Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Siri


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
181 komentarjev na to temo

#26 Bern

Bern
  • D član
  • Št. objav: 3 106

Objavljeno: 7. januar 2005, 08:17

Ej, Marsa, s tole temo ti je pa zgleda ratal kot že dolg z nobeno ne.

:palec:

x:Dx x:Dx

#27 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 7. januar 2005, 11:16

Sir v marinadi

Sir narežemo na koščke, cca. 2 x 2 cm.
Naložimo ga na dno posode, solimo in popramo ter potresemo z nasekljanim česnom.
Prelijemo ga s kvalitetnim, deviškim, hladno stisnjenim olivnim oljem. Mariniramo v hladilniku, najbolje čez noč in ponudimo s kruhom. Preden gre na mizo, naj bo sir nekaj časa na sobni temperaturi. Najbolj tekne k domačemu kruhu, ko je še topel iz peči.

Uporabjamo lahko razlicne vrste sira
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#28 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 7. januar 2005, 11:33

<{POST_SNAPBACK}>...pa se človek vpraša..zakaj so TORTOŽERKE..in ni SIROŽERK?

A ne, sploh pa torto - ker so to zadnje -zerke, ki so zame interesantne... :D

<{POST_SNAPBACK}>:irs:
kdo je rekel sirozrtje?

Nisi nastela onih 5... x;)x

<{POST_SNAPBACK}>...
včasih sva s frendom kar naprej delala testenine s sirom na tisoč in en način, zdaj tega ne delam (edin kakšna mila sirova omakca k puranu ali, jasno, ocrvt sir - Daša ne mara plesnivcev in tega) ... gorgonzolo jem edin v kakšni omaki, camemberte in brie-je pa kadar češ in kolkor češ (z grozdjem mi ful sede skupaj)

... oooohhh, pa pleskavica s kajmakom! včasih smo imeli ravno tule, čisto blizu mene, res dobro srbsko oštarijo... s takim krasnim vrtom z lipo na sredi ( :palec: )... pa smo šli poleti zvečer na prebranac in pleskavico s kajmakom... (pa nekaj malega vina  xcheersx  :wacko:  xsingx  :party: )

Slisi se dbest! :palec: srbska podlipca. ;)

Jaz tud - na vse to shizim, SAM.... pismu ce bi k mesu se sir tlacila, me raznese, men je to vse prebogato, zadnjic sem kar tezko dihala, ko sem dala 5 sirov....
Drugace za okus pa megasticno! x:px
Pohan sir tud meni zadisi, sploh imam rada, ko se stopi, tud toast maram, se najraje ga imam samo s sirom in origanom. :palec:

<{POST_SNAPBACK}>Rada imam mozzarelo,brie,gorgonzolo,roqfort in podobne pikantne sire. Za tiste navadne, mi ponavadi ni(edino v toplem sendviču,v lističih) x:px  x:Dx  :palec:

Si me pa rpesenetila s temle Contesa, ker sicer ne maras takih mocnih ali specificnih al takih okusov. :palec:

<{POST_SNAPBACK}>Paprike morajo biti "tiste dolge"...torej popečeš jih na električni plošči ali pečici..pa res popečeš, nič hudega, če je lupina tudi črna...popečene in vroče takoj daš v posodo in pokriješ, da se še dušijo v vročini.,,,ko iz paprik nastanejo "cunje"(se zmehčajo), jih olupiš, dodaš veliko česna, peteršilja olja, kisa in soli...in TO JE TO...fino je, če jih za nekaj časa pustiš in jih konzumiraš šele čez nekaj ur...pa dober tek!

Mljask!!! x:px

<{POST_SNAPBACK}>Na naših piknikih, ko se zberejo tri familije pa deca okoli skačejo pa takšno, imamo navado dati podolgovate kocke sira v one dolge špičaste paprike pa direkt na žar. Obračaš toliko, da sir ne steče ven, potem pa mljaska, mljaska!

Simpl ko pasulj, pa orenk zažge. Prej jih zmanjka kot vseh pohančkov pa kremenatlov...

x:)x  x:)x

Mljask!!! x:px

<{POST_SNAPBACK}>Pa še za eno zadevo pride sir še pa še prav.

Ko se po napornem dnevu vsedeš zvečer takole v dvoje, da se malo naklepetaš, navadno brez kozarca vina ne gre ali pa kaj takega in zraven kar paše kako stvar prigriznit.

