Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Čiščenje črevesja


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
125 komentarjev na to temo

#51 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 29. september 2005, 16:19

Samo tako mimogrede - nekateri zdravniki s področja naravne higiene (združenje http://naturalhygienesociety.org/ ) priporočajo samo post ob vodi brez klistiranja. Kaj jaz vem, tudi živali tako delajo, če so bolne - preprosto, naravno. Hm...

Pomoje je vseeno bolje z zelenjavnimi sokovi (z nizkim GI !!) in klistiranjem, čeprav se še nisem probal postit izključno s sokovi - to je bila bolj sadno/zelenjavna dieta kot post.

#52 daisy

daisy
  • D član
  • Št. objav: 889

Objavljeno: 29. september 2005, 17:05

Ja, Marsa - nobena stvar ni škodljiva dokler je v normalnih količinah.

Tole sem potegnila od nekje:
Glauberjeva sol je bolj agresivna in jo je treba izjemoma uporabljati (blato odvajaš po 2 do 4 urah), grenka sol pa je idealna za blago čiščenje črevesja (blato odvajaš po 12 urah) pred postenjem, čiščenjem jeter in na primer pred prvim klistiranjem. Glauberjeva sol se ne uporablja več za čiščenje črevesja, je preveč agresivna.
Sol veže nase tekočino in tako "srka" iz povsod tekočino in obenem svinjarijo- tako je mišljeno pri postu. Če jo narediš enkrat, je vredu, če pa večkrat, pa zagotovo ni dobro ker ni naravno.

Sebastjan, post ob vodi brez klistirja delajo na nekaterih klinikah pod zdravniškim nadzorom in ljudje ležijo ves čas v postelji in so čisto hin :sori: ...
Meni je to prehuda fora in sigurno se postom s sokovi doseže več. Sokovi (predvsem ZELENJAVNI !!) imajo v sebi poleg vitaminov tudi polno mineralov in telo krepijo. Sok se absorbira v črevedju v 10 minutah brez obremenjebanja prebave v želodci. V glavnem je to korenčkov sik, pa pesa, zelena, ipd...
Telo se brez skrbi dobro prečisti, človek pa je poln energije in se počuti super, je normalno "gibljiv" oz.dela in športa zmožen. Delala sem post s sokvi 60 dni in sem bila vseskozi čisto normalno aktivna, delala sem pa tudi Breussa 42 dni s čaji in bila čisto fuč. dokler nisem začela po treh tedn8ih "štukati" s korenčkom in citrusi. Voda in čaji nimajo enake energije kot svež sok, ki je dobesedno živ.

Da pa to ni isto kot sadnozelenjavna dieta pa je fora v tem, da se sok absorbira takoj, sadje in zelenjava pa se mora prežvečit, premlet, razkrojit - prebavit- najprej v želodcu, nato v črevesju... prebavni sokovi delajo. Pri soku pa menda gre kar direkt v črevo (razredčiš ga z vodo). Ne vem, koliko ima tu smisel GI, saj je najboljši za post vsekakor korenjev sok, korenje pa ima (baje ??) visok GI.

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

#53 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 29. september 2005, 17:35

<{POST_SNAPBACK}>
Tole sem potegnila od nekje:
Glauberjeva sol je bolj agresivna in jo je treba izjemoma uporabljati (blato odvajaš po 2 do 4 urah), grenka sol pa je idealna za blago čiščenje črevesja (blato odvajaš po 12 urah) pred postenjem, čiščenjem jeter in na primer pred prvim klistiranjem. Glauberjeva sol se ne uporablja več za čiščenje črevesja, je preveč agresivna.

:palec: thanx za ta info! :vio:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#54 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 29. september 2005, 17:42

Nerodno je le to, da brez soli ne gre nič x:Dx

#55 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 29. september 2005, 18:22

@Daisy, si v teh 60-it dneh najbrž precej izgubila na mišični masi??

#56 Bombonček

Bombonček
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 147

Objavljeno: 5. oktober 2005, 14:38

Jaz sem provala 2 dni to varianto po Irmi Bembič, ki jo je opisal Sebastjan, in sicer na tešče 2dcl mleka in nato 2dcl tople slane vode. Moram povedat, da zadeva res deluje, sicer pri meni ne po 10 minutah, a po kakšni uri pa že.
Sem imela zelo velike težave z zaprtjem, ko sem izvajala terapijo z uživanjem gline. Ta me je zelo zelo zaprla. Trebuh sem imela čisto trd in sem se morala klistirati. Sedaj sem s terapijo prenehala, vendar je bilo zaprtje še vedno prisotno, zato sem poskusila to in sem prav vesela da deluje. Bom še nekaj dni vztrajala, da se zadeva uredi.
Sebastjan-hvala za dobro informacijo xDDx

