Juhe, čorbe, mineštre...
#1
Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00
Sama med drugim semle nisem še objavljala zato, ker sem bila prepričana, da so dosti večji eksperti od mene in konec koncev ni potrebno, da bi na vseh Forumih imela glavno besedo.
Poleg tega se mi zdi hecno, da bi ravno jaz "solila pamet" v zvezi z gospodinjstvom...
Poleg tega pa tudi NIKOLI ne kuham po receptih.. Malo poizkušam, dodajam to in ono, po občutku.
Tudi nikoli ne poskušam hrane, ampak jo samo voham - po tem ugotovim, kaj npr. še manjka.
In ker tako ne kuham po receptih, jih tudi težko podajam (kajti, kaj jaz vem, koliko tega in tega...
TOLIKO. Da bo prav.) ;~)
V tej temi naj bi se nizali naši recepti za vsemogoče juhe, mineštre, čorbe... in vse, kar je takega.
Ker sem prepričana, da bo tudi ta Forum stekel in da se bo torej semle notri še marsikaj objavljalo in boš tu dobil najsočnejši, najslastnejši in najbolj mamljiv možen asortiman receptov za vse živo, bom zaradi boljše preglednosti in organiziranosti Foruma začela z JUHAMI in to v tejle temi.
Moj namen oz. želja je, da bi vsakdo dodajal svoje recepte za juhe prav semle, v to temo, da kasneje receptov za posamezne juhe ne bi iskali po štirih straneh, razpršenih po vsem Forumu.
______________________________________________________________________
Moja Kosmičeva juha
Začela bom s svojo pogruntavščino - Kosmičevo juho.
(Moj organizem deluje tako, da ko mi nečesa manjka, si to strašno zaželim (vem, tako delujejo organizmi vseh, vendar meni diši samo, kar je dobro zame). ;>)
Nekoč so mi zadišali kosmiči. Vendar ne maram sladkih okusov, vsi recepti oz. vsi načini priprave kosmičev pa nekako uporabljajo samo sladke dodatke (sadje, jedrca, kakao, čokolada etc)...
Finta je v tem, sem razmišljala, da kosmiči popijejo, vsrkajo sok in okus dodatkov.
Torej - namesto v sadju etc. jih pripravim z zelenjavo.
In sem se lotila kar po instinktu.
To je osnoven "recept" (uporabimo pa lahko katerokoli sezonsko zelenjavo, saj če kuhamo tako, vse z vsem paše):
Na sojinem (ali olju iz koruznih kalčkov) prepražim čebulo.
Potem dodam po želji in zalogi: korenček, bučke, ohrovt, por in pol česna, ki sem ga namenila za juho.... (najprej pa dodam korenje - pač to sestavino, ki je najtrša).
Dodam malo začimb, vendar teh, ki se jih lahko nadalje obdeluje s toploto/kuhanjem (npr. majaron, lovorjev list, šetraj). V vse skupaj izlijem majhen curek sojine omake.
Dodam kosmiče (najraje imam ovsene, kombiniram pa jih tudi z rženimi, ječmenovimi in sojinimi - vendar tu spet ravnam tako - ržene dam najprej, ker potrebujejo najdlje, da se zmehčajo). Vse skupaj potem mešam.. Ko se kosmiči prepojijo z vsem, dodam pribl. 1l ali 1.5l vode in solim (ponavadi uporabljam sojino omako, včasih pa dodam tudi zelenjavno kocko ali kvasov koncentrat ali miso).
V vse dodam še preostali česen in peteršilj - potem vre še kakšnih 10 minut - in juha je gotova.
Nekateri jo imajo radi s kislo smetano (najbolje, da jo dodamo v krožnik vroče kosmičeve juhe), meni je najbolj všeč brez vsega - samo da je dovolj slana.
Sliši se res ne zelo atraktivno - kosmičeva juha.
Katerikoli moj frend je to juho jedel pri meni, je vedno, ko sem ga naslednjič nanjo povabila, priletel takoj! :>))
Vse skupaj dobi nekakšen rahel okus - kot bi hotel imeti okus po gobah...
Ko sem nekoč Jakata povabila na kosilo, je rekel: kaj pa bo? Kosmičeva juha. Ni bil najbolj navdušen. A ko jo je jedel, je kar predel zraven. In seveda se naslednjič ni obotavljal.
Kaj pa sem še poštekala kasneje?
da je to pravzaprav zdravilna, pomirjevalna juha.
Ja. Res. To so mi potrdili tudi ti, ki so jo jedli.
V čem pa je finta?
Kosmiči so izredno bogati s kalcijem, magnezijem in drugimi rudninskimi snovmi in minerali, prav tako z B vitaminom.
