Novoletna okrasitev in dekoracija doma
#26
Objavljeno: 23. november 2004, 20:21
pa asociacije takoj na vse podtalnosti, ki se dogajajo, vrenja in podobno...
In zakljucila: kolk mim.
Picasso
#27
Objavljeno: 23. november 2004, 21:20
Florentinski piškoti
( za približno 25 kosov)
1 žlica masla
12,5 dag narezanih mandeljnov
6 dag kandirane pomarančne lupine
6 dag kandirane limonine lupine
10 dag sladkorja
12,5 dag sladke smetane
2 žlici moke
20 dag grenke čokolade
1. V loncu zmešamo narezane mandeljne, kandirano pomarančno in limonino lupino, sladkor, maslo in sladko smetano. Na majhnem ognju mešamo približno 3 minute. Dodamo moko, premešamo in odstavimo s štedilnika.
2. V pekač položimo papir za peko. Z žličko naredimo iz mase majhne kupčke in jih položimo v pekač. Pazimo, da je med piškoti dovolj velika razlika in jih malo sploščimo. Pečemo jih približno 5 minut v ogreti pečici pri 225 stopinj.
3.Ko so piškoti pečeni, jih takoj oblikujemo z obročkom premera 6 cm ali pa jih z žlico stisnemo skupaj.
Skupaj s papirjem za peko jih vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Ohlajene piškote odstranimo s papirja.
4.Čokolado narežemo in jo nad paro raztopimo. Spodnjo stran piškotov namažemo s čokoladnim prelivom in jih pustimo, da se ohladijo.
Lace Cookies
(sestavine za približno 45 kosov)
20 dag masla
17,5 dag ovsenih kosmičev
20 dag rjavega sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja
1 žlica medu
2 žlici moke
2 jajci
1. Ovsene kosmiče damo v posodo. Maslo raztopimo v ponvi in dodamo sladkor. Zmešamo in prelijemo po ovsenih kosmičih. Dobro premešamo in pustimo čez noč, da se kosmiči prepijejo.
2. Dodamo vanili sladkor, med, moko in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo.
3. Z čajno žličko naredimo kupčke iz testa in jih položimo na pekač na papir za peko. Pečemo jih 6-8 minut v ogreti pečici pri 200-225 stopinj, da se scedijo in robovi rahlo zapečejo.
Medeno pecivo iz pekača
(sestavine za en pekač velikost 27x35 cm)
10 dag masla
25 dag medu
2 jajci
12,5 dag sladkorja
1 žlička jelenove soli(soda bikarbona)
37,5 dag moke
2 žlici začimb za medenjake
1 žlička nastrgane limonine lupine
2 žlici ruma
1 žlica kakava
10 dag kandirane limonine lupine
5 dag kandirane pomarančne lupine
8 dag narezanih mandeljnov
maslo za namastitev pekača
Za preliv:
7,5 dag mandeljnov
6 dag rdečih okrasnih višenj
1 beljak
1. Med in maslo segrejemo, premešamo in ohladimo. Penasto umešamo jajca in sladkor. Dodamo med in maslo ter vse skupaj dobro premešamo. Pomešamo moko in jelenovo sol, začimbe za medenjake, nastrgano limonino lupino, rum, kakav, mandlje, kandirano limonino in pomarančno lupino in premešamo. Vse sestavine zgnetemo v testo.
2. Pekač namažemo z maslom in medeno testo razporedimo po pekaču. Okrasne višnje razpolovimo.
3. Na testu z ravnilom ali nožem označimo velikost kosov, (približno 7x9 cm) Kose peciva okrasimo z mandlji in višnjami. Z umešanim beljakom in žlico vode premažemo medeno pecivo. Pečemo ga približno 20 minut v ogreti pečici pri 175 stopinj.