#57 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 8. oktober 2005, 22:22

Evo moj "dolg"! x:px

ČIŠČENJE ČREVESJA (SHANKHAPRAKSHALANA) - izpiranje črevesja

Priprava:
Preden se lotite te prakse, se priporoča, da večer pred tem zaužijete lahko hrano (še bolje poltekočo)
Na razpolago mejte 2-3l mlačne(telesna temperatura) slane vode (1l + 2čajne žličke soli), pa tudi dodatno vročo slano vodo, za primer, če temperatura vode pade pod telesno.
Dobro je oz. jogiji navajajo nujnost priprave kicheri (jed), pripravi se jo iz belega kakovostnega riža in zrnja stročnic (leča po možnosti), to dvoje kuhajte skupaj do mehkega brez soli, na koncu izdatno dodajte prečiščeno maslo, tako da je končna zmes poltekoča.
Pred začetkom se ne sme jesti, piti, ali opravljati fizičnega dela, tudi kakih drugih asan ne.
Nosite lahko, udobno oblačilo.
Pa začnimo:
Čim hitreje popijte 2kozarca tople slane vode.
Dinamično izvedite naslednih 5 asan, vsako po 8x, v pravilnem vrstnem zaporedju!! (opisi izvajanja asan podani na koncu)
1. tadasana
2. tiryaka tadasana
3.kati chakrasana
4.tiryaka bhujangasana
5. udarakarshanasana
To je ena kompletna runda. Med rundami ne počivajte!!
Popijte še 2 kozarca tople slane vode in spet 8x ponovite 5 asan (spet - oz.res vedno v pravilnem zaporedju in brez vmesnih odmorov)
Ponovite postopek še tretjič.
Po tretji rundi pojdite na stranišče in se prepričajte ali je v črevesju kako gibanje, če prej še ni bilo izpraznjeno.
NE NAPREZAJTE SE!
Čez nekaj minut pojdite ven ne glede na to ali je v črevesju kako gibanje ali ne, na tej točki to ni pomemno.
Popijte še 2 kozarca vode (slane ) in 8x ponovite 5 asan. Pojdite ponovno na stranišče, vendar zopet nikakršne sile!
Nadaljujte z pitjem vode in izvajanjem asan in ko se zgradi pritisk, pojdite na stranišče. Na stranišču bodute čimmanj časa , kako minuto, ne več. Namen je zgraditi notranji čistilni pritisk.
Najprej boste izločali blato (trdo), sledila pa bo mešanica blata in vode. Z napredovanjem prakse boste izločali vse več vode in manj blata. Sčasoma samo še megleno rumeno vodo in končno skoraj čisto vodo.
Na splošno naj bi blo 16 kozarcev za čisto izločanje dovolj, ampak je to odvisno tudi od vsakeka posameznika, eni manj drugi par več.
Prakso izvajajte v ritmi in sproščeno!
Jogiji po tem izvajajo še dopolnilne prakse (mimogrede jaz jih ne ), kunjal kriyo (praksa bruhanja vode - čiščenja želodca) in jala neti (čiščenje nosa z vodo).
Takoj zatem je nujen popolni počitek. Ulezite se v shavasano (položaj trupla), vendar nikakor ne zaspite, ker se lahko pojavita glavobol ali prehlad.
Pomembno je da vam je med počitkom toplo, poskušajte vzdrževati tišino.
Med tem časom namreč omogočate prebavnemu sistemu, da se revitalizira. Uriniranje je v tem času povsem normalno.
Natanko po 45 minutnem počitku morate zaužiti prej omenjeno jed (kicheri), je pomemno da to hrano pojeste ob pravem času, namreč telesni ritem je bil začasno moten, vendar po 45minutnem počitku (in končanju prakse) prebavni organi spet prevzamejo svoje funkcije. Prečiščeno maslo je nujno, da prekrije črevesne stene, dokler telo ne proizvede novih oblog, riž poskrbi za lahek obrok (ogljikovi hidrati) in sluz, ki varuje notranjo oblogo prebavnega kanala, leča pa predstavlja vir proteinov za telo. Ta jed vzsruke tonus in pomaga črevesju za ponovno začne s peristatiko, prepreči slabo prebavo,drisko in zaprtje.
Potem ko pojeste je nujen nadaljni počitek, je pa zelo važno da najmanj 3URE po zaužiti jedi ne spite!! Spanje v tem času vodi v fizično letargijo in glavobol. Torej ostanek dneva obezno počivajte in naslednji dan (če se le da - hm vzemite si bralni vikend), nikakor pa nikakršnega fizičnega napora pa tudi psihičnega oz.mentalnega ne.
Kitcheri si pripravite tudi za pozni popoldanski ali večerni obed, kakih 6 ur po prvem posebnem obedu. Želodec pri obeh obedih napolnite do njegove kapacitete čeprav verjetno ne boste čutili lakote.
Fino je če lahko to prakso delate v družbi (ni nujno), vsekakor pa v toplem prostoru, poleti v vrtu....vendar ne v hudi vročini. Če je premrzlo se lahko črevesje podhladi, v preveliki vročini pa se potite preveč in se lahko tudi izčrpate.
Te prakse nikakor ne izvajajte več kot 2x letno! in pa da pri izvajanju prakse ne greste preko točke ko začnete izločat skoraj! čisto vodo.(prenehate ko je voda še rahlo meglena) Namreč če pretiravate in nadaljujete lahko začne telo "proizvajat" oz izločat žolč - pokazatelj je svetlo rumena voda. (pojavi se po že čisti )
Najmanj 2 uri po 1 jedi ne smete nič piti!! tudi vode ne! (namreč vsaka tekočina bi sprala ta nov zaščitni sloj v črevesju), vsekakor poskrbite, da vam bo lepo toplo, ne pa sedet na kakem vročem soncu, blizu ognja ali izvajat fizične vaje.
Glede prehranjevanja naprej tole: priporočajo oz naj bi se držali vsaj en mesec po praksi nekaj omejitev. (pripomba - jaz osebno se jih ne držim - jogiji jih striktno zahtevajo), namreč izogibanje sintetični, pikantni, preveč začinjeni, nevegetarijanski hrani, pitju alkohola (tle se držim), čokolade, sladoleda, kislega sadja,mleko, jogurte, čaj.kava.
Priporočljiva je lahka hrana; riž, žito, kruh, zelenjava z malo kisline, orehi, leča, soja in zrnje drugih stročnic.
Nekak uporabite zdrav razum, po čiščenju je prebavni sisten zelo ranljiv.
KOt tudi večino ostalih, naj bi tudi to prakso izvajali po strogo kontrolo v jogijskem centru.
Glede koristi prakse tole: praksa blaži prebavne težave (slaba prebava, plini, kislina, zaprtje), tonizira jetra, žleze (uporabljal so jo pri zdravljenju hipoglikemije, debelosti, visokega holesterola v krvi in nivoja mačšob). Krepi imunski sistem , blaži alergije, pa tudi imunološke probleme. Lajša simptome artritisa in kroničnih bolezni, čisti kri, lajša kožne probleme (mozolji, ekcemi).
Praksa tudi spet napolni celo pransko telo, odstranjuje blokade iz nadijev in prečiščuje čakre, dvigne se raven energije.
Pet asan v praksi sestavljajo bistvo prakse. aktivirajo peristatiko in mišice (tiste ki zapirajo ), živčevje prebavnega trakta . Tadasana deluje predvsem na želodec in razteza debelo črevo, tiryaka tadasana deluje na tanko in debelo črevo, kati kati chakrasana masira tanko črevo, tiryaka bhujangasana in udarakarshanasana stiskata in masirata slepič debelo črevo in danko in pa stimulirata refleks oz potrebo po praznjenju.
Toliko o izvajanju prakse v nadaljevanju pa izvedba asan.
p.s.
mam pauzo (kofi time ) x:px
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#58 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 8. oktober 2005, 23:49

