Naše prehranjevalne pregrehe
#1
Objavljeno: 14. julij 2002, 01:00
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#2
Objavljeno: 14. julij 2002, 01:00
In majoneza.
;|
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#3
Objavljeno: 14. julij 2002, 01:00
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#4
Objavljeno: 14. julij 2002, 01:00
#5
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
(*bravo naši)...
Ko pa sem še pila te -cole, sem pila Pepsi.
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#6
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
#7
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
Košpice!!! )))
Poznam - "rana" na jeziku od soli! )))))))
V Beogradu sem jih kupila na vsakem vogalu, kupovali smo jih v Maxiju po 10 paketkov...
Vendar je narobe z njimi samo to, da so (preveč) slane - sicer je to zelo koristna zadeva - izjemno dobro pa delujejo semena buče na ledvica.
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#8
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
Lep nasmejan dan ti želim
http://www.lunin.net...um/blog/mavlica
#9
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
Raffaelo in Kinder bueno.
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#10
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
#11
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
Kadar sem potrta, pa nimam na zalogi
čokolade, se lotim nutelle ........
Če je hudo, pojem tudi cel kozarec.
A ker to priznam, mi je pol odpuščeno.
Kaj ne da?
#12
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
raje sir glancam´,res. Meni sir je strast. dimljen in samostanski:)
pokowc
#13
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
Ja - dimljen je res mega.
Sicer pa imam rada zrele in slane in okusne, močne sire - teh "sirotk", ki so zdaj, ki jih prodajajo kot sir, ne maram - to sploh ni sir! ;)
Sem pa včasih oboževala plesnivca, zdaj pa se mi je uprl - tako edinole bela plesen - brie ipd., camembert etc..
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#14
Objavljeno: 15. julij 2002, 01:00
quote:
nimam jih, vsemu se zlahka uprem, preneham, odvadim.
respa, da vcasih piskoti zmanjkajo prehitro.
ce so scokolado toliko bolj ;|
zakaj: ker vcasih sem rabiv jang hrano, zapeceno, mocno hrano, ki
nabije z energijo! sladkor je pozivilo, etc.. zato torej.
drugi mozni razlog je, da nam lahko primanjkuje dolocenega
minerala in toliko casa iscemo ustrezno, jemo, da potesimo
potrebo, kar pa ni pravilo. lahko je tudi obratno.
telo reagira kakor, da smo lacni, oz. nam daje zeljo po
hranjenju, ceprav smo jedli prevec. lahko ze samo zaradi
1 samcatega primanjklaja nekega mineralcka. primer:
Zaradi prinkljaja neke esencialne mascobice s katero se hrani
rozenica v ocesu so reakcije, da je pri nekaterih starejsih
moskih mozna lazja oblika sizofrenije, pri otrocih pa se kaze,
da so nemirni oz. so tesko na enem mestu...??. -menda. oz. kakor
so mi povedali.??
Kitajci menda veliko utemeljujejo skozi teorijo ravnovesja
moskega in zenskega principa v telesu, kar vodi tudi v primerno
kombinacijo jin&jang prehrane. nekateri potrebujejo ene vec kakor druge.
Odvisno od posameznika, dela, obdobja, etc...cela veriga...
Dihanje, pitje zadostne kolicine vode, pretok energije-gibanje,
raznovrstna prehrana, kvalitetna hrana, meditacija, lunin.net
...menda pomagajo!
majoneza;
jajca: so menda 1 izmed zivil iz katerega premore telo dobiti
pribl. 48% kvalitetnih beljakovin; torej taksnih, ki preidejo v
misice in jih hranijo. Menda tudi jetra. Mleko menda le 17% in
soja 18%. Torej anabolicni in katabolicni proces:
Eden gradi misicno maso, hrani misice, druge ne:
---------
Zaužite beljakovine se v prebavi razgradijo na aminokisline,
ki jih telo absorbira skozi stene tankega črevesa. Organizem jih
nato lahko uporabi bodisi za anabolizem (izgrajevalno presnovo)
ali za katabolizem (razgrajevalno presnovo).
Če se beljakovine iz hrane presnavljajo anabolično, delujejo v organizmu kot predstopnje proteinske biosinteze in se zato spreminjajo v sestavljene telesne beljakovine. Pri anabolični presnovi aminokisline ne sproščajo dušika (odpadnih produktov presnove) in prav tako ne energije.
