Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

ja sam ovdje, a gdje si ti?


 • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
345 komentarjev na to temo

#1 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 26. november 2004, 07:13

Re: TEOZOFIJA - tekstovi Borivoja Bukve

Borivoj Bukva:

DAN TEOZOFSKOG DRUSTVA


Teozofsko drustvo osnovano je 17. 11. 1875. u New Yorku. Osnivaci drustva su Helena Petrovna Blavatsky i Henry Steel Olcott. H. P. Blavatsky imala je prirodjene i izvanredne sposobnosti extra senzorne percepcije, koje je razvila do maksimuma kod svog Ucitelja u Tibetu.

Putujuci mnogo po svijetu, H. P. Blavatsky skupila je ogromno znanje od najstarijeg doba do danas i spojivsi ga u cjelinu, na bazi neoplatonizma, predala ga je svijetu kao TEOZOFIJU. Ime Teozofija dolazi od grcke rijeci, a doslovno u prijevodu znaci - Bozanska Mudrost - odnosno Mudrost, koja dolazi od one najvise Svijesti.

H. P. Blavatsky napustila je svoje tijelo 1891., a H. S. Olcott bio je Prvi Predsjednik Teozofskog Drustva, od samog pocetka do godine 1907. kada ga je naslijedila Annie Besant. Iza nje slijede predsjednik G. Arundale, C. Jinarajadasa, Sri Ram, John Coats, sada Mary Anderson.

Od 1878. g. Osnivaci su iz Amerike otisli u Indiju i 1882. g. osnovan je Centar internacionalnog Teozofskog Drustva u Adyaru, predgradju Madrasa, na imanju od oko 260 hektara parka. Adyar je jos i danas glavni centar Teozofskog Drustva i ima svoje sekcije skoro u svakoj zemlji u svijetu.

" Od Osnivaca pa do najskromnijeg clana, Drustvo je sastavljeno od nesavrsenih smrtnika - ne Bogova. Njegove vodje su uvijek tvrdili : Onaj koji se osjeca bez KRIVICE, neka baci prvi kamen. " ( izvod )

Ciljevi Teozofskog Drustva :

Teozofsko Drustvo ima tri cilja, od kojih je najbitniji prvi za uzimanje nekoga u clanstvo. Ta tri cilja su :

1. Stvaranje jedne jezgre univerzalnog bratstva medju ljudima bez razlike spola, narodnosti, vjere i misljenja.

2. Potaknuti kod ljudi komparativni studij svih nauka, filozofija i religija.

3. Potaknuti istrazivanje neobjasnjenih i neotkrivenih zakona prirode, kao i latentnih sposobnosti u covjeku.


Sedam bitnih tocaka - N. Sri Ram ( iz casopisa ADYAR )

1. Napredak svakog pojedinog covjeka ovisi jedino o njemu samome, a ne o blagonaklonosti bilo kojeg duhovnog vodica. Njegov se napredak izvrsava u skladu sa zakonima prirode, tj. napredak mu je siguran i neizbjezan.

2. Svaki od nas treba prevaliti dug put. Malo je vazno koliko ce on dugo boraviti na pojedinim stepenicama.

3. " Ucitelj " je s jedne strane covjek, koji je postao savrsen, a ipak utjelovljen u fizickom tijelu. S druge strane, on je istovremeno ideal savrsenstva u srcu svakog pojedinog covjeka. Cim se covjek malo priblizi ostvarenju ovog ideala, tada on nalazi svog ucitelja.

4. Najvise napredujemo u ono vrijeme, kad najmanje mislimo na nas same i na nas napredak, a to je ono vrijeme, kada se najvise posvecujemo drugima i radu za napredak i srecu covjecanstva.

5. Mi ne pomazemo drugima na taj nacin da se mijesamo u njihov zivot ili ako im namecemo svoje ideje. Mi im mozemo pomoci jedino ako djelujemo u smislu istinskog suosjecanja i pri tome pokusamo njihove radosti i brige gledati njihovim ocima.

6. U svim stvarima moramo upotrebljavati nase vlastito rasudjivanje, pa makar ono bilo ograniceno i nepotpuno. A pri tome moramo imati hrabrosti da i djelujemo prema tom rasudjivanju. Istovremeno, medjutim, morali bismo pri tom dopustiti i svima drugima da u bratskom duhu djeluju prema svojem vlastitom rasudjivanju.

7. Ono sto je najbitnije je nacin na koji vodimo nas dnevni zivot i kako postupamo sa svim onim malim stvarima, koje u tom zivotu imaju svoje mjesto. Nas sadasnji zivot je pretezno priprema za buduce djelovanje.

O Teozofiji

Teozofija predstavlja SINTEZU ZIVOTNE MUDROSTI od prapocetka do danas. Sa ovom mudrosti moguce je ubrzati razvoj - evoluciju - covjekove svjesti, a one, koji su to vec ucinili nazivamo Adepti ili Majstori.

Nasim djelovanjem u vidljivoj i nevidljivoj materiji stvara se KARMA ( zakon uzroka i posljedice ). Karmicke posljedice su vidljivi simptomi, pomocu kojih mozemo uociti nase pogreske i propuste u nasem sadasnjem zivotu ili u nasim proslim zivotima. Fizicki dio materijalnog svijeta sastoji se jos od daljnja cetiri agregatna stanja materije ( cetvrto stanje materije nazvano je - bioplazma - po parapsiholozima ).

Nase emocionalne aktivnosti ocituju se kroz daljnjih sedam stanja materije iznad fizickih sedam, a nase mentalne aktivnosti jos od daljnjih cetiri iznad tih dva puta sedam. Pomocu materije, koja je iznad ovih 18 stanja, ocituje se i djeluje nasa svijest.

Kako postoje oblici zivota u tri najniza stanja materije, u krutom, tekucem i plinovitom, tako postoje oblici zivota u visim nevidljivim stanjima materije. Po Teozofiji, ovaj zivot i oblici su cak primarni, dok je fizicki zivot sekundaran.

Oni, koji su ubrzali svoju evoluciju, razvili su ljudska nadcula, koja mogu svjesno upotrebljavati tj. zamjeniti zivot i oblike visih stanja materije od kojih se sastoji covjek. Ova sposobnost naziva se - vidovitost. Covjekova svijest moze egzistirati i bez svojih oblika iz nizih stanja materije, odnosno iznad tih osamnaest stanja.

***

" Vjecna je Bozja Mudrost od iskona izabrala kriz, sto ce ti ga Bog dati kao dragocjeni dar iz svog srca. Prije nego ti ga je poslao, Bog je taj kriz promatrao svojim sveznajucim okom, promislio svojim bozanskim umom, zagrijao smilovanjem punim ljubavi, izvagao svojim rukama da nije mozda za milimetar prevelik ili za miligram pretezak. A onda je jos jednom pogledao tebe i tvoju hrabrost. I tako tvoj kriz dolazi s neba kao poseban Bozji pozdrav Tebi. "

Franjo Saleski

***

" Bog je zivot. Spoznaja te cinjenice predstavlja duhovnu svijest. "

Dr. S. Radhakrishnan

***

" Samo jedan djelic svemira mozes popraviti : samog sebe. "

A. Huxley

***

Biblijska izreka : " Spoznat ces istinu i ona ce te osloboditi. " ( Sv. Ivan 8.32. )

***

Mahatma : "...Vazno je napomenuti da su Ucitelji samo dali poticaj osnivacima i pomagali im, ali su H. P. Blavatsky i H. S. Olcott morali sami osnovati Drustvo i boriti se za njega. To je zakon Evolucije da svatko sam mora sebi prokrciti put. Ne mozemo ocekivati da ce nas Ucitelj uzeti za ruku i reci : Sad ucini ovo ! Sad ucini ono ! "

U Mahatminim pismima jasno pise : " Cinjenica je da do poslednje, najvise inicijacije svaki ucenik... je prepusten vlastitoj snalazljivosti i vlastitom razumu. Moramo sami izvojevati svoje bitke i poznata izreka - Adept se " izgradjuje ", on nije " stvoren " - je doslovce istinita. "

H. P. Blavatsky : " Zasto niste nikad pratili one svakodnevne dogadjaje u zivotima svakog od vas - one sitnice od kojih se zivot sastoji ? ...ja znam da je Ucitelj / ne ometajuci Karmu / ubrzao / ili usporio / neke dogadjaje i okolnosti u zivotima svih vas, koji ste iskreni i postojani. Da ste obratili paznju na te slucajnosti, samo njihovo djelovanje vam je moglo otkriti ruku vodilju. "

***

" Prosvjetljen si, odaberi svoj put. "

H. P. Blavatky

***

Annie Besant : " Nemoguce je izgubiti, osim ako se prestanemo boriti. "

***

" Tisina je pocetak mudrosti. "

J. Krishnamurti

***

" Ne zivi u sadasnjosti, niti u buducnosti, vec u Vjecnosti. "

J. Krishnamurti

***

Naucili smo kao ptice letjeti i kao ribe plivati. Ali jos nismo naucili jednostavnu vjestinu - zivjeti kao braca !

M. Luther King

***

" Mnogi umovi su muzeji, samo nekoliko njih su vrtovi. "

Roger William Westcott

***

Skrivena dubino u srcu stvari.
Ti koja brines za rast i zivot !
Zbog Tebe sjemenka postaje iznikla mladica,
pupoljak postaje cvat,
cvijet postaje plod.
Umoran ja zaspah na mom nekoristenom krevetu,
obmanut da je radu dosao kraj.
Ali ujutro se probudih i pronadjoh
moj vrt prepun cvijeca.

R. Tagore

***

" Osamljenost je nezavisnost, a ja sam je prizeljkivao i stekao tokom niza godina. Nezavisnost je hladna, oh da, ali je spokojna, cudesno spokojna i postojana, kao onaj hladni i tihi prostor u kome se okrecu zvijezde . "

R. Tagore

***

" Kao i uvijek, poezijom produbljujem neispunjenost, kojom je ranjen i blagoslovljen moj zivot. Ranjen, jer krisninska se uzvisena bezdusnost ne umara. Blagoslovljen, jer evo, moj kalez pjeva. U zelji da dodirnem sutnju iz koje govorim... ja govorim. "

Vesna Krmpotic : " Dijamantni faraon " (izvod)

***

" Skrhano srce od ljubavi pjeva, tuga znanja govori, melanholija zelja sapce i bol siromastva jeca. Ali ima jedna tuga dublja od ljubavi, uzvisenija od znanja, jaca od zelje i gorca od siromastva. Ona je nijema i nema glasa; njene oci blistaju kao zvijezde. "

Kahlil Gibran

***

SATYAN NASTI PARO DHARMAN - NEMA RELIGIJE NAD ISTINOM ! Mir svim bicima ! Mir, mir, mir.

***

Autor: Borivoj Bukva

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dragi moji "Teozofi" i "Ljubitelji prirode i drevnih mudrosti", svi Vi meni dragi i
dobro poznati, nadam se da cemo na ovoj temi i pod ovim forumom ubuduce
razmijenjivati informacije i dogovarati se o svemu onom sto nas zanima i od
velike je vaznosti za sve nas.
Vas, Borivoj
budi to sto jesi

#2 aquarius

aquarius
 • D član
 • Št. objav: 1 035

Objavljeno: 26. november 2004, 08:06

....jer svakov dana u svakom pogledu sve više napredujem,.... xrolleyesx
Glej naprej, če se le da,...

#3 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 26. november 2004, 09:55

aquarius, to ti nije lose. glavno je da si krenuo, jer "cilj je put sam", uz pozdrav.
boro
budi to sto jesi

#4 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 26. november 2004, 10:05

Borivoj Bukva :


HELENA PETROWNA BLAVATSKY POSJETILA JE SUSAK I RIJEKU


" Boris de Zirkoff, pokusao je prikupiti sto vise autenticnih podataka o kretanju i putovanjima gdje. H.P. Blavatsky i kaze : " Nema kompletnog biografskog prikaza ni jednog od poznatih okultista, pa niti o Grofu Saint Germainu, niti o Grofu de Cagliostro - u ili Apoloniusu od Tyane, Sankaracariji, Simonu Magus - u, Zoarastru ili Pitagori.

Medju spisima, koje su nasli poslije smrti H.P. Blavatsky, a sada se cuvaju u arhivi Adyara, nasla se je i vozna karta, iz koje se vidi da je ona putovala iz Graza do Ljubljane, ali se ne zna datum. " - iz knjige " BLAVATSKY COLLECTED WRITINS 1874 - 1878 " - knjiga I.

Prijateljstvo izmedju obitelji Mitrovic, koji su zivjeli u Londonu i H.P. Blavatsky trajalo je cijelo vrijeme. Putovali su skupa i suradjivali na mnogim, nama jos neutvrdjenim podrucjima. Navodno tek nedavno pronadjen je dio ostavstine Mitrovica, spisi koji su od velikog znacaja, nalaze se u Londonu.

