Olja - rastlinska bolj zdrava jedilna olja
#26
Objavljeno: 19. september 2007, 21:21
Petek, 28. 9. in sobota, 29. 9. 2007: Olja iz oljarice Fandler
V Kalčku BTC vam bomo naslednji petek, 28. septembra (od 16. do 20. ure) in
soboto 29. septembra (od 10. do 16. ure), predstavili olja, ki jih v
oljarici Fandler <http://www.fandler.at> pridobivajo s posebno tehnologijo
hladnega stiskanja, da ohranijo svojo naravno sestavo. Gospod Martin Spaeth,
ki o teh oljih in njihovih lastnostih ve resnično zelo veliko, vam jih bo z
veseljem predstavil in odgovoril na vaša vprašanja, o odličnosti teh olj pa
se boste lahko sami prepričali, ko jih boste pokusili.
Olja pridobivajo v treh korakih: najprej segrejejo semena ali plodove,
vendar le toliko, da voda, ki jo vsebujejo semena oz. plodovi, izhlapi,
dragocene sestavine pa se ne izgubijo ali poškodujejo. Semena oziroma
plodove nato hladno stisnejo v preši in potem pustijo počivati v sodih,
dokler se na dnu ne umiri usedlina. Na ta način filtracija ni potrebna. Tako
izdelajo visoko kakovostna olja, ki ohranijo nespremenjene maščobe,
vitamine, minerale in lecitin.
Večina olj iz oljarice Fandler je preverjeno ekološko pridelanih. Izbirate
lahko med res veliko različnimi olji: sezamovo in arašidovo olje (ki sta
primerna za peko in cvrtje, ker vsebujeta velik odstotek nasičenih maščobnih
kislin iz katerih ne morejo nastati trans maščobne kisline, ki nastajajo pri
segrevanju nenasičenih maščobnih kislin) in oljčno, sončnično, laneno,
orehovo, lešnikovo, bučno, mandljevo, konopljino in olja iz makovih semen
(teh pa pri pripravi živil raje ne segrevajmo).
#27
Objavljeno: 20. september 2007, 07:36
zdej reva sploh ne vem kater izraz uporabljat, pa vsakič za vsak slučaj omenim kar oba (ker veljata oba, zihr je ipak zihr)
Free, super za obvestilo
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#28
Objavljeno: 28. september 2007, 07:52
No ja....drugače pa pri nas največ porabimo olivnega in sezamovega. Pa bučno mi paše čez kakšno fižolovo solatko .
#29
Objavljeno: 28. september 2007, 18:11
No ja....zanima me, če kdo od vas to uporablja in v kakšne namene. Menda je učinkovito za glajenje gubic ..itd.
#30
Objavljeno: 28. september 2007, 20:24
#31
Objavljeno: 3. oktober 2007, 13:54
Cena je res strašna, ampak moja radovednost ne pozna meja, tako da si nisem mogla kaj, da ne bi .
Zdaj si ga mešam(kakšno kapljico) v kremo, ki že itak vsebuje to olje...pa da vidim, če bom kakšno gubo polikala .
#32
Objavljeno: 9. marec 2008, 23:24
matr sem se namučila, da bi našla kaj o kokosovi masti
A je kdo ga uporabljal, pri čem?? A torej čisto namesto vsega drugega olja, če sem prav razumela freeja. No jaz sem zadnjič kupila kar 5 vrečk firma EDEN (natur pur, se mi zdi v Sparu), gor sicer piše za peko, cvrtje kuho, ampak nekako nekaj čakam, da to sprobam...
mogoče ma ne vem,
na sri lanki samo to uporabljajo, in tam je zelo intenziven vonj po tem olju (zaprašene, umazane ulie v mestih potem pa ta omamen vonj- vsaj meni...),
tu pa berem, da je brez vonja..