no, pa povem se mojo izkusnjo izpred nekja dni:

vegetarijanec sem cca. 14 let. o podhranjenosti z beljakovinami in kriticno mejo nivoja zeleza v telesu sploh ne omenjam. pa tudi zacetka odpadanja las, propadanja zob, sive koze, nezmoznosti fizicnih udejstvovanj in utrujenosti...

no, kljub temu, da mesa nisem uzival, sem letos poleti prvic napravil klistir. Tega sem se vedno bal - vnasanja necesa v moje obcutljivo telo, se posebej tiste plastike v ... :o|o:
seveda prvic ni bilo kaksnega posebnega efekta; tudi zelo malo vode sem spustil v crevo. na dopustu sem klistir naredil samo 2x.
naj povem se to, da kadar sem bil zaprt sem skoraj vedno bil tudi nejevoljen, razdrazljiv, to je bil pri meni vedno znak, da s prebavo nekaj ni povsem v redu.
pravijo da kaksno imas dnevno zivljenje, taksna bo tudi prebeva xrolleyesx

klistir sem nekaj dni nazaj ponovil tudi doma. tokrat z vec tekocino. dosti bolje je bilo kakor na dopustu, vec vode not in tudi ven.
potem klistir ponovim se cez 2 dni. in glej ga zlomka; ponavadi me je malo tudi bolelo, ko se je 'hrana' odluscevala z sten... tokrat je bilo tudi tako. v crevesje sem spustil skoraj celo merico tekocine... ven pa je prislo MESO :xx!: :xx!: nisem mogel verjeti. koscki mesa; prekajenega mesa. po 14 letih vegetarijanstva. tega sicer ne morem trditi 100%, toda izgledalo je dejansko tako. da o vonju ne govorim :xx!: ce me tukaj kdo preprica da to ni mozno, se bom pocutu bols x;)x pa se za pivo dobi!