Ker pa zvečer ni dobro kaj dosti prigriznit, ker te zjutraj skrega vaga, napraviš mini ploščo iz dveh ali treh različnih sirov na kocke ali pa na lističe pa dva zobotrebca pa je veselje.

In če tega ni na krožniku res preveč, je vaga zjutraj tiho, morda kvečjemu malo zagodrnja...

Volk sit in koza cela, bi se lahko reklo.

x:)x

Aha, jaz tud maram tkole, spica pa so zraven se orehi pa jabolka al pa grozdje 8kot ste rekli nekateri ze, jaz sem omenjala sam jabuk, se mi zdi). :palec:

<{POST_SNAPBACK}>
Kar se pa srbskih sirov tiče - najboljši je (mislim, da se mu reče) kačkavalj - to je tisti, ki ga na tržnicah prodajajo v posodah s slanico, notri pa hlebčki...dobro - edini pravi za pravi burek.... x:px

Veri godi kombinacija - sir in belo grozdje, ali pa sir in melona.

Pa še ena specialiteta s sirom in šampinjoni. Klobučke šampinjonov operete in položite kot skledice v teflonsko posodo (najboljši je namizni pekaček). V vsak šampinjon damo košček sira s plesnijo in na počasnem ognju pečemo toliko časa, da se sir stopi. Odlična specialiteta k belemu vinu... x:px

Aha, njami, to mi tud sede v kombinacijo - sampinjoni al kaj tacga, s sirckom....... x8Dx
Glih vceraj sem po gobe letela, ker sem si nekaj tacgale zazelela, pa pol nisem pacala tega, ker ni bilo mitje, tim pa ne mara gob)

<{POST_SNAPBACK}>Ej, Marsa, s tole temo ti je pa zgleda ratal kot že dolg z nobeno ne.

Prav res! xDDx


<{POST_SNAPBACK}>Sir v marinadi

Sir narežemo na koščke, cca. 2 x 2 cm.
Naložimo ga na dno posode, solimo in popramo ter potresemo z nasekljanim česnom.
Prelijemo ga s kvalitetnim, deviškim, hladno stisnjenim olivnim oljem. Mariniramo v hladilniku, najbolje čez noč in ponudimo s kruhom. Preden gre na mizo, naj bo sir nekaj časa na sobni temperaturi. Najbolj tekne k domačemu kruhu, ko je še topel iz peči.

Uporabjamo lahko razlicne vrste sira


prima, njami! x^x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#29 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 7. januar 2005, 20:13

Hu, sami dobri recepti...sicer pa je sir dober tudi kar tako..košček jošta ali ementalerja, pa grickaš pred TV namesto čipsa....
Včasih vzamem kos grobozrnatega kruha, nanj dam malo jošta ali gaude, malo parmezana in na hitro popečem v mikrovalovki ali pečici....

#30 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 7. januar 2005, 20:21

xDDx hehe, siri pa sponajo skoz... rdeca nit pa to... ;)

jaz tud tko, maram pa blazno tud prepecenc, s sirom mi je fajn...
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#31 Bern

Bern
  • D član
  • Št. objav: 3 106

Objavljeno: 7. januar 2005, 20:27

In ko danes pridem domov, mi tamala pravi "Poglej v pečico kva bo mami spekla; neki fuuuj!"

Sem že vedel, ker je zbirčna, da bo nekaj dobrega.

Notri pa - tamajhen pekač šampinjonovih klobukov pa na vsakemu ena kocka gorgonzole ali nekaj podobno plesnivega - :eek: :eek: :eek: ! Wow!

(Moram raziskat če je kej po lunin.netu brskala. Psst!)

