle plati. Pri nekaterih praktikantih pozitivnih učinkov na zdravje ni, pri nekaterih pa se stanje celo poslabša. Napačno bi bilo vse to pripisati samo praksi TM, ker pa gre za rudimentarno nirguno, torej za meditacijo s fokusom, ni prave spontanosti, kar ima lahko v posamičnih primerih škodljive učinke.

Zaključek:
TM ima celo vrsto pomanjkljivosti. Če si želimo doseči izboljšanje tostranskega posvetnega življenja in izkusiti zgolj nekaj duhovnega, potem nam bo ta nirguna tehnika zelo verjetno v pomoč. Če pa si želimo trajnejšega in bolj globokega razvoja, se moramo učiti pri mojstrih, ki obvladajo naprednejše oblike meditiranja (npr. šikantazo ali pa wu nin). Pri teh mojstrih lahko zaradi duhovne globine pride do rušenja ega preko koanov (paradoksalnih vprašanj) ali napada na učenčev ego (tehnika, ki jo je obvladal že Jezus, v Sloveniji pa jo občasno prikazuje Wang Aiping).

#2 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 2. september 2004, 09:10

Nirvikalpa samadhi x;)x

http://www.insamadhi.com/ir/irfaq.htm
http://www.kriyayoga...alpasamadhi.htm

all awareness is withdrawn step by step from physical body, astral body, causal body until self realization or oneness with soul is achieved
meditation liberation

#3 Buddha

Buddha
  • Brez statusa
  • Št. objav: 3 845

Objavljeno: 2. september 2004, 10:25

:palec:
Death
Definition of death
Loss of spiritual control over physical body. always combined with a shift of awareness from the physical plane to a metaphysical - in most cases astral plane, sometimes higher dimension depending on spiritual awareness of "death" as a result of his spiritual development.
.each death is a possible step toward freedom in God - depending on remaining attachments and readiness to learn to love all in all situations.

Reason for death
different reasons depending on spiritual situation of each individual person:
.as a result of accumulation of karma, mistakes or destructive action against creation the sum of vector forces cause loss of control over physical body. this type hence includes all accidents, illnesses and even suicide - last is just a total loss of control over the self-made karma.
.as a result of accomplished spiritual lessons in a particular environment
.as a result of accomplished spiritual task or plan on earth. this type may occur at any age
.as a result of Maha Samadhi - only possible by free souls as a result of direct personal spiritual efforts and progress.
.as a result of Gods graceful freeing of a soul in distress - may occur at any age in any situation including illness, most often as as a result of detachment from all physical persons and inner peace with all - after intense preparatory prayers and after surrendering ALL to God !

Kinds of death
.different ways to die depending on spiritual progress and achievement before death:
sudden death - any cause - without any prior preparation or warning more matured souls often "sleep away" peacefully after consciously having cleaned up their life
peacefully and consciously drifting away - out of physical body - into higher spheres - or even home to God
.people with any missing TRUE spirituality developed may have a severe fight for death after long lasting battle with pains and illnesses - finally losing control of physical body. this most of the time is caused by unsolved attachments to material world, material belongings, unsolved heritage, unsolved problems with others.
soul's loss of control over physical body while body remains alive but without soul living inside body - empty bodies the ultimate way is a peaceful and fully conscious abandoning of physical body in full union and harmony with God as a result of most intense spiritual preparation and a life of love and services of love in the name of God.

Results of death
.various results can be resulting from death - such as:
freedom in God
freedom to move on toward home in God
freedom to restart same lessons in better or different situations / conditions
a chance for a total restart in life
an act of grace and mercy from God for all having lost control of life
a lesson for the left behind ones on earth to start their spiritual development and return or to think about the purpose and meaning of God, life and death.
protection of creation if individual is damaging or endangering the healthy survival of creation
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