HONORE DE BALZAC
#28
Objavljeno: 23. november 2004, 21:26
HONORE DE BALZAC
#29
Objavljeno: 24. november 2004, 08:55
#30
Objavljeno: 24. november 2004, 09:09
Bunke za na smrečico ali za pod strop
Potrebuješ:
Stiropor bunke (dobiš jih praktično povsod, jaz sem jih kupila v City parku - una art trgovina k vedno pozabim ime)
Pšenični zdrob (oz koruzni zdrob - sam pol predlagam zlate bleščice)
Srebrne bleščice
Lepilo (Mekol )
Rinke za bunke (po domač povedan)
Nek nožek ali paličico za mazanje lepila (čopiča je škoda)
Izdelava:
Zdrob in bleščice zmešaš v posodi (zdravo mešanico, ne pretiravat z bleščicami k je to drag špas)
V bunke zatakneš rinkce, z lepilom (tanek sloj) premažeš bunke, ni treba cele, odvisno kak vzorec želiš, potem vzameš mešanico in jo posuješ po bunkah oz po delih kjer je lepilo...pustiš da se posuši in obesiš kamor ti srce poželi.
Zadeva je simpl glede na to da so jo osemletniki obvladali v parih minutah.
Uživajte,
A.
#31
Objavljeno: 24. november 2004, 11:32
HONORE DE BALZAC
#32
Objavljeno: 24. november 2004, 11:38
To bomo sigurno skupaj spravli, že v soboto, ker so naše smrečice vsako leto bolj zgodaj narejene.
#33 Gost_sstane_*
Objavljeno: 24. november 2004, 11:46
Od Miklavža do Treh kraljev<{POST_SNAPBACK}>Hej, Apolončica, a je lepilo Mekol - lepilo za servietno tehniko?
To bomo sigurno skupaj spravli, že v soboto, ker so naše smrečice vsako leto bolj zgodaj narejene.
#34
Objavljeno: 24. november 2004, 11:49
A si bil že pri nas doma? Včasih je taka frka, da res pozabim, kdo pride in koga sem že kje srečala....
#35 Gost_sstane_*
Objavljeno: 24. november 2004, 11:59
Če imaš hotel, že mogoče<{POST_SNAPBACK}>Ja, pa res....
A si bil že pri nas doma? Včasih je taka frka, da res pozabim, kdo pride in koga sem že kje srečala....
#36
Objavljeno: 24. november 2004, 12:05
Nimam hotela
#37
Objavljeno: 24. november 2004, 13:28
<{POST_SNAPBACK}>Hej, Apolončica, a je lepilo Mekol - lepilo za servietno tehniko?
To bomo sigurno skupaj spravli, že v soboto, ker so naše smrečice vsako leto bolj zgodaj narejene.
Mi smo uporabljali MEKOL 1001
Disperzijsko lepilo za les. Za površinska (laminat, furnir, iverka) in montažna lepljenja lesa (čepi, mozniki). Lepilni film je prosojen, spoj je trden in elastičen.
#38
Objavljeno: 28. november 2004, 14:20
Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!
#39
Objavljeno: 28. november 2004, 16:07
HONORE DE BALZAC
#40
Objavljeno: 28. november 2004, 20:22
Vseeno pa sem nasla 2 recepta, ki se sicer malce razlikujeta od mojega ( vsaj ce po spominu gledam), ampak glede na sestavine ze mora biti fino
Rafaello kroglice
SESTAVINE
5 dkg masla
5 dkg sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
15 dkg bele čokolade
2 žlici ruma
2 žlici limoninega soka
6 dkg kokosove moke
5 dkg kokosove moke olupljeni mandlji
Penasto vmešaš maslo in sladkor v prahu, dodaš vanilin, nastrgano čokolado, rum, limonin sok in kokosovo moko. Iz dobljene mase oblikuj manjše kroglice. V vsako vtisni olupljen mandelj in jo povaljaj v kokosovi moki. Kroglice postavi na hladno.
