Gobe, glive...
#651
Objavljeno: 11. oktober 2012, 21:45
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#652
Objavljeno: 11. oktober 2012, 21:55
Ne le da je gobarjenje krasna motivacija za hujšanje:)) ker sploh ni problema iti na bilo kak visok breg, pa če je goba tam ali ne. Ali udarit kakšno raziskovalno - da vidimo kakšen je teren, kakšna drevesa kje in podrast...Zgodaj vstat? Ni problema...edin problem je, da je v gozdu pretemno in gob niti ne vidiš.
Pa še dopust imam:))
Problem je nastal pred dvema dnevoma - ker zdaj smo pa res že skoraj štirinajst dni na samih gobjih jedeh: ocvrte marele, gobja juha, pražene gobe, golobice popečene na zaseki, rižota z gobami in potem predvčeraj - dodam gobe k mesu in testeninam..nekaj sem recept prirejala po svoje..bilo dobro za prste obliznit. ampak čez dve uri mi ta starejše dete potoži, da jo boli trebuh. Jaz pa kar paniko...katere gobe sem že not dala??? (in bile so zvečina same prepovedane), ki jih na javnem mestu skoraj ne bom poimenovala...in brž sem šla na net gledat, kakšne zastrupitve so možne. Edina sreča je,da od gobanov ne umreš - imaš pa drisko..recimo... in potem mi rojilo po glavi, zakaj nihče ne omenja kakšnega okusa je zelena mušnica...
skratka - niso bile gobe krive..oz. so bile, ker smo pretiravali in toliko časa pa le ne velja gob jest, pa magari smo nori nanje...
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#654
Objavljeno: 11. oktober 2012, 21:59
pa trije so bili še malo vstran in ni šlo v objektiv. Tako, da devet.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#655
Objavljeno: 11. oktober 2012, 22:02
ne, šest:)) še malo bolj natančno poglej.
pa trije so bili še malo vstran in ni šlo v objektiv. Tako, da devet.
uuups pa res šest in še trije dodatno hudo
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#656
Objavljeno: 12. oktober 2012, 10:03
... ajz pa zadnjič v gozdu "najdem jurčka". In me ravno kliče frenda, jaz vsa navdušena povem, ga opišem, pa pravi, takoj ga vrzi stran.
Blagor vam ki se spoznate na gobe (in jih tudi najdete v gozdu tolk velik pa tako lepe)!
Gobe mi tako lepo dišijo!
Prideš v gozd, pa diši malo po takem vlažnatem, pa po mahu, pa po prani pa vsem, potem pa do tebe zaveje izrazit vonj po gobah. To je res carsko.
Picasso
#657 Gost_Jeti_*
Objavljeno: 12. oktober 2012, 10:45
#658
Objavljeno: 12. oktober 2012, 11:50
... ajz pa zadnjič v gozdu "najdem jurčka". In me ravno kliče frenda, jaz vsa navdušena povem, ga opišem, pa pravi, takoj ga vrzi stran.
Verjetno si ta vražjega najdla te gobani ki imajo klobuk in obliko kot jurček, ko pa ga pogledaš s spodnje strani je važje rdeč. Obstaja sicer več različic gobanov ki so rdeči po betu in trosovnici nekateri so tudi pogojno užitni, ampak jaz jih ne pobiram in vse imenujem kar vražji, zaradi barve in ker včasih zavajajoče zgledajo kot jurček, jim zelo paše tako ime. Sploh ko moram z vrha hriba dol v strmino in potem ugotovim da ni pravi.
Takole sem jih slikala, ko jih je nekdo pred mano že odtrgal, verjetno veselo misleč, da gre za jurčke.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#659
Objavljeno: 12. oktober 2012, 13:05
Verjetno si ta vražjega najdla te gobani ki imajo klobuk in obliko kot jurček, ko pa ga pogledaš s spodnje strani je važje rdeč. Obstaja sicer več različic gobanov ki so rdeči po betu in trosovnici nekateri so tudi pogojno užitni, ampak jaz jih ne pobiram in vse imenujem kar vražji, zaradi barve in ker včasih zavajajoče zgledajo kot jurček, jim zelo paše tako ime. Sploh ko moram z vrha hriba dol v strmino in potem ugotovim da ni pravi.
Takole sem jih slikala, ko jih je nekdo pred mano že odtrgal, verjetno veselo misleč, da gre za jurčke.
Ti pa *veš vse* o gobah!
Res carsk, da tolk obvladaš...
Res, bil je rdeč spodaj...
(vendar malo svetlejši, se mi zdi... mislim da je morda bila samo drugačna svetloba... se mi zdi zelo zelo podoebn)
amapk na prvi pogled je zgledal tako zelo 'nestrupen'.
