Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Siri


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
181 komentarjev na to temo

#1 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 13:16

Ne morem verjeti, da nimamo teme sir (*nalasc sem postavila v mnozini zaradi lazjega iskanja)...

Skratka, tu bo govora o siru, najrazlicnejsih moznih sirih.
Katere sire imate najraje, na kaksen nacin jih najraje jeste, odvec pa seveda ne bodo tudi recepti s sirom.

:palec:

To mi je prislo na misel zdajle, ker pravkar jem ementalca in zraven sem si narezala jabuk - kosmaca, kaksna dobra kombinacija!! x^x
Itak ze sam po sebi - sir z jabolkom, pac pa prav tale dva okusa, hudo! x8Dx x:px

Najraje imam parmezan.
Imam zelo rada sir, a imam obdobja, vcasih ga zelo malo jem ali pa skorajda ne, potem pa eno obdobje pa kar shizim, pa spet tko... krozno... :)

Vcasih sem zelo shizila na plesnivce, potem so se mi pa leta mal grauzali (razen kaksnega brie-ja ali camembert-a ali vsekakor z belo plesnijo), no ptoem pa so mi zdaj v tem zadnjem casu spet zadisali...
A sem nastimala parkrat spagete in s kruhom, pa so se mi spet zacel mal grauzat.

kaksnega edamca dobrega pa lohk vedno skoraj jem.
Vsec so mi tudi kaki masdamerji..

ne maram pa raznih 'sirotk' (kot jim recem), ki jih prodajajo za sir...
Ali varianta - manj masten sir. :|||
Ce sir, sir - najmocnejsega (parmezan), ki ima btw ne sam ful Ca, pac pa tudi ful Mg in je zelo zdrav (ce jasno ne pretiravas in ce jasno tudi z drugim ne rpetiravas).

:palec: xcivx xDDx
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#2 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 6. januar 2005, 14:04

Sircki. No, kle sem izbircna. Ementalca mam rada, ampak samo na vsake tolk casa, mi je prevec mocan.
Najraj imam v bistvu josta in edamca.
Ne maram plesnivih sirov, gorgonzole :xx!:
Mi je pa vsec mozzarella...

Od sirckovih namazov mam FUUUUUL rada kajmak xyesx :yumy: ( se posebaj tistega pri Cadu....ponavadi so mi prevec slani).
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#3 Sati

Sati
  • D član
  • Št. objav: 1 453

Objavljeno: 6. januar 2005, 14:16

Mmmmmm, siri. Pri nas vsi obožujemo sire. Emental je super. Pa Nanoški sir -mmmmmmm x:px
Super je prekajeni kozji sir.
Najljubša hrana- črn ali ržen malo kvašeni kruh, sir in zelene olive x:px x:px

#4 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 14:22

o, :palec:, sta me se spomnili, res, kajmak, namazi, njami, pa nanoski itd.
Tudi tale nas zbrinc je meni svec, je za ponucat tud ce ni parmezana - slednjega NE MARAM iz vreck x!x - samo PRAVEGA. xyesx

pa dimljeni, saj res.... :yumy: :yumy: :yumy:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#5 Bern

Bern
  • D član
  • Št. objav: 3 106

Objavljeno: 6. januar 2005, 14:50

Brie - brez konkurence. xsrcx

Sicer imam pa sire zelo red, tudi druge.

In enkrat za silvestrovo so me zato presenetili - ma kaj, naravnosto šokirali! - s sirovo ploščo (tako da jo ena prinese v prostor "Ta-daamm!"), na kateri je bilo na pladnju cca šest ali osem vrst sira, opremljenih z malimi barvnimi zastavicami na paličkah, ročno izdelanimi!
Wow! Nepozabno! Tudi slika tistega čudesa bi se nekje našla.

Brez teksta totalno. (Ej, saturnijanca grejo tko presenetit!!)

x:Dx x:Dx x:Dx

#6 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 6. januar 2005, 15:11

Parmazan xyesx Seveda, da ne iz vrecke....Velik sem ga ucasih uporabljala...na makarone, na riz, ucas na solato...pa me je mal minil.
Brie je skos doma, pa mi ne disi, tako, da ga niti ne probam :sori:

Zares zanic - paški sir...sem ga morala vedno za mat iz paga nosit... :xx!:

Najraj si lepo naredim paradiznik z mozzarello pa orehke zravn xyesx
Al pa...lepinjo pa notri kajmak...kalorijska bomba x:Dx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#7 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 16:08

<{POST_SNAPBACK}>Brie - brez konkurence.  xsrcx

Sicer imam pa sire zelo red, tudi druge.