#4 Tjazy

Tjazy
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 112

Objavljeno: 2. september 2004, 12:34

Ne poznam TM meditacije.. ampak kar se tice meditacije.. je ze to, da obstaja pravilo v meditaciji paradoksalno z meditacijo.
Meditaciaj naj bi v osnovi bilo stanje brez uma. na nek nacin je to smrt uma.. in kako bo um izklopljen, ce pa moras razmisljat, kaj bos pocel v meditaciji.
Meditacija je ravno to, da ne pocnes NIC.. kar pa je najtezje opravilo od vseh opravil. Ce poiskusis samo sedeti in nic delati, je to brez predhodnega ciscenja.. nemogoce. Problem je ker se zacnes zavedati vsake najmanjse ovire.. in misli kar letijo.. jih je ornk tezko ustavit.. Ce se spravis v stanje opazovalca je sicer najlazje.. ampak tudi pri tem je vcasih nemogoce.. ker ze to, da moras biti opazovalec, povzroci, da ne mores biti opazovalec. Potem tole "Sem opazovalec" postane umska misel.. umski trik in spet si v UMU.

Sprostis se lahko le po aktivnosti.. ne pred njo.. zato je pred meditacijo potrebna neka aktivnost.. in potem lahko pride druga stran premice.. nasprotje.
Je pa to v osnovi igra.. humuristicna igra.. in ne kaksno resno delo.
*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

#5 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 2. september 2004, 14:23

Tjazy :palec:

TM je tehnika, ki ti pomaga da ne zaspis med poglabljanjem vase (tako na suho jaz ne bi znal, ce bi mi rekel kdo, da naj samo enostavno odklopim um, to ni enostavno!) in da dozivis 4. stanje zavesti (theta mozganski valovi okrog 5Hz). Za visja stanja zavesti (da dosezes kozmicno zavest in da prilezes do zavesti enosti-torej samadhi ali razsvetljenje) je potrebna vecletna, ce ne vecdesetletna vsakodnevna vadba TM. Ko si tako dalec in tako zverziran, manter za usmerjenost navznoter sploh vec ne potrebujes, ker si sposoben spontanega prehoda. Dokler pa tega ne znas, pa povecini samo z umirjanjem brez manter kvecjemu zaspis ali pa ti um skace kar tja v en dan, ko kao meditiras in vse skupaj ni nic. Tisti mali "duhovni" prebliski so pa lahko samo bolj subtilna podrocja uma (podzavesti) od koder se ti navzven sproscajo razlicni informacijski paketi (zvoki, slike).

Z TM je mozno dokaj hitro priti v astral x;)x vendar do enosti, da poleg fizicnega presezes se astralno in kavzalno telo (zivljenjsko polje in polje osebne inteligence) ni tako lahko. Pot je s to tehniko dolga, pa se vedno ucinkovita glede na ostale. Mnogi jogiji napacno menijo da je astral okolje, ki je dokoncno kar pa ni res.

Watter navaja se druge oblike (Zen budizem, wunin), jaz navajam http://www.godening.com/ , http://www.insamadhi.com/ir/irfaq.htm, http://www.bojangorenc.cjb.net/ kjer se hitreje preseze lazni ego-ahankara kot v TM in ze v nekaj dneh ali nekaj tecajih lahko dozivite Savikalpa samadhi in dosezete kasneje celo Nirvikalpa samadhi. Tukaj ste kot ucenec pripravljeni. Tukaj se pojavi ucitelj.
meditation liberation

#6 Tjazy

Tjazy
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 112

Objavljeno: 3. september 2004, 04:58

Ja s temle bi se kar strinjal.. ceprav zaenkrat se nisem hrepenel po doseganji ne vem kaksnih stanj.. Mogoce kdaj in potem se posvetim tudi tem metodam.. :palec:
*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

#7 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 3. september 2004, 20:43

Tjazy :palec:
Popravi me če se motim, skozi nekaj tvojih postov bi rekla, da ti je Osho zelo pri srcu. x;)x :palec: :palec:

Čudovit vikend ti želim
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#8 Ksenia

Ksenia
  • D član
  • Št. objav: 14 206

Objavljeno: 3. september 2004, 20:44

o Naky, haj x8Dx

#9 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 3. september 2004, 20:51

Selene :onfire: :inlove: :bomb: :flower:

Bova kaj coprali? x:Dx

En hug pa en kiss xwizardx xwitchx xhypnox
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#10 Ksenia

Ksenia
  • D član
  • Št. objav: 14 206

Objavljeno: 3. september 2004, 20:54

tak da bova x;)x

#11 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 3. september 2004, 21:14

Delta valovanje (0,5-3 Hz): pomeni najglobje očiščenje duše, ''nadnaravne'' sposobnosti, življenje brez hrane in spanca.