x:)x x:)x

#32 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 7. januar 2005, 20:54

Uh gobic pa jaz ne :o|o: :O: xzobkox


mmmm, spomnila sem se, da mi je ful dober sircek s polento. skuhas polento, narezes trdo na koscke, popeces, dodas sircek da se stopi xyesx :yumy:
Pol se pa cudim, da mi teza skos niha x:o)x x:Dx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#33 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 7. januar 2005, 20:56

tole temo pa tko rada odpiram x:px ... Bern, mmmm, ke dobro :yumy: ... si me spomnil še na vse tiste variante, ko smo se na morju tkole proti večeru igračkali s sirom na tisoč in en način.... ampak tole je cela scena taka uživaška - prikola čist ob obali, na samem, sončni zahod, dobr domač vinček, miza ob obali in zraven roštilj... domač olivc... pa smo pekli narezane bučke s sirom in pokapali z olivcem, ali krompir in spet, jasno, sir in olivc, pa malancane s sirom, pa kruhke popečene, ki jih najprej s česnom natreš, čez pa sir... ma ... uf, pa spomnila sem se zdajle, da imamo pri nas eno familijo, ki dela megastičen sirov fondi... DeCecco (oštarijca, kar simpatico)... imajo lastno znamko testenin... za fondi prej pokličeš, da šefica šporget zakurbla in potem sam gaaas :yumy: x:px

#34 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 7. januar 2005, 21:01

Mmmm sirckov fondi! :yumy:
( od sira vegetarijanci zvimo x;)x )


Sestavine

1 strok česna
30 dag sira ementalerja
25 dag sira grojerja
1 dl suhega belega vina
1 kozarček dobrega žganja
1 žlička jedilnega škroba
sol in poper po okusu
malo nastrganega muškatnega oreščka


Posodo za fondue premažemo s česnom, dodamo na drobno narezan sir in ga na štedilniku na srednji temperaturi mešamo. Čez nekaj časa dodamo vino in še naprej mešamo. Solimo, popramo in dodamo muškatni orešček.
V žganje vmešamo jedilni škrob. Dobljeno zmes vmešamo v stopljeni sir. Tako pripravljeno jed položimo na grelec in vse skupaj postavimo na mizo. Že prej pripravljene kocke kruha nabodemo na vilice in jih namakamo v še vročo jed. Zraven lahko ponudimo vroč čaj, kuhano vino ali kompot.
Jed izvira iz Švice, z njo so si pastirji popestrili kose kruha. Zraven ne pripravljamo nobene omake.
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#35 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 7. januar 2005, 21:43

x:px .. al pa raklet, kolk je to tud dobr :2src: ... ga že nekaj časa nisem pripravila (imam premičkeno stanovanje za kakšna taka druženja s fondiji in rakleji, ampak včasih sem pa velikokrat povabila družbo in tole pripravila in je tko luštn, ker skoz nekaj prekladaš in pacaš in si sam cmariš po svojem okusu... )... tak lušten mlad krompirček najprej skuhaš, potem ga pa daš na stekleno ploščo nad grelnik, ki jo malo namažeš z maslom (da se medtem, ko je tam na mizi, še malo skorjica zapeče), narežeš na kocke čim več različnih vrst sira, pa vse žive dodatke prosto po navdihu (poper, sol, čili, feferoni, olive.....)... potem si pa vsak sam daje na lopatke različne kombinacije sirov z dodatki in topi nad grelcem in potem papca s kupaj s krompirčkom x:px :fiju: :yumy:

#36 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 7. januar 2005, 21:47

pa tole je tud dobr:

fileje lista najprej mal popečeš, posebej prepražiš še gobice (eni to s čebulo, jaz s česnom in peteršiljem), zložiš v namaščen pekač najprej fileje listov (riba), nato gobe in čez veeeeliko sira, nazadnje še malo parmezana in zapečeš v pečici x:px

#37 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 9. januar 2005, 18:18

Bern: tebe+sire bi človek kar posvojil :palec:
Michelle: fine recepte si napisala, tudi tisti s polento- že dolgo pozabljen, pa dober.Dvomim, da je polenta ravno redilna....sama imam rada koruzne žgance,edina v družini jih res obožujem, pa tako redko jem..ker jih nihče drug ne mara...Polenta pa misli, da zelo dobro očisti črevo...
Mateja in Marsa....človek včasih kar pozabi na jedi, ki so bile res dobre, hvala za ideje :palec:

#38 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 9. januar 2005, 19:22

Tema o sirih :2src: :2src: :2src:
Jaz živim za sir x:px :2src: :2src: x:px !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tu v Italiji je pravi paradiž za siroljubce x:px , vsaka regija je znana po sirih. V Slo kupim samo Tolminski sir ali pa Nanoški, sta dobra, pa tisti mariborski hlebček v rdečem vosku (desertni, ali kaj je že) je bil tudi mega, samo ga že dlje časa nisem videla xrolleyesx . Ne maram pa sirov a la Jošt, razne livade :xx!: , dobra je tudi kranjska gauda.