Delež anabolno presnovljenih aminokislin merimo z odstotkom NNU (Net Nitrogen Utilization - neto izkoristek dušika). Dušik je bistvena sestavina beljakovin, zato njihov izkoristek lahko merimo po izkoristku dušika v njih. Večina prehrambenih virov beljakovin ima NNU le 30-38 %. Najvišji NNU med beljakovinskimi živili imajo kokošja jajca, in sicer 48 %. To pomeni, da bo 48 % vseh aminokislin, pridobljenih iz kokošjega jajca, gradilo nove celice, 52 % pa se bo razkrojilo; pri tem se bodo sproščali energija in dušični odpadki. Kazein (v mleku), žito in soja zagotavljajo le 17 % NNU.
Prav pri jajcih je morda najbolj vidno, kako pomembno je, da pojemo hrano tako, kot je proizvedena v naravi. Če ločimo rumenjak od beljaka, ima rumenjak le 18 % NNU, beljak pa le 17 % NNU, skupaj pa imata, kot rečeno, kar 48 % NNU.
Kot bomo videli v nadaljevanju, je po mnenju dr. Luca-Morettija zelo pomembno spoznanje o NNU živil. Novo prehrambeno spoznanje je torej naslednje: Čim manj energije se sprošča pri presnovi beljakovine, tem večja je stopnja neto koristnosti dušika. Preprosto rečeno, čim bolj je beljakovina hranljiva (koristno uporabljiva v izgradnji celic), MANJŠA bo količina sproščenih kalorij in strupov - in narobe. Bolj kot je protein hranljiv, manjša bo količina kalorij in strupov. Z MAP-om pa 99% aminokislin sledi anabolični poti, gradi nove celice in obenem NIMA kalorij.
Znanstveno je potrjena tudi misel, da je z vidika presnove beljakovin problematična sleherna vrsta naravnih živil. Seveda je potrebno skrbeti za zdravje s čim bolj kvalitetno, biološko pridelano hrano. A zdi se, da tudi z največjo skrbjo za naravno prehrano ne razrešimo povsem problema presnove beljakovin. Vsak naravni vir beljakovin ima veliko dušičnih odpadkov. Tako smo pri prehrani pred večno dilemo: če uživamo dovolj beljakovinskih virov, se soočamo z veliko odpadnimi toksičnimi snovmi, če se jim izogibamo, pa smo praviloma beljakovinsko podhranjeni.
September, 2001
Gradivo pripravil Iztok Ostan v sodelovanju z Alberto Ostan
in Boženo Ambrozius.
Poslovenjenje uporabljenih gradiv: Nevenka Koprivnik
-------
MAP in psiha
Običajno menimo, da so beljakovite potrebne za fizično moč in količino misic. Toda pomen beljakovin je mnogo sirsi in vsestranski. Mislim, da bomo s časom in uporabo MAP - netoksičnih beljakovin - vedno bolj cenili pomen pravih beljakovin.
Vse kar počne nas organizem, počnejo celice. Sleherna aktivnost v njih pa poteka le toliko, kolikor jo opravijo beljakovine. Beljakovine so nas edini "stroj" v celicah: vsi encimi, vsi hormoni so beljakovine... (hormoni imajo sporočilno, informacijsko funkcijo). Če zelimo, da se nas organizem pravilno odzove tudi v psihičnem smislu na drazljaje iz okolja, da miselni procesi dobro potekajo, da prenesemo obremenitve (psihične...), moramo imeti celice, ki so sposobne opravljati več kemičnih reakcij, ki se sprosajo pri psihičnih procesih. Taka kemična rekacija pomeni, da se kar nekaj beljakovin (encimov, hormonov...) v miselnih procesih, v stresnih situacijah "skuri" (oksidira), nepopravljivo pokvari. Telo jim mora zato nadomestiti - tako kot mora nadomestiti misične celice pri fizičnem naporu.
Za tako obnovo ni nič boljsega kot MAP, ki nima toksičnih odpadkov, s katerimi bi se telo ukvarjalo in ga zelo obremenjujejo. Če bi jedli navadne beljakovine pred psihično obremenitvijo, bi bilo nespamentno saj smo na primer po obroku mesa psihično manj sposobni, lenobni (siesta). Z MAP pa te negativnosti ni. Mislim, da nastaja z MAP revolucija tudi pri razvoju psihičnih sposobnosti ljudi.
