sm se pr seb smejala prejle, da grem stavt, roko v ogenj dajem in vse - ce nous ze jutr tlele poskakovala!
... popust za penzjoniste
Objavljeno: 17. junij 2009, 21:03
... popust za penzjoniste
Objavljeno: 17. junij 2009, 21:13
Objavljeno: 17. junij 2009, 21:22
Objavljeno: 17. junij 2009, 21:50
Objavljeno: 18. avgust 2009, 18:33
Pozdravljeni!
Sem nova, pa me je zelo pritegnila ta tema o avokadu, ki ga naravnost obožujem..
Seveda mi je najboljši "plain" namazan na polnozrnat kruh. Ker sem nekaj časa prakticirala presno prehrano (no ja še vedno z malimi prekrški) mi je bil odličen tale recept, nekdo je spraševal za sladki recept:
-zrel avokado
-dve zreli banani
-2 kivija
-mleti mandeljni/lešniki/orehi...
Avokado, banane in kivija zmiksaš oz. zmečkaš in posuješ z mletimi mandeljni..
Odlično je, imenuje pa se avokadov močnik
lp
Objavljeno: 19. avgust 2009, 09:48
Objavljeno: 28. junij 2012, 13:57
Značilnosti avokada
Avokado, sadež bogov
Avokado sodi v skupino najbolj hranljivih sadežev. Po vsebnosti hranil je najimenitnejši sadež, kar ga najdemo na Zemlji. Vsebuje skoraj vse bistvene hranilne snovi, ki so pomembne pri zmanjševanju tveganja za nastanek hudih bolezni.
(Foto: Photos.com)
Vitamini, minerali, energija
Avokado je eden najboljših virov naravnih mineralov in vitaminov. Približno polovica srednje velikega avokada (okoli 100 g) pa tudi premore približno 171 kcal, zato mu pravijo "hrana energije". Z 3,2 gramov vlaknin se avokado ponaša z najvišjimi koncentracijami prehranskih vlaknin. Vemo, da velik vnos vlaknin zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, raka, viskokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni in debelosti.
Antioksidanti
Avokado je bogat z antioksidanti, ki delujejo kot preventiva pred številnimi obolenji - predvsem z vitamini A, C in E, ki pomagajo "čistiti" presežek prostih radikalov v celici. Ti "pomagajo" pri razvoju bolezni srca, sive mrene, prezgodnjem staranju in nastanku raka. Fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij in železo so najbolj pomembni minerali, ki jih vsebuje ta še vedno ne dovolj cenjeni sadež.
Zdrave, nenasičene maščobe
Ljudje so se avokada izogibali več let, saj je veljalo zmotno prepričanje, da redi. Menili so tudi, da vsebuje velike količine nezdravih maščob in zvišuje nivo holesterola v krvi. Danes znanstveniki zagovarjajo avokado kot pomemben del diete. Športnike je prepričala vsebnost t.i. mononenasičenih maščob, saj jim te pomagajo vzdržati naporne treninge in blažijo utrujenost v obdobju regeneracije. Avokado vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin. Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano.
Nekaj namigov
Avokado je zelo občutljiv na mraz. Vseeno pa ga lahko hranite v hladilniku, v prekatu za sadje in zelenjavo. Če kupite trde (nezrele) sadeže, pri temeperaturi med 15 in 18 stopinj dozorijo v nekaj dneh. Proces zorenja lahko pospešite tako, da ga shranite v papirnato ali plastično (razgradljivo) vrečko. Avokado je zrel takrat, ko se sadež vda ob nežnem pritisk pri koncu peclja. Zmeraj kupujte avokado, ki nima poškodovanega ovoja.
Vsebuje torej tudi veliko vlaknin. Je lahko prebavljiv, vzdržuje kislo-bazično ravnotežje in ugodno vpliva na nastajanje rdečih krvnih celic.
Avokado vsebuje železo, betakaroten, baker, kalij, fosfor, folno kislino ter vitamine B, K, C in E. Vitamina C in E sta antioksidanta.
http://www.mojirecep...od/avokado.html
Namaz iz avokada in orehov
http://www.jana.si/2...kada-in-orehov/
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0