Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kako shujšati?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
183 komentarjev na to temo

#1 nImFa

nImFa
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 4. julij 2002, 01:00

živjo!
prosla bi za nasvet. rada bi shujšala, predvsem v noge. ne poznam pravega načina :(. če telovadiš, pa dobiš mišičaste noge-tega pa nočem. kako najlažje shujšati?
hvala

#2 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 5. julij 2002, 01:00

ej, če se glih zaveš tega kakšni stranski´učinke te dobo dohiteli ob hujšanju, Uporabi Kombinacijo Vsega:)
Seveda vzporedno morš met Zlato Voljo:) ,ne izgubi jo´ samo tempiraj svoj inters, draga dama:)

pokowc

#3 alena

alena
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 97

Objavljeno: 5. julij 2002, 01:00

Draga Nimfa,
a ti misliš, da ce bos telovadila, se bo salo na tvojih nogah spremenilo v misice, po moznosti taksne kot jih imajo igralke tenisa in tekacice? NIKAKOR NE!
Jaz ti svetujem, da jes takrat, ko si zares lacna in telovadis takrat, ko ne ves kaj bi pocela in si glih mislila malo prigriznit.
Poleg tega ti bo telovadba koristila pri navajanju na dobre zivljenjske navade, ki trajno in celovito pripomorejo k tvojemu dobremu pocutju, zdravju, kondiciji in vitkosti!
Pozdravcek!

#4 teja

teja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 717

Objavljeno: 5. julij 2002, 01:00

Se strinjam z Aleno. Če pa te motijo samo noge, poišči strokovnjaka, ki ti bo svetoval, kako naprej.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#5 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. julij 2002, 01:00

Če hočeš shujšati predvsem v noge, moraš nujno začeti teči ali kolesariti - ob tem si ne boš razvila prekomerne mišične mase, se boš pa dobro prepotila, to pa je osnovni pogoj za hujšanje.
Če boš vsak dan to počela intenzivno 20 minut do pol ure, boš zagotovo shujšala v noge.

Če imaš močnejše noge zaradi zatekanja, nabiranja vode v organizmu, si privošči čaje, namenjene hujšanju (našteti so v Domači lekarni pri Zdravljenju najpogostejših težav).
Za to so dobre tudi vaje, kjer imaš noge dvignjene - najbolje, da se uležeš na tla, z zadnjico tik do stene, noge pa naslonjene na steno.
Roke so ob telesu. Ko jih dvignemo nadse, vdih, položimo na tla (ampak dvignjene nad glavo), izdih, spet roke gor - vdih, spet ob telo - izdih.

Zelo ti bodo koristile jogijske vaje (predvsem "trikotnik") - svetujem, da si ogledaš v knjigarni, ali še bolje, sposodiš v knjižnici več knjig o jogi, potem pa si kupiš tisto, ki ti najbolj ustreza.

Lahko pa si daješ na noge tudi glinene obloge (kako postopaš, si oglej pri poglavju o Glini).

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#6 daisy

daisy
  • D član
  • Št. objav: 889

Objavljeno: 6. julij 2002, 01:00

Kako krasna, čudovita tema! Samo še tega se mi je manjkalo! Res bolje, da grem na dopust! Pa me, Nimfa, nikar narobe ne razumi, čisto nič nimam čez tebe, tema je zelo zanimiva in poučna.Problem je v meni.

Mislim, da sem v svojem življenju shujšala že skorajda 200 kil! Seveda vedno zelo uspešno!! (kot tisti, ki pravi: nehat kadit pa res ni problem, jaz sem že petkrat nehal!). Veliko bolj zanimivo bi mi bilo vprašanje: kako zbrati VOLJO, da OBDRŽIŠ težo po hujšanju! Ne -kako obdržati težo- teorijo obvladam u iber! Tako "shujševalno" kot "obdrževalno". Mislim, da bi lahko napisala kar knjigo o tem. Ampak kako zbrati voljo, da delaš tisto, kar veš, da je prav..