Picasso
#660
Objavljeno: 12. oktober 2012, 13:09
prav pasala bi mi kaka nad dobra jurčkova juha
(tudi lisičkina ne bi bila slaba )
Picasso
#661
Objavljeno: 13. oktober 2012, 10:02
Finta pri teh karželnjih -mi jim pravimo blagove - je v rastišču. Rastejo v hrastovem gozdu, lahko je pridodan kakšen kostanj ali bukev, sicer pa res v glavnem hrast. Ker pa je hrastov les visoko cenjen -v primerjavi z bukvijo - folk masovno ruši hrast in ker je tole goba, ki živi v sožitju -ji zmanjka življenjskega prostora. Ker prazni prostor zasedejo druga drevesa, hrast je le počasi rastoče drevo.kako so lepe ... Nat, in karželjni ... najljubše gobe moje pokojne stare mame ... koliko si jih našel v senožetih (ko sem bila še otrok )
Tule, kjer jaz lazim, so na srečo še kar hrastovi predeli in blagovih je bilo zadnjič vse oranžno po hribu navzdol. Se pa bojim, da se bo drugo leto situacija spremenila, ker je kar nekaj dreves označenih in bodo podrta. saj mi je jasno, da so brez vrhov in torej resnično za odsek. ampak...pač bomo videli kako bo.
Tako, da bi marsikje morali zaščitit rastišča. recimo.
Pravzaprav vse te gobe rastejo v simbiozi z določenimi drevesi in podrastjo.
Zato, je dobro vedet v kakšen gozd greš in da veš, kaj lahko tam pričakuješ. Mi je hecno, ko si moji dekleti ne zapomnita dreves...(kako ne veš, katera je bukev, pa sem ti jo trotavžentkratpokazala). Zapomnita si pa place.))
Zanimivo, da letos nisem niti ene lisičke še najdla. Poleti, ko bi naj bile, je bila suša. Ne vem pa zakaj pa zdaj ni nobene. Pa so se včasih najdle - zraven ta črnih jurčkov - si delijo rastišče.Prav 'do sem' so mi zdaj zadišale gobe...
prav pasala bi mi kaka nad dobra jurčkova juha
(tudi lisičkina ne bi bila slaba )
Tak, da nič ne bo z lisičkine juhe - jo jaz tudi pogrešam.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#662
Objavljeno: 13. oktober 2012, 10:06
In to je pa dobro vedet.
Jaz se namreč na drevesa še kar pikrič "spoznam" - na gobe pa prav nič, ampak pač če obstajajo neke zakonitosti in se seznanjaš z njimi, se učiš sproti, veš vedno več, počasi se ti začne bogatit znanje. Kar se tiče pa izkušenj, pa je pri gobah zelo delikatno; ni da bi o vseh pridobil ravno osebne izkušnje.
Picasso
#663
Objavljeno: 13. oktober 2012, 10:19
Nekak bi še prenesla, da bi sama na sebi testirala, na otroku pa niti slučajno.
In čeprav vem, in sem milijon procentna, da smo nabrale odlične in dobre gobe...pa me kar panika.
Menda je smrt od zelene mušnice ena najgozovitejših.
Buda je bil zastrupljen z gobami - pa ne zanalašč, baje, da je nek kmet mislil, da mu ponuja specialiteto.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#664
Objavljeno: 13. oktober 2012, 10:24
groza, verjamem da je takšna smrt lahko res strahotna...
pol moraš res ful oblvadat al pa pač dejansko poznat izvor oz. kdo ti jih je ponudil... npr. še na tržnici, da bi od gobarjev jih kupil, pa je že delikatno...
Picasso
#665
Objavljeno: 13. oktober 2012, 10:33
Mi je zadnjič sosed omenil, da bi ustanovili gobarsko društvo - že zaradi tega, da bi osveščali folk, da ne onesnažujejo in uničujejo gozdov. Sem skeptik - če pa še zdaj folk ne ve, da se plastenke ne odmetavajo vsepovsod...pol nikdar ne bodo vedli. Zadnjič sem v ful goščavi najdla odvženo pločevinko. Pa ni hudič, da je lahko v tisti goščavi not pil.Kak? Če še se niti zravnat prav nisi mogel.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#666
Objavljeno: 13. oktober 2012, 11:33
To je žametasti goban ta ni toliko"vražji", je užiten kuhan ali pečen , surov je škodljiv.Verjetno si ta vražjega najdla te gobani ki imajo klobuk in obliko kot jurček, ko pa ga pogledaš s spodnje strani je važje rdeč. Obstaja sicer več različic gobanov ki so rdeči po betu in trosovnici nekateri so tudi pogojno užitni, ampak jaz jih ne pobiram in vse imenujem kar vražji, zaradi barve in ker včasih zavajajoče zgledajo kot jurček, jim zelo paše tako ime. Sploh ko moram z vrha hriba dol v strmino in potem ugotovim da ni pravi.
Takole sem jih slikala, ko jih je nekdo pred mano že odtrgal, verjetno veselo misleč, da gre za jurčke.