Torej? Seveda - kadar nam manjka katere od teh snovi, smo razdražljivi, nenehno utrujeni, se potimo, nam bije srce...
No - kosmičeva juha je res zdravilna.
Dober tek - in na zdravje. :>)
Marsa
Picasso
#2
Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00
Recept je enostaven:
JUHA: daš vse v en lonec, zaliješ z mrzlo! vodo in počasi kuhaš
ENOLONČNICA:
1. daš v en lonec maščobo (rastlinsko, živalsko, vesoljsko), čebulo postekleniš, lovor, sol, in ostalo(če kuhaš golaš, čakaš, da meso spusti vodo, paprika, mogoče moka)
PASULJ (dvolončnica): V enem loncu skuhaš fižol s kraljem živali in ko je kuhan dodaš iz drugega lonca sestavine enolončnice ( 1.)s papriko (ne zažgat), nato kuhaš
PAZI:
1. da ne zažgeš
2. kaj daješ notri
3. za brezmesne jedi uporabi čimboljše jedi
4. ne šparaj s česnom
5. če prehranjuješ indijance, ne dodajaj vegete, če pa sldokusce, nikar ne varčuj
6. improviziraj
7. Da ostane še za naslednji dan (temu se reče zmaga)
Uživajte!
#3
Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00
daisy
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#4
Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00
Sem tudi jaz pomislila... Vendar se je tako pač začelo... Tudi gre morda vseeno za malo bolj specifične recepte, ki jih morda iščeš pod samim imenom in ne nujno pod skupno temo.
Tako je tudi v primeru raznih fint.
Juhe pa so področje, kjer bo prav zagotovo veliko receptov, pa sem se odločila tako.
Seveda lahko kasneje, če se tako odločimo, vse skupaj prestavimo v eno temo, pa bo...
Marsa
Picasso
#5
Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00
kaj pa hrano, ki mixamo s polento, rižem in take podobne ideje x8)x
Pokowc
#6
Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00
Naj vam bo vsak dan najboljši dan!
bigm
bigm
#7
Objavljeno: 31. oktober 2002, 01:00
Dbest! Hvala za recept!
Picasso
#8
Objavljeno: 24. november 2002, 01:00
In sicer: tuno iz konzerve razkomadim in jo vmešam (z vilico) v pravkar skuhano polento ali riž. Taka hrana je tudi takoj glih prav pohlajena in pripravljena za jest, ker zmešaš hladno tuno z vročo polento/rižem - skupaj glih prava temperatura. Pa še posode za pomivat ne ostane dosti (prazna konzerva gre itak v smeti, in če ješ sam, lahko ješ kar iz lonca, tako da še krožnika ne umažeš)!!!
Zraven paše tudi kaka zelena solata ali rdeča pesa, poleti pa paradižnik na solato...
Tamara
#9
Objavljeno: 12. december 2002, 01:00
Jaz niti pod razno ne maram polente, riž pa tudi ne obožujem najbolj! Ponavadi tuno dam na solato iz vseh vrst.
LP !
#10
Objavljeno: 14. december 2002, 01:00
Pokowc
#11
Objavljeno: 14. december 2002, 01:00
7 trdih paradižnikov izdolbi pri peclju (z nožkom in žličko), posoli notranjost in obrni, da se odcedijo.
Medtem pripravi maso za polnjenje paradižnikov: konzervo tune (185g) odcedi in nareži na drobno, nato pa primešaj zraven še
- 50g masla
- 1/4 večje (ali 1/2 manjše) sesekljane čebule
- 1/2 sesekljanega česna
- sesekljan peteršilj
Z maso napolni paradižnike in jih postavi za nekaj časa v hladilnik.
Tole lahko ješ brez jedilnega pribora - kar z roko, kot jabolko. (Sej veš, da ne maram pomivat posode... )
Ta recept je sicer bolj za poletje - je ful osvežujoča hrana za vroče poletne dni, ko se nam ne da stat pri vročem štedilniku... Sej se še spomniš, kako je poleti kuhat, a ne? Meni je grozno!
Tamara
*******************
#12
Objavljeno: 14. december 2002, 01:00
Tamara
*******************
#13
Objavljeno: 16. marec 2003, 01:00
Na čebuli popražiš mleto meso. Dodaš sol, poper, na koščke narezan česen, majhno žličko mlete paprike.
Ohrovt narežeš na široke rezance in dodaš mesu. Pražiš tako dolgo, da ohrovt ovene.
Zaliješ z vodo ali čisto juho. Dodaš majaron.
Krompir olupiš in narežeš na debelejše rezine.
Dodaš mesu in ohrovtu. Kuhaš tako dolgo, da je krompir kuhan.