Nekaj je dejstvo: z nobeno telovadbo se NE shujša, razen če si poklicni ali totalno utrgan amaterski športnik. Za hujšat so razne diete, od katerih je 99% totalno neprimernih, ker te izstradajo, ne naučijo te pravilne in zmerne prehrane in samo čakaš, kdaj boš spet začel žreti.
Če resnično želiš shujšat, se drži petih zmernih obrokov na dan, pravilno kombiniraj hrano in čimveč gibaj.
Gotovo si že brala da beljakovine in ogljikovi hidrati ne gredo skupaj itd..
Obstajata dve zelo dobri knjigi: Zdravo kombiniranje hrane- osnove Hayeve diete in Montignac: Jem torej hujšam. Obe sta enkratni- če se jih seveda držiš. Obe sta si zelo podobni, najbolje je kombinirati kar po obeh. Ne stradaš in pravilno se prehranjuješ ZA ZMERAJ (če nisi seveda JAZ). Moj sin se je držal teh načel in lepo čisto počasi zlezel dol za deset kil in to tudi obdržal, čeprav se kar dostikrat pregreši. Pravi tudi, da če po 19.uri zvečer ne je, hujša. In tega je že več kot dve leti, osvojil je nov način prehrane (seveda ne 100%-no, pretežno pa) in obdržal težo. Po vsaki hitri in strogi dieti pa dobiš nazaj še več kot si izgubil. To ti garantiram (z lastnimi kilami).

Kar se tiče pa nog, ti je Marsa lepo vse napisala. Ampak samo s tem ne bo šlo, treba bo paziti tudi pri prehrani, boš pa hujšala bolj v ta del telesa. Pa veliko pitja vode (1,5 do 2l na dan), da se ti zadeva izplakne ven! Če ne, ostaja noter. Brez strahu telovadi, nič ne boš mišičasta, le lepo oblikovana in imela boš napeto kožo.

Pa še nekaj ti svetujem: nikar ne pojdi na nobene naprave za odstranjevanja celulita in maščob!! Na teh rečeh res odpravijo precej tegob, a ko nehaš hodit tja (in nosit tja denar), se ti maščobe in celulit pojavijo nazaj! In to zdruznjen celulit, tudi če je bil prej "tagladki".Zadeva postane dosti grša kot prej. Poznam veliko žensk (not to mention myself...), ki so si zadevo precej poslabšale s tem. Sama si lahko pomagaš z glino, grobo masažo, izmeničnim tuširanjem in podobnimi naravnimi stvarmi. Ampak preden se mučiš s tem in izgubiš vso voljo, poizkusi le z razumno dieto in telovadbo.

Če nimaš preveč "presežka kil", poizkusi z luninim postom na vse štiri mene in malo boljšim kombiniranjem prehrane. Pa ne bo muke hujšanja in uspeh bo- sicer malo bolj počasi, a zanesljivo- viden!
Želim ti veliko uspeha,

daisy
Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

#7 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 6. julij 2002, 01:00

quote:

zadnjic mi je nekdo omeniv kako shujsati z samo 1 skatlico tablet:
streses vse na tla in jih pobiras.. :) vsakic naredis pocep,
potem vajo ponavljas ;)

drugo:
proshape- beljakovina, ki tudi prprecuje, da se koza povesi
(recimo po daljsem obdobju fitnesa...etc, ker drzi kozo napeto.
menda. (znancu so bile vse hlace prevelike po 1 mesecu uzivanja beljakovine, z zelo malo telovadbe).
ne vsebuje kalorij in gre 99% v misice. je rastlinskega izvora.
z odkritjem so zaceli locevati na 'kvalitetne' in 'nekvalitetne'
beljakovine. oz. glede na vrsto presnove (katabolicno in anabolicno).
zelo priporocljivo za sportnike in oslabele.
najprej deluje na notranje gladke misice, nato zunanje... etc...
menda.
vec: http://gohslovenia.cjb.net

tretje:
danes sem bral (nekje??), da so testirali 3 skupine ljudi:
1 - je le vizualizirala da se ji misice oblikujejo in ojacujejo
2 - je telovadila
3 - nic
rezultat: prvi dve sta obe misicno ojacali, tretja pa ni :)




#8 dida

dida
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 9. julij 2002, 01:00

Pozdravljena!
Moj nasvet je preprost - začni razmišljati v smeri zdravega prehranjevanja in ne v smeri diet. V knjižnicah je na razpolago veliko dobrih knjig in prav tako nasvetov na Internetu. Na žalost pa si mora človek sam najti sebi primeren način prehranjevanja.
Pomembno je tudi gibanje. S športom si oblikuješ čvrsto telo, dobiš pa tudi veliko psihične moči. Za začetek ti svetujem, da si prebereš nekaj zadev na straneh www.mojtrener.com in www.med.over.net (hujšanje - upoštevaj pa te nasvete z rezervo, ker jih je večina napisanih po izkušnjah in mišljenju posameznikov, in ne strokovnjakov na tem področju).
Uspešno in srečno!

