Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Zdravje in prehrana


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
140 komentarjev na to temo

#1 Gost_Lotus'_*

Gost_Lotus'_*
  • Gost

Objavljeno: 8. december 2007, 22:25

Proučevanja človeškega razvoja so pokazala, da so naši predniki po naravi vegetarijanci. Zgradba človeškega telesa ni ustrezna za uživanje mesa. To je bilo prikazano v razpravi o primerjalni anatomiji dr. G.S. Huntingena na univerzi Columbia. Poudaril je, da imajo mesojedci kratko tanko in debelo črevo. Njihovo debelo črevo je značilno zelo ravno in gladko. Nasprotno pa imajo rastlinojede živali dolgo tanko kot tudi dolgo debelo črevo. Ker vsebuje meso malo vlaken in veliko beljakovin, prebavila ne porabijo veliko časa za vsrkavanje hranilnih snovi; zaradi tega je črevo mesojedcev krajše od črevesa rastlinojedih živali.

Ljudje imajo, kot druge po naravi rastlinojede živali, dolgo tako tanko kot tudi debelo črevo. Skupaj je naše črevo dolgo približno osem metrov in pol. Tanko črevo je večkrat zavito in njegove stene so nagubane, ne gladke. Ker je daljše kot pri mesojedcih, meso, ki ga pojemo, ostaja v črevesju dalj časa. Posledica tega je, da meso lahko razpada in ustvarja strupe. Te strupe povezujejo z vzrokom nastajanja raka na črevesju, povečujejo pa tudi obremenitev jeter, katerih naloga je odstranjevanje strupov. To lahko povzroči cirozo in celo raka na jetrih.

Meso vsebuje veliko urokinaznih proteinov in sečnino, ki še dodatno obremenjujejo ledvice in lahko škodijo njihovemu delovanju. V vsakem funtu (453g) zrezka je 14g urokineze. Če damo žive celice v tekočino urokinaznih proteinov, se bo njihovo metabolično delovanje izrodilo. Poleg tega v mesu ni celuloze ali vlaken in pomanjkanje teh vlaken zelo lahko povzroči zaprtje. Znano je, da zaprtje povzroča raka na črevesju ali hemeroide.

Holesterol in nasičene maščobe v mesu tudi povzročajo motnje srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja so na prvem mestu med povzročitelji smrtnosti v ZDA. Rak je na drugem mestu. Preizkusi kažejo, da zažgano in pečeno meso ustvarja kemično substanco (metilkolantren), ki je močno karcinogena. Miši, ki so jim dali to kemično spojino, so dobile raka, kot npr. kostne tumorje, krvnega raka, želodčnega raka itd. Raziskave so pokazale, da se pri mladičih, ki jih hrani mati-miš z rakom na prsih, tudi razvije rak. Ko so bile človeške rakaste celice vbrizgane v živali, se je tudi pri teh razvil rak. Če meso, ki ga vsak dan jemo, prihaja od živali, ki so prvotno imele te bolezni in jih prenesemo v svoje telo, obstaja veliko možnosti, da bomo tudi sami zboleli.

Večina ljudi misli, da je meso čisto in varno, da so v vseh mesnicah opravljeni pregledi. Veliko preveč živine, prašičev, perutnine itd. vsak dan pobijejo in prodajo, da bi res vsako žival pregledali. Zelo težko je preverjati, če je kos mesa rakast, kaj šele preverjati vsako posamezno žival. Trenutno mesna industrija samo odseka glavo, kadar je problematična ali pa odseka nogo, če je bolna. Odstranijo samo slabe dele, ostalo gre v prodajo.

Slavni vegetarijanec dr. J.H. Kellog je rekel:``Kadar jemo vegetarijansko hrano, nam ni treba skrbeti, zaradi kakšne bolezni je hrana umrla. Zaradi tega je obedovanje veselo.''

Gre še za eno stvar. Antibiotiki kot tudi druga sredstva, vključujoč steroide in hormone za rast, so bodisi dodana živalski hrani ali pa neposredno vbrizgana v živali. Obstajajo poročila, da ljudje, ki uživajo te živali, v svoja telesa vsrkajo tudi te snovi. Možno je, da antibiotiki v mesu zmanjšajo učinkovitost antibiotikov za človeško rabo.

