Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kitajski horoskop


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
633 komentarjev na to temo

#1 maye

maye
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 19. junij 2002, 01:00

Tukaj sem bolj nova in ko sem brskala po forumu, mi je padlo na misel, kako pa kitajski horoskop vpliva na osebnost.
Sem letnik 1966 - ognjeni konj - in moram rečt, da zame dokaj drži opis ognjenega konja - vsaj kar se tiče nestanovitnosti in ogromni potrebi po svobodi ( drugače sem pa bik/rak/vodnar).
Kako pa vi jemljete znamenja po kitajskem horoskopu?

#2 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 19. junij 2002, 01:00

No, v osnovi je kitajski horoskop utemeljen na istih arhetipskih ozvezdjih, čeprav imajo tam drugačna imena, včasih malce drugačne opise. kolikor jaz vem, je kitajski horoskop povezan tako z gibanjem Meseca (na tej osnovi določajo začetek novega leta) kot Jupitra- Jupiter namreč potrebuje 12 let za obhod in ustreza kitajskemu ciklusu.

Primerjava znamenj pa gre takole in če se boš poglobila v opise kitajskih znamenj, boš ugotovila, da gre res za ista znamenja (verjetno so najbolj predrugačili opis device...):
Podgana- Strelec
Vol- Kozorog
Tiger- vodnar
Zajec- Ribi
Zmaj- Oven
Kača- Bik
Konj- Dvojčka
Ovca- Rak
Opica- Lev
Petelin- devica
Pes- tehtnica
Prašič- Škorpijon; pri Kitajcih je kao srečno

#3 El Nino

El Nino
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 745

Objavljeno: 19. junij 2002, 01:00

Interesantno ce takole pomislim, v prejsnjem zivljenju naj bi bil kao strelec, po kitajskem pa sem podgana -strelec... v asc pa sem tudi pri kitajcih skorpijo(khm podgana).

Aries-Libra-Scorpio
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

#4 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

Ne "kupim" tehle asociacij.
Naivna Svinja škorpijon?
Malo morgen...

Dramatični in nastopaški in čudežni in pravljični in neresnični
ZMAJ - prvinski, telesni, obstoječi... Oven???
MMalo mmorgen..

KONJ - Dvojčka??? In ne Kentaver - Strelec???

;))

Če prevajamo nemščino v portugalščino, govorimo nemške misli s portugalskimi besedami.
Če hočemo povedati v nemščini, uporabimo pač kar nemščino.

Zakaj bi zmeraj na vso silo iskali neke znane povezave, nek predal, kamor bi lahko vtaknili nek simbol.
Simbol govori zase - tako zajec ni ne mačka ne riba, ampak ima povsem drugačno simboliko.

Ne vem veliko o kitajskem horoskopu, vsaj ne toliko, da bi o njem pisala, vendar verjamem pa vanj.
Sem kar tipičen predtavnik (Zmaj - podgana) - vendar imam jaz v tej
čisto dovolj odgovorov - namreč podgana ima močno intuicijo je zelo brihtna, prva zazna potres ipd... Ja, podobno kot strelec - vendar zakaj tlačiti Strelca, če ima že sama Podgana dovvolj močno, svojo simboliko...



Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#5 KLEJA

KLEJA
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

Meni se zdi nesmiselno površno povezovanje katerihkoli horoskopov brez temelitejše analize rojstne karte v vsakem posebej. Šele natančno izdelana rojstna karta, da pravilen vpogled v osebnost, značaj in predispozicije določenega človeka. V astrologiji nikoli ne smemo jemati samo "kar nam paše". Določene lasnosti živali, ki v kitajskem horoskopu odlično opisujejo določene lasnosti posameznikov, kažejo na našo povezanost z Naravo. Zato ne pomaga, če imamo predsodke in si rečemo ne, jaz že nisem svinja, rajši bi bil tiger. Svinja je lahko zelo inteligentna in pronicljuiva žival, v znamenju Divje svinje so bili rojeni največji bogataši, tiger je lahko krvoločne in vase zagledana zver, ki uničuje vse okoli sebe. Vsak naj spoštuje svoje Bistvo!
Kleja