#9 intruder

intruder
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 567

Objavljeno: 10. avgust 2002, 01:00

Shujshash lahko z O5 tehniko diskreacije. Z isto lahko
odstranish tudi hude bolezni. O5 se predsvem vkvarja z
kreacijo dogodkov, tako da mu lahko rechemo 'magija'.

http://207.88.74.110/pucklist http://puck.dhs.org

Claudio Valentin Solis

#10 intruder

intruder
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 567

Objavljeno: 22. avgust 2002, 01:00

Dva primera za shujshanje:
1.
Predstavi si debelo telo;) kot res veliki krompir in to postani z vdihom, torej vdihni zelo veliki krompir in postani velik kot vesolje; vesoljski ultra-krompir! Zdej naredi (mentalni ali pa realni!) korak nazaj in ga opazuj. Ne rabish ga vech. Pa, pa!
Odpihni in prepusti mu da se kar sam diskreira! Afirmiraj zazheljeno linijo, tezho, vizualiziraj se (nalepi svojo glavo na kaksho telo iz magazina).
2.
Projiciraj telo v lebdechi krompir pred sabo. Zaleti se (mentalno in za res) v ta oblik z katano ga razcepi v dva dela in pejt skozi v novo vesolje kjer si gibka kot Deedee!

Podobno gre za negativno astrologijo. Uranchek v 12ti hishi postane 'krompirchek';) http://207.88.74.110...eports/slovenia

Claudio Valentin Solis

#11 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 5. junij 2004, 01:55

PREBERITE IN VSE SI SPREMENITE!

Za kakrsna koli dodatna pojasnila o biokemiji sem na voljo, v tem prvem delu pa navajam nekatera dejstva, ki si jih je potrebno zapomniti in logicno povezati. Tvorijo osnovo iz katere vse izhaja. Pozabite vse diete, pozabite nasvete babic, Lady, Jane, teh in onih cudeznih diet, videokaset, knjig, bodite sami svoj sef, hujsajte s hrano, hujsajte z uzitkom!!!

* Ljudje se obicajno debelimo zaradi prevelikega vnosa in premajhnega iznosa (kalorije gredo najhitreje med sportom in tezkim delom 4500kcal, spanje tudi pokuri nekaj kalorij 1880 kcal). Kar pa ni nujno, glej tocko 3!
* Razpored mascevja je odvisen od hormonov M in Z
* Z leti metabolizem pada zato je potreben manjsi vnos

5 GLAVNIH NAPAK:
*1* Najvecjo napako delamo, ce hujsamo tako da nic ne jemo!
S tem ne nadomescamo same glukoze v krvi, ki NE MORE nastajati iz mascevja. To vlogo prevzame misicni in jetrni glikogen ter po 12h se razgradnja samega misicnega tkiva (proteini razpadejo na aminokisline te pa v glukozo). Po ponovnem zauzitju obroka se obnovi samo glikogen, ki dodatno nase povlece vodo in navidezno smo se bolj debeli. (Odg. zakaj po dieti pridobimo dodatne kg)
NASVET: Jejte malo, celi dan. Jejte z glavo. Jejte zelenjavo, sadje, puste mlecne izdelke, malo dolgoveriznih ogljikovih hidratov (kruh, testenine, krompir, riz), ce niste vege, jejte puso belo meso in ribe saj le to ne redi!!! (zakaj kdaj drugic). Izogibajte se sladkarijam (enostavnim hidratom) in mascobam (se posebej nekvalitetnim kamor spadajo ocvrte strvari). Uporabljajte laneno in olivno olje. Pazi: imata enako kalorij kot navadno.