Nekateri ljudje so mnenja, da vegetariajnska hrana ni dovolj hranljiva. Dr. Miller, ameriški strokovnjak za kirurgijo, je 40 let delal na Formozi. Tam je ustanovil bolnišnico, kjer so bili vsi obroki vegetarijanski, tako za osebje kot za bolnike. Rekel je: `` Miš je vrsta živali, ki se lahko preživlja z vegetarijansko in nevegetarijansko hrano. Če dve miši izoliramo in ena je vegetarijansko druga pa meso, ugotovimo, da sta njuna rast in razvoj enaka, vendar vegetarijanska miš živi dlje in je bolj odporna proti boleznim. Poleg tega, ko sta miši zboleli, je vegetarijanska miš hitreje okrevala.'' Potem je še dodal: ``Medicina, ki jo je razvila moderna znanost, je zelo napredovala, vendar lahko le zdravi bolezni. Hrana pa lahko vzdržuje naše zdravje.'' Poudaril je, ``da je hrana iz rastlin bolj napreden način prehranjevanja kot meso. Ljudje jedo živali, vendar so vir prehranjevanja živali, ki jih jemo, rastline. Življenja večine živali so kratka in živali imajo skoraj vse bolezni, ki jih ima človek. Zelo verjetno je, da bolezni človeka prihajajo iz uživanja mesa obolelih živali. Torej, zakaj ljudje ne pridobijo svoje hrane neposredno iz rastlin?'' Dr. Miller je omenil, da potrebujemo žitarice, stročnice in zelenjavo za dobro zdravje.

Mnogi so prepričani, da so živalske beljakovine več vredne kot rastlinske beljakovine, ker prve jemljemo kot popolne beljakovine, druge pa kot nepopolne. Resnica je, da so nekatere rastlinske beljakovine popolne in da s kombiniranjem živil lahko dobimo popolne beljakovine iz kar nekaj živil z nepopolnimi beljakovinami.

Marca 1988 je ameriško dietetično združenje objavilo, da ``zastopa mnenje, da je vegetarijanska prehrana zdrava in ustrezno hranljiva, kadar je primerno načrtovana.

Pogosto obstaja zgrešeno prepričanje, da so jedci mesa močnejši kot vegetarijanci, vendar je poskus, ki ga je vodil prof. Irving Fisher na univerzi Yale z 32 vegetarijanci in 15-imi mesojedci pokazal, da so vegetarijanci vzdržljivejši od tistih, ki uživajo meso. Ljudje so morali držati iztegnjene roke, kolikor dolgo so zmogli. Rezultat poskusa je bil jasen. Od 15-ih mesojedcev sta le dva lahko držala iztegnjene roke od 15-30 min, medtem koje od 32 vegetarijancev 22 oseb držalo od 15-30 min od tega 15 oseb več kot 30 min, od tega 9 oseb več kot 1 uro (od tega 4 osebe več kot 2 uri in ena več kot 3 ure).

Veliko tekačev na dolge proge se drži vegetarijanske diete v času pred tekmovanjem. Dr. Barbara More, izvedenka v vegetarianski terapiji, je pretekla 110 milj dolgo progo v 27 urah in pol. 56 let stara ženska je potolkla vse rekorde mladih moških. ``S primerom želim pokazati, da ljudje, ki uživajo čisto vegetarijansko hrano, uživajo v zdravem telesu, jasnem umu in očiščenem življenju.''

Ali vegetarijanec dobi dovolj beljakovin v svoji porehrani? Svetovna zdravstvena organizacija piporoča, naj bo 4,5% dnevnih kalorij beljakovinskega izvora. Pšenica ima 17% svojih kalorij kot beljakovine, brokoli jih ima 45% in riž 8%. Zelo lahko je imeti beljakovinsko bogato prehrano, ne da bi uživali meso. Če dodamo še prednost, da se izognemo mnogim boleznim, ki jih povzroča prehrana z nasičenimi maščobami, kot so bolezni srca in mnogo vrst raka, je vegetarijanstvo nedvomno boljša izbira.