U to vrijeme prisutna su revolucionarna gibanja u Evropi. Pad Francuskog carstva i proklamirana Treca republika. Oslobadjaju se i stvaraju nove drzave, Srbija i Crna gora ratuju protiv Turske, nesto kasnije i Rusija ulazi u rat protiv Turske. Berlinskim Kongresom 1878. one stjecu potpunu neovisnost.

Koliko i kako je H.P. Blavatsky putovala, mozemo si predociti iz ovog primjera. Do ozujka mjeseca bila je u Beogradu, tocnije 13. 03. 1867., u svom dnevniku opisuje kako je komandant Al Rezi Pasa predao tvrdjavu i svoj garnizon povukao iz Srbije. Da bi nesto poslije toga stigla u Italiju i borila se na strani Garibaldija, a 2. studenog 1867. tesko ranjena kod Mentane, Italija.

Po oporavku, ona putuje iz Firence u Atamare i stize u Beograd preko Karpata. U Beogradu ostaje tri mjeseca i pod pseudonimom Hadji Mora opisala je u " Misticnoj prici ", osvetu i ubojstvo kneza Mihajla Obrenovica, kojem je i sama prisustvovala na Topcideru. Iz Beograda putuje za Indiju i Tibet. U Srbiji, u Beogradu je bila vise puta, Zemun je posjetila dva puta, bila je u Novom Sadu, Titelu, Vrscu, Temisvaru, Beloj Crkvi, Kikindi, Zrenjaninu, Pancevu, Somboru...

U Hrvatskoj posjetila je Osijek, Krizevce, Zagreb, Samobor, Rijeku i Susak...U Sloveniji, po pricama, iz Ljubljane uputila se do Postojne, posjetila Erazmov Predjamski grad, Skocjansku jamu, obilasci zapocinju 1864.- 1867., do krajnjeg odredista Kobilarne u Lipici.

H.P. Blavatsky voljela je jahati, a tu je bila i veza sa Garibaldijevim istomisljenicima, sa kojima ce se kasnije sresti. Preko Slovenskog i Istarskog krasa uputila se preko Ucke, u Rijeku i Susak.

Ni malo slucajno, ugledavsi Rijeku i Kvarner sa Ucke, H.P. Blavatsky nije mogla ostati ravnodusna. Geografski polozaj i konfiguracija terena daju Rijeci izvanradno vazan znacaj : smjestena je na obali Kvarnerskog zaljeva, na domak srednje Evrope i Podunavlja, ona izlazi na Mediteran u svoj svojoj raskosi i ljepoti. Takodjer geografski polozaj je najznacajnija osobina istarskog prostora, kraj izuzetnog znacaja i prednosti...

Jadranska vrata izmedju Alpa i Dinarskog gorja spadaju medju najznacajnije prolaze prohodnog i prometno vaznog Evropskog poluotoka. " Porta orientale ", kako su je stari rimljani zvali, povezana velikim prolazom, sluzila je kao mostobran jacima i skloniste slabijima. Na njenom prostoru, ocuvali su se tragovi burne proslosti - to je jedan od najbogatijih evropskih regionalnih muzeja.

I nije slucajno H.P. Blavatsky, promatrajuci iz Rijeke i sa Susaka " Ucku ", vizionarski naglasila njen izuzetan znacaj na prijelazu iz II u III milenij. Tocan datum posjeta ne zna se, ali se pretpostavlja da je to bilo 1867., 1868. ili koja godina ranije. Tocno 100. g. kasnije, na prijelazu iz II u III milenij, svjedoci smo raspada Jugoslavije. Formiraju se nove drzave, Hrvatska stjece neovisnost. Evropski orijentirana Istarska i Primorsko - Goranska Zupanija, kao regije teze Evropskim integracijama.

Uz vise nepotvrdjenih prica i vizija koje imamo, da bi se stekao mozaik i povezale price, potrebna su nam nova saznanja. Ukoliko ste culi ili znate nesto vise o njenom putu i boravku u Rijeci i na Susaku, javite nam se.

'' ADYAR '' - teozofski casopis
veljaca 1991. - broj 1.

*******************************************************

HELENA PETROWNA BLAVATSKY
12.8.1831. - 8.5.1891.
Juzna Rusija - London

Povodom stogodisnjice smrti utemeljiteljice Teozofskog Drustva, neka nam govore njene vlastite rijeci.

" Postoji samo jedna vjecna Istina, jedan univerzalan, beskrajan i nepromjenjiv duh Ljubavi, Istine i Mudrosti, koji je neosoban, ali posjeduje razna imena u svakoj naciji - jedno Svjetlo namijenjeno svima, u kojem citavo covjecanstvo zivi, krece se i postoji. Kao sto suncev spektar sadrzi zrake raznih boja, koje imaju svoj izvor u istome Suncu, tako postoje i mnogi teoloski i svecenicki sistemi.

Ali postoji samo jedna Univerzalna religija, ako uzmemo u obzir stvarno prapocetno znacenje te rijeci. Mi teozofi mislimo na takav nacin i zato kazemo da smo svi mi braca, naime kroz zakone rodjenja i smrti, kao i kroz zakone nase vanjske bespomocnosti od rodjenja pa do smrti u ovome svijetu briga i varljivih iluzija.

Volimo se zato medjusobno, pomazimo se i stitimo jedni druge od nevolja, na taj nacin da se svatko drzi onog sto prihvaca kao svoj ideal Istine i Jedinstva, odnosno one religije koja pojedincu najbolje odgovara. Budimo jedni uz druge, stvorimo jednu prakticnu jezgru bratstva medju ljudima, bez obzira na rasu, religiju ili boju koze. "

***

U Rijeci 05. 12. 2001.
Borivoj Bukva.
budi to sto jesi

#5 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 26. november 2004, 17:02

Borivoj Bukva :


SLOBODA IZVAN LANACA
( Krishnamurti nije zelio biti duhovni ucitelj )


Smisao zivota je zivjeti, a zivjeti znaci biti svjestan - svjestan radosti, veselja i bozanske uzvisenosti zivota.
Henry Miller

***

Radost je putokaz na duhovnom putovanju.
Flora Colao

***

Naucio sam zivjeti tiho i radosno, ocekujuci da se dogodi dobro.
Ernest H.

***

Cuda se ne desavaju u suprotnosti s prirodom, vec s onim, sto su naucili smatrati prirodom.
Sv.Augustin

***

Strastveno stvarati, stvarati, stvarati ...
Adrienne Rish

***

Moram se pokrenuti ili cu umreti.
James Wright

***

Morate ciniti stvari, koje vam se cine nemogucim.
Eleanor Roosevelt

***

Tko se sam ne smatra najboljim, ne moze se ubrajati u najbolje.
Goethe

***

Dao sam sve od sebe. To je sva filozofija, koja je u zivotu covjeka potrebna.
Lin Yutang

***

Ocekujem da me ustrajnost i marljivost nagrade.
Rainer Maria Rilke

***

Srcanost je temeljna vrlina na duhovnom putovanju.
Matthew Fox

***

Skoci !
Joseph Campbell

***

Da bi se upoznao, covjek se mora dokazati.
Albert Camus

***

Da biste dosli kamo zelite, ne smijete odustati.
Norman Vincent Peole

***

Zurite polako.
Augustus Cezar

***

Raj je tamo gdje sam ja.
Voltaire

***

Sto vise budete slusali i slijedili vlastitu intuiciju, to ce vas unutarnji kreativni tok postati otvoreniji za nebesku moc svemira.
Shakti Gawain

***

Potpuna predanost djelu je kao putovanje u samoci.
Natalie Goldberg

***

Da biste naucili vidjeti, da biste naucili cuti, morate potpuno sami krociti u divljinu.
Johan Halifax

***

Slusajte. U sebi pronadjite svoj put. Prestanite ga traziti oko sebe !
Rumi

***

Sto znaci misticizam ? To je nacin dostizanja spoznaje - samo sto filozofi to cine horizontalno, a mistici vertikalno.
Elie Wesel

***

Tajnu sposobnost uvidjavanja morate traziti u dubokoj tisini. U njoj se kriju mogucnosti djelovanja.
Zhon Xuanjing

***

Ne ucimo iz vlastitog iskustva, vec iz vlastite sposobnosti da ga dozivimo.
Buddha

***

Ucenje je kretanje iz trenutka u trenutak.
Krishnamurti

***

Jednog sam dana iznenada otkrio da je sve samo cisti duh.
Ramakrishna

***

Volja je tu da nas vodi... stoga, sto god cinili u nekoj situaciji - prikladno je, jer to cinite zato sto zelite.
Ceanne Derohan

***

Kreativnost je osobina duhovnog zivota, koji se razlikuje od poniznosti i asketizma - to je otkrivanje bozanske prirode covjecnosti.
Nikola Berdyaen

***

Vidjeti znaci zivotu dati smisao.
Hui Neng

***

Entuzijazam doslovno znaci " biti ispunjen duhom ".
Stephen Larsen

***

Patnju moramo prigrliti, te je iskoristiti kao pokretacku energiju na nasem putu.
Kenji Miyazawa

***

Jos uvijek ucim.
Michelangelo

***

Toliko smo zaposleni u mrezu subjektivne svjesti, da smo zaboravili na prastaru cinjenicu da nam se Bog obraca poglavito kroz snove i vizije.
Carl Gustav Jung

***

Ako ste u potrazi za stvaralackim idejama, izadjite i setajte. Andjeli se sapatom obracaju covjeku, koji je otisao prosetati.
Raymond Imon

***

Ja ne cekam na trenutak inspiracije. Cinite li to, nista ne postizete. Vas um mora znati da treba prionuti na posao.
Pearl Buch

***

Kao sto jelo izaziva apetit, tako i rad stvara inspiraciju.
Igor Stravinski

***

Rad i igra su isti. Kada slijedite vlastitu energiju i stalno cinite ono sto zelite, nestaje razlika izmedju rada i igre.
Shakti Gawain

***

Sad znam kako osmisliti zivot i usmjeriti svoj put, jer Bog to cini djelujuci kroz mene.
Ernest Holmes

***

Stvorite vlastiti svijet. Okruzite se ljudima, bojama, zvukovima i bavite se onim sto vam hrani dusu.
Sark

***

Bozansku prisutnost prihvacam kao bogato iskazan mir i sklad u svom zivotu.
Ernest Holmes

***

Putnici, nema unaprijed utrtog puta. Putevi se utiru hodanjem.
Antonio Machado

***


TEOZOFI I KRISHNAMURTI

od dr. C. JINARAJADASA, Adyar

'' Prije nekoliko dana, u Santa Domingu, osjetio sam bolan udarac. Kod stola bio je neki gospodin, koji rece : " Cini mi se, da Teozofi napustaju Krishnamurtija ! "

Ako ta impresija vlada u javnom mnijenju, onda su neki od nas, koji smo radili zadnjih 19 godina medju Teozofima, radili bezuspjesno ! No jesmo li radili fakticno bezuspjesno ? Sto Krishnamurti zeli uistinu da Teozofi cine ? Zar da prestajemo biti Teozofi ? Ne ? Vec da " budemo jedno sa zivotom ", da vidimo jasno " Cilj " i da idemo izravno k njemu, kao sto strjelica izravno k svome cilju leti.

Ali zar je ta njegova vijest razlicita od one, koju nam daje Teozofija ? Sto je Teozofija drugo izjavila, nego da ima " Cilj " za svakoga, da sa " Zivotom " bude jedno ! Ako se pricinja, da je Krishnamurtijeva vijest oprecna idealu, koji je proklamirala Teozofija, to je samo zato, jer se ta vijest nije nikada pravilno shvatila.

Krishnamurti izjavljuje, da ima Cilj, a taj je, da budemo jedno sa Zivotom. On za sebe tvrdi, da je oslobodjen i prema tome jedno sa Zivotom, te podstice svakog od nas, da se takodjer oslobodimo i budemo jedno sa Zivotom. Ali kako ? Sigurno ne tako, da slijedimo Krishnamurtija, i da idemo za njegovim Ciljem. To on izricito naglasava. Jer za njega " postati jedno sa Zivotom " znaci : ici od zemlje do zemlje proklamirajuci vijest o oslobodjenju.

Ali zar on od svakoga od toliko milijuna ljudi u svijetu trazi, da putuje od zemlje do zemlje i da njega imitira ? Apsolutno ne ! Krishnamurti zeli, da svatko od nas ide sto brze do svoga Cilja, to jest : svatko do " svoga vlastitoga ".

Svatko ce postici oslobodjenje, kad bude jedno sa Zivotom, ali Krishnamurti ne izdaje naloge, oznacujuci, gdje je pojedincu njegov Cilj. To mora da pronadje svaki individuum za sebe. Tako se desavalo u proslosti da su Teozofiju samo djelomicno razumjeli.