Primer jedilnika za rekreativca, okrog 2400 kcal:
ZAJTRK:
• muesli z mlekom
• banana
MALICA:
• jogurt, kos kruha
• sadje
KOSILO:
• zelenjavna juha
• dušen riž
• postrv na žaru
• solata
• pomarancni sok
MALICA:
• jabolko
• sadni skutni namaz
VECERJA:
• paradižnikova solata s cebulo
• skuta ali tunina
• kruh
• pomarancni sok

*2* Zauzitje malih grehov (beri cokoladice, bonboncki, sladoled,...) takoj po obroku!
NIKOLI, resnicno nikoli niti koscek ne zauzijte po obroku. Zakaj? Ker se enostaven hidrat prebavi v 30' napram dolgoveriznim 2-3h ali beljakovinam 2h. Torej je cokolada nekajkrat hitreje v krvi! Kar pa se ni vse. Njen prehiter dvig (boost glukoze) povzroci prehiter energijski pridelek kar se rezultira v dvigu insulina. Ta najmocnejsi anabolni telesni hormon ima za posledico "strahotne" efekte na postavo. Povzroci da zauzita sladkarija da "trenutno" energijo, prepreci razgradnjo mascevja (cetudi gremo po kosilu na sprehod!) in najpomembneje povzroci da se obrok, ki se trenutno ni prebavljen skoraj v celoti prelevi v mascobne gube na telesu.
NASVET: Po kvalitetnem obroku, si ne pokvari zadeve z enostavnimi hidrati. Pocakaj 3-4h in lahko zauzijes 2x vec sladkega greha (recimo 2 kepici sladoleda ali tretjino 100g Milke pri 20-30 letni osebi)... Seveda te ta ne nasiti zato pazi da na sladoled&cokolado ne zauzijes hrane v naslednjih 2h.

*3* Stevilo obrokov v tej Sloveniji!
...je zal se vedno tradicionalno pri trojki ceprav bi bilo potrebno jesti ves dan po malem. Recimo 5 obrokov. Zakaj? Ker en velik obrok ni enako kot dva ali trije po vsoti enako kaloricni in razporejeni po casu. Namrec, porabi se samo del obroka za trenutne potrebe telesa, zato se ostali del vedno vskladisci (telo skladisci za hude case). Ko smo lacni naredimo enako napako, namesto da se najemo zmerno nas obicajno stisne prevelika lakota saj je nas zelodec navajen vecjih obremenitev in raztezanj.
NASVET: Jejmo veckrat dnevno po malem. Energijsko tako dosezemo optimum pa se zelodec navajamo na manjse obremenitve. Ergo: scasoma nam veliki in tezki obroki sami po sebi ne bodo vec prijali.
NASVET II.: Jejte zajtrk saj z njim hujsate ceprav se slisi nelogicno. Zatom ker z jutranjim obrokom pospesite metabolizem in bo le ta dvignjen in visji ze nekaj ur pred malico ali kosilom. Pred zajtrkom popite tudi kozarec mlacne vode na tesce, da izplavite strupe iz telesa.

*4* Vsi vemo kako zdrav je sport ceprav ga nekateri ne marajo! Gibajmo se!
Kakorkoli vec gibanja pomeni tudi vec porabe energije. Kaj nekateri tretirate pod sport bi se lahko diskutiralo, vsekakor pa okopavanje solate in ciscenje stanovanja to ni saj je to le enostranska obremenitev, ki ne prediha telo v celoti in vas bolj utrudi kod sprosti. Ce niste sportna oseba je hoja najprimernejsa.
NASVET: Tek je dober samo z njim manj shujsate kot s hojo (ker je obicajno clovek zmozen dlje casa hodit kot tekat naokrog). Zakaj? Namrec spet ta glikogen v misicju. Pri samem gibanju se v nekaj sekundah porabi ATP, kreatin fosfat, v nekaj vec krvna glukoza...ki pa mora ostajati na nivoju, zato se pricne porabljati misicni glikogen iz katerega nastaja. Le ta potrebuje 20-30 min da se porabi v celoti in v prve pol ure sportnega udejstvovanja (ce tecemo nekje 20 min) se telo sploh ne pritakne mascob. Le te se pricnejo razgrajevati kasneje in glede na te podatke s sportom pricnemo "mascobno" hujsati sele po pol ure. Ce recimo si zazelite teka in hujsanja, hodite prve pol ure in kasneje se tecite, za tiste manj zagrete priporocam 1-2h intenzivne hoje. To pomeni da se preznojimo in zadihamo. Hoja v hrib je zakon. Vse ostalo je brezpredmetno (gledamo z vidika hujsanja in nabiranja telesne kondicije)...