Povezava med preveliko porabo mesa in druge hrane Živalskega izvora z visoko stopnjo nasičenih maščob in boleznimi srca, rakom na prsih, črevesnim rakom in kapjo je dokazana. Druge bolezni, ki jih pogosto preprečimo in včasih ozdravimo z vegetarijansko prehrano in z malo maščobami so: ledvični kamni, rak na prostati, sladkorna bolezen, želodčni čir, žolčni kamni, razdraženo črevo, artritis, bolezni dlesni, mozoljavost, rak trebušne slinavke, želodčni rak, hipoglikemija, zaprtje, divertikuloza, visok krvni pritisk, osteoporoza, rak na jajčnikih, hemeroidi, pretirana debelost in astma.

Poleg kajenja ni večjega tveganja za osebno zdravje, kot je uživanje mesa.

#2 Mario

Mario
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 459

Objavljeno: 19. julij 2009, 18:06

Ne vem ali imate kje temo o umetnem mesu in o drugih goljufijah iz živilske industrije.

Morda se najde tudi kakšna takšna kuhana šunka pri Lidlu, na kteri piše, da je nadomestna šunka….

Baje delajo vanilij sedaj brez vanilija, kar iz ostankov lesa in papirja....

Več o tem danes ob 21:50h na RTL

(kdor ga dobi, drugi pa naj poročajo; ne bom doma, da bi lahk sam kaj povedal)
Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.
Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

#3 tantra

tantra
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 320

Objavljeno: 19. julij 2009, 19:05

RTL v SI dobi večina gospodinjstev. ... S satelitsko anteno, oz. preko ADSL, kabelske televizije. ...

Gre za oddajo na RTL: Spiegel TV Magazin [heute abend 21.50 Uhr];
[Nedelja, Julij 19., 2009] Spiegel TV Magazin:
http://www.rtl.de/ea...ew_r.php?id=100

Ne bom mogel gledat [bom odsoten]. ... V kolker bo kdo gledal, naj na kratko, kaj pove/ napiše. ...

Ne vem ali imate kje temo o umetnem mesu in o drugih goljufijah iz živilske industrije.

Morda se najde tudi kakšna takšna kuhana šunka pri Lidlu, na kteri piše, da je nadomestna šunka….

Baje delajo vanilij sedaj brez vanilija, kar iz ostankov lesa in papirja....

Več o tem danes ob 21:50h na RTL

(kdor ga dobi, drugi pa naj poročajo; ne bom doma, da bi lahk sam kaj povedal)



#4 Mario

Mario
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 459

Objavljeno: 19. julij 2009, 22:40

:inocent: prvič slišim tole ...umetno meso :8):

Baje jih v Nemčiji že dolgo tako futrajo. Nasedejo pač tisti, ki ne znajo brati, npr. balkanci x:o)x
http://www.berlin.de...5-4a58a93b.html
tule spodaj je naslikana imitacija šunke

To je še bolj nezdravo kot pravo meso. Živali bodo vseeno pobijali, bogataši bodo jedli pravo meso, reveži pa kemijo.
Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.
Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

#5 Mario

Mario
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 459

Objavljeno: 20. julij 2009, 08:44

x:)x
na žalost ne znam nemško.

samo po slikci sodeč...je tole prav ogabno za videt x:)x

Na žalost bo najberž res tako , je že sedaj ....poceni roba-živila, je najbolj ne zdrava roba x:)x

Strelka, ne bo dost, če sam slike vidiš x:o)x ker se prov nič ne razlikujejo od originalnih. Jaz se nemšk učim kar s televizije, zdaj ko smo v EU mormo vedet, kaj se dogaja pred našim pragom, pa ko so nas amerikanci tko nasrali z njihovo NEkvaliteto. Samo beseda „nadomestna“ izda imitacijo. Pr nas še menda tega ne napišejo, ker še takih zakonov nismo sprejel, gor na severu pa so. To pa ni rečen, da se pri nas ne goljufava. Tko da ljudje sploh ne vedo, kaj jedo.

Drgač pa, najboljš kupt kar od kmeta direkt, pa še tam moraš vedet, če nima sosed zravn nasajene kake genske zadeve…

Človeška požresnost se ne da zaustavit.
Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.
Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

#6 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 20. julij 2009, 12:44

To je še bolj nezdravo kot pravo meso. Živali bodo vseeno pobijali, bogataši bodo jedli pravo meso, reveži pa kemijo.