SESTAVINE
10 dag kokos moke
1/8 l sladke smetane
5 dag medu (akacijev da največ arome)
1 vrečka vanilina
8 dag mletega sladkorja
1 malo žličko ruma oz. po okusu
Smetano zavremo z medom in vanilijem. Dodamo 8 dag kokos moke (ostala moka je za kroglice povaljati) ter kuhamo s stalnim mešanjem 5 min.
Odstavimo, dodamo rum in ohladimo. Najbolje, da postavimo za 0,5 ure v zamrzovalnik. Ko začnemo oblikovati kroglice pogledamo, če je masa dovolj gosta. Če ni, dodamo še malo kokos moke.
Oblikujemo poljubne kroglice, ki jih povaljamo v preostali kokos moki, ter jih zlagamo v papirnate kapsule oz. na pladenj.
Ponudimo ohlajene!
Dober tek.
Slednji recept je za manjse stevilko kroglic...(okoli 15), tako da je za vecje stevilo pac treba kolicine podvojit ( potrojit ali karkoli). BAJE so dobre, je bilo zraven polno pohval. Sama pa ne vem, ker sem delala po malce drugacnem receptu.
#41
Objavljeno: 28. november 2004, 20:37
Res je
CREME BRULEE
(recept Joel-a Robuchon-a, enega najbolj slavnih francoskih kuharskih mojstrov)
Sestavine za 8 oseb:
7 rumenjakov
3 stroke vanilije
150 g sladkorja
2 dl mleka
7 dl smetane (sladke, tekoce)
posip (cassonade - droben rjavi sladkor, zelo dobro sega nadomesti z vanilij sladkorjem)
Vanilij stroke po dolgem prerezemo, izpraskamo semena in jih damo v skledo. Dodamo rumenjake, zmesamo z metlico (rocno), dodamo sladkor in mesamo tako dolgo, da mesanica postane svetlejsa, vendar ne penasta. Dodamo mleko, dobro premesamo. Dodamo se smetano. Mesanico precedimo skozi zelo fino cedilo, da izlocimo vecje delce vanilije. Pustimo stati 1 uro.
Porazdelimo v 8 posodic za creme brulee - pomembno je, da kreme ni vec kot 1.5 cm v visino. Posodice damo v pecico, ogreto na 70°C za 25-30 min. Krema mora postati cvrsta, vendar se tresoca. Ohladimo v hladilniku.
Povrsino na tanko posipamo s posipom in karameliziramo v pecici na grill-u (prej segrejte grill, vendar pustite vratca pecice odprta, da se pecica ne segreje - tudi med karameliziranjem) cca 20 sekund. Ko se posip pricne topiti, vzamite posodice iz pecice.
Servirajte v posodicah, v katerih ste kremo pripravli. Servirate lahko takoj, ko vzamete iz pecice ali pa predhodno se ohladite v hladilniku. (Za moj okus je creme brulee najboljsa, kadar je spodaj hladna in zgoraj topla - njami! )
#42
Objavljeno: 28. november 2004, 20:45
HONORE DE BALZAC
#43
Objavljeno: 29. november 2004, 13:02
BAJADERE (od moje neomajne prijateljice Nevene)
Potrebujete:
400 g sladkorja
8 žlic vode
250 g masla (en paket)
150 g mletih orehov
150 g mletih piškotov (tipa petite beurre,v glavnem trdih piškotov)
200 g žlahtne temne čokolade 70% čokoladnih delov (jedilna čokolada)
1 dl sladke tekoče smetane
Postopek:
Sladkor vkuhate v vodo , dokler se ne začne mehurčiti. Odstavite in mešate dalje, da se precej ohladi, nato dobro vmešate maslo. Dodate mlete orehe in mlete piškote. Maso razdelite na dva dela.