#33
Objavljeno: 10. marec 2008, 10:04
Sem sprobala kokosovo mast pa mi ni čist všeč za v vok.. preveč... vodena je .. ful se hitro vpije v hrano in ne naredi filtra mastnega po posodi, tako da se vse začne žgat... v teflonu gre fajn, ja, sam za vok mi pa ni... al bi je pa ful več morala dat, kar pa pol spet ni po mojem okusu...
sem pa zadnjič sojine polpete cvrla v kokosovi.. fajn... (bi blo še boljš, če jih ne bi predolg not pustila in zažgala )
#34
Objavljeno: 10. marec 2008, 10:11
#35
Objavljeno: 10. marec 2008, 10:30
sam vseen poskusi s kokosovo, je verjetno tud od voka odvisno kako deluje...
#37
Objavljeno: 10. marec 2008, 11:20
VABILO NA DOGODEK:
Petek, 28. 9. in sobota, 29. 9. 2007: Olja iz oljarice Fandler[color=#ff8c00]
Izbirate
lahko med res veliko različnimi olji: sezamovo in arašidovo olje (ki sta
primerna za peko in cvrtje, ker vsebujeta velik odstotek nasičenih maščobnih
kislin iz katerih ne morejo nastati trans maščobne kisline, ki nastajajo pri
segrevanju nenasičenih maščobnih kislin)
#38
Objavljeno: 10. marec 2008, 11:47
ma nič se na olja ne spoznm,
smo pa zadnjič dobili eno fajn knjigco, z naslovom -olja in kisi(dumontov lleksikon)
ampak sem tko lena da sem samo slikce pregledala in rajštle vprašam
eeej kva vse obstaja od olj in kisov sam glej in se čudi
#39
Objavljeno: 10. marec 2008, 11:50
to je prava OGABA!!!!!Arganovo olje....nek poseben okus. Mogoče spominja na kakšne oreščke.
Cena je res strašna, ampak moja radovednost ne pozna meja, tako da si nisem mogla kaj, da ne bi .
Zdaj si ga mešam(kakšno kapljico) v kremo, ki že itak vsebuje to olje...pa da vidim, če bom kakšno gubo polikala .
Sm si neky cajta nazaj kupila nepraženo (tj svetlo) arganovo olje. Hvala bogu sam pol deci
odprem, povoham in se skor onesvestim od strahotnega smradu! Olje smrdi po kozjih drekcih (bobkih) in tut, če ne bi vedla postopka pridelave, bi po vonju sodeč zanesljivo ugotovila
jp, moi, moiUFUF
matr sem se namučila, da bi našla kaj o kokosovi masti
A je kdo ga uporabljal, pri čem?? A torej čisto namesto vsega drugega olja, če sem prav razumela freeja. No jaz sem zadnjič kupila kar 5 vrečk firma EDEN (natur pur, se mi zdi v Sparu), gor sicer piše za peko, cvrtje kuho, ampak nekako nekaj čakam, da to sprobam...
mogoče ma ne vem,
na sri lanki samo to uporabljajo, in tam je zelo intenziven vonj po tem olju (zaprašene, umazane ulie v mestih potem pa ta omamen vonj- vsaj meni...),
tu pa berem, da je brez vonja..
kokosova mast/olje (olje rata na sobni temp.) je BREZ vonja in BREZ okusa.
Jst sm jo sprobala, sam men ni všeč sem pa z njo kuhala in pekla. Cvrla pa nisem
Aja, pa namazala sem se z njo. Pa mi tut ni bla kej prewč všeč (ne diši ). Tko da sm jo pol fliknila preč.
JA.OK, kaj pol sezamovo je primerno za pečt (vok) ali ne?
Sem sprobala kokosovo mast pa mi ni čist všeč za v vok.. preveč... vodena je .. ful se hitro vpije v hrano in ne naredi filtra mastnega po posodi, tako da se vse začne žgat... v teflonu gre fajn, ja, sam za vok mi pa ni... al bi je pa ful več morala dat, kar pa pol spet ni po mojem okusu...
sem pa zadnjič sojine polpete cvrla v kokosovi.. fajn... (bi blo še boljš, če jih ne bi predolg not pustila in zažgala )
Enako dobro oz. še boljše je arašidovo olje.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#40
Objavljeno: 10. marec 2008, 12:17
bi si vseeno drznila vprašat,
a ma kake veze arašidovo olje s tem, da so arašidovi oreščki eni od najslabših za zdravje (moja prijateljica je razikovalka na onkotu pa mi je mal o tem govorila...)
h?