lahko recem samo to: ce sem imel ali imam v crevesju zepek, se je do sedaj tam nabiralo ogromno strupov. Kaj to pomeni ob vsem tem kar smo napisali prejsne 2 strani: manjsa absorbcija hranilnih snovi v telo. v crevesju se absorbirajo tudi mnoge hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.
Potemtakem lahko morda recemo, da je primerno delovanje crevesja tudi eden od pogojev za naso nahranjenost.

seveda sem se pozanimal tudi o tem, ali je primerno izvajati klistir vsak dan ali nekaj dni. pomisleke sem imel predvsem zaradi crevesne flore, ki se seveda ob rednem klistiranju lahko porusi. odgovor je bil, da je vsekakor bolje ocistiti crevo gmote bakterij, kakor pustiti da se razvijajo patogene, cloveku slabe bakterije, ceprav se porusi crevesna flora.
To je zame se vedno vprasaj in premalo strokovni odgovor. Rad bi izvedel podrobnejse informacije kdaj in kje je priblizna meja? Ce jo sploh lahko dolocimo?
Kajti, kaj je dejansko bolj primerno, je morda odvisno tudi od zmoznosti obnove crevesne flore pri vsakem posamezniku in tudi sicersnjega stanja imunskega sistema in sposobnosti organizma po obnovi in naporu.

Moje misli o hvaleznosti samemu sebi zaradi vegetarijanstva so bile se toliko vecje x:)x kakor tudi misli o tem in volja uzivati prehrano, ki je crevesju manj skodljiva.
Verjamem, da bi si ob sodobni prehrani morali ocistiti crevesje veckrat, kot tolikokrat kot to pocne vecina nas.

no, na hidrokolon terapijo pa useen cvikam it x:Ix
upam, da me kdo potolazi in pove, da ni panike :8):

#59 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 8. oktober 2005, 23:54

ASANE - nadaljevanje (čiščenje črevesja)

1.TADASANA (položaj palme)

Stojte z nogami skupaj (ali največ cca 10 cm narazen), z rokmi ob telesu, umirite telo in enakomerno razporedite težo na obe nogi.
Dvignite roke nad glavo.Prepletite prste in obrnite dlani navzgor.
Položite jih na vrh glave.
Fiksirajte oči na točko na zidu nad višino glave, ves čas vaje naj bodo oči fiksirane na to točko
Vdihnite in iztegnite roke, ramena in prsi navgor.
Dvignite pete in povzpnite na prste.
Iztegnite vse telo od vrha do dna, ne da bi pri tem igubili ravnotežje ali premaknili stopala.
Zadržujte dih in zadržite položaj nekaj sekund.
Med izdihom spustite pete in položite dlani vrh glave.
To je ena runda.
Dihanje: dih naj bo sinhroniziran z dviganjem in spuščanjem rok.
Varianta1: Tadasano lahko izvajate tudi s strmljenjem navzgor v prepletene prste, vendar je v končnem položaju malo težje vzdržecati ravnotežje.
Varianta2: Stojte v tadasani z obema rokama nad glavo, med držanjem ravnotežja na prstih dvignite eno nogo in jo iztegnite naprej ali nazaj.
Ponovite z drugo nogo.
Tisti ki že obvladajo to asano z odprtimi očmi, jo lahko poskusijo z zaprtimi.
Koristi asane: razvija fizično in mentalno ravnotežje, vsa hrbtenica se razteguje in rahlja, kar pomaga prečistiti zamašene hrbtenične živce v točkah, kjer se pojavljajo iz hrbtenice. Tadasana razteza mišice abdomna in črevesja in je koristna v prvih 6-tih mesecih nosečnosti, ker tonizira trebušne mišice in živce.


2.TIRYAKA TADASANA (položaj zibajoče se palme)

Stojte z nogami cca. 60 cm narazen
Fiksirajte pogled na točko neposredno pred seboj.
Prepletite prste in obrnite dlani navzven.
Vdihnite in dvignite roke nad glavo
Med izdihom se iz pasu nagnite na levo stran.(ne nagibajte se naprej ali nazaj in sukajte trupa.)
Položaj obdržite nekaj sekund in medtem zadržujte dih zunaj.
Vdihnite in počasi preidite v dvignjen položaj.
Ponovite na desno stran.
Iz dvignjene položaja izdihnite, medtem ko spuščate roke ob stran.
To je ena runda.
Koristi so iste kot pri Tadasani , vendar ta asana še posebej masira, rahlja, razgibava strani pasu, uravnoveša desno in levo skupino mišic za držo.
(Spiritualno molodhara ali manipura chakra)


3.KATI CHAKRASANA (položaj z vrtenjem v pasu)