Dobro premešaš, tako da krompir s kuhlo zdrobiš na manjše kose.
Meni je njam, upam, da bo še komu.
Astra
#14
Objavljeno: 16. marec 2003, 01:00
Veckrat se spomnim na tole temo, potem pa nekako ne pridem do nje...
In primerno je, da se tule oglasamo 'juharice'...
Ohrovtova enoloncnica - kul... Je kar okus do mene zdajle prisel..
Marsa
Picasso
#15
Objavljeno: 16. marec 2003, 01:00
V Mercartoru prodajajo že pripravljene mešanice stročnic za ješprenj, DOlenjsko mineštro, Gorenjsko mineštro. No tako se imenujejo. Vse kar je potrebno je da kupiš to mešanico, malo mesa (kakšno šunko za skuhat) , daš vse v vodo in kuhaš kolikor piše na vrečki. Je res okusno in ekspresno. v vrečki so razne vrste fižola, leča, grh, ječmen, no, kar spada h kateri jedi pač.
Lep nasmejan dan ti želim
http://www.lunin.net...um/blog/mavlica
#16
Objavljeno: 18. marec 2003, 01:00
čebulo narežem na obročke in jo popečem na surovem maslu. Potem dolijem pol litra vode in pustim vreti 20min na ne premočnem ognju. Ponavadi dodam v juho tudi kakšno sezonsko zelenjavo. Na koncu juho zgostim z moko in pustim
še 10min. Zraven se zelo prilega popečen kruh narezan na koščke,ki ga prelijem z juho.
Aha,pa še to ostanke čebule in zelenjave ponavadi spasiram skozi cedilko, da je jed bolj gosta.
Dober tek
#17
Objavljeno: 18. marec 2003, 01:00
Zivjo in dobrodosel...
Prima si uletel s tole juho!
Tudi meni je zelo kul cebulna juha!
Marsa
Picasso
#18
Objavljeno: 27. oktober 2003, 11:46
KOSTANJEVA MINEŠTRA Z GOBAMI
V rahlo osoljeno vodo damo kuhati kostanje, dodamo lovorov list in malo celega popra.Kuhane kostanje olupimo...in spasiramo z vilico...da ostanejo drobni koščki.V vodo, ki je ostala od kuhanja kostanjev, dodamo malo majarona, drobno nasekljan peteršilj, zdrobljene kostanje, žlico mletih suhih gob...in nekaj na olivnem olju popečenih gob.Zgostimo z žlico kostanjeve moke(jaz sem moko kupila v Italiji, pri nas je še nisem zasledila)...in pokuhamo...
Serviramo s sveže opečenimi kruhovimi kockami.
Astra
#19
Objavljeno: 27. oktober 2003, 13:16
Tole je prav po Sco okusu in si (spet) trefnila pravi trenutek.
Ma! Astra je zakon!
U, fino... imam en predlog zate...
Picasso
#20
Objavljeno: 3. november 2003, 15:23
Krompirjeva juha z ocvirki
V lonec dam kuhat na kocke narezan krompir, vodo samo malo posolim, dodam jušne kocke in kuham tako dolgo, da je krompir kuhan (skoraj razkuhan). Medtem naredim prežganje na ocvirkih, ki pa morajo biti popraženi toliko, da hrustajo. To vlijem v juho, pustim še malo prevreti in dam na mizo.
Krompirju lahko v loncu delata družbo še korenje in grah.
Dober tek!
#21 Gost_sanjalica_*
Objavljeno: 3. november 2003, 15:42
ura je 15.34...jaz pa še na tešče (popila 3 kave... ).
To je to
Grem domov...jest...in bo Sanjalica spet
Recepti pa so taki...da se kar slinim
#22
Objavljeno: 11. november 2003, 08:55
Uporabiš...svinjsko meso..še bolje svinjske tačke in repe.Daš kuhati v mrzlo vodo, dodaš jušno zelenjavo, lovorov list in poper in sol.
Ko je meso...kuhano...juho precediš...in podmeteš z malo moke, zmešane v gosto kašo z vodo.
Pokuhaš, dodaš majaron..in malo vina....ali vinski kis...
Serviraš z opraženimi kruhovimi kockami...
Astra
#23
Objavljeno: 11. november 2003, 08:57
Sem vedela
... ko sem videla, da je Astra objavila v 'Juhah' - da bo... Kisla juha...
Picasso
#24
Objavljeno: 11. november 2003, 11:01
jao.....jao.....jao....bogi otroc pa bojan
astra je zhupo kuhala......
M A C H E K........hehe
666 zlobijeu....tralala....hopsa sa
#25
Objavljeno: 11. november 2003, 11:31
hehe
a pa v londonu de si jo kuhala?
666
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0