#6 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

jemljem, kot še dodatno Spoznavo o sebi. Detajlno se miselno opišem, zato mi tole pomaga bolj kot hitra spoznava, ki je že zgodovinsko napisana. Pravijo pa Kitajci,da v kakšni Luni si rojen tisto znamenje predstavljaš.
Me pa zlo veseli, da so tudi oni´ določili uro rojstva in njej navedli
ime znamenja.
Mislite, da gredo v take detalje kot zahodni horoskop?
menim, da imamo o tem premalo podatkov.

pokowc

#7 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

Premalo podatkov? Torej: "kitajski horoskop" je pravzaprav predelana verzija daoističnega horoskopa, ki pa ga daoisti še vedno skrivajo. O daoističnem horoskopu se ve zelo malo. Njegov posnetek je tisto kar poznamo- pravzaprav sploh ne gre več za horoskop, ampak za koledar, deljen v dvanajst arhetipov.
Pa še o Marsi in o Malo morgen. Marsa, takole, malo morgen, kitajski horoskop temelji na luninem letu in pa na dvanajstini neba, ki ustrezajo mezopotamskim razdelitvam. Tam kjer je jupiter stopi vozvezdje (in ne evropsko astrološko znamenje, ki temelji na pomladišču), tam potem praviloma glede na položaj lune vstopimo v kitajsko znamenje. Praviloma vse vse lepo pokriva z ozvezdji. Npr Jupiter vstopi v Zajca, potem pa počakamo npr. 5 dni, da še Luna vstopi v Zajca in rečemo- ja zdaj smo pa v letu Zajca. praviloma. ker potem majo pa še posebna pravila + določenih stvari daoisti ne izdajo...
Ampak kar je štos je, da OZVEZDJA se pokrivajo takole kot sem zgoraj opisal. In to ni malo morgen, tako to je.

No,zakaj pa Kitajci ozvezdje Škorpijona, oni ga imenujejo Divji prašič, mimogrede, opisujejo malo drugače kot sredozemska astrologija, mi ni znano, ker sicer nisem astrolog, je pa zanimivo.

namreč, če si opazila, sem tudi sam pri Škorpijonu in pri tehtnici npr. navrgel, da so neke razlike. Verjetno, če greš v detaljni študij, boš našla še več razlik. ampak. Zakaj pa so te razlike. Pri istih znamenjih!

- en od razlogov je verjetno simbolika živali- tako so se razvili različni opisi istih ozvezdij.
- drugi razlog je morda to, da so evropejci (Grki in Rimljani) začeli uporabljati precesionalno astrologijo. V tistem času se je 0 stopinj Ovna namreč bližalo pomladišču. pa se je vrlim Grkom in Rimljanom zazdelo, da lahko zadevi kar povežemo. In tako se je razvil moderni sistem, ki ga Evropa uporablja še danes. Prej so pa Kaldejci uporabljali ozvezdja sama (se pravi prav ista znamenja, kot jih z drugimi imeni/pomeni?/ tudi Kitajci imajo). Namreč ozvezdja so določali glede na pozicijo Antaresa in Aldebarana. Dobili so 12 enakih ozvezdij. Pojav precesionalne astrologije pa le ni bil tako samoumeven. ta astrologija se je uveljavila par stoletij pred tem, ko sta se 0 stopinj Ovna in pomladišče ujela. par stoletij potem pa so Indijci že dvomili, če je sistem še dober. In so se lepo vrnili kar k staremu kaldejskemu določanju. Samo da so poudarek dali na zvezdo Spiko, kar pa vodi nazaj k kaldejskim ozvezdjem. KDO SE JE SEDAJ ZMOTIL? RIMLJANI ALI INDIJCI? RIMLJANI IN INDIJCI NA ENI IN KITAJCI NA DRUGI STRANI?
In, malo morgen, NE GOVORIM O TAKO RAZLIČNIH STVAREH, KOT SKUŠATE POKAZATI TUKAJ. Približno za časa Kristusa so se vsi trije sistemi ujemali glede na ozvezdja. Danes pa se indijski in zahodni ujemata po opisih, kitajski in indijski po ozvezdjih, zahodni in kitajski pa kao ne.