#41
Objavljeno: 10. marec 2008, 12:22
****
nimam pojma, sam zadnje cajte jih nekam veliko poglodam - da joški bl rastejo
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#42
Objavljeno: 10. marec 2008, 12:38
#43
Objavljeno: 10. marec 2008, 12:58
menda tud brazilskih ni prevečnaenkrat za pojest
ma jsm tko baba reklababa kazala
#44
Objavljeno: 11. marec 2008, 01:54
-----------------------------------------
KOKOSOVA MAST, olje
Kot nasičena maščoba je kokosovo olje z vidika edinstvene sestave in izjemno širokim spektrom uporabe dokaj različno od ostalih naravnih olj oziroma maščob. Kokosovo olje vsebuje v veliki večini srednjeverižne maščobne kisline. Ne vsebuje pa nevarnih trans-maščob.
Današnje raziskave in publikacije vedno bolj poudarjajo, da so lahko vse vrste maščob koristne (ali pa škodljive) za zdravje, odvisno od vrste in zaužitih količin. Edine »slabe« maščobe so v resnici »trans-maščobe« oziroma procesirane maščobe. Tudi vse nasičene maščobe niso enake. Nekatere nasičene oz. esencialne maščobe so celo nujno potrebne za zdravje.
Srednje verižne maščobe kokosovega olja ne krožijo po krvnem obtoku, temveč se presnovijo neposredno v jetra, kjer se takoj spremenijo v energijo. Se ne kopičijo v celicah kot maščoba, ter tako pripomorejo k zniževanju telesne teže ker pospešujejo metabolizem. Zato se lahko ekstra deviško kokosovo olje uporablja tudi kot funkcionalna hrana za športnike.
Ekstra deviško kokosovo olje je ravno zaradi svoje nasičenosti izjemno stabilno pri visokih temperaturah. Pri cvrtju raznih jedi na kokosovem olju je torej samo olje dosti bolj obstojno in trajno kot druga rastlinska olja, ter se ga lahko brez skrbi uporablja večkrat, saj pri segrevanju ne izgubi koristnih lastnosti in sestavin. (A je to res? ) Zaradi močnih antioksidantov tudi ne postane žarko več let.
Hladno stisnjeno ekstra deviško kokosovo olje se lahko uporablja kot zdrava in visoko energijska samostojna jed, ali kot namaz.
Pri peki peciva lahko zamenjamo vsaj polovico potrebne maščobe, navadno je to maslo, s kokosovim oljem, da postane pecivo bistveno bolj zdravo. Za zdravo dieto lahko pri peki ali dušenju jajc, rib, zelenjave vedno dodamo kokosovo olje, ter po želji olivno olje za okus.
Kokosovo olje uvrščamo med t.i. funkcionalno hrano. Kot funkcionalna hrana kokosova nasičena maščoba pri zaužitju zagotavlja energijo (hranljivost) ter naravne snovi, ki vsebujejo antibakteriološke maščobne kisline in monogliceride (funkcionalna komponenta).
Posebej je pomembno, da raziskave končno uvrščajo kokosov olje na svoje mesto in vedno bolj poudarjajo pozitivne vidike tega olja. Vedno več je primerjav s koristnimi in imunskimi lastnostmi materinega mleka, ki ima zelo podobno sestavo kot kokosovo olje, predvsem glede lavrinskih in kaprinskih kislin. Ta podobnost v kemični sestavi je razlog, da se kokosovo olje pogosto uporablja v proizvodih za dojenčke, športnih napitkih in energijskih proizvodih, kjer je navadno opisana kot MCT (srednje verižni trigliceridi). Le-ti so lažje razgradljivi v telesu kot večina ostalih maščob in olj.
Ker deluje kot naravni antioksidant, učinkovito ščiti kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov, ki povzročajo staranje in poškodbe kože. Zato je odlično olje za masažo.
