Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Tofu, sojin sir, sojino mleko


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
147 komentarjev na to temo

#101 girly

girly
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 891

Objavljeno: 15. avgust 2006, 10:17

aja ... ker je zdrav. :o|o:

ma zdrave so tudi breskve, pa jih ne maram jest. in celo imajo okus.

tako da to ni nek argument, ki bi mene prepričal.

mačona, ne se jezit, menda ti izpiti malo ven tolčejo .. mena sta krža in muha ostali, pa še oba dela ZSD, pa še NSK 2 (vseh 100 vprašanj :xx!: ), pa še nekako diham. karkoli še imaš ti, verjemi, da bo šlo, saj 2. letnik ni tako hud.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,
sonce bo moje srce,
ena od tisoč zvezd mi bo prav ,
nosil bom njeno ime ...


#102 Gost_mačona_*

Gost_mačona_*
  • Gost

Objavljeno: 15. avgust 2006, 10:36

ja saj OK, sam mi je hecno, kako je lahko nekomu sporno, da nekdo je hrano brez okusa. xnckrivx saj ne jemo hrane samo zato, ker ima okus. meni tudi ni dobro recimo zelje, sam če ga že dobim v solati, se prisilim, da ga pojem vsaj polovico, ker je pač zdravo. drugače bi pa tudi jaz jedla samo to, kar je dobrega okusa, boli me, ali je zdravo ali ne. ampak potem ne bi imela glih normalne kilaže ... x:Dx





če bi mi tolkli ven samo izpiti, bi bilo še OK ...

#103 girly

girly
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 891

Objavljeno: 15. avgust 2006, 11:11

ne ne ... meni se ne zdi sporno, da brezokusno hrano je nekdo drug. meni SAMI (osebno) se je pač zdi brez smisla pripravljat. če pa komu drugemu paše - go ahead.

no, jaz si na srečo lahko privoščim kar vse, pa se ne zredim kaj preveč. tako da vztrajam pri hrani, ki mi je dobra.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,
sonce bo moje srce,
ena od tisoč zvezd mi bo prav ,
nosil bom njeno ime ...


#104 Gost_mačona_*

Gost_mačona_*
  • Gost

Objavljeno: 15. avgust 2006, 11:12

OK, sem rabila čas, da sem zaštekala. x:Dx srečnica, potem pa kar uživaj. :palec:

#105 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 15. avgust 2006, 15:43

x:Dx x:Dx ja veš kaka škoda se dogaja za človeštvo, k se to dogaja sam u moji kuhni...bohve če te moje plesni nimajo kakih posebnih učinkov, k mi zmeri rata kej čist ekstra vzgojit........bohve kolk potencialnih zdravil pa tega je že romalo v koš x:Dx pa moj zmeri direkt gor u kanto nese, se boji zgleda da bo kej ušlo ven iz koša in ga ugriznlo x:Dx

x:px x:Dx http://www.salesalut...aslova_0048.wmv

#106 girly

girly
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 891

Objavljeno: 15. avgust 2006, 16:17

uh .. koliko se spomnim, ga je imelo ... posebej zajčje je bilo ekstra :xx!:

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,
sonce bo moje srce,
ena od tisoč zvezd mi bo prav ,
nosil bom njeno ime ...


#107 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 15. avgust 2006, 16:25

uh .. koliko se spomnim, ga je imelo ... posebej zajčje je bilo ekstra :xx!:

Ena jagerska x:Dx

#108 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 22. oktober 2006, 22:46

Objavljena slika

vir: revija viva

Tofu ali sojin sir je nizkokalorično, lahko prebavljivo in visoko hranljivo beljakovinsko živilo, ki vsebuje vse za življenje pomembne aminokisline in naravne zaščitne snovi. Po biološki vrednosti prekaša celo sojo in ne vsebuje holesterola.