*5* Hujsam tako da nic ne pijem!
Kaksna napaka. S hidracijo telesa bolj hujsate. Pa se strupe izplavljate iz telesa. Znan je primer ameriskih gospodinj iz 60-tih let, ki so hujsale beljakovinsko (s pomocjo zelatine) in so cim manj pile vodo. Rezultat je bil okvara jeter in mozgan zradi visoke konc. amoniaka, ki nastaja pri razgradnji proteinov.
NASVET: Pijte cim vec tekocine. Voda je No.1!!! Pijte 2-3l dnevno. Uzivajte tudi cim manj soli, saj sol vlece nase vodo in dodatno obremenjuje srce in ledvica. Taksna "slana" hidracija je skodljiva.


To je karseda nakratko. Ce so kaksna ? vam lahko odg. LP

PS (za pojasnilo, ne za samohvalo!): Sam sem vegetarijanec in sport fanatik. Na fitnesu dvignem bench press 130-140kg, serijo po 6 potiskov, kljub nemesni hrani!
meditation liberation

#12 cosma

cosma
  • D član
  • Št. objav: 5 694

Objavljeno: 5. junij 2004, 07:53

:palec: ful faca
Jas te mam tak rada
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

#13 Gost_sanjalica_*

Gost_sanjalica_*
  • Gost

Objavljeno: 5. junij 2004, 08:18

Samo...upam, da lahko stanetovo sol uživamo :D :D :D
Drugače bo res rompompom na tem forumu...

En pravi ne soli... x^x
Drug pravi da sol.... x^x

Jauuu kukulele....dobro da imam idelano postavo in ne rabim ne enega, ne drugega.... x;)x


(sicer pa resno: za napisano :palec: , saj veš, mi formuska mularija nikoli nismo resni x:o)x )

#14 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. junij 2004, 09:37

Zelo dobro, POwerslave :palec: - le da manjka se kaksna opcija - jaz nisem mogla nobene oznacit - pa SEM hujsala (in shujsala)...
Tezko napisem - 'kadar je to potrebno' - ker ni cisto res, samo delno... Enkrat je pac bilo 'potrebno' samo, ce oznacim efektivno, kadar je potrebno, lahko pomeni tudi to, da veckrat se debelim in potem shujsam. xDDx

Sicer pa imamo rpecej tem o hujsanju (samo res da ne tako - v obliki ankete, ravno zato pa je skoda, ce ze delas anketo, da ni se kaksna opcija).
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#15 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 5. junij 2004, 09:47

Tema je samo odg. ker sem videl da razpravljate o nekih dietah v drugi temi... Namrec vse se vrti okrog biokemije in ne okrog pompa raznih inovatorjev teh ali drugih za cloveski okus in navade pogosto nagravznih diet. Splosne smernice so med zdravniki, nutricionisti, fitness ekspertih po svetu med seboj enake. Razlike obstajajo samo med dietami (razlicna zivila in razmerja hranil), ki so pomembne iz teh in onih razlogov (razne bolezni, pridobivanje misicne mase sportnika, vzdrzljivostni sporti, prehrana dojencka, starca,...)

Glede soli 1x za vselej: Sol je tihi ubijalec (razen zdravilnih, kopalnih,...in njenega joda)! Konc. soli v telesu je s homeostazo tocno regulurana. Vsako odstopanje od fizioloske vrednosti pomeni spremembo v telesu. Clovek potrebuje 1g -3g soli/dnevno, ob naporih ko se znojimo seveda vec,...takrat je vecji primanjkljaj se ostalih elektrolitov poleg Na+, Cl-, se K+, Ca+, Mg+,....pijte izotonicne napitke ob vrocini in naporu. Sama voda je takrat premalo.
Kar se pa samega NaCl tice pa je tako, da povecana kolicina v telesu potegne nase tudi vec H2O (konc. kot smo omenili mora biti vedno enaka). Posledica je vecji volumen plazme, vecji napori srca (saj crpa vecjo kolicino), vecje poljnjenje zilja (povecan hidrostatski pritisk) in vecje izplavljanje skozi ledvica (sol in voda). Vse to je za organizem dolgorocno skodljivo...zato NE soli!