A kdo ve, kje bi se dalo dobiti sir škripavec? To je sir kočevskega področja, pa čez mejo-Ogulin. Nikakor ga ne morem več nabaviti xrolleyesx :o|o: , a je tako krasen, da dol padeš!" x:px

A ste vedeli, da je gorgonzola milanska? Mozzarella iz Napolija in parmezan iz Bologne?
Parmezan je kralj vseh sirov (ne ga mešat z grana padano), lahko ga je že 8 mesečni otrok :palec: , je bogat s kalcijem in zelo lahko prebavljiv. V Italiji naredijo majhnim otrokom prvo pašto prav s kakšno kapljico olivnega olja in parmezanom x^x

#39 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. januar 2005, 19:28

Uh polenta je dbest, nic ni redilna, zelo kul (redilno je pol 'ostalo' - maslo, sir itd.)..

Aja, nisem jaz kaj dost tule, sam mal sem ponavljala, pa sprasevala... ;) :)

Zadnje case pojem prevec sira, ni dobro tolk, ker sam sedim, ko bom pa zacela s fitnesom spet, bo pa dbest.
V bistvu cudno da nisem debela... ceprav res malo jem, a obozujem kruh, sir pa taksno... jem zvecer... :|
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#40 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. januar 2005, 19:34

O, Ruby!!! :palec: x8Dx
(*ko sem jaz pisala komentar, tvojega se ni bilo).

Aha, parmezan, zakon! xyesx :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#41 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 9. januar 2005, 19:54

[quote name='Marsa' date='9. Jan 2005 ob 19:29']
<{POST_SNAPBACK}>Uh polenta je dbest, nic ni redilna, zelo kul (redilno je pol 'ostalo' - maslo, sir itd.)..

Ciao Marsa :palec: (prvi dan po hudi angini xrolleyesx )
Absolutno, je tudi Enya že napisala; polenta je dbest za čiščenje črevesja.
Vedno ko pridem s kakšnega potovanja- prva stvar- pristavim bakreni kotliček za polento x:Ix
(od vse mega ponudbe raznoraznih polent tu v It, od rumenih, pa belih, pa še kakšnih, meni je še vedno dbest Drogina....)

.... x:px ...skuham ne pretrdo polento, jo prestavim v težko neoprijemljivo ponev, v katero kanem pet kapljic olivnega olja, poravnam in izdatno posujem z grobo naribanim grojerjem x:px (dostikrat pa z vsemi možnimi ostanki raznih sirov, katere nihče več ne šljivi x;)x x:Dx )

#42 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 9. januar 2005, 19:55

Ja Ruby, tudi jaz se spomnim tistega hlebčka sira v rdečem vosku, pa ga že dolgo nisem videla....
Marsa: pravijo, da sir "zapira"...debelost pa pa čisto genskega značaja......fitnes ali pa ura sprehoda po svežem zraku..izberem drugo varianto!

#43 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:04

Ma tako je bil dober :sori: , le kaj se je zgodilo z njim?
Prvič ko pridem v Slo se grem pozanimat, če ga še delajo xrolleyesx

A veš morda kaj o škripavcu? :inocent:

#44 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:04

O, Ruby, kaj? :eek: :sori: Boga, xcrossfingx, upam da je ze bolje, slisat si ok? x:Xx
Ja, ne pretrda in tkole kot pravis! x:px x^x Hudo!! :palec:

Enja, vem, a je cist drugac kot se slisi... jaz pol cajta tam joge izvajam pa vse zive variante, ker doma nimam placa, preden pa tule pridem od bajt, pa me vse mine. Je pa tud to varianta, saj je vseen lusten konc tule. x8Dx
No saj skoz kaj sponam, nekak vse porabim (pa nic 'viskov' raznih, ne jem cukrov pa tega, tko da v koncni fazi je se kar zdravo vse skupaj :D)... tud se pretegnem, grem na balkon se mal nadihat, kaksne pocepe veckrat naredim, hocem reci, sem tak okreten clovek, gibcen, na to sem zelo ponosna in ko se bom starala (se bolj), bom to najbolj pogresala - in to bom morala... upsss. smo v temi siri, sori. :P

