Pr ns se pa zadnje čase poje nenavadno velike količine "šmornga" kot reče moja Eva šmornu oz. cesarskemu pražencu. In obvezno more bit notr vsaj 1 kg rozin
OK, no mal pretiravam, ampak res jih more bit velik, tko da mamo pol bl rozine s šmornom hehe.
Vem, da ga zna naredit vsak kmet, ampak vseen (ker je tolk variant) vam zaupam našo različico:
najprej namočmo rozine v vroči vodi (dodamo jih po okusu)- Medtem ko se rozine mehčajo, naredimo maso za palačinke: 1-2 jajca, cca. 3 dcl mleka, pirino moko (namesto navadne bele), žličko sladkorja in četrt žličke soli. Zmešamo s stepalnikom (najprej jajca in sladkor, potem dodamo mleko, potem moko in nazadnje sol). Ko dobimo mal bolj gosto maso, dodamo malo (poudarek je na malo cca. 2 žlici) piva in za noževo konico pec. praška (pivo lahko zamenjate z radensko). Odcedimo rozine in jih dodamo masi, ki naj potem ene pol ure počiva.
Vse ostalo je izi pizi: segrejemo ponev (in malo olja) in vlijemo maso vanjo (ni treba pazt na debelino, ker pol itak raztrgamo testo). Ko je na eni strani popečeno in ni zgor nč več tekoče, palačinko obrnemo, razkosamo in še mal popražimo (dodamo še malo olja - eno mejhno žličko). Ko je zadeva prepražena, jo stresemo v posodo in takoj dodamo sladkor v prahu (ta se rahlo karamelizira - njami). To ponavljamo, dokler ne zmanjka mase.
Postrežemo vroče (posujemo še mal cukra, če mamo bolj grenko življenje), zraven damo žličko marmelade (npr. borovničeve), po želji sladko smetano in zdrobljene orehe. Zravn paše kšn sadn kompot, npr. breskve.
Pa dobr tek.