V prvi del zamešate 50 g stopljene žlahtne čokolade poravnate na deski, obloženi s peki papirjem tako, da je masa visoka približno dober centimeter. Nanjo poravnate drugi del mase. Počakate, da se povsem ohladi.
Medtem naredite čokoladno glazuro
Preostalo žlahtno čokolado nalomite v posodo, katero postavite v drugo posodo z vročo vodo in med stalnim mešanjem stopite nakar počasi dodajate smetano. Odstavite in mešate, dokler ne dobite gladke homogene mase. Z njo prelijete bajadero. Ohladite in nato z dobrim in dolgim nožem, ki ga pomakate v mrzlo vodo narežete bajadere rombaste oblike.
In še
RAJSKI DATELJNI
Potrebujete:
*paket dateljnov
*125 maskarponeja
*kakšno žlico sladkorne sipe z vaniljininim sladkorjem (poljubno zasladite)
*žlico ruma ali kakšnega drugega likerja (Contreau..., Mandarinetto)
* polovičke orehovih jederc, mandeljnove lističe, nasekljane pistacije.....
Procedura:
Z nožkom zarežete po dolgem vsak datelj, in mu vzamete ven peško. Datelj nato primete z dvema prstoma na obeh straneh tako, da zadobi obliko ladjice.
Maskarpone, rumček in sladkor pretlačite v maso, s katero napolnite brizgalno vrečko in napolnite dateljnove 'trebuhe'. Na koncu na vrh vtisnete polovico oreha, ali posujete z mandeljnovimi lističi , sesekljanimi pistacijami....
Z obema receptoma urco in pol dela in vedno horunsko odobravanje gostov
#44
Objavljeno: 29. november 2004, 13:19
Same maherce!
Ruby, dateljni, pa se rajski! (no dateljne tud maram.. )
Picasso
#45
Objavljeno: 29. november 2004, 13:31
<{POST_SNAPBACK}>Pih!
Same maherce!
Ruby, dateljni, pa se rajski! (no dateljne tud maram.. )
Hvala Marsa!
Ja posušeni oz medeni dateljni so božanski sadeži (sveži pa tako zanič )
Suho sadje nekako mora biti prisotno na mizi za novo leto. Pa razni oreščki za grizljanje..
#46
Objavljeno: 29. november 2004, 13:34
HONORE DE BALZAC
#47
Objavljeno: 29. november 2004, 13:35
mnjami...
Ste res taprave - skorpijonke, bikice, rakice (ja vem Michelle je oven, grem stavit kar ces da ima kaj v biku al pa raku, mroda se celo megleno spomnim).
jaz pa vse tole (razen raka), pa nic kaj blazno...
No ne recem, da ne kuham dobr, sam mi dol visi za razne dekoracije pa tak... Mi je pa vsec da je veliko majhnih skodelick pa taksnega, da sam pikas.
Picasso
#48
Objavljeno: 29. november 2004, 14:08
tvoj kompliment pa ni kar tako, ko tako dobro obvladaš te zadeve in same dobrote nizaš semle na naš forum
----------------------------------------------------------------------
Darila .....in kako smo se pri nas doma organizirali okoli tega.
December je mesec praznovanj in daril, nekako je to tisti zaključni del leta, ko potegnemo črto in se zamislimo, kaj vse smo doživeli v iztekajočem se letu. Ponavadi se dobimo z osebami in sem spada tudi obdarovanje.
V izogib banalnim darilcem, ki frlijo v smeti ob prvem globinskem čiščenju stanovanja in posledično slabo porabljenemu denarju, ker 'nekaj pa moraš dat iz rok', smo se pri nas doma organizirali drugače.