Stojte z nogami cca.pol metra narazen in z rokami ob telesu.
Med dvigovanjem rok do višine ramen globoko zajemite dih.
Izdihnite in se zasukajte v levo.
Približajte desno dlan levemu in ovijte levo roko okoli hrbta. Položite levo dlan okoli desne strani pasu.
Pglejte čimbolj daleč čez levo ramo.
Zadni del vrati držite vzravnan in si predstavljajte, da je vrh hrbtenice fiksna točka, okoli katere se obrača glava.
Zadržujte dih dve sekundi, poudarite zasuk in poskušajte nežno raztegniti trebuh.
Vdihnite in se vrnite v začetni položaj.
Ponovite na drugi strani, da dopolnite eno rundo.
Med zasukom imejte stopala črvrsto natleh, ves čas vaje čimbolj sproščajte roke in hrbet. Ne naprezajte se, gib mora biti sproščen in spontan, vrtenje izvajajte gladko, brez sunka in ne trdo.
Koristi; ta asana tonizira pas, hrbet, boke; koristi pri odpravljanju otrdelosti hrbta in težav z držo, kadarkoli jo lahko uporabite za sproščanje fizične in mentalne napetosti.

4.TIRYAKA BHUJANGASANA (položaj obračajoče kobre)

Ulezite se plosko na trebuh, z iztegnjenimi nogami, cca pol metra narazen, prsti so spodviti in pete dvignjene, tako da stopala počivajo na tleh na blazinicah podplatov.
Trup je dvignjen na rokah (dlani plosko na tleh pod rameni , prsti skupaj obrnjeni naprej) popek je v tem položaju dvignjen cca 3cm, sramna kost je v stiku s tlemi
hrbet je usločen, glava obrnjena naprej in ni nagnjena nazaj.
To je začetni položaj.
Zasukajte glavo in zgornji del trupa ter poglejte čez levo ramo
Strmite v peto desnega stopala.
Ker so ramena in trup zasukani, naj bodo roke v končnem položaju iztegnjene ali rahlo upognjene.
Poskušajte občutit diagonalno raztezanje trebuha.
Sprostite hrbet in popek čimbolj približajte tlom.
V končnem položaju ostanite nekaj sekund.
Spet se obrnite naprej in ne da bi spustili trup, ponovite zasuk v drugo stran.
Vrnite se v središče in spustite telo na tla.
To je ena runda.
Dihanje;
Vdihnite med dviganjem, zadržujte dih znotraj med sukanjem v obe smeri, izdihnite med spuščanjem na tla.
Koristi; ta asana lahko ponovno namesti izmaknjen disk, ohranja hrbtenico prožno in zdravo, odpravlja bolečine v hrbtu. Ta asana tudi tonizira jajčnike in matrnico ter pomaga blažiti menstrualne težave. Stimulira apetit, blaži zaprtje, blagodejna na vse trebušne organe, še posebej za jetra in ledvica, razteza črevesje. Masira in spodbuja delovanje nadledvične žleze, vzdržuje izločanje kortizona in regulira žlezo ščitnico.
(spiritualno: swadhisthana chakra)

5. UDARAKARSHANASANA (položaj za raztezanje trebuha)

Usedite se v čepeči položaj z nogami narazen in rokami na kolenih.
Globoko vdihnite.
Izdihnite in položite desno koleno na tla blizu levega stopala.
S pomočji leve roke kot vzvoda potisnite levo koleno proti desni.Istočasno se zasukajte v levo.
Notranjo stran desnega stopala držite na tleh.
Poskušajte ožeti spodnji del trebuha z zdrženim pritiskom obeh stegen,
Poglejte čez levo rame.
V končnem položaju zadržujte dih 3-5 sekund zunaj.
Vdihnite, ko se vračate v začetni položaj.
Ponovite na drugi strani telesa, da dopolnete eno rundo.
Tisti ki imajo težave z ravnotežjem, si lahko med čepenjem podpirajo hrbet ob zidu. Pete naj bodo cca 20 cm od zidu, da se lahko sukate.
Položaj je zelo koristen za trebušne bolezni, ker izmenično stiska in razteza organe in mišice tega področja, Odpravlja tudi zaprtje.

xsrcx
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#60 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 9. oktober 2005, 00:11

no evo uspela naklofat, se opravičujem malo je trajalo, ampak za izvedbo asan sem šla rajš kr v literaturo pgledat,..da nebi česa izpustila (medpoložaji), itak pa ne znam istočasno telovadit pa klofat x:)x ....pa no, niso težki položaji.....tile so precej lažja (osnovna izvedba) brez modificiranih težjih varijant, tako da jih res lahko izvaja tudi začetnik (vsekakor pa se vedno izvaja samo do meje, kjer še lahko greste - brez bolečine).
Za pravopisne napake se opravičujem, nisem brala in popravljala nazaj, je že mal pozn.(bi tud jest šla počas dremat), rada bi pa še spisala drugo varianto izpiranja črevesja (kratko varianto), ki se lahko uporablja dnevno, ni potreben 2dnevni počitek, pa tudi poseben režim prehrane ne. Deluje pa tudi. Asane so pa iste.
lp x:px :sleeping: :sleeping:
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#61 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 9. oktober 2005, 00:32