Podobno kot za kožo je ekstra deviško kokosovo olje blagodejno tudi za lase in lasišče. Je odlično kot regenerator za lase, ki hkrati mehča lase in vlaži lasišče. Če se uporablja pred izpiranjem las, je tudi zelo učinkovito sredstvo proti prhljaju.
-----------------------------------------
tole pa jst uporabljam za kuho >>>
Kokosovo olje
Kokosovo olje igra pomembno vlogo v pravilno uravnoteženi in s hranljivimi snovmi bogati prehrani. Toda v preteklosti je bilo na slabem glasom zaradi nasičenih maščob, ki jih vsebuje. "Danes pa vemo, da niso vse nasičene maščobe enake in da kokosovo olje ne vsebuje slabih trans maščobnih kislin, ampak ravno nasprotno, vsebuje veliko snovi pomembnih za naše zdravje.* Ena ključnih lastnosti kokosovega olja je njegova obstojnost pri visokih temperaturah in je zato idealno olje za cvrenje, peko in praženje.
*Vir : Know your fats , Mary G. Enig, znanstvenica in biokemik
Kokosovo olje daje energijo in ohranja vitkost
Kokosovo olje se razlikuje od vseh ostalih nasičenih maščob po tem, da vsebuje v glavnem le srednje verižne molekule, od tega 50% lavrinske kisline; Kokosovo olje omogoča hitro presnovo in je odličen vir energije. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,50 % manj kalorij kot ostale nasičene maščobe.
Pogosto ga imenujejo tudi lavrinska maščoba., ker vsebuje 49% nasičenih maščobnih kislin s srednje dolgo verigo. Danes je kokosovo olje zopet priznano kot zdrava maščoba, ki daje veliko energije in malo kalorij, stimulira presnovo in pomaga pri zniževanju telesne teže.
Kokosovo olje lahko uporabljate kot namaz, zaradi stabilnosti je primerno za cvrenje, dušenje in peko. Hrana pripravljena s kokosovim oljem je zdrava in odličnega okusa. Kokosovo olje je koristno za jetra, učinkuje na znižanje holesterola in izboljša presnovo maščob. S svojimi sestavinami ugodno vpliva na košo.
Omega & More ponuja dve vrsti kokosovega olja
Kokosovo olje brez vonja za vsakodnevno pripravo hrane in deviško kokosovo olje za tiste, ki obožujejo aromo in okus kokosa. Čeprav se obe vrsti olja lahko segrevata do visokih temperatur, je deviško olje bolje segrevati do malenkosti nižje temperature, da obdrži svoje optimalne lastnosti.
Kokosovo olje brez vonja
Naše biološko olje brez vonja je narejeno iz posušenega kokosovega jedra ali kopre. Ta vrsta olja je idealna za pripravo tistih jedi, kjer aroma in okus kokosa nista pomembna. Aromo, oziroma vonj odstranimo s paro pri temperaturi 100º C. Ta postopek je v skladu s strogimi pravili, ki veljajo za proizvodnjo biološke hrane- nikoli ne uporabljamo kemičnih snovi. Barva tega olja lahko odstopa zaradi naravnih lastnosti kokosa.
Ekstra deviško kokosovo olje
Biološko pridelano ekstra deviško kokosovo olje je narejeno iz svežih kokosov na naši plantaži na Sri Lanki. Celoten proizvodni proces od gojenja kokosovih palm pa vse do obiranja kokosov orehov, stiskanja in filtriranja najkvalitetnejšega olja , opravljajo lokalni izurjeni prebivalci.
vir >>>
No ja, jst se zdej vprasam... ce zadevo obdelujejo pri 100 stopinjah, me zanima kolk sploh se vela!?