Tvoja logika je zgrešena.
Zdrava sol je za pametne, ne za bogate.
Enako je z vso hrano.
Kaj boš dal v kljun, je odvisno od tvoje pameti, ne od denarja.

#7 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 20. julij 2009, 23:31

povej ti to nekomu , ki nima tud za štruco kruha ..koliko lahko izbira.

To je že prva napaka, s štruco kruha na dan se najmanj petkrat prejodiraš.

#8 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 21. julij 2009, 07:11

pol pa še dobro, da nima človk za to štruco kruha, ane, vsaj prejodiral se ne bo.

Ne bo držalo, vsaj v Sloveniji država zagotavlja vsakemu več denarja, kot za štruco kruha dnevno.
Pravim samo, da ni pametno nikomur, ne bogatemu, ne revnemu, uživati industrijske štruce kruha dnevno.
Nasploh ni pametno uživati industrijsko pripravljene hrane, ker nikoli ne veš, kaj v resnici, poleg kalorij, mimogrede zaužiješ.
Ta, na videz poceni hrana, je lahko tudi najdražja in to ne samo v denarju.
Prehranski predpisi zaenkrat ne varujejo zdravja, ampak profit.
Ampak, to je že druga zgodba, zgodba o delnici države.

#9 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. julij 2009, 12:44

To kar si napisal je povsem res. :palec:
V praksi pa zal pogori. Nihce ki ima komaj za kruh ne bo sel kupit rajsi sol kakor kruh, pa ceprav je industrijsko pridelan. Razen fanatik.

Ne bo držalo, vsaj v Sloveniji država zagotavlja vsakemu več denarja, kot za štruco kruha dnevno.
Pravim samo, da ni pametno nikomur, ne bogatemu, ne revnemu, uživati industrijske štruce kruha dnevno.
Nasploh ni pametno uživati industrijsko pripravljene hrane, ker nikoli ne veš, kaj v resnici, poleg kalorij, mimogrede zaužiješ.
Ta, na videz poceni hrana, je lahko tudi najdražja in to ne samo v denarju.
Prehranski predpisi zaenkrat ne varujejo zdravja, ampak profit.
Ampak, to je že druga zgodba, zgodba o delnici države.


x:Dx :palec:

pol pa še dobro, da nima človk za to štruco kruha, ane, vsaj prejodiral se ne bo.


:palec: cist res.
kdor tega ni dozivel ne more vedeti! revscino in polno rit.

Človek, ki ni bil nikol v finančni stiski, se pač lahko ukvarja s filozofijo vsega. So že Starogrki rekli ono da je treba najprej želodec napolnit, pa še nekaj o polni riti je bilo govora...



#10 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 21. julij 2009, 13:36

To kar si napisal je povsem res. :palec:
V praksi pa zal pogori. Nihce ki ima komaj za kruh ne bo sel kupit rajsi sol kakor kruh, pa ceprav je industrijsko pridelan. Razen fanatik.

Če imaš za kruh, kar pomeni prispodobo za hrano nasploh, ne pa za kruh dobesedno, si bo tisti, ki ima kaj soli v glavi, raje hrano, s kruhom vred, pripravljal sam.
Se bo izognil vsaj množici E-jev, ker teh ne dobiš kar v vsaki trafiki, kot sol.
Če bo pa naletel na mojo, potem mu bo vsota denarja, ki jo ti imenuješ komaj za kruh, popolnoma zadoščala za normalno prehrano.
Če sva čisto konkretna, za ssol bo porabil v prehrani 1 evro na mesec, če bo užival pretežno surovo hrano, kar je tudi sicer najceneje in najpametneje.
E, moj Free, ko te nezna, skupo bi te platio x;)x