Za dobro psiho pa ni dovolj le MAP. Potrebujemo minerale (ti so encimski kofaktorji, in sploh omogočajo delo encimov). Potrebujemo esencialne masčobne kisline, ki tvorijo večino mozganov in zivčnih celic (ProFiber EFA). Potrebujemo vitamine in druge antioksidante (Active-H), ker se pri psihični procesih tvori ogromno prostih radikalov.
Skratka potrebujemo popolno hrano (...) oz. njihove naravne variante.
mag. Iztok Ostan
---------
Vec na strani: http://www.angelfire...v_ProShape.html
oz.: http://gohslovenia.cjb.net
l.p.
#15
Objavljeno: 16. julij 2002, 01:00
Seveda - jem zelo malo in je dobro, če si privoščim hranljive snovi.
Tudi sol je čisto okej - saj v bistvu (več) ne pretiravam - rada imam slane okuse, kot ima nekdo sladke - to je vse...
Poleg tega se recimo poleti veliko potimo, pa tako izgubljamo dragocene rudninske snovi.
Sir, čokoladka etc... je tudi povsem NORMALNO, da mi zadiši.
Ko recimo kaj pomembnega pišem (kakšen članek ali napoved ali kaj), ali ko narišem sliko, mi zelo paše čokolada (ker sem porabila ogromno energije).
In tako dalje...
Zelo rada imam npr. tudi olivno olje - in zdaj se bo morda našel nekdo, ki mi bo solil pamet, ko bo videl, da si ga polivam npr. po krompirju, češ, kako ni zdravo mastno.
Meni pa, ki tako malo jem, olivno olje ravno da potrebne in manjkajoče snovi.
Marsa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso
Picasso
#16
Objavljeno: 16. julij 2002, 01:00
za sladico pa blejsko kremšnito:)
pokowc
#17
Objavljeno: 16. julij 2002, 01:00
jas sem si tudi kupiv tisto majonezo z manj mascobe...
-pase vcasih.
jajca pa sem si raje kupil na bio stojnico, ker so dosti boljsa,
domaca. Prav tako je z sirom, ceprav ga ne jem vec kaj dosti.
Zadnje case sem si kupoval tisti mlecni napitek, (???), ko so
stiri majcene flaske skupaj... in vcasih prav pase po fizicni
aktivnosti. Pa se prebavo izboljsuje.
Vcasih mi je godel tudi kaksen dober zavitek (jabolcni, sirov,
visnje).
Se prav zanimivo se mi zdi, da sem imel velikokrat obdobja, ko
sem uzival predvsem 1 sadez skoraj vsak dan (grenivke ali
pomarance)... in 95% mi je tisti sadez godel vsak dan.
Hkrati sem v nekem obdobju poslusal samo en bend in se nikakor
navelicav ??? Le kaksna je povezava? ceje? Morda premik skupne tocke,
ali sprememba nekega nivoja v auri? Kot, da sem se nekako drzal
nekega utecenega zivljenja, dokler se ni zgodila sprememba...
nakr se je spremenil nacin prehranjevanja ali celo poslusanje
dolocene vrste glasbe ali benda bolj kot ostale.
Povezujem tudi z sanjami;
Namrec menda, ce zelimo ponoviti dolocene sanje, se postavimo tocno
v isti polozaj telesa kakor smo bili v zeljenih sanjah. Kakor so mi
povedali. Seveda sem tudi izprobal; recimo, da sem ponoci vstal,
sel na wc, se zavedal kaj sem sanjal, se ponovno vlegev in se zavestno
postavil v isti polozaj ter usmeriv pozornost, da sanjam ponovno
tisto kar sem prej in vcasih se je bilo potrebno potruditi. Kar je
verjetno odvisno tudi tega, kako mocno smo se zbudili oz. na katerem
nivoju se nahajamo (theta, alfa, beta, etc...)
Sdaj pa v temi prehranjevanje pisem o sanjah :|
Ali kdo sanja hrano, prehranjevanje?
#18
Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00
tudi s sladkarijami (všeč mi je rafaelo, ampak je tako drag
Pa gazirane pijače tudi. Od teh imam najraje Colo.
#19
Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00
andrej
#20
Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00
Včasih mi neznansko zapaše sirov burek.
#21
Objavljeno: 19. julij 2002, 01:00
pokowc
#22
Objavljeno: 20. julij 2002, 01:00
#24
Objavljeno: 21. julij 2002, 01:00
quote:
quote:
sreca ali nesreca
Sreca, sreca. Nesreca bi bila da vsak dan jem to zvrst hrane.
#25
Objavljeno: 31. julij 2002, 01:00
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0