Novoletna okrasitev in dekoracija doma
#76
Objavljeno: 2. december 2004, 08:42
#77
Objavljeno: 2. december 2004, 23:14
No midve z mami greva jutri kupvat se kake okraske pa to....bomo vidli, kaj se bo odlocila
Porocam pa, da sem naredila 2 dni nazaj kokosove kroglice ( prvi recept, ki sem ga navedla), tako da, zdaj je preizkusen in je Moji so jih takoj pojedli, pa sta kar zbircna
#78
Objavljeno: 3. december 2004, 15:39
M. H. Alderson
#79
Objavljeno: 5. december 2004, 17:05
HONORE DE BALZAC
#80
Objavljeno: 5. december 2004, 17:14
KUTIN LIKER
Za 1 liter potrebujete
1,5 kg kutin
150 g kandis sladkorja
500 ml konjaka
1 žlico semen koriandra
1.Kutine operite in obrišite.Z lupino jih grobo naribajte v skledo, jih s krpo pokrijte in čez noč postavite na hladno.
2.Naribane kutine stisnite in precedite skozi krpo ter prestrezite sok. Soku dodajte kandis sladkor ter ga na zmernem ognju kuhajte, dokler se ta ne raztopi.Tekočino ohladite in ji primešajte konjak in koriander.
3.Liker napolnite v z vročo vodo umite steklenice in pustite nekaj dni stati, da se sestavine dobro prepojijo. Dobro zaprt kutin liker lahko hranite 3 mesece v hladnem in temnem prostoru.
HONORE DE BALZAC
#81
Objavljeno: 6. december 2004, 02:02
IX. "LUX PERPETUA"
SI HA de ser condición de mi dicha el olvido
de ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).
Prefiero la existencia más árida y doliente
al innoble consuelo de olvidar a mi ausente.
Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia,
que me halague o sonría en esta clara inopia,
ni qué luz en mis noches me quedará si pierdo
también la lamparita cordial de tu recuerdo!
2 de octubre de 1912
#82
Objavljeno: 6. december 2004, 07:20
#83
Objavljeno: 6. december 2004, 11:42
Prvi protvan je bil prava grozota, ker sm z veliko žlico devala maso na pladenj - in valda so se piškoti razlezli in zlepli po celem protvanu.
Sm mislila že vse preč zagnat, pa mi polovica gorenjske krvi tega ni pustila
Sm šla pol brat še enkat recept in vidla, da tm piše žliČka ne pa žliCa .
Ta drug in tret protvan sta SUPER ratala (tako okus kot izgled) in so bili pr fantu doma takoj razgrabljeni. Pa še za recept so me spraševali . Kar se mi zdi še posebej fino, ker je fantova mama prava prekmurka in ne glede kaj jaz naredim ni nikoli tako dobro kot tisto kar ona pripravi.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#84
Objavljeno: 6. december 2004, 12:00
Me veseli, da so bili tebi in tvojim všeč!
HONORE DE BALZAC
#85
Objavljeno: 6. december 2004, 15:47
#86
Objavljeno: 7. december 2004, 16:23
#87
Objavljeno: 8. december 2004, 08:20
#88
Objavljeno: 9. december 2004, 16:40
Astra
#89
Objavljeno: 9. december 2004, 16:43
Na krog je prilepljena gobica, ki jo občasno zalijem, da zelišča ostajajo sveža...
uporabili smo različne žalblje, timijan, rožmarin, sivko, meto, lovor...
Astra
#90
Objavljeno: 10. december 2004, 15:31
Mene pa zanima, ZELO zanima, kako narediš vse te dobrote. Lahko zaupaš kakšen recept? Prosim...
#91
Objavljeno: 12. december 2004, 20:57
Seveda, zadeve so precej enostavne, morda malo zamudne.