Je najbogatejši nemlečni vir kalcija, vsebuje tudi dragocene vitamine skupine B in železo. 100 g tofuja ima (z manjšimi odstopanji) samo 117 kcal, 12,2 g beljakovin, 1,1 g ogljikovih hidratov in 7,1 g maščob.
Tofu pridobivajo iz soje oziroma sojinega mleka. Iz soje po posebnem postopku skuhajo sojino mleko in še toplega sesirijo ob pomočjo nigarija (izloček morske soli) ali limoninega soka. Nastane nežna "skuta", iz katere počasi iztisnejo odvečno tekočino in oblikujejo čvrste kocke tofuja.

Kje lahko kupite tofu

Tofu je že stoletja osnovna sestavina vsakodnevne prehrane ljudi z Daljnega vzhoda. Zdaj je zaradi svojih hranilnih vrednosti vse bolj priljubljen povsod po svetu − tako med vegetarijanci kot med vsejedci −, saj je okusna in zdrava zamenjava za meso in sire živalskega porekla, ki vsebuje zelo malo maščob in kalorij, obenem pa vsebuje obilo beljakovin.

V Sloveniji lahko kupimo tofu različnih domačih in tujih proizvajalcev v trgovinah z zdravo hrano in v velikih trgovskih centrih na oddelkih z zdravo hrano. Ponekod ga najdemo tudi na policah manjših marketov.

Večina tofuja, ki je naprodaj v Sloveniji, je iz ekološko pridelane in gensko nespremenjene soje.
Cene so ugodne, vendar različne, odvisno od proizvajalca in trgovine.
Tako boste za zavojček, v katerem je 250 g tofuja, v nekaterih trgovinah odšteli približno 400 tolarjev, v nekaterih trgovskih centrih pa celo nekaj manj kot 190 tolarjev za 200-gramski zavojček tofuja. Cene v posameznih trgovinah so lahko tudi občutno višje.
Poleg klasičnega belega tofuja sta na voljo še zelenjavni tofu z dodatkom suhe jušne zelenjave, zaradi česar je izrazitejšega okusa, in dimljeni tofu, ki ima okus po dimljenem mesu ali siru, zato ga lahko ponudite kot hladen narezek ali dodate juham in enolončnicam, kjer želite pričarati okus prekajenega mesa.

Kako pripravite tofu

Tofuju pravijo kulinarični kameleon, saj ima čudovito lastnost vpijanja okusov, zato lahko z njim pripravljate tako sladke kot slane in pikantne jedi. Lahko ga jeste surovega, začinjenega s sojino omako, lahko pa ga tudi pečete, kuhate, dušite, cvrete & Iz njega lahko pripravite različne jedi od okusnih solat, juh, namazov in sladic do paniranih zrezkov, pice, ragujev in eksotičnih jedi.

Ker klasični tofu nima posebnega okusa, je osnovi način za pripravo, da nanj kanete nekaj kapljic sojine omake ali ga marinirate v rahlo pekočih začimbah, popru in papriki. Tofu lahko:
- narežete na rezine, pokapljate s sojino omako, povaljate v integralni moki in z obeh strani opečete na olivnem olju,
- panirate in cvrete,
- narežete na kocke in zamešate v solate,
- zdrobljenega na koncu kuhe dodate različnim zelenjavnim jedem, juham in omakam,
- zdrobite in iz njega pripravite različne mase, majoneze, kreme in sladolede,
- opečenega na žaru ponudite k zelenjavnim ploščam in za sendviče,
- uporabljate, kot ste doslej uporabljali belo meso.

Sadni sladoled iz tofuja

Potrebujete:

250 g tofuja,
2 banani,
1 limono iz ekološke pridelave,
2 dcl sojinega mleka,
2 žlici trsnega sladkorja,
1 žličko vanilje,
1 ščepec cimeta.
Vse sestavine zdrobite v multipraktiku, zmes spravite v primerno posodo in jo nato za pet ur položite v zamrzovalnik. Zmes vmes večkrat premešajte, da ne nastanejo grudice.