In ker se nimam (vsaj zaenkrat ne) za astrologa, lahko toliko bolj neobremenjeno zastavljam zoprna vprašanja. Kako to, da so v opisih pri Kitajcih in pri Zahodnjakih razlike (ampak Marsa, če greš brat pomene znamenj, pa ne da se na malenkosti ozreš, podobnosti so. morda jih sam opazim zlasti zato, ker nisem astrolog, čeprav razlike tudi so)?
Kako to, da Indijci znamenja, gledano z našimi očmi, zamaknejo za 23, 24 stopinj, da delajo z ozvezdji. In še enkrat, čeprav sem to že drugje omenil, meni indijska astrologija daje kar dobre opise (pa jo poznam le v osnovi)+ določene zadeve, s katerimi se ne strinjam (vendar pa si bom končno sodbo morda ustvaril, ko mi bo kak "indijski" astrolog razložil karto na osnovi vseh tistih njihovih formul), na drugi strani pa zelo dobro poznam svoj, zahodni horoskop, pa se mi ne zdi nič kaj boljši od indijskega.
Sicer pa je nekdo, (je bil to Gerkman?) že izjavil, da veljata oba sistema, ker pomladišče predstavlja nekakšnega Ovna na tem planetu ali nekako tako...
Lep pozdrav.

#8 El Nino

El Nino
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 745

Objavljeno: 20. junij 2002, 01:00

Torej ce bi uporabljali, bolj realne metode (glede na dejansko stanje na nebu, in ne na enakonocje) potem bi opisi zmaja in ovna,... ustrezali eni drugim, mogoce malce kulturne razlike vzhod zahod vendar to bi bilo to, torej je zmaj mesanica ovna bika,...

Aries-Libra-Scorpio
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

#9 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

quote:

Torej ce bi uporabljali, bolj realne metode (glede na dejansko stanje na nebu, in ne na enakonocje) potem bi opisi zmaja in ovna,... ustrezali eni drugim, mogoce malce kulturne razlike vzhod zahod vendar to bi bilo to, torej je zmaj mesanica ovna bika,...

Aries-Libra-Scorpio




#10 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Ampak, če bi Kitajci pomen res dobili tako, ali nebi potem tudi indijski Oven moral biti mešanica Ovna in Bika. Ta pa je po opisu le Oven.

;)

#11 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Vem, Numnum - res je.
Simbolika je malo drugačna, a v bistvu povezana, tako je nekje ravno nasprotno, zato Konj ni Strelec ampak Dvojčka in zato Kača ni Škorpijon ampak Bik.

Mislila sem s tem, da ne maram, da se na vso silo iščejo povezave.
Zakaj bi mačka bila riba, če je riba že riba?
Malo morgen je moje mnenje v zvezi s primerjanjem teh simbolov; POMEN teh znamenj je dokaj različen - se pravi, primerjave oz. vzporednice niso niti potrebne niti smiselne.

Prehitro si privzamemo sisteme in simbole, ki niso naši oz. nam nič ne pomenijo.

VEM, da naj bi bile povezave take, kar še ne pomeni, da se moram strinjati z njimi. Ne zdijo se mi primerne in po mojem Kitajci nimajo nikakršne potrebe, da se to simbolizira tako, pač pa jo imamo mi, zahodnjaki... Vendar zakaj bi to rabili, če pa smo Oven?
Zakaj bi hoteli, da je Zmaj Oven?

Tamle je pokowc spraševal, če je lahko tudi preciznejši - ja, je lahko - na netu sem nekoč snela program, ki je temeljil na preciznejših podatkih in je nudil obširne in temeljite razlage, ki pa so tudi bile dokaj točne in sem videla, kako natančen je lahko kitajski horoskop in kaj vse upošteva.