Vsako leto si z juga Italije naročim 5 litrsko kantico z olivnim oljem. Tovrstno olje je izrazito močno in ga uporabljam samo za konserviranje živil (drugače pa uporabljam za zabelo toskansko olivno olje, ki je najbolj delikatnega okusa, za kuho pa umbrijsko. Za dodatek k ribam, za marinade pri morskih zadevah pa si vsako leto izprosim 3/4 litrčka našega istrskega olivnega olja )
Feta sir v olju:*nabaviš po možnosti originalni feta sir (grški), ga z ostrim nožem narežeš na koščke, ki morajo biti celi
*pripraviš olje: četrtina olivno, četrtina arašidovo, četrtina sezamovo in četrtina sončično olje (samo olivno olje bi bilo premočno )
* pripraviš dodatke: črn, zeleni in rdeči poper v ZRNJU, kakšen lovorjev list, potem pa še po želji kapre....origano (jaz dam samo razne popre in lovorjev listič in še to samo košček. Ko pa tak sir serviraš, pa obvezno posuješ s kvalitetno mleto rdečo papriko , zraven popečen kruh )
* v stekleno vazo naliješ malo mešanice olj in naložiš koščke sira, dodaš zrna popra in lovor, zaliješ z oljem in tako do vrha.
Melancane v olju:
*poleti nabavim podolgovate melancane, jih narežem na dober centimeter debele rezine, razgrenim z grobo soljo in na rebrasti plošči lepo opečem.
* marinada: olivno olje, kakšen strok česna in drobno ročno sesekljan peteršilj+ mešanica finih zelišč
* v vazo izmenično polagam rezine melancan, jih posujem s peteršiljem in dam kakšen košček česna (nekateri nasekljajo tudi česen, jaz ne maram preveč česnovega okusa, zato dodajam celega, da ga je lažje odstraniti ), zalijem z oljem
Isto narediš tudi s cuketami (bučkami), pazi, da soliš bučke!
Marinirani suhi paradižniki:
*kupim vrečko z posušenimi paradižniki
*marinada:olivno olje, kapre, mešanica začimb- fina zelišča
* spet polniš vazo, ne pretiravati s kaprami
Ideje:
-taki paradižniki so res odlični, lahko jih ponudimo samostojno, z opečenim kruhom in fino dobro zorjeno in prekajeno čajno salamo ali klobas'co , prekomastnim zorjenim sirom (grojer, parmezan, zbrinc, fontina)
-za mineštre: pocvrete porček ali šalotko in na koščke narezan mariniran suhi paradižnik, nato dodate zelenjavo.....
- za na pašto: na koščke narezan taisti paradižnik segrejete v neprijemljivi ponvi in dodate odcejene špagete...lahko dodate kakšno črno olivo, kakšno slano ribico... ma koliko je lahko enih izpeljank...
Toliko za zdaj, jutri še kaj napišem, me pogrešajo...
#92
Objavljeno: 15. december 2004, 09:28
Hvala!!!!
#93
Objavljeno: 15. december 2004, 10:15
3x hura!
Picasso
#94
Objavljeno: 15. december 2004, 10:25
Kolk cajta se morjo pacat da so gut? mislm zato, ker jih bom za nov let (poleg domače marmelade, žajbljevga likerja in lace cookiejev) talala okrog?
A za melancane je že prepozno (mislm, ker ni sezona zanje) Kok časa pa tuki traja da se spacajo?
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#95
Objavljeno: 15. december 2004, 12:32
<{POST_SNAPBACK}>Mene pa zanima, ZELO zanima, kako narediš vse te dobrote. Lahko zaupaš kakšen recept? Prosim... [/quote]
Seveda, zadeve so precej enostavne, morda malo zamudne.
Vsako leto si z juga Italije naročim 5 litrsko kantico z olivnim oljem. Tovrstno olje je izrazito močno in ga uporabljam samo za konserviranje živil (drugače pa uporabljam za zabelo toskansko olivno olje, ki je najbolj delikatnega okusa, za kuho pa umbrijsko. Za dodatek k ribam, za marinade pri morskih zadevah pa si vsako leto izprosim 3/4 litrčka našega istrskega olivnega olja )
Feta sir v olju:*nabaviš po možnosti originalni feta sir (grški), ga z ostrim nožem narežeš na koščke, ki morajo biti celi
*pripraviš olje: četrtina olivno, četrtina arašidovo, četrtina sezamovo in četrtina sončično olje (samo olivno olje bi bilo premočno )
* pripraviš dodatke: črn, zeleni in rdeči poper v ZRNJU, kakšen lovorjev list, potem pa še po želji kapre....origano (jaz dam samo razne popre in lovorjev listič in še to samo košček. Ko pa tak sir serviraš, pa obvezno posuješ s kvalitetno mleto rdečo papriko , zraven popečen kruh )
* v stekleno vazo naliješ malo mešanice olj in naložiš koščke sira, dodaš zrna popra in lovor, zaliješ z oljem in tako do vrha.