@Marsa: hm, tudi jaz sem dal svoj odg. v opcijo, hujsam efektivno kadar je potrebno pa nisem vec kot 2x hujsal. x;)x Ce bi dal opcijo "kot 1x" bi me lahko kateri spet okaral da je hujsal samo 2x v zivljenju in da on nima opcije, lahko bi dal se 3x, 4x 5x,...do kaksnih 10x. Kje je meja sem se pac subjektivno odlocil, ker ne zelim miljon opcij od katerih nekaj lahko sploh ne bi bilo oznacenih. Mislim da je kar Ok, nenazadnje je anketa anonimna in hujsati efektivno tudi pomeni, da si osvescen vsaj malo kako telo deluje in kako ohranjati zdravje. Cetudi je bilo to potrebno sam 1x v zivljenju, pa se to mogoce po koncu za zelodec napornih bozicno-novoletnih praznikov. xDDx

BTW: anketo sem dodal kar tako za popestritev. Glavna fora je da 1x za vselej se z biokemijskega, fizioloskega in prehrambenega vidika skupaj razcistimo in razjasnimo vse "skrivnosti" kaj pomeni jesti z glavo in uravnavati tezo in kaj stradati z naporom. LP x:)x
meditation liberation

#16 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 5. junij 2004, 09:58

*1* Najvecjo napako delamo, ce hujsamo tako da nic ne jemo!
S tem ne nadomescamo same glukoze v krvi, ki NE MORE nastajati iz mascevja. To vlogo prevzame misicni in jetrni glikogen ter po 12h se razgradnja samega misicnega tkiva (proteini razpadejo na aminokisline te pa v glukozo). Po ponovnem zauzitju obroka se obnovi samo glikogen, ki dodatno nase povlece vodo in navidezno smo se bolj debeli. (Odg. zakaj po dieti pridobimo dodatne kg)

Tole je res zelo zanimivo; ravno zadnjic je ena na fitnesu razlagala, kako je hujsala (po neki uveljavljeni dieti) nekaj mesecev in ko ni nic shujsala in je sla k zdravniku, ces, kako to in ali je kaj narobe z njo, je izvedela point: PREMALO je jedla! (po domace - organizem misli, da je vojna in pedencka, shranjuje, itd.)
Je rekla, da se je skoraj zjokala, ko se je malo manj kot jabolkom ze odrekala - ces, ker ipak imajo nekaj kalorij. x!x

Tumach, a ne? xDDx :sori:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 5. junij 2004, 13:20

Glede soli 1x za vselej: Sol je tihi ubijalec (razen zdravilnih, kopalnih,...in njenega joda)! Konc. soli v telesu je s homeostazo tocno regulurana. Vsako odstopanje od fizioloske vrednosti pomeni spremembo v telesu. Clovek potrebuje 1g -3g soli/dnevno, ob naporih ko se znojimo seveda vec,...takrat je vecji primanjkljaj se ostalih elektrolitov poleg Na+, Cl-, se K+, Ca+, Mg+,....pijte izotonicne napitke ob vrocini in naporu. Sama voda je takrat premalo.
Kar se pa samega NaCl tice pa je tako, da povecana kolicina v telesu potegne nase tudi vec H2O (konc. kot smo omenili mora biti vedno enaka). Posledica je vecji volumen plazme, vecji napori srca (saj crpa vecjo kolicino), vecje poljnjenje zilja (povecan hidrostatski pritisk) in vecje izplavljanje skozi ledvica (sol in voda). Vse to je za organizem dolgorocno skodljivo...zato NE soli!

Power, enkrat za vselej, ti si Buda x:Dx :palec:

#18 doc_zenith

doc_zenith
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 51

Objavljeno: 5. junij 2004, 13:42

lepo si to napisal... Tudi jaz se trudim nekako tako pojasniti te stvari...

Js sem tut vegetarjanec že 15 let. Bencha nimam velik mam pa počepa 180 kg xDDx
[FONT=Geneva]Pes brez glave nima face !