KRATKO IZPIRANJE ČREVESJA (Laghoo shankhaprakshalana)

(poenostavljena verzija za tiste, ki iz kakršnega koli razloga (omejitev) ne morejo izvajat shnkhaprakshalano)

Pripraviti morate dva litra tople slane vode kot za zgoraj navedeno prakso.
Hitro popijte dva kozarca vode
Po osemkrat izvedite pet zgoraj navedenih asan (v istem zaporedju, brez vmesnih odmorov)
Popijte še dva kozarca vode in 8x ponovite vsako asano.
Ponovite postopek tretjič in zadnjič.
Pojdite na stranišče, vendar se ne napenjajte, ne glede na gibanje črevesja.
Če se gibanje črevesja ne pojavi takoj, bo prišlo do njega kasneje.
Laghoo morate izvajati zjutraj, ko je želodec povsem prazen, preden zaužijete kakršnokoli hrano ali pijačo.
Tej praksi namenite eno uro.
Za splošne namene zadostuje enkrat tedensko, v primerih zaprtja pa jo lahko izvajate vsak dan, dokler se razmere ne izboljšajo.
Ko končate prakso, počivajte pol ure, preden zaužijete hrano ali pijačo.
Nikakršnih omejitev ni pri hrani in tudi po praksi ni treba jesti posebne hrane.
Previdnost je potrebna samo pri tem, da ne poskušate siliti črevesja; biti mora povsem naravno.
Polna metoda popolnoma izprazni črevesje in prečisti prebavni sistem, laghoo ali kratka metoda je namenjena samo spodbujanu normalnega delovanja črevesja in je nekako idealna za tiste ki ne morejo prakticirati polne verzije.
Jogiji Laghoo priporočajo tistim, ki imajo prebavne teževe, kot so zaprtje, napihovanje, kislina, slaba prebava in podoben prebavni nered. POmaga pa tudi preprečevati urinarne infekcije in tvorjenje ledvičnih kamnov.
Laghoo je še bolj koristna, če jo združite s postenjem ali pa lahko hrano, pa tudi z raznimi zdravili lahko varno nadaljujete, medtem ko pri polni verziji je bolje posvet z zdravnikom ("težja" zdravila oz ko ne smete opustit doze le-teh).
xsrcx xsrcx
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#62 silki

silki
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 171

Objavljeno: 9. oktober 2005, 01:05

<{POST_SNAPBACK}>ASANE - nadaljevanje (čiščenje črevesja)


3.KATI CHAKRASANA (položaj z vrtenjem v pasu)

Stojte z nogami cca.pol metra narazen in z rokami ob telesu.
Med dvigovanjem rok do višine ramen globoko zajemite dih.
Izdihnite in se zasukajte v levo.
Približajte desno dlan levemu RAMENU in ovijte levo roko okoli hrbta. Položite levo dlan okoli desne strani pasu.
Pglejte čimbolj daleč čez levo ramo.
Zadni del vrati držite vzravnan in si predstavljajte, da je vrh hrbtenice fiksna točka, okoli katere se obrača glava.
Zadržujte dih dve sekundi, poudarite zasuk in poskušajte nežno raztegniti trebuh.
Vdihnite in se vrnite v začetni položaj.
Ponovite na drugi strani, da dopolnite eno rundo.
Med zasukom imejte stopala črvrsto natleh, ves čas vaje čimbolj sproščajte roke in hrbet. Ne naprezajte se, gib mora biti sproščen in spontan, vrtenje izvajajte gladko, brez sunka in ne trdo.
Koristi; ta asana tonizira pas, hrbet, boke; koristi pri odpravljanju otrdelosti hrbta in težav z držo, kadarkoli jo lahko uporabite za sproščanje fizične in mentalne napetosti.

xsrcx

pri tej asani sem na žalost izpustila, da gre desna roka na levo RAME (oz obratno), asana je popravljena in skpirana v celoti, ostale asane so ok.
pa lp
Samo šibki se ne upajo biti pravični.

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

#63 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 9. oktober 2005, 08:27

no, na hidrokolon terapijo pa useen cvikam it  x:Ix 
upam, da me kdo potolazi in pove, da ni panike  :8):


Zakaj cvikaš? Pojdi probat, če misliš da rabiš to, drugega ti ne morem rečt. To ni neko hudo trpljenje...
Mnenja o koloniku so zelo deljena! Jaz ne vem, če bom še kdaj šel, imam svoje razloge. Meni je takrat nekoliko pomagalo, tudi terapevt je med masiranjem povedal, da imam neke stare zatrdline notri, ki sem jih lahko tudi sam začutil.

Pred to terapijo sem imel obupne navade, ki sem jih zdaj izboljšal, tako da je trenutno moje mnenje, da ne rabim tega.