Enkrat je frendica prinesla tolk mocen sir, da me je kar grlo peklo, fantasticen, nad... a drugi dan ga pa sploh nisem mogla vec, se mi je kar upiral, cist premocen... a ni hec? prejsnji dan pa ful dbest...
Podobno sem s skoljkami, gobami - no in pa plesnivci...
Do dolocene mere nad! x^x, potem pa :sick:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#45 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:11

Ruby: se je mogoče tisti mali rdeči hlebček imenoval maxi ali tako nekako....najbrž ga ne delajo več.....škripavca pa ne poznam, žal..
Marsa: saj nisem želela diktirat, kaj moraš počet, ti že veš, kaj ti ustreza xDDx ...in če se ne rediš...se pravi, da vse "pokuriš"...

#46 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:16

Hvala x:Xx , danes končno boljše.
Si me verjetno spregledala v LF dnevniku, smo se vrnili v nedeljo ponoči, takoj sem zbolela, z vročino, grozno, za nameček pa je v ponedeljek v Ts škripnil glavni server in smo bili brez interneta do včeraj :o|o:

Ko je bila še rajnka Juga, so v Srbiji izdelovali grojer, ki je bil resnično božanski. x:px

Po 91' ga pač ni bilo več :o|o: , sem pa ugotovila, da ga tudi v Srbiji nimajo, ker je šla v maloro fabrika :C: :O:

Zato pa imajo res pestro izbiro krasnih belih sirov x:px , na žalost samo za tiste, ki imajo čas ponje na plac 'kod tetke' x:px
Čudi me, da ne izdelujejo zorjenih sirov, glede na to, da imajo na pretek mleka :eek: xrolleyesx

Enya, tnx, menda je bil res maxi, rumen napis, pa pisalo je še 'desertni sir'.
Nikoli mi ne bo jasno, da ukinejo nek proizvod kar tako? :O: :o|o: xrolleyesx

#47 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:16

joj, tisti rdeči hlebček... še dobro, da ga nimajo več... ker jaz sem ga znala skoraj celega zmazat - sama x!x :inocent:

kateri parmezan kupujete?

#48 Ruby72

Ruby72
  • D član
  • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:26

Kateri parmezan? Dobro vprašanje.

Kupujte vedno tistega, ki ima po celotni površini skorje vtisnjeno ime : PARMIGIANO REGGIANO :palec: in ne ' Grana Padano'.

Še nekaj: pri pravem parmigianu reggianu se lahko poje tudi skorja x:px , ki je odlična. Prijatelj mi je pravil, da so kot otroci hodili v trgovino prosit za skorje od parmezana, katere so potem počasi žvečili na ulici :vio:
Jaz pa naredim super rižoto iz skorje parmezana x^x

Ne pozabite: parmezan se ne reže, parmezan se s posebno lopatico-nožkom-lomi!

#49 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:35

<{POST_SNAPBACK}>Jaz  pa naredim super rižoto iz skorje parmezana x^xparmezan se s posebno lopatico-nožkom-lomi!

o, hvala Ruby za parmigiano reggiano ... ne vem, se dobi tudi pri nas?... ker tegale se spomnim edino iz časov, ko smo hodili v Italijo in je oče 8zdaj reče, ko si dajemo parmezan na vse živo - ja, dobr, ampak ni TISTI), medtem, ko smo babnice frčale okoli za cunjami, lepo, počasi in z užitkom nabavljal hrano... veeelik parmezana, v glavnem xDDx... pa vedno nam je tiste panine z mortadelo ponudil, to je bil en tak obredek xcivx x:px

sicer pa ... ja, se reže na take lističe :yumy: (Daša pa mara ravno tisto, kar meni ne sede... da se tisti mehki, nedozoreli sir ves stopi in potem prijema na zobe :o|o: ... se vsaj ne tepeva za sire x:Dx )... ampak... zdaj si pa še z rižoto :2src: ... oooo, še ena moja omiljena... a imamo kje tako temo, da bi Ruby kakšne različne variante rižote not napisala? :2src:

#50 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. januar 2005, 20:57

Hmm, jaz pa nisem ziher ce sem ravno tega kupila...
V cem je pa taksna razlika, Ruby?
Hvala za tale info sicer... si bom zapomnila, nisem pa vedela.

ja, maxi hlebcek, rdec voskast, a ga ni vec?
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0