#11 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 21. julij 2009, 14:45

:wOOt:

pa ti se sploh ne daš motit... xDDx

Sploh ne, najmanj pa s podtikanji x;)x

#12 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 21. julij 2009, 21:12

kakšnimi podtikanji.... :eek: :inocent:

dobro prodajo želim ... x:)x

Nisem mislil tebe x;)x

#13 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. julij 2009, 23:37

kaj prispodoba pomeni tebi, ni receno da tudi meni in drugim x;)x tako se ze v startu nismo razumeli.
v tem primeru, torej s tem pomenom prispodobe, ki jo navajas, se s teboj seveda strinjam.

niso pa problem v kruhu samo e-ji; temvec se dosti hujse stvari. recimo fungicidi in nekateri ostali pekovski dodatki. fungicidi preprecujejo nastanek plesni.

sicer pa, ce mi kadilc kot si ti govori o zdravju, mu tesko verjamem! x^x

Če imaš za kruh, kar pomeni prispodobo za hrano nasploh, ne pa za kruh dobesedno, si bo tisti, ki ima kaj soli v glavi, raje hrano, s kruhom vred, pripravljal sam.
Se bo izognil vsaj množici E-jev, ker teh ne dobiš kar v vsaki trafiki, kot sol.
Če bo pa naletel na mojo, potem mu bo vsota denarja, ki jo ti imenuješ komaj za kruh, popolnoma zadoščala za normalno prehrano.
Če sva čisto konkretna, za ssol bo porabil v prehrani 1 evro na mesec, če bo užival pretežno surovo hrano, kar je tudi sicer najceneje in najpametneje.
E, moj Free, ko te nezna, skupo bi te platio x;)x



#14 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 21. julij 2009, 23:58

http://www.mojvideo....e807d9c42090f49

#15 vele

vele
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 3

Objavljeno: 14. avgust 2009, 22:13

Pozdravljen Stane!

"IN VENDAR SSOL DELUJE"

Še dobro, da nismo leta 1633!!! x;)x

Kdor nekaj ne proba ne more vedeti kako je. Popolnoma prav imate, ko pravite, da je vaša ssol za pametne in ne za bogate, pa ne želim reči, da sem jaz pametna! Mislim, da se razumemo.
In res je vsa razlaga, ki ste jo že objavil enostavna za dojemanje in res niso potrebne nobene študije, da bi to dokazale. Saj vaša ssol ni zdravilo-tabletka, ki bi jo prodajali v lekarni in bi jo bilo treba testirati na poskusnih zajčkih.

"IN GDE BI NAM BIL KRAJ", da niste vi to prvi razumel in nam za naše dobro posredoval to odkritje. Čudno, zdej so vam pa mnogoteri "fouš" in se grejo kdo, da ima prav. Čudno!!!

Po dveh letih ali več, uporabe vaše soli lahko rečem samo hvala, hvala, da še vedno ustrajate in potrpežljivo odgovarjate na vsamogoča vprašanja, opaske in nasprotovanja.

Kaj je to? Pa toliko znanja je danes na kupu, da so ljudje osnovne stvari spregledali in pozabili, kako je bila dragocena.
Sol moremo imeti prvo v glavi potem bomo vedeli, kje jo dobimo!

Morem vam povedat, da jo še naprej pridno reklamiram, kot takrat! Enkrat se vam oglasim po SMSu-prav! x;)x

Malo sem se sprehajala po forumih in nisem mogla, da se ne oglasim in vas pohvalim. Vaših razlag ne najdeš v nobeni medicinski strokovni literaturi ampak imate prekleto prav!!!

Stane lepo pozdravljen!

#16 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 15. avgust 2009, 16:00

Aja, jst sm mislu pa da sol. x:o)x
K sreci pa oboje :palec:

http://www.mojvideo....e807d9c42090f49



#17 Alfonz

Alfonz
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 306

Objavljeno: 16. avgust 2009, 04:02

Sol je sol, oboje je slano. Po mojih izkušmjah lahko rečem, da sol meni škoduje, ko sem prenehal soliti hrano mi ne zatekajo več gležnji tako kot prej. Zdaj jem vse neslano in se počutim bolje. Kaj mislite zakaj je tako?
LP
"Del našega časa nam ukradejo, del si ga izprosijo, del, ki ostane, pa se neopazno izgubi." Seneka

#18 vele

vele
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 3

Objavljeno: 16. avgust 2009, 10:01

Pozdravljen Alfonz!