... tole prvič slišim, pa me res zanima... od kje ti te informacije, watter?

... v knjigi Tadeja Pretnerja sem prebrala: 'delta valovi: stanje na meji življenja, globoka narkoza, zelo redko tudi pri globokem spanju (pod 4 Hz)'

... namreč, EEG so mi naredili 3x v obdobju 10 let in vsakič zasledili tele delta valove... izvidi jim sicer zaradi tega niso bili všeč, kaj to pomeni, pa mi tudi niso povedali... sem (vedno bolj) živa, nisem bila v stanju narkoze, globoko spanje s tistimi žicami ni bilo ravno mogoče, prav extra očiščene duše pa verjetno tudi nisem imela, da o tem, da bi bila brez hrane in spanca niti ne govorim... :rolleyes: :blink: xzobkox

#12 krokodil

krokodil
  • D član
  • Št. objav: 2 868

Objavljeno: 5. september 2004, 13:28

... namreč, EEG so mi naredili 3x v obdobju 10 let in vsakič zasledili tele delta valove...

Lahko malo vec napises o tem ?
V katerem delu glave pa so bili ti delta valovi..ce se slucajno spomnis ali imas izvid nevrologa pri roki ?

#13 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 5. september 2004, 14:43

@Mateja
http://www.synchroni..._Zen_Study.aspx
http://peyote.com/jonstef/brain.htm
...o delta valovih
meditation liberation

#14 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 5. september 2004, 15:27

kroki, nimam teh izvidov in tistih medicinskih žblj si seveda nisem zapomnila (izvidi so bili sicer vsi OK)... powerslave tnx :palec:

#15 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 8. september 2004, 12:25

Tukaj je ena stran, kjer Mojster Charles komponira glasbo, ki vzbuje dolocene valove (alfa, theta, delta). Prav zanimivo je ce znas meditirat in gres od alfe do delte po 2min 'samplih' in slisis (cutis) kako frekvenca pada in ti z njo v globino. :farb: Res neverjetno (ceprav kratko).
Zanimivo bi bilo narociti kaksen CD skupinsko, ker bi potem prislo vse skupaj ceneje in bi si lahko zazgali vsak svojo kopijo. Delta je kar 220$ kar je za enega veliko, za 10-15 ljudi pa malo x;)x :shsh: , je pa res da je za tak globok pocitek potrebno ze nekaj izkusenj (vsaj pol leta redne vadbe TM-a ali kaj podobnega)!!! Theta CD in OM sta bolj poceni. Ostalih zadev je kar nekaj.

Predlogi so dobrodošli x!x

Poslusajte:

(alfa_OM)
(theta)
http://www.synchronicity.org/sound/R1CD.mp3 (delta)
http://www.synchronicity.org/sound/OMPHCD.mp3 (OM)

http://www.synchroni...oundtracks.aspx
na levi pritisnes lahko na alfa, theta, delta, spodaj OM... in prides na zgornje linke
meditation liberation

#16 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 8. september 2004, 12:44

Dobra tema, nisem je prej opazila. :palec:

Powerslave, kok si prakticen! x^x :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 krokodil

krokodil
  • D član
  • Št. objav: 2 868

Objavljeno: 8. september 2004, 13:01

Mene pa moti vsakrsna glasba oz. zvoki pri meditaciji.

Mora biti popolna tisina, no, ce je, potem brez tezav prehajam skozi vsa valovanja in globine (zdaj lahko, prvih nekaj mesecev pa raje ne omenjam, kako je bilo
x:Ix x;)x )

Imam pa sreco v tem pogledu, ker stric (sosednja hisa) ne zivi tukaj in lahko jaz koristim celo hiso v "medativne" namene, kadarkoli x^x

#18 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 8. september 2004, 13:03

Mislil sem bolj delta CD, ker resnicno pades noter!!! x;)x
A je kaj zainteresiranih??
meditation liberation

#19 Klinar

Klinar
  • D član
  • Št. objav: 417

Objavljeno: 8. september 2004, 17:30

Ja delta :palec: sem zraven, če boš zbiral kandidate.