Mnogi su smatrali svojim Ciljem, da budu jedino " Ucenici " dr. Besant. Dapace, neki i meni pisu, moleci me, da bi htijeli biti moji ucenici. Da li je to ono, sto je Teozofija naucavala ?

Kad mi je bilo 11 godina i nisam jos znao, sto je Teozofija, imao sam nejasnu viziju o svojem Cilju. Za druge je sporedno, sto bi to bilo. Kada sam navrsio 14. godina, ta mi je vizija postala jasna i odredjena i od onda idem prema svojem Cilju, nastojim oko njega, napinjem se, trpim, da budem " Jedno sa Zivotom ".

Istina je, ja sam ucenik jednog Majstora, koga ljubim usrdno, ali zar je On moj Cilj ? Ne, On je prekrasan putokaz, koji mi kaze put do Cilja, On je kompas, koji me ne moze prevariti, koji me sigurno vodi do Cilja. Ali " On " nije moj Cilj; njime se ne mogu sluziti kao sa " stakama " i On me nije ocuvao od toga, da pravim pogreske, ili da se ozljedim. Moj Cilj je jasan i jer ga vidim dan i noc, nesto od njegovog sjaja i ljepote, te njegove jakosti je uvijek samnom kao i bol, da sam jos tako udaljen od njega.

Neka svaki Teozof upita samoga sebe : " Koji je dakle moj Cilj ? " i onda neka ide prema njemu bilo to unutar Teozofskog Drustva ili izvan njega. Mjesto je sporedno, jer ima samo jedan jedini Zivot, ali svatko treba da spozna svoj vlastiti Cilj, a ne Krishnamurtijev Cilj, ne gdje. Besant, nego jasno i izravno, svoj Cilj za sebe samoga !

Krishnamurti ne zeli imati ucenike, ali dajte, da ga u tom slijedimo - da budemo jedno sa svojim Ciljem, jedno sa Zivotom, na svoj vlastiti nacin ! Onda cemo vidjeti, da nema protuslovlja izmedju Bozanske Mudrosti, koju dobivamo po tradiciji Teozofije i izmedju Bozanske Mudrosti, koju donosi Krishnamurti.

Samo oni, koji jos nisu spoznali svoj Cilj, diskutiraju i polemiziraju; samo oni, koji su zapoceli razne aktivitete, ne poradi toga, jer su kroz njih ugledali Cilj, nego zato, jer su mislili, da Majstori zahtjevaju takve aktivnosti, sada se tresu, kao sas na vjetru !

Oni, koji su spoznali svoj Cilj, imaju vjecito samo jednu misao, jedan osjecaj, jedno nastojanje, naime : da budu jedno sa Zivotom, jer nema nista osim Jednoga Zivota. Onima pak, koji su spoznali svoj Cilj, u bilo kojem pravcu Sluzenja, Krishnamurti uistinu donosi " dobre vijesti velike radosti " ! ''

Na pucini morskoj , 18. oktobra 1929.
/ C. Jinarajadasa /

***

Svaka Inicijacija tragaoca, predstavlja prijelaz ka visim stanjima svijesti, sto je velika kusnja na putu medju teskocama zivota, tako da patnju, bol i zrtvu, on premoscuje kroz akciju.

Poanta je u ne - skrivanju za zivota, zrtvovanje dovodi do radosti u traganju istine, a istina se iscjedi iz jadanja tijela. Patnje duha su jedine stepenice za najkraci put. Vjera u samoga sebe i traganje za istinom stvaraju harmoniju. Aktivnost i dobra volja najbolje nam pomazu.

Staza vrline nije pjevanje psalmi i meditiranje, vec : rad, stvaranje, otkrivanje i sluzenje. Ljubav i rad cine cuda u zivotu, a cuda se desavaju uslijed akcije i harmonije.

" Ako vas pitaju gdje se nalazi savrsenstvo ? - odgovor je : u ljubavi, u ljepoti, u akciji. " - vec dobro poznata izreka, kao i : " Pitat cete kako se prelazi zivot. Odgovori : Kao sto se prelazi bezdan na zategnutom uzetu - lijepo, oprezno i sa teznjom. "

Da je Krishnamurti bio u pravu, to potvrdjuje smisao i zivot velikih ljudi, iskazan njihovim rijecima, mislima i osvjedocenim djelima.

...Svaki zivotni cin odigrajte kao da je poslednji !
Marko Aurelije

Nitko na ovome svijetu nije sasvim sretan, svi mi trazimo srecu. Ona dolazi kao iskra, instikt. Velika je radost, cak i prosjaka kad ugleda Sunce ! Zato budimo jedno sa svojim Ciljem, jedno sa Zivotom, na svoj vlastiti nacin ! Kako nas je ucio Krishnamurti.

***

Jiddu Krishnamurti rodjen je 1895. godine u malom gradu Madanapallen, oko 240 km sjeverno od Madrasa, umro je u dobi od 90. godina. Interesantno je spomenuti da je Krishnamurti boravio u Jugoslaviji i to od 5. do 8. sijecnja 1931. godine, kako u svojoj knjizi " Krishnamurti - godine budjenja " navodi njegova dugogodisnja prijateljica Mary Latyens.

***

U Rijeci, 31.12.2001.g.
Borivoj Bukva.


-------------------------------------------------------------------------------------------Borivoj Bukva :


KLJUC KRALJEVSTVA SRECE NITKO NE POSJEDUJE


Interes za licnost i jos vise ucenje Jiddu Krishnamurtija u svijetu sve je vece, jer ga je pratila fama najneobicnijeg i najoriginalnijeg duhovnog ucitelja dvadesetog stoljeca, veoma popularnog medju mladima sirom svijeta. Krishnamurti je izmedju ostalog impresionirao i tako velike pisce, kao sto su Henry Miller i Aldous Huxley, koji ga je usporedio sa Budom, a Cedomil Veljacic je Krishnamurtiju dodijelio epitet " najizrazitijeg neakademskog egzistencijalnog mislioca " dvadesetog stoljeca.

Pribliziti Krishnamurtija svima onima, koji se dublje zanimaju za tajnu zvanu " covjek i smisao njegove egzistencije ", Krishnamurtija, covjeka koji je odbijao da bude ma ciji ucitelj, koji nije zelio sljedbenike i koji nije ustanovio nikakvu duhovnu organizaciju ili crkvu, smatrajuci da bi sve to moglo samo onemogucavati na putu ka spoznaji vlastite sustine bica.

Prekretnica u njegovom razvoju nastala je, kada je imao 27 godina. Na svom proputovanju, tada se zatekao u Kaliforniji, prozivljavao je neka neobicna misticna iskustva za koje je mnogo godina kasnije kazao : " Vidio sam svjetlo... Dotaknuo sam samilost, koja lijeci svaku tugu i patnju. Ali to se ne dogadja zbog mene, vec zbog svijeta, odnosno za svijet. "

Sa godinama Krishnamurti je postajao je sve nemirniji i nesigurniji u svoju - prakticno nametnutu mu - misiju. 1929. poduzima odlucujuci korak. On raspusta Red Zvijezde Istoka ( The Order of the Star of the East ), na cijem je celu bio, napusta Teozofsko drustvo i vraca sveukupno bogatstvo, koje je stalno bilo pritjecalo, a na zaprepastenje svojih sljedbenika.

Govor, kojeg je odrzao u holandskom gradicu Ommenu, pred vise tisuca predstavnika Teozofskog drustva navodi se u gotovo svim biografijama i opsirnijim prikazima Krishnamurtijeve licnosti. Tog je dana, izmedju ostalog, izlozio slijedece :

" Objavljujem da je Istina zemlja bez puteva i da nije moguce pribliziti joj se, slijedeci neku stazu, ili pomocu neke religije ili sekte. To je moja tocka gledista, koje se apsolutno i bezuslovno pridrzavam. Buduci da je Istina bezgranicna, neuslovljena, obala kojoj nije moguce pribliziti se na nacin da se slijedi neki put, nju nije moguce ni organizirati. Jer neku organizaciju ne bi se smjelo osnivati u svrhu vodjenja i prisiljavanju ljudi da slijede neki odredjeni put.

Ako ovo odmah shvatite, vidjet cete da je nemoguce organizirati neku vjeru. Vjera je individualni fakat i vi je ne mozete i ne smijete organizirati. Ukoliko to ucinite, vjera ce imati tendenciju da odumre, da se kristalizira, tezit ce tome da postane praznovjerje, sekta, religija radi dogmatskog nametanja drugima. Time se Istina obezvrijedjuje i spusta na nivo hobija za onoga, tko je slab i tko je samo trenutno nesretan. Svaki pojedinac trebao bi, medjutim, uloziti napor da Istinu dostigne svojim vlastitim uspinjanjem. "

Potom je obrazlozio da ne zeli sljedbenike, " to jest, hocu reci da od trenutka kada pocinjete nekog slijediti, prestajete slijediti Istinu. Mene ne zanima da li obracate paznju na ono sto kazem. Zelim i zanima me samo jedna, ali doista sustinska stvar : osloboditi covjeka. Zelim ga osloboditi od svih kaveza, od svih strahova, i ne zelim osnivati religije, nove sekte ili ustanovljavati nove teorije i nove filozofije... Nemam ni sljedbenike, ni apostole, ni na Zemlji, ni u kraljevstvu spiritualnog...

Vi ste navikli na autoritet ili na atmosferu autoriteta, za koji mislite da vas moze odvesti do duhovnog. Vi mislite i nadate se da vas netko drugi, sa njegovim neobicnim mocima - ili cudom - moze uvesti u ovo kraljevstvo vjecne slobode, odnosno Srece... Vi nadalje mislite da samo izabrani i malobrojni ljudi posjeduju kljuc Kraljevstva Srece. Nitko ne posjeduje taj kljuc. Nitko ne posjeduje takav autoritet.

Taj kljuc je samo vase ' sebe ' ( bice ) i samo u razvoju, prociscavanju i nepotkupljivosti toga SEBE nalazi se Kraljevstvo Vjecnosti... Naviknuli ste da vam se kaze do kojeg ste nivoa ili tocke napredovali, koji je vas spiritualni status. Kako ste djetinjasti ! Tko ce vam drugi, osim vas samih, moci reci da li ste nepodmitljivi ?...Jedini moj interes doista je osloboditi covjeka i dovesti ga do apsolutne, neuslovljene slobode. "

Jiddu Krishnamurti, velikan ljudske misli i duha, gotovo dijametralno suprotno razlikuje se od drugih duhovnih ucitelja. Krishnamurti, kao prakticni metod ka dostizanju prosvetljenja, odnosno dubljeg sebespoznavajuceg uvida ne nudi ustvari nikakav metod, nikakve prakticne vjezbe, osim sto inzistirana na " intenzivnom promatranju vlastitih misli, odnosno, aktivnosti uma ", sto bi trebalo dovesti do utihnuca uma i time do jedne prave percepcije. Krishnamurti je smatrao da je meditacija, u opceprihvacenom znacenju, zapravo uzaludna i da od onog tko je prakticira - samo stvara zatupjelu osobu.

Krishnamurti nam kazuje da : " Meditacija je nesto veoma jednostavno, ali je mi kompliciramo time sto ispreplicemo mnostvo ideja o tome sto bi ona mogla biti. Ali s obzirom da je meditacija zapravo veoma jednostavna, ona nam neprestano izmice. Meditacija nije puka kontrola tijela i misli, niti je ona sistem udisanja i izdisanja. Nije nas organizam taj, od kojeg treba poceti, vec je prije um sa svojim misljenjem, predrasudama i zanimanjima samo za sebe samog, taj, kojem treba posvetiti paznju.

Kada je um zdrav, vitalan i snazan, onda ce osjecanje postati uzviseno i krajnje senzitivno. Onda ce i tijelo, sa svojom prirodnom inteligencijom, koja nije iskvarena navikom i ukusom, funkcionirati onako kako bi trebalo funkcionirati. "

Dobro analizirajuci u svom ogledu Krishnamurtija, Ferruccio Burburan konstatira : " Dakle, covjek treba poceti od uma, a ne od tijela, s obzirom da je um sama misao, kao i brojni izrazi misli. Sama koncentracija cini misao uskom, ogranicenom i krhkom, ali koncentracija nailazi kao nesto prirodno, onda kada smo svjesni puteva i tokova misli. Ova svjesnost ne dolazi od osobe, koja izabere ili odbacuje tok misli, i ona je kako vanjska, tako i unutarnja, ona je utjecanje jedne u drugo, tako da podvojenost izmedju onog izvana i onog iznutra nestaje...