#19 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 5. junij 2004, 13:56

Hvala, doc :8):

#20 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 5. junij 2004, 21:23

Nisem Buda...vseeno hvala.

Doc ti pa dvignes veliko ce tako izgledas kot na sliki xDDx
meditation liberation

#21 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. junij 2004, 10:52

Powerslave - kaj pa, ce je to, kar je 'zdravi jedilnik', za nekoga preprosto prevec?
Recimo ce nisi lacen, si zdrav in imas konstantno kil (recimo na 170 - cca 55 kg, kar pa ni tako malo, kot se slisi, ker sem drobne konstitucije oz. imam 'lahke kosti' in nisem tako suha, kot bi pomislil ob temle podatku) - ali je tudi 'potrebno' toliko jesti?
ker jaz pravzaprav zelo malo jem.
nekoc ko sem bila pri zdravnici oz. so mi izmerili vse tole, cesa mi primanjkuje, mascobe itd., me je presenetilo, ko mi je svetovala, naj uzivam VEC ogljikovih hidratov...
Ali mislis, da je to zaradi zivljenjskega stila? ker preprosto toliko 'pokurim'?
Ker vedno sem se prehranjevala po sistemu - kar mi zadisi, doslej se je obneslo...
vendar ko malo gledam vse tole, ugotavljam, da pravzaprav zelo malo jem...
Hmm, morda ima kako zvezo, da glede na to, da malo, da mi nekako dishi hrana, bogata s kalijem, npr. shizim na paradajz?

p.s. kaj so to benchi? :8):
jaz tudi hodim na fitnes, pa ne vem, kaj je to...
Ampak jaz imam metodo - 10 ali 15 kg (roke, recimo 'metuljcek') ali 20, 25 kg (noge) in 36 ponovitev (namesto 20 kg oz. 40 in 10 ponovitev)...
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#22 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. junij 2004, 11:01

Se nekaj: kaj tocno vsebuje izotonicni napitek oz. ali poves kaksen recept lahko?
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#23 powerslave

powerslave
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 6. junij 2004, 11:24

@Marsa:

Pri zdravem jedilniku si spregedala za rekreativca. Ce pa hodis redno na fitness in ti je to prevec si sama skalkuliraj da ti bo prav. Za nekatere je ta jedilnik premalo in je prevec pust. Za nekatere je preobsezen, je namrec prirejen na povprecje (kot vse taksne zadeve). BMR (mirovni bazalni metabolizem) pri ljudeh zelo variira. Je lep primer moj studijski cimer, ki je pojedel toliko kot jaz. Sam je ob enakih obrokih in kolicinah ostal na enaki tezi, medtem ko sem se jaz zredil za 5 kg v enem letu!!! Poslusaj svoj organizem.
Jej veckrat dnevno in se ne sekiraj za telesno tezo, ker menim da si lahko srecna v svojem telesu. Moja deklica ima 166cm in 53kg pa se mi zdi ravno prav. To pa zato, ker zivi zdravo in ima kvalitetno telesno maso (razmerje misicje : mascevju). Ce je tako pri tebi je potem ok. Nezdravo se mi pa zdi suha ali vitka postava, ki nima misic (recimo nekatere shirane manekenke) in se ze na dalec vidi, da tisto malo kaj je na telesu sploh ni cvrsto. Da ne bo izgledalo kot da kompliciram, toda pri eni suhljati manekenki je tisto malo muskulature premalo za dobro telesno zdravje. Je pa res da se nekaterim na postavi ne vidi, cetudi trenirajo redno oz. imajo dobro telesno kondicijo. Nenazadnje je najbolj pomembno kako se clovek pocuti. Koliko zivljenjske energije ima v sebi. Nekaterim pase vec, nekaterim manj rekreacije, ni pa organizma ki se naj ne bi rekreiral vsaj malo.