Melancane v olju:
*poleti nabavim podolgovate melancane, jih narežem na dober centimeter debele rezine, razgrenim z grobo soljo in na rebrasti plošči lepo opečem.
* marinada: olivno olje, kakšen strok česna in drobno ročno sesekljan peteršilj+ mešanica finih zelišč
* v vazo izmenično polagam rezine melancan, jih posujem s peteršiljem in dam kakšen košček česna (nekateri nasekljajo tudi česen, jaz ne maram preveč česnovega okusa, zato dodajam celega, da ga je lažje odstraniti ), zalijem z oljem
Isto narediš tudi s cuketami (bučkami), pazi, da soliš bučke!
Marinirani suhi paradižniki:
*kupim vrečko z posušenimi paradižniki
*marinada:olivno olje, kapre, mešanica začimb- fina zelišča
* spet polniš vazo, ne pretiravati s kaprami
Ideje:
-taki paradižniki so res odlični, lahko jih ponudimo samostojno, z opečenim kruhom in fino dobro zorjeno in prekajeno čajno salamo ali klobas'co , prekomastnim zorjenim sirom (grojer, parmezan, zbrinc, fontina)
-za mineštre: pocvrete porček ali šalotko in na koščke narezan mariniran suhi paradižnik, nato dodate zelenjavo.....
- za na pašto: na koščke narezan taisti paradižnik segrejete v neprijemljivi ponvi in dodate odcejene špagete...lahko dodate kakšno črno olivo, kakšno slano ribico... ma koliko je lahko enih izpeljank...
Toliko za zdaj, jutri še kaj napišem, me pogrešajo... [/quote]
OK. RUBY72...mogoče bo neumno vprašanje samo vseeno...sm še začetnik v kuhinji
to ko pišeš - damo v vazo...a s tem misliš v steklene kozarce...al kako...saj to ko pripraviš, daš v hladilnik in ko ti zapaše pač ješ...kot vložene kemarice ali kaj podobnega...a je tako..upam da nisem narobe razumela...
hvala za odgovor in LP, Sončk
#96
Objavljeno: 15. december 2004, 22:40
Cookie,[/COLOR]15. Dec 2004 ob 10:26]
<{POST_SNAPBACK}>Takoj dons grem v štacuno po suhe paradajze in jih bom marinirala
Kolk cajta se morjo pacat da so gut? mislm zato, ker jih bom za nov let (poleg domače marmelade, žajbljevga likerja in lace cookiejev) talala okrog?
A za melancane je že prepozno (mislm, ker ni sezona zanje) Kok časa pa tuki traja da se spacajo?
Ciao ekipca!
Z melancanami je tako: narediš jih v sezoni-poleti, konzumirati pa jih začneš, ko jih ni več v prodaji (torej pozno jeseni, sicer pa ne trajajo ravno dolgo )
Pomidori (paradižniki ) pa bodo odlični že čez kakšen dan!
Sončk tu naprej pa zate
Kar se tiče konserviranja, se držim res enostavnih in neprekosljivih pravil;
* uporabljam majhne vazice, ker so velike 'tegle' bolj nagljene h kvarjenju, tudi zato, ker se jih dostikrat odpira....
* v glavnem, uporabljam steklene vaze, ki imajo svoj kovinski pokrov, katerega se da dobro zatisniti.Potem jih naložim v lonec, v katerega dno namestim zmečkano kuhinjsko krpo (proti trenju med vazami). Nalijem čez vodo, recimo dva prsta nad vazami in zavrem. Namen tega je, da se izloči iz vaz zrak, ki je razlog za pokvarljivost. Recimo da pustim, da vre kakšno minuto (pokrovček na vazi se mora usločiti navzdol !!)
* ko je enkrat vazica odprta, se jo hrani v hladilniku. VAŽNO!