#64 Ksenia

Ksenia
  • D član
  • Št. objav: 14 206

Objavljeno: 9. oktober 2005, 11:15

uf Silki :palec:

#65 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. oktober 2005, 11:42

hm kaksno vprasanje... zakaj cvikam. pac cvikam mal ane; ker mi ni glih feeling met neko umetno stvar, cev al kaj ze v svojem telesu. zato cvikam. itak pa, da bom sel probat. hotu sm sm sam vedet ce to boli pa tako... x:Ix sploh nis na valovni. :o|o:
Hkrati pa pravis da so menja deljena - to me zih ne potolazi no.
Ne stekam tudi tega, ce ti je terapevt povedal da imas zatrdline notri, kako zatorej naj ne bi sel na terapijo? in si jih sam scistil, hvala bogu. :palec: z cem pa, ce ze pises?

---------

Zakaj cvikaš? Pojdi probat, če misliš da rabiš to, drugega ti ne morem rečt. To ni neko hudo trpljenje...
Mnenja o koloniku so zelo deljena! Jaz ne vem, če bom še kdaj šel, imam svoje razloge. Meni je takrat nekoliko pomagalo, tudi terapevt je med masiranjem povedal, da imam neke stare zatrdline notri, ki sem jih lahko tudi sam začutil.

Pred to terapijo sem imel obupne navade, ki sem jih zdaj izboljšal, tako da je trenutno moje mnenje, da ne rabim tega.



#66 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. oktober 2005, 11:59

Silki!!! x^x x8Dx :palec:
Thanx! x:Xx :vio:

Dbest! Ali bi bila pripravljena to spisat (oz. pac objavit se v taksni obliki <clanek>, saj si ze 'spisala') tudi na LNM (Lunin Magazin v rubriki Zdravje?

Tam bi videlo se vec ljudi, pa lepo na broju je, ni med stotinami solat? :8): xDDx
Ce si za, ti podrobnosti ze razlozim, je pa cist simple, s forumskim nikom lohk tud tam objavis, le da se moras pac prijavit, da te se tam belezi.

Ful si se potrudla, se enkrat thanx (sama sem ze mal pozabila namrec, da sva tole zadnjic nekak se zmenli xDDx, se dobr da sem sla pogledat x8Dx) :palec: :vio:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#67 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 9. oktober 2005, 12:10

A daj no @Free, ne cvikat x:Dx Pojdi probat, pa se bosta s terapevtom vse zmenila. Ne bom te tolažil ko enega majhnega otroka. x:Dx

Ne boli nič, na trenutke zna bit rahlo neprijetno zaradi obilo vode v črevesju in čudnega občutka napenjanja. Da se preživet (ali pa tudi ne) x:Dx x:o)x .

Si me pa narobe razumel - terapevt mi je povedal med kolonikom v kakšnem stanju sem, saj med izpiranjem izvaja masažo črevesja, da tako pripomore k večjem učinku, medtem ti tudi pove o tvojem stanju in se pogovarja s tabo. Glede na moje tedajšnje stanje, sem po priporočilu obiskal terapijo nekajkrat zaporedoma z vmesnim presledkom nekaj dni.

Priporočam ti obisk enkrat ali morda nekajkrat, če je to res potrebno, nadaljnjih pogostejših terapij pa ne bi svetoval, morda samo občasno, odvisno od življenskega stila.

Včasih mi mal na žleht potegne, sori x;)x Res, da ti je lahko ob celi zadevi nerodno, samo takrat sem pač za zdravje in zavoljo starih grehov stisnil zobe, jebat ga.

#68 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. oktober 2005, 12:12

Sebastjan, tole je cist off topic, ampak... me je presenetilo zdajle, ko sem sla na tvoj sajtek kuknit xDDx, ko sem videla, kako mlad si se pravzaprav (oprosti ker pac to izpostavljam), glede na to, kako pametno govoris (ko te takole mal videvam po temah). :palec: :vio:
Kul. x8Dx
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#69 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. oktober 2005, 15:32

sej sm se mejhn no x:Ix
ampak, ok hvala!

ma ja,glede na to, da zdravo jem, vnaprej ne potrebujem ciscenja. Pac pa za tisto nazaj, kar je bilo.

ja, men nerodno ni prou 0, pa tudi za zdravje se splaca malo potrpeti. itak!

pri komu pa si bil oz. ali kko pozna koga iz ljubljane da to pocne primerno dobro?
menda je ziva center, ali se kje?
-----------

A daj no @Free, ne cvikat x:Dx 



#70 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 9. oktober 2005, 15:38

aja Free, tvojga sem 'cist zignorirala', sory... sem zagledala Silkin post, dva posta, pa se navdusila (ker smo bli nekak zmenjeni), niti nisem pol druzga tolk opazla, kot spet sebastjana, ki je bil njegov zadnji post. :)
Tud teb hvala za post/opisano izkusnjo. :vio: :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#71 Bombonček