Samo - kot pravim, premalo vem o tem, pa nič ne pišem, imam pa lahko samo mnenje. Tega pa imam.
Zmaj se mi zdi prej simbolično podoben Levu kot Ovnu...
Itd..


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#12 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Jaz pa nekaj ne razumem !! Koliko sem jaz brala ta kitajski horoskop se ne morem strinjat s tisto tabelo tam zgoraj, ker pravijo, da si po kitajskem horoskopu tista "žival" ki je vladala tisto leto v katerem si se rodil. Ali pa to ni res ?? Ali pa ni ?? LP !! Vanja

#13 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Vanja - ja, tako je - znamenje, ki vlada temu letu, je naše znamenje, če smo v tem letu rojeni.
Tisto zgoraj pa v bistvu niso tabele - so samo nekakšne primerjave, vzporednice.

To je Numnum v bistvu podal, da se na nekaj naslanja, pa to morda nekateri lažje razumejo, če je takoj podan zraven "znan" simbol.
Recimo, da nekateri to razlagajo na tak način.

Pomeni - kitajski Zmaj ima neke značilnosti, ki jih npr. v Z horoskopu pripišejo Ovnu - korelacije... Itd...
Saj, preberi točneje - saj je dobro napisal..



Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#14 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Ja, Vanja, Kitajci res delajo tako. Znamenje vlada celemu letu.

To kar hočem reči je, da se kitajska in zahodna znamenja vežejo na simboliko istih ozvezdij. Tudi jabolko lahko z ene strani vidimo zeleno, z druge pa rdečo.
Marsa, ti praviš:
>>Zakaj bi mačka bila riba, če je riba že riba?
Malo morgen je moje mnenje v zvezi s primerjanjem teh simbolov; POMEN teh znamenj je dokaj različen - se pravi, primerjave oz. vzporednice niso niti potrebne niti smiselne.<<
Ja, vem, da je pomen lahko različen, ampak ne strinjam pa se, da primerjave niso potrebne. S primerjavo se lahko dokopljemo do pravilnejšega pomena. Ker Riba in Zajec (Mačka) se nanašata na ISTO izvezdje.

Bom še jaz prikazal, kje vidim povezave:. Za osnovo sem si vzel zlasti opise v Almanahu iz 1976:

PODGANA- STRELEC: Ujemanje najdem glede: očarljiv, vesel, družaben, smotan, oportunističen, površen, hazarder ali včasih celo škrt, požeruh, lenoba lahko. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: notranji nemir, strah pred izgubo materialnih dobrin, čustvom običajno ne pusti tao zlahka na plan. Nestrelčevske lastnosti: napadalen, materialist.

BIVOL- KOZOROG: Ujemanje najdem glede: materialno – realistično znamenje, miren, potrpežljiv, metodičen, natančen, skromen, bolj odmaknjen, včasih težko naveže stik, trmavost, fanatična delavnost, konzervativnost- tradicionalnost, ni romantičen, lahko celo plašen. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: ni ljubosumen; zdaj eni almanah tudi pravi, da ne ljubi globoko; nekje drugje sem prebral obratno. Nekozorogovske lastnosti: jih ne najdem.

TIGER- VODNAR: Ujemanje najdem glede: dlakocepec, upornik proti avtoriteti, ideolog- a se lahko zmoti, trma, velikodušen- obenem pa sebe težko spremeni, v sebi je občutljiv, nežen. Ni mu mar za denar. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: pogum, z leti se umirijo v ljubezni, ambicija. Nevodnarjevske lastnosti: ne najdem.

ZAJEC- RIBI: Ujemanje najdem glede: zelo previden, zadržan, rahločuten, občutljiv, konzervativen, lahko malce odtujen, dober okus. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: priljubljen, ljubi družbo, opravljivost. Neribje lastnosti: srečen, rad je v središču pozornosti, dober v poslih, v boju pogumen.