* vsako leto dobim iz Bg kakšen prav poseben ajvar , recimo v kakšni dvokilski vazi . Sa mi paše količina, vendar KDO ima tak hladilnik, da bi reč stala notri???!
Pa še na vrhu je plastičen pokrov in neki celofan
Zato ga prelozim v manjše vaze in jih toplotno obdelam, kot sem opisala zgoraj . Nakar dam vaze pod ključ
* morda sem prestroga do teh zadev, vendar me nihče ne bo prepričal, da je olje ali pa sol, ali sladkor pri marmeladah dovolj močen naravni konzervans, da se vsa reč ne bi shranjevala v hladilniku, ko je enkrat vakuumsko zaprta vaza odprta!
#97
Objavljeno: 17. december 2004, 12:58
KUHANO VINO
(za 5 kozarcev po 200 ml potrebujete)
1 l polsuhega belega vina
2 žlici kandis sladkorja
1 skorjico cimeta
2 janeževi zvezdi
5 nageljnovih žbic(klinčkov)
1 žličko kardamoma
ščepec muškata
40 ml arraka ali ruma
Vse sestavine razen arraka dajte v lonec in rahlo segrevajte 20 minut.Ne sme vreti. Prilijte arrak in postrezite v ognjevarnih kozarcih.
JAJČNI PUNČ
(za 5 kozarcev po 200 ml potrebujete)
800 ml mleka
sredico vanilijevega stroka
5 rumenjakov
3 žlice sladkorja
150 ml jajčnega likerja
Zavrite mleko in vanilijo, ter odstavite. Penasto zmešajte rumenjake in sladkor, dodajte malce mleka in med mešanjem vlijte v preostalo mleko.Med mešanjem segrevajte, dokler se jajčno mleko ne zgosti. Prilijte liker in punč stepite.Postrežete lahko z vročimi vaflji.
KARAMELNA KAVA
(za 4 kozarce po 200 ml potrebujete)
100 g mehkih karamelnih bonbonov
250 ml mleka
500 ml vroče kave
200 ml smetane
1 žličko vanilin sladkorja
Karamele kuhajte v mleku, dokler se ne raztopijo. Odstavite in vmešajte vročo kavo, ter napitek porazdelite v kozarce. Čvrsto stepite smetano z vanili sladkorjem in okrasite kavo.
MALINOV PUNČ
(za 5 kozarcev po 200 ml potrebujete)
200 g zmrznjenih malin
3 vrečke šipkovega čaja
400 ml soka marakuje
100 ml rjavega ruma
Maline odtalite, nekaj jih prihranite za okras. Preostale maline in čaj prelijte s 400 ml vrele vode in pustite stati 10 minut. Pretlačite skozi cedilo, prilijte sok, segrejte in dolijte rum. Punč ponudite v ognjevarnih steklenih kozarcih in okrasite z malinami.
CITRUS PUNČ
(za 5 kozarcev po 200 ml potrebujete)
600 ml pomarančnega soka
250 g karamelnega ali javorovega sirupa
2 janeževi zvezdi
1 žličko kardamoma
po 2 pomaranči,2 limeti,2 roza grenivki,1 limono
Zavrite sok, sirup, janež in kardamom, pustite stati 10 minut in precedite. Citruse ožmite, dodajte v punč in ga znova segrejte. Ponudite v kozarcih in okrasite po želji.
HONORE DE BALZAC
#98
Objavljeno: 17. december 2004, 13:06
Dons morm obvezno sprobat jajčni punč, k mam glih vse na broju
Ej, kva pa nardiš s strokom vanilije, če uporabiš sam sredico?
A je od vanilijevega stroka vse uporabno? Torej ostrgan strok in sredica? Kaj delaš z ostrganim strokom in kaj s sredico?
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#99
Objavljeno: 17. december 2004, 13:08
HONORE DE BALZAC
#100
Objavljeno: 17. december 2004, 13:33
Jst sm do zdej uporablala sam ostrgan strok, sredico sm pa zavrgla (k je pisal v receptih naj npr.ostrgan strok dam kuhat v mleko ...za okus valda (k je pol bil al pa tut ne , k sm zravn itak vsipala še vanilin sladkor
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0