Misao ne moze traziti ono sto je s onu stranu vremena, jer misao je samo sjecanje. U svjesnosti svega onog nastaje paznja, koja nije proizvod nepaznje. Nepaznja je ta, koja diktira ugodne navike tijela i koja razvodnjava intenzitet osjecanja. Nepaznju nije moguce prevesti u paznju. Biti svjestan nepaznje JESTE paznja. Vidjeti cjelokupni ovaj proces jeste meditacija, iz kakve jedino moze nastati red u ovoj konfuziji... Kada je misao utihnula, nastaje praznina, koja je red. Meditacija je stanje uma, u kojem ne postoji neki koncept ili formula. Meditacija se ne moze nauciti od nekog drugoga. Vi morate poceti, bez da ista o njoj znate. "

Krishnamurtija je zanimala samo jedna osnovna stvar : osloboditi covjeka, " Zelim ga osloboditi svih kaveza, od svih strahova i ne zelim osnivati religije, nove sekte ili ustanovljavati nove teorije i nove filozofije. Nemam ni sljedbenike ni apostole, ni na zemlji, ni u kraljevstvu spiritualnog...Vi nadalje mislite da samo izabrani i malobrojni ljudi posjeduju kljuc Kraljevstva srece. Nitko ne posjeduje taj kljuc. Nitko ne posjeduje takav autoritet. " Tako je kazivao Krishnamurti, duhovni ucitelj, koji to nije zelio biti.


U Rijeci, 14. 01. 2003.
Borivoj Bukva.
budi to sto jesi

#6 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 26. november 2004, 18:10

Borivoj Bukva :


DO NOGU UCITELJA


Jiddu Krishnamurti ( Alcyone ) veliki indijski teozof, od svoje rane mladosti, jos kao djecak, bio je pod prismotrom tada vodecih teozofa H. S. Olcott - a, Annie Besant, C. W. Leadbeater - a, C. Jinurajadasa i ostalih. Annie Besant kao druga predsjednica Teozofskog Drustva nakon H. S. Olcott-a, 1910. objavila je J. Krishnamurtija kao " novog mesiju ".

U Leksikonu JLZ. iz 1974. zapisano je : " Krishnamurti Jiddu ( 1879. ), indijski teozof; Annie Besant objavila ga 1910. kao " novog mesiju ". Njegovo misticno naucavanje je spoj hinduisticnih i zapadnoevropskih elemenata. "

" DO NOGU UCITELJA " J.Krishnamurtija, vrijedno je djelo onima, koji teze stupaju na put. Autor nam predocuje mnoge covjekove nedoumice, ukazujuci na greske, koje cinimo cesto i nehoticno, a koje mogu stvoriti nepotrebne poteskoce i zaprijeciti razumijevanje. Jer kako kaze Annie Besant : " Ucenja mogu biti plodonosna samo ako se zive..."

Ovu malenu knjizicu, koja sadrzi upute za pravilno zivljenje, tesko je bilo svesti u jos manje okvire. Moja preporuka citateljima je da je procitate u izvornoj formi, onako kako je to napisao J. Krishnamurti. Knjiga je bila i ostala inspiracija i vodic tisucama ljudi, objavljivana do sada bezbroj puta u mnogim zemljama.

Alcyone Jiddu Krishnamurti : DO NOGU UCITELJA

Iz bestvarnog vodi me Stvarnom.
Iz tame vodi me Svjetlu.
Iz smrti odvedi me u Besmrtnost.

J. Krishnamurti : " Ove rijeci nisu moje vlastite. To su rijeci Ucitelja, koji me ucio. Bez njega ne bih ucinio nista. Uz Njegovu pomoc zakoracio sam na Put. I ti takodjer zelis zakoraciti na Put, pa ce tako rijeci upucene meni pomoci i tebi, ako ih budes na sebi primjenjivao. Nije dovoljno reci da su one istinske i predivne; covjek, koji zeli uspjeti, mora ciniti upravo ono sto je receno... "

Cetiri su karakteristike potrebne za ovaj put :

1. RAZLUCIVANJE
2. BEZZELJNOST
3. ISPRAVNO VLADANJE
4. LJUBAV

RAZLUCIVANJE

Razlucivanje se cini izmedju stvarnog i nestvarnog, koje vodi covjeka na Put. Postoje samo dvije vrste ljudi - oni koji znaju i oni koji ne znaju. To znanje je ono sto je vazno. Znanje o bozjem planu za ljude, a taj plan je evolucija. Oni koji znaju na bozjoj su strani, zastupajuci dobro i odolijevajuci zlu, rade na evoluciji. Medjutim i kada si izbor ucinio, postoje nijanse stvarnog i nestvarnog, da li je to ispravno ili krivo, vazno ili nevazno, korisno ili nekorisno, istinsko ili lazno, sebicno ili nesebicno.

Fizicko tijelo i covjek su dvije stvari, covjekova volja nije uvijek istovjetna sa zeljama tijela. Kad tvoje tijelo nesto zeli, razmisli da li ti to zelis. Jer ti si Bog i ti zelis samo ono sto Bog zeli. Duboko u sebi moras potraziti Boga, poslusati njegov glas, koji je tvoj glas. Ne mijesaj svoja tijela sa samim sobom - ni fizicko tijelo, ni astralno, ni mentalno. Moras sva svoja tijela upoznati i sebe kao njihova gospodara.

Fizicko tijelo je tvoja zivotinja, konj na kojem jases. S njim se mora dobro postupati i brinuti za njega. Ne smijes ga preopterecivati, moras ga ispravno hraniti, pojiti, odrzavati cistim. Ti si taj, koji moras upravljati svojim tijelom, umjesto da ono vlada tobom.

Astralno tijelo ima mnogo zelja. Ono zeli da si ljut, srdit, ostar na jeziku, ljubomoran, pohlepan, zavidan, da si depresivan. Obozava nasilne vibracije, koje stalno zeli mijenjati. Stoga moras razlikovati svoje zelje od zelja svojeg astralnog tijela.

Mentalno tijelo zeli misliti odvojeno, o sebi mnogo, a malo o drugima. Vlastiti napredak je preci od pomaganja drugima. Meditaciju rasprsi na mnogo zelja, umjesto o jednoj stvari, koju ti zelis. Ti nisi taj um, on je tvoj i mozes ga koristiti, zato je razlucivanje ovdje neophodno. Tu moras budno motriti, inace neces uspjeti.

Kod Okultizma nema kompromisa izmedju ispravnog i krivog, cini se samo ono sto je ispravno. Moras proucavati duboke i skrivene zakone Prirode, upoznaj ih i zivi prema njima, koristeci razum i inteligenciju.

Razlikuj bitno od nebitnog, dobro od loseg, pritom budi ljubazan, obazriv, razuman i prilagodljiv, popusti drugima u onim stvarima, koje nisu bitne. Nastoj razluciti sto ti je vrijedno raditi, korisno, nekorisno, ali i vise od manje korisnog. Nahraniti siromasne je korisno, ali je korisnije i plemenitije nahraniti njihove duse. Bog je mudrost i ljubav. Sto vise mudrosti imas, vise ces ocitovati Njega. Uci, jedino mudar covjek moze mudro pomoci. Moras nauciti razlikovati istinito od laznog, biti istinoljubiv u mislima, rijecima i djelima.

Sa mislima nije lako, mnogo je neistinitih misli, vjerovanja i ogranicenih pojedinaca. Poistovjecivati se s mislima ogromne vecine, zato sto vjeruju stoljecima ili sto je zapisano u nekim knjigama, o tome moras misliti sam i sam prosuditi koliko je ono razumno. Sam moras nauciti razmisljati, jer praznovjerje je zlo i okov, kojeg se moras osloboditi. Misljenje o drugima mora biti istinito, ne sumnjaj u druge : da te netko zeli povrijediti, da te netko mrzi i slicno.

Istinito se mora govoriti bez pretjerivanja, razmisli prije no sto progovoris, kako bi izbjegao netocnost. U djelovanju budi istinit, ne glumi, bez persone. Svako pretvaranje je zapreka cistom svjetlu istine, koje bi trebalo sjati kroz tebe. Cini razliku izmedju sebicnog i nesebicnog. Nauci raspoznavati Boga u svakom i svacem, pomozi jer to je Bozanski Zivot. Nauci kako to u njemu probuditi, kako pristupiti tome, time ga spasavas greske.


BEZZELJNOST

Razlucivanje je vec pokazalo da moc i bogatstvo nisu vrijedni posjedovanja; kada se to zaista i osjeti, sve zelje za njima isceznu. Svaka sebicna zelja veze, ma koliko bio visok njen cilj, zato se ona ne smije posjedovati. Kad se izlije tvoja snaga da bi nekome pomogao, mora postojati rezultat, ti ga moras vidjeti. Dobro je ciniti dobro radi dobra, a ne nadajuci se nagradi; radi se zbog samog rada, a ne u zelji da vidis rezultat; dajes se na sluzenje svijetu, jer ga volis.

Ne zeli u sebi psihicke moci, one nastupaju same po sebi, kada ih zasluzis, kada Ucitelj zakljuci da ih trebas imati. One nastupaju tijekom razvoja, one moraju doci.

Nikad ne pozeli zabljesnuti ili pokazati se pametnim, nemaj zelje za govorom. Ono sto govoris mora biti istinito, ljubazno i korisno. Dobar dio govora je nepotreban, kada se radi o ogovaranju, tada je i zao. Ne mijesaj se u tudje poslove. Svako ima pravo na slobodno misljenje, govor i djelovanje. Zlonamjeran je cin ogovarati bilo koju osobu. Okrutnost prema covjeku ili zivotinji trebas sprijeciti.

ISPRAVNO VLADANJE

1. Samokontrola Uma
2. Samokontrola u djelovanju
3. Tolerancija
4. Vedrina
5. Usmjerenost
6. Povjerenje

***

1. Samokontrola uma

Odnosi se na kontrolu temperamenta, bez ljutnje i nestrpljivosti, misao treba biti mirna i neuznemirena, uz kontrolu zivaca manje izlozenih iritacijama. Smireni um oznacava takodjer i hrabrost, stoga se bez straha mozes suociti s kusnjama i poteskocama Puta; on oznacava i stabilnost. Nije vazno sto se covjeku desava izvana : tuga, problemi, bolesti, gubici. Sve su te nevolje rezultati djelovanja iz proslosti, treba ih prihvatiti vedro, svako zlo je prolazno, tvoja je duznost ostati uvijek radostan i smiren. Pripadaju tvojim proslim zivotima, a ne ovom. Ne mogu se mijenjati, pa je beskorisno o njima brinuti.

Misli o tome sto sada radis, cime utjeces na dogadjaje svog buduceg zivota, na to mozes utjecati. Nikad ne budi zalostan ni depresivan. Mislima ne smijes dozvoliti da lutaju, um ne smije biti nezaposlen. Misaonu moc koristi za dobre ciljeve, budi sila u smjeru evolucije. Uzdrzi svoj um od ponosa, jer ponos potjece iz neznanja.

2. Samokontrola u djelovanju

Misli moraju biti rezultirane djelovanjem. Bez lijenosti, aktivnost usmjerena na dobar rad. Svjetovne duznosti, koje si preuzeo na sebe, moras savrseno izvrsiti - sve jasne i razumne duznosti, koje prepoznajes, a ne imaginarne duznosti, koje ti drugi nastoje nametnuti. Uobicajen rad moras obavljati bolje od drugih, a ne gore.

3. Tolerancija

Savrsena tolerancija stjece se oslobadjanjem sebe samog od licemjernosti i praznovjerja. Ceremonije kod obreda nisu potrebne, za nepocudne imaj razumijevanja, jer si ti sve to vec odavno prevazisao, zato budi ljubazan. Na sve gledaj dobrostivo, njezno i tolerantno.

4. Vedrina

Svoju Karmu moras podnositi radosno, ma kakva ona bila, uzimajuci svaku patnju, sto ti dolazi, kao veliku cast. Koliko god tesko bilo, budi zahvalan da nije gore. Tvoja losa Karma mora se prvo istrositi, onda si od pomoci Ucitelju, tek tada si slobodan. Ako ti je Karmu ubrzao, odradjujes vise zivota, teskoce se moraju podnositi vedro i dobrohotno. Moras se odreci svakog osjecaja Posjedovanja. Karma ti moze oduzeti stvari, koje najvise volis, cak i ljude, i tada moras biti vedar, spreman na rastanak sa svim i svakim. Ucitelj moze izliti svoju snagu na druge kroz svog ucenika. On to ne cini na depresivnog ucenika, zbog toga vedrina mora biti pravilo.

5. Usmjerenost

Uciteljev rad mora se izvrsavati. Nesebican rad i rad na pomaganju. Potpunom paznjom mora se posvetiti svakoj pojedinosti, radi se svim srcem. Usmjerenost znaci da te nista ne moze skrenuti sa Puta, na koji si krocio. Moras se sjediniti sa Putem. Odstupiti od Puta isto je kao odstupiti od samoga sebe.

6. Povjerenje

Ucitelju se mora vjerovati, kao samome sebi. U njega ces imati povjerenje kroz mnoge zivote i smrti. Ako ne postoji savrseno povjerenje, ne moze biti savrsenog tijeka ljubavi i snage. Moras vjerovati u sebe. Ti si iskra bozje vatre, a Svemocni Bog se nalazi u tebi i zbog toga ne postoji nista, sto ne bi mogao uciniti. Kazi sebi : " Sto je jedan covjek ucinio, moze i drugi. Ja sam covjek, a takodjer i Bog u covjeku. Ja mogu uciniti tu stvar i hocu. " Ako zelis Put, tvoja volja mora biti jaka.

