Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kalčki in kaljenje semen


  • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
24 komentarjev na to temo

#1 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 4. junij 2005, 07:31

Na forumu nisem našel nič v zvezi s tem, zato sem odprl novo temo. Zanimajo me vaše izkušnje s kaljenjem semen oz. pridelavo kalčkov za prehrano. Se da skaliti vse vrste semen, stročnic, žit, itd.? So vse dobre in užitne? Čimveč info, please:)

Danes bom pripravil mojo prvo serijo kalčkov, najbrž kar iz fižola. Upam, da bo ratalo:)

To temo je popravil/a Sebastjan: 4. junij 2005, 07:32


#2 julijana

julijana
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 034

Objavljeno: 4. junij 2005, 07:42

Hojla!
Mi največkrat kalimo lečo, alfalfa in mešanico semen za solato(kaimsaat)...sama imam najraje lečo, ker jo lahko dam povsod-sveže in kuhano..Dolgo sem jih kalila kar v kozarcih za vlaganje, pred kratkim pa smo nabavli kalilnik.ni razlike, edino mogoče to, da jih lažje pobereš iz kalilnika.Za kaljenje kupim vedno bio semena, ker je najbolj sigurno, da vzkali, da o strupih ne govorimo.. :8): ja, pa še to-leča najhitreje vzkali x:)x .Dober tek
fish is mute-fish knows everything-G.B.

#3 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 4. junij 2005, 09:10

Vse o kalčkih na pozitivkah:
http://www.gape.org/...040226170409971

#4 p!sces

p!sces
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 122

Objavljeno: 4. junij 2005, 14:05

Mene pa zanima ce marihuana rabi kako posebno vzdrzevanje, namrec moja mama si zeli LEPO rastlino (kolicina THC sploh ni pomembna, ker je LE za okras) in je vazna samo lepa oblika.

Ni pomembna visina, le oblika.

L.
in the beginning there was Nothing... and Everybody was happy.

#5 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 5. junij 2005, 19:26

A bi imeli kalčki te "lepe" rastline kakšne značilne učinke, če bi jih jedel?

#6 bast

bast
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 562

Objavljeno: 5. junij 2005, 22:12

<{POST_SNAPBACK}>Mene pa zanima ce marihuana rabi kako posebno vzdrzevanje, namrec moja mama si zeli LEPO rastlino (kolicina THC sploh ni pomembna, ker je LE za okras) in je vazna samo lepa oblika.

Ni pomembna visina, le oblika.

L.

Potrebuje veliko sonca in vode. Želeno obliko dosežeš s trganjem vršičkov.

#7 p!sces

p!sces
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 122

Objavljeno: 6. junij 2005, 12:22

Klasika torej. =)
Ja, dobro, hvala. Ne vem prevec o vrtnarjenju namrec...

Zaj pa se finnal question? Mi kdo senda par semen po mailu? x:Dx x:Dx

L.
in the beginning there was Nothing... and Everybody was happy.

#8 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 6. junij 2005, 15:18

x:Dx x:Dx , xDDx


Sem popravala tale post....se sedaj boljš počutim x;)x x:)x (če je slučajno kdo prej bral mojo solato.....)


Za kaj bi še semena porabili..hm najbrž za olje. Pa konoplja(vlakna) uporabna zadeva za tekstil..tako kot lan lepša barva, pa vrvi....jah je kar uporabna.

če ješ semena, najbrž nič pa sej v ptičji hrani je tudi konoplja, nisem opazila da bi kanarčki imeli drugačno melodijo čivkanja xDDx

ne vem.

če smo že pri kalčkih, sem enkrat nekaj eksperimetirala s pšenico , pa ne vem meni je tista zadeva tako smrdela, da sem vse skupaj vrgla proč.

