Omaka z artičokami
Ključne besede: nemesna jed
Izvorno ime: Penne with Artichokes
Vloga: obilna jed
Zahtevnost: zmerno
Poleg postrežemo:
parmezan
Za število oseb: 4
Sestavine:
artičoke (12)
limona (1)
olivno olje
čebula (1)
česen (4 stroki)
suho belo vino (1 dl)
paradižniki (6)
timijan
sol
paprika v prahu
peteršilj
Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 45 minut
Priprava:
Artičoke prirežemo centimeter pod vrhom, odstranimo zunanje zelene liste in odrežemo temno zeleni del pri dnu. Tako očiščene artičoke razdelimo na četrtine in jih dobro namažemo z limoninim sokom.
Segrejemo dve žlici olivnega olja in na njem dušimo artičoke, da zlato zarumenijo.
V ponev dodamo drobno nasekljano čebulo in na tanke lističe narezan česen. Ob mešanju vse skupaj na srednji temperaturi dušimo, dokler se sestavine ne zmehčajo. Prilijemo vino in malce pokuhamo.
Dodamo olupljene in narezane paradižnike, pol decilitra vode in pol žličke zdrobljenega suhega timijana. Pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo približno pol ure, oziroma da se sestavine povsem zmehčajo. Občasno pomešamo.
Na koncu jed po okusu začinimo s soljo in papriko ter odkrito kuhamo, da se primerno ne zgosti. Omaki po okusu primešamo nasekljan peteršilj.
Opombe:
Najprimernejše testenine za to omako so rigatoni -- votle, kratke rebraste
DOBER TEK
OMAKE
Avtor teme:
crocuta
, 3. nov 2006, 21:16
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0