Morda kar se nekaterih mascob tice to ni problem?
glej prvo stran te teme, itaq
aha sezamovo, si bom zapomnila, hvala
ma nič se na olja ne spoznm,
smo pa zadnjič dobili eno fajn knjigco, z naslovom -olja in kisi(dumontov lleksikon)
ampak sem tko lena da sem samo slikce pregledala in rajštle vprašam
eeej kva vse obstaja od olj in kisov sam glej in se čudi
#45
Objavljeno: 11. marec 2008, 07:47
hvala za tole, mi bo fuuuul koristilo!!
lep dan!!
#46
Objavljeno: 2. januar 2010, 02:33
Oljarna Kocbek stiska olje samo do 40 stopinj.
(ponavadi se jih stiska na dosti vec).
Hladno stiskano olje
Kocbekovi vseh 80 let po tradicionalni metodi z mletjem, praženjem in stiskanjem pripravljajo bučno olje, leta 1994 pa so prvi v Sloveniji, in doslej tudi edini, pričeli tudi s hladnim stiskanjem. Pri tem postopku se semena ne obdelajo, temveč se s posebno stiskalnico iz semen neposredno stisne olje. Izvedeli smo, da je pri tem postopku maksimalna temperatura obdelave 40 stopinj Celzija, olje pa je popolnoma naravno in po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu. Zaradi postopka obdelave olje v sebi ohranja vse vitamine in minerale, je pa tudi lažje prebavljivo. "Povpraševanja po olju, pridobljenem s hladnim stiskanjem, je vedno več, predvsem pa se za njega zanimajo tujci," doda Gorazd, ki še vedno največ olja proda na slovenskem tržišču, čeprav pravi, da so pogajanja z velikimi trgovskimi hišami težavna. Iz leta v leto se tudi povečuje izvoz. Kocbekova olja in čokolade tako lahko uživajo v ZDA in Rusiji, na Japonskem in Nizozemskem ter tudi v skandinavskih državah.
iz >
#47
Objavljeno: 4. januar 2010, 22:56
250 g kokosove maščobe
1 glava čebule
10 rezin česna
125 ml lanenega olja
Srednje veliko glavo rdeče čebule prerežite na pol, odprti del prepražite na vroči kokosovi masti (okoli 100 stopinj). Pražimo okrog 15 minut, dodamo česen, vse skupaj še do 3 minute. Zmes ohladite v zmrzovalniku, od pol do ene ure. Potem to precedite v 125 ml lanenega olja. To zmes hranite v hladilniku in je več ne pogrevajte.
Zjutraj lahko pojeste naslednje "misle":
Dve žlički Linomela (mešanica grobo zmletih semen lanu in meda), dodajte sveže sadje. Pripravite kremasto zmes lanenega olja in svežega kravjega sira (skute). Dodajte k lanu in sadju, dodajte še oreščke (mandlje, orehe, lešnike ...).
Upam, da sem vredu prevedla iz hrvaščine.
Nisem še imela časa, moram preučiti ali je boljše laneno ali konopljino olje, ali kakšno drugo. Če so enakovredna, potem je smiselno seveda tisto, ki je bolj obstojno in laže dosegljivo glede na ustrezno kvaliteto.
Kaj pa skuta? Jo kupujete v trgovini? Ni pripravljena iz homogeniziranega mleka, rajtam? Razmišljam, zdaj ko so "mlekomati" že več kje po SLO, da bi skuto naredila sama. Enkrat sem jo delala iz tega domačega mleka. Pa ne vem, morda še ni bilo dovolj skisano. Menda, da nekateri dodajo žlico kisa...
Pa če lahko na tem mestu še o kisu... Menda je za solato veliko bolj zdrav limonin sok. Da kis menda samo povzroča vretje naprej v želodcu?
Malo sem pomešala temo, ampak pri hrani je težko govoriti samo o eni vrsti, kajne...
#48
Objavljeno: 5. januar 2010, 21:44
#49
Objavljeno: 16. april 2010, 11:49
Drugače so človeku najprimernejša sadna olja, od katerih je olivno tisto najboljše. Vendar je treba tudi pri olivnem paziti, da vas ne prinesejo naokoli, tako kot se dostikrat zgodi z italijanskimi olji,
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (1)
Člani: 0 - Gosti: 1 - Skriti člani: 0