ČAv bav xsrcx

#9 atem

atem
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 20

Objavljeno: 6. junij 2005, 19:43

Meni je najbolj vsec alfa alfa, sicer pa delam tudi redkvico, kreso, gorcico, ki pa so bolj grenkega, izrazitega okusa. Dajem jih povsod - od solate, juh, omak,... s tem da jih je potrebno dodati na koncu. Baje pa je treba kalcke strocnic (soje, lece) pred uporabo popraziti oz. toplotno obdelati. Poskusila sem tudi sezam - 2 dni, kalcka ne naredi, pa tudi psenico, in je prisla sluz, da kar mine..., ampak baje je to normalno in dobro tudi za dieto, ciscenje.
Sicer pa se lahko kali tudi riz - kaksne 2 dni - taksen se potem hitreje skuha.
Veliko uspeha in uzitkov pri kaljenju!

#10 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 6. junij 2005, 20:14

Ena dobra stran o kaljenju:

http://www.sproutpeople.com/

#11 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 6. junij 2005, 21:08

<{POST_SNAPBACK}>x:Dx  x:DxxDDx

Za kaj bi še semena porabili..hm najbrž za olje. Pa konoplja(vlakna) uporabna zadeva za tekstil..tako kot lan lepša barva, pa vrvi....jah je kar uporabna.

Sem tole imela med svojo šaro (plonkci..) xDDx
Če sem omenila konopljino olje...torej

KOnopljino olje

Semena konoplje se v fiziologiji prehrane uvrščajo med visoko vredna oljna semena. Že tisočletja se konopljeno seme in olje uporablja za prehrano človeka. Še do druge svetovne vojne je bilo konopljeno olje zelo poznano rastlinsko olje. Šele po vojni je konoplja prepovedana saj se je začela prohibicija ( prepoved ) zaradi uporabe marihuane kot mamila.
Seme konoplje je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B kompleksa, in vitamin E.
Iz semen se pridobiva tudi konopljino olje, ki ga pa ne smemo zamenjati z hašišovim oljem. To olje vsebuje veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 %, kar je zelo pomembno v prehrani človeka.Pri tem je potrebno še posebej poudariti, da vsebuje olje 50-70% LINOLNE (omega 6) kisline in od 15 do 25% ALFA linolenske, ki ji danes pravimo kar omega 3 maščobna kislina. Tako že 10 do 20 gramov konopljenega olja zadostuje za pokrivanje dnevnih potreb po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.
Konopljeno seme in konopljeno olje predstavljata s temi vsebinami visoko vredna prehrambena sredstva. Poleg tega se olje lahko uporablja še v različne terapevtske namene, saj vsebuje tudi Gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost ( 2 - 4 %). Povečuje tvorbo prostaglandinov in s tem pospeši zdravljenje vnetnih procesov.
GLA vsebuje tudi svetlinovo olje in olje borača, je pa olje iz konoplje edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. Tako to olje nadomešča drage kapsule GLA, ki so dostopne na našem trgu.
Gama linolenska kislina učinkuje ugodno pri:
Neurodermitisu , ki se poslabša zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin.Bolezen se izboljša že ob uporabi 20 g konopljenega olja dnevno. Olje se popije, lahko pa se uporabi tudi kot mazilo.
Predmenstrualni sidrom je pogostejši pri ženah, ki imajo motnje v presnovi maščob. Ob redni uporabi 5 g olja iz semen konoplje so težave milejše ali izginejo.
Reumatični artritis je pogosta težava, ki je posledica vnetja sklepnih ovojnic in sklepov. Posamezne maščobne kisline zavirajo to vnetje in med te prištevamo tudi gamalinolensko kislino, ki se nahaja v nekaterih oljih. Po pretvorbi v prostaglandine preprečuje vnetje in napredovanje sprememb na sklepih, uravnovesi pa tudi imunsko odpornost. Dnevna doza konopljeno olje je od 30 do 40 g.
Diabetična neuropatija je pogosta komplikacija pri dolgotrajnih oblikah sladkorne bolezni.
Nastane zaradi okvare drobnih žil, ki oskrbujejo živce. Tako se okvarijo tudi živci, pojavi se nepravilno delovanje živcev, motnje v zaznavanju, pojavijo se pekoče bolečine, preobčutljivost in slaba počutja. Posamezne študije so dokazale, da konopljino olje ublaži te težave in simptome..Dnevno se priporoča 12 g konopljinega olja.
Alfa linolenska kislina vpliva ugodno tudi pri boleznih srca in ožilja. Konopljevo olje pa še zlasti zaradi relativno visoke količine te omega 3 kisline, ki se vpleta v presnovo holesterola in preprečuje strjevanje krvi, saj preprečuje lepljenje trombocitov. Tako so opazovali pri Eskimih, ki uživajo veliko maščob le malo bolezni srca in ožilja, saj ti uživajo veliko omega 3 maščob, ki so v ribjih oljih.
Kronična vnetja so posledica tudi imunskih deficitov. V različnih raziskavah pa je dokazano, omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetne procese, in do ugodno vplivajo na sam potek bolezni. To se opisuje pri Reumatoidnem artritisu, pri kroničnem vnetju mehurja, Psoriazi ali luskavici, pri Ulceroznem kolitisu, ter drugih kroničnih vnetjih črevesa.
Priporoča se uporaba tudi pri spatičnih obolenjih, pri okvari sklepov in motnjah gibanja, je v veliko pomoč pri premagovanju bolečin, uporablja se pri bolnikih z AIDSom, rakastih bolnikih, glaukomu, astmi, pri epilepsiji in še pri drugih bolečinskih stanjih.
Avtor:
Prim.J.Tasič