In enkrat za silvestrovo so me zato presenetili - ma kaj, naravnosto šokirali! - s sirovo ploščo (tako da jo ena prinese v prostor "Ta-daamm!"), na kateri je bilo na pladnju cca šest ali osem vrst sira, opremljenih z malimi barvnimi zastavicami na paličkah, ročno izdelanimi!
Wow! Nepozabno! Tudi slika tistega čudesa bi se nekje našla.

Brez teksta totalno. (Ej, saturnijanca grejo tko presenetit!!)

x:Dx  x:Dx  x:Dx

Ful dobro darilo, dbest! x^x x8Dx, sploh ce shizis na sir, ampak sirovo plosco bi tud oni, ki ne shizijo tolk... :D
Fotka bi se nasla? naj se najde! ;) :palec:

men tud brie, samo ne sme bit totalno zrel (kakrsnega sem iz ITA zadnjic prinesla, mitji je bil dober, frendici tud, men pa je bil skoraj prezrel)...

<{POST_SNAPBACK}>Parmazan  xyesx Seveda, da ne iz vrecke....Velik sem ga ucasih uporabljala...na makarone, na riz, ucas na solato...pa me je mal minil.
Brie je skos doma, pa mi ne disi, tako, da ga niti ne probam  :sori:

Zares zanic - paški sir...sem ga morala vedno za mat iz paga nosit... :xx!:

Najraj si lepo naredim paradiznik z mozzarello pa orehke zravn  xyesx
Al pa...lepinjo pa notri kajmak...kalorijska bomba  x:Dx


Jaz pa parmezan na svasta dam, recimo na jajcek si ga veckrat dam (tistikrat ko redko jem jajcek), pa na krompir mi sede, polenti pase, pa povsod, ce ga imas rad-
jaz ga v juho tud naribam...

Pa kozje in tele bele sire tud maram, njami, saj res...
ma, cist vse sire maram. xyesx

Najmanj pa z zel. in mod. plesn. :)

jaz pa maram pashki sir, je pa res, da se svasta prodaja pod tem pojmom. :xx!:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#8 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 6. januar 2005, 17:05

Mleko in mlečni izdelki...obožujem vse: od ementalerja, gaude...do camemberta in vseh sirov z modro, zeleno plesnijo, z dodatki orehov, popra, dimljenih....skuta, jogurti, kajmak(mm)...no, malo pomislekov bi najbrž imela samo pri siru mohand.....Marsa-ementaler in jabolko sta super kombinacija.....
Ko za ostale skuham špagete bolonez, si zase naredim tole omako: 1dcl sladke smetane segrevam( stvar ne sme zavret!) v njo dam koščke gorgonzole in naribanega parmezana..ko se sir stopi, prelijem čez špagete...
Pa še tole: enkrat smo se vračali z avtobusom iz Švice.Šofer ustavi vozilo in reče: "Ne peljem naprej, DOKLER VSEH SIROV ne pospravite v prtljažnik"..No, pa smo jih xDDx , očitno ni bil ljubitelj sirov.

#9 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 17:20

x:Dx x:Dx x:Dx
saj, bogi revez! x:o)x

Saj res, s poprom in vsem tem, orehi, jes!!! xyesx, ful pase, na gaudo sem pozabila, gauda mi je kot edamec al pa trapist - jasno ni vedno oz. vsak dober (ker ne uposztevajo zorenja zarad povprasevanja, treba provajdat skoz... :|||) - a mi je nekako tapravi sir to. Sir mora bit zrel, slan, tak taprav... :)

Tud pohan sir maram zelo, pa ceprav je poc in me kar nasichi... a kar shizim v bistvu, ceprav ga pa malkrat jemo, no Tim - po kaksnih korculah ali hvarih iscemo pohan sir! :eek: xrolleyesx x:Dx

Jaz tud naredim spagete na stotine nacinov, najrajs pa 'bele', s siri. Njami.

Pa vsec mi je v hrani belozelena kombinacija (no tud pri kristalih), npr. riz z baziliko ali pa ful petersilja, pesto spagete in taksno... Uh, pesto!!! :sori: x:px x:px x:px
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#10 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 6. januar 2005, 17:37

Ja saj res, pohan sir....zelo hitro kosilo, otroci pa vedno zadovoljni...
No, sama tudi poleg bazilike, tlačim drobnjak, kjer le morem....
Ej, pa kaj sem uletela v to temo...doma bodo mislili, da sem steklino dobila.......