ZMAJ- OVEN: Ujemanje najdem glede: velika življenjska energija, rast,. Razvoj, poštenje, odkritost, netaktnost, idealist, želi si biti prvi, trmast, razdražljiv, domišljav, trdovraten, rad pomaga. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: čvekač, blesteča kariera. Neovnovske lastnosti: redko ljubi, pogosto živi v celibatu.

KAČA- BIK: Ujemanje najdem glede: romantika, pasivnost, očarljivost, razkazovanje, pomen užitka, čeasr se loti- izpelje do kraja, materialist, zelo ljubosumen. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: globoka misel, smisel za humor, pretiravanja. Nebikovske lastnosti: ni zvest.

KONJ- DVOJČKA: Ujemanje najdem glede: družaben, spremenljiv, hitre misli, simpatičen, klepetav, seksualen, neodvisen. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: dober delavec, z denarjem mu gre dobro. Nedvojčkovske lastnosti: možen koleričen izbruh.

KOZA- RAK: Ujemanje najdem glede: občutljiv, muhast, nežen, pesimist, prilagodljiv, očarljiv, eleganten, zlahka žrtvuje svojo neodvisnost, plašen, uglajen, dobrosrčen, neodkrit, odgovornost nerad prevzema. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: ne najdem. Nerakovske lastnosti: ne najdem.

OPICA- LEV: Ujemanje najdem glede: sebičen- egocentričen, igriv, ljubezniv, šaljiv, vzvišen, domišljav, intelektualen, inteligenten, karierist. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: hudoben, prilagodljiv, manipulira, laže, brezobzirnost, oportunizem. Nelevovske lastnosti: ne najdem.

PETELIN- DEVICA: Ujemanje najdem glede: nezaupljiv, v resnici previden in zadržan. V ljubezni zelo srečen, ali pa zamorjen, nesrečen. Za denar mora trdo delati. Poljedelstvo. Paziti se lenobe. Rad deli nasvete. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo:odkrit, neposreden, sanjav, prenapete ideje. Nedevičevske lastnosti: napadalen, hvalisav, pogumen v ljubezni. Rad je v središču pozornosti.

PES- TEHTNICA: Ujemanje najdem glede: prijazen, zanesljiv, zvest, pošten, sočuten, rahločuten, v ljubezni pošten in odkrit, čustveno omahljiv, darežljiv, moralističen, pomen vzgoje, ni materialst. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo: previdni do neznancev, težave v ljubezni nastanejo zaradi čustvene omahljivosti. Borec za pravico (?) Netehtničine lastnosti: pogosto asocialen.

PRAŠIČ- ŠKORPIJON: Ujemanje najdem glede: izjemno močna seksualnost, viteški značaj, resnicoljuben, inteigenten, intelektualen, zelo filozofski, tovariški- a ima le malo prijateljev, v življenju so možni hudi padci, v ljubezni je praviloma nesrečen. Lastnosti, za katere ne vem, ali ustrezajo:zaupanja vreden, diskreten, pozoren, uslužen. Neškorpijonovske lastnosti: lahkoveren, nedolžen, proti hinavščini je brez moči, nasilja ne razume, neprepirljiv.

Evo. Če smo sedaj še malo bolj pozorni: poglejmo si le neobičajne lastnosti:
Napadalnost in materializem sta res pravi »podganji« lastnosti. Pri Zajcu pa pogum, središče pozornosti- a naj opozorim, da je pri samih Kitajcih zato znamenje najbolj razširjeno poimenovanje Mačka- to pa so lastnosti mačke. Zmaj je celibatar? Ja Oven kot žival pa pač ni. Kača ni zvesta? Kaj pa Bik? Konj morda doživi koleričen izbruh… saj pravimo- konj je isker. Brezobzirnost, hudobnost pri Opici? Pa poglejte primerjavo Device in Petelina- ja seveda je petelin hvalisav, devica pa zadržana- od tod razlika. Pes je asocialen? No, o tem bi se pa res dalo razpravljati. In pa še Škorpijon. Ja sevede je nevaren s tistim želom. Fenta pa predvsem sebe. Pa prašiča tudi spitajo, da ga zakoljejo. In mimogrede, pri Kitajcih gre pravzaprav za Vepra, ne pa za Domačo svinjo. Tako da so verjetno tudi sami malo pomešali. Ker vepri pa niso naivne živali.