LJUBAV

Ljubav je najvaznija od svih karakteristika. Ljubav pokrece covjeka za stjecanje svega ostalog. Ljubav nije toliko zelja, koliko volja, rjesenost, odlucnost. Ljubav je htjenje za sjedinjenjem sa Bogom. Bog je ljubav, a ti, ako se zelis sa njime sjediniti, moras takodjer biti ispunjen savrsenom nesebicnoscu i ljubavi. U svakodnevnom zivotu to znaci, ne povrijediti ni jedno zivo bice i uvijek biti spreman pomoci. Postoje tri grijeha koji cine vise stete od bilo cega na svijetu, a to su : ogovaranje, okrutnost i praznovjerje - jer to su grijesi protiv ljubavi.

Zlim mislima, mozemo zlo pojacati, pa tako mozemo zaprijeciti i evoluciju. Ako mislis zlo o drugome, istovremeno cinis tri lose stvari :

- ispunjavas svoga susjeda zlim, umjesto dobrim mislima, pa time doprinosis patnji svijeta.
- ako u tom covjeku postoji zlo, hranis ga i pojacavas, a brata cinis losijim umjesto boljim.
- svoj vlastiti um treba ispunjavati dobrim mislima, time izbjegavas bolan i ruzan izgled, umjesto lijepog i privlacnog, kakav bi trebao biti.

Onaj koji ogovara, nastoji i druge uvuci u saucesnistvo svoga zlodjela, a to se mora izbjegavati. Okrutnost moze biti namjerna i nenamjerna. Namjerna okrutnost je najveci grijeh. Okrutnost u govoru i djelovanju, nepazljivo izgovorena rijec cini isto toliko stete, kao i zlonamjerna. Stoga moras obratiti paznju i na nenamjernu okrutnost. Nepazljivost je uzrok tome : pohlepa, skrtost, pozuda.

Praznovjerje je isto zlo. Covjek, koji robuje praznovjerju, prezire druge, koji su mudriji. Zrtvovanje zivotinja, tlacenja ljudi i dr., sve su to grijesi protiv ljubavi. Ne samo da se moras kloniti zla, vec moras biti aktivan u cinjenju dobra. Imati zelju za sluzenjem u pomaganju svima oko sebe. Ako zelis i tezis sjedinjenju sa Bogom, to nije radi tebe samoga, vec zato da bi mogao biti kanal, kroz koji Njegova ljubav moze teci i doseci tvoju bracu. Onaj koji je na Putu, ne postoji za sebe, vec radi drugih. On zaboravlja sebe da bi mogao bolje sluziti drugima.

J. Krishnamurti : " Mudrost, koja ti omogucuje da pomognes, volja koja upravlja mudroscu, ljubav koja inspirira volju - to su tvoje karakteristike. Volja, Mudrost i Ljubav tri su aspekta Logosa; a ti koji Mu zelis sluziti, moras te karakteristike pokazati svijetu. "


Borivoj Bukva.
budi to sto jesi

#7 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 27. november 2004, 07:19

Borivoj Bukva :


UNITI OF MAN - JEDINSTVO COVJEKA - SANT KIRPAL SINGH - JIDDU KRISHNAMURTI


Pokret UNITI OF MAN - Jedinstvo Covjeka, djelo je Sant Kirpal Singha, koje dalje vodi Dr. Harbhajan Singh i njegova zena H. H. Surinder Kaur. UNITI OF MAN obiljezava svoj pocetak Svjetskom konferencijom Jedinstva Covjeka, koju je sazvao Sant Kirpal Singh. Prije nego je Sant Kirpal Singh 1974. napustio svoje tijelo, ovlastio je svoje ucenike Dr. Harbhajan Singha / Bhaji / i njegovu zenu Surinder Kaur ( Bhiji ), da njegov posao dalje vode.

Oboje su se tocno drzali uputa Sant Kirpal Singha i tako drzali ucenje cistim poput kristala; dokazali su se kao Gurumukh ili savrseni ucenici. To je mislio Sant Kirpal Singh, kada je govorio da On zeli raditi sa tisucama ruku : kroz savrsene ucenike. Kada su ga pitali tko ce biti Njegov nasljednik, On je odgovorio : " Vi ste svi moji poslanici, vi ste svi moji sveci. " - navodi se u knjizi " Spiritualitet - Voda Zivota " / Gilgen, Austria, Prvo izdanje, 1998. /

Sant Kirpal Singh rodjen je 6. veljace 1894. u Sayyad Kasranu, u dijelu Punjaba, koji danas pripada Pakistanu - umro je 21. 08. 1974. godine. U Leksikonu JLZ. Miroslav Krleza / Zagreb,1974. / ne spominje se Sant Kirpal Singh.

Jiddu Krishnamurti rodjen je 1895. u Madanapalleu - umro je 1985. godine. U Leksikonu je zapisano : " Jiddu Krishnamurti ( 1897-? ) indijski teozof; Annie Besant objavila ga 1910. g. kao " novog mesiju ". Njegovo misticno naucevanje je spoj hinduistickog i zapadnoevropskog elementa. "


DO NOGU UCITELJA - JIDDU KRISHNAMURTI

Jiddu Krishnamurti u uvodu svoje knjige napominje : " Ove rijeci nisu moje vlastite. To su rijeci Ucitelja, koji me je ucio. Bez njega ne bih ucinio nista. Uz Njegovu pomoc zakoracio sam na Put, pa ce tako rijeci upucene meni pomoci i tebi, ako ih budes na sebi primjenjivao...Nije samo dovoljno cuti rijeci Ucitelja, vec se mora ciniti ono sto on kaze, pazeci na svaku rijec, na svaki znak... Ono sto mi je Ucitelj rekao o svakoj od tih karakteristika, pokusat cu tu prenijeti..."

Annie Besant u predgovoru knjige napominje : " Imam cast da, kao starija, napisem uvodnu rijec ovoj maloj knjizi, prvom pisanom stivu mladjeg Brata, mladjeg tijelom, ali ne i dusom. Ucenja u njoj sadrzana potjecu od njegova Ucitelja, koji ga je pripremao za Inicijaciju...ovo je u potpunosti Alcyonovo djelo, njegov prvi dar svijetu..."

Ova mala knjiga sadrzi upute za pravilno zivljenje, koje je za vrijeme svoje rane mladosti zapisao Alcyone / Jiddu Krishnamurti /. Od tada je to djelo mnogo puta objavljivano i bilo je inspiracija i vodic tisucama ljudi u mnogim zemljama - zapisano na koricama knjige '' DO NOGU UCITELJA ''.


SADRZAJ KNJIGE " DO NOGU UCITELJA " :

1.- Razlucivanje
2.- Bezzeljnost
3.- Ispravno vladanje :
- Samokontrola uma
- Samokontrola u djelovanju
- Tolerancija
- Vedrina
- Usmjerenost
- Povjerenje

4.- Ljubav

*******************************************************

Sadrzaj knjige " IGRA UMA " - napisao SANT KIRPAL SINGH :

1.- Sposobnost razlikovanja
2.- Odsustvo zelja
3.- Dobro ponasanje :
- Kontrola nad umom
- Samokontrola i prakticno djelovanje
- Tolerancija
- Vedrina
- Jasna usmjerenost
- Povjerenje

4.- Ljubav

***

Napomena : U knjizi ni spomena o piscu Alkyone ( Jiddu Krishnamurtiju ), o knjizi DO NOGU UCITELJA, o recenzentu i uredniku Annie Besant. Iz knjige je preuzet dio teksta i nadopunjen, uz gotovo identican sadrzaj.

Citirat cu rijeci Jidu Krishnamurtija : "...Jer, neku organizaciju ne bi se smjelo osnovati u svrhu vodjenja i prisiljavanja ljudi da slijede neki odredjeni put...Time se Istina obezvrijedjuje i spusta na nivo hobija za onoga tko je slab i tko je samo trenutno nesretan... Vi nadalje mislite da samo izabrani i malobrojni ljudi posjeduju kljuc Kraljevstva Srece. Nitko ne posjeduje taj kljuc. Nitko ne posjeduje takav autoritet..."

Sant Kirpal Singh zeli raditi sa tisucama ruku : kroz savrsene ucenike. Kada su ga pitali tko ce biti Njegov nasljednik, On je odgovorio : " Vi ste svi moji poslanici, vi ste svi moji sveci. " Ovlasteni ucenici H.S.B. i S.K.B. navodi se da drze ucenje Sant Kirpal Shinga cistim poput kristala; dokazali su se kao Gurumukh ili savreni ucenici. U knjizi " Spiritualitet - Voda Zivota ", zapisano je : " U nase vrijeme, Sant Kirpal Singh ponovno je ozivio to unutarnje znanje i mogao je to isto iskustvo dati onima, koji su zaista trazili Istinu."

Upitao bih se tko je danas " savrsen ucenik ", ili savrsen " ucitelj ", koji doslovno kopira tudje dijelo ? Gdje je tu prisutna " bezzeljnost " ili " razlucivanje " ? I prepisivanjem trebao je S.K.S. shvatiti sto on cini !? Koliko je u ovom slucaju prisutna " Istina - Dobrota - Ljepota ", to Vama prepustam da sami razlucite. U svakom slucaju veliki Ucitelj i Teozof Jiddu Krishnamurti ostaje medju nama i dalje najneobicniji, najoriginalniji, a medju mladima jos popularniji, ne samo za dvadeseto, vec i za nas suvremenike dvadeset prvog stoljeca.

Ako biste mene upitali koga bi za ucitelja, bez razmisljanja odgovorio bih Vam - ja sam za starijeg Brata i Teozofa Jiddu Krishnamurtija.


U Rijeci 15. 01. 2003.
Borivoj Bukva.


This message has been edited by Stardragon on Jan 15, 2003 7:42 PMBorivoj Bukva :


UNITI OF MAN - JEDINSTVO COVJEKA - SANT KIRPAL SINGH - JIDDU KRISHNAMURTI


Pokret UNITI OF MAN - Jedinstvo Covjeka, djelo je Sant Kirpal Singha, koje dalje vodi Dr. Harbhajan Singh i njegova zena H. H. Surinder Kaur. UNITI OF MAN obiljezava svoj pocetak Svjetskom konferencijom Jedinstva Covjeka, koju je sazvao Sant Kirpal Singh. Prije nego je Sant Kirpal Singh 1974. napustio svoje tijelo, ovlastio je svoje ucenike Dr. Harbhajan Singha / Bhaji / i njegovu zenu Surinder Kaur ( Bhiji ), da njegov posao dalje vode.

Oboje su se tocno drzali uputa Sant Kirpal Singha i tako drzali ucenje cistim poput kristala; dokazali su se kao Gurumukh ili savrseni ucenici. To je mislio Sant Kirpal Singh, kada je govorio da On zeli raditi sa tisucama ruku : kroz savrsene ucenike. Kada su ga pitali tko ce biti Njegov nasljednik, On je odgovorio : " Vi ste svi moji poslanici, vi ste svi moji sveci. " - navodi se u knjizi " Spiritualitet - Voda Zivota " / Gilgen, Austria, Prvo izdanje, 1998. /

Sant Kirpal Singh rodjen je 6. veljace 1894. u Sayyad Kasranu, u dijelu Punjaba, koji danas pripada Pakistanu - umro je 21. 08. 1974. godine. U Leksikonu JLZ. Miroslav Krleza / Zagreb,1974. / ne spominje se Sant Kirpal Singh.

Jiddu Krishnamurti rodjen je 1895. u Madanapalleu - umro je 1985. godine. U Leksikonu je zapisano : " Jiddu Krishnamurti ( 1897-? ) indijski teozof; Annie Besant objavila ga 1910. g. kao " novog mesiju ". Njegovo misticno naucevanje je spoj hinduistickog i zapadnoevropskog elementa. "


DO NOGU UCITELJA - JIDDU KRISHNAMURTI

Jiddu Krishnamurti u uvodu svoje knjige napominje : " Ove rijeci nisu moje vlastite. To su rijeci Ucitelja, koji me je ucio. Bez njega ne bih ucinio nista. Uz Njegovu pomoc zakoracio sam na Put, pa ce tako rijeci upucene meni pomoci i tebi, ako ih budes na sebi primjenjivao...Nije samo dovoljno cuti rijeci Ucitelja, vec se mora ciniti ono sto on kaze, pazeci na svaku rijec, na svaki znak... Ono sto mi je Ucitelj rekao o svakoj od tih karakteristika, pokusat cu tu prenijeti..."