Popolnoma prav imaš, da si opustil tisto sol, ki si jo uporabljal. Vse soli, ki so nam bolj dostopne, razen "BIOCODE SOL", ki je po sestavi uravnotežena, vsebujejo nečesa preveč ( kalija, natrija ali joda) in niso uravnotežene. Prevelike količine NATRIJA, ki je v soli in drugje povzročajo otekanje nog. Znano je, da natrij veže nase VODO in, če ga je preveč se tudi preveč vode znajde v naših gležnjih (sklepih). Če sem kaj narobe povedala bo Stane in drugi, ki imajo več znanja to bolj natančno razložili. Ne strinjam se pa z izjavo, da je vsaka "SOL - SOL"! Prav v tem je štos, da to ni res! Treba se je v tej smeri izobraziti, in potem vidiš razliko, predvsem jo ČUTIŠ, ker ti organizem popolnoma drugač deluje. Če si se momentalno znebil otekanja gležnjov si boš brez uporabe uravnotežene soli nakopal še 100 drugih težav.

Po tvojih trditvah bi jaz razumela, da je tudi "ZRAK" za tebe ZRAK! PA to dobr veš, da to ne drži. Ne vem, kje bi bolj užival, če bi ti postavili klopco v sred konice v center Ljubljane, ali pa mogoče kje na kašnih 1000 in več metrov, ali pa vsaj na kašno podeželje!

Na tebi je, da svojem organizmu pomagaš. To pomeni "NAJDI URAVNOTEŽENO SOL NA TRGOVSKIH POLICAH" in telo ti bo hvaležno!!!

Saj to pa dobro veš, da živimo v tisočletju "PONAREDKOV"!!!

Lp, vele x;)x

#19 Alfonz

Alfonz
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 306

Objavljeno: 16. avgust 2009, 16:45

vele, pišeš, da živimo v tisočletju ponaredkov, Kako pa naj človek ve kaj vsebuje embalaža? Napisom na embalaži že davno ne verjamem več. Poznam žensko, ki dela pri kontroli živil in sama skoraj nič ne je, ker ve kaj vse se uvaža in prodaja tudi kot zdrava prehrana. Podrobnosti mi ni zaupala, samo rekla mi je, da nekaj pač mora človek pojesti, da preživi. Res pa je, da večina preveč poje. Hrana je polna kemije, ki pospešuje hitro rast živali za zakol. Posledice so pa vidne pri otrocih kako hitro rastejo in se redijo. x^x
"Del našega časa nam ukradejo, del si ga izprosijo, del, ki ostane, pa se neopazno izgubi." Seneka

#20 vele

vele
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 3

Objavljeno: 16. avgust 2009, 22:13

Alfonz, to maš popolnoma prav, povsod sami EJI. Mislim, da se jih, da kar dobr izogniti, če si sistematičen!
Recimo dons sem iskala v trgovini suhe slive nežveplane, brez EJEV.
Bilo jih je od najmanj osem proizvajalcev, pa tudi enih BIO! Pol sem se pa zadovoljila s suhimi marelicami!
Res so bile dobre, take temne barve. Za ponaredke sem pa mislila predvsem na SOL!
Organizem nujno rabi kvalitetno nejodirano sol. Stane je enkrat na zelo preprost način razložu delovanje
človeškega telesa, tako, da ga je primerjal z avtomobilom!!!

Če se kaj spoznaš na delovanje avtomobila in čemu kaj služi boš razumel tudi vlogo SOLI v našem organizmu!!!

Jaz osebno nimam pojma o avtomobilov pa sem zeeeeeeeelo dobro razumela Stanetove razlage!!! Svaka mu čast!!! x;)x

SOL= taka kot jo dobimo v naravi-morju! Ne smeš ji nič dodati in nič odvzeti.

Lep pozdrav, vele

#21 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 16. avgust 2009, 22:28

zakaj pa ne? :inocent:
potem bi lahko rekli tudi da korencku ne smemo nic dodati in nic vzeti in mu tudi soli ne bi dodali. x;)x
vcasih pa ravno kombiniranje hrane da tisto kar nase organizem bolj potrebuje kakor ce bi uzivali posamicno.
in potemtakem sstane njegove soli sploh ne bi in bi vsi uzivali sol piranskih solin, kateri ni dodani prav nic. :8):
on pa jo menda "oplemeniti" z dodatkom alg al neki tazga ane.

