Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Bezgov sirup


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
34 komentarjev na to temo

#1 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 13. maj 2005, 19:33

Helou! :8):
Zdej bo bezeg kmalu cvetel in sem rekla, da si probam narest sirup iz njega. Bi pa neki vprašala. V receptu piše, da je potrebno dati kandirani sladkor, mene pa zanima, če lahko tudi navadnega. Če ne bo nič narobe s tem. Ker kandiran je ful drag. No, če je kandiran "mus", pol ga pač bom.

In še to, kaj je sploh razlika med navadnim (belim) sladkorjem, med kandiranim s. in med želirnim s.? Upam, da kdo kaj ve o tem. :inocent:

#2 julijana

julijana
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 034

Objavljeno: 13. maj 2005, 21:09

Moja mama ga dela z navadnim sladkorjem, prijateljica pa z rjavim. Lp xsrcx
fish is mute-fish knows everything-G.B.

#3 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 13. maj 2005, 21:37

<{POST_SNAPBACK}>Moja mama ga dela z navadnim sladkorjem, prijateljica pa z rjavim. Lp xsrcx

Danes sem pil primorski brinjevec na Pohorju, imaš pozdrave od tam x;)x

#4 aiwa

aiwa
  • Lunatik
  • Št. objav: 11 494

Objavljeno: 14. maj 2005, 06:59

m mnjam mnjam mnjma.... kwa j pa to dobr... pr nas pa noben tega več ne dela.... šmrk šmrk x:Dx x:Dx
spet se mi je na bolš poslabšal

#5 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 14. maj 2005, 17:39

želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino.

Kandirani sladkor dobijo s karameliziranjem..najbrž kaj tudi dodajo????( kakšen sirup,,javorjev mogoče...) Potem pa odvisno lahko je bel ali rjav.

Rjavi sladkor....ga pa pridobijo iz sladkornega trsta ali sladkorne pese.

Rjav ..ker je neprečiščen. :inocent:

Pozdravček xsrcx

#6 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 14. maj 2005, 17:57

Sirup iz bezgovih cvetov:
30 cvetov
3l vode
..namočiš in pustiš 24-30 ur...precediš in dodaš
3kg sladkorja
6dkg citronske kisline( tri škatlice..lahko nadomestiš z limonami)
Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino!


P.S.: sama dodam malo manj citronke

#7 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 11:48

No, hvala za odgovore. x:o)x Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu. x:px

#8 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 11:51

<{POST_SNAPBACK}>želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino.

Rjav ..ker je neprečiščen.  :inocent:

Teh dveh stavkov ne razumem ... :2src:

#9 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 15. maj 2005, 12:19

<{POST_SNAPBACK}>No, hvala za odgovore.  x:o)x  Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu. x:px

Sama sem do sedaj vedno uporabila navaden bel sladkor.Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.Veliko uspeha!

#10 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 12:30

<{POST_SNAPBACK}>
Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino!

Zakaj pa to? Ker v "mojem" receptu piše, da daš citronsko kislino takoj?

In piše tudi, da daš oboje: limone in citr. kislino. :inocent:

#11 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 12:34

<{POST_SNAPBACK}>Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.

A zamaške daš navadne? Al tiste, ki bolj tesnijo? Kolko steklenic si pa pripraviš? En liter se mi zdi, da je tako - za par tednov.

#12 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 12:37

No, napišem še jaz recept, če koga zanima:

BEZGOV SIRUP:
za 5 l:
25 kobulov bezgovega cvetja
4 limone
2 kg kandis sladkorja
50 g citronske kisline
5 l vode

P.S. S kobuli so najbrž mišljeni kar cvetovi ...

#13 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 15. maj 2005, 12:55

Smrketa: najprej dodaš sladkor in nato toliko časa mešaš, da se stopi, šele nato dodaš c. kislino, oziroma limono.Če boš storila obratno, ne bo nič narobe, samo zeloooooooo dolgo boš mešala, da se ti bo sladkor stopil.
Steklenice vzamem navadne in čisto običajne zamaške( konzervans sta itaq sladkor in limona)
Torej iz mojega osnovnega recepta( 3l vode) dobiš 4,5 l sirupa......Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...

#14 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. maj 2005, 13:08

<{POST_SNAPBACK}>Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...

Uaaaau! x:o)x No, hvala za pojasnila in veliko "pivskih" užitkov. x;)x

#15 alef

alef
  • Lunatik
  • Št. objav: 17 394

Objavljeno: 16. maj 2005, 18:20

Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... xDDx
Postopek je enak kot pri bezgu
Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši x:px x:px x:Dx
Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... x:Dx ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari x:Dx x:Dx Bi bil zelo hvaležen za recept xsrcx
Na zdravje! xsrcx xDDx x:Dx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#16 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 16. maj 2005, 18:40

Šabesa

4 dl belega vina
4 l vode
400 g sladkorja
5 bezgovih cvetov
1 košček limone

Vse skupaj zmešamo v velikem loncu in ga pokrijemo ter pustimo stati 2-3 dni. Medtem večkrat premešamo in po 2-3 dnevih precedimo.

Tudi krahrl je bil dober x:px

#17 Todika

Todika
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 677

Objavljeno: 16. maj 2005, 19:26

<{POST_SNAPBACK}>Šabesa


Tudi krahrl je bil dober x:px


a to je uno k je bla kuglca not u flaši :inocent: pokalica u bistvu al kk že :inocent:
KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

#18 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 16. maj 2005, 19:30

<{POST_SNAPBACK}>a to je uno k je bla kuglca not u flaši :inocent:  pokalica u bistvu al kk že :inocent:

Katera stara mama je pa tebi to povedala x:Dx

#19 Todika

Todika
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 677

Objavljeno: 16. maj 2005, 19:30

<{POST_SNAPBACK}>Katera stara mama je pa tebi to povedala x:Dx


nism js kr tk x:Dx
KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

#20 alef

alef
  • Lunatik
  • Št. objav: 17 394

Objavljeno: 16. maj 2005, 20:17

Tudi krahrl je bil dober x:px[/quote]

Hvala za recept za šabeso :palec:

x?x Ka je to krahrl x?x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#21 češpljica

češpljica
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 772

Objavljeno: 16. maj 2005, 20:23

mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:))) x:Dx :vragec:
Vse kar dobro je izgubi se v večnosti..
vse najboljše v času obledi....
še vedno si želim sanjariti
saj ženska sem ki več in bolj želi.......

#22 julijana

julijana
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 034

Objavljeno: 16. maj 2005, 20:31

<{POST_SNAPBACK}>mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:)))  x:Dx  :vragec:


A Almdudler misliš? :eek: x;)x
fish is mute-fish knows everything-G.B.

#23 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 17. maj 2005, 15:06

<{POST_SNAPBACK}>A Almdudler misliš? :eek:  x;)x

Kaj pa je to za ena reč?

#24 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 17. maj 2005, 18:13

<{POST_SNAPBACK}>Teh dveh stavkov ne razumem ...  :2src:


pektin (funkcija) ...želirno sredstvo. Največ ga je v jabolkih.
citronska kislina...kislina ....konzervans.
želirni....
Ta sladkorček največ uporabljajo za marmelade pa džeme....same dobre stvari.

neprečiščen sladkor....to sem hotela povedat, da sladkor pridobivamo iz sirupa sladkorne pese ali pa sladkornega trsta. V tem sirupu je še veliko drugih zdravilnih snovi..mislim da maščobe pa beljakovine ... torej ni čista saharoza ampak še veliko "sirupa"...zato je ta sladkor rjav. :inocent:


Pozdarvček xsrcx

pa mislim da čebelarji obožujejo rjavi saladkor...za čebelice xDDx


Pa naj ti sirup rata. xDDx

#25 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 17. maj 2005, 19:25

<{POST_SNAPBACK}>Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... xDDx
Postopek je enak kot pri bezgu
Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši x:px  x:px  x:Dx
Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... x:Dx ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari x:Dx  x:Dx Bi bil zelo hvaležen za recept xsrcx
Na zdravje! xsrcx  xDDx  x:Dx


Še en recept za šebeso...brez vina! xDDx

10l vode
9 velikih bezgovih cvetov
dodaš 1kg sladkorja
3 cele na rezine narezane limone
1/2 dcl jabolčnega kisa....lahko tudi vinskega bolje jabolčni!

to pustiš namočeno 3 dni.Vmes 3x na dan dobro premešaj.
Po treh dneh precedi in stekleniči. pijača mora v steklenicah vsaj še 7 dni počivati..da je šebesa ta prava , da zareže xDDx . Lahko pa pustiš tudi dalj časa. Še bolje.

Šebesa je najboljša mrzla.

Na zdravje xsrcx xDDx

Pozdravček xsrcx




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0