Torej point: sam arhetip živali vpliva na opis znamenja. Zato so opisi verjetno tako pri Kitajcih kot pri Zahodnjakih malo popačeni. Morda bi bilo dobro pogledati zlasti katere simbolike lahko potegnemo iz različnih imen za isto znamenje. Pri tem je že Marsa opozorila na znan pojav v astrologiji- opozicijska znamenja imajo tudi nekaj skupnih lastnosti. Morda to laže Konju (Dvojčku) doda še nekaj strelčevskih lastnosti- ravno tisto iskrivost, temperament...

Sicer se pa za imena znamenj zelo zanimam, prosim, če mi pomagate dopolniti imena:

OVEN: najemnik (kaldejci), krokodil (perzijci), koza (indjci), kozel (egipčani)
BIK: Košati grm ali Bik Anu (kaldejsci), Bik Apis (egipčani)
DVOJČKA: ljubimca (indijsko)
RAK: jastog (indijsko), morski rak (kaldejci), skarabej (egipčani)
LEV: povsod je lev…
DEVICA: klas ali brazda (kaldejsko)
TEHTNICA:?
ŠKORPIJON: čebela (indijci)
STRELEC: lokostrelec (kaldejsko)
KOZOROG: koza z ribjim repom (kaldejci), antilopa ali morska pošast (indijci), ribja koza (egipčani)
VODNAR: velikan ali amfora (kadejci), kotel ali vrč (indijci), orel ali amfora (egičani)
RIBI: ?

Zlasti me zanimajo egipčanska imena.

#15 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Numnum - impresioniral si me s svojim znanjem in zelo me veseli, da sodeluješ v temah s področij, kjer sama vem manj, in nas vse skupaj o vsem malo poučiš.

Nekaj pa ti moram priznati - včasih me malo piči, pa napravim kaj impulzivnega, tako je bil tisti "malo morgen" malo tudi zanalašč. ;)

Imaš prav, da je na nek način potem lažje najti povezave in odkrivati vse skupaj, če imamo neka primerjalna izhodišča, vendar prav tako pa se lahko ravno s tem ne strinjam - to lahko ustvarja nekakšne "predsodke", bolje se mi zdi, poglobiti se v simbol, kot takoj iskati povezavo z nekim drugim simbolom in ob tem morda celo spregledati njegovo osnovno sporočilo ...

Tvojemu razmišljanju oz. temu, kar si napisal, pa se bom še enkrat temeljiteje posvetila, saj je zelo zanimivo (tudi mene zelo zanima najrazličnejša simbolika) - všeč mi je primerjava z veprom - dobro si mi utemeljil tole. :)



Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#16 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 1. julij 2002, 01:00

Num num res si strokovnjak.
Vse si obdelal v nulo, res se spoznaš na zadevo jaz pa sem vse kar splošno vzela in zelo površno prebrala. So bila leta nazaj, ko me je ta tema zelo zanimala in sem se poglabljala v to bolj-sedaj pa je to moje ne znanje odraz mojega ne zanimanja za te zelo globoke teme.
Lep pozdrav ! Vanja !

#17 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 1. julij 2002, 01:00

Malo podrobneje sem si prebrala tvoje opise, Numnum, zdajle...
:)
Res si kar našel primerne povezave, vendar sem parkrat opazila, da si npr. napisal "nedvojčkovske" (in druge) lastnosti - in si npr. podal koleričnost - no, saj to zelo velikokrat tudi je dvojčkovska lastnost... Torej je večkrat tudi te lastnosti, za katere si bil v dvomih, ali so tipične, zaslediti v posameznih znamenjih.