...
SOL= taka kot jo dobimo v naravi-morju! Ne smeš ji nič dodati in nič odvzeti.

Lep pozdrav, vele



#22 Alfonz

Alfonz
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 306

Objavljeno: 17. avgust 2009, 04:06

Da ne bo pomote, Jaz sem v trgovini kupoval sol, ki ji na embalaži piše, da je pridobljena na tradicionalni način. Razlike med najcenejšo in to dražjo sploh nisem opazil po uporabi so mi gležnji zatekali po eni in drugi tako, da mislim, da je vse skupaj trgovski blef in gonja po čim večjem zaslužku. Isto je s prodajanjem žive vode in raznih stekleničenih vod. Velik zaslužek in nič drugega. Ne zaupam prodajalcem "konzervirane megle".
LP Alfonz
"Del našega časa nam ukradejo, del si ga izprosijo, del, ki ostane, pa se neopazno izgubi." Seneka

#23 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 17. avgust 2009, 11:03

No ja, imas pac druagcne izkusnje ane. Moje niso taksne kot tvoje. Hkrati poznam tudi mnogo ljudi ki imajo pozitivne izkusnje ane.
Kt sem ze dostikrat tuel napial: ni vse za vsakega in tudi vedno ne!

meni sstanetova sol tudi ni pasala, mi pa pase sol piranskih solin in jo redno uzivam. prouzaprou sem pred tem uzival himalajsko sol kaksne dve elti, potem pa sem "nakljucno" v izoli v eni trgovini z zdravo prehrano porbal tole iz nasih solin in je nisem mogel nehat jest, tolk mi je pasala. od takrat sopam naso sol. pa zato ne trdim da je sstanetova zanic.
pac meni ni pasala takrat. morda bi bilo sedaj drugacne.

#24 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 15. december 2009, 00:57

NA KRaTKO: Zelje

(6:00) Zelje so v preteklosti uporabljali za preprečevanje in zdravljenje skorbuta, saj so vedeli, da je bogato z vitaminom C. Danes poznamo še več njegovih koristnih učinkovin in ga uporabljamo za splošno dvigovanje odpornosti organizma, preventivo in zdravljenje raka, odpravljanje bolečin, preprečevanje ustnega zadaha in še marsikaj. Elvira Devetak Zavodnik, poznavalka biodinamične kuhinje, nam je opisala postopek kisanja zelja ter priprave izjemno koristne zeljnice.


Objavljena slika

#25 mamika

mamika
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 25

Objavljeno: 10. februar 2010, 13:50

Tvoja logika je zgrešena.
Zdrava sol je za pametne, ne za bogate.
Enako je z vso hrano.
Kaj boš dal v kljun, je odvisno od tvoje pameti, ne od denarja.

Pr minimalcu je bl težko kupovat drago zelenjavo, eksotično sadje, tofuje, sojine izdelke, razne kitajske ? izdelke. V praksi še kar teče blagovna menjava : eden prideluje doma mesnine, divjačinske specialitete, drugi mlečne izdelke,tretji različne vrste zelenjave, ena peče pecivo za žurke , ker je že v penziji, tretja peče kruh doma, pšenica gre v mlan pa domov v skrinjo) pa se prišpara mimo Lidal,Spara,Mercatorja - brez umetnih aditivov, E-jev ipd. Na srečo še najdemo ta prave in običajno se odjemalcev hitro nabere dovolj za medkrajevno blagovno menjavo. Ko smo dobili "darilo" sorodnika, ki rad kupuje v Italiji, smo tisti kolač, ki je na meter daleč smrdel po čudnih kemijskih aditivih vrgli v kontejner (za v kompost je prestrupen, za žival pa tud, ga je tast dal probat živini, se je vsa odmaknila daleč preč), pa smo raje spekli marmorni kolač z domačim polnim mlekom, pa jajci, moko idr. Ma je dišalo še cel dan, po 4 urah ga ni blo več, še mucek se je oblizoval ob mali sladici.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0