Francoska solata

Potrebujete:

zavojček tofuja (250 g),
1 dcl hladno stisnejnega olivnega olja,
sok 1 limone,
žličko gorčice,
1 žličko soli oziroma po okusu,
na drobne kocke narezano zelenjavo za francosko solato: kuhan krompir, korenje, grah, kisle kumarice, po želji koruzo,
če želite, lahko dodate še 2 trdo kuhani jajci.

Zavojček tofuja zdrobite, prilijete olje in limonin sok ter dodate žličko gorčice in sol. Zmešate v mešalniku, da nastane gladka, tekoča zmes, podobna smetani. Z njo prelijete izbrano zelenjavo in dobro premešate.

Paštete, hrenovke, burgete ... iz tofuja

Vsi, ki pazite na zdravje, ali pa kljub temu, da ste postali vegetarijanci, pogrešate močnejše "mesne okuse", lahko izbirate med različnimi izdelki iz tofuja, kot so namazi, paštete, burgete, drobljenci, hrenovke, polpeti &, ki so izključno rastlinskega porekla, saj so narejeni iz tofuja in začimb, uporabljajo pa se tako, kot ste vajeni pri izdelkih iz mesa.

Rezanci , špageti in trganci iz tofuja
Novost v naših trgovinah so zeleni široko rezanci, špageti in trganci iz tofuja. Njihova priprava je hitra in preprosta. − skuhamo jih v osoljeni vodi ali zelenjavni jušni osnovi. Idealni so za ljudi, ki so alergični na žitarice, in za vse, ki si želijo popestriti jedilnik in beljakovinsko obogatiti svoj krožnik.


Špageti iz tofuja v voku

Potrebujete:
200 g špagetov iz tofuja,
zelenjavo: po eno bučko, korenček, rumeno in rdečo papriko, 4 mlade čebule in pest šampinjonov
3 žlice sezamovega ali olivnega olja,
6 žlic sojine omake (tamari),
poper, curry.

Priprava: špagete skuhate po navodilih iz vrečke. Zelenjavo očistite in na drobno narežete. V voku segrejete sezamovo ali olivno olje in na hitro prepražite zelenjavo. Prelijete s sojino omako, poprate, dodate ščepec curryja in še malo dušite. Dodate odcejene špagete in postrežete.


za revijo Viva napisala: Ema Travnik

#109 SheRa

SheRa
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 2. november 2006, 08:47

js sm pa zadnjič v eni vegetarijanski kuharci (tuji, ebook) prebrala, da če tofu zamrzneš, dobi mesu podobno strukturo (doboš npr. imitacijo piščančjega mesa) . seveda moram to definitivno probat. se ga pa zamrzuje 72 ur. zakaj, me ne sprašujte, ker ne vem. zamrzne se ga pa kr v originalni embalaži in potem v embalaži odtaja v topli vodi. če komu prav pride x:)x

#110 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 17. februar 2007, 17:50

bejba, ti ne veš, kaj je to dobro. kupi si enkrat kakšno mešanico mariniranega tofuja in sejtana (recimo od Fastrama ali Jablane), naredi si sendvič in boš v nebesih. jaz sem vedno, kadar jem to stvar. :2src:


Mačona, kje v Ljubljani se da kupiti od Fastrama? Na internetni strani imajo zelo zanimive stvari... xsrcx

#111 Gost_mačona_*

Gost_mačona_*
  • Gost

Objavljeno: 17. februar 2007, 20:01

od Fastrama ponavadi kupim kakšno stvar v trgovini Zrno do zrna na Trubarjevi. sicer pa ma tudi Trampuš suuupeeeer okusne sejtane in tofuje, samo malce dražje kot recimo Jablana ali Fastram. x:)x

#112 maticml

maticml
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 353

Objavljeno: 18. februar 2007, 01:12

Stran od soje! Povdarja ženske hormone! Jedel sem sojine trstenine dvakrat zapored in sem si kupil flurescentno zelene superge v Tomasu!



kumara...17
Sem takšen, ker sem živ.