peace and love
clean
peace and love
Klinar

#20 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 8. september 2004, 21:44

Uuuuu ze 2 za delta,...pogumen narod javi se x:Dx x;)x
meditation liberation

#21 Klinar

Klinar
  • D član
  • Št. objav: 417

Objavljeno: 9. september 2004, 15:28

x:)x hojla vsem, še posebno tebi powerslave,
morm tole povedat, sem kar mal važna hihi hi x^x x:Ix .
Dons sem dobila od Amazon.com knjigico, pa tko hitr je pršla, naročila sem 28. 8., navadno hodi paket 3 tedne. Yiiippppeee.
naslov knjige je : THE GOD CODE ( The secret of Our Past, the Promise of Our Future ) avtor: Gregg Braden

Vem, da je važen člen ta knjiga, seveda ZAME .

peace and love
clean
peace and love
Klinar

#22 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 10. september 2004, 17:10

Eno zrnce:

Že v startu je tole malo mimo - namreč prikazati pomnankljivosti TM, potem pa predlagati "boljše" tehnike. Poleg tega zgoraj niti ne piše, na temelju čega takšnile zaključki.
Dejstvo namreč je, da je TM daleč najbolj raziskana - za razliko od večine drugih tehnik, so njene učinke merili tudi v ustanovah ortodoksne znanosti. Kako jo torej objektivno lahko damo "na vago" z drugimi, veliko manj znanimi tehnikami?

V zahodnem svetu je TM med ljudmi razširjal Sri Maharishi Mahresh (mislim, da je tipček še živ, v žepu pa ima med drugim diplomo iz fizike), od drugih tehnik, v katerih veljajo razne oblike meditacije za "višjo stopnjo" (najprej poznavanje in prakticiranje različnih tehnik, šele nato kot nadgradnja meditacija) je TM zelo enostavna in primerna za zahodnjake, zato se je tudi tako prijela (v Evropi in Ameriki je čuda centrov, v katerih TM prakticirajo). Zadeva je enostavna in naučiš se jo v nekaj dneh (dobro knjigo o tem je napisal Peter Russell).
Zdaj smo pa tam - kaj od TM ljudje sploh pričakujejo in kam je uskerjena? V glavnem jo po omenjenih centrih pr4edstavljajo kot tehniko, s katero odpraviš stres, okrepiš pa zdravje in splošno počutje.

V osnovi je tehnika zdravo zastavkljena, saj je že Pitagora trdil, da vse temelji na "neslišni pesmi nebeške harmonije", prav tako numerologija ... Gre namreč za to, da nam k iskanemu "niču" pomaga zvok individualne mantre.

lalala
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#23 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 10. september 2004, 17:46

Aha, morda še kaj o valovanjih človeških možganov. Vprašljiva se mi zdi trditev, da je delta raven pot k duhovni rasti, očiščenju in nadnaravnim sposobnostim. Dejstvo namreč je, da je lastna frekvenca zemlje okoli 8 Hz in da lahko pridemo v resonanco z njo (in s tem do odgovorov, skritih v akaši) na alfa ravni. Nekateri raziskovalci pa res menijo, da je moč nekatere človeške funkcije "preprogramirati" na theta ravni. Zato bi - kot že nekje zgoraj pravi Mateja - tudi jaz želel čimveč podatkov (s težo) o prednostih, ki naj bi jih imela delta raven. Dejstvo pa je, da je zavestnpo ne dosežeš kar tako.

Morda bo koga zanimal še tale insert, ki sem ga potegnil iz svoje knjige Holistična radiestezija I:

Glede na to, da se človek zadnja tisočletja razvija predvsem v mentalnem smislu, je zelo verjetno, da se včasih energijski kontakti niso vzpostavljali na alfa, ampak na delta oziroma theta ravni možganskega valovanja. Človeški možgani so namreč sestavljeni iz treh osnovnih delov: debla (»reptilskih možganov«), limbičnega sistema (možganov sesalcev) in neokorteksa. Raziskovalec dr. Paul MacLean, ki jih je zaradi teh treh delov poimenoval »troedini možgani«, ne dvomi, da se je vsak del razvil v različnem evolucijskem obdobju. V prvem obdobju se je razvilo možgansko deblo ali reptilski možgani in ta del imamo enak kot vsi plazilci, zato predpostavljam, da deluje na nižji frekvenčni ravni. Sklepam, da nam ta možganski del omogoča stik z ostanki prvobitnega spomina, ki se v toku evolucije in inkarnacij ni povsem izgubil, zato je zabeležen tudi na fotografiji živega človeka. Ta spomin se poleg tega v prehodu v nove mikroorganizme frekvenčno veliko manj preobrazi.
Če torej želimo s pomočjo nihala najti mrtvo osebo, moramo čim bolj znižati frekvenčno raven naših možganov. Ker je zavestno produciranje delta možganskih valov mogoče le po večletni vaji, se skušajmo pogrezniti vsaj na theta raven.


Doseganje theta stanja


V theta stanje lahko vstopimo s korektno izvedbo vaje za aktivacijo linije hare, ki je opisana v poglavju VII./5., ali pa s posebno tehniko dihanja, ki temelji na tem, da z zavestjo sledimo poti vdiha, s tem »utišamo« misli in počasi preidemo preko alfa v theta stanje.

- Sproščeno sedimo in počasi začnimo s fazo vdiha skozi nos. Vdih s pozornostjo usmerimo proti čelu, od tu ga usmerimo v zatilje, potem pa spustimo po hrbtenici do višine pasu. Ne da bi ga zaustavili, ga od tu preusmerimo v sprednji del telesa, nekako v višino popka, in nato v pljuča, katera z zrakom popolnoma napolnimo. Izdihnemo počasi skozi usta. Dihajmo čim počasneje, a brez napora, in bodimo pri tem zavedni svojega telesa. Na ta način lahko dosežemo globoko theta stanje.
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#24 Amis

Amis
  • D član
  • Št. objav: 15 191

Objavljeno: 10. september 2004, 21:00

nosko, nekaj me pa vendarle zanima pri tem opisu dihanje: zakaj samo do popka? spomnila sem se namreč na to, da imamo sedem energetskih vrtincev, od katerih jih dihanje preide pet oz. šest v najboljšem primeru...ali se popek navezuje na to, čemur vzhodnjaki pravijo hara, center chi-ja? in kaj bi se zgodilo, če vključiš vse centre...hm...

:vio: x:)x :vio:
you see things; and you say WHY?
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

#25 watter

watter
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 12. september 2004, 20:24

Odgovori na nekaj komentarjev:
- glede na namige, da je delta stanje škodljivo (ker je na meji smrti- kaj je smrt?)(ker je pod frekvenco 8 Hz...)- delta stanje moramo ozavestiti! Kolegica, ki ima delta valove, ima verjetno tudi še močne alfa in beta valove. Zato je najbolje, da zaenkrat še nadalje uživamo hrano in da spimo :). V delta stanju se približamo energijskem špolju brez materializiranih vzorcev. Energijsko polje brez takih vzorcev ne potrebuje fizične hrane in mrka v nezavedno delto (namen duhovnosti pa je ravno razsvetlitev). Poleg tega so to stvari, ki jih lahko merimo. V ozadju se skriva qi, nemerljiva življenjska superenergija, za njo pa še shen, visokoenergetska frekvenca.
- glede na pripombe, da je s TM možen razvoj, da na nekem nivoju ne potrebujemo več manter: to je O.K. Vendar pa obstaja nevarnost, da vseeno obtičimo v sebi, ker dejansko poniknemo, budisti temu pravijo meditacija, ki vodi v absorbcijo.
- glede pripombe, da je težko doseči stanje brez misli- to je res. Zato je bolje najti tehniko, ki kanalizira močno energijo in v nas kopiči sporočila za energijske akcije. Problem meditacije je, da moramo vendarle iti ven iz svojega ega- prečiščevati se je lažje preko aktivnega kanala.
- eden od takih kanalov je vzpostavljen na Phenomena Academy, kjer deluje mojstrica Aiping Wang. Številne podružnice pa so tudi v Sloveniji (Shen qi centri in Spirala- www.spirala.org). Pri mojstrici prakticirajo mnogi bivši praktikanti Maradžija, TM, hatha yoge in Reikija, in po njihovem pričevanju je metoda Wangove sicer zahtevnejša, vendar tudi uspešnejša.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0