Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino






Fotka
- - - - -

Vaje za oči 3 : nihanje in kroženje

Avtor: daisy , 27 marec 2007 · 1 826 Ogledi

ZDRAVJE
NIHANJE

Vaja zmanjšuje nagnjenost k togemu pogledu, stopnjuje moč gledanja in je posebej primerna za utrujene, suhe in preobremenjene oči. Čeprav je videti bolj kot vaja za telo, znatno poveča gobljivost oči,  očesne mišice se sproščajo, z rkla pa se skoraj breztežno pomikajo po prostoru. Sprosti in zmehča se celo telo, predvsem predel ramen in zatilje. Poveča se sposobnost jasnega vida.

Obrnemo se proti oknu. Stojimo v razkoraku. Roki visita mehko ob telesu. Telo polkrožno obračamo v levo in desno stran. Glave ne premikamo, pustimo, da mehko sama sledi gibanju. Roki ves čas visita ob telesu in samodejno sledita gibanju.

Pogled je usmerjhen v višini oči in mehko drsi preko vsega. Lahko tudi zapremo eno alli obe očesi in  opazujemo kaj se dogaja v njih – čutimo gibanje, vibracije? Zavestno sprostimo oči vsakič, ko začutimo, da so napete. Lahko tudi  pri vsakem gibu z očmi mežikamo.  Okno, proti kateremu smo obrnjeni se nam mora pomikati v smeri gibanja.

Vajo naredimo čim večkrat. Popolnoma se prepustimo lahkotnemu gibanju, lahko tudi ob glasbi .
V kolikor med vajo postanemo omotični, se za nekaj čsa  usedemo, da si odpočijemo, nato vajo nadaljujemo.
Vajo delamo  zjutraj in/ali zvečer. Še posebno je primerna za sproščanje pred spanjem.

KROŽENJE

Kroženje z očmi
Kadar nimam dovolj časa za daljše vaje za oči, jih lahko razgibamo tudi na enostavnejši način – večkrat zaokrožimo z očmi v desno in v levo po zunanjem robu našega vidnega polja. Gibamo z njimi levo in desni, navzgor in navzdol.
To počnemo mehko, s sproščenimi očmi, vmes, še posebej na koncu palmiram – pokrijemo oči z dlanmi in jih intenzivno soprostimo.

Kroženje z glavo
Z glavo krožimo na več načinov. Krožimo vedno počasi in z občutkom, s sproščenimi in spuščenimi rameni.

1. Krožimo tako, da pogled sledi kroženju, obračamo celo glavo (kot bi recimo želeli pogledati čez ramo, v strop, čez drugo ramo in v tla) Mehko, nekajkrat v eno in nato v drugo stran. S tem povečujemo gibljivost vratnih vretenc.
2. Krožimo tako, da pogled ostane usmerjen naprej in v bistvu nagibamo glavo na stran ( z ušesom se kar najbolj približamo rami ), nazaj in na drugo stran. Intenzivno, a mehko raztegujemo  in sproščamo vratne mišice.
3. Krožimo tako, kot bi pisali ali risali... predstavljamo si, a imamo na nosu svinčnij ali čopič in z njim pišemo (lahko  »napišemo« besede, misli..) ali rišemo predmete.... Oči mehko sledijo. Tako sproščeno gibamo tako z očmi kot tudi z mišicami vratu in vratnimi  vretenci.

S temi vajami povečamo pretok energije v glavo, in vplivamo na povečanje drobnih nihajev oči (hitri gibi – 50 do 150 na sekundo), ki spodbujajo živčne celice in z blilskovito hitrimi gibi na naši mrežnici sestavijo sliko, ki jo geldamo, v celoto. Če se ti nihaji upočasnijo, postane vid neoster. Zato te vaje zelo pripomorejo k  ostremu vidu.





Zadnje objave

Zadnji komentarji

Aktivni uporabniki: 0

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0

Najdi na mojem blogu

Zadnji obiskovalci

  • Fotka
    LunnonErync
    10. apr 2018 - 06:36
  • Fotka
    putegaxozk
    16. mar 2018 - 05:07
  • Fotka
    owejotuv
    16. mar 2018 - 04:45
  • Fotka
    irosemi
    16. mar 2018 - 04:10
  • Fotka
    cizadrig
    16. mar 2018 - 04:06