Sorodnikom (še dobro, da jih je malo ), prijateljem, našemu osebnemu zdravniku, veterinarjem, trenerju in ekipi-športne zadeve, poštarci, pa Možiclju, ki nam kdaj popazi na Velikanko...in tudi tisim, s katerimi smo imeli v iztekajočem letu kakšne posebne stike, sodelovanja...
podarimo našo družinsko kulinarično košarico
Recimo da se priprava začne že konec novembra, ker je izdelava omejena samo na vikende. Kupim košarice in koške, ogromno celofana, trakov , doma imamo čuda flomastrov in drugih 'krancljalnih' pripomočkov
Celo leto hranim majhne vazice od marmelad, katere potem napolnim z mariniranimi suhimi paradižniki v olivnem olju, ki si jih vsako jesen naredimo sami. Potem iste vazice napolnim z domačim ajvarjem, pa vloženimi melancanami... Kupim male delikatesne divjačinske klobasice in jih vložim v olje. Prav tako koščke feta sira, kateremu v olje dodam kup zelišč. Potem naredimo iz celofana podolgovate vrečke, v katere damo doma narejene in posušene rezance, pa kakšnen drugi format paste. Na vrečko nalepimo veliko etiketo, z našim smešnim logotom , navodili za pripravo...dosti heca in smešnic, risbic, dvoumnosti...... In še marsikaj lepo zavijemo in okrasimo z napisi, tudi mini steklenice iz izbranim olivnim oljem, pa domačim jabolčnim kisom...dobra flaška vina .....
Potem se košare z različnimi dobrotami zavijejo v celofan, mašna, naslov in to je to
Rada se pohvalim, ker folk kar čaka našo košarico, ki je res z ljubeznijo narejena.
In še nekaj: sodelovanje pri izdelavi in polnjenju košar prinese še dodatno krasne trenutke in poglablja občutke pripadnosti in naklonjenosti
#49
Objavljeno: 29. november 2004, 14:16
Hudo.<{POST_SNAPBACK}>
podarimo našo družinsko kulinarično košarico
Picasso
#50
Objavljeno: 29. november 2004, 15:48
Pa še dva sladka recepta za sladkosnede!
Marcipanovi poljubčki s krokantom
(za približno 45 koščkov)
100 g sesekljanih arancinov
4 žlice rjavega ruma
400 g surovega marcipana
175 g sladkorja v prahu
100 g lešnikovega krokanta
200 g rahlo grenkega čokoladnega obliva
1. V mešalniku še dodatno sesekljajte arancine. Zmešajte jih z rumom in pustite počivati približno 60 minut.
2.Pečico segrejte na 225 stopinj. Marcipan na drobno zrežite in ga skupaj z arancini in sladkorjem v prahu pregnetite v gladko maso. Vanjo vgnetite tudi polovico krokanta. Iz mase s pomokanimi rokami oblikujte kroglice in jih porazdelite po s papirjem obloženem pekaču. Pecite jih v pečici od 6-8 minut, nato pa kroglice ohladite na kuhinjski rešetki.
3.Čokoladni obliv stopite in z njim prevlecite kroglice. Postavite jih na papir za peko ali kuhinjsko rešetko, posujte s preostalim krokantom in počakajte, da se posušijo!
Sočne jabolčne kocke
(za 30 koščkov)
8 jabolk
125 ml jabolčnega soka
1 skorjico cimeta
3 klinčke
1 janeževo zvezdo
150 g karamelnega sirupa ali medu
125 g mandljevih lističov
sok 1 limone
1 žličko cimeta
16 listov želatine
75 g sladkorja v prahu
20 g škroba
1. Jabolka olupite, odstranite pečke in na drobno zrežite. S sokom in začimbami jih dušite do mehkega. Nato jih pretlačite in dajte nazaj v kozico.
2 Želatino namočite. Čežano skupaj s sirupom, mandlji, limoninim sokom,cimetom in škrobom zavrite in v njej raztopite želatino. Zmes nalijte 2 do 3 cm visoko v štiroglat pekač ter postavite na hladno.
3. Strjeno zmes narežite na kvadratke, potresite s sladkorno zmesjo in okrasite z mandeljni!
HONORE DE BALZAC
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0