Vražji goban je spodaj podoben, klobuk ima pa belkast.
Christopher McCandless
#667
Objavljeno: 13. oktober 2012, 12:29
To je žametasti goban ta ni toliko"vražji", je užiten kuhan ali pečen , surov je škodljiv.
Vražji goban je spodaj podoben, klobuk ima pa belkast.
No vidiš ti poznaš te vrste gobanov jaz se pri teh gobanih, ki so rdeči še nisem spuščala v detajle, tko da jih kar puščam na miru.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#668
Objavljeno: 13. oktober 2012, 12:41
Zanimivo, da letos nisem niti ene lisičke še najdla. Poleti, ko bi naj bile, je bila suša. Ne vem pa zakaj pa zdaj ni nobene. Pa so se včasih najdle - zraven ta črnih jurčkov - si delijo rastišče.
Tak, da nič ne bo z lisičkine juhe - jo jaz tudi pogrešam.
Letos je lisičk res malo, jaz sem jih našla ene par na polno košaro jurčkov ( inšpektorji naj to preskočijo ) kar je zelo malo za lisičke, ni pa malo jurčkov, teh pa je letos res velik.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#669
Objavljeno: 13. oktober 2012, 12:45
Sem malo improvizirala in jih dala kar cele, surove (nič poparjene) zmrznit .. sva se s taščo pogovarjali, da zakaj bi jih blanširali pred zmrzovanjem; prvič odplakneš že takoj del snovi ven, drugič se pa še zlepijo potem in jih ne moreš samo malo vzet ven iz vrečke :inocent:bomo videli kaj se bo zgodilo ...
Za dva jurčka smo se zmenili, da naredimo karpačo
Potem je pa še ene par golobic, ki bodo pa danes in jutri na žaru za prilogo ...
(tašča šla malo na sprehod v gozd in prinesla dve košarici .. jaz se ne lotevam nabiranja tegale, odkar sva s sošolko v OŠ na sprehodu v gozdu nabrali celo vrečko 'jurčkov' in se je tovarišici potem skoraj scufalo, ko je zagledala neke strupene gobane tam not )
#670
Objavljeno: 13. oktober 2012, 12:54
Kaj se da s štorovkami še naredit, poleg vlaganja v kis ali solnico?
Sem malo improvizirala in jih dala kar cele, surove (nič poparjene) zmrznit .. sva se s taščo pogovarjali, da zakaj bi jih blanširali pred zmrzovanjem; prvič odplakneš že takoj del snovi ven, drugič se pa še zlepijo potem in jih ne moreš samo malo vzet ven iz vrečke :inocent:bomo videli kaj se bo zgodilo ...
Štorovke jaz samo vlagam, ali sproti porabim v juhi, vse ostale gobe ki gredo v zmrzovalnik ( jurčke, gobane .... ) pa zmrzujem samo narezane na koščke in surove brez prekuhavanja.
Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat
#671
Objavljeno: 13. oktober 2012, 13:06
Menda se jih samo nareže čisto, čisto na tenko, popopra, posoli, olivca da čez .. tako nekako.. bomo improvizirali ...
(menda sta I. brat in punca tole naredila in je bilo ful dobro in tašča rekla naj probamo sčarat ... )
#672
Objavljeno: 13. oktober 2012, 13:43
Ne vem točno kakšne snovi oddajajo - ampak niso vredik in prav gotovo imaš drisko. Moja dva sta pred leti si naredila pražene z jajčko in bila takšna gužva na wc da joj. Od takrat sta jih prenehala jest, kar je škoda, ker so sicer prav odlične gobe.
Daj plis poizvedi...bi jaz tole tudi sprobala. (če ne na jurčkih, pa katerih drugih, ki se jih lahko surove uživa)Ne vem
Menda se jih samo nareže čisto, čisto na tenko, popopra, posoli, olivca da čez .. tako nekako.. bomo improvizirali ...
(menda sta I. brat in punca tole naredila in je bilo ful dobro in tašča rekla naj probamo sčarat ... )
ja, jaz tudi.Štorovke jaz samo vlagam, ali sproti porabim v juhi, vse ostale gobe ki gredo v zmrzovalnik ( jurčke, gobane .... ) pa zmrzujem samo narezane na koščke in surove brez prekuhavanja.
Jurčke in rumene gobane pa še sušim.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#673
Objavljeno: 13. oktober 2012, 13:54
pa je bilo vse ok
ma te, ki sem jih dala zmrznit, bom raje prekuhala potem pred uporabo, za vsak slučaj ...
#674
Objavljeno: 13. oktober 2012, 14:24
Vse gobarske bukve, ki jih imam doma tole priporočajo in odkar sta moja dva imela hitro letanje na wc, se tega sama držim kot pijan plota.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#675
Objavljeno: 13. oktober 2012, 14:48
evo, jaz se bom tudi rajši držala tvojega nasveta, zihr je zihr
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0