Bombonček
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 147

Objavljeno: 9. oktober 2005, 16:08

Free, dobro si to napisal glede klistirja. Tudi sama imam zelo pozitivne izkušnje z njim. Sicer nikdar nisem jedla veliko mesa, sem pa toliko bolj sladkosnedna. Že od pubertete imam probleme z aknami. Poskusila sem vse mogoče, tudi na luninem forumu sem se večkrat potožila. Sedaj že cca 1 leto redno izvajam klistir cca 1x tedensko in koža se mi je ful popravila, sicer ni idealna je veliko veliko boljša kot je bila. Ko sem hodila še v osnovno šolo sem imela kronično zaprtje, torej sem še od takrat zapackana.
Veliko ljudi misli, da je klistir škodljiv, ker je tako "nenaraven", ampak vprašajmo se ali je npr. umivanje zob naravno? Kakšne zobe bi imeli, če jih ne bi umivali...žal smo ljudje daleč proč od čistega naravnega življenja in so takšni "nenaravni posegi" že nujno zlo. To je moje mnenje.

#72 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 9. oktober 2005, 16:19

pri komu pa si bil oz. ali kko pozna koga iz ljubljane da to pocne primerno dobro?
menda je ziva center, ali se kje?
-----------


Si si že sam odgovoril. Mislim, da ni drugega v bližini.

@Marsa, tebi pa hvala za kompliment.

@Bombonček, kaj če bi se pa malo pri čimbolj zdravi oz. naravni hrani potrudila? Ubila bi dve muhi na en mah!

Tole sem pa že prilimal:
"Glede pogostega klistiranja pa ima neki zdravnik (pa še marsikdo) drugačno mnenje:"
http://drbenkim.com/articles-enema.htm

Zanimivo pa je, da ima fanatični, če lahko tako rečemo, dr. N. Walker čisto drugačno mnenje (npr. v dveh knjigah, ki sta od njegovih edini prevedeni - knjižnica).

#73 Bombonček

Bombonček
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 147

Objavljeno: 9. oktober 2005, 22:33

Glede klistiranja so mnenja res zelo različna. Vsekakor je vsako pretiravanje slabo. Sama se klistiram cca 1x tedensko, a včasih se zgodi da tudi do 3 tedne nič.
"Idejo" oz. namig sem dobila od nekega znanca, kateri ima letos 96 let, pa je gospod kar vitalen za svoja leta. On se klistira vsaj 1x na 14 dni.
Sebastjan-kar se pa tiče bolj zdrave hrane-se trudim, imam pa padce in dvige.

#74 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. oktober 2005, 23:31

ma ja, sej ni panike, hvala za uvidevnost :vio:
se mal pa bova kt k puding dol teceeeeeeeeeeeeeee............. x:Ix
--------

aja Free, tvojga sem 'cist zignorirala', sory... sem zagledala Silkin post, dva posta, pa se navdusila (ker smo bli nekak zmenjeni), niti nisem pol druzga tolk opazla, kot spet sebastjana, ki je bil njegov zadnji post. :)
Tud teb hvala za post/opisano izkusnjo. :vio: :palec:



#75 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 9. oktober 2005, 23:36

o, hvala. ja, se strinjam ja, bols dat svinarijo ven! :palec:
ko enkrat zacutis tisto 'crevesno prostost', pol sploh nebi vec jedu x:Dx
aknoslava... x:o)x jst pa klistiroslav; da, da, tudi jaz sem slisal, da je za lepo kozo primerno troje: dobro delovanje jeter, vranice in debelega crevesja?
pa menda tudi vlazen zrak.

:palec:

da, tudi sam se strinjam, kakor sem ze napisal; pretiravat ni dobro, zaradi crevesne flore, ki je nujno potreba za primerno delovanje imunskega sistema in se mnogo drugega.
---------

Free, dobro si to napisal glede klistirja. Tudi sama imam zelo pozitivne izkušnje z njim. Sicer nikdar nisem jedla veliko mesa, sem pa toliko bolj sladkosnedna. Že od pubertete imam probleme z aknami. Poskusila sem vse mogoče, tudi na luninem forumu sem se večkrat potožila. Sedaj že cca 1 leto redno izvajam klistir cca 1x tedensko in koža se mi je ful popravila, sicer ni idealna je veliko veliko boljša kot je bila. Ko sem hodila še v osnovno šolo sem imela kronično zaprtje, torej sem še od takrat zapackana.
Veliko ljudi misli, da je klistir škodljiv, ker je tako "nenaraven", ampak vprašajmo se ali je npr. umivanje zob naravno? Kakšne zobe bi imeli, če jih ne bi umivali...žal smo ljudje daleč proč od čistega naravnega življenja in so takšni "nenaravni posegi" že nujno zlo. To je moje mnenje.






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0