Annie Besant u predgovoru knjige napominje : " Imam cast da, kao starija, napisem uvodnu rijec ovoj maloj knjizi, prvom pisanom stivu mladjeg Brata, mladjeg tijelom, ali ne i dusom. Ucenja u njoj sadrzana potjecu od njegova Ucitelja, koji ga je pripremao za Inicijaciju...ovo je u potpunosti Alcyonovo djelo, njegov prvi dar svijetu..."

Ova mala knjiga sadrzi upute za pravilno zivljenje, koje je za vrijeme svoje rane mladosti zapisao Alcyone / Jiddu Krishnamurti /. Od tada je to djelo mnogo puta objavljivano i bilo je inspiracija i vodic tisucama ljudi u mnogim zemljama - zapisano na koricama knjige '' DO NOGU UCITELJA ''.


SADRZAJ KNJIGE " DO NOGU UCITELJA " :

1.- Razlucivanje
2.- Bezzeljnost
3.- Ispravno vladanje :
- Samokontrola uma
- Samokontrola u djelovanju
- Tolerancija
- Vedrina
- Usmjerenost
- Povjerenje

4.- Ljubav

*******************************************************

Sadrzaj knjige " IGRA UMA " - napisao SANT KIRPAL SINGH :

1.- Sposobnost razlikovanja
2.- Odsustvo zelja
3.- Dobro ponasanje :
- Kontrola nad umom
- Samokontrola i prakticno djelovanje
- Tolerancija
- Vedrina
- Jasna usmjerenost
- Povjerenje

4.- Ljubav

***

Napomena : U knjizi ni spomena o piscu Alkyone ( Jiddu Krishnamurtiju ), o knjizi DO NOGU UCITELJA, o recenzentu i uredniku Annie Besant. Iz knjige je preuzet dio teksta i nadopunjen, uz gotovo identican sadrzaj.

Citirat cu rijeci Jidu Krishnamurtija : "...Jer, neku organizaciju ne bi se smjelo osnovati u svrhu vodjenja i prisiljavanja ljudi da slijede neki odredjeni put...Time se Istina obezvrijedjuje i spusta na nivo hobija za onoga tko je slab i tko je samo trenutno nesretan... Vi nadalje mislite da samo izabrani i malobrojni ljudi posjeduju kljuc Kraljevstva Srece. Nitko ne posjeduje taj kljuc. Nitko ne posjeduje takav autoritet..."

Sant Kirpal Singh zeli raditi sa tisucama ruku : kroz savrsene ucenike. Kada su ga pitali tko ce biti Njegov nasljednik, On je odgovorio : " Vi ste svi moji poslanici, vi ste svi moji sveci. " Ovlasteni ucenici H.S.B. i S.K.B. navodi se da drze ucenje Sant Kirpal Shinga cistim poput kristala; dokazali su se kao Gurumukh ili savreni ucenici. U knjizi " Spiritualitet - Voda Zivota ", zapisano je : " U nase vrijeme, Sant Kirpal Singh ponovno je ozivio to unutarnje znanje i mogao je to isto iskustvo dati onima, koji su zaista trazili Istinu."

Upitao bih se tko je danas " savrsen ucenik ", ili savrsen " ucitelj ", koji doslovno kopira tudje dijelo ? Gdje je tu prisutna " bezzeljnost " ili " razlucivanje " ? I prepisivanjem trebao je S.K.S. shvatiti sto on cini !? Koliko je u ovom slucaju prisutna " Istina - Dobrota - Ljepota ", to Vama prepustam da sami razlucite. U svakom slucaju veliki Ucitelj i Teozof Jiddu Krishnamurti ostaje medju nama i dalje najneobicniji, najoriginalniji, a medju mladima jos popularniji, ne samo za dvadeseto, vec i za nas suvremenike dvadeset prvog stoljeca.

Ako biste mene upitali koga bi za ucitelja, bez razmisljanja odgovorio bih Vam - ja sam za starijeg Brata i Teozofa Jiddu Krishnamurtija.


U Rijeci 15. 01. 2003.
Borivoj Bukva.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Sad bi bilo gotovo sa moje strane sto se tice uvoda u Teozofiju. Dovoljno za sve
one neupucene i zeljne znanja i mudrosti. Za ostale i teozofe, da se prisjete onih
clanaka koje su nekad davno procitali ili zaboravili, a ostalo im je u tragovima znanje koje su zadrzali u osobnoj i kolektivnoj podsvjesti, koje ih vodi kroz zivot
da to ni ne primecuju. Svaka knjiga ako se zeli trajno zadrzati u svijesti, cita se 7
puta. Toliko.

Srdacan pozdrav, Borivoj.
budi to sto jesi

#8 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 29. november 2004, 08:42

u cetvrtak 02.12.2004. bit cu gost kod "sanje" na tv u 18,30 pa pogledajte koga bi
zanimalo.

molba: u tekstu prije: "uniti of man-jedinstvo covjeka-sant kirpal singh-judda kris-
hnamurti", mojom omaskom je otipkan tekst dva puta, najljepse vas molim da je-
dan izbrisete.

lp, borivoj.
budi to sto jesi

#9 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 3. december 2004, 18:13

Neprimjecujemo mnogo toga sto se zbiva oko nas, po naj-
manje prirodu i njeno nastajanje i nestajanje u trenuc-
ima, kad okupirani svakodnevnicom bezciljno snatrimo i
lutamo...
Dali ste ikad culi jecaj zvijezde u noci, zov ribice iz
morskih dobina,upozorenje leptira da pripazis na mrava,
ili koprivu, kadulju, maslacak, kako mole da ne trgas
tako bezdusno...
Kad postanes osjetilno budan na sve to sto sam nabroj-
ao, kada se posvetis poslu kojeg obavljas svim srcem i
dusom, u tim malenim ali velikim stvarima spoznat ces i
svoju proslost. Proslost jednog Cajesa, Hiperboreanca,
Lemurijanca, Atlanta,ili Arijca iz vremena nastanka ko-
je kuca svakim otkucajem tvoga srca.Spoznat ces Akasa kroniku u dijelu H.P.Blavatskaya TAJNA DOKTRINA, a med-itativnim putem ces sve to osijetiti u fantasticnom slikarstvu autora sa...

http://iasos.com/artists/

lp Borivoj.
budi to sto jesi

#10 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 8. december 2004, 15:36

Borivoj Bukva
---------------


CILJ JE PUT SAM
------------------
Mnogima je dobro poznato kako zaljubljenost u znanje moze biti nacin oslobodjenja duse, medjutim, zbog svo-je povrsnosti, temperamenta ili nestrpljivosti u traze-nju pravog puta, oni ne nalaze sebe i svoje mjesto, ko-je im pripada. Na upite kako steci pravo znanje i doci do pravog znanja, savjet je vec dobro poznat : " Cilj nije na kraju, cilj je put sam ".

Treba krenuti, uciniti prvi korak na putu ka znanju. Tako i Sufi mudraci spominju Pravilo promatranja stop-ala: " Kada hoda, Tragalac mora neprekidno pratiti pog-ledom svoje korake. Tajna znacenja ovoga je da mora, u metaforickom smislu, biti svjestan kuda ide ".

Tragalac mora biti temeljit, jedno djelo ponekad se ci-ta i sedam puta, sto je pravilo da bi se otkrilo ono skriveno izmedju napisanih redaka. Ono sto svaki traga-lac takodjer mora znati, da se samo sakupljanjem zna-nja ne moze puno postici.

Napredovanje na stazi moguce je iskljucivo dinamicno-scu u stjecanju iskustva. Tako napreduje onaj, tko do-dje na stazu, sto znaci da treba uciti, ali i stjecati potrebno iskustvo. Od enciklopedijski sakupljenog zna-nja, tragalac nema puno koristi.

" Znanje je moc, znanje koje se dijeli je izgubljena moc ", staro je pravilo kojeg se treba pridrzavati, jer znanje se moze prenijeti samo u tom slucaju ako je tragalac " spreman to prihvatiti ".

Moje iskustvo, za mene i po meni, najispravniji put ko-jim treba ici, je da prvo treba nastojati upoznati se-be kroz Psihoanalizu i Dijalektiku, da bi se steklo Os-novno znanje i donekle ispravna slika o svijesti. U da-ljnjem radu, cjelovitim pristupom kroz Ezoterijsko izu-cavanje, uz rad na Yogi, posvetiti se i raditi u jed-noj od oblasti umjetnosti, laganim prodiranjem u Trans-personalnu svijest radi se na izgradnji svoje osobno-sti. Zakon evolucije je da svatko sam sebi mora prokrc-iti put.

U Mahatminim pismima jasno pise : " Cinjenica je da do poslednje i najvise inicijacije, svaki ucenik... je prepusten vlastitoj snalazljivosti i vlastitom razumu. Moramo sami izvojevati svoje bitke i poznata izreka: Adept se izgradjuje, on nije stvoren - je doslovno ist-inita ".

PSIHOANALIZA

Obavezno procitati sva djela iz podrucja Psihoanalize slijedecih autora : Sigmund Freuda, Karl Gustav Junga, Rudolfa Steinera, po mogucnosti i ostalih.

DIJALEKTIKA

Literatura iz podrucja Dijalektickog materijalizma je bogata, ima vise autora. Meni je u pocetku bio dovolj-an A. Rozental, kasnije sam nadogradjivao znanje prouc-avajuci druge autore. Dijalekticki idealizam, dovoljno je obraditi djela G. V. F. Hegela i to Povijest dijale-ktickog idealizma.

UMJETNOST

Umjetnost u koju bi spadala : muzika, spisateljstvo, slikarstvo, gluma, balet, i druge oblasti od pomoci za duhovni razvoj licnosti.

Kako navodi dr. sci. Jadran Zalokar : " U Umjetnosti snazni individualni impulsi za duhovnoscu, nalaze pode-san medij za izrazavanje metamorfoza duhovnog traga-nja, time i sirenju granica svijesti i rastu duhovnog bica ".

New Age postaje neka vrsta religije postmoderne, a sli-karstvo proglasavaju meditacijom kroz umjetnost. Spiri-tualnost koja se razvija kroz umjetnost, ne moze se na-uciti. Ona se stjece samo upornim radom na sebi. Disci-pliniran i spiritualno uredjen zivot vrlo je bitan.Ako redovito ulazete vrijeme u spiritualne vjezbe i rad na sebi, znak je pozitivnog rasta i spiritualni napredak se ubrzava.


EZOTERIJA

Pod Ezoteriju bi spadao i Okultizam, Hermetizam, siro-ko podrucje alternative, kao i ostale oblasti iz pod-rucja mistike. Pod Okultizmom, bez obzira na nacin, mo-zemo smatrati vjestinu voljne promjene samog sebe. O tim oblastima pisali su : H. P. Blavatsky, A. Bessant, H. S. Olcott, C. Jinarajadasa, Sri Ram, C. W. Leadbe-ater, D. Fortune, F. Nietsche, Platon, Plutarh, Elifas Levi, A. Crowley, Keith Sherwood, Z. M. Slavinski, Dee-pak Chopra, J. A. L. Rizzi, Mirce Elijade, P. D. Ous-penski, C. Kastaneda, Konfucije, Lao Tse i dr.

YOGA, TM..

Tai Chi, Autogeni trening, ili druge tehnike meditac-ije koje pomazu duhovnom razvoju osobnosti. Ono osno-vno sto bi svaki tragalac morao znati, da bi mogao UPO-ZNATI SEBE je Psihoanaliza, u uskoj vezi sa Dijalekt-ikom. Nije slucajno to, da Hermes Tot, najveci mag, ka-snije proglasen Bogom Egipta, u svojim zakonima sa Sma-ragdne ploce, od sedam, pet posvecuje Dijalektici.

Psihoanaliza i Dijalektika predstavljaju Osnovno zna-nje, ono koje mora posjedovati jedna SVIJEST, odnosno tragalac koji krene stazom ka savrsenstvu, da bi dose-gnuo stanje potpunosti.

YOGA, TM, AUTOGENI TRENING, i sl. kao meditativne teh-nike u sluzbi postizanja savrsenstva duse, ne bi bile preporucljive bez predhodne upucenosti u Psihoanalizu i Dijalektiku.

EZOTERIJA, kao nadogradnja za jedan istrazivacki, nemi-ran duh, za onoga tko odluci krenuti stazom ka savrse-nstvu, predstavlja most ka Transpersonalnoj svijesti i visim stanjima svijesti, do kojih je moguce prodrije-ti.

STIMULANSI pod koje bi spadao SPORT, SEKS, ALKOHOL i dr., pod kontroliranim uvjetima, izuzetno stimulativno djeluju na tragaoca, ali to nije za laicki pristup, va-zno je znati upravljati tim silama, onda i ako se za to ukaze potreba.

Ukoliko je to moguce, i slobodno vrijeme to dozvoljava bilo bi preporucljivo da tragalac paralelno proucava Psihoanalizu i Dijalektiku, jer se te dvije discipline po mnogo cemu ispreplicu i nadopunjavaju i time bivaju razumljivije.