#113 Gost_mačona_*

Gost_mačona_*
  • Gost

Objavljeno: 18. februar 2007, 08:51

fluoroscentno zelena je zate ženska barva? :inocent:

#114 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 18. februar 2007, 10:43

fluoroscentno zelena je zate ženska barva? :inocent:

xg:Dx xg:Dx

glede soje pa: jo še jem, recimo v kaki solati, enolončnici, pa sojini kalčki :yumy:
ne pijem pa več sojinega mleka in tistih sojinih desertov. ker je bil moj obraz potem, ko sem to jedla, čist pikčast,
poln nezaželjenih in neprijetnih zadev :o|o: :vragec:
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#115 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 18. februar 2007, 12:15

xg:Dx xg:Dx

glede soje pa: jo še jem, recimo v kaki solati, enolončnici, pa sojini kalčki :yumy:
ne pijem pa več sojinega mleka in tistih sojinih desertov. ker je bil moj obraz potem, ko sem to jedla, čist pikčast,
poln nezaželjenih in neprijetnih zadev :o|o: :vragec:

Da nisi na to sojo nabasala :o|o: http://www.zdravahra...abolko_soja.htm

Gensko modificirana soja

Monsanto največja Ameriška multinacionalka, ki proizvaja pesticide je generirala gensko sojo, ki je bolj odporna in potrebuje za gojenje tretjino manj pesticidov, kot klasične sorte.
Zaenkrat niso v semenu, olju ali mleku našli pomembnih količin spremenjenih beljakovin, tako, da so ljudje, ki so alergični na izdelke iz soje alergični tudi na izdelke iz gensko spremenjene soje.
FDA vrši številne raziskave o gensko spremenjeni hrani in njenih vplivih na organizem. Zagotavlja tudi varnost in kvaliteto proizvodov iz soje. 1996 leta so v ZDA pridelali 2% gensko spremenjene soje, leto pozneje pa že 15%. Vsa soja in vsi proizvodi iz gensko spremenjene soje, a tudi če se meša med klasično sojo, se mora označiti z oznako GM (gensko modificirana). 1998 leta je sprejeto enako pravilo tudi v Evropski skupnosti (1139/98). Na vsakem proizvodu, ki vsebuje katerikoli produkt iz soje, ki je gensko spremenjena se mora zapisati : narejeno iz gensko spremenjene soje, ali iz moke iz gensko modificirane soje.

Kupci in gensko spremenjena soja
Spoznanje, da genski inženirig vse bolj prodira tudi v pridobivanje hrane, je postavilo številne dileme. Nekateri podpirajo raziskave, medtem ko številni temu nasprotujejo. Postavlja se dilema, ki prerašča v etični problem. Kjer obstoja nezaupanje v inštitucije,v predhodne raziskave in so že prisotna razočaranja, je nezaupanje večje. Problem je tudi znanje in poznavanje genske tehnologije, moralnih vrednot posameznika itd. Tako je med člani Greenpeasove skupine 59% članov proti uporabi gensko spremenjene hrane, zanjo pa le 22%. Prav tako so Francozi in Danci striktno proti gensko spremenjeni hrani. Angleži pa so bolj tolerantni, medtem pa 95 % Nemcev zahteva, da se takšna hrana natančno in vidno označi.


Prim.J.Tasič

#116 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 18. februar 2007, 14:33

Da nisi na to sojo nabasala ]

pa, alpro soja je bla firma
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#117 Kylie

Kylie
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 047

Objavljeno: 19. februar 2007, 00:40

xg:Dx xg:Dx

glede soje pa: jo še jem, recimo v kaki solati, enolončnici, pa sojini kalčki :yumy:
ne pijem pa več sojinega mleka in tistih sojinih desertov. ker je bil moj obraz potem, ko sem to jedla, čist pikčast,
poln nezaželjenih in neprijetnih zadev :o|o: :vragec:



druidka, sva že dve xrolleyesx
Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.
Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.

JEAN ANOULIH

#118 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 19. februar 2007, 09:33

:inocent:

lahk se pa gresta brezplacno testirat v kliniko dr. wohlmann, da vidita kaj in cemu je vzrok za taksno dogodivscino...

#119 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 22. februar 2007, 12:40

ugotavljam, da je med riževim in sojinim mlekom, ta najboljše ovseno mleko x:)x

In to v prahu x:Dx

#120 maci

maci
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 22. marec 2007, 21:45

Jaz sem 90% vegeterjanka. To pomeni, da zelo redko jem meso (razen rib), pa vndar jem (če je treba) vso meso... sam izberem si ga nikoli ne... razen, da sem lačna in je na mizi narezek ali kaj podobnega, brez zelenjave.
Moram pa povedat, da sem zasečala jesti morske alge, ki izvrstno dopolnjuje vegeterjansko ali presno prehrano. Wakame alge so bogat vir omega-3 maščobnih kislin s kar 400 mg/100 cal. in veljajo za eno izmed rastlin z najvišjo prehrambeno vrednostjo.
Men je za te alge povedala kolegica, kupim jih na 041/392 995 (Simona) ali na bio.morje@gmail.com. Poskuste!!! Imajo med rastlinami nekje največ omega-3 maščobnih kislin.

#121 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 22. marec 2007, 21:59

Jaz sem 90% vegeterjanka.

:o|o:
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#122 Michelle

Michelle
  • D član
  • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 22. marec 2007, 22:14

:o|o:


V vsakdanjem življenju je meni dejstvo, da sem vegetarijanka čisto trivialno. Ne govorim tega ljudem, če gremo ven jest naročim pač nemesno jed in če nihče nič ne vpraša, potem niti ne razpravljam o tem.
Vseeno pa se mi zdi prav neumno, da se ljudje etiketirajo za vegetarijance, če to niso. 90% vegetarijanstva NI. Če poješ vsake toliko časa mal pršutka in poli salamce, nisi vegetarijanec. Vegetarijanec pomeni, da ne ješ mesa živali (vseh živali) ali sem jaz kaj zamudila in je novo pojmovanje? xrolleyesx Vegetarijanca, ki je meso, je moč primerjati hudim komunistom, ki redno hodi v cerkev in ji je predan. Ne obstaja to. Ne vem, zakaj je treba sploh to...
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#123 druidka

druidka
  • D član
  • Št. objav: 5 105

Objavljeno: 22. marec 2007, 22:29

V vsakdanjem življenju je meni dejstvo, da sem vegetarijanka čisto trivialno. Ne govorim tega ljudem, če gremo ven jest naročim pač nemesno jed in če nihče nič ne vpraša, potem niti ne razpravljam o tem.
Vseeno pa se mi zdi prav neumno, da se ljudje etiketirajo za vegetarijance, če to niso. 90% vegetarijanstva NI. Če poješ vsake toliko časa mal pršutka in poli salamce, nisi vegetarijanec. Vegetarijanec pomeni, da ne ješ mesa živali (vseh živali) ali sem jaz kaj zamudila in je novo pojmovanje? xrolleyesx Vegetarijanca, ki je meso, je moč primerjati hudim komunistom, ki redno hodi v cerkev in ji je predan. Ne obstaja to. Ne vem, zakaj je treba sploh to...

aha, se čist strinjm s tabo xyesx
... svet pripada tistim,
ki verjamejo v svoje sanje ...

#124 maci

maci
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 25. marec 2007, 19:17

no, sej če mene kdo vpraša, če sem vegeterjaka mu odgovorim, da sem gurman in jem čisto vse... samo raje imam nemesne jedi. s tem sem vam samo hotla razložit, da v večini jem vegeterjansko hrano... pa nisem vegetarjanka!!!

#125 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 25. avgust 2007, 15:38

Še enkrat o škodljivosti soje in večine sojinih izdelkov:


http://lammd.com/opinion/soy_index.cfm
(na kratko)

http://www.soyonlineservice.co.nz/

http://www.westonapr.../soy/index.html

http://www.mercola.c...y/avoid_soy.htm

Priporočam v branje.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0