Bench je klopca na katero se ulezes in potiskas navpicno gor stango z utezmi. Delajo predvsem prsne misice (m.pectoralis), tudi triceps, hrbet, ramena...
Podobno vajo izvajas tudi na "metuljcku" saj je gib podoben, le da tam tricepsi ne delajo (ker ne dela podlaket). Na metuljcku najbolj razgibas prsne misice in sprednji del ramen.
Kje delas 36 ponovitev nisem najbolje razbral. Vsekakor je to prevec. Pri 6-10 ponovitvah delajo predvsem bela misicna vlakna, od 10 naprej pa rdeca. Priporoceno zate je ne vec kot 15 ponovitev v eni seriji, delaj 3-5 serij za eno vajo. In 2-3 vaje za 1 izolirano misicno skupino. Takrat je efekt za oblikovanje postave najboljsi. Ce si zelis izboljsati samo kondicijo (se bolj aerobne vaje) se raje loti tekalne steze, steperja ali kolesa. Telo se tu bolje prediha.

Pri izotonicnem napitku nisem hotel delati reklam za razne Isostarje, Gatorade ipd... Ti napitki imajo konc. elektrolitov tocno taksne kot so primerne telesu. Pijemo jih ob zmernih do hudih telesnih obremenitvah in ob veliki vrocini saj odzejajo neprimerno bolje kot sama voda. Ko sem bil na obisku v Teksasu 2 leti nazaj in je bila vlaga skoraj 100% in temp vedno med 35-40°C je Gatorade reseval moje vedno izsuseno grlo. Drugace pa na fitnesu spijem od 1-1,5l vode.
meditation liberation

#24 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 6. junij 2004, 11:32

O, super, najlepsa hvala za tvoj izcrpni odgovor. x:Xx :vio:

Aha... saj sem si predsatavljala tako, samo potem pa me je zmedlo (no, saj v bistvu ni spet tako obsezen tvoj navedeni jedilnik).

Fitnes:
Najprej grem za 12 minut laufat ali na steper (ali pa laufat IN na steper) - potem delam vaje v stoje (trikotnike in druge stretching vaje), potem grem delat trebusnjake (36 x 3 - s pavzami)... Potem grem se malo na blazine, kjer spet stretcham - v leze ali sede.
Potem grem pa sele na 'mashine'. xDDx
Metuljcek - 3 x 12 ponovitev (s pavzicami) na 10 kg.
Potem delam izmenicno za noge (20 kg), tole - tale bench pa delam samo kakih 10 kg - 3 ponovitve po 12.
Tako da se priblizno pol casa 'ogrevam' in pol casa sem na fintes napravah - to mi najbolj sede.
Ma v bistvu nocem oblikovati postave - no, dobro, odvec mi ni, pac pa to ni point. Hocem bit fit in imeti 'nekaj mishic' (ker mi je tako nekoc svetoval kiropraktik - ces da super, imam suhe noge in dobre in vse, da pa ne bi skodilo se kaj mishic - kar se mi je zdelo smiselno, saj hrbtenica, ce je samo kost, je jasno bolj obremenjena, kot ce je gor se kaka mishica. xDDx).
Nekoc sem se pa zredila (ko sem hodila na fintes) in prevec 'nabildala' - zdaj sem si pa vzpostavila takle nacin vadbe - mi kar ustreza.

Aha - torej 'izotonicnega' napitka si ne mores sam pripravit? :8):
Ni dovolj recimo, da si v cedevito dam malo limone in par zrnc soli?

Spijem priblizno 0.5 - 1l vode (ali cedevite) na en fitnes (vadim pribl. 1 uro in cetrt).
*Pred tem (se doma) spijem 3 deci mlacne vode (tudi zato, da grem pred fitnesom se na wc x:Ix). :8):

Hvala ti se enkrat. xcivx x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#25 doc_zenith

doc_zenith
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 51

Objavljeno: 6. junij 2004, 11:41

Izotonični napitek ti pove kakšna mešanica nekega napitka in vode si zmešala. Izotonični napitek naj bi bil podobna mešanica kot fiziološka razstopina in zato naj bi imel najboljšo resorbicojo. Torej je hipotonični napitek mešanica, ki je bolj razrečena z vodo. Hipertonični napitek je pa tist ko je bolj gost.

Kako se naredi? Takšni napitki imajo poleg različnih ogljikovih hidratov (maltodekstrin, glukzo, fruktozo...) še elektrolite , različne soli itd... Mislim da ni pametno, da bi takšne napitke mešal sam. Te napitki so zelo poceni. Predlagam ti TOLE. Tole naprimer ne porabiš v enem letu. Če pogledaš glede na sestavine je cenejši kot cedevita.
[FONT=Geneva]Pes brez glave nima face !




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0