Nakon toga prelazi se na meditativne tehnike Yoge i sl-icne, i izucavanje Ezoterije, kojoj u tom slucaju pri-lazite kao otvorenoj knjizi, svakako uz predhodno neza-obilazno predznanje.

Ovo je put kojim tragalac treba ici.

Od samog rodjenja, svaki covjek nosi u sebi bozanski duh, koji je njegov nerazdvojni pratilac cijelog ziv-ota. Kako se razvija covjek, tako se i duh sve vise spaja sa svojim nosiocem, srazmjerno odvajanju nosioca od zemaljskih stvari i povlacenju u svetiste duse. Ovo predstavlja vazan izvor moci za savrsenog covjeka, od-nosno potpunog covjeka.

Trenutak kad covjek kao tragalac donosi odluku da us-postavi Ezotericki kult i tezi svoj Ego osloboditi ma-terijalnih stvari, kao glavni cilj, a koncentracijom misli postize natprirodne manifestacije, koje donose snagu najviseg stupnja, tragalac je time dosegnuo sta-nje potpunosti. On je tada u harmoniji s Beskonacno-scu, sva dotadasnja naprezanja i neizvjesnosti, kojima je bio podvrgnut kao obican, nesavrsen smrtnik, vise ne postoje.

Tako savrsen ili potpun covjek stjece moc razvijanjem misticne snage, koja mu je urodjena, prostor i vrijeme za njega vise ne postoje, on ih ponistava.

Svatko onaj tko misli da ce s malo prostora, uz krace i vremenski brze obrede, ciji je cilj stvaranja moci, postici ono cemu tezi, grdno se vara. Nista se na brz-inu ili " kracim putem " ne postize. Toga nema, to ne postoji.

Iskljucivo strpljivoscu i istrajnoscu, ponekad besko-mpromisnom surovoscu, dugotrajnim napornim radom, stje-ce se razvijena psihicka moc i savrsenstvo duse. Da je tragalac na ispravnom putu, saznat ce sam, on to vidi i osjeca, tu stvarnost, koja se razlikuje od one, koju laici prozivljavaju : ona ima sustinu i mnogo analogi-ja. To je podrucje astralnog putovanja, izvantjelesnog iskustva, vidovitosti i izvjesnih misticnih stanja.

Produbljenim izucavanjem, stalnom promjenom, covjek mo-ze uspostaviti svjesnu vezu s nevidljivim silama unive-rzuma, snaznim podvigom on moze postici neposredno duh-ovno vidjenje, otkriti puteve onostranog i biti sposo-ban njima hodati.

Vi koji u dusi osjecate plamen - predajte dio svojeg plamena i drugima. Neka se naviknu i drugi prenositi ideal sadrzan u rijecima : Dobrota, Istina i Ljepota, sto u zavrsnici tvori Ljubav. Samo tako i na taj nac-in, tragalac napreduje na svom putu ka zvjezdama.


/ Predavanje je odrzano 08. 11. 1997. u hotelu Imperijal, Opatija u sklopu manifestacije EZOTERIKA CROATIKA. /


Borivoj Bukva.
budi to sto jesi

#11 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 8. december 2004, 15:46

:vragec:

hehe borivoj
bo treba tole mal u gozd martulku onim newage-arkam povedat x:Dx x:Dx x:Dx

666 zlomkou....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#12 Aira

Aira
 • Lunatik
 • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 8. december 2004, 18:34

<{POST_SNAPBACK}>:vragec:

hehe borivoj
bo treba tole mal u gozd martulku onim newage-arkam povedat x:Dx  x:Dx  x:Dx

666 zlomkou....tralala


je to en praznoslamomlateč folk x:Dx

#13 Aira

Aira
 • Lunatik
 • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 8. december 2004, 18:37

xDDx

#14 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 8. december 2004, 19:25

<{POST_SNAPBACK}>je to en praznoslamomlateč folk x:Dx


:vragec:

tochn tko.... :palec: x:Dx
v starih chasih je RES biu teozofski camp.....zej pa :xx!:

666 zlomkou...tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#15 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 10. december 2004, 08:18

dragi aakhut, Ti ili si lud ili ti noge smrde? sto ti znaci ono 666?
mislis li da me dojmis?, ili je taj tvoj potez krajnje djetinjast, i
nerazuman ili si ti "blesav"? zelim cuti tvoje objasnjenje na 666?

dojmiti me mozes jedino, da Ti kao valika teozofcina, nama obicnim
smrnicima obznanis koji Tvoj tekst, vidjenje, ili das preporuku za
uspjesniji napredak na duhovnom planu... zelim procitati koji Tvoj
tekst!

uostalom moje razotkrivanje UNITI OF MAN-a i SANT KIRPAL SINGHA
spram JIDU KRISHNAMURTIJA -
zasto Ti to nisi ucinio kao veliki teozofcina, prije mene i moje malenkosti?

hocu da procitam koju tvoj tajnu, hocu da mi ukazes na mogucnos puta,
Ti veliki "AAKHUT-666"!

pozdrav svima, pozdrav dragoj AIRI i na tvojem vise no razumljivom
razjasnjenju laprdajuceg folka, prezentiranog nam aakhuta-666!
budi to sto jesi

#16 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 13. december 2004, 15:51

Borivoj Bukva :


DAVATI JE RADOSNIJE


U svakodnevnom zivotu covjek se susrece s bezbroj fen-omena, kojih nije svjestan i naprosto ne reagira, zato sto ih uzima kao uobicajene, a koji su neprestano pri-sutni i koji ga prate cijeli zivot. Da li ste ikada ra-zmisljali o tome, kada ste napisali pjesmu ili nacrta-li sliku - otkud odjednom tolika inspiracija ?

Sjecate li se divne boje, koju ste dobili crtajuci sli-ku, kako vas je podsjetila na djetinjstvo i dogadjaj, koji se zbio usko vezan uz tu boju ? Da li ste ikada osjetili karakteristican miris i nakon toga se sjetili dogadjaja iz proslosti, vezanog uz taj miris?... Da li vas je probudila nepoznata glazba na prijelazu iz sna u javu, te ste je zeljeli zadrzati i upamtiti? Bila je to harfa, flauta ili hor pracen muzikom : slusali ste " muziku sfera ".

Da li vam se desilo kod budjenja da si postavljate pit-anja: Da li je to san ili zbilja - u snu san, "sanjali ste san " i usput astralno putovali? Da li ste ikada procitali knjigu ili clanak, koji vam je istog momenta prosirio svijest, tako sto ste se blazeno osjecali iz-vesno vrijeme i - kako Hegel objasnjava - pritom dozi-vjeli " prosvjetljenje " ?

Zakoni, koje otkrivamo u objektivnom vanjskom fizika-lnom svijetu ovise o stanju nase psihe, naseg nesvje-snog. VIDOVITOST je sposobnost primanja informacija iz okoline izvanosjetilnim putem. TELEPATIJA podrazumije-va prijenos misli izmedju dva ili vise sudionika. PRE-KOGNICIJOM se stjecu spoznaje o buducim dogadjajima. Pod BIOENERGIJOM podrazumijevamo emitiranje isijava-nje, prijenos energije na jednu ili vise osoba. Pod pojmom RADIESTEZIJE podrazumijevaju se izvanosjetilne sposobnosti covjeka da u odredjenim okolnostima prima iz svoje okoline informacije, koje mu nisu dostupne no-rmalnim osjetilima, a ne moze ih registrirati ni fizi-ckim napravama.

Moja iskustva u primjeni umjetnickog djela u alternat-ivnim metodama iscjeljivanja su mnogobrojna. Krajnji domet bio bi iscjeljenje uz pomoc umjetnickog djela, sa prethodnom radiestezijskom dijagnostikom oboljele osobe. Radiestezijski je potrebno ispitati stanje blo-kiranih cakri, trenutne bolesti od kojih ta osoba bol-uje, kao i osnovne i nedostajuce boje, radi primjene kromoterapije kod iscjeljivanja oboljele osobe. Potom, nakon uspostavljene telefonske linije, uz pomoc umjet-nickog djela u razgovoru s oboljelom osobom primjenju-jem psihoenergoterapeutsku metodu sa ili bez fotografi-je i viska.

U daljnjem postupku vise nije potrebna telefonska lini-ja, vec se sve odvija prema unaprijed zakazanim termi-nima. Kombinacije unutar ove metode su razlicite, ovis-no od mogucnosti sirine prijema i pracenja tretmana oboljele osobe.

Preko umjetnickog djela, koje sluzi kao relej, prijeno-snik, moze se uci u stan, sto nije nista novo, s obzi-rom da se to moze ciniti i bez slike, uobicajenim met-odama astalnog putovanja, a djelovanje boja i primjena kromoterapije uz pomoc umjetnickog djela na oboljele osobe od ogromnog je znacaja po zdravlje ( sve sam to potanko obrazlozio u clancima : " Boja je svjetlst", " Meditacija uz pomoc umjetnickog djela ", kao i metodu meditacije " Misticno iskustvo " - objavljeno u caso-pisu Arka ).

Mnogi alternativci i okultisti ne govore o takvim teh-nikama, te morate sami da istrazujete kroz knjige, ci-ji autori poneki put i ne shvacaju da su sudjelovali i bili prisutni u sferama nepoznatog. Vladimir Gruden iznosi : " Treba slusati nepoznato, ono sto vas vodi ka najpovoljnijoj odluci; ukinuti sva znanja, sve spo-znaje i tada se zna najvise. Koliko je lijepih trenuta-ka propalo, jer previse smo znali, previse mislili i bili previse oprezni... Boraveci cesto u nepoznatom, sve vrijednosti ovoga svijeta ostaju nam blijede. Pred nepoznatim, rezultate istrazivanja prepoznati cemo iz jedne istine - nase prirode - kao ciste produkte post-ojanja, koji se pojavljuju, kada se ostvare uvjeti za njihovo pojavljivanje. "

Zivimo u jednom svijetu, a postojimo i u drugom. Ras-temo u ovom drugom, a bavimo se ovim prvim svijetom. Dvojnost nase egzistencije uzrok je svih patnji kroz koje prolazimo. Mir - koji trebamo cekati u toj neiz-vjesnosti - najznacajnija je dimenzija novog covjeka, covjeka buducnosti. Pitamo se : gdje poceti, potraziti nepoznato, gdje je ljubav, istina ? Odgovor je : U svakom pojedincu, u meni!

Nepoznato cesto daje impulse ljubavi. Sto je ljubav ? To je teznja prema nekom sjedinjenju, spajanju - i toj definiciji ne treba dodavati nista vise. Treba ljudima pomagati bez velikih napora, bez prisile, svojom licno-scu. Rastimo i razvijajmo se, postanimo sretniji, mir-niji,tolerantniji ! Svojom ljubavlju " prisiliti " cemo i druge da krenu putem sklada, srece i ljubavi.

Heraklit : " Nevidljiva harmonija jaca je od vidlji-ve. " Rabindranath Tagore iznosi : " Vizije zivotu da-ju snage, a smrti radost. " Krishnamurti iznosi : " Izleti u Nepoznato, u stanje bez misli, bez briga, bez asocijacije - velika su stednja energije. "

Neposrednost i bliskost umjetnosti s nepoznatim izra-zena je u djelima mnogih velikih mislilaca. Benedetto Croce umjetnost poistovjecuje s intuitivnom spoznajom, koja fantazijom spoznaje ono individualno. Svaka je prava intuicija - po njemu - u isti mah i izraz ! Fre-drich Wilhelm Schelling iznosi da je filozofija umje-tnosti zavrsni kamen cijelog svoda filozofije. Umjet-nost je dokument iskonskog identiteta besvjesnog sa svjesnim, ocitovanje sklada nuznosti i slobode. Ona je objava apsoluta, odnosno bozanstva. Ljepota je ono beskonacno prikazano kao konacno. Umjetnik ne oponasa prirodu, nego stvara nesto novo; razrjesava beskonacna proturjecja, koja se drugacije i ne daju razrijesiti nego " cudom umjetnosti ". Za umjetnicko stvaralastvo nuzna je snaga genija, ono bozansko u covjeku...

Umjetnost je sama sebi svrha, nezavisna od svih vanjs-kih svrha, zato i odbija srodnost s osjetilnim uzit-kom, koriscu, cak i s moralom i znanoscu. Friedrich Nietzsche prihvata umjetnost kao jedinstvo dionizijs-kog i apolonskog - i daje joj najpotpunije prihvacanje zivota i najvise ocitovanje covjeka. Ona je podsticaj -stovise, smisao zivota - jer svijet i postojanje dobi-vaju svoje opravdanje jedino kao estetski fenomen.Samo zahvaljujuci umjetnosti, moguce je podnijeti egziste-nciju, podnijeti istinu i prevladati pesimizam.

Immanuel Kant govori o umjetnosti kao dozivljaju ljepote, zasnovanom na bezinteresnom svodjenju oblika umjetnickog djela, a koje ne izlazi iz sadrzaja djela, odnosno njegove eticke, politicke ili rodoljubne ideje... Arthur Schopenhauer govori o nadarenom pojedincu, koji se moze osloboditi bola, ako prevlada svoje osobne interese i prepusti se bezinteresnom dozivljaju umjetnosti i spoznaji cjeline. Umjetnost dakle ima funkciju katarze - ona oslobadja.

Erich From iznosi da je davanje najveci izraz moci : " U samom aktu davanja ja dozivljavam svoju cvrstinu, svoje bogatstvo i svoju snagu. Taj dozivljaj pojacane vitalnosti i moci ispunjava me radoscu. Ja dozivljavam sebe kao bogatog, kao onog koji trosi, koji je ziv i zato radostan. Davati je radosnije nego primati, ali ne zbog toga sto je to lisavanje, vec zbog toga sto u aktu davanja dolazi do izrazaja moja zivotnost. "

Georg Wilhelm Friedrich Hegel istice hrabrost za isti-nom i vjeru u moc Duha, kao uvjete filozofije : " Cov-jek, jer je Duh, moze i mora se smatrati dostojnim sve-ga onoga sto je najuzvisenije. Ne moze nikada precije-niti velicinu i moc svoga duha. I, ako ima tu vjeru, nista nece biti dosta otporno ni kruto, a da mu se ne objavi. "

Soren Kierkegaard govori : " o bezdanu, iz kojeg ucen-ik samo vjerom stice spas i utociste u beskonacnosti. Zivot je proigrao samo onaj, koji nije postao svjestan sebe kao Duha, niti toga da stoji pred Bogom. Svi zivo-tni problemi su individualni. I vjera je dakle priva-tan odnos covjeka i Boga. Svaki pojedini covjek mora naci svoj put. Nema opce sheme. "...

Immanuel Kant : " Covjekova je volja sama sebi zakon. Covjek je autonomni zakonodavac svog ljudskog djelova-nja. U tom samoodredjenju i samoodgovornosti temelji se njegovo dostojanstvo i velicina licnosti. Radi samo prema onoj maksimi, za koju ujedno mozes htjeti da tvo-ja volja postane opci zakon. " Giordano Bruno odbacuje sve sluzbene autoritete, jer " jedini autoritet treba da bude razum i slobodno izrazavanje. "

Uz sliku Rembrandt Van Rijn " Faust ", Ernst Bloch za-pisao je : " Svaki je mislilac, ako zasluzuje to ime, blizak Faustu koji istrazuje - Covjek koji za svojim radnim stolom docekuje ponoc, trazeci rjesenja i ono sto je nuzno. Od mislilaca je Faust uzeo svoju sliku i priliku. Svoju sumnju i svoj satiruci trud za izvjesno-scu, za priznatom moci akcije i sjeme u svrhu boljitka i pouke. "

Vatra je simbol znanja, svjesti, prosvjetljenja - to je volja. Bitno je da se plamen ne ugasi. Vatra, kazao je jedan veliki ucenjak, je hrabrost duha, koji stremi naprijed, siguran da ce naci istinu.

Krishna iznosi : " Bog boravi u svakom od nas, ali ga malo ljudi zna naci. Poceti ce put spasenja onoga tre-nutka, kada budes sagledao savrseno bice, koje je iz-nad svijeta i u tebi samom; moras odluciti da napustis prijatelja, koji se javlja u vidu zelje i ukrotis stra-sti... Covjek - koji zrtvuje svoje zelje i djela svoja bicu iz kojeg proisticu principi svih stvari, i preko kojeg je svijet stvoren - tim zrtvovanjem dostize sav-rsenstvo.."

Ideja da se Bog, Istina, Ljepota i Beskrajno Dobro otk-rivaju svjesno u covjeku, mocno i spasiteljski, i to tako da njegova moc snagom ljubavi sija do dubine ne-ba, gdje stize zrtvovanjem, ta se ideja prvi put javi-la sa Krishnom.

Jedan od poslednjih iniciranih posvecenika anticke Grc-ke - Platon, razotkriva nam tajnu tri stupa na kojima pociva covjecanstvo, ili trima zrakama svjetlosti, ko-je idu od jednog izvora Boga, da bi ga prihvatili i vratili tom istom izvoru. Tako se dolazi u dodir sa djelovanjem Bozanskog uma, posredstvom Dobrote, Ljepo-te i Istine.

U sklopu ovog mog izlaganja ne mogu, a da ne spomenem Alister Crowleya i Liber Legis (AL), koji daje tri te-meljna zakona.
I - zakon : " Citav zakon ce biti : cini sto ti hoces."
Da bi covjek, koji je otkrio vlastitu istinu voljom postigao konacnu realizaciju, moze u okviru svoje orbi-te raditi sto hoce. Takvu realizaciju imamo kod Egipca-na kao Sahu, tj. Uzviseno Tijelo. Covjek, koji stigne do tog vjerovanja nije vise to i postaje Bog. Takvo vjerovanje mozemo naci kod Hindusa u Nauci o Tijelu Di-jamanta - Munje. U Bibliji postoji mit o Enohu.

II - zakon : " Svaki Muskarac i svaka Zena su Zvijez-de."
Ova tvrdnja razotkriva Covjekovu Misteriju, jer kaze da je Covjek Zvijezda i kao takav ima tocno odredjenu orbitu, iako neodredjenu i pogresnu. Ovu orbitu mozemo poistovjetiti s Andjelom Cuvarom, Istinitom Voljom Covjeka.

III - zakon : " Ljubav je zakon, Ljubav pod voljom. "
Kod trazenja istine moramo upotrijebiti osobitu Form-ulu Liber Legisa " Ljubav je zakon, ljubav pod volj-om. " Ovu formulu nije moguce razotkriti, jer pokazuje Misterije Operativne Magije, koja bi u slucaju da je spoznaju profani, znacila njihovo unistenje.

Sva ova tri zakona ja bih sveo u jednu recenicu sa tri rijeci : " Dobro se zezati ", uz obrazlozenje da nam nije bitna duzina zivotna vijeka, vec ispunjen, sadrz-ajan i cjelovit zivot, uz veseli zavrsetak. U prilog moje konstatacije i Vladimir Gruden iznosi : " Biti oz-biljan u igri smijesno je, a igrati se u toku igre pra-va je stvar."

Jorge Angel Livraga Rizzi iznosi : " Svi mi nosimo u srcu neki ideal, neku zelju, nekakav opci plan zivota. Svi mi imamo citav niz plemenitih nadanja i ciljeva, koji rukovode citavim nasim zivotom. Skup ovih elemena-ta cine unutarnje bice svakog od nas. Slijedeci ove ideale iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, mi polako postajemo istinski autenticni i ist-ina progovara iz nas... Moramo se ponovno susresti sa sobom. Moramo ponovno upoznati sebe... Moramo pokusati ostati stalno povezani sa svijetom snova, tim carobnim svijetom, koji ce nas poslije smrti docekati onako cu-desno, kakav je on sam, i obaviti spokojstvom jedne os-tvarene zivotne misije i jednog vracenog zivotnog du-ga."

Povezati parapsihologiju, alternativu i slikarstvo, a da se ne ode u sirinu - nije moguce. Ne smijemo olako obezvrijediti ono realno i velicanstveno, sto su veli-kani povjesti ostavili za sobom. Govoriti o vatri kao pokretacu - vatri kao volji, razumijevanju velikih ist-ina koje su nam donijete - nije lako. Govoriti o ljub-avi kao snazi, koja zamjenjuje ljudsku dusu, o dobroti i plemenitosti; govoriti o ljepoti umjetnickog djela pri otvorenju neke slikarske izlozbe - vrlo je tesko.

" Danas na zalost ", kako iznosi Eduard Sire, " suv-remeni covjek trazi zadovoljstvo bez srece, srecu bez znanja i znanje bez mudrosti. Suvremeni covjek je raz-dvojio odgoj tijela, duse i duha, da bi postigao vlast nad sobom, covjek treba potpuno da stopi svoje fizicko bice, svoj moral i svoj intelekt. "

Produbljenim izucavanjem, stalnom primjenom, covjek mo-ze da uspostavi svjesnu vezu s nevidljivim silama univ-erzuma, snaznim podvigom on moze da postigne neposred-no duhovno vidjenje, da otkrije puteve onostranog i da bude sposoban da njima hoda. Samo onda, kad moze reci da je " nadmudrio " i pobijedio sudbinu i da je osvo-jio, ovdje na Zemlji, kao " bozansku slobodu " - samo tada posvecenik moze postati pokretac, prorok i teurg, sto ce reci " onaj koji vidi i stvara duse. "

/ Autor procitao 14. lipnja 1993. godine, od 19 do 20 sati u Klubu knjizevnika i znanstvenika - pri otvor-enju svoje dvanaeste samostalne izlozbe slika / Tekst iz knjige : Borivoj Bukva - SVJETILJKE I ZIVOT / hrv-atsko knjizevno - znanstveno drustvo, klub znanstve-nika i knjizevnika Rijeka / Rijeka, 1994.


Borivoj Bukva.


p.s. sijetio sam se da trebam provjeriti odaslanu postu i nije duplan tekst!
sretan sam, to se nije desilo. kako meni malo treba da bih bio sretan!

:palec:
budi to sto jesi

#17 Aira

Aira
 • Lunatik
 • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 13. december 2004, 16:00

Mr. Bukva saj Aakhut ni tako grozen kot izgleda x:Dx :vragec: in 666 sta samo neke vrste image oz. kot vsak image le zunanja ovojnica oz. zaščita.


Rastimo i razvijajmo se, postanimo sretniji, mirniji, tolerantniji! Svojom ljubavlju " prisiliti " cemo i druge da krenu putem sklada, srece i ljubavi.


:palec:

#18 borivoj

borivoj
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 436

Objavljeno: 14. december 2004, 16:49

draga aira, aakhut je jos "beba", da je ozbiljniji
nikad tako sto on nebi napisao na forumu.

jedan moj senryu:

Crkveni toranj.
Dok vrijeme prolazi
kazaljke stoje.

lp boro
budi to sto jesi

#19 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 14. december 2004, 16:59

<{POST_SNAPBACK}>
hocu da procitam koju tvoj tajnu, hocu da mi ukazes na mogucnos puta,
Ti veliki "AAKHUT-666"!


:vragec:

OOOoooo....veliki borivoj
SKRIVNOST....IZGOVORJENA ALI NAPISANA IZGUBI SVOJ SMISEL
pa si ja ne zhelish, da stvari okoli tebe; in zaradi tebe; izgubljajo svoj smisel?
kaj pa jim lahko ponudish v zameno? x:Dx

666 zlomkou....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#20 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 14. december 2004, 17:02

<{POST_SNAPBACK}>dragi aakhut, Ti ili si lud ili ti noge smrde? sto ti znaci ono 666?


:vragec:

hehe
zanimivo razmejevanje ali, ali....
OBOJE!!!
kje si pa she vidu 666 zlomkou, k bi jim noge po vijolicah dishale
666 pa enostavno pomeni 666 zlobnih postou....sva shele pri tretjem :vio: x:Dx :vio:

666-3 zlomkastih postou.....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#21 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 14. december 2004, 17:05

<{POST_SNAPBACK}>
mislis li da me dojmis?,

zelim cuti tvoje objasnjenje na 666?


zelim procitati koji Tvoj
tekst!


hocu da procitam koju tvoj tajnu,

hocu da mi ukazes na mogucnos puta,
Ti veliki "AAKHUT-666"!


:vragec:

hochu.....hochu....hochu....
ja....ja....ja

kolk pa teb ego dela x:Dx x:Dx x:Dx

666-4 zlomkastih tekstou.....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#22 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 14. december 2004, 20:47

<{POST_SNAPBACK}>Ufffff x:Dx x:Dx

... tole bo pa dolga tema... :vragec: x;)x

Sončna


:vragec:

ochitno..... :palec:
glede na copy-paste tehniko x:Dx x:Dx x:Dx

666 zlomkou....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#23 aakhut

aakhut
 • Lunatik
 • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 14. december 2004, 20:57

<{POST_SNAPBACK}>nekam znan sistem :o|o:  x:Dx


:vragec:

tut terminologija je podobna x:Dx x:Dx x:Dx

666 zlomkou....tralala
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#24 devica

devica
 • Lunatik
 • Št. objav: 2 719

Objavljeno: 14. december 2004, 22:51

Uf, ful teksta... :eek:

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)


#25 Aira

Aira
 • Lunatik
 • Št. objav: 2 771

Objavljeno: 15. december 2004, 14:35

A ni H. Blavatsky kadila ful in alko... in menjala partnerje enako ful? In živela blazno nezdravo... nekih blablarij od koga takšnega pa ne mislim jemati resno. :inocent: x?x x?x x?x

O čem pa ona še piše :vio: x:Dx x?x xDDx
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0