Malo me moti razlaga Opice - ki jo jaz vidim predvsem zvito in inteligentno, gibčno ipd.. - torej prej značilnosti nekako Vodnarja ali Dvojčka... in mi za Opico še zlasti ni všeč primerjava z Levom... Tudi Lev nima ravno zlobe in podobnih lastnosti, ki so naštete, pač pa res rad manipulira.
Drug primer, ki se mi zdi, da je najmanj posrečen, pa je Petelin in Devica.

Zelo pa mi je všeč (in tudi drži) opis Zmaja (razdražljiv, hvalisav, netakten...) ;) Morda se res najdejo določene podobnosti z Ovnom...

Sama sem včasih Zmaja malo primerjala z Levom - bolj mi je bila všeč takšna povezava...
Zmaj je pri kitajcih zelo cenjen, to je zelo dober simbol (tudi v feng shu-ju je tako), tako bi morda bolj ustrezala primerjava z našim Levom (asociacija - Lev, Kralj živali)...

Čeprav mi Kača/Bik ni najboljša asociacija, vseeno tudi tu lahko (če hočem) najdem povezave - Bik ceni in pozna vrednost materialnega, kača pa v pravljicah npr. tudi čuva zaklade - in res, kača ima izreden smisel za denar, vsaj ponavadi.

Energetsko morda še najbolj posrečena povezava je Koze in Raka - tu gre ponavadi res za zelo podobne lastnosti, pa tudi v Psu in Tehnici najdem veliko podobnosti.


Marsa
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#18 numnum

numnum
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 74

Objavljeno: 1. julij 2002, 01:00

Potemtakem se ti zdi povezava Opica- Lev, Devica- Petelin majava... Ja, se strinjam. Seveda lahko mirno dodava vsaj še Škorpijona in Divjega prašiča.

#19 Kristalka

Kristalka
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 088

Objavljeno: 4. september 2003, 19:42

Hello, everybody x!x

Kaj ste po kitajskem horoskopu x?x

Jaz sem KAČA(1989)! in v eni knjižici piše za kače da so odlični mistiki, kristaloterapevti, astrologi... kul ne? :palec: glih to ko me zanima!

Če koga zanima x?x kaj več si lahk v knjižnici poišče take male knigice, cela zbirka za posamezna znamenja!
Če pa kdo ne ve kaj je po KH pa naj napiše dan, mesec in leto rojstva, pa bom jaz pogledla! x:Dx x:Dx x:Dx x:px

#20 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 4. september 2003, 19:56

midve s hčerko pa obe Tigrici... xrolleyesx ... pravijo, da dva tigra skupaj :xx!: ... midve pa kar furava x^x x;)x

#21 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. september 2003, 20:00

petelin rojen v urah petelina x^x

#22 SmartyM

SmartyM
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 360

Objavljeno: 4. september 2003, 20:03

Mačka asc.petelin x;)x

#23 Buddha

Buddha
  • Brez statusa
  • Št. objav: 3 845

Objavljeno: 4. september 2003, 20:09

Kdo to pravi? Jaz osebno menim,da generacije,ki so 4leta narazen, je to ravno prav razlike v razumevanju,potem se ta razum porazdeli na vsake 4leta naprej in ravno kitajski horoskop,ki ima neko tradicijo stalnosti in se ne spreminja ,potem verjamem jaz osebno za ta enak razum dveh znamenj je in obstaja zdrav. Mislim,da je problem le v sprijazniti se x:Dx
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

#24 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 4. september 2003, 20:12

Podgana / asc.Zmaj

#25 Tamburin

Tamburin
  • D član
  • Št. objav: 2 762

Objavljeno: 4. september 2003, 21:07

Free, jaz tudi petelin! x:)x Za podznak pa nimam pojma. A mi lahko kdo izračuna? (18.8.1969 ob 00.05h)

Mateja, tud moja hčerka je enako kot jaz! A pol si tud ti rodila pri 24-ih? (Pri 12-ih najbrž ne... x:o)x Edin če si jo pri 36-ih... xrolleyesx )




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0