#11 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 17:43

<{POST_SNAPBACK}>tlačim drobnjak, kjer le morem....

xokx jaz tud, pozabila, pa ful pase k belemu pa tud drugim sirom... xyesx

Ja, steklino, jaz tud... ;) :P
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#12 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 6. januar 2005, 17:53

Marsa xDDx ..ampak veš česa pa res že dolgo nisem jedla? Tistega pravega kajmaka-srbskega....mmm.....zadnjič pri Čadu...od takrat pa ga tudi v trgovinah nisem opazila.

#13 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 18:02

Joj shizim, se kar topi, ja, cad se je mal poslabsal, moram rect, a vseen...
Kajmak, prebranac, pecene paprike, to je nekaj, cemur se tezko uprem, sploh ce sem v 'teh okoljih'. x;)x x:px

Oh ko smo prisle tozibabe v nis, so rekli, kaj boste, taka psotrezba da gate je potrgalo, polko so nam clo zaigrali, slovencem, in kaj je tam se vse topilo v ustih, tega pa ne bom nikoli pozabila...
Siri na levis 501. :P
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#14 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 6. januar 2005, 18:10

Ko sem napisala zadnjič, to pomeni, da je bilo zadnjikrat, vendar že dolgo tega...ja, se pa spomnim, kajmaka, prebranca..da ne govorim o pečenih paprikah z obilico peteršilja in česna.....
Hehe, saj srbi so bili res dobri gostitelji(pa, da naju ne bodo sedaj nacionalisti tepli)..v Nišu sem pa samo čepela na žel. postaji in čakala vlak za Pirot..ah sladki stari časi :palec:
In naj te opozorim..sva v temi SIRI!...torej kaj pa kačkavalj?..to poznaš?

#15 Gazelca

Gazelca
  • Lunatik
  • Št. objav: 1 731

Objavljeno: 6. januar 2005, 18:20

Joj,jest sem tud čist nora na sire(jem ga vsak dan)....Jošt,pa Ementaler....sploh imam rada vse,ne maram tolk Gorgonzole,pa topljeni širčki so kul,al pa sir v toastu....mjami. x:px
Pohan sir mi pa ni dober,ampak špageti s sirom,na to sem pa nora. x:px x:Dx
Love takes off masks that we fear we cannot live without and know we cannot live within.

#16 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2005, 18:31

<{POST_SNAPBACK}>.....v Nišu sem pa samo čepela na žel. postaji in čakala vlak za Pirot..ah sladki stari časi :palec:
In naj te opozorim..sva v temi SIRI!...torej kaj pa kačkavalj?..to poznaš?

Pa saj to ti glih govorim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pa nisem hotla se brukat!!!!!!
Nis - scena - 'pleskavica s kackavaljem u... xscratchx x:Ix skrami'.. x?x xnckrivx :8):
Hudo!! To sem jaz jedla, po mojem. ;) :P
Srbi so zakon! x!x
Nikol nikjer takega gostoljubja kot ravno v BG in v vsej Srbiji. xyesx

Oh bi mela za povedat, saj kaj sem ze tud...
Sem imela hudega in izvirnega srbskega ljubimca, zaradi cesar so dobesedno vojne se kresale... Ja, slisi se off, so pa bile... v mikrokozmosih pac... :)

In fotr nosil - bolj kot 'slatko' so me siri zanimali...

A meni so vsec 'vse' hrane; mediteranska je zelo siroka, potem pa balkanska, ki je tud, slovenska, ki je delno lohk tud avstrijska, delno pa mediteranska...
In ravno zato je fajn Slovenija... x^x x8Dx x:px xyesx
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 6. januar 2005, 18:31

...pa se človek vpraša..zakaj so TORTOŽERKE..in ni SIROŽERK?

#18 tinka

tinka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 486

Objavljeno: 6. januar 2005, 20:15

:irs:


kdo je rekel sirozrtje?

jaz sem za :vio: xcivx

ne bi niti nastevala, je dosti lazje omenit tistih 5 sirov na svetu, ki jih ne maram...
oziroma, ne da jih ne maram, ampak jih imam mickino manj rada... :inocent:

ce je kje bog sira, grem jaz gotovo v nebesa!
Variety is the spice of life.
Kdo lahko spremeni svet?

#19 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 6. januar 2005, 20:53

da ne govorim o pečenih paprikah z obilico peteršilja in česna...


Vem, da je to tema sircki, ampak tole me je pa premamilo. A kera ve, kako so pripravljene? Recept? Cudno, smo velik k Cadu hodil, pa nism nikol tega jedla. Vedno je bilo nujno prebranac, kajmak, pa lepinjo x;)x
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#20 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 6. januar 2005, 21:13

<{POST_SNAPBACK}>jaz ga v juho tud naribam...

jaz tud x:Ix ... parmezan, njamzi :yumy: ... pred leti, ko smo še v Italijo hodili po kavbojke, sem domov, namesto cunj, privlekla plošče (elpejke, huh, kje je že to) in parmezan xcivx x:px ... prav zanič pa mi je tisti naribani parmezan v vrečkah :xx!: ... čisto nesrečna sem bila, ko smo v Londonu hodili jest v italijansko restavracijo (kolk sem se veselila parmezana), potem smo pa dobili tisto naribano zanič brezveznarijo :sori:

ementalec mi je dober vrhniški x^x ... z olivami in pršutom, njamsi, njamsi :yumy:

včasih sva s frendom kar naprej delala testenine s sirom na tisoč in en način, zdaj tega ne delam (edin kakšna mila sirova omakca k puranu ali, jasno, ocrvt sir - Daša ne mara plesnivcev in tega) ... gorgonzolo jem edin v kakšni omaki, camemberte in brie-je pa kadar češ in kolkor češ (z grozdjem mi ful sede skupaj)

... oooohhh, pa pleskavica s kajmakom! včasih smo imeli ravno tule, čisto blizu mene, res dobro srbsko oštarijo... s takim krasnim vrtom z lipo na sredi ( :palec: )... pa smo šli poleti zvečer na prebranac in pleskavico s kajmakom... (pa nekaj malega vina xcheersx :wacko: xsingx :party: )

#21 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. januar 2005, 00:03

<{POST_SNAPBACK}>Vem, da je to tema sircki, ampak tole me je pa premamilo. A kera ve, kako so pripravljene? Recept? Cudno, smo velik k Cadu hodil, pa nism nikol tega jedla. Vedno je bilo nujno prebranac, kajmak, pa lepinjo  x;)x

Paprike morajo biti "tiste dolge"...torej popečeš jih na električni plošči ali pečici..pa res popečeš, nič hudega, če je lupina tudi črna...popečene in vroče takoj daš v posodo in pokriješ, da se še dušijo v vročini.,,,ko iz paprik nastanejo "cunje"(se zmehčajo), jih olupiš, dodaš veliko česna, peteršilja olja, kisa in soli...in TO JE TO...fino je, če jih za nekaj časa pustiš in jih konzumiraš šele čez nekaj ur...pa dober tek!

#22 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 7. januar 2005, 01:24

mmmm hvala...sem na listek napisala v kuhinjo, da rabim jutri paprike. komaj cakam x:px x:px x:px
Hvala x:Xx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#23 Bern

Bern
  • D član
  • Št. objav: 3 106

Objavljeno: 7. januar 2005, 07:54

Na naših piknikih, ko se zberejo tri familije pa deca okoli skačejo pa takšno, imamo navado dati podolgovate kocke sira v one dolge špičaste paprike pa direkt na žar. Obračaš toliko, da sir ne steče ven, potem pa mljaska, mljaska!

Simpl ko pasulj, pa orenk zažge. Prej jih zmanjka kot vseh pohančkov pa kremenatlov...

x:)x x:)x

#24 Bern

Bern
  • D član
  • Št. objav: 3 106

Objavljeno: 7. januar 2005, 08:00

Pa še za eno zadevo pride sir še pa še prav.

Ko se po napornem dnevu vsedeš zvečer takole v dvoje, da se malo naklepetaš, navadno brez kozarca vina ne gre ali pa kaj takega in zraven kar paše kako stvar prigriznit.

Ker pa zvečer ni dobro kaj dosti prigriznit, ker te zjutraj skrega vaga, napraviš mini ploščo iz dveh ali treh različnih sirov na kocke ali pa na lističe pa dva zobotrebca pa je veselje.

In če tega ni na krožniku res preveč, je vaga zjutraj tiho, morda kvečjemu malo zagodrnja...

Volk sit in koza cela, bi se lahko reklo.

x:)x

#25 Sati

Sati
  • D član
  • Št. objav: 1 453

Objavljeno: 7. januar 2005, 08:00

Njamčki-paprike x:px
Na podoben način pripraviš melancane, s tem, da daš manj kisa.Odlično :yumy:

Kar se pa srbskih sirov tiče - najboljši je (mislim, da se mu reče) kačkavalj - to je tisti, ki ga na tržnicah prodajajo v posodah s slanico, notri pa hlebčki...dobro - edini pravi za pravi burek.... x:px

Veri godi kombinacija - sir in belo grozdje, ali pa sir in melona.

Pa še ena specialiteta s sirom in šampinjoni. Klobučke šampinjonov operete in položite kot skledice v teflonsko posodo (najboljši je namizni pekaček). V vsak šampinjon damo košček sira s plesnijo in na počasnem ognju pečemo toliko časa, da se sir stopi. Odlična specialiteta k belemu vinu... x:px




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0