Zdaj pa naprej kalčki.... x:)x

Pozdravček xsrcx

#12 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 6. junij 2005, 21:17

<{POST_SNAPBACK}>Moras stalni spirati s cisto vodo, enostavno drzis pod pipo, ... saj ima vsaka posodica odtok, potem pa ne smrdi.  x:Dx


Jp..ja nisem nič spirala...popolen začetnik... pa noben povedal kako, sem kar nekaj posvoje delala x:o)x

Hvala.

Povem rezultat..mah sej bo ratalo :palec:

Pozdravček xDDx

#13 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 6. junij 2005, 22:39

<{POST_SNAPBACK}>
saj naj bi bilo pri vsakem obroku ali sadje ali pa zelenjava zraven <-- tako zdaj trdi tudi svetovna zdravstvena organizacija...

Razumeš sedaj kodiranje kuhane hrane :8):

#14 jadas

jadas
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 110

Objavljeno: 11. junij 2005, 09:34

Zdravo!

Bi imela samo eno vprašanje. Kalim kar v kozarcu. Imam dobre izkušnje s pšenico in adzuki fižolom. Te dni pa kalim krešo. Zaradi sluzi je precej problematična, ker se dobesedno nalepi na gazo. Se bojim, da bomo moral še gazo pojest x:Dx x:Dx x:Dx. Ima kdo kakšno bolšo idejo za "kozarčni" način predvsem za sluzaste vrste semen? :onfire:

Vsem obilo pozitivne energije. :flower: :flower: :flower:

#15 jadas

jadas
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 110

Objavljeno: 17. junij 2005, 17:37

Sem si sposodila eno knjigco in notri piše, da lahko krešo samo prvič splaknemo potem pa samo pršimo. Najbolje jo je kaliti kar v plitki skledi s preluknjano folijo pokriti. Če glih koga zanima.

Zadnjič sem se mal namatrala, ampak se je splačalo. Ni bilo treba gaze jest. :wOOt: :wOOt: :wOOt:

Obilo pozitivne energije vsem.

#16 corazon salsero

corazon salsero
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 33

Objavljeno: 15. julij 2005, 08:28

Živjo!
Jst sm tut kupla kalilnik, pa se mi delajo kalčki, ampak majo nekateri (predvsem gorčični) na korenincah, ki rastejo dol, take čist tanke dlakce..a je to ok in a se to tut poje??

x:Ix

#17 julijana

julijana
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 034

Objavljeno: 15. julij 2005, 11:44

<{POST_SNAPBACK}>Živjo!
Jst sm tut kupla kalilnik, pa se mi delajo kalčki, ampak majo nekateri (predvsem gorčični) na korenincah, ki rastejo dol, take čist tanke dlakce..a je to ok in a se to tut poje??

x:Ix

JA xsrcx
fish is mute-fish knows everything-G.B.

#18 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 703

Objavljeno: 5. januar 2013, 20:52

silver dobr ti te swoje konje crkljaš tongue.png


sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#19 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. januar 2013, 23:11

Silver, hudo!! :palec: :palec:

 

Tenx!

Kje pa semena dobiš?


Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#20 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2013, 11:09

2. Pokrov naluknjaš z izvijačem ali nožem z ozko konico 
 
4. Na pokrov nasuješ semena
Ampak če je pokrov naluknjan, ali se ne stresajo potem semena dol v škatlo-v vodo? icon_smile_shy.gif

Tale na 2. slikci so nabavljena v bio trgovini v Dravljah (pokrita tržnica - pritličje) , imena se zdajle ne spomnim. Proizvajalec je Davert , vrečka  125 g pride dobra  2 EUR  . Na prvi pogled  ni poceni, ampak iz ene vrečke dobiš kalčkov kar dosti...npr. pri kreši  iz 1 g semen cca 8 g kalčkov.  In tega se itak ne poje veliko, samo da dobiš malo encimov, ki jih pozimi manjka. 
Imajo pa  to tudi druge trgovine z bio robo, Kalček , Kalia ipd. ,  na bio policah Mercatorja, Spara ... . Kalit se da vse živo icon1_thumbup.gif  od teh drobnih semen, ki so najbolj praktična, potem  žita vseh vrst ... pa vse do stročnic.
Za eno družino zadostuje, da periodično vrtiš tri take "škatle"... vsake tri dni "poseješ" semena in kalčki so stalno na razpolago.
Tenx! smile.png
Saj se mi je zdelo (da v kalčkih pa tem, da pa lohk že v merkatorjih)

Ne vem pa, kje je v Dravljah kakšna pokrita tržnica? icon26.gif
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#21 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. januar 2013, 17:34

aja sej se mi je zdelo da to misliš, tudi meni se tako zdi (bližje dravljam kot šiški)...

včasih sem bila reden gost...

 

tenx, bom probala enkrat tole, prav dbest da si dal ta receptek. x8Dx :palec:

 

(men so najbolj všeč alfa~alfa, ravno zato, k so najbolj tenkcani - to je lucerna, ne?)


Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#22 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 17. januar 2014, 20:54

Ja...lucerna....men tudi , pa tudi okus je tko - nevtralen. kreša je močnejša, gorčica pa sploh . Redkvica ima tudi dober okus.

yes.gif ja, redkvica (diakon) je super, kalčki sladkega komarčka še bolj OK-thumb.gif , pri kalčkih alfa alfa pa se ne morem znebiti občutka, da sem Silverjeva kobila-kot bi žvečila seno icon_smile_dead.gif



#23 cipcipilonika

cipcipilonika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 120

Objavljeno: 17. januar 2014, 21:14

Jaz pa si dam alfaalfa na kruh in zgleda kot da bi grizla travnik - vsi kalcku v luftu.
If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

#24 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 17. januar 2014, 21:28

Kalčki so itak vsi v luftu laugh.png



#25 cipcipilonika

cipcipilonika
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 120

Objavljeno: 17. januar 2014, 22:19

Ja res je. Ampak ene lahko das na kruh leze. Jaz pa te primem za vrh in jih postavim na kruh v stoje